Διάβημα στην Άγκυρα
- Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου και την οργή του ίδιου του πρωθυπουργού προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι, εφόσον η Λευκωσία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, τότε έχει ανάλογο δικαίωμα και η Τουρκία.«Μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση» ήταν η δήλωση που αποδόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου από τον Μπουλέντ Αρίντς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού και να ζητήσει την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος επίσης στη δήλωση του Μπουλέντ Αρίντς ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο, τόνισε ότι η κοινή συνεδρίαση θα γίνει όταν υφίστανται οι κατάλληλες προυποθέσεις.
Οι δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως προβοκάτσια, έγιναν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Προύσας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών περιεστράφη γύρω από δύο ζητήματα. Το ένα ήταν η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Οι δύο άνδρες φέρονται, κατά τον κ. Αρίντς, να είπαν ότι το σημερινό κλίμα δεν ευνοεί την πραγματοποίηση του Συμβουλίου εντός Οκτωβρίου, όπως προγραμματιζόταν, και ενδεχομένως να πρέπει να μετακινηθεί για τον Νοέμβριο.
Η «βόμβα» του κ. Αρίντς ήρθε όμως σχετικά με το δεύτερο θέμα συζήτησης των Παπανδρέου-Ερντογάν που δεν ήταν άλλο από την ένταση που προκλήθηκε με τις κυπριακές γεωτρήσεις. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο κ. Παπανδρέου είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει ένταση εξαιτίας των κυπριακών γεωτρήσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τού απάντησε ότι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση έγινε από τους Ελληνοκυπρίους και ότι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να απαντήσει. Ο κ. Αρίντς όμως στο σημείο αυτό λέει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των τουρκικών θέσεων και είπε ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της μπορείτε να κάνει το ίδιο και η Αγκυρα. Και επέμεινε στο να μην κορυφωθεί η ένταση.
Τη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι έρευνες του Πίρι Ρέις
Το απόγευμα της Δευτέρας θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Πίρι Ρέις, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος τόνισε ότι οι τουρκικές έρευνες «συνεχίζονται βόρεια, από το σημείο όπου βρίσκεται η κυπριακή πλατφόρμα γεωτρήσεων».
Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Αβνί Μπενλί ανέφερε ότι οι έρευνες του Πίρι Ρέις «συνεχίζονται δίχως προβλήματα» και ότι «έχει ολοκληρωθεί η έρευνα κατά το ήμισύ της».
Είπε επίσης ότι το πλοίο θα μεταβεί σε λιμάνι στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό, τονίζοντας ότι «τίθεται θέμα να ζητηθεί να κάνουμε έρευνες και σε άλλες περιοχές».
Περίεργες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τη διανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Η κ. Νούλαντ απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου είπε ότι πρόσφατα υπήρξε μία αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Εθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου. «Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, πρόσθεσε, αν οι δυο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται για αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο» είπε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου