Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Όλο το νομοσχέδιο Πλήρης ανατροπή στο πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το τοπίο έκδοσης των οικοδομικών αδειών και ελέγχου των κατασκευών αλλάζει άρδην το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή, διαχωρίζοντας τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των αρχών αδειοδότησης σε υπηρεσίες δόμησης -που υπάγονται στους Δήμους- και σε ελεγκτές δόμησης, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.Το νομοσχέδιο ρυθμίζει επίσης θέματα Οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά περιέχει και φορολογικά κίνητρα για αποκατάσταση κτιρίων στο Γεράνι του ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το Μεταξουργείου (άρθρο 45).

Δείτε το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση

Όπως αναφέρει σχετικά το υπουργείο, με το νομοσχέδιο:

Καταργούνται οι Πολεοδομίες με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχαν σήμερα.
Συντάσσονται οι μελέτες και εκτελείται το οικοδομικό έργο, με ευθύνη των μηχανικών.
Γίνεται πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίας, των αρχών αδειοδότησης σε Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων και των Ελεγκτών Δόμησης που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.
Διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο.
Ελαχιστοποιείται η ανάγκη για επαφές με τις δημόσιες υπηρεσίες και η επικοινωνία του μηχανικού με τον πολίτη και του πολίτη με τις υπηρεσίες γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
Κωδικοποιούνται κοινές διαδικασίες υποβολής και ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και μελετών.
Καταγράφονται τα κτίρια της χώρας με τη λειτουργία της Ταυτότητας Κτιρίου και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευών.
Ελέγχεται πλήρως η εφαρμογή των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους με τη θεσμοθέτηση του Ελεγκτή Δόμησης.
Θεσπίζονται νέα γνωμοδοτικά όργανα για την προστασία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και καταργούνται τα υπάρχοντα.

Φορολογικά κίνητρα για Γεράνι και Μεταξουργείο

Για ιδιοκτήτες ακινήτων στο Γεράνι (ορίζεται από τις οδούς Πειραιώς, Επικούρου, Ευρυπίδου, Αθηνάς ) και στο Μεταξουργείου εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος, κατά περίπτωση, ποσοστό της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου με χρήση κατοικίας, χρήση γραφείου, εμπορική χρήση κλπ. Οι φοροελαφρύνσεις αναφέρονται στο άρθρο 45 του σχεδίου νόμου.

Για παράδειγμα εκπίπτει ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου στο Γεράνι για κατοικία (κόστους έργων ύψους έως 600 ευρώ ανά τ.μ.) Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και κατ' ανώτατο όριο για χρονικό διάστημα δέκα ετών. Ανάλογα κίνητρα δίδονται και για μισθώσεις ακινήτων.

Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί

Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης ρυθμίσεις γιους Οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Προϋπόθεση για τη σύστασή τους είναι η έκδοση βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ, ότι η προτεινόμενη έκταση είναι μέσα σε περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ετών από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τεχνικής υποδομής στις εκτάσεις τους, ενώ οι δήμοι στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγονται οι εκτάσεις των συνεταιρισμών μπορούν να αναλάβουν να εκτελέσουν ή να ολοκληρώσουν τα έργα τεχνικής υποδομής.

Για την κατασκευή των έργων αυτών θα επιβάλλεται υπέρ του δήμου καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο θα βεβαιώνεται από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία και θα εισπράττεται με τη διαδικασία περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Για όσους δεν εφαρμόσουν τη πολεοδομική μελέτη μέσα στην προθεσμία τριών ετών ανακαλείται η πολεοδομική τους μελέτη και διαλύονται.

Όσοι προϋφιστάμενοι της 16.1.1984 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν μέσα σε δεκαοχτώ μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Μετά τη παρέλευση της προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν οι οικείοι δήμοι.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι όταν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί επιτελέσουν το σκοπό τους, μπορεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους, να λειτουργήσουν το πολύ για δέκα χρόνια ως σωματείο -σύλλογος για την περαιτέρω διαχείριση των κοινών. Κατόπιν οι εκτάσεις τους και η ευθύνη συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων και τεχνικών έργων περιέρχονται στους οικείους Δήμου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: