Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης του EFSF

Τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού της Ευρώπης

http://img.protothema.gr/16BA74054E8FE2EE4EA6F0B133D30E13.jpg
Η σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την έγκριση του νομοσχεδίου διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του EFSF, μια διαδικασία που έχει χαρακτηρισθεί ως θρίλερ καθώς ενδέχεται να κρίνει κι αυτό ακόμα το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Καγκελαρίου Μέρκελ, είναι μόνο ένα βήμα σε μια μακρά … «δοκιμασία» της ενότητας της Ευρωζώνης!

Η έγκριση – δια της ψήφου των Εθνικών κοινοβουλίων – της ενίσχυσης του ρόλου του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της θωράκισης της Ευρωζώνης και της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που ταλανίζει την Ελλάδα και απειλεί ευθέως το Νότο και την Περιφέρεια της ΕΕ.

Με δεδομένο πως το σχετικό νομοσχέδιο θα «περάσει» από την Bundestag, ακόμα κι αν χρειαστεί και τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτό δεν σημαίνει πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Κι αυτό γιατί η πολυαναμενόμενη «πλήρης ενεργοποίηση» του EFSF πρέπει να εγκριθεί από όλα τα μέλη της ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής – και μετά την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Φινλανδία, αργά το μεσημέρι της Τετάρτης – οι χώρες που έχουν πει «ναι» σε όσα οι ίδιοι οι ηγέτες τους έχουν συμφωνήσει από τις 21 Ιουλίου είναι οι: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Ιρλανδία και Σλοβενία. Απομένουν η Γερμανία κι άλλες 7.

Εκτός από την Πορτογαλία, που δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για την ψηφοφορία, τα επόμενα «κρίσιμα ραντεβού» έχουν ως εξής:

Μαζί με τη Γερμανία και η Εσθονία όρισε την 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα της έγκρισης από τη Βουλή της συμφωνίας του Ιουλίου. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερψήφιση της ενίσχυσης του EFSF με μεγάλη πλειοψηφία.

Μια ημέρα αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνει δράση το αυστριακό κοινοβούλιο. Κι εδώ αναμένεται να «περάσει» με μεγάλη πλειοψηφία.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ψηφίζει επί της απόφασης η Κύπρος. Κι εδώ δεν αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις, κάτι που ισχύει και για το κοινοβούλιο της Μάλτας που θα δώσει την έγκρισή του στον EFSF στις 6 ή το αργότερο στις 7 Οκτωβρίου.

Στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται και η ετυμηγορία της Ολλανδίας, με τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για σίγουρη επικύρωση με μεγάλη πλειοψηφία και μάλιστα και με θετικές ψήφους από την αντιπολίτευση.

Κι απομένει η Σλοβακία. Το κρίσιμο ραντεβού του κοινοβουλίου της έχει οριστεί για τις 25 Οκτωβρίου κι εδώ τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Θεωρητικά ακόμα και τώρα η επικύρωση του EFSF είναι αμφίβολη. Παρά τις ενστάσεις της η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Iveta Radicova θα ψηφίσει υπέρ της μεταρρύθμισης, με τη διαφορά πως δεν είναι σίγουρη η ψήφος ΟΛΩΝ των βουλευτών του κόμματος – εταίρου μειοψηφίας στην κυβέρνηση συνασπισμού, του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών (SaS). Εικάζεται πως εάν τα «κουκιά» δεν βγαίνουν, τότε η Σλοβάκα πρωθυπουργός θα ζητήσει τις ψήφους της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών. Με τους τελευταίους να συμφωνούν επί της αρχής, αλλά να ζητάνε απόλυτη ομοφωνία από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οπότε δεν αποκλείεται η ψηφοφορία για τον EFSF να οδηγήσει τη Σλοβακία πίσω στις εθνικές κάλπες καθώς θα έχει καταρρεύσει η κυβέρνηση συνασπισμού !

Δεν υπάρχουν σχόλια: