Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Παπανδρέου: «Εάν δεν χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή θα έχουμε πρόβλημα»


newpost.gr
Παπανδρέου: «Εάν δεν χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή θα έχουμε πρόβλημα»
«Θα χτυπηθούν αλύπητα οι όποιες νησίδες παρανομίας υφίστανται αυτή τη στιγμή στη χώρα» είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για τους φοροφυγάδες, όπως εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», θέτοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Αναφερόμενος στη διαφθορά, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε να χτυπηθούν αλύπητα οι όποιες νησίδες παρανομίας υφίστανται στη χώρα και τόνισε ότι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη είναι να γίνει το ίδιο το κράτος μοχλός ανάπτυξης, να σπάσει η γραφειοκρατία, να ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις. Για το φορολογικό είπε ότι αναζητούμε λύσεις για την καλύτερη κατανομή των βαρών και δεν τάζουμε μη ρεαλιστικές φορολογικές μειώσεις προς όλους όπως κάνει η ΝΔ.

«Όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις» αναφέρει ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η χώρα δίνει κρίσιμη μάχη. Παράλληλα καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία ανεύθυνη στάση λέγοντας για τον Αντώνη Σαμαρά ότι «έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα, γιατί εμείς πράξαμε υπεύθυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συναίνεση, είπε «θα επιμείνω αν και δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα αλλάξει η ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, λέει ότι «κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μου, ενώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μία τραγωδία».

Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών και σημειώνει «κάνουμε κάθε τι όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη διαχείριση του χρέους μας, αλλά και το πέρασμα σε μία καλύτερη κατάσταση να γίνει με ασφάλεια και προστασία της ελληνικής οικονομίας».

Μάλιστα, τονίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που στην Ευρώπη τίθεται στο τραπέζι η μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους για τον έλληνα πολίτη και αυτό αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει» και σημειώνει ότι «είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος. Σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση δε χωρούν φωνές που καλλιεργούν το φόβο και ποντάρουν στην αποτυχία».

Για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, λέει «είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη».

Για το δημοψήφισμα, είπε ότι δεν είναι τέχνασμα, αλλά σκοπός του είναι να οδηγήσει σε νέες δημοκρατικές κατακτήσεις για τους πολίτες.

Για τα περιστατικά βίας εναντίον πολιτικών είπε ότι κατανοεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση, αλλά δε δέχεται την επίθεση στους πιο βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς. «Άλλο η δημοκρατική αντιπαράθεση απόψεων, άλλο ο προπηλακισμός που συνιστά βία. Η βία φέρνει τη βία» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Μιχελάκης: «Αυτή θα ήταν υπεύθυνη πολιτική κ. Παπανδρέου»

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όταν ο κ. Παπανδρέου λέει ότι πολιτεύεται υπεύθυνα τι εννοεί; Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική, ότι επί 15 μήνες ήταν απών από κάθε διαπραγμάτευση και δεν έλεγε σε κανέναν στην Ευρώπη, ότι το μνημόνιο βουλιάζει τη χώρα στην ύφεση;

Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική, ότι επί 15 μήνες αρνιόταν πεισματικά να πάει στις Βρυξέλλες, όπως του ζητούσε επίμονα να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, και να ζητήσει τη μεταφορά της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδος στο τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ, ώστε να έχουμε κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων κατά 100% από την Ε.Ε., που θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά και λιγότερη ύφεση;

Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική να εκβιάζει λέγοντας ή μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία και να έρχεται λίγες μέρες αργότερα και να βάζει τη χώρα να κάνει ένα άλμα στο άγνωστο, θέτοντας θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας και προσπαθώντας ταυτόχρονα να την εξωραΐσει;

Εννοεί ως υπεύθυνη πολιτική την αδυναμία μείωσης του χρέους, εφαρμόζοντας την εύκολη λύση των φόρων και των οριζόντιων περικοπών, που προκαλούν ασφυξία, δεν μειώνουν το χρέος και το έλλειμμα και διαλύουν την ελληνική οικονομία;

Υπεύθυνη πολιτική θα ήταν να αλλάξει, επιτέλους, την πολιτική του ο κ. Παπανδρέου, να φέρει μέτρα ανάπτυξης, για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως προτείνει εδώ και μήνες η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς.

Και κάτι βασικό. Υπεύθυνη πολιτική θα ήταν να αγωνιστεί ο κ. Παπανδρέου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους, χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών. Συμμετοχή, που συνεπάγεται την επιλεκτική χρεοκοπία. Αλλά για αυτό θα πρέπει να κάνει κάτι, που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Να διαπραγματευτεί!

Και ας μη βιαστεί να πει, για μια ακόμα φορά, ότι αυτό που λέμε δεν γίνεται. Το πέτυχαν οι Ιρλανδοί. Την Πέμπτη ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιρλανδία, κ. Istvan Szekely, δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι σε περίπτωση που η Ιρλανδία χρειαστεί δεύτερο πακέτο στήριξης, αυτό δεν θα συνοδεύεται από συμμετοχή των ιδιωτών.

Αυτή θα ήταν υπεύθυνη πολιτική κ. Παπανδρέου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: