Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε 29 άτομα για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων

Ζητείται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Η Εισαγγελία ζητά την έκδοση βουλευμάτων για την επιβολή σε όλους τους κατηγορουμένους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα
Η Εισαγγελία ζητά την έκδοση βουλευμάτων για την επιβολή σε όλους τους κατηγορουμένους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ποινική δίωξη για οκτώ κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 29 προσώπων, ασκήθηκε για την υπόθεση της προμήθειας του δημοσίου με τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214.

Κατόπιν σχετικής παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών που διενήργησε την έρευνα, Πόπη Παπανδρέου, προχώρησε σήμερα στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τότε υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνδικαλιστών, ιδιωτών και εμπλεκομένων στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα:

  • ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, που στρέφεται κατά πέντε προσώπων
  • απλή συνέργεια στη δωροδοκία, που αφορά έξι πρόσωπα
  • παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου, απαγγέλθηκε σε βάρος δέκα προσώπων
  • απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου, στρέφεται κατά τεσσάρων προσώπων
  • νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά δέκα πρόσωπα
  • άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, στρέφεται κατά επτά προσώπων
  • απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, σε βάρος επτά προσώπων και τέλος,
  • απλή συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία, σε βάρος επτά προσώπων
Για την ίδια υπόθεση τέθηκε στο αρχείο σκέλος της που αφορά εννέα μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών, για τους οποίους κρίθηκε ότι συμμετείχαν μεν στις αποφάσεις, αλλά δεν είχαν διαδικαστικό ρόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των διωκόμενων προσώπων περιλαμβάνονται δύο πρώην γγ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ένα ακόμη στέλεχος-διευθυντής υπεύθυνος για τους εξοπλισμούς (υπηρέτησαν όλοι πριν από το 2003) -καθώς και οι φερόμενοι ως δικαιούχοι των εταιρειών, που σύμφωνα με τη γερμανική Δικαιοσύνη και το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας Debevoice & Plimton έχουν διακινήσει σε άγνωστους αποδέκτες στη χώρα περισσότερα από 82 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο από την Εισαγγελία δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία διάταξη δημοσίευσης, προκειμένου να ανακοινωθούν τα ονόματα τους.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού με υποβρύχια τύπου 214, με ανάθεση του έργου στην γερμανική εταιρεία Ferrostaal-HDW.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ένα σκάνδαλο απιστίας και παράβασης καθήκοντος που προκάλεσε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου και έγινε ανεκτό ή και ενισχύθηκε από υπουργούς και κυβερνήσεις».

»Τώρα παραπέμπονται δύο μόνο πολιτικά πρόσωπα (γενικοί γραμματείς του ΥΠ.ΕΘ.Α.) και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι με διάφορους τρόπους έχουν απαλλαγεί ή δεν έχουν ελεγχθεί καν. Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δάνεια τα πήραν οι κυβερνήσεις, διογκώνοντας το δημόσιο χρέος κυρίως εξαιτίας τέτοιων σκανδάλων και όχι βέβαια επειδή ήταν υπεράριθμοι οι δημόσιοι υπάλληλοι».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: