Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Τι σημαίνει για τράπεζες και καταθέτες η επιλεκτική χρεοκοπία ...



Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι... αν οι πιστωτές της χώρας μας υποστούν απώλειες θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Τι σημαίνει όμως για τις τράπεζες και τους καταθέτες η εξέλιξη αυτή.



1. Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία;

Με «επιλεκτική χρεοκοπία» βαθμολογούν οι οίκοι αξιολόγησης τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας για την οποία εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση μόνο ενός μέρους του χρέους της και θα εξυπηρετήσει στο ακέραιο το μεγαλύτερο ποσοστό του. Αν για παράδειγμα η Ελλάδα προχωρήσει σε αλλαγή των όρων εξόφλησης των ομολόγων που λήγουν κατά τη διάρκεια μιας διετίας, τότε μιλούμε για επιλεκτική χρεοκοπία. Με βάση τον ορισμό δεν έχει σημασία αν η αναδιάρθρωση θα γίνει σε εθελοντική βάση ή όχι, καθώς κριτήριο για την αξιολόγηση αποτελεί το ποσοστό των ομολόγων που εκτιμάται ότι θα αναδιαρθρωθούν. Για να αξιολογηθεί μια κατάσταση ως χρεοκοπία θα πρέπει ο οίκος να θεωρεί ότι ο εκδότης δεν θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών για το μεγαλύτερο μέρος ή για το σύνολο των ομολόγων του που κυκλοφορούν στην αγορά.



2. Πώς επηρεάζονται οι τράπεζες από την επιλεκτική χρεοκοπία;

Για να υπάρξει αυτός ο χαρακτηρισμός θα πρέπει να επέλθει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επιπτώσεις για τις τράπεζες θα υπάρξουν τόσο από την αξιολόγηση αυτή καθ΄ εαυτή όσο και από ενδεχόμενες ζημιές λόγω των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οσον αφορά τη ρευστότητά τους κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς λειτουργίας της δεν δύναται να δέχεται ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών αν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Αν η ευρωτράπεζα αλλάξει τους κανονισμούς της δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στον δανεισμό των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Αν όμως σταματήσει τη χρηματοδότηση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των τραπεζών σε ρευστότητα έως ότου υπάρξει αναβάθμιση της βαθμολογίας της χώρας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ξανά αποδεκτές τις ελληνικές εγγυήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος εξαρτώνται από το είδος της αναδιάρθρωσης που θα συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ και στην οποία θα συμμετάσχει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η λύση που θα προωθηθεί μπορεί να περιλαμβάνει «κούρεμα» ή επιμήκυνση των ομολόγων, ή συνδυασμό των δύο. Οσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό ενός πιθανού «κουρέματος» τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ζημιές που θα γράψουν οι τράπεζες. Από την άλλη, η επιμήκυνση από μόνη της δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

3. Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η επιλεκτική χρεοκοπία;

Η παραμονή της βαθμολογίας μιας χώρας στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας εξαρτάται από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης για τη δυνατότητά της να εξοφλήσει τα ομόλογα που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση. Οπως έχουν ήδη γνωστοποιήσει οι οίκοι για την περίπτωση της Ελλάδας, αμέσως μετά την εφαρμογή της αλλαγής των όρων εξόφλησης των ομολόγων που λήγουν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα επαναξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ώστε να εκτιμήσουν τη βιωσιμότητα του υπόλοιπου χρέους. Στην περίπτωση της Ουρουγουάης η επιλεκτική χρεοκοπία διήρκεσε 17 ημέρες, αφού το Δημόσιο της χώρας αναβαθμίστηκε μετά την τακτοποίηση των υποχρεώσεών του έναντι των πιστωτών του, δηλαδή μετά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης.

4. Ενεργοποιούνται τα CDS με την επιλεκτική χρεοκοπία;

Δεν υπάρχει αυτόματη διαδικασία για την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις θα πρέπει η αναδιάρθρωση που θα γίνει να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Απόφαση για αυτό δεν λαμβάνουν οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά η Διεθνής Ενωση Ανταλλάξιμων Οικονομικών Προϊόντων και Παραγώγων (Ιnternational Swaps and Derivatives Αssociation, ΙSDΑ), στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχουν οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο.


Οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς


Για να χαθούν καταθέσεις θα πρέπει κάποια τράπεζα να καταρρεύσει λόγω των απωλειών που μπορεί να υποστεί από την αναδιάρθρωση των ομολόγων που έχει στην κατοχή της.Σε μια τέτοια περίπτωση ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΚΕ),το οποίο καλύπτει ποσά ως 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά πιστωτικό ίδρυμα. Από την άλλη πλευρά,για να εξυπηρετηθεί η ζήτηση για αναλήψεις θα πρέπει να διατηρείται ένα συγκεκριμένο επίπεδο ρευστότητας από τις τράπεζες,το οποίο εξαρτάται από τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούνται είτε από την ΕΚΤ ή από την ΤτΕ.Εξάλλου,αν υπάρξει πανικός στα γκισέ και καταγραφούν ακραίες καταστάσεις με μαζικές αναλήψεις,το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν είναι υπαρκτό, αλλά αυτό ισχύει είτε βρισκόμαστε σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας είτε όχι.
Πηγή: “Το Βήμα της Κυριακής”



Read more...

Η Τίνα Μπιρμπίλη ετοιμάζει βαλίτσες για το Παρίσι...



Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ οι σκέψεις του πρωθυπουργού να τοποθετήσει την πρώην υπουργό,Τίνα Μπιρμπίλη στη θέση του επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, απόφαση ωστόσο που δεν... θεωρείται ειλημμένη.

Οι αρχικές σκέψεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τη Real News ήταν για τη θέση του επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ, μετά και την αποχώρηση του Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος ανέλαβε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Ωστόσο, μία θέση στον ΟΟΣΑ έχει σαφώς πάρα πολλά προνόμια και φαίνεται πως ο κ. Παπανδρέου το προτιμάει για την Τίνα Μπιρμπίλη.

Μία τέτοια θέση προβλέπει μισθό 8.000 ευρώ, κατοικία το ενοίκιο της οποίας αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο, αυτοκίνητο, οδηγό και οικιακή βοηθό. Μάλιστα, το σπίτι στο οποίο διαμένει ο έλληνας εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ λέγεται πως είναι υπερπολυτελές 500 τετραγωνικών μέτρων και στην καλύτερη συνοικία του Παρισιού.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολλές, καθώς πολλοί μέσα από το κυβερνών κόμμα, αναφέρουν πως η πρώην υπουργός δεν έχει το κατάλληλο οικονομικό υπόβαθρο που χρειάζεται μία τέτοια θέση.

Μάλιστα, η προσωπική σχέση του πρωθυπουργού με την Τίνα Μπιρμπίλη είναι άλλο ένα στοιχείο που προκαλεί αντιδράσεις, καθώς εντείνει τις υποψίες περί φαβοριτισμού στην επιλογή αυτή.
parapolitika.gr



Read more...

Παπανδρέου με Βενιζέλο στο Μαξίμου ενόψει Συνόδου

Μετά τη συνάντηση Βενιζέλου - Κλίντον


http://img.protothema.gr/9DF77D613C5E757DD80003416C39DBAE.jpg
Σύσκεψη ενόψει της σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και με φόντο τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη προγραμματίστηκε γαι το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργου Παπανδρέου και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών Ευάγγελους Βενιζέλου.

Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ μιας συνολικής και αποτελεσματικής λύσης για το πρόβλημα του χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε αυτήν την φάση στο να εκφράζεται όσο γίνεται περισσότερο ενιαίος λόγος προς το εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ότι "η κυβέρνηση δεν είναι σε πόλεμο με τα άλλα πολιτικά κόμματα, αλλά με τους κερδοσκόπους που πλήττουν το ευρώ και τις αγορές. Χρειάζεται μια πολιτική συμπαράταξη για το συμφέρον της χώρας και για να βρεθεί συνολική λύση για το πρόβλημα του χρέους"

Η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξεύρεση λύσης που θα εμπεριέχει και επιμήκυνση μέρους του χρέους και νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά και καλύτερα επιτόκια δανεισμού.

Read more...

Από τους υψηλότερους μισθούς της Ευρώπης παίρνουν οι Έλληνες Βουλευτές









Από τους υψηλότερους μισθούς της Ευρώπης παίρνουν οι Έλληνες Βουλευτές
«Σφαγή» αναμένεται να γίνει μεταξύ των βουλευτών για την συμμετοχή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιτροπές, προκειμένου να ισοφαρίσουν το ψαλίδι που έπεσε στο μισθό τους.


Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ενός βουλευτή σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τύπου της Κυριακής» ανέρχονται σε 8.500 χιλιάδες ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι Ισπανοί συνάδερφοί τους παίρνουν 4.000 ευρώ, οι Γερμανοί βουλευτές 7.668 ευρώ και οι πιο καλοπληρωμένοι είναι οι Ιταλοί βουλευτές με τις μηνιαίες τους απολαβές να φτάνουν τα 11.704 ευρώ.

Τα έσοδα των Ελλήνων βουλευτών

• Βουλευτική αποζημίωση 4900 (καθαρά) 5.200 ευρώ (μικτά)
• Έσοδα από επιτροπές (μ.ο.) 1.200 ευρώ
• Επίδομα γραφείου 936 -1.000 ευρώ
• Επίδομα κίνησης 364 – 607 ευρώ
• Επίδομα κινητής τηλεφωνίας 200 ευρώ
• Επίδομα σταθερού τηλεφώνου – ταχυδρομείου 834 ευρώ (10.000 ετησίως)
• Χωρίς εισιτήριο στα ΜΜΜ, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκά

ΣΥΝΟΛΟ: 8.400 – 8.700 ευρώ οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε το ποσό των 3.000 ευρώ για ανανέωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού για βουλευτές που έχουν πάνω από μία θητεία.

Επίσης, για τους βουλευτές της περιφέρειας προβλέπεται επίδομα ενοικίου ή πληρωμένο ξενοδοχείο της τάξεως των 1.000 ευρώ.

Ακόμη, οι βουλευτές της περιφέρειας που στην περιοχή στην οποία εκλέγονται υπάρχει αεροδρόμιο, δικαιούνται 104 αεροπορικά κουπόνια.

Πηγή: real.gr
Read more...

Καμία συμφωνία για την «ωρολογιακή βόμβα» της αμερικανικής κρίσης χρέους

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Πιέζει για διακομματική συμφωνία ο Αμερικανός πρόεδρος
Πιέζει για διακομματική συμφωνία ο Αμερικανός πρόεδρος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Άκαρπες παραμένουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών προς άρση του αδιεξόδου που επισύρει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ και μίας ενδεχόμενης παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για συμφωνία επί της μείωσης του ελλείμματος και αύξησης του ορίου δανεισμού, πάντως ο διευθυντής Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε την Κυριακή αισιόδοξος ότι οι ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου γνωρίζουν ότι η χρεοκοπία «δεν είναι επιλογή» και θα καταλήξουν σε συμβιβασμό πριν την καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμηνύει διαρκώς ότι ο χρόνος πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή τόνισε ότι απομένουν 24 με 36 ώρες προκειμένου να υπάρξει μία διακομματική συμφωνία για τη σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας.

Η διορία του Μπαράκ Ομπάμα για συμβιβασμό λήγει σε ώρες χωρίς να διαφαίνεται πρόθεση συμβιβασμού. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει σε αύξηση της φορολογίας, γεγονός το οποίο απορρίπτουν οι Ρεπουμπλικανοί -οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μπροστά στο αδιέξοδο ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοιχτής σύσκεψης με ανώτατα μέλη του Κογκρέσου την Κυριακή.

Παρά το βαρύ κλίμα, ο διευθυντής Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου δήλωσε στα δίκτυα CNN και NBC ότι είναι βέβαιος ότι οι ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου γνωρίζουν ότι η χρεοκοπία «δεν είναι επιλογή» και ότι θα προχωρήσουν στην αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ πριν την καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου.

«Πιστεύω ότι δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι όλοι οι ηγέτες κατανοούν ότι θα ήταν ανεύθυνο να φτάσουμε στις 2 Αυγούστου και να μην έχουμε παρατείνει την ικανότητα των ΗΠΑ να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις» επισήμανε ο Τζακ Λιου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δραστηριότητα

Ανέφερε, επίσης, «ότι υπάρχει δραστηριότητα και πρόοδος» στο θέμα, και υπάρχει χρόνος για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. «Υπάρχει χρόνος να κάνουμε κάτι μεγάλο. Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να κάνει κάτι ουσιαστικό» δήλωσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Read more...

«Με βλάκες και προτεστάντες δεν τα βγάζουμε πέρα»


newpost.gr
«Με βλάκες και προτεστάντες δεν τα βγάζουμε πέρα»
eurokinissi
«Με βλάκες και προτεστάντες δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα ». Η ρήση που διάλεξε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης για να περιγράψει τις σχέσεις με την τρόικα, στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Οικονομικής και Διαρθρωτικής Πολιτικής την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, αποκαλύπτει την ένταση (τουλάχιστον) που υπάρχει στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Η έκφραση έχει τις ρίζες της στη σχολαστικότητα με την οποία οι προτεστάντες αναζητούσαν τον χρόνο δημιουργίας του κόσμου, αλλά στην παρούσα φάση δείχνει και τα αισθήματα που τρέφει για τους τροϊκανούς ο κ.Χρυσοχοΐδης, ίσως και άλλοι υπουργοί, όπως έδειξε η στάση του αναπληρωτή κ. Π. Οικονόμου.

«Το Βήμα» δημοσιεύει τους αποκαλυπτικούς διαλόγους από τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής όπου ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τομέας του, δήλωσε «παύση πληρωμών» λέγοντας χαρακτηριστικά:

M.XΡΥΣΟΧΟΐΔΗΣ: «Εχει περικοπεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ. Λόγω και των εγκρίσεων που έχουμε δώσει, έχουμε υπέρβαση κατά 160 εκατ. ευρώ. Ετσι δεν έχουμε να δώσουμε ούτε ένα ευρώ. Χρωστάμε και 1 δισ. ευρώ πληρωμές παλιών εγκρίσεων επενδυτικού νόμου. Από σήμερα ως το τέλος του χρόνου το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει παύση πληρωμών».

HΛ.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ (γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών): «Η τρόικα έχει δηλώσει ότι όλη η περικοπή θα αφήσει ανέπαφες τις δαπάνες ΕΣΠΑ ».

M.XΡΥΣΟΧΟΐΔΗΣ: «Με βλάκες και προτεστάντες δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που έγινε την Τρίτη 5 του μηνός στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος έδωσε σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα προκειμένου να εγκριθεί το νέο πακέτο βοήθειας και να υπογραφεί το «μνημόνιο 2». Για το νέο μνημόνιο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι « είναι πολιτικό κείμενο,προϊόν διαπραγμάτευσης σε αντιστοίχηση των απαιτήσεων των εταίρων μας, οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν ότι τα λεφτά τους πιάνουν τόπο ». Παρόντες ήταν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου, οι αναπληρωτές Φ. Σαχινίδης, Χ. Παμπούκης και οι υφυπουργοί Μ. Τιμοσίδης, Ι. Μαγκριώτης και Γ. Νικητιάδης.

Από την ανάγνωση και μόνο των πρακτικών αντιλαμβάνεται κανείς το ύφος διοίκησης Βενιζέλου, αλλά και το πιεστικό κλίμα κάτω από το οποίο πρέπει να εργαστεί η κυβέρνηση, η οποία καλείται να προχωρήσει σε 299 αλλαγές (μικρές και μεγάλες) στη νομοθεσία, στη δημόσια διοίκηση, στις πληρωμές που θα επηρεάσουν την τσέπη όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Οι εντολές Βενιζέλου

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Πρέπει να βρισκόμαστε κάθε τόσο για επισκόπηση της πορείας εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου.Υπάρχει ένα κοινοβουλευτικό πρόγραμμα υπερφορτωμένο.Πολλά νομοσχέδια σε εκκρεμότητα, τα περιθώρια εφαρμογής του προγράμματος πολύ στενά. Με τη συνάντησή μας θεσμοθετείται πλέον η Διυπουργική Επιτροπή. Η επιτροπή αυτή είναι σε επίπεδο υπουργών. Θεσμοθετείται επίσηςαντίστοιχη επιτροπή σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων υπό την προεδρία του Ηλία Πλασκοβίτη. Ορόσημα είναι, πρώτον, να είμαστε απόλυτα συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα των δράσεών μας και, δεύτερον, να έχουμε εγκαίρως έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να έχουμε προχωρήσει σε κατάθεση στη Βουλή.Ο έλεγχος των εταίρων μας γίνεται όχι επί τη βάσει νόμων αλλά του μνημονίου. Υπάρχουν 299 items που πρέπει να γίνουν. Σας διανέμεται διάγραμμα ανά υπουργείο για το τι πρέπει να γίνει. Τα μνημόνια είναι δύο,ένα με την ΕΚΤ και ένα με το ΔΝΤ».

Το νέο πακέτο

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα ως τότε δεδομένα για το νέο πακέτο βοήθειας είπε τα εξής:

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Στο μυαλό των εταίρων μας είναι η ταμειακή διαχείριση. Ως το 2014 πρέπει να καλυφθούν 30 δισ.ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, 30 δισ. ευρώ από μείωση των δανειακών αναγκών μέσω του προγράμματος εθελοντικής συμμετοχής στη διακράτηση δημοσίου χρέους και 35 δισ.ευρώ από νέο δάνειο.Πρόθεση των εταίρων μας είναι το νέο δάνειο να είναι το μικρότερο δυνατόν. Ο δημοσιονομικός στόχος για το 2011 πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία: Προσπάθεια να υλοποιηθεί στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών. Σήμερα παρατηρείται απόκλιση που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ από υστέρηση εσόδων. Στα φορολογικά θέματα προτεραιότητα έχουν τα τυχερά παιχνίδια,η τουριστική κατοικία (πρέπει να μπουν στο πρώτο νομοσχέδιο) και τα σκάφη αναψυχής. Ιδιας γραμμής προτεραιότητος είναι και το ενιαίο μισθολόγιο, ήδη ξεκίνησε η επεξεργασία με τον Φίλιππο (σ.σ.: εννοεί τον κ. Σαχινίδη) και τον Ρέππα. Σε αυτό έχουμε το μισθολόγιο υπαλλήλων κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά μισθολόγια, όπως στρατιωτικοί, δικαστικοί. Δύο μεγάλες κατηγορίες είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό και το ΕΣΥ. Στόχος του ενιαίου μισθολογίου είναι να μαζευτούν οι δαπάνες μισθοδοσίας των 750.000 που είναι σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι». HΛ.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ «Κατ΄ αναλογίαν προς το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα και το μισθολόγιο των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Εχει κάνει ρητή αναφορά η τρόικα».

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Τα αυθαίρετα θα τακτοποιηθούν κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα. Είναι ανοιχτό το θέμα διαδικασίας έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών».

Το δημοψήφισμα

Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: «Πρέπει να ετοιμάσουμε νομοσχέδιο για δημοψήφισμα, θέλει και Ολομέλεια. Υπάρχουν και οι εκκρεμότητες του “Καλλικράτη”.Εχει γίνει συζήτηση με τον Πεντάζο (σ.σ.: γενικό γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου) για 250 εκατ. ευρώ οφειλόμενα από προνοιακά επιδόματα που έχει αναγνωρίσει και το υπουργείο Οικονομικών. Γνωρίζετε ότι υπάρχει αντίδραση περί των εξωτερικών συμβούλων που θα ελέγχουν τη λειτουργία διοίκησης».

Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Υπάρχει θέμα εξωτερικών συμβούλων, αλλά αυτοί θα ελέγχουν στατιστικά στοιχεία και οικονομικά στοιχεία της Δικαιοσύνης.

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Προτεραιότητά μας είναι το εθνικό φορολογικό σύστημα. Ο,τι έχετε να πείτε για τους τομείς που εσείς εποπτεύετε να το προτείνετε προκειμένου να ενταχθεί (π.χ.τουριστικά σκάφη)». Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Πρέπει να προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο θαλάσσιου τουρισμού,τουριστικής κατοικίας,τουριστικών λεωφορείων και θαλάσσιου τουρισμού, όλα σε ένα νομοσχέδιο».

Χ.ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: «Η ιστορία του Ελληνικού είναι ώριμη να προχωρήσει άμεσα. Μπορεί να πάει και μέσω του νέου Ταμείου ή να προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή συμβούλων».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Να επιφυλαχθούμε μήπως θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και πρέπει να ενταχθεί στο Ταμείο και να προχωρήσει από εκεί.Για την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ απλά θα μεταβιβαστούν οι μετοχές στο Ταμείο».

Η Ολυμπιακή, η κλεμμένη εργασία και ο Ντομινίκ Στρος-Καν

Το περιστατικό αφηγήθηκε στη σύσκεψη ο κ.Βενιζέλος.«Το 1995 ως υπουργός Μεταφορών ήλθε στα χέρια μου μια μελέτη για την αναδιάρθρωση της Ολυμπιακής από έναν τύπο. Μπαίνει στο γραφείο μου και μου λέει ότι η μελέτη αυτή είναι αντιγραφή (έχει κλέψει την εργασία) κατά ένα μεγάλο μέρος από μια εργασία ενός Γάλλου ο οποίος πρόκειται να είναι και ο μελλοντικός πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος που του έκλεψαν την εργασία λέγεται Ντομινίκ Στρος-Καν και όταν του τηλεφώνησα μου είπε ότι το ελληνικό κράτος τού οφείλει 100.000 δολάρια.“Δεν είναι δυνατόν”, είπα, “δεν μπορεί να χρωστάμε στον μελλοντικό πρόεδρο της Γαλλίας 100.000 δολάρια”».


Πηγή: Το Βήμα

Read more...

Παραδέχεται το αυθαίρετο στο δάσος, αλλά δεν παραιτείται!

Ο Παπακωνσταντίνου συκοφαντεί πάλι, βρίζει και απειλεί


http://img.protothema.gr/AE3B3822983194AEE933D316E064FF67.jpg
Την ώρα που εμβρόντητη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με την ύπαρξη οικογενειακού αυθαίρετου του κ.Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τις οποίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας αυτήν την Κυριακή το Πρώτο Θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος καταφεύγει άλλη μια φορά στη συνήθη μέθοδο της συκοφάντησης- και, βεβαίως, στις απειλές και στις ύβρεις κατά του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος.

Μετά από τα πρωτοφανή κατορθώματά του στην οικονομία, όπου σε χρόνο ρεκόρ έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας , ο κ. Παπακωνσταντίνου σπάει ένα ακόμη ρεκόρ, προφανώς παγκόσμιο: γίνεται ο πρώτο υπουργός Περιβάλλοντος με αυθαίρετο οικογενειακό εξοχικό σε δασικό χώρο που ταυτόχρονα μέλος της οικογένειάς του κάνει δικαστικό αγώνα για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από αναδασωτέα, ώστε το αυθαίρετο να νομιμοποιηθεί!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχεται δηλαδή την ύπαρξη του αυθαιρέτου, αλλά δεν παραιτείται. Θυμίζουμε όμως ότι η Άντζελα Γκερέκου είχε παραιτηθεί από υφυπουργός Πολιτισμού όταν είχε αποκαλυφθεί χρέος του συζύγου της προς την Εφορία...

Η περίπτωση Μαγγίνα, που ως υπουργός Εργασίας είχαμε αποκαλύψει ότι απασχολούσε ανασφάλιστους αλλοδαπούς και, τελικώς, είχε ο ίδιος την ευαισθησία να υποβάλει την παραίτησή του, ωχριά μπροστά στο φαινόμενο Παπακωνσταντίνου.

Μια απορία μόνο για τον κ. υπουργό Περιβάλλοντος: αν δεν κερδηθεί ο δικαστικός αγώνας για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως αναδασωτέας κι αφού, όπως υποστηρίζει στην απάντησή του, της ρύθμισης για τα αυθαίρετα θα εξαιρεθούν οι αναδασωτέες περιοχές, τι θα κάνει με το συγκεκριμένο σπίτι;

Μήπως θα κατεδαφίσει το οικογενειακό αυθαίρετο;



Η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αποκάλυψε με στοιχεία,που και ο ίδιος παραδέχεται την ύπαρξη οικογενειακού αυθαιρέτου την ώρα που ο ίδιος είναι Υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος και η νομοθετική ρύθμιση των αυθαιρέτων αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου, του οποίου προϊσταται. Πρόκειται για πολιτικό και ηθικό ζήτημα μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος και ως τέτοιο, το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ,όπως και οποιαδήποτε εφημερίδα έχει το καθήκον και την υποχρέωση να αναδείξει και να ενημερώσει τους ΄Ελληνες πολίτες. Ο έλεγχος της δημόσιας εξουσίας καθώς και η άσκηση πολιτικής κριτικής αποτελεί αποστολή του Τύπου και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έχει αποδείξει στην πορεία του πως ασκεί τον έλεγχο αυτόν αδιακρίτως και προφανώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ως προς δε τα ψεύδη, τις συκοφαντίες και τις ύβρεις, με χαρακτηρισμούς της πρώτης εφημερίδας της χώρας, ως "κίτρινου τύπου", απλώς επισημαίνουμε ότι αυτά δεν του έκαναν καλό όταν ήταν τσάρος της οικονομίας – και κυρίως ούτε και στην οικονομία βέβαια - και δεν θα του κάνουν ούτε τώρα.


Παραδίδουμε τον κ. Παπακωνσταντίνου στην κρίση της κοινής γνώμης.

Εμείς, ετσι κι αλλιώς, θα τα ξαναπούμε με τον mr. Αυθαίρετο υπουργό
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθεί η ανακοίνωση Παπακωνσταντίνου:

Η αθλιότητα συνεχίζεται. O γνωστός εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θ. Αναστασιάδης, έχει εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση λάσπης εναντίον μου.

Η επίθεση άρχισε από τη στιγμή που απάντησα στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στη διερεύνηση φορολογικών εκκρεμοτήτων του. Η σχετική, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, πολυετής διερεύνηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για φορολογικές παραβάσεις του κ.

Αναστασιάδη και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», ολοκληρώθηκε και το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία για τις δικές της ενέργειες.

Το τελευταίο "εύρημα" της εφημερίδας, αναφέρεται σε σπίτι που ανήκει στη μητέρα μου. Το ακίνητο, με κτίσμα του 1962 εμβαδού 155 τ.μ., αγοράστηκε με νόμιμο συμβόλαιο ως έχει πριν 14 χρόνια και το μεταγεγραμμένο συμβόλαιο αγοράς βεβαιώνει την ένταξη του σπιτιού, με βεβαίωση μη κατεδάφισης, από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη στο νόμο

1337/1983 («νόμος Τρίτση»).
Για το συγκεκριμένο ακίνητο, έχουν καταβληθεί κανονικά όλοι οι φόροι και εισφορές, ενώ έχει δηλωθεί από την ιδιοκτήτρια στο Κτηματολόγιο.

Με πρόσφατη διοικητική απόφαση της Περιφέρειας, όλη η περιοχή όπου βρίσκεται κηρύχθηκε αναδασωτέα. Οι 100 περίπου ιδιοκτήτες των σπιτιών, που βρίσκονται στην περιοχή, ασκώντας τα εκ του νόμου δικαιώματά τους, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της πράξης αυτής και η σχετική απόφαση εκκρεμεί.

Όπως είναι φανερό και από τα συμβόλαια, με την ιδιοκτησία αυτή ουδεμία σχέση έχω, και οι αναφορές σε "οικογενειακή ιδιοκτησία" είναι κατάπτυστες. Πέρα από αυτό, τα υπονοούμενα και οι ευθείες αναφορές στο δημοσίευμα, ότι η επικείμενη ρύθμιση των αυθαιρέτων θα αφορούσε και σε αυτήν την ιδιοκτησία, είναι απολύτως γελοία και φυσικά συκοφαντικά, δεδομένου ότι έχει ήδη ανακοινωθεί πως η ρύθμιση θα εξαιρεί μεταξύ άλλων ακίνητα σε αιγιαλό, σε δασικές και σε αναδασωτέες περιοχές.

Δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία που η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» επιχειρεί τη συκοφάντησή μου. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασαν κάθε όριο εμπλέκοντας μέλη της οικογένειάς μου.

Έχω, ήδη, καταθέσει αγωγή για άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία εκκρεμεί στα δικαστήρια. Η εποχή που το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου, αποτελούσε εργαλείο εκφοβισμού, εκβιασμού και εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων έχει περάσει. Είναι χρέος κάθε πολίτη, κάθε πολιτικού πολύ περισσότερο, και δικό μου, να προστατέψει την ελευθερία του Τύπου, προστατεύοντας την τιμή και την υπόληψή του από τα άθλια και συκοφαντικά δημοσιεύματα του "κίτρινου Τύπου". Και αυτό θα κάνω κι αυτή τη φορά, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου και προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.

Read more...

«Προσέξτε γιατί αλλιώς θα φύγουμε» προειδοποιεί ο Ανδρέας Λοβέρδος

Μήνυμα-βόμβα

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Μήνυμα-βόμβα στέλνει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Προσέξτε γιατί αλλιώς θα φύγουμε» λέει σε πολιτικούς αντιπάλους και πολίτες, με αφορμή τους προπηλακισμούς, τις «μιντιακές ισοπεδωτικές κραυγές», όπως τις χαρακτηρίζει, αλλά και τον «καταγγελτικό αντιπολιτευτικό λόγο».

Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στην «Realnews», παρομοιάζει τα κυβερνητικά στελέχη με «ανθρώπους στον λάκκο με τα λιοντάρια», όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάθονται από πάνω και κάνουν συστάσεις.

«Δεν μπορώ να να ανεχτώ ως εθνική στάση ή ως λογική πολιτική συμπεριφορά να είμαστε π.χ. δέκα άνθρωποι στο λάκκο με τα λιοντάρια και να είναι πάνω από το λάκκο-δηλαδή, όχι μέσα, αλλά γύρω γύρω από αυτόν-διάφοροι άλλοι πολιτικοί από τον δικό μας χώρο, από τη μείζονα αντιπολίτευση κατά κύριο λόγο, από την Αριστερά κατά κυριότατο λόγο, και με σηκωμένο δάχτυλο να μας λένε πως να παλέψουμε με τα λιοντάρια, και ότι αυτοί, αν ήταν μέσα, θα τα κατάφερναν καλύτερα».

»Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι να τους πούμε: "Για ελάτε κάτω κι εσείς. Για κατεβείτε κι εσείς στον τόπο της δυσκολίας, να δούμε πώς θα τα καταφέρετε με τρόπο εμπράγματο"» συνεχίζει.

«Όταν έχουμε ειδικά ορισμένες μιντιακές ισοπεδωτικές κραυγές, με αδυσώπητη και εκ του ασφαλούς κριτική, όταν προπηλακιζόμαστε, όταν ο αντιπολιτευτικός πολιτικός λόγος είναι καταγγελτικός και εύκολος, τότε ξέρετε τι έρχεται αυθόρμητα; Να φύγουμε, να έρθουν να τα κάνουν κάποιοι άλλοι... Να δούμε αν θα τα κάνουν καλύτερα. Και θέλω να ξέρω, αν φύγουμε εμείς σήμερα, αν κάναμε ό,τι έκανε η ΝΔ το 2009, ο κόσμος, οι πολίτες που σήμερα διαμαρτύρονται θα ένιωθαν απόγνωση ή όχι. Καλά είναι λοιπόν να παίζουμε, αλλά να δούμε ότι το παιχνίδι έχει πολλούς που μπορούν και αυτοί να γίνουν παίκτες».

Ο υπουργός Υγείας τονίζει, επίσης ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. «Δεν λέω ότι είμαστε αλάνθαστοι ή σοφοί. Λέω όμως ότι το παλεύουμε».

* Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Λοβέρδου ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, τόνισε -μεταξύ άλλων: «Έτσι κι αλλιώς θα φύγουν με την ψήφο των πολιτών στις επόμενες εκλογές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παπανδρέου: «Εάν δεν χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή θα έχουμε πρόβλημα»


newpost.gr
Παπανδρέου: «Εάν δεν χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή θα έχουμε πρόβλημα»
«Θα χτυπηθούν αλύπητα οι όποιες νησίδες παρανομίας υφίστανται αυτή τη στιγμή στη χώρα» είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για τους φοροφυγάδες, όπως εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», θέτοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Αναφερόμενος στη διαφθορά, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε να χτυπηθούν αλύπητα οι όποιες νησίδες παρανομίας υφίστανται στη χώρα και τόνισε ότι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη είναι να γίνει το ίδιο το κράτος μοχλός ανάπτυξης, να σπάσει η γραφειοκρατία, να ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις. Για το φορολογικό είπε ότι αναζητούμε λύσεις για την καλύτερη κατανομή των βαρών και δεν τάζουμε μη ρεαλιστικές φορολογικές μειώσεις προς όλους όπως κάνει η ΝΔ.

«Όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις» αναφέρει ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η χώρα δίνει κρίσιμη μάχη. Παράλληλα καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία ανεύθυνη στάση λέγοντας για τον Αντώνη Σαμαρά ότι «έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα, γιατί εμείς πράξαμε υπεύθυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συναίνεση, είπε «θα επιμείνω αν και δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα αλλάξει η ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, λέει ότι «κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μου, ενώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μία τραγωδία».

Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών και σημειώνει «κάνουμε κάθε τι όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη διαχείριση του χρέους μας, αλλά και το πέρασμα σε μία καλύτερη κατάσταση να γίνει με ασφάλεια και προστασία της ελληνικής οικονομίας».

Μάλιστα, τονίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που στην Ευρώπη τίθεται στο τραπέζι η μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους για τον έλληνα πολίτη και αυτό αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει» και σημειώνει ότι «είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος. Σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση δε χωρούν φωνές που καλλιεργούν το φόβο και ποντάρουν στην αποτυχία».

Για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, λέει «είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη».

Για το δημοψήφισμα, είπε ότι δεν είναι τέχνασμα, αλλά σκοπός του είναι να οδηγήσει σε νέες δημοκρατικές κατακτήσεις για τους πολίτες.

Για τα περιστατικά βίας εναντίον πολιτικών είπε ότι κατανοεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση, αλλά δε δέχεται την επίθεση στους πιο βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς. «Άλλο η δημοκρατική αντιπαράθεση απόψεων, άλλο ο προπηλακισμός που συνιστά βία. Η βία φέρνει τη βία» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Μιχελάκης: «Αυτή θα ήταν υπεύθυνη πολιτική κ. Παπανδρέου»

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όταν ο κ. Παπανδρέου λέει ότι πολιτεύεται υπεύθυνα τι εννοεί; Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική, ότι επί 15 μήνες ήταν απών από κάθε διαπραγμάτευση και δεν έλεγε σε κανέναν στην Ευρώπη, ότι το μνημόνιο βουλιάζει τη χώρα στην ύφεση;

Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική, ότι επί 15 μήνες αρνιόταν πεισματικά να πάει στις Βρυξέλλες, όπως του ζητούσε επίμονα να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, και να ζητήσει τη μεταφορά της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδος στο τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ, ώστε να έχουμε κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων κατά 100% από την Ε.Ε., που θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά και λιγότερη ύφεση;

Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική να εκβιάζει λέγοντας ή μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία και να έρχεται λίγες μέρες αργότερα και να βάζει τη χώρα να κάνει ένα άλμα στο άγνωστο, θέτοντας θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας και προσπαθώντας ταυτόχρονα να την εξωραΐσει;

Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική την αδυναμία μείωσης του χρέους, εφαρμόζοντας την εύκολη λύση των φόρων και των οριζόντιων περικοπών, που προκαλούν ασφυξία, δεν μειώνουν το χρέος και το έλλειμμα και διαλύουν την ελληνική οικονομία;

Υπεύθυνη πολιτική θα ήταν να αλλάξει, επιτέλους, την πολιτική του ο κ. Παπανδρέου, να φέρει μέτρα ανάπτυξης, για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως προτείνει εδώ και μήνες η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς.

Και κάτι βασικό. Υπεύθυνη πολιτική θα ήταν να αγωνιστεί ο κ. Παπανδρέου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους, χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών. Συμμετοχή, που συνεπάγεται την επιλεκτική χρεοκοπία. Αλλά για αυτό θα πρέπει να κάνει κάτι, που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Να διαπραγματευτεί!

Και ας μη βιαστεί να πει, για μια ακόμα φορά, ότι αυτό που λέμε δεν γίνεται. Το πέτυχαν οι Ιρλανδοί. Την Πέμπτη ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιρλανδία, κ. Istvan Szekely, δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι σε περίπτωση που η Ιρλανδία χρειαστεί δεύτερο πακέτο στήριξης, αυτό δεν θα συνοδεύεται από συμμετοχή των ιδιωτών.

Αυτή θα ήταν υπεύθυνη πολιτική κ. Παπανδρέου».
Read more...

Θερμή συμπαράσταση από τις ΗΠΑ - Ικανοποιήση στην κυβέρνηση

Οι επαφές της Χίλαρι Κλίντον

Η Χ.Κλίντον έγινε δεκτή από τον Κ.Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε εκτίμηση της Ελλάδας στη βοήθεια των ΗΠΑ
Η Χ.Κλίντον έγινε δεκτή από τον Κ.Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε εκτίμηση της Ελλάδας στη βοήθεια των ΗΠΑ (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιούνται στην Αθήνα οι επαφές της Χίλαρι Κλίντον, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη και συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. Εξέφρασε την πίστη της στη δύναμη του ελληνικού λαού και την πεποίθησή της ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ιδιαίτερα ικανοποιημένη η Αθήνα από την στάση των ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια να διαμηνύει στον Μπαράκ Ομπάμα ότι η Ελλάδα τον ευχαριστεί για τις παρεμβάσεις του υπέρ της χώρας μας.

Παπανδρέου - Κλίντον: Υπέρ σαφούς μηνύματος προς τις αγορές

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση που είχε η Χίλαρι Κλίντον με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη συνολικού και αποτελεσματικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, προκειμένου, όπως επισημάνθηκε, να δοθούν σαφή μηνύματα προς τις αγορές και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κερδοσκόποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κλίντον έδειξε κατανόηση για τις δυσκολίες και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, ενώ επανέλαβε την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, καθώς και στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται.

Παπούλιας: «Σας ευχαριστούμε για τις παρεμβάσεις σας»

Η Χίλαρι Κλίντον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση και την αισιοδοξία της για τις προοπτικές της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τόσο την ίδια όσο και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ
Ομπάμα για την στήριξή τους και τις παρεμβάσεις τους στους ευρωπαίους ηγέτες υπέρ της χώρας μας.

Λαμπρινίδης: «Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα»

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή της με τον ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση «δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν αναγκαίες» και επισήμανε πως «η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αυτόν των μεταρρυθμίσεων, για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική».

Επανέλαβε, δε, τη «συμπαράσταση και την υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και εξέφρασε την πίστη της «στη δύναμη του ελληνικού λαού, που στο ιστορικό παρελθόν ενέπνευσε τον κόσμο ολόκληρο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης υπογράμμισε πως «πολλοί έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας, πλην όμως θα διαψευστούν».

Επισήμανε, δε, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ξεπερνούν τα στενά όρια των διακρατικών σχέσεων και υπογράμμισε την εκτίμηση της Αθήνας στην αμερικανική στήριξη, παρατηρώντας: «Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα».

Βενιζέλος: Η στήριξη των ΗΠΑ είναι έμπρακτη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος επισήμανε: «Η αμερικανική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι σημαντική μέσω του ΔΝΤ, όπου ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καθοριστικός. Είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ επίσης και μέσω των διμερών επαφών που έχουν με όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, ακόμη, ότι η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την κατεύθυνση των επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η αμερικανική πλευρά και είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας».

Χ.Κλίντον: «Το έθνος που εφηύρε τη Δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία»

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και το Μουσείο της Ακρόπολης, από όπου εξέφρασε τη θερμή συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο «στο μέλλον της Ελλάδας» όσο και «στην προστασία του παρελθόντος της».

Ατενίζοντας την Ακρόπολη, η Χίλαρι Κλίντον παρατήρησε πως «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και εφηύρε τη δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και ο Σταύρος Λαμπρινίδης υπέγραψαν από κοινού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου, ένα Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας σχετικά με την «επιβολή περιορισμών σε αρχαιολογικό και βυζαντινό υλικό μέχρι και τον 15ο αιώνα».

Η Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...