Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Προκαταβολικό χαράτσι εξόφλησης προστίμου για τις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων

Μηχανικός αντί πολεοδομιών για τα αυθαίρετα


http://img.protothema.gr/24F971029E71AEF243373362C023727F.jpg
Από πέντε στάδια θα περάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου θεωρητικά θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά για να εξασφαλίσουν την νομιμότητα των 30 ετών για το παράνομο κτίσμα τους.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν από το ΥΠΕΚΑ οι λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων, υπάρχουν όμως ακόμη πολλά θολά σημεία κυρίως στις πράξεις επί ακινήτων ( πωλήσεις, γονικές παροχές, δωρεά, υποθήκες κ.α) που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να φέρουν τροποποιητικές διατάξεις στο νομοσχέδιο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους το φορτίο γίνεται πολύ βαρύ για τους πολίτες από την στιγμή που για την μεταβίβαση ακινήτων απαιτείται η περαίωση της διαδικασίας τακτοποίησης, άρα και η πληρωμή του συνόλου του προστίμου, γεγονός που ακυρώνει στην πράξη κάθε κοινωνική πολιτική του μέτρου για τα αυθαίρετα (30 δόσεις).

Ο προβληματισμός του κλάδου επεκτείνεται στα αδόμητα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, για τα οποία επίσης θα απαιτούνται τα πιστοποιητικά πολεοδομικής «καθαρότητας» που θα εκδίδουν μηχανικοί για να βεβαιώνουν την ανυπαρξία αυθαίρετης κατασκευής, εφόσον πρόκειται να μεταβιβαστούν.

Ας δούμε όμως τι θα προβλέπουν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες και τι περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων τους επόμενους μήνες:

-Ο πολίτης επιλέγει το μηχανικό της επιλογής του, ο οποίος θα καταθέσει την αίτηση ηλεκτρονικά αφού έχει γίνει αυτοψία του κτιρίου και έχει συμπληρώσει με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται το φάκελο της δήλωσης και έχει υπολογίσει το πρόστιμο. Το σύστημα εκδίδει ένα μοναδικό αριθμό που αντιστοιχεί στη δήλωση και το ποσό του προστίμου.

-Το παράβολο καταβάλλεται στις τράπεζες είτε με φυσικό τρόπο είτε ηλεκτρονικά μέσω web-banking και η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την έναρξη της διαδικασίας ένταξης.

-Επόμενο στάδιο είναι η καταβολή των δόσεων που θα επιλέξει ο πολίτης. Ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου που έχει υπαχθεί στις ρυθμίσεις δικαιούται κωδικό με τον οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύστημα και να ελέγχει την πορεία της δήλωσης, τις δόσεις και την καταχώρηση των πληρωμών έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

-Ηλεκτρονικά θα υποβληθούν και τα δικαιολογητικά της επόμενης φάσης των δηλώσεων εντός τετραμήνου από την κατάθεση της δήλωσης. Ακολουθεί ο τελικός υπολογισμός του προστίμου και ο αυτόματος επαναπροσδιορισμός των δόσεων.

-Με την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δικαιολογητικών (τοπογραφικών, στατικών μελετών κ.α) εκδίδεται «βεβαίωση ρύθμισης του αυθαιρέτου, το οποίο αποτελεί ένα τυποποιημένο έντυπο στο οποίο περιγράφονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βεβαίωση να σφραγιστεί από την πολεοδομία, ώστε το ακίνητο να μπορεί και να μεταβιβαστεί.

Το υπουργείο προβλέπει άμεση επιτάχυνση διαδικασιών για την έκδοση της βεβαίωσης ένταξης στην ρύθμιση, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού, που θα δηλώνει ότι τα σχετικά δικαιολογητικά υπάρχουν και θα κατατεθούν μόλις επιτραπεί η κατάθεση των εγγράφων στο σύστημα. Η πρόβλεψη αυτή ερμηνεύεται ως λύση για την τακτοποίηση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες μεταβίβασης αυθαίρετων χώρων για όσους πολίτες το επιθυμούν.

Οι συμβολαιογράφοι όμως διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι με τις προβλέψεις αυτές δεν λύνεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις μεταβιβάσεις. Όπως αναφέρουν, για να γίνει ένα συμβόλαιο απαιτείται αποτύπωση του αυθαίρετου κτίσματος, μια διαδικασία που προβλέπεται στο στάδιο της κατάθεσης της τεχνικής μελέτης.

Στο συμβόλαιο πρέπει να περιληφθεί η απεικόνιση του αυθαιρέτου, πράγμα που όπως αναφέρουν δεν μπορεί να αντικατασταθεί με μία απλή δήλωση του μηχανικού γιατί καθιστά προβληματική την σύνταξη του συμβολαίου και επισείει ποινικές κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: