Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών Πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. το α' τρίμηνο του 2013


 



Έλλειμμα ύψους 1.354 εκατ. ευρώ παρουσιάστηκε στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, έναντι ελλείμματος 7.279 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 4.185 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 520 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 334 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.338 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία είναι σε αντιστοιχία με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις 10 Απριλίου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.338 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 985 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του τριμηνιαίου στόχου 2013 (11.353 εκατ. ευρώ).

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 10.724 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 161 εκατ. ευρώ ή 1,5%, έναντι του στόχου  (10.563 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου ήταν ο Φ.Π.Α. όλων των κατηγοριών, κατά 217 εκατ. ευρώ ή 6,1%, εκ των οποίων 126 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών, οι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού κατά 144 εκατ. ευρώ, και ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 55 εκατ. ευρώ ή 5,1%.

Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από τους φόρους περιουσίας κατά 101 εκατ. ευρώ ή 16,6%, τους έμμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 98 εκατ. ευρώ ή 74,5%, κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών Φ.Π.Α., και τους άμεσους φόρους Π.Ο.Ε. κατά 40 εκατ. ευρώ ή 3,9%, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 213 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 570 εκατ. ευρώ που διατέθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών.

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1.614 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 824 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (790 εκατ. ευρώ). Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την  Ε.Ε. για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.

Όσον αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν στα 13.692 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.846 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (15.538 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1.175 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.090 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 6.417 εκατ. ή σε ποσοστό 32,7%. Το ποσό αυτό σχετίζεται με τη μείωση στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών κατά 1.397 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 11,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.071 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 73% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Σημειώνεται ότι η μείωση των δαπανών για τόκους οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων τόκων των ομολόγων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Ανταλλαγής Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (PSI), καταβλήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
.protothema.gr

Read more...

«Καρφώνουν» αστυνομικούς οι κατηγορούμενοι για εκβιασμό

«Καρφώνουν» αστυνομικούς οι κατηγορούμενοι για εκβιασμό
Καταγγελίες σε βάρος αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. διατύπωσε, απολογούμενος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ένας εκ των φερόμενων αρχηγών του πρώτου από τα τέσσερα κυκλώματα εκβιαστών και τοκογλύφων, που εξαρθρώθηκαν πέρσι, στη Θεσσαλονίκη.
Στο στόχαστρο του κατηγορούμενου, βρέθηκαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Όπως κατήγγειλε, στον πρώτο είχε κάνει δώρο δύο εισιτήρια μουσικής συναυλίας, ενώ για τον δεύτερο είχε μεσολαβήσει προκειμένου να βρει η γυναίκα του δουλειά, σε νυχτερινό κατάστημα. Ακόμα, κατήγγειλε ότι είχε άριστες σχέσεις με τον έναν, ενώ ο υποδιοικητής τον ενημέρωσε τηλεφωνικά λίγο πριν συλληφθεί.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε τοκογλυφική συναλλαγή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση που είχε με τον πρώην ποδοσφαιριστή και πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαϊδη, ισχυρίστηκε ότι είχαν συνεργαστεί σε μια από τις συναυλίες ξένου μουσικού συγκροτήματος, που διοργάνωσε ο κ. Νικολαϊδης.
Νωρίτερα, απολογήθηκαν τα δίδυμα αδέλφια του, που αρνήθηκαν επίσης, τις σε βάρος τους αποδιδόμενες κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας «στημένο» το κατηγορητήριο, ενώ η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί με τις απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων. Στο συγκεκριμένο κύκλωμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συμμετείχαν 23 άτομα. Όλοι τους είχαν συλληφθεί σε γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση τον περσινό Ιανουάριο, μαζί με 30 ακόμη άτομα που φέρονται ως μέλη τριών άλλων κυκλωμάτων εκβίασης και τοκογλυφίας. «Αρχηγός» ενός εκ των υπολοίπων τριών κυκλωμάτων φέρεται γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης. Η δίκη για τη δράση της συγκεκριμένης σπείρας θα ξεκινήσει στις 13 Μαΐου.

Πηγή: ΑΜΠΕ
enikos.gr

Read more...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ Στο ΣτΕ οι αλλαγές του Σχεδίου Αθηνά



sto-ste-oi-allages-toy-sxedioy-athina 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έστειλε σήμερα Tο υπουργείο Παιδείας έστειλε τα σχέδια 36 Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά», που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες Τμημάτων και Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα 22 από αυτά τα σχέδια αναφέρονται σε Πανεπιστήμια και τα 14 σε Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ).

Θα ακολουθήσει η νομοτεχνική επεξεργασία η οποία θα γίνει άμεσα, καθώς οι αλλαγές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως και προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι έχουν εισαχθεί σε τμήματα τα οποία με το σχέδιο «Αθηνά» καταργούνται, συγχωνεύονται ή μετονομάζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους (2012-13). Ο τίτλος σπουδών που θα λάβουν θα φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο, το ίδιο θα ισχύσει και για τα μεταπτυχιακά αυτών των τμημάτων.

Με τα προεδρικά διατάγματα επίσης, καθορίζονται λεπτομέρειες που αφορούν τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις διαδικασίες ανάδειξης και συγκρότησης των οργάνων διοίκησης των νέων τμημάτων.

Tα Προεδρικά Διατάγματα ανά ίδρυμα:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καταργείται το γενικό τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής. Συγχωνεύονται τα τμήματα Φυσικής Αγωγής, μεταφέρεται το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετονομάζονται και ανασυγκροτούνται διάφορες σχολές.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: Το ίδρυμα μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μετονομάζονται λίγα τμήματα.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ: Μικρές αλλαγές και κυρίως συγχωνεύσεις τμημάτων.

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Το ίδρυμα καταργείται και όλα τα περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ καταργείται και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Συγκροτούνται τρεις σχολές (Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστημών Τεχνολογίας και Πληροφορίας), ενώ η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ιδρυόμενων σχολών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30/11/2013.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Ιδρύονται 9 σχολές, όσα και τα τμήματα δηλαδή τα οποία λειτουργούν στο ΕΜΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Στο Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει θέματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται ποια τμήματα ιδρύονται, ποια μετονομάζονται και ποιες σχολές ανασυγκροτούνται.

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Προβλέπεται η ίδρυση τριών σχολών (Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Ψηφιακής Τεχνολογίας).

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καταργείται το Γενικό Τμήμα Δικαίου ενώ τα μέλη του διδακτικού προσωπικού θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα υπόλοιπα τμήματα του ιδρύματος, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο. Το τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ίδιου ιδρύματος, συγχωνεύεται με το καταργούμενο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Καταργείται το τμήμα Τουριστικών Σπουδών το οποίο δεν λειτουργεί, ενώ στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ιδρύεται κατεύθυνση Τουριστικών Σπουδών.
http://newpost.gr/

Read more...

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ Όταν ο Ηλίας Κικίλιας διόριζε τους συγγενείς του στον ΟΑΕΔ



otan-o-ilias-kikilias-diorize-toys-syggeneis-toy-ston-oaed 
Ενδοκυβερνητικούς διαξιφισμούς έχει προκαλέσει ο διοικητής του ΟΑΕΔΗλίας Κικίλιας, με τοΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να υψώνουν ασπίδα προστασίας υπέρ του, παρά το γεγονός ότι στις μέρες του η ανεργία έχει «εκτοξευθεί» στο 27% ενώ υπάρχουν «σκιές» γύρω από το όνομα του, στο πρόσφατο παρελθόν.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» ανέφερε, την Δευτέρα ότι «ο κ. Κικίλιας αντί να φτιάξει προγράμματα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, προωθεί δικά του σχέδια για συνεργασία του ΟΑΕΔ με δήμους, τα οποία υποτίθεται ότι στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας». Παράλληλα, η εφημερίδα συμπλήρωσε ότι «ο κ. Κικίλιας ετοιμάζει κομματικές προσλήψεις μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας». Παρόμοια αναφορά έκανε και η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» που έγραψε για σχέδιο 100.000 διορισμών στο Δημόσιο.

Αμέσως προκλήθηκε αναταραχή, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να ζητεί τηνπαραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ, έπειτα από κυβερνητική απόφαση.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε, με ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «συντονισμένα δημοσιεύματα» τα οποία «δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις που εξ αντικειμένου υπονομεύουν την προσπάθεια να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία είναι το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα». Παράλληλα, η Ιπποκράτους χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός «ότι κάποιοι κύκλοι, επιδεικνύοντας το λιγότερο κοινωνική αναλγησία, επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως "ρουσφέτι". Ντροπή τους!».

Τελικά η απομάκρυνση του κ. Κικίλια «πάγωσε», έπειτα από παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚΕυάγγελου Βενιζέλου ο οποίος, επικοινώνησε για το λόγο αυτό με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, αλλά και τις ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ που επίσης στηρίζει τον κ. Κικίλια.

Ο κ. Κικίλιας πάντως ανέκαθεν είχε την «πράσινη» στήριξη, αφού εκτός από την πολύ καλή σχέση που έχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι προσωπικός φίλος και πρώην σύμβουλος του ΓιώργουΠαπανδρέου.

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Real o κ. Κικίλιας μίλησε για «καχυποψία καισυνωμοσιολογία». Πώς είναι όμως δυνατόν να μην υπάρχει έντονη δυσπιστία εις βάρος του προσώπου του όταν στο παρελθόν το όνομά του έχει εμπλακεί σε υπόθεση ρουσφετιού... οικογενειακού τύπου.

Όπως είχε αποκαλύψει το newpost τον Σεπτέμβριο του 2011, ο κ. Κικίλιας είχε διορίσει στον ΟΑΕΔ τη σύζυγό του Αναστασία Χάραρη του Ιωάννη και την κουνιάδα του, Βασιλική Χάραρη του Ιωάννη. Η αδελφή της συζύγου του τακτοποιήθηκε, ως γραμματέας του γαμπρού της. Παράλληλα, η σύζυγός του είχε μεταταχθεί  σε φορέα που δεν κινδύνευε από την εφεδρεία, ενώ στη συνέχεια μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο με σαφώς υψηλότερο μισθό. Η τότε υπουργός, Λούκα Κατσέλη, τελικά ακύρωσε τη μετάταξη στο Ε.Σ.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ του κ. Κικίλια και του Γιάννη Βρούτση, ενώ ούτε καν τυπικές δεν είναι οι σχέσεις του διοικητή του ΟΑΕΔ με το Μέγαρο Μαξίμου.

Όταν ζητήθηκε από τον κ. Κικίλια πρόταση για τη καταπολέμηση της ανεργίας, εκείνος επέλεξε να παραδώσει πρόταση διορισμών στο Δημόσιο. 

Το ρουσφέτι δεν πεθαίνει ούτε στην Ελλάδα της κρίσης...
http://newpost.gr/post/210244/otan-o-ilias-kikilias-diorize-toys-syggeneis-toy-ston-oaed/

Read more...

264 είναι οι τραυματίες από τις επιθέσεις στη Βοστώνη

264 οι τραυματίες από τις επιθέσεις στη Βοστώνη
Οι συνολικά 264 τραυματίες από την βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης νοσηλεύθηκαν σε 26 νοσοκομεία κατά τις ημέρες που ακολούθησαν των εκρήξεων, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης.
Από τις βομβιστικές εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.
Οι αρχές είχαν αναθεωρήσει αρκετές φορές τον αριθμό των τραυματιών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς στην πορεία ανακαλύφθηκε πως πολλές περιπτώσεις τραυματιών σχετίζονταν με τις επιθέσεις της 15ης Απριλίου.
Ο νεώτερος απολογισμός είναι υψηλότερος από τις προβλεπόμενες εκτιμήσεις, καθώς πολλοί τραυματίες που δεν είχαν αναζητήσει άμεση βοήθεια στο σημείο της έκρηξης έσπευσαν αργότερα σε νοσοκομεία της περιοχής, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Νικ Μάρτιν.
«Υπάρχουν άνθρωποι που, όπως πιστεύω, θεωρούσαν πως είχαν ελαφρότερα τραύματα και κατόπιν διαπίστωσαν πως υπέφεραν από συμπτώματα τα οποία δεν επουλώνονταν γρήγορα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, περίπου 48 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Read more...

Να επιστρέψουν ζήτησε ο Κ.Τζαβάρας Ελληνικά αγάλματα στη Ντόχα κρύφτηκαν από παραβάν γιατί ήταν ...γυμνά


Η έκθεση περιελάμβανε δύο γυμνά μαρμάρινα αγάλματα: Τον Κούρο του Πτώου και τον νεαρό αθλητή από την Ελευσίνα (φωτ. αρχείου)
Η έκθεση περιελάμβανε δύο γυμνά μαρμάρινα αγάλματα: Τον Κούρο του Πτώου και τον νεαρό αθλητή από την Ελευσίνα (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα προκάλεσε η απόφαση των οργανωτών της έκθεσης «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν - Παρόν», που παρουσιάζεται στη Ντόχα, να κρύψουν πίσω από παραβάν τα δύο γυμνά μαρμάρινα αγάλματα που είχε δανείσει η Ελλάδα για τις ανάγκες της έκθεσης. Ο υπουργός ζήτησε να αποσυρθούν τα αγάλματα και να επιστρέψουν στη χώρα.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 28 Μαρτίου στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων, περιελάμβανε δύο γυμνά μαρμάρινα αγάλματα: Τον Κούρο του Πτώου και τον νεαρό αθλητή από την Ελευσίνα.

Η ακάλυπτη ηβική χώρα των αγαλμάτων θεωρήθηκε προσβολή για τα αυστηρά ήθη της χώρας -κυρίως διότι την έκθεση θα έβλεπαν και γυναίκες, όπως αναφέρθηκε- έτσι άρχισε μία διαπραγμάτευση με τους έλληνες αρχαιολόγους που είχαν συνοδέψει τα αρχαία έργα.

Οι οργανωτές της έκθεσης πρότειναν να ρίξουν στα αγάλματα μαύρα πέπλα, κάτι σαν τσαντόρ, αλλά όπως είναι φυσικό η πρόταση απορρίφθηκε. Επελέγη τελικά η λύση του παραβάν, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Κ.Τζαβάρα, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στα εγκαίνια της έκθεσης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο Champions League Μπάγερν και Μπαρτσελόνα ανοίγουν τον «χορό» των ημιτελικών



Αθήνα
Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του τρόπαιου του Champions League προς τη «μαμά» UEFA από την απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι (η οποία θα κρατήσει στην τροπαιοθήκη της μια ρεπλίκα), οι ημιτελικοί της εφετινής διοργάνωσης μπαίνουν απόψε στην τελική τους ευθεία. Το βράδυ (21.45, novasports 1) η Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται στην «Αλιάντς Αρένα» τη Μπαρτσελόνα και οι δύο ομάδες φιλοδοξούν να κάνουν το πρώτο βήμα για να αποκτήσουν αβαντάζ στον χαρακτηρισμό... επίδοξοι νέοι πρωταθλητές Ευρώπης!

Δύο κολοσσοί του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που έχουν κατακτήσει από τέσσερις φορές τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης διασταυρώνουν τα ξίφη τους με στόχο την πρόκριση στον τελικό της 25ης Μαΐου και με το βλέμμα στραμμένο στην πέμπτη «κούπα», αλλά και τον Πεπ Γκουαρντιόλα πιθανότατα στις εξέδρες για να παρακολουθεί την πρώην και... επόμενη αγάπη του να «σφάζονται».

Η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε την αγωνία για τη συμμετοχή του σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι, ο οποίος αποθεραπεύτηκε και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του Τίτο Βιλανόβα. Διαιτητής της αναμέτρησης ορίστηκε ο έμπειρος Ούγγρος Βίκτορ Κασάι και η ρεβάνς της Βαρκελώνης είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαΐου 2013.

Ντόρτμουντ - Ρεάλ παίρνουν «σειρά» την Τετάρτη 
Στο μεταξύ, την Τετάρτη η Ντόρτμουντ υποδέχεται στο «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ» τη Ρεάλ Μαδρίτης, στη δεύτερη ισπανογερμανική «μονομαχία». Σε αυτό το ζευγάρι οι δύο ομάδες έχουν απωλέσει τις ελπίδες για τον τίτλο στο εγχώριο πρωτάθλημα και στρέφουν πλέον τις ελπίδες τους για ένα τρόπαιο (σ.σ. η Ρεάλ έχει προκριθεί και στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, αποκλείοντας στους «4» την Μπαρτσελόνα) στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ντόρτμουντ και Ρεάλ αναμετρήθηκαν στη φάση των ομίλων της τρέχουσας διοργάνωσης, με τους πρωταθλητές Ευρώπης του 1997 να επικρατούν 2-1 στη Γερμανία και να αναδεικνύονται ισόπαλοι 2-2 στη Μαδρίτη με την -εννέα φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης- «βασίλισσα». Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν επίσης στους ημιτελικούς του Champions League της σεζόν 1997-98, όπου οι «μερένγκες» πήραν το «εισιτήριο» για τον τελικό χάρη στη νίκη τους 2-0 στη Μαδρίτη.

Ρεάλ και Ντόρτμουντ τέθηκαν αντιμέτωπες και στη δεύτερη φάση των ομίλων της σεζόν 2002-03, με την ισπανική ομάδα να επικρατεί 2-1 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και το δεύτερο παιχνίδι να λήγει ισόπαλο 1-1. Τελικά η «βασίλισσα» κατέκτησε τη δεύτερη θέση, αφήνοντας ένα βαθμό πίσω και εκτός προημιτελικών την Μπορούσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντόρτμουντ είναι αήττητη στο φετινό Champions League, ενώ έχει το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ από τις τέσσερις ομάδες που συνεχίζουν στη διοργάνωση, με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες και τέρματα 10-3. Υπό τον Ζοζέ Μουρίνιο η Ρεάλ μετράει τρεις ήττες σε 17 εκτός έδρας αγώνες Champions League, με τις δύο εξ αυτών σε γερμανικό έδαφος, ενώ η ισπανική ομάδα έχει επικρατήσει μόλις μία φορά στις προηγούμενες 24 εκτός έδρας αναμετρήσεις της με αντιπάλους από τη Γερμανία, γνωρίζοντας 17 ήττες.

Το πρόγραμμα των πρώτων ημιτελικών έχει ως εξής:


Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) - Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 23/4

Ντόρτμουντ (Γερμανία) - Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 24/4

Οι ρεβάνς θα γίνουν στις 30 Απριλίου (Ρεάλ - Ντόρτμουντ) και την 1η Μαϊου (Μπαρτσελόνα-Μπάγερν),
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Θα καταθέσουν έφεση Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των Χατζηιωάννου και Sprider για το άρθρο 99


Οι διοικήσεις των εταιρειών εκτιμούν ότι, μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης, θα πετύχουν την αναδιάρθρωσή τους και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους
Οι διοικήσεις των εταιρειών εκτιμούν ότι, μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης, θα πετύχουν την αναδιάρθρωσή τους και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τις αιτήσεις των Χατζηιωάννου και Sprider Stores για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης και λήψης προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99.

Όπως αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις, οι δύο εταιρείες θα καταθέσουν άμεσα έφεση κατά της ως άνω απόφασης, καθώς θεωρούν ότι οι λόγοι απόρριψης της αίτησης δύναται να ανατραπούν στο Εφετείο, ούτως ώστε να γίνουν δεκτές οι αίτησεις τους, με τις οποίες διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους, η εξασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των μετόχων, καθώς και η προστασία τους έναντι των πιστωτών.

Οι διοικήσεις των εταιρειών εκτιμούν ότι, μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης, θα πετύχουν την αναδιάρθρωσή τους και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύμφωνα με οργάνωση Ελεύθεροι οι απαχθέντες μητροπολίτες στη Συρία



Δαμασκός, Συρία
Ελεύθεροι αφέθηκαν ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ που είχαν απαχθεί τη Δευτέρα στην επαρχία του Χαλεπίου, αναφέρει η θρησκευτική οργάνωση Oeuvre d'Orient σε ανακοίνωσή της.

Για την απαγωγή των δύο ιεραρχών υπήρξε διεθνής κινητοποίηση με την ελληνική κυβέρνηση, ξένους φορείς αλλά και το Βατικανό να κάνουν εκκλήσεις για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Σε ό,τι αφορά τους απαγωγείς, σύμφωνα με την επισκοπή στη Συρία, φέρεται να είναι τσετ΄σενοι  τζιχαντιστές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

"Δεν την είδα" (ΒΙΝΤΕΟ)...





Δεν είδε την τροχονόμο που της έκανε σήμα, ισχυρίζεται η 31χρονη οδηγός που το πρωί της Τρίτης παρέσυρε και σκότωσε μια τροχονόμο ηλικίας 41 ετών, στη συμβολή της... Κηφισίας με την Αγίου Δημητρίου στο ύψος της πλατείας Πλατάνων.

Η δράστης οδηγούσε ένα μαυρο smart και σύμφωνα με πληροφορίες αγνόησε το σήμα που της έκανε η τροχονόμος με αποτέλεσμα να πέσει επάνω της και να την σκοτώσει ακαριαία.

Η γυναίκα συνελήφθη και κρατείται στο τμήμα Τροχαίας Κηφισιάς, το οποίο διενεργεί προανάκριση.

Η αδικοχαμένη τροχονόμος ήταν 41 ετών και μητέρα δύο παιδιών. Και ο σύζυγός της είναι επίσης τροχονόμος στην Τροχαία Νέας Ιωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι βρέθηκαν στο σημείο ενημέρωσαν άμεσα το ΕΚΑΒ, δυστυχώς όμως ήταν ήδη αργά. Η άτυχη γυναίκα είχε αφήσει την τελευταία της πνοή.



Read more...

Συνελήφθησαν τα αδέλφια Πρινιωτάκη ...



Για υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο συνελήφθησαν τα αδέλφια Πρινιωτάκη της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή.

Το ύψος της οφειλής των τριών αδελφών, Θεόδωρου, Χριστίνας και Αικατερίνης, φτάνει τα...6,4 δισ. ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των ομολόγων.

in.gr


Read more...

Διεθνής κινητοποίηση για την απαγωγή των δύο ιεραρχών στη Συρία...





Διεθνής είναι η κινητοποίηση για την απαγωγή του μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του επισκόπου Μαρωνιτών Ιωάννη κοντά στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Το θέμα θα απασχολήσει τη... Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Έκκληση για ενότητα προκειμένου να υπαρξει αίσια έκβαση της υπόθεσης απευθύνει στην παγκόσμια κοινότητα ο Πατριαρχείο Μόσχας. Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι έχουν τεθεί σε κινητοποίηση όλοι οι μηχανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών. Σε ανοιχτή γραμμή μαζί του βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Την απελευθέρωση των δύο ιεραρχών ζήτησε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο συρορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Γρηγόριος Γιοχάνα (Ιωάννης) Ιμπραήμ απήχθησαν από ενόπλους κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο, ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν προς το Χαλέπι στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.

Η απαγωγή των δύο θρησκευτικών ηγετών θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στις εργασίες της Σύνοδου μετέχει και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε:

«Η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται. Χθες τη νύχτα, δυο Χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες απήχθησαν από άγνωστες ομάδες στο Χαλέπι. Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτή τη δραματική εξέλιξη, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στη Συρία. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βάλουμε τέλος στο δράμα του συριακού λαού. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Συρίας».

Παρέμβαση Πατριαρχείου Μόσχας και Βατικανού

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα «να ενωθεί για την ανεύρεση το συντομότερο δυνατόν» των θρησκευτικών ηγετών.

«Καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί για την ανεύρεση των ιεραρχών και την επιστροφή τους στις εκκλησίες τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Καλούμε τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές που διεκδικούν την εξουσία, διότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν αποτελεί εμφύλιο πόλεμο, αλλά απόπειρα για την ανατροπή του καθεστώτος με τη βοήθεια εξωτερικής δύναμης» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Λαμβάνουμε αυτήν τη στιγμή μέτρα για να μάθουμε πού βρίσκονται, για να τους βοηθήσουμε και να τους απελευθερώσουμε το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ιλαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία καλεί επίσης τις αρχές της Συρίας να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για την ανεύρεση των ιεραρχών.

Από το Βατικανό, και ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε τη σύντομη απελευθέρωση των δύο ιεραρχών.

Η απαγωγή «είναι μία δραματική απόδειξη της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο συριακός λαός και η χριστιανική του κοινότητα» είπε ο Ποντίφικας.

Σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό ο Ιερώνυμος

Σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο και τον πατριάρχη Αντιόχειας βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος για την υπόθεση της απαγωγής του μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του επίσκόπου Μαρωνιτών Ιωάννη.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου η δοκιμασία του κ. Παύλου, αλλά και «εν συνόλω του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, να ξεπεραστεί άμεσα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον κ. Ιερώνυμο πως ήδη έχουν τεθεί σε κινητοποίηση όλοι οι μηχανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε το ταχύτερο δυνατόν η υπόθεση να έχει αίσια έκβαση.

«Εκφράζω ολόψυχα τη συμπαράστασή μου στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και προσωπικά στον μακαριώτατο κ. Ιωάννη, ο οποίος λίγο μόλις καιρό μετά την εκλογή του στο θρόνο του παλαίφατου Πατριαρχείου, δοκιμάζεται σκληρά» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας: «Εύχομαι και προσεύχομαι αυτή η δραματική περιπέτεια, με τη βοήθεια του Θεού, να τελειώσει σύντομα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόκειται για κληρικό που με την παρουσία και το έργο του τιμά την Εκκλησία».

Και καταλήγει: «Ας γνωρίζουν όλοι ότι οι διάκονοι της Εκκλησίας λειτουργούν πάντα ως πρεσβευτές και αγγελιοφόροι της ειρήνης, ιδιαίτερα στις εύφλεκτες ζώνες του πλανήτη μας, και ως τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους».

in.gr


Read more...

Άκης: Δεν ντρόπιασα εγώ το ΠΑΣΟΚ...




Απάντηση μέσα από τη φυλακή, μια μέρα μετά την έναρξη της δίκης...
Με γραπτή του ανακοίνωση μέσα απο τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Ακης Τσοχατζόπουλος απάντησε, μια ημέρα μετά την έναρξη της δίκης του για την υπόθεση των «χρυσών μιζών», στις... διαρροές που είδαν το φως δημοσιότητας από κύκλους του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με αυτές το κόμμα έχει αποκηρύξει και πολιτικά και ηθικά τον Άκη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
 

 Αναλυτικά, η δήλωση του Άκη Τσοχατζόπουλου έχει ως εξής:

«Ευθεία και ανενδοίαστη παρέμβαση επιχείρησαν κάποιοι χτες από το ΠΑΣΟΚ σε μια προσωπική μου υπόθεση, που βρίσκεται προς κρίση ενώπιον της Δικαιοσύνης, εκδίδοντας μάλιστα και «καταδικαστική απόφαση» εις βάρος μου !
Έτσι, απλά, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ αναζητούν εξιλαστήριο θύμα και άλλοθι επιχειρώντας με αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια και ντροπή για το ίδιο, τη μετάθεση των ευθυνών για τον πρωτοφανή εξευτελιστικό καταποντισμό στις πρόσφατες εκλογές.
Ποιοι ντρόπιασαν το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν καλά στο ΠΑΣΟΚ.
Επισημαίνω όμως στο μόνο κατ΄ όνομα σημερινό ΠΑΣΟΚ, ότι επί σαράντα χρόνια η ζωή μου ήταν μια διαρκής προσφορά στο ίδιο και στην Ελλάδα. Στην ιστορική συγκρότηση, ενδυνάμωση, στη δημοκρατική, προοδευτική, αριστερή λειτουργία και δράση του, για να είναι το ΠΑΣΟΚ κόμμα του λαού.
Επομένως, δεν παραγράφονται με «δηλώσεις» τα παραπάνω, κυρίως όμως δε μπορούν να αμαυρωθούν από αυτούς που μετέτρεψαν ένα μεγάλο λαϊκό Κίνημα σε συνώνυμο του μαρτυρίου του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού χρέους του Ελληνικού λαού.
Άκης Τσοχατζόπουλος».


Read more...

«Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία»...






Η κρίση χρέους καταστρέφει την ανεμελιά της Αθήνας και αλλάζει το χαρακτήρα της πόλης αναφέρει σε δραματικό τόνο σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Zeit, με τίτλο «Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία».

«Η ... ελπίδα και η αισιοδοξία έχουν αλλάξει τοποθεσία στην Αθήνα. Μόνον σε λίγες περιοχές οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Οι Αθηναίοι καταφεύγουν τις νύχτες στο Γκάζι, που μέχρι πρότινος είχε μια παρόμοια μοίρα όπως σήμερα η Ομόνοια. Η Αθήνα επένδυσε πολλά σε αυτή την περιοχή, τη θέση του παλαιού εργοστασίου πήρε ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα μουσείο ενώ άνοιξαν μπαρ και κλαμπ. Στο Γκάζι η κρίση εξαφανίζεται τα βράδια για λίγες ώρες. Και εδώ, όμως, η κρίση δεν είναι τελείως αθέατη. Τις κρύες μέρες μυρίζει καμένο ξύλο και πλαστικό. Οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο».

Το οδοιπορικό της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα, με τη συνδρομή του έλληνα δημοσιογράφου Νικήτα Καραγιάννη, ξεκινά από το κέντρο της πόλης, από την Ομόνοια, «που θεωρείται τα τελευταία 6 με 7 χρόνια μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας, όπου έκλεισαν δεκάδες καταστήματα και ξενοδοχεία και όπου από τότε που ξέσπασε η κρίση κανείς πλέον δεν μπορεί να βρει δουλειά».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών, σημειώνοντας ότι «η ξενοφοβία έχει αυξηθεί στην Ελλάδα. Πολιτικά επωφελούνται από αυτή την εξέλιξη οι προβοκάτορες της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι στρέφουν στοχευμένα την οργή των Ελλήνων για τη μιζέρια της χώας εναντίον των μεταναστών».


Read more...

Άρωμα ελληνική μυθολογίας θα έχουν τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ που θα κυκλοφορήσουν τον Μάϊο...



Σε μία προσπάθεια πάταξης του μαύρου χρήματος αλλά και της διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέα χαρτονομίσματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.
Η ...
Ευρώπη, η φοινικική πριγκίπισσα που έδωσε το όνομα της στην ήπειρο, θα αντικαταστήσει τα αρχιτεκτονικά έργα που παρουσιάζουν τα υδατογραφήματα των σημερινών χαρτονομισμάτων.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί της τράπεζας στη Φρανκφούρτη η τοποθέτηση ενός προσώπου στη θέση αρχιτεκτονικών σχημάτων δυσκολεύει το έργο των παραχαρακτών. Εξάλλου οι κεντρικές τράπεζες επανασχεδιάζουν συχνά τα χαρτονομίσματα τους σε μια προσπάθεια πρόληψης της παραγωγής πλαστών χαρτονομισμάτων.

Τα νέα ευρώ, η έκδοση των οποίων έχει αναβληθεί επανειλημμένα, δε θα διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά που είναι ήδη σε κυκλοφορία. Τα χρώματα ενδέχεται να παρουσιάζουν μια μικρή αλλαγή ενώ η μορφή της Ευρώπης θα εμφανίζεται και ως ολόγραμμα στην ασημένια σήμανση στη δεξιά πλευρά κάθε χαρτονομίσματος.

Η νέα σειρά χαρτονομισμάτων με την ονομασία «Ευρώπη»,θα τεθεί σταδιακά σε κυκλοφορία με πρώτο το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ τον Μάιο του 2013.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια αποτελούν εξέλιξη των προηγουμένων. Θα διατηρήσουν, δηλαδή, τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και θα έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα. Θα έχουν όμως τροποποιηθεί προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, θα διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» θα έχουν τις ίδιες ονομαστικές αξίες με τα προηγούμενα (δηλαδή, 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ) και θα τεθούν σε κυκλοφορία με αύξουσα σειρά. Επομένως, μετά το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ θα ακολουθήσει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ.

Όταν όλα τα νέα χαρτονομίσματα θα έχουν κυκλοφορήσει, θα συνυπάρξουν για κάποιο καιρό με τα τωρινά, τα οποία κυκλοφόρησαν πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2002. Με τρόπο σταδιακό, κατόπιν, θα αποσυρθούν τα τωρινά χαρτονομίσματα.

Από εκεί και έπειτα, όσοι συνεχίσουν να έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ποσά παλαιών χαρτονομισμάτων, θα πρέπει να δικαιολογούν την ύπαρξή τους...
Newpost.gr


Read more...

Που τοποθετούνται οι 1.891 δημόσιοι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα...




Στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ αναρτήθηκαν την Τρίτη οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα για τους πρώτους 1.891 δημοσίους υπαλλήλους διοικητικών ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που τέθηκαν σε ...καθεστώς διαθεσιμότητας και τοποθετούνται σε άλλες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω υπάλληλοι εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο καθεστώς λόγω κατάργησης των θέσεών.

Τα οριστικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν τους εξής πίνακες:


Οι πίνακες απεστάλησαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής 
Διακυβέρνησης προκειμένου ο κ. Μανιτάκης να εκδώσει τη σχετική απόφαση μετάταξης....


Read more...

Η μεγάλη κομπίνα με τα φάρμακα...




Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας και του ΣΔΟΕ με παράλληλες έρευνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο, για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε και διακινούσε...
μεγάλες ποσότητες παράνομων φαρμάκων και σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δέκα άτομα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται γιατροί, εταιρείες, φαρμακεία ακόμη και ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών, έφερνε φάρμακα από την Τουρκία, χωρίς καμία πιστοποίηση, και τα διοχέτευε σε κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μάλιστα, κάποια μέλη του κυκλώματος εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για να υποβοηθήσουν εξαγωγές ακριβών φαρμάκων, όπως τα αντικαρκινικά, αλλά και Viagra στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που δημιουργούσε έλλειψη σημαντικών σκευασμάτων στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα, οι δράστες αγόραζαν τα φάρμακα από ελληνικά φαρμακεία και τα εξήγαγαν σε χώρες των Βαλκανίων με τα πλαστά παραστατικά που τους παρέδιδαν υπάλληλοι των φαρμακευτικών εταιρειών.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τις διωκτικές αρχές...


Read more...

Πράσινο φως για μείωση δομών Μέχρι τον Ιούνιο έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο, είπε ο Μανιτάκης


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Από τις καταργήσεις φορέων θα ξεκινήσουν οι απομακρύνσης δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μετά την συνεδρίαση του κυβερνητικού  συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη μείωση δομών -και όχι προσωπικού- κατά 40% έως 50% στα τελευταία πέντε υπουργεία (Παιδείας, Άμυνας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας). Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πλέον πιάνεται ο στόχος που είχε τεθεί για τη μείωση του όγκου των διοικητικών δομών, ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα ξεπεράσει το 15%.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι τώρα ξεκινάει η δεύτερη φάση, που είναι και πιο κρίσιμη, και αφορά στην εφαρμογή των μελετών καθώς και την σχεδίαση νέων θεσμών.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο.

Παράλληλα με τις εκθέσεις αξιολόγησης και την αναδιάρθρωση, συζητήθηκε και ο συντονισμός σε σχέση με το θέμα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Ιούνιο, καθώς και άλλων 12.500 μέχρι τον Δεκέμβριο.

Επίσης, αποφασίστηκε και ο τρόπος κατανομής και συντονισμού σε κάθε υπουργείο του αριθμού που αναλογεί σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις 15.000 αποχωρήσεις.

Χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν ανέφερε ότι σε πρώτη φάση αυτό θα γίνει από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν γίνει 4.000 αποχωρήσεις, αρκετές από τις οποίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο.

Αναφορικά με τους επίορκους είπε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τη διοίκηση, επανέλαβε ότι θα ισχύσει το 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε απόλυση, ενώ διευκρίνισε ότι δεξαμενή των νέων υπαλλήλων θα αποτελέσει η λίστα παλαιότερων επιτυχόντων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που δεν έχουν ακόμη διοριστεί.

«Η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως από τις πρώτες απολύσεις. Μόλις τελειωθούν οι πρώτες αναγκαστικές αποχωρήσεις, οι οποίες φυσικά θα τηρήσουν τις διαδικασίες τις νόμιμες και τις συνταγματικές με τις εγγυήσεις όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων» είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...