Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Απευθείας απολύσεις εάν «φρενάρει» η εφεδρεία- 25% μείωση μισθών στο Δημόσιο

newpost.gr









Απευθείας απολύσεις εάν «φρενάρει» η εφεδρεία- 25% μείωση μισθών στο Δημόσιο
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο κρίσιμο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Μετά την ξαφνική εμπλοκή που προέκυψε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει τη συζήτηση για το θέμα σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής.

Επιπλέον, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει τα κριτήρια υπαγωγής, περίπου 30.000 εργαζομένων, στην εργασιακή εφεδρεία. Το θέμα, ταυτόχρονα, αναμένεται να συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με την Τρόικα.

Τρία είναι τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το πρώτο σενάριο ταυτίζεται με τις ήδη υπάρχουσες ανακοινώσεις που αναφέρουν πως σε καθεστώς εφεδρείας θα τεθούν άμεσα 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως από τους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύοναι.

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για ένταξη στην εφεδρεία όσων δημοσίων υπαλλήλων έχουν δύο ή λιγότερα έτη για να συνταξιοδοτηθούν.

Τέλος, το τρίτο- και εφιαλτικό- σενάριο δείχνει την έξοδο από το Δημόσιο με απευθείας απολύσεις σε όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, μετά το 2000.

Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τις θέσεις τους χωρίς να τεθούν προηγουμένως σε εφεδρεια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα του μισθολογίου, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για μείωση κατά 25% της δαπάνης για τους μισθούς του Δημοσίου.

Εάν ισχύσει τελικά αυτό το ποσοστό, οι δημόσιοι υπάλληλοι- όσοι δηλαδή παραμείνουν στις θέσεις τους- θα δουν το μισθό τους να μειώνεται τουλάχιστον κατά 25%.

Σημειώνεται ότι στο υπουργικό της Κυριακής θα συζητηθεί και ο προϋπολογισμός για το 2012, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως το κώλυμα στην εφεδρεία προέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν την αντίθεση τους στην επέκταση του μέτρου στο στενό δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, έχουν διαπιστωθεί και σοβαρά συνταγματικά προβλήματα στο μέτρο με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η περαιτέρω εξέτασή του πριν τεθεί επί τάπητος ασε κυβερνητικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: