Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν θα γίνει αναδρομικός έλεγχος καταθέσεων, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

Διευκρινίσεις Μόσιαλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Δε θα υπάρχει αναδρομικός έλεγχος των καταθέσεων» διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πλαίσιο των ρυθμίσεων για την τεκμηρίωση του εισοδήματος.

«Η τεκμηρίωση αφορά το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται και το οποίο πρέπει να τεκμηριώνεται. Το εισόδημα που αποταμιεύεται, πρέπει επίσης να δηλώνεται (π.χ. καταθέσεις και τίτλοι). Δε θα υπάρχει αναδρομικός έλεγχος των καταθέσεων» είπε.

«Αναδρομικός έλεγχος καταθέσεων μπορεί να γίνει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Ως γνωστόν, αυτή η δυνατότητα προβλέπεται ήδη από την υπάρχουσα νομοθεσία» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Όλο το νομοσχέδιο Πλήρης ανατροπή στο πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το τοπίο έκδοσης των οικοδομικών αδειών και ελέγχου των κατασκευών αλλάζει άρδην το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή, διαχωρίζοντας τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των αρχών αδειοδότησης σε υπηρεσίες δόμησης -που υπάγονται στους Δήμους- και σε ελεγκτές δόμησης, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.Το νομοσχέδιο ρυθμίζει επίσης θέματα Οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά περιέχει και φορολογικά κίνητρα για αποκατάσταση κτιρίων στο Γεράνι του ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το Μεταξουργείου (άρθρο 45).

Δείτε το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση

Όπως αναφέρει σχετικά το υπουργείο, με το νομοσχέδιο:

Καταργούνται οι Πολεοδομίες με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχαν σήμερα.
Συντάσσονται οι μελέτες και εκτελείται το οικοδομικό έργο, με ευθύνη των μηχανικών.
Γίνεται πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίας, των αρχών αδειοδότησης σε Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων και των Ελεγκτών Δόμησης που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.
Διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο.
Ελαχιστοποιείται η ανάγκη για επαφές με τις δημόσιες υπηρεσίες και η επικοινωνία του μηχανικού με τον πολίτη και του πολίτη με τις υπηρεσίες γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
Κωδικοποιούνται κοινές διαδικασίες υποβολής και ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και μελετών.
Καταγράφονται τα κτίρια της χώρας με τη λειτουργία της Ταυτότητας Κτιρίου και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευών.
Ελέγχεται πλήρως η εφαρμογή των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους με τη θεσμοθέτηση του Ελεγκτή Δόμησης.
Θεσπίζονται νέα γνωμοδοτικά όργανα για την προστασία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και καταργούνται τα υπάρχοντα.

Φορολογικά κίνητρα για Γεράνι και Μεταξουργείο

Για ιδιοκτήτες ακινήτων στο Γεράνι (ορίζεται από τις οδούς Πειραιώς, Επικούρου, Ευρυπίδου, Αθηνάς ) και στο Μεταξουργείου εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος, κατά περίπτωση, ποσοστό της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου με χρήση κατοικίας, χρήση γραφείου, εμπορική χρήση κλπ. Οι φοροελαφρύνσεις αναφέρονται στο άρθρο 45 του σχεδίου νόμου.

Για παράδειγμα εκπίπτει ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου στο Γεράνι για κατοικία (κόστους έργων ύψους έως 600 ευρώ ανά τ.μ.) Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και κατ' ανώτατο όριο για χρονικό διάστημα δέκα ετών. Ανάλογα κίνητρα δίδονται και για μισθώσεις ακινήτων.

Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί

Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης ρυθμίσεις γιους Οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Προϋπόθεση για τη σύστασή τους είναι η έκδοση βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ, ότι η προτεινόμενη έκταση είναι μέσα σε περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ετών από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τεχνικής υποδομής στις εκτάσεις τους, ενώ οι δήμοι στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγονται οι εκτάσεις των συνεταιρισμών μπορούν να αναλάβουν να εκτελέσουν ή να ολοκληρώσουν τα έργα τεχνικής υποδομής.

Για την κατασκευή των έργων αυτών θα επιβάλλεται υπέρ του δήμου καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο θα βεβαιώνεται από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία και θα εισπράττεται με τη διαδικασία περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Για όσους δεν εφαρμόσουν τη πολεοδομική μελέτη μέσα στην προθεσμία τριών ετών ανακαλείται η πολεοδομική τους μελέτη και διαλύονται.

Όσοι προϋφιστάμενοι της 16.1.1984 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν μέσα σε δεκαοχτώ μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Μετά τη παρέλευση της προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν οι οικείοι δήμοι.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι όταν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί επιτελέσουν το σκοπό τους, μπορεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους, να λειτουργήσουν το πολύ για δέκα χρόνια ως σωματείο -σύλλογος για την περαιτέρω διαχείριση των κοινών. Κατόπιν οι εκτάσεις τους και η ευθύνη συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων και τεχνικών έργων περιέρχονται στους οικείους Δήμου.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σύνταξη για όλους στην ηλικία των 65 ετών από το 2015

Εγκύκλιοι του υπ.Εργασίας

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Αυξάνονται σταδιακά έως το 2015 τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη για κανονική σύνταξη και στα 60 έτη για μειωμένη σύνταξη, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, καθιερώνεται πλαφόν στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και στις ΔΕΚΟ τα 2.773 ευρώ αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2011.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας εξέδωσε έξι εγκυκλίους για τον τρόπο εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου, που ορίζουν μεταξύ άλλων την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης στα ειδικά ταμεία και το ΙΚΑ, την αύξηση του ορίου ηλικίας γυναικών και μητέρων ανηλίκων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, καθώς και ζητήματα συνέχισης της απασχόλησης επαγγελματιών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ μετά την συνταξιοδότησή τους.

Στη σχετική εγκύκλιο με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αναφέρεται πως «καθιερώνεται από το έτος 2015 και εφεξής, το 65ο έτος, ως γενικό όριο ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος και το 60ο έτος, ως γενικό όριο ηλικίας για τη λήψη μειωμένης. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων ανεξάρτητα από φύλο και ημερομηνία υπαγωγής τους στην ασφάλιση».

Ειδικότερα, οι εγκύκλιοι αναφέρονται στα κάτωθι θέματα:

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το δικό της σχέδιο για λιγότερο κράτος παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία

Η «γαλάζια εφεδρεία»


Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαράς (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την ανάγκη για λιγότερο κράτος και μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 230.000 άτομα σε βάθος πενταετίας, προβάλλει η Νέα Δημοκρατία με βάσει το δικό της σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, το οποίο κατά την ηγεσία της είναι λιγότερο οδυνηρό για την κοινωνία και με τις λιγότερες επιπτώσεις από αυτό που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης μια εκτενή συνέντευξη στα γραφεία του κόμματος, όπου κυρίως ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ.Σαμαρά, ο κ. Χρ.Λαζαρίδης εξήγησε την «γαλάζια» πρόταση και έδωσε αναλυτικές απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για το δημοσιονομικό της όφελος.

Στην αρχή, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της συνέντευξης και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντέστρεψε την σκοπιμότητα της πρότασης και την κακοποίησε, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν προτείνει απολύσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο ο κ. Λαζαρίδης το παρουσίασε με εκτενή παραδείγματα, θα υπάρξει συνολική μείωση του ελλείμματος κατά 11,5 δισ. ευρώ εν αντιθέσει με το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει μείωση 9,2 δισ. ευρώ, δηλ. 2,3 δισ. περισσότερο.

Παράλληλα η ΝΔ υπεραμύνεται της άποψης, ότι με τη δική της πρόταση θα επέλθει πιο γρήγορα και πιο ομαλά ο περιορισμός του κράτους, ενώ αποτρέπονται οι απολύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δίνεται έμφαση στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας μόλις γίνει κυβέρνηση.

Η «γαλάζια» εφεδρεία

Συγκεκριμένα με την πρόταση της ΝΔ, όπως αυτή παρουσιάστηκε, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο για τρία χρόνια, μπορεί σε ένα χρόνο να επιτευχθεί καθαρή μείωση του ελλείμματος κατά 853 εκατ. ευρώ, έναντι 614 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στην πρόταση της κυβέρνησης.

Στα πέντε χρόνια για τα οποία έγινε ο σχεδιασμός της ΝΔ θα έχει επιτευχθεί, όπως αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, μείωση του ελλείμματος σχεδόν 4 δισ. ετησίως, αλλά και μείωση του κράτους κατά 230.000 εργαζόμενους.

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε και πάλι, όπως και στις 5 Ιουλίου 2011, ότι η πρόταση της Ν.Δ. για την εργασιακή εφεδρεία έχει τις εξής τρεις κατηγορίες, για όσους:

  • είναι πάνω από τα 50 έτη, εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού.
  • για όσους είναι από τα 40-50 έτη, εφεδρεία για δυο τριετίες και
  • από τα 30-40 έτη, εφαρμογή για μια τριετία
Για τις δυο τελευταίες κατηγορίες, τα όρια εφεδρείας ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση τα όρια εφεδρείας παρατείνονται.

Αρνείται τις απολύσεις

Η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται τις απολύσεις, με το επιχείρημα, ότι δεν αντέχει τις αποζημιώσεις απολύσεων ο δημόσιος προϋπολογισμός, αφού θα κληθεί να τις πληρώσει τον επόμενο χρόνο. Κατά τη ΝΔ ξεπερνούν τα 158 εκατ. ευρώ για 30.000 εφέδρους, υπό απόλυση, κατά τους μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως με τη μορφή εφεδρείας που προτείνει η ΝΔ οι συνολικές καθαρές οικονομίες κάθε χρόνο για το δημόσιο ταμείο είναι μεγαλύτερες από εκείνες της εφεδρείας που προτείνει η κυβέρνηση και από εκείνες του επιδόματος ανεργίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για καλό κλίμα με την Τρόικα μιλούν πάλι στο ΥΠΟΙΚ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βενιζέλου - ελεγκτών


http://img.protothema.gr/8E484EDC89362C2711E6B4EED9E04B5E.jpg

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με την Τρόικα, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, που εξέφραζαν -για ακόμα μία φορά- την ικανοποίησή τους.

Αλλά και έτσι ακόμα, και η νέα συνάντηση επιβεβαιώνει πως, κάθε φορά που εκφράζουν «ικανοποίηση» κυβέρνηση και Τρόικα, ακολουθούν πιο σκληρά μέτρα για το λαό.

Πηγές του υπουργείου τόνιζαν, αναφορικά με την πρώτη συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου και του επιτελείου του με την Τρόικα, πως «μετά τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός για την προστασία της οικονομικής υπόστασης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας, το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και δημιουργικό».

Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση έγινε επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Θα υπάρξει επίσης σειρά συναντήσεων του κ. Βενιζέλου και άλλων μελών της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες με τους επικεφαλής της Τρόικας.

«Ικανοποιημένος και αισιόδοξος» δηλώνει o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και για την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε όλα τα κράτη-μέλη για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το ευρώ και την Ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κύρωση του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF, ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε επίσης το θετικό αποτέλεσμα στη γερμανική Βουλή με το γεγονός ότι η Ελλάδα έστειλε διεθνώς πολύ καθαρά και αποφασιστικά μηνύματα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης και που δεν είναι υποχρεώσεις έναντι της Τρόικας και των θεσμικών της εταίρων και πιστωτών, αλλά υποχρεώσεις απέναντι στην ίδια τη χώρα και, κυρίως, απέναντι στις νέες γενιές.


Read more...

Έξι βαθμοί συνολικά, αλλαγή στις προαγωγές Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο

Οι υπουργοί Οικονομικων Ευ.Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ.Ρέππας
Οι υπουργοί Οικονομικων Ευ.Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ.Ρέππας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το νέο σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων υπαλλήλων, που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ.Ρέππας, καθορίζει τον τρόπο τόσο των βαθμολογικών προαγωγών, όσο και της μισθολογικής εξέλιξης, αφού συνδέει τις αποδοχές ως κίνητρο για τη διάκριση και τη βαθμολογική προαγωγή. Όπως τόνισε ο υπουργός, «η εισαγωγή ενός αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης τόσο των υπαλλήλων όσο και των υπηρεσιακών μονάδων είναι ο βασικός άξονας της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο», το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει έξι συνολικά βαθμούς, θεσμοθετεί την κινητικότητα των υπαλλήλων σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, αλλάζει τον τρόπο προαγωγών.

Πλέον στα κριτήρια για την προαγωγή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η απόδοση του υπαλλήλου με βάση το βαθμό επιτυχίας υλοποίησης των στόχων, οι διοικητικές ικανότητες του και η συμπεριφορά στην υπηρεσία, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος παραμονής σστο βαθμό.

Ακόμη σε περίπτωση που ο υπάλληλος τύχει αρνητικής κρίσης για προαγωγή χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στην κρίση για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη.

«Δίνεται τέλος στη διαδικασία βάσει της οποίας με τη συμπλήρωση κάποιων προϋποθέσεων σχεδόν το σύνολο των κρατικών λειτουργών χαρακτηρίζονται ως άριστοι και εξελίσσονται στον καταληκτικό βαθμό» σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Το κράτος οφείλει να αξιολογεί και να αμείβει τους πλέον ικανούς, οφείλει να αξιοποιεί τους καλύτερους στις θέσεις ευθύνης» τόνισε ο Δημ.Ρέππας παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου στο Υπουργικό.

Θεσμοθέτηση κινητικότητας υπαλλήλων

Στις καινοτομίες του νέου συστήματος αξιολόγησης εντάσσονται από το αρμόδιο υπουργείο τα εξής:

η ανοιχτή προκήρυξη για τις θέσεις ευθύνης (Γεν. Δ/ντής, Δ/ντής, Τμηματάρχης) σε όλο το δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ και

η συγκρότηση συλλογικών οργάνων για τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών και διαδικασιών αξιολόγησης, παρακολούθησης και παραλαβής με κλήρωση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σημειώνει το υπουργείο, διασφαλίζεται απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στο ορισμό των μελών και εξουδετερώνεται κάθε κίνδυνος χειραγώγησης των διαδικασιών από τη Διοίκηση.

Οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης, διοικούνται, όσον αφορά στα θέματα κινητικότητας μεταξύ υπηρεσιών διαφορετικών Υπουργείων ή αποκεντρωμένων διοικήσεων, από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον οικείο, κατά περίπτωση, Υπουργό.

Οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης μπορούν να μετακινούνται στις υπηρεσίες των Υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των οικείων κατά περίπτωση Υπουργών των υπηρεσιών προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων.

Σε έξι αυξάνονται οι βαθμοί

Σε έξι συνολικά βαθμούς, από πέντε που είναι σήμερα, κατατάσσονται, κατά φθίνουσα σειρά, με βάση το νέο βαθμολόγιο οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης: Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), ως εξής:

Βαθμός Α

Βαθμός Β

Βαθμός Γ

Βαθμός Δ

Βαθμός Ε

Βαθμός ΣΤ

Οι θέσεις προσωπικού της κατηγορίας Ειδικών θέσεων (ΕΘ) κατατάσσονται στους βαθμούς 1ο και 2ο και αμείβονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Εισαγωγικός βαθμός για όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης προσωπικού είναι ο Βαθμός ΣΤ και καταληκτικός, ο Βαθμός Α για την ΠΕ και ΤΕ κατηγορία, ο Βαθμός Β για τη ΔΕ κατηγορία και ο Βαθμός Γ για την ΥΕ κατηγορία.

Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται ως δόκιμοι στο Βαθμό Δ.

Οι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους να απασχοληθούν, κατατάσσονται ως δόκιμοι στο Βαθμό Ε.

Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατατάσσονται, ως μόνιμοι, στο Βαθμό Δ.

Οι υπάλληλοι που έχουν πριν το διορισμό ή την πρόσληψή τους αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει διανυθεί με τα ίδια ή αντίστοιχα τυπικά προσόντα της κατηγορίας στην οποία ανήκουν κατά το χρόνο της ένταξης, μπορούν να την αναγνωρίσουν για τη βαθμολογική και μισθολογική τους ένταξη, μέχρι επτά (7) έτη κατ’ ανώτατο όριο, ύστερα από ουσιαστική κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Οι υπάλληλοι, όλων των κατηγοριών, διανύουν δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, στο βαθμό που εισάγονται.

Ο νέος τρόπος και τα κρίτηρια για προαγωγή

Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, που διενεργείται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο μία φορά το χρόνο, λαμβάνεται υπόψη:

α) η αξιολόγηση του υπαλλήλου στο πλαίσιο του συστήματος αξιολόγησης και συγκεκριμένα:

η απόδοσή του, που μετράται με βάση το βαθμό επιτυχούς ή μη υλοποίησης της στοχοθεσίας και
οι διοικητικές ικανότητές του και η συμπεριφορά στην υπηρεσία,

β) το ανώτατο ποσοστό, επί τοις εκατό, προαγωγής στον επόμενο βαθμό, των κρινόμενων υπαλλήλων

γ) ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος παραμονής στο Βαθμό.

Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, η απόδοση του κρινόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό 70% τουλάχιστον επί του συνόλου, που αφορά στα λοιπά κριτήρια αξιολόγησης των ουσιαστικών και άλλων προσόντων, όπως ορίζονται ειδικότερα από το σύστημα αξιολόγησης. Προκειμένου για την προαγωγή από το Βαθμό Β στο Βαθμό Α το ποσοστό αυτό είναι 80% τουλάχιστον.

Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ικανότητα, η απόδοση ιδίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μονάδας και η συμπεριφορά του υπαλλήλου στην υπηρεσία, αποτελούν αντικείμενο περιοδικής εκθέσεως αξιολόγησης, που συντάσσεται κάθε χρόνο.

Οι προαγωγές από βαθμό σε βαθμό, για όλες τις κατηγορίες προσωπικού, γίνονται με βάση ποσόστωση επί των κάθε φορά κρινομένων, ως εξής:

Από το Βαθμό ΣΤ στο Βαθμό Ε: μέχρι και 100% των κρινόμενων υπαλλήλων,

Από το Βαθμό Ε στο Βαθμό Δ: μέχρι και 90% των κρινόμενων υπαλλήλων,

Από το Βαθμό Δ στο Βαθμό Γ: μέχρι και 80% των κρινόμενων υπαλλήλων,

Από το Βαθμό Γ στο Βαθμό Β: μέχρι και 60% των κρινόμενων υπαλλήλων.

Από το Βαθμό Β στο Βαθμό Α: μέχρι και 20% των κρινόμενων υπαλλήλων.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εκτίμηση τόσο των υπηρεσιακών αναγκών όσο και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων τουλάχιστον ανά διετία, τα προαναφερόμενα ποσοστά μπορούν να καθορίζονται διαφορετικά.

Στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος τύχει αρνητικής κρίσης για προαγωγή χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στην κρίση για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη.

Επίσης προβλέπεται χρόνος που απαιτείται να διανυθεί σε κάθε βαθμό για προαγωγή στον επόμενο.

Ποιους αφορά ο νόμος

Στο πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ):

α) του Δημοσίου,

β) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β΄ βαθμού,

γ) των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ),

δ) οι εκπαιδευτικοί,

ε) οι υπάλληλοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας,

στ) οι κληρικοί και διάκονοι,

ζ) οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμοι αγροτικοί ιατροί,

η) οι υπάλληλοι της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της και

θ) οι υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Αρχών

ι) οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού,

ια) οι υπάλληλοι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε),

ιβ) οι υπάλληλοι των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων,

ιγ) το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού και των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τους υπάλληλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ΝΠΙΔ, που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ, καθώς και για τους υπάλληλους των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων εταιρειών, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Α’ του ν.3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α’) θα οριστούν συγκεκριμένοι ανώτατοι μισθοί ανά εκπαιδευτική κατηγορία και στόχοι στο κατά κεφαλήν μισθολογικό κόστος.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζονται ανάλογα οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Δεν υπάγονται στις διατάξεις, οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που ορίζονται στις διατάξεις του Μέρους Β’ του ν.3205/2003, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (ειδικά μισθολόγια).

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ανώτατο μισθό 2.200 ευρώ και αύξηση του βασικού στα 780 προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο

Aπώλειες για τα «ρετιρέ»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στα 2.200 ευρώ μειώνεται ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο, χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας, βάσει των στοιχείων που -σύμφωνα με πληροφορίες- παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στο Υπουργικό Συμβούλιο, για το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από 1η Νοεμβρίου 2011.

Αντίθετα, στα 780 ευρώ -από 711 που είναι σήμερα- αυξάνεται ο βασικός κατώτατος μισθός του Δημοσίου, για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να προσεγγίσει το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι μαζί με τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας, ο ανώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 2.700 ευρώ το μηνά. Γεγονός, που σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες που θα κυμαίνονται ως και 1.500 ευρώ το μήνα.

Με βάση τα προαναφερθέντα συνεπάγεται, όπως εξήγησε ο υπουργός, ότι το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις, για το 78% δεν θα αλλάξει κάτι, ενώ για το 7,5% θα υπάρξει μικρή αύξηση.

Και επειδή οι απώλειες για τα λεγόμενα ρετιρέ του δημοσίου μπορούν να φτάσουν, όπως προαναφέρθηκε, μέχρι και 1.500 ευρώ μηνιαίως υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει τουλάχιστον σταδιακά.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους υπαλλήλους ο μισθός των οποίων θα μειωθεί από 25% και πάνω, εξετάζεται το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σταδιακά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στις 31 Οκτωβρίου παρατείνεται η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις παλαιότερων ετών

Νέα καταληκτική ημερομηνία



Αθήνα

Παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων παλαιότερων ετών με ευνοικούς όρους για τους φορολογούμενους έδωσε το υπουργείο Οικονομικων. Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές έως 31 Οκτωβρίου ενώ η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου όπως προβλέπει απόφαση του αναπληρωή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με απεργιακές κινητοποιήσεις εντός του Οκτωβρίου προειδοποιούν οι ναυτεργάτες

Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Από προηγούμενη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Από προηγούμενη κινητοποίηση των ναυτεργατών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβριο στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της προσανατολίζεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Στη συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε, ομόφωνα, την αποστολή εξώδικου προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και στις εργοδοτικές οργανώσεις και το ΝΑΤ, με την οποία θα γνωστοποιεί τα κυρίαρχα αιτήματά της, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησής τους, θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε χρόνο που θα αποφασίσει σε νεότερη συνεδρίασή της.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στις κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις των Ελλήνων ναυτεργατών εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Η Ομοσπονδία μιλά για άγριο και απάνθρωπο σφαγιασμό των παροχών του ΝΑΤ, ενώ ζητά συνέχιση της χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Επίσης, ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών, τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ ως φορέα ιδιωτικού δικαίου (Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών), την ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών και την επανεξέταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Απεργούν από 10 έως 14 Οκτωβρίου οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αντιδρούν στο νόμο για τα ΑΕΙ και στις περικοπές

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Φωτογραφία: Τα Νέα )


Αθήνα
Σε πενθήμερη απεργία, από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, όσο και για τις περικοπές πιστώσεων και προσωπικού.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου θα κάνει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας να γίνουν τώρα όλοι οι διορισμοί που εκκρεμούν, καθώς και να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες.

Ακόμη, ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε να καλέσει τη Σύγκλητο σε αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος «εάν πρόκειται να χαθεί έστω και μία θέση εργασίας» και παράλληλα αποφάσισε τη συμμετοχή στις απεργίες στις 5 και 19 Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τέλος η ιεραρχία βάσει παλαιότητας στο Δημόσιο

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νέο βαθμολόγιο

http://img.protothema.gr/5A74B8AB5C2DA2752D2CEFAAAE759FBC.jpg
"Αξιοκρατικές" διαδικασίες στο δημόσιο ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και φέρνει τα πάνω κάτω στη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, καταργώντας το σύστημα της αρχαιότητας ως κριτήριο για την ανάδειξη διευθυντών στην διοικητική ιεραρχία.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης και τη σχετική πρόταση νόμου που παρουσίασε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, αλλάζει μόνο τον τρόπο τόσο των βαθμολογικών προαγωγών, όσο και της μισθολογικής εξέλιξης, αφού συνδέει τις αποδοχές ως κίνητρο για τη διάκριση και τη βαθμολογική προαγωγή.
Με …διαγωνισμό οι διευθυντές

Στις βασικές αρχές του νέου συστήματος περιλαμβάνονται:
* η ανοιχτή προκήρυξη για τις θέσεις ευθύνης (Γεν. Δ/ντής, Δ/ντής,
Τμηματάρχης) σε όλο το δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ και

* η συγκρότηση συλλογικών οργάνων για τη διενέργεια δημόσιων
διαγωνισμών και διαδικασιών αξιολόγησης, παρακολούθησης και παραλαβής
με κλήρωση. Κατ' αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται απόλυτη διαφάνεια και
αντικειμενικότητα στο ορισμό των μελών και εξουδετερώνεται κάθε
κίνδυνος χειραγώγησης των διαδικασιών από τη Διοίκηση.


* Οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή
αποκεντρωμένης διοίκησης, διοικούνται, όσον αφορά στα θέματα
κινητικότητας μεταξύ υπηρεσιών διαφορετικών Υπουργείων ή
αποκεντρωμένων διοικήσεων, από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον οικείο, κατά περίπτωση,
Υπουργό.

Οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή
αποκεντρωμένης διοίκησης μπορούν να μετακινούνται στις υπηρεσίες των
Υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, με κοινή απόφαση του
Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και
των οικείων κατά περίπτωση Υπουργών των υπηρεσιών προέλευσης και
υποδοχής των υπαλλήλων.

Οι θέσεις όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης - Πανεπιστημιακής
Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) - κατατάσσονται σε
έξι (6) συνολικά βαθμούς, κατά φθίνουσα σειρά, ως εξής :
Βαθμός Α
Βαθμός Β
Βαθμός Γ
Βαθμός Δ
Βαθμός Ε
Βαθμός ΣΤ
Οι θέσεις προσωπικού της κατηγορίας Ειδικών θέσεων (ΕΘ) κατατάσσονται
στους βαθμούς 1ο και 2ο και αμείβονται σύμφωνα με τις εκάστοτε
ισχύουσες διατάξεις.
Εισαγωγικός βαθμός για όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης προσωπικού
είναι ο Βαθμός ΣΤ και καταληκτικός, ο Βαθμός Α για την ΠΕ και ΤΕ
κατηγορία, ο Βαθμός Β για τη ΔΕ κατηγορία και ο Βαθμός Γ για την ΥΕ
κατηγορία. Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς με τα
αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της
υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Βαθμό
Δ.

Οι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ετήσιας
τουλάχιστον διάρκειας, συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι
δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να
απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Βαθμό Ε.

Οι απόφοιτοι της
Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του
Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
κατατάσσονται, ως μόνιμοι, στο Βαθμό Δ.
Οι υπάλληλοι που έχουν πριν το διορισμό ή την πρόσληψή τους
αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα των κρατών
μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει διανυθεί με τα ίδια ή
αντίστοιχα τυπικά προσόντα της κατηγορίας στην οποία ανήκουν κατά το
χρόνο της ένταξης, μπορούν να την αναγνωρίσουν για τη βαθμολογική και
μισθολογική τους ένταξη, μέχρι επτά (7) έτη κατ' ανώτατο όριο, ύστερα
από ουσιαστική κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Οι υπάλληλοι, όλων των κατηγοριών, διανύουν δοκιμαστική περίοδο δύο
ετών, στο βαθμό που εισάγονται.

Πώς θα γίνονται οι προαγωγές

Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, που διενεργείται από το οικείο
υπηρεσιακό συμβούλιο μία φορά το χρόνο, λαμβάνεται υπόψη:
α) η αξιολόγηση του υπαλλήλου στο πλαίσιο του συστήματος αξιολόγησης
και συγκεκριμένα:


α) η απόδοσή του που μετράται με βάση το βαθμό επιτυχούς ή μη
υλοποίησης της στοχοθεσίας και


β) οι διοικητικές ικανότητές του και η συμπεριφορά στην υπηρεσία,
το ανώτατο ποσοστό, επί τοις εκατό, προαγωγής στον επόμενο βαθμό,
των κρινόμενων υπαλλήλων


γ) ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος παραμονής στο Βαθμό.
Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, η απόδοση του κρινόμενου
υπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό 70% τουλάχιστον επί του συνόλου,
που αφορά στα λοιπά κριτήρια αξιολόγησης των ουσιαστικών και άλλων
προσόντων, όπως ορίζονται ειδικότερα από το σύστημα αξιολόγησης.


Προκειμένου για την προαγωγή από το Βαθμό Β στο Βαθμό Α το ποσοστό
αυτό είναι 80% τουλάχιστον.
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ικανότητα,
η απόδοση ιδίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους, τόσο σε
ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μονάδας και η συμπεριφορά του
υπαλλήλου στην υπηρεσία, αποτελούν αντικείμενο περιοδικής εκθέσεως
αξιολόγησης, που συντάσσεται κάθε χρόνο.


Οι προαγωγές από βαθμό σε βαθμό, για όλες τις κατηγορίες προσωπικού,
γίνονται με βάση ποσόστωση επί των κάθε φορά κρινομένων, ως εξής:
- Από το Βαθμό ΣΤ στο Βαθμό Ε: μέχρι και 100% των κρινόμενων υπαλλήλων,
- Από το Βαθμό Ε στο Βαθμό Δ: μέχρι και 90% των κρινόμενων υπαλλήλων,
- Από το Βαθμό Δ στο Βαθμό Γ: μέχρι και 80% των κρινόμενων υπαλλήλων,
- Από το Βαθμό Γ στο Βαθμό Β: μέχρι και 60% των κρινόμενων υπαλλήλων.
- Από το Βαθμό Β στο Βαθμό Α: μέχρι και 20% των κρινόμενων υπαλλήλων.


Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από
εκτίμηση τόσο των υπηρεσιακών αναγκών όσο και των δημοσιονομικών
δυνατοτήτων τουλάχιστον ανά διετία, τα προαναφερόμενα ποσοστά μπορούν
να καθορίζονται διαφορετικά. Στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος τύχει
αρνητικής κρίσης για προαγωγή χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στην κρίση
για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη.


Επίσης προβλέπεται χρόνος που απαιτείται να διανυθεί σε κάθε βαθμό για
προαγωγή στον επόμενο.
 Στο πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος υπάγονται οι μόνιμοι και
δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση
εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ):


α) του Δημοσίου,
 β) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α' και β΄ βαθμού,
γ) των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),
συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ),
δ) οι εκπαιδευτικοί,
ε) οι υπάλληλοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των
Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας,
στ) οι κληρικοί και διάκονοι,
ζ) οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμοι αγροτικοί ιατροί,
η) οι υπάλληλοι της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον
Κανονισμό της και
θ) οι υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Αρχών
ι) οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων των ΟΤΑ α' και β' βαθμού,
ια) οι υπάλληλοι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.),
της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης
Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε),
ιβ) οι υπάλληλοι των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων,
ιγ) το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου
Εκκλησίας του Χριστού και των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων που
επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.


Για τους υπάλληλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου Ν.Π.Ι.Δ.
που ανήκουν στο κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α., καθώς και για τους
υπάλληλους των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων
εταιρειών, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του
Κεφαλαίου Α' του ν.3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α') θα οριστούν συγκεκριμένοι
ανώτατοι μισθοί ανά εκπαιδευτική κατηγορία και στόχοι στο κατά κεφαλήν
μισθολογικό κόστος.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζονται ανάλογα οι αποδοχές του
προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του
Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
Δεν υπάγονται στις διατάξεις, οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που
ορίζονται στις διατάξεις του Μέρους Β' του ν.3205/2003, όπως έχει
τροποποιηθεί και ισχύει (ειδικά μισθολόγια).
Read more...

Ενοχλημένη η Αθήνα από τουρκικές «διαρροές» για τη συνομιλία Παπανδρέου-Ερντογάν

Διάβημα στην Άγκυρα

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου και την οργή του ίδιου του πρωθυπουργού προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι, εφόσον η Λευκωσία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, τότε έχει ανάλογο δικαίωμα και η Τουρκία.

«Μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση» ήταν η δήλωση που αποδόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου από τον Μπουλέντ Αρίντς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού και να ζητήσει την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος επίσης στη δήλωση του Μπουλέντ Αρίντς ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο, τόνισε ότι η κοινή συνεδρίαση θα γίνει όταν υφίστανται οι κατάλληλες προυποθέσεις.

Οι δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως προβοκάτσια, έγιναν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Προύσας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών περιεστράφη γύρω από δύο ζητήματα. Το ένα ήταν η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Οι δύο άνδρες φέρονται, κατά τον κ. Αρίντς, να είπαν ότι το σημερινό κλίμα δεν ευνοεί την πραγματοποίηση του Συμβουλίου εντός Οκτωβρίου, όπως προγραμματιζόταν, και ενδεχομένως να πρέπει να μετακινηθεί για τον Νοέμβριο.

Η «βόμβα» του κ. Αρίντς ήρθε όμως σχετικά με το δεύτερο θέμα συζήτησης των Παπανδρέου-Ερντογάν που δεν ήταν άλλο από την ένταση που προκλήθηκε με τις κυπριακές γεωτρήσεις. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο κ. Παπανδρέου είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει ένταση εξαιτίας των κυπριακών γεωτρήσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τού απάντησε ότι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση έγινε από τους Ελληνοκυπρίους και ότι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να απαντήσει. Ο κ. Αρίντς όμως στο σημείο αυτό λέει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των τουρκικών θέσεων και είπε ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της μπορείτε να κάνει το ίδιο και η Αγκυρα. Και επέμεινε στο να μην κορυφωθεί η ένταση.

Τη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι έρευνες του Πίρι Ρέις

Το απόγευμα της Δευτέρας θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Πίρι Ρέις, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος τόνισε ότι οι τουρκικές έρευνες «συνεχίζονται βόρεια, από το σημείο όπου βρίσκεται η κυπριακή πλατφόρμα γεωτρήσεων».

Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Αβνί Μπενλί ανέφερε ότι οι έρευνες του Πίρι Ρέις «συνεχίζονται δίχως προβλήματα» και ότι «έχει ολοκληρωθεί η έρευνα κατά το ήμισύ της».

Είπε επίσης ότι το πλοίο θα μεταβεί σε λιμάνι στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό, τονίζοντας ότι «τίθεται θέμα να ζητηθεί να κάνουμε έρευνες και σε άλλες περιοχές».

Περίεργες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τη διανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η κ. Νούλαντ απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου είπε ότι πρόσφατα υπήρξε μία αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Εθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου. «Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, πρόσθεσε, αν οι δυο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται για αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο» είπε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επέκταση της βοήθειας από το ΕΤΠ στους Έλληνες ανέργους προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

Μέχρι το τέλος του 2013

(Φωτογραφία: ICON )


Στρασβούργο, Γαλλία
Εγκρίνοντας ψήφισμα με το οποίο προτείνεται η επέκταση των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) μέχρι το τέλος του 2013 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τους λόγους που η Ελλάδα και ορισμένα άλλα κράτη-μέλη δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα το ΕΤΠ, παρά τις μαζικές απολύσεις.

Στο σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε με 498 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 13 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, συμφωνώντας με την πρόταση της Κομισιόν, υποστηρίζει ότι πρέπει να επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2013 η δυνατότητα του Ταμείου να χορηγεί οικονομική βοήθεια σε ευρύτερες ομάδες Ευρωπαίων που έχασαν την δουλειά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Με το ίδιο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι τα ευεργετήματα του Ταμείου θα πρέπει να συμπεριλάβουν και ορισμένους τομείς της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στις 13 Οκτωβρίου η απόφαση του Eurogroup για την έκτη δόση

Ερωτήματα για τη μισθοδοσία του Δημοσίου

Όλι Ρεν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην πρόσφατη συνεδρίαση υπό την αιγίδα της πολωνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Όλι Ρεν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην πρόσφατη συνεδρίαση υπό την αιγίδα της πολωνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα

Στις 13 Οκτωβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ύψους 8 δισ. ευρώ, καθώς τότε θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup για να εξετάσει την έκθεση αξιολόγησης της τρόικα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας νωρίτερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο αποκάλυψε πως το συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκληθεί εκτάκτως την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε επίσης ότι μόνον εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους που έχει συμφωνήσει με την τρόικα θα δοθεί η επόμενη δόση στην χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαβεβαιώσει ότι η εκταμίευση θα γίνει εγκαίρως, ανάλογα και με την πορεία των δικών μας ταμειακών αναγκών. «Η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμειακών αναγκών», έχει δηλώσει προσφάτως.

Σημειώνεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται 2 φορές το μήνα, οι περισσότεροι στις 13 και 27 του μηνός. Επιπλέον προπληρώνονται από τον προηγούμενο μήνα κάθε μισθό όπως ισχύει και για τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον για τις μισθοδοσίες της 13ης Οκτωβρίου η κυβέρνηση έχει λάβει κάθε πρόνοια προκειμένου να αποδοθούν κανονικά.

Σε διαφορετική περίπτωση οι πληρωμές στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνουν μετά από διάστημα λίγων ημερών, καθώς από την ενδεχόμενη λήψη της απόφασης μέχρι την καταβολή της δόσης μεσολαβεί κάποιο διάστημα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με SMS η εξαίρεση από το χαράτσι στα ακίνητα


newpost.gr
Με SMS η εξαίρεση από το χαράτσι στα ακίνητα
Γραπτό μήνυμα (sms) θα πρέπει να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων ή όσοι θα επιβαρυνθούν με τον ειδικό χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ το τμ.

Και αυτό για να μην φορολογηθούν με την κανονική κλίμακα του ειδικού τέλους. Το μήνυμα θα πρέπει να έχει αποσταλεί έως τις 2 Οκτωβρίου 2011 και η Γενική Γραμματεία αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία θα απαντήσει για το αποτέλεσμα της αίτησης. Δηλαδή για το αν πραγματικά ο φορολογούμενους δικαιούται της απαλλαγής ή της ειδικής φορολόγησης.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου. Σ αυτήν διευκρινίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, παραδίδει στη ΔΕΗ και στους άλλους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος λίστα με τα ονόματα όσων απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή δικαιούνται να πληρώσουν μειωμένο τέλος.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να στείλουν το sms στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον αριθμό φορολογικού μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενα με έναν κενό χαρακτήρα.

Σε περίπτωση που οι παραπάνω φορολογούμενοι δεν υποβάλουν γραπτό μήνυμα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου θα καταβάλουν την πρώτη δόση. Μπορούν πάντως να το στείλουν και μετά έως τις 30 Νοεμβρίου. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς παρόχους μετά την έγκριση της αίτησης. Για ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον θα γίνει συμψηφισμός στους επόμενους λογαριασμούς

Read more...

«Άδειασε» Πάγκαλο ο Παπανδρέου για την... αδυναμία πληρωμής

Σε δύσκολη θέση ο αντιπρόεδρος


http://img.protothema.gr/E94277A850A436479D122C8C206DAF48.jpg
Μάλλον άβολα πρέπει να ένιωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, ακούγοντας, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να ζητά από όλους να μην αναμοχλεύουν τα πάθη.

Μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Πάγκαλος είχε δηλώσει ότι δεν έχει να πληρώσει το ειδικό τέλος επί των ακινήτων και ότι εάν δεν καταφέρει να πουλήσει μέρος της περιουσίας του δεν πρόκειται να το καταβάλει κι ας τον συλλάβει ο Βενιζέλος, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας μάλιστα παράλληλα ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων εξαντλήθηκε.

Η τοποθέτησή του αυτή, πέραν του ότι κέρδισε τον χαρακτηρισμό «τηλεοπτικό σόου», ενόχλησε και το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς θεωρήθηκε ότι έμμεσα ενισχύει το κίνημα «Δεν πληρώνω».

Μέσα σε αυτό το κλίμα και για να μην ξεφύγει η κατάσταση ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και φυσικά και προς τον κ. Πάγκαλο.

«Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά την ανάγκη εθνικής ενότητας, γιατί είμαστε σε κομβικό σημείο, σε μια κρίσιμη μάχη.
Να συμβάλουν όλοι, λοιπόν, στην ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλιώς, μόνο τον εαυτό μας πληγώνουμε. Και αυτό πρέπει να κάνουμε ως καθήκον όλοι, και κυβέρνηση, και κόμματα, και κοινωνικοί εταίροι, και Δικαιοσύνη, και πολίτες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας με ένταση ότι «οι κραυγές και οι κορόνες δεν ωφελούν κανέναν, ούτε από τα άλλα κόμματα, ούτε από τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν πρέπει να καπηλεύεται κανένας τον πόνο του ελληνικού λαού, τον οποίο εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Και τον αισθανόμαστε περισσότερο από όσους φωνάζουν, γιατί εμείς υπεύθυνα παίρνουμε τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούν μέγιστη ψυχική δύναμη και όχι την ευκολία της φυγόπονης μεγαλοστομίας. Δεν χρειάζεται κανένας να αναμοχλεύει τα πάθη».
Read more...

Διαφωνία για το σχέδιο απελευθέρωσης του ταξί εκφράζουν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Επιστολή σε Ραγκούση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τη διαφωνία τους με τη λύση που επιχειρείται να δοθεί στην απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, εκφράζουν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τρισέλιδη επιστολή τους προς τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση, την οποία κοινοποιούν, παράλληλα, προς τον πρωθυπουργό.

Οι βουλευτές, μεταξύ άλλων, καλούν τον κ. Ραγκούση να ξεκινήσει διάλογο με τους ταξιτζήδες, θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας για την ρύθμιση, που αφορά τη μεταβίβαση της άδειας τους στο κράτος, ενώ προτείνουν να ληφθούν υπόψη τα πληθυσμιακά κριτήρια.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να εκδοθεί νέα άδεια ταξί προτού συμπληρωθούν έξι μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου» τονίζουν οι βουλευτές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «οι επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις για να επιτύχουν πρέπει να διέπονται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις γιατί διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι όταν αυτές επιβάλλονται κάθετα χωρίς διάλογο μόνο προβλήματα προσθέτουν κοντά σε αυτά που υποτίθεται έρχονται να λύσουν».

Πάντως, οι βουλευτές ξεκαθαρίζουν ότι είναι «υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κλειστά επαγγέλματα, με κανόνες και κριτήρια, ως αναγκαία προϋπόθεση εξόδου της χώρας από το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στο οποίο έχει περιέλθει, με τις γνωστές σε όλους τους πολίτες, συνέπειες».

Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές, Δημήτρης Παπουτσής, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Βασιλική Τσόνογλου, Μιχάλης Κατρίνης, Ευτύχιος Δαμιανάκης, Σπυρίδων Μοσχόπουλος, Γιώργος Παπαμανώλης, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Αθανάσιος Γικόνογλου και Γιώργος Αρβανιτίδης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Απευθείας απολύσεις εάν «φρενάρει» η εφεδρεία- 25% μείωση μισθών στο Δημόσιο

newpost.gr









Απευθείας απολύσεις εάν «φρενάρει» η εφεδρεία- 25% μείωση μισθών στο Δημόσιο
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο κρίσιμο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Μετά την ξαφνική εμπλοκή που προέκυψε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει τη συζήτηση για το θέμα σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής.

Επιπλέον, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει τα κριτήρια υπαγωγής, περίπου 30.000 εργαζομένων, στην εργασιακή εφεδρεία. Το θέμα, ταυτόχρονα, αναμένεται να συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με την Τρόικα.

Τρία είναι τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το πρώτο σενάριο ταυτίζεται με τις ήδη υπάρχουσες ανακοινώσεις που αναφέρουν πως σε καθεστώς εφεδρείας θα τεθούν άμεσα 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως από τους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύοναι.

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για ένταξη στην εφεδρεία όσων δημοσίων υπαλλήλων έχουν δύο ή λιγότερα έτη για να συνταξιοδοτηθούν.

Τέλος, το τρίτο- και εφιαλτικό- σενάριο δείχνει την έξοδο από το Δημόσιο με απευθείας απολύσεις σε όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, μετά το 2000.

Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τις θέσεις τους χωρίς να τεθούν προηγουμένως σε εφεδρεια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα του μισθολογίου, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για μείωση κατά 25% της δαπάνης για τους μισθούς του Δημοσίου.

Εάν ισχύσει τελικά αυτό το ποσοστό, οι δημόσιοι υπάλληλοι- όσοι δηλαδή παραμείνουν στις θέσεις τους- θα δουν το μισθό τους να μειώνεται τουλάχιστον κατά 25%.

Σημειώνεται ότι στο υπουργικό της Κυριακής θα συζητηθεί και ο προϋπολογισμός για το 2012, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως το κώλυμα στην εφεδρεία προέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν την αντίθεση τους στην επέκταση του μέτρου στο στενό δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, έχουν διαπιστωθεί και σοβαρά συνταγματικά προβλήματα στο μέτρο με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η περαιτέρω εξέτασή του πριν τεθεί επί τάπητος ασε κυβερνητικό επίπεδο.

Read more...

Κόντρα Βενιζέλου - Παπαϊωάννου για τις αποδείξεις

Τεταμένο κλίμα



http://img.protothema.gr/46496B11A659FC16D731C3FBF14CF68C.jpg


Αν και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου διήρκεσε λίγη ώρα -καθώς το σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία δεν ήταν έτοιμο και το θέμα μετατέθηκε για την Κυριακή-, το κλίμα μεταξύ των υπουργών ήταν αρκετά τεταμένο και δεν απετράπησαν τελικά οι λογομαχίες.

Αφορμή αυτήν τη φορά ήταν το θέμα με τις αποδείξεις, για τις οποίες από το υπουργείο Οικονομικών υπήρξαν αντιφατικές τοποθετήσεις και τελικά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι θα ισχύσει το όποιο νέο καθεστώς από το 2012.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επέκρινε ανοιχτά και έντονα τον κ. Βενιζέλο για το χειρισμό του θέματος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να έχει μια στάση «είπα-ξείπα», καθώς όλη αυτή η συμπεριφορά κάνει ζημιά στην κυβέρνηση.

Η παρατήρηση αυτή εξόργισε τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος αντέδρασε ακαριαία και επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Παπαϊωάννου, τον οποίο κατηγόρησε ότι δημιουργεί εντυπώσεις, ενώ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του.


Read more...

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε 29 άτομα για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων

Ζητείται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Η Εισαγγελία ζητά την έκδοση βουλευμάτων για την επιβολή σε όλους τους κατηγορουμένους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα
Η Εισαγγελία ζητά την έκδοση βουλευμάτων για την επιβολή σε όλους τους κατηγορουμένους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ποινική δίωξη για οκτώ κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 29 προσώπων, ασκήθηκε για την υπόθεση της προμήθειας του δημοσίου με τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214.

Κατόπιν σχετικής παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών που διενήργησε την έρευνα, Πόπη Παπανδρέου, προχώρησε σήμερα στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τότε υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνδικαλιστών, ιδιωτών και εμπλεκομένων στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα:

  • ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, που στρέφεται κατά πέντε προσώπων
  • απλή συνέργεια στη δωροδοκία, που αφορά έξι πρόσωπα
  • παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου, απαγγέλθηκε σε βάρος δέκα προσώπων
  • απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου, στρέφεται κατά τεσσάρων προσώπων
  • νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά δέκα πρόσωπα
  • άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, στρέφεται κατά επτά προσώπων
  • απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, σε βάρος επτά προσώπων και τέλος,
  • απλή συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία, σε βάρος επτά προσώπων
Για την ίδια υπόθεση τέθηκε στο αρχείο σκέλος της που αφορά εννέα μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών, για τους οποίους κρίθηκε ότι συμμετείχαν μεν στις αποφάσεις, αλλά δεν είχαν διαδικαστικό ρόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των διωκόμενων προσώπων περιλαμβάνονται δύο πρώην γγ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ένα ακόμη στέλεχος-διευθυντής υπεύθυνος για τους εξοπλισμούς (υπηρέτησαν όλοι πριν από το 2003) -καθώς και οι φερόμενοι ως δικαιούχοι των εταιρειών, που σύμφωνα με τη γερμανική Δικαιοσύνη και το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας Debevoice & Plimton έχουν διακινήσει σε άγνωστους αποδέκτες στη χώρα περισσότερα από 82 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο από την Εισαγγελία δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία διάταξη δημοσίευσης, προκειμένου να ανακοινωθούν τα ονόματα τους.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού με υποβρύχια τύπου 214, με ανάθεση του έργου στην γερμανική εταιρεία Ferrostaal-HDW.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ένα σκάνδαλο απιστίας και παράβασης καθήκοντος που προκάλεσε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου και έγινε ανεκτό ή και ενισχύθηκε από υπουργούς και κυβερνήσεις».

»Τώρα παραπέμπονται δύο μόνο πολιτικά πρόσωπα (γενικοί γραμματείς του ΥΠ.ΕΘ.Α.) και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι με διάφορους τρόπους έχουν απαλλαγεί ή δεν έχουν ελεγχθεί καν. Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δάνεια τα πήραν οι κυβερνήσεις, διογκώνοντας το δημόσιο χρέος κυρίως εξαιτίας τέτοιων σκανδάλων και όχι βέβαια επειδή ήταν υπεράριθμοι οι δημόσιοι υπάλληλοι».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κόβουν επιδόματα ακόμη και στους τοκετούς

Ενιαίος κανονισμός υγείας για τα ταμεία


http://img.protothema.gr/9BE98F08212573AE1091FD936AFAEF20.jpg

Δραματικές περικοπές σε ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς σχετικά με τις υπηρεσίες στον χώρο της υγείας προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας.
Ο κανονισμός αφορά όλους τους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και Δημόσιο και μπορεί η κυβέρνηση να προσδιορίζει ως στόχους την ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας και τη μείωση των δαπανών στον κλάδο υγείας των ταμείων, ωστόσο στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα …μαχαίρι παντού!

Σταχυολογούμε μερικές μόνο από τις περικοπές:

  • Το επίδομα τοκετού που σήμερα είναι στα 1765 ευρώ περιορίζεται στα 900 ευρώ, εκτός αν μιλάμε για …δίδυμα, τρίδυμα κλπ, οπότε φτάνει μέχρι και τα 1.600 ευρώ.
  • Πέφτει μαχαίρι σε γάζες, ταινίες μέτρησης ζαχάρου, βελόνες κλπ
  • Μειώνονται τα ποσά που εγκρίνονται για αποκλειστικές νοσοκόμες σε περιπτώσεις νοσηλείας, ενώ οι εγκρίσεις αφορούν πλέον μόνο δημόσια νοσοκομεία.
  • Περικόπτονται τα πόσά που χορηγούνται για τη μεταφορά νεφροπαθών και μεταγγιζομένων ατόμων από την οικία τους στο νοσοκομείο.
  • Περιορίζονται τα πάσης φύσεως επιδόματα σε λογοθεραπείες, φυσιοθεραπείες, αεροφεραπείες ακόμη και για παιδιά.
Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τι φέρνει ο νέος κανονισμός για τα ταμεία.


ΠΡΟΫΠΑΡΧOΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ

1

Κανονισμοί Παροχών Υγείας με διαφορετικές παροχές, ως προς το είδος, την έκταση, το ύψος, τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησης καθώς και διαφορετικό ποσό συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες, όπου αυτό προβλέπεται, μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας για όλους τους φορείς που διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, ως προς το είδος, την έκταση, το ύψος, τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησης καθώς και το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες.

Το ύψος όλων των χορηγούμενων παροχών καθορίζεται με βάση το ισχύον κρατικό τιμολόγιο και το ποσοστό έκπτωσης που προβλέπουν οι συνομολογούμενες κάθε φορά συμβάσεις.

2

Oι ασφαλιστικοί οργανισμοί εξασφαλίζουν ιατρική περίθαλψη στους ασφαλισμένους τους (άμεσα και έμμεσα), ως εξής:

- από γιατρούς που είναι υπάλληλοι του οργανισμού και αμείβονται με μισθό (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ),

- -από τα πολυιατρεία των φορέων στα οποία υπηρετούν γιατροί με μισθό ή με σύμβαση έργου (IKA-ETAM), από το ΕΣΥ με αγροτικούς γιατρούς, γιατρούς νοσοκομείων και κέντρων υγείας (IKA-ETAM, OAEE, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ),

- από συμβεβλημένους με τους οργανισμούς γιατρούς με τους οποίους συνάπτεται σύμβαση έργου και αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων (ΟΑΕΕ),

- από συμβεβλημένους με τους φορείς γιατρούς, οι οποίοι αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση (ΟΠΑΔ),

- από ιδιώτες γιατρούς ελεύθερης επιλογής των ασφαλισμένων (εκτός ΟΓΑ) για έκτακτες περιπτώσεις, και γίνεται απόδοση της δαπάνης στον ασφαλισμένο σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο.

Παρέχεται ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους από όλες τις κατά τόπους δομές:

νοσοκομεία των σχηματισμών του ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία, πανεπιστημιακά νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία, πολυιατρεία, ιατρεία ασφαλιστικών οργανισμών, εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικών κλινικών, οικογενειακούς γιατρούς, ιατρούς συμβεβλημένους με το φορές, κέντρα αποκατάστασης – αποθεραπείας, κλινικές και ιδρύματα χρονίων παθήσεων.

3

Η νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται στους ασφαλισμένους μέσω ημερήσιου κλειστού νοσηλίου κρατικών νοσοκομείων (από 58,69€-192,22€ ανάλογα με τη θέση και τον τομέα νοσηλείας) ή συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών (34,63€ – 65,20€ ανάλογα με τη θέση και τον τομέα νοσηλείας).

Πέραν αυτού οι ασφαλιστικοί φορείς καταβάλουν δαπάνες για τα εξαιρούμενα του νοσηλίου φάρμακα, ειδικές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά.

Καθιερώνεται κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) για νοσοκομεία του ΕΣΥ στο οποίο περιλαμβάνονται τα πάντα, για όλη τη διάρκεια νοσηλείας. (Y4α/οικ.85649/27-7-2011, B/1702).

Καθιερώνεται κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) για τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, που είναι αυτό της Y4α/οικ.85649/27-7-2011 (B/1702) προσαυξημένο κατά 20%.

Τα ανωτέρω ισχύουν στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων.

4

Η νοσηλεία στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και στην μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) γίνεται με ημερήσια χρέωση (ΜΕΘ 187,82€ και ΜΑΦ 93,92€), με εξαιρούμενα, για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Καθιέρωση τιμής πακέτου (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) για νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ΜΕΘ (400€ έως 800€ ημερησίως, κλιμακούμενα ανάλογα με τον αριθμό ημερών νοσηλείας) και σε ΜΑΦ (250€ ημερησίως) χωρίς εξαιρούμενα, όπου περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες περίθαλψης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας με αποτέλεσμα τον έλεγχο του κόστους και την αποφυγή της παρατεταμένης νοσηλείας.

5

Παρακλινικές εξετάσεις (μικροβιολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές, παθολογοανατομικές, ακτινολογικές & ηλεκτρονικές εξετάσεις κ.λ.π.) ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα.

Συμμετοχή των ασφαλισμένων προβλέπεται 25% (άμεσα και έμμεσα μέλη) στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ 25% μόνο για τα έμμεσα μέλη.

Οι παρακλινικές εξετάσεις πραγματοποιούνται εντός των δομών του Οργανισμού, στους σχηματισμούς του ΕΣΥ καθώς και σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Όταν πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια συμμετέχουν οι ασφαλισμένοι σε ποσοστό 15% επί της δαπάνης και απαιτείται θεώρηση για εξετάσεις κόστους πάνω από 50 €.

6

Τα προϊόντα ειδικής διατροφής χορηγούνται σε διαφορετικές ποσότητες, χωρίς πλαφόν και χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τους επιμέρους κανονισμούς παροχών.

Προσδιορίζονται οι παθήσεις στις οποίες θα χορηγούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Καθιερώνεται ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου 10% επί της δαπάνης. Προβλέπεται με απόφαση του Δ.Σ. του φορέα να καθορίζονται ανώτατες τιμές για τα είδη αυτά.

7

Η περίθαλψη στα κέντρα αποθεραπείας – αποκατάστασης είτε κλειστής είτε ημερήσιας νοσηλείας παρέχεται σύμφωνα με το Π.Δ. 383/2002 (ημερήσιο νοσήλιο 150 € κλειστής νοσηλείας και 70 € ημερήσιας νοσηλείας).

Παρατηρείται το φαινόμενο να νοσηλεύονται στα κέντρα αυτά ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια, και η νοσηλεία τους να παρατείνεται για μεγάλο διάστημα, πράγμα το οποίο ανεβάζει το κόστος για τον Φορέα.

- Η περίθαλψη στα κέντρα αποθεραπείας – αποκατάστασης είτε κλειστής είτε ημερήσιας νοσηλείας παρέχεται με βάση το ημερήσιο νοσήλιο του Π.Δ. 383/2002 στο οποίο περιλαμβάνονται αναλώσιμα υλικά, επιθέματα, καθετήρες, εξετάσεις και υγειονομικό υλικό.

- Για νοσηλεία σε ΜΑΦ του Κ.Α.Α. αποδίδεται το ποσό των 200 € ανά ημέρα χωρίς εξαιρούμενα.

- Ορίζεται ανώτατο όριο 16 ωρών ανά ημέρα για υπηρεσίες φροντίδας σε Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας

8

Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί παρέχουν αναλώσιμο υγειονομικό υλικό[1] διαβήτη σε διαφορετικές ποσότητες (ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαριφηστήρες).

Αναλώσιμο υγειονομικό υλικό: συσκευές έκχυσης φαρμάκων και σκιαγραφικές ουσίες παρέχονται χωρίς συμμετοχή.

Επιθέματα: 15-50 επιθέματα ανά κατηγορία ελκών. Δεν υπάρχει περιορισμός στην τιμή ως εκ τούτου προτιμώνται τα ακριβά επιθέματα.

Οι κατάκοιτοι ασθενείς παρουσιάζουν περισσότερα έλκη του ενός με αποτέλεσμα το κόστος να είναι ανεξέλεγκτο.

Προσδιορισμός ανώτατης ποσότητας χορήγησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού

- ταινίες μέτρησης σακχάρου έως 200/μήνα

- βελόνες έως 100/μήνα

- σκαριφηστήρες έως 150/μήνα

Αναλώσιμο υγειονομικό υλικό: συσκευές έκχυσης φαρμάκων και σκιαγραφικές ουσίες παρέχονται με 10% συμμετοχή.

Καθορισμός ανώτατου χρηματικού ποσού:

- επιθέματα (300€ το μήνα)

- οστομικά υλικά (από 150€ το μήνα έως 340€ το μήνα)

ανάλογα με το είδος.

Πρόβλεψη συμμετοχής των ασφαλισμένων 25% όταν προμηθεύονται τα ανωτέρω από το εμπόριο.

Δεν καταβάλλεται συμμετοχή στις περιπτώσεις;

α) προμήθειας από τις αποθήκες, τα φαρμακεία και ιατρεία του φορέα

β) παραπληγικών, τετραπληγικών, νεφροπαθών (με συνεχή θεραπεία υποκατάστασης ή είναι μεταμοσχευθέντες), πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταμοσχευθέντων συμπαγών ή ρευστών οργάνων, και επί HIV ασθενών.

γ) επί χρονίως πασχόντων για την προμήθεια συγκεκριμένων ειδών (π.χ. καθετήρες, σύριγγες ινσουλίνης, τραχειοσωλήνες κ.λ.π)

9

Αποζημιώνεται η χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, ανάλογα με το φορέα όπου το κόστος

κυμαίνεται

- ΙΚΑ για 8 νύχτες στο ποσό 32€ τις καθημερινές και 40,45€ Κυριακές και αργίες

- ΟΠΑΔ για 25 νύχτες στο ποσό 54,22 € τις καθημερινές και 86,87€ Κυριακές και αργίες

Αποζημίωση για αποκλειστική νοσοκόμα, μόνο στα δημόσια νοσοκομεία:

- 32€ τη νύχτα τις καθημερινές

- 40€ την νύχτα τα σαββατοκύριακα και τις αργίες

10

Νοσηλεία στο εξωτερικό τόσο σε χώρες της Ε.Ε. όσο και σε χώρες εκτός Ε..Ε. παρέχεται όταν είναι αδύνατη η θεραπεία στην Ελλάδα και η αποζημίωση φθάνει έως και το 100% της δαπάνης, ανάλογα με τον φορέα.

Νοσηλεία στο εξωτερικό σε χώρες της Ε.Ε. όσο κα σε χώρες εκτός Ε.Ε. παρέχεται όταν είναι αδύνατη η θεραπεία στην Ελλάδα και αποζημιώνεται το κόστος νοσηλείας (χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου), επιπλέον καταβάλλεται το αντίτιμο του εισιτηρίου μετάβασης και επιστροφής της οικονομικότερης θέσης και ποσό 90 € την ημέρα έξοδα διαμονής και διατροφής.

Για νοσηλεία στο εξωτερικό σε χώρες εκτός Ε..Ε. κατόπιν επιθυμίας του ασφαλισμένου θεσπίζεται συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 70%της δαπάνης νοσηλείας, εξόδων ταξιδίου και διαμονής.

11

Μεταφορά ασθενούς: περιπτώσεις νεφροπαθών, μετάγγισης αίματος καθώς και για εξαιρετικές περιπτώσεις που η αντιμετώπιση τους δεν είναι δυνατή στον τόπο κατοικία. Τα καταβαλλόμενα ποσά διαφέρουν από φορέα σε φορέα από 115 έως 650 ευρώ μηνιαίως.

Προσδιορισμός του καταβαλλόμενου ποσού για έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών για αιμοκάθαρση καθώς και των μεταγγιζόμενων πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, ανά περιοχή της χώρας με κλιμακούμενα ποσά ανάλογα με το μεταφορικό μέσο από 115 € μέχρι 400 € το μήνα.

12

Ορισμένοι φορείς παρέχουν βοήθημα τοκετού αντί μαιευτικής περίθαλψης, το οποίο μπορεί να φθάσει τα 1.765 € ανά τοκετό. Οι λοιποί φορείς αποζημιώνουν τον τοκετό όπως και τις λοιπές ασθένειες και το κόστος μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Καθιερώνεται ενιαίο χρηματικό ποσό για βοήθημα τοκετού αντί μαιευτικής περίθαλψης (από 900€ έως 1.600€) ανάλογα με τον αριθμό νεογνών.

13

- Οι φυσιοθεραπείες παρέχονται και αποζημιώνονται κατά πράξη. Πολλές πράξεις μπορούν να αποτελέσουν μία συνεδρία. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αποζημιώνουν με διαφορετικό τρόπο τις φυσιοθεραπείες. Μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή 1.000€.

- Οι λογοθεραπείες, σήμερα, αποζημιώνονται 30€ η πρώτη επίσκεψη, και 15€ η κάθε επόμενη χωρίς περιορισμό.

Καθιέρωση αποζημίωσης φυσικοθεραπειών ανά συνεδρία (επίσκεψη) μέχρι 12 συνεδρίες το 6μηνο και απόδοση 20€/συνεδρία, με εξαίρεση τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (10 συνεδρίες/μήνα και για 6 μήνες), σε σοβαρά κινητικά προβλήματα (10 συνεδρίες/μήνα και για 6 μήνες με δυνατότητα παράτασης) και σε σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα (12 συνεδρίες/μήνα και μέχρι 6 μήνες).

Για τις λογοθεραπείες καθορίζονται 8 συνεδρίες το μήνα με αποζημίωση 10€/συνεδρία.

14

Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί παρέχουν στους ασφαλισμένους τους (άμεσα και έμμεσα) κάθε είδους προθέσεις και βοηθητικά θεραπευτικά μέσα, ορθοπεδικά είδη, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό καθώς και αναπνευστικές συσκευές, χωρίς συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς. Ηδη εφαρμόζονται οι μειωμένες τιμές, που καθιερώθηκαν με τη βάση δεδομένων του παρατηρητηρίου τιμών είτε με απόφαση του Δ.Σ. των φορέων.

Πρόσθετη περίθαλψη: καθιερώνεται συμμετοχή του ασφαλισμένου 25%. ανάλογα με το είδος και την κατηγορία του ασθενούς. Τα χορηγούμενα είδη και οι ανώτατες αποδιδόμενες τιμές προκύπτουν από επισυναπτόμενο στον Κανονισμό ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, οι οποίες προσδιορίζονται είτε σύμφωνα με τις τιμές της βάσης δεδομένων του παρατηρητηρίου τιμών είτε με απόφαση του Δ.Σ. του οργανισμού, όταν είναι μικρότερη.

15

Επίδομα λουτροθεραπείας παρέχεται από ορισμένους φορείς και το κόστος κυμαίνεται στα 400-1600 € για κάθε ασθενή ετησίως, ανάλογα με τον κανονισμό παροχών.

Το επίδομα λουτροθεραπείας δεν θα ξεπερνά τα 250€ για κάθε ασθενή ετησίως.

16

Επίδομα αεροθεραπείας έως 500€, ανά ασθενή ετησίων, ανάλογα με τον κανονισμό παροχών.

Το επίδομα αεροθεραπείας καθορίζεται στα 200€ για κάθε ασθενή ετησίως.

17

Παρέχεται ειδική αγωγή για παιδιά, ανάλογα με τις ανάγκες τους και με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό παροχών.

Ειδική αγωγή για παιδιά (λογοθεραπέια, εργοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση, ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία, θεραπεία συμπεριφοράς, εκμάθηση δυσκολιών, λογοπαιδικές ασκήσεις, συμβουλευτική γονέων, ψυχολογική υποστήριξη) σε συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών και μέχρι συγκεκριμένου συνολικού ποσού με κάλυψη του 100% του ημερήσιου τροφείου σε ειδικά εκπαιδευτήρια, οικοτροφεία και άσυλα π.χ. α) σε περιστατικά κινητικών προβλημάτων, φυσικοθεραπείες 10 συνεδρίες/μήνα, με 20€ ανά συνεδρία, β) σε σοβαρά νοητικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, 20συνεδρίες /μήνα, ανά είδος θεραπείας με απόδοση μέχρι 900€ το μήνα και γ) επί διαταραχής ελλειμματικής προσοχής ανώτατο ποσό 300€/μήνα.

18

Δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τους παρόχους υγείας όλοι οι φορείς. Πολλές φορές αποζημιώνουν δαπάνες σε ιδιώτες χωρίς υπογραφή σύμβασης, όπου καταβάλλουν και το Φ.Π.Α.

Πρόβλεψη για υπογραφή συμβάσεων με όλους τους παρόχους υγείας, βάση ενιαίων όρων, μέσω ΣΥΣΠΥ.

19

Διασφάλιση πλήρους εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπομπής για παρακλινικές εξετάσεις και τακτικής αξιολόγησης των πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

20

Προσδιορισμός των ιατρών (μόνιμοι, με σχέση εργασίας ιδιωτικού διακαίου και με σύμβαση μίσθωσης έργου αμειβόμενοι ανά αριθμώ ασφαλισμένων) κατά αριθμό και ειδικότητα από τους οποίους θα παρέχεται η ιατρική περίθαλψη.


Read more...