Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Δεν θα φύγουμε από το ευρώ, αλλά είναι γόνιμο να ακούμε που μας το προτείνουν

Η απάντηση Πεταλωτή για τη συνάντηση Παπανδρέου - Ρουμπινί


http://img.protothema.gr/
Ο Νουριέλ Ρουμπινί, επιφανής οικονομολόγος και γνωστός διεθνώς και ως Κασσάνδρα των αγορών μίλησε νωρίτερα σε κλειστή εκδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο και επέμεινε στο ότι μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος από το ευρώ, η επιστροφή στην δραχμή και, αν δεν γινόταν αυτό, η αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Ρουμπινί εκτίμησε, ειδικότερα, ότι μόνη λύση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που σημαίνει έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού προϋποθέτει αποχώρηση από την ΕΕ. Επεσήµανε, δε, ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο η υποτίµηση του εθνικού νοµίσµατος θα έφτανε στο 50%.

Οπότε η τελευταία λύση για την Ελλάδα είναι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του, ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μετά …βδελυγμίας έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιοδήποτε από τα δύο ενδεχόμενα, αναρωτηθήκαμε το πρωί τι νόημα έχει ο Ρουμπινί να συναντηθεί νωρίς το απόγευμα στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό αλλά και εν συνεχεία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής είχε μια απάντηση να δώσει στο press room:

“Ο κ. Ρουμπινί έχει διαφορετικές απόψεις από εμάς. Ο πρωθυπουργός θέλει να ακούει όλες τις απόψεις και τις προτάσεις. Είναι γόνιμο και ωφέλιμο να γίνονται όλες οι συζητήσεις”.

Σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση, αντιλαμβάνομαι πως δεν πρόκειται, φυσικά, να βγούμε από το ευρώ, αλλά είναι γόνιμο να ακούμε να μας το προτείνουν!

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν θα είχαν στο πρόγραμμά τους τίποτε καλύτερο να κάνουν αυτές τις ώρες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: