Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Εξετάζει εναλλακτικές λύσεις Προβλήματα στο νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, διαπιστώνει ο Γ.Βρούτσης


Προβλήματα στο νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, διαπιστώνει ο Γ.Βρούτσης
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Εναλλακτικές λύσεις εξετάζει η κυβέρνηση για τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ καθώς, όπως γίνεται γνωστό, σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, διαπιστώνονται προβλήματα στην εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ που θα έπρεπε να ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου του 2014.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου, μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος, με την οποία καλούσαν τον υπουργό να επανεξετάσει τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού των εφάπαξ που επρόκειτο να ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου του 2014, διότι θα επέφερε νέες μειώσεις στα εφάπαξ.

Στην έγγραφη απάντησή του, ο υπουργός Εργασίας αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, η οποία είχε εκδοθεί την 31η Δεκεμβρίου του 2012 και προέβλεπε νέα τεχνική βάση για τον υπολογισμό των εφάπαξ παροχών από 1ης Ιανουαρίου του 2014.

«Σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής της νέας τεχνικής βάσης στον υπολογισμό των εφάπαξ παροχών από 1ης Ιανουαρίου του 2014, σας πληροφορούμε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία συλλογής των ασφαλιστικών στοιχείων των εισφορών του κάθε ασφαλισμένου, από την έναρξη της ασφάλισής του έως 31 Δεκεμβρίου του 2013, ώστε να συγκεντρωθούν στον ατομικό του λογαριασμό που θα τηρείται στον άλλο φορέα από 1ης Ιανουαρίου του 2014» αναφέρει ο κ. Βρούτσης και προσθέτει:

«Ως εκ τούτου, λόγω των προβλημάτων που διαπιστώνονται στην εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ παροχών, το θέμα μελετάται και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζονται αφενός τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων και, αφετέρου, η οικονομική ισορροπία και βιωσιμότητα του συστήματος».

Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει, ωστόσο, πως «η εκτίμηση ότι τα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούν οι Τομείς Πρόνοιας θα μειωθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού, σε σχέση με τις σημερινές παροχές, δεν ευσταθεί, καθότι δεν είναι δυνατό να γίνει σήμερα τέτοιος υπολογισμός, αλλά ούτε και να εκτιμηθεί, από τη στιγμή που δεν είναι γνωστά σήμερα για τους τομείς, τα οικονομικά και στατιστικά δεδομένα της 31ης Δεκεμβρίου του 2014 και εφεξής τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στον νέο τρόπο υπολογισμού».

Το υπουργείο μελετά, όπως γίνεται γνωστό, τις απαιτούμενες προεργασίες για την πρακτική εφαρμογή, την απαιτούμενη μηχανογραφική υποστήριξη και τη διοικητική και τεχνική υποδομή που θα απαιτηθεί από τα Ταμεία για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος και την ομαλή μετάβαση από τους παλαιούς τρόπους υπολογισμού βάσει των καταστατικών διατάξεων των Ταμείων, στη νέα τεχνική βάση.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή τους, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι σε μειώσεις και μάλιστα αναδρομικές, θα οδηγηθούν και οι επικουρικές συντάξεις.

Στην απάντησή του, ο υπουργός αναφέρεται στον Ν. 4052/2012 με τον οποίο αναθεωρήθηκε το σύστημα επικουρικής ασφάλισης, με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του και την καταβολή όσο το δυνατόν εξορθολογισμένων συντάξεων.

Ο κ. Βρούτσης υπενθυμίζει ότι έχει καθοριστεί νέος τρόπος υπολογισμού της χορηγούμενης από το ΕΤΕΑ σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου του 2015, με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση, ο οποίος εξασφαλίζει την αναλογιστική ισορροπία του συστήματος μακροπρόθεσμα, μέσα από αυστηρή διασύνδεση εισφορών και παροχών.

Θυμίζει επίσης ότι, προκειμένου να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμη οικονομική ισορροπία του Ταμείου, εισάγεται από τον νόμο συντελεστής βιωσιμότητας, ο οποίος θα αναπροσαρμόζει όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Τσίπρα ΕΟΦ: Η υγεία δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση


ΕΟΦ: Η υγεία δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση
Τα γενόσημα κυκλοφορούν με έγκριση του ΕΟΦ και είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, επαναλαμβάνει ο Οργανισμός   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Τη φαρμακευτική πολιτική δεν την υπαγορεύουν οι ανάγκες των φαρμακευτικών εταιρειών αλλά αυτές των πολιτών» δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Λιντζέρης, έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Λιντζέρης τόνισε ότι η δημόσια υγεία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, ούτε να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ είπε μάλιστα ότι οι καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τους ελέγχους στα φάρμακα, αν δεν εξυπηρετούν ανομολόγητες επιδιώξεις, είναι τουλάχιστον άστοχες και αστήρικτες.

Σύμφωνα με τον κ. Λιντζέρη, η πιστοποίηση του ΕΟΦ για τα φάρμακα είναι δείκτης υψηλής ασφάλειας και προστασίας του πολίτη. «Οι εγκρίσεις και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με αμιγώς επιστημονικούς όρους, απόλυτα εναρμονισμένους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μοναδικός γνώμονας των αποφάσεών του είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φάρμακα - πρωτότυπα και γενόσημα - είναι απολύτως ασφαλή και αξιόπιστα».

Δηλώσεις για το θέμα των φαρμάκων έκανε ωστόσο και ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας. «Η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση της κοινωνικής ασφάλισης» είπε.

Ο κ. Τούντας τόνισε ότι η μείωση των τιμών στα φάρμακα που προωθεί η Πολιτεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα φθηνά και παλαιά φάρμακα, είναι πέρα ως πέρα επιβεβλημένη, ειδικά για τα off patent φάρμακα των πολυεθνικών εταιρειών και τα γενόσημα, οι τιμές των οποίων στην Ελλάδα είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες τις Ευρώπης. «Πολύ περισσότερο μάλιστα, μια που τα μέτρα ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης δεν έχουν ακόμα αποδώσει ικανοποιητικά οφέλη» σημείωσε.

Ειδικά για τα γενόσημα ο κ. Τούντας δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας, «γιατί είτε παράγονται στην Ινδία είτε στην Ελβετία είτε στην Ελλάδα, ελέγχονται και αδειοδοτούνται με τις ίδιες αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Για υποβάθμιση του ΕΟΦ μιλούν οι εργαζόμενοι

«Ο ΕΟΦ ανταποκρίνεται οριακά στα καθήκοντά του, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες αρμοδιότητές του και δεδομένη της σοβαρής υποστελέχωσής του» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Οργανισμού. Όπως επισημαίνουν, πολιτική στο χώρο του φαρμάκου δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα ισχυρό Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ενδεικτικά αναφέρουν τη συρρίκνωση του Οργανισμού από 260 υπαλλήλους στους 150 και την απώλεια εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσής του. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι εδώ και μήνες δεν έχει οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο στον ΕΟΦ.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανάγκη αναβάθμισης του ΕΟΦ και ενίσχυσής του με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορέσει να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία των πολιτών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΚΟΠΙΜΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΑΠΟ AIDS...


...H EIΔΗΣΗ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΑ ΜΜΕ...
Αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «περίπου οι μισοί» εκ των νέων φορέων του ιού HIV στην Ελλάδα μολύνουν σκόπιμα τον εαυτό τους, για να λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα και παροχές...
διαψεύστηκε την Τρίτη από τον ίδιο τον οργανισμό.
Η σχετική αναφορά αναπαρήχθη ταχύτατα ως είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, οδηγώντας σε πρωτοσέλιδες αναφορές μεταξύ άλλων στην Daily Mail, αλλά και σε σχόλια αμερικανών συντηρητικών για το «τι μπορεί να προκαλέσει το κράτος πρόνοιας στους ανθρώπους».
Το δίκτυο Sky News τιτλοφόρησε τη σχετική είδηση: «Έλληνες μολύνονται σκόπιμα με AIDS για να λάβουν βοήθημα 700 ευρώ».
«Δεν υπάρχει απόδειξη ότι άνθρωποι στην Ελλάδα ή αλλού στην Ευρώπη μολύνονται εν γνώσει τους», ανέφερε ο Μάρτιν Ντονόγκοε, εκπροσώπος του ΠΟΥ, συμπληρώνοντας ότι επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος στη συγκεκριμένη έκθεση, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Η φράση βρίσκεται στη σελίδα 112 της περιφερειακής έκθεσης Ευρώπης του ΠΟΥ, η οποία φέρει ημερομηνία 30 Οκτωβρίου.
Η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Υγειακής Ισότητας, υπό τη σκέπη του οποίου συντάχθηκε η έκθεση, σημειώνει ότι η λαθεμένα διατυπωμένη αναφορά αφορούσε τους χρήστες ναρκωτικών που κάνουν χρήση συριγγών, παραγνωρίζοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
Πηγή : naftempoirki.gr 

Read more...

Τι αποφάσισαν στη κυβερνητική σύσκεψη για τις απολύσεις στο δημόσιο και τα αμυντικά σύστηματα

20131126-200013.jpg
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, υπήρξε ενημέρωση από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων.
Εξάλλου, όπως αποφασίστηκε, σε 15 μέρες θα ξεκινήσει η επανατοποθέτηση 2.858 δημοτικών αστυνομικών, ενώ στη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση και για το δεύτερο κύμα κινητικότητας, άλλων 12,500 υπαλλήλων, που θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2014.
Το δεύτερο αυτό κύμα θα προέλθει από τον ΕΟΠΥΥ, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα και η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.
Παράλληλα δόθηκε εντολή να προχωρήσει η συζήτηση για την κάλυψη του στόχου πρόσληψης άνω των 10.000 υπαλλήλων σε υγεία, ασφάλεια και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Στη μάχη για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων ενόψει της έλευσης της Τρόικα στις αρχές του ερχόμενου μήνα, περιλαμβάνεται εκτός από το στόχο των 15.000 απολύσεων μέχρι το 2014, και το θέμα των ΕΑΣ.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο ένα εργοστάσιο που θα διατηρήσει τον εξαγωγικό του χαρακτήρα για μία συγκεκριμένη περίοδο. Το ίδιο σενάριο περιλαμβάνει 700 απολύσεις οι οποίες όπως έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση, θα συμπεριληφθούν στον τελικό αριθμό του στόχου των 4.000 απολύσεων για φέτος.
Ενα ακόμη φλέγον θέμα είναι αυτό των πλειστηριασμών, για το οποίο κυβερνητικοί βουλευτές έχουν θέσει ήδη τις κόκκινες γραμμές τους λέγοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν πλήρη άρση και για την α’ κατοικία.
Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμενόταν να έχουν νέο τετ α τετ για το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων.
Πηγή: iefimerida .gr

Read more...

Διαβάστε το σχόλιο του Γ. Πεταλωτή για τον Σαρκοζί και τους χαρακτηρισμούς του κατα του Γ. Παπανδρέου

20131126-201429.jpg
Είχα την “τύχη” να βρεθώ πολλές φορές πίσω από “κλειστές πόρτες” στο πιο κρίσιμο για τη χώρα διάστημα, σε συνομιλίες με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ομπάμα κλπ προ και μετά του μηχανισμού στήριξης. Πιστεύω λοιπόν ότι με ελάχιστα στοιχεία – που εκ των πραγμάτων θα αποκαλύπτονται κατά διαστήματα – και με την απαραίτητη χρονική απόσταση, θα αποδεικνύεται πόσο ανέτοιμη και συντηρητική ήταν και είναι ακόμη η Ευρώπη, πόσο άδικο είχαν και έχουν όσοι με περισσή ευκολία και εκ του ασφαλούς ισχυρίζονται τα περί μη διαπραγμάτευσης (τόσο “προδότες και δοσίλογοι” είμασταν, που τσιροκοπούσε ο Σαρκοζύ πάνω στις καρέκλες !!! ), πόσο δύσκολη είναι “η συμμαχία του Νότου” την ώρα που η κάθε χώρα προσπαθεί να μην γίνει μέρος του προβλήματος (ειδικά όταν εν αντιθέσει με μας η Ισπανία και η Ιταλία δανειζόταν πάντα από τις αγορές) και πόσο εύκολο είναι να είναι κανείς εκ των υστέρων προφήτης .
Για την ιστορία, ο νευρικός Σαρκοζύ, μάλλον τα νευράκια τα απέκτησε μετά το Ντοβίλ, όπου έκανε και την απόλυτη στροφή προς την κ.Μέρκελ , ταυτιζόμενος μαζί της για να υποκαταστήσουν με το πιο σκληρό τρόπο ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση, γιατί πιο πριν δεν θυμάμαι να ήταν και τόσο νευρικός με τους Έλληνες …

Read more...

Πέντε οι συμφωνίες με τις πολυεθνικές ΣΕΠ (Cosco): Από το 2014 υπηρεσίες μεταφορας εμπορευμάτων σε πολυεθνικές


ΣΕΠ (Cosco): Από το 2014 υπηρεσίες μεταφορας εμπορευμάτων σε πολυεθνικές
Ο πρόεδρος της COSCO Γουέι Τζιαφού στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της εταιρίας COSCO στον Πειραιά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η θυγατρική της Cosco Pacific Ltd. στην Ελλάδα σχεδιάζει να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες θαλάσσιων και σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Hewlett-Packard Co. και η Huawei Technologies Co. από το 2014, γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες του λιμανιού του Πειραιά να καταστεί σημαντικός δίαυλος εμπορίου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ ΑΕ) βασίζεται στη σύναψη συμφωνιών με πέντε πολυεθνικές, συμπεριλαμβανομένων των δύο αυτών γνωστών ονομάτων της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, για να δοθεί ώθηση στις μεταφορές μέσω θαλάσσης και σιδηροδρόμου από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας σε κοντινές χώρες, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο Τάσος Βαμβακίδης, εμπορικός διευθυντής της ΣΕΠ.

«Αυτός είναι ο στόχος μας» φέρεται να είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βαμβακίδης στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά και διευκρίνισε: «Να γίνουμε το σημείο εισόδου στη νότια Ευρώπη και να παρέχουμε υπηρεσίες στα Βαλκάνια και στην Μαύρη Θάλασσα».

Τα σχέδια επέκτασης της ΣΕΠ μπορεί —σχολιάζει το ίδιο πρακτορείο— να συμβάλουν η Ελλάδα να βγει από την οικονομική ύφεση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία έξι χρόνια και τα δύο προγράμματα διεθνούς στήριξης της οικονομίας της συνολικής αξίας 240 δισεκ. ευρώ, αφού θα τονώσουν την ζήτηση για θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μεταφορές στο σημείο όπου συναντώνται τρεις ήπειροι.

Ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί στη συμφωνία της ΣΕΠ με την HP τον Μάρτιο ως ένα παράδειγμα επιτυχίας, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά εμπορευμάτων που παράγονται στην Ασία στην Ευρώπη μέσω Πειραιά θα έχει «πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα» τόσο για τον λιμένα του Πειραιά, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Η οικονομία της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 25% από την έναρξη της κρίσης το 2009 και η ανεργία έχει φθάσει σε ένα ποσοστό περί το 27%, γράφει το Bloomberg.

Η συμφωνία κατέστη δυνατή αφού η κυβέρνησή του έσπευσε να ολοκληρώσει ένα από πολλού καθυστερούμενο έργο για την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης 17 χλμ. από το λιμάνι στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αφού η κινεζική Cosco Pacific εισήλθε στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βαμβακίδη, ο οποίος δεν κατονόμασε τις υπόλοιπες πολυεθνικές εταιρίες με τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για να τους προσφερθούν παρόμοιες υπηρεσίες, τουλάχιστον η μία εξ αυτών είναι κινεζική.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ως έδρα του νέου Citizen Interaction Center Την Αθήνα επέλεξε η Coca - Cola για την επένδυσή της


Την Αθήνα επέλεξε η Coca - Cola για την επένδυσή της

Αθήνα
Η Αθήνα επελέγη από την μητρική εταιρία της Coca Cola ως έδρα του νέου Citizen Interaction Center (Κέντρο Διαδραστικής Επικοινωνίας Πολιτών) για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Την απόφαση αυτή, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, γνωστοποίησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας The Coca Cola Company, κ. Muhtar Kent και ο πρόεδρος της επιχειρησιακής μονάδας Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης κ. Νίκος Κουμέττης με επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της συνάντησης με τον pρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το The Hellenic Initiative.

Τονίζεται ακόμη ότι η εγκατάσταση του Κέντρου στην Αθήνα «αντικατοπτρίζει την πίστη μας στις δυνατότητες της Ελλάδας να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και στην προστιθέμενη αξία των ιδιαίτερων ικανοτήτων των Ελλήνων».

«Η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει της τεχνογνωσίας και της γλωσσικής κατάρτισης που διαθέτουν οι Έλληνες, αλλά και της δυνατότητάς μας να συνεισφέρουμε στην κοινωνία προσφέροντας ελκυστικές και υψηλού επιπέδου θέσεις απασχόλησης σε νέους ταλαντούχους Έλληνες στον αναπτυσσόμενο τομέα της κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας» προστίθεται στην επιστολή.

Η Coca Cola δηλώνει επίσης τη δέσμευσή της να επενδύσει και να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα μας.

Το Citizen Interaction Center θα είναι το διοικητικό και επιχειρησιακό κέντρο για τις δραστηριότητες διαδικτυακής και κοινωνικής δικτύωσης της Coca Cola στην περιοχή.

Η λειτουργία του προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2014 και με την πλήρη ανάπτυξή του το 2015 θα καλύπτει 23 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Ρεαλιστική η δυνατότητα ανάκαμψης» Μ.Σουλτς: Η τρόικα δεν γίνεται να λέει «συγνώμη λάθος» ατιμωρητί


Μ.Σουλτς: Η τρόικα δεν γίνεται να λέει «συγνώμη λάθος» ατιμωρητί
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
«Μερικές φορές εκπλήσσομαι για το ότι οι θεσμοί, όταν δεν είναι πολιτικοί, μπορούν ατιμωρητί να λένε κάτι και την επόμενη μέρα να λένε κάτι διαφορετικό» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στα λάθη ή τις παλινωδίες της τρόικας.

«Δηλώσεις που κάνει κάποιος σε τόσο αμφίρροπες καταστάσεις, έχουν προεκτάσεις» τόνισε ο κ. Σουλτς κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε στη Βουλή των Ελλήνων ενόψει της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι καθήκον της τρόικας είναι η εξυγίανση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι για να εξυγιανθεί μια χώρα θα πρέπει να ενισχυθούν οι θετικές τάσεις και όχι να αναστέλλονται.

«Μερικές φορές εκπλήσσομαι για το ότι οι θεσμοί, όταν δεν είναι πολιτικοί, μπορούν ατιμωρητί να λένε κάτι και την επόμενη μέρα να λένε κάτι διαφορετικό. Ας πούμε το ΔΝΤ μπορεί να πει ότι η Ελλάδα δεν έχει πλεόνασμα. Να πει η Ελλάδα έχει έλλειμμα. Και αυτό είναι κάτι που το ισχυριζόντουσαν μάλιστα πριν από κάποιες εβδομάδες. Έλεγαν, η Ελλάδα δεν θα σημειώσει πλεόνασμα. Τουναντίον θα σημειώσει έλλειμμα. Και το έλεγαν την εποχή που η ελληνική κυβέρνηση έλεγε μας συγχωρείτε, αλλά έχουμε κάνει τους δικούς μας λογαριασμούς και έχουμε πλεόνασμα. Όχι έλεγε το ΔΝΤ. Έλλειμμα. Και μετά ξαφνικά προκύπτει ότι η Ελλάδα εμφανίζει πλεόνασμα και εμφανίζεται στη συνέχεια και το ΔΝΤ και λέει "συγνώμη λάθος". Μα αυτό δεν γίνεται. Δηλώσεις που κάνει κάποιος σε τόσο αμφίρροπες καταστάσεις, έχουν προεκτάσεις» είπε.

Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι μπορεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όλους όμως τους συνδέει η άποψη «αρκετά πια με τις θυσίες, υπήρξαν αρκετές θυσίες αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ανάκαμψη και θέσεις απασχόλησης για τους νέους. Και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να συζητήσουμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι φεύγει με ένα θετικό συναίσθημα από τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και την ελληνική κυβέρνηση και με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι καλά προετοιμασμένη για την Προεδρία. Είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα στο δεύτερο συναπτό έτος ύφεσης, για πρώτη φορά έχει ρεαλιστικά πλέον τη δυνατότητα της οικονομικής ανάκαμψης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε: «Τώρα που βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας επίπονης διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής και αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής και να δρέψουμε τους καρπούς των θυσιών στις οποίες υποβλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός. Χρειαζόμαστε και τη δική σας στήριξη αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Εννοείται ότι οι σκεπτόμενοι μόνο με τεχνοκρατικούς όρους, δεν υπολογίζουν την τεράστια ευθύνη που μεταφέρουν στους ώμους των βουλευτών, όταν καλούμεθα να ψηφίσουμε μέτρα που επιδεινώνουν την κοινωνική συνοχή χωρίς να έχουν δημοσιονομικό όφελος και απειλούν τη σταθερότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής θυμίζοντας ότι «οι θυσίες άφησαν βαθιά σημάδια στον ελληνικό λαό σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό» συμπλήρωσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΤΑ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ...


Οι βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πυρήνα της Κεντροδεξιάς, Forza Italia, είναι έτοιμοι να αποσύρουν τη στήριξή τους από την κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα, περνώντας στην αντιπολίτευση, μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο...

Ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Γερουσία, Πάολο Ρομάνι, δήλωσε ότι «πλέον δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις» για να συνεχίσουν τα στελέχη της Forza Italia να στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι «ενημερώθηκαν σχετικώς» ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.
Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το κόμμα του κ. Μπερλουσκόνι θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014.
«Ο προϋπολογισμός φτιάχτηκε μόνο για να διατηρήσουν ορισμένοι τις καρέκλες τους», φέρεται να δήλωσε ο κ. Μπερλουσκόνι στους βουλευτές του.
«Αύριο θα κατέβουν στον δρόμο οι πολίτες που θέλουν να υπερασπίσουν την Δημοκρατία, όχι το πρόσωπό μου», είπε επίσης ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην διαδήλωση συμπαράστασης που οργανώνουν για το απόγευμα της Τετάρτης στην Ρώμη οι υποστηρικτές της Forza Italia.
«Αυτή θα είναι μόνον η αρχή, αλλά η κινητοποίηση μας θα είναι απόλυτα νόμιμη και ειρηνική», πρόσθεσε ο κ. Μπερλουσκόνι απαντώντας έμμεσα στις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο πρόεδρος Τζ. Ναπολιτάνο για τυχόν «υπέρβαση των ορίων της νομιμότητας».
Το βράδυ της Τετάρτης, στις 19:00 ώρα Ιταλίας (20:00 ώρα Ελλάδος), η Γερουσία πρόκειται να ψηφίσει σχετικά με την αποπομπή ή μη του κ. Μπερλουσκόνι από το σώμα.
Πηγή : naftemporiki.gr 

Read more...

Κωνσταντινόπουλος:Ο «ιστορικός συμβιβασμός» του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ φέρνει θετικά αποτελέσματα

Konstantinopoulos_athenspress.grΟ «ιστορικός συμβιβασμός» του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ φέρνει θετικά αποτελέσματα «και αυτό είναι ένα μάθημα για όλους μας» σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο βουλευτής, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και προσθέτει: «Δεν έχουμε την ίδια ιδεολογία, δεν βρήκαμε κοινούς ιδεολογικούς τόπους, αλλά κοινούς τόπους. Αυτό χρειαζόταν αυτή τη στιγμή η χώρα και αυτό κάναμε. Το επόμενο χρονικό διάστημα που η χώρα δεν θα έχει αυτά τα προβλήματα, ο καθένας θα προχωρήσει με βάση τις δικές του ιδεολογικές αρχές».
Ερωτηθείς για την κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τονίζει: «Ύστερα από 40 ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους, κατέθεσε αυτή την ερώτηση. Εμείς βάζουμε ερωτήματα, τα οποία θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, σε ένα απλό θέμα. Η σύμβαση που έχει υπογραφεί για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι ακριβώς ίδια σύμβαση με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχει επιχειρηματίας και στα ναυπηγεία Ελευσίνας υπάρχει επιχειρηματίας. Στα μεν ναυπηγεία Σκαραμαγκά φέρνει Εξεταστική Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ και την έχει καταψηφίσει, στα δε ναυπηγεία Ελευσίνας έχει ψηφίσει «παρών». Ρωτάω και ρωτάει ο κάθε Έλληνας πολίτης: γιατί για την ίδια σύμβαση συμπεριφέρθηκε στον έναν επιχειρηματία έτσι και στον άλλο διαφορετικά;
Σχετικά με τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τις ομαδικές απολύσεις και «δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός για τους ανθρώπους που έχουν πρώτη κατοικία και δεν χρησιμοποιούν τον νόμο, δηλαδή, αυτή τη ρύθμιση, προς όφελός τους. Όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έχουν κανέναν φόβο».

Read more...

Κίνηση 75 ΠΑΣΟΚ: Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών για την καταπολέμηση υπεξαίρεσης του ΦΠΑ

kinisi75Ανακοίνωση εξέδωσε η “Κίνηση 75 ΠΑΣΟΚ” όπου παρουσιάζει τις προτάσεις της για την καταπολέμηση της υπεξαίρεσης ΦΠΑ:
Κοινοβουλευτικά στελέχη της Κίνησης μας, με ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία από το 2011, έχουν προτείνει τη θέσπιση υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών – για ποσά άνω των 300 ευρώ – και κίνητρα για επιστροφή ποσοστού φόρου – για ποσά μέχρι 300 ευρώ – όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες, όπως Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότιος Κορέα κλπ. Πρέπει επιτέλους το Κράτος να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι σε όσους υπεξαιρούν ΦΠΑ (περίπου 15 δις ετησίως) και ασφαλιστικές εισφορές(υπολογίζονται στα 6 δις ετησίως).
● Η Κυβέρνηση απέτυχε τελικά με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες στην εστίαση, από 23 σε 13%. Παρά την μείωση, οι τιμές δεν μειώθηκαν ανάλογα, οι καταναλωτές δεν ωφελήθηκαν. Όσοι δεν έκοβαν αποδείξεις, συνεχίζουν το πάρτι, αφαιρώντας τουλάχιστον 10 δις ετησίως από το κράτος, το οποίο αδίστακτα τα ξαναφορτώνει στους ανυποψίαστους μη έχοντες.

Read more...

Αφιέρωμα του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Παπανδρέου

20131126-185736.jpg
Ενα εκτενές αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του «Γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου κάνει σήμερα ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του αείμνηστου πολιτικού, σε μια προφανή προσπάθεια να οικειοποιηθεί τα σύμβολα και το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.
Με τίτλο «Σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου 1963» -Ελλάδα Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου (Ένωση Κέντρου), ανακοινώνει την εφαρμογή του μέτρου της Δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο» επιλέγει τον Γεώργιο Παπανδρέου για τη σημερινή ημέρα και η επιλογή μόνο τυχαία δεν μοιάζει.
Γράφει το ρεπορτάζ της αντίστοιχης ιστοσελίδας του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ:
Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου το 1963, και ιδίως μετά τις εκλογές του 1964, με πρωθυπουργό και υπουργό παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου, υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα και γενικό Γραμματέα τον Ε. Π. Παπανούτσο, προχώρησε στην υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών για τα εκπαιδευτικά, εξασφαλίζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου που έμεινε στην ιστορία ως νόμος της Μεταρρύθμισης Παπανδρέου – Παπανούτσου.
Ποιο όμως ήταν το φάσμα των παρεμβάσεων; 1) Κατάργηση των οποιονδήποτε οικονομικών επιβαρύνσεων για σπουδές και στις τρεις βαθμίδες ( υλοποίηση των εξαγγελιών για «δωρεάν παιδεία») 2) Επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από έξι σε εννέα χρόνια 3) Διαίρεση της Μέσης εκπαίδευσης σε δύο ανεξάρτητους κύκλους 4) Καθιέρωση (παρά την συνταγματική δέσμευση) της δημοτική γλώσσας στο δημοτικό σχολείο και ως ισότιμης στις άλλες βαθμίδες 5) Ριζική αναμόρφωση του τρόπου επιλογής των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια (με την καθιέρωση του «ακαδημαϊκού απολυτηρίου») Τη δημιουργία της εντύπωσης ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για αναβάθμιση του συστήματος της παιδείας ήταν ειλικρινείς ενίσχυσαν τόσο η ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και η βελτίωση της οικονομικής θέσης των εκπαιδευτικών. Με το νομοθετικό αυτό πλαίσιο , το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοζόταν στις παγκόσμιες μεταπολεμικές τάσεις με καθυστέρηση 20 χρόνων. Στην Ελλάδα , μάλιστα καλλιεργήθηκε η αντίληψη ότι τότε υλοποιήθηκε – επιτέλους – η «αστική» μεταρρύθμιση, που είχε περιγραφεί για πρώτη φορά στα σχέδια της κυβέρνησης Τρικούπη το 1889.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Ανένδοτο
Όταν τελείωσε ο εμφύλιος το 1949, κανένας δεν φανταζόταν ότι δέκα χρόνια αργότερα το κίνημα θα ξαναφούντωνε και στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς και στα συνδικάτα. Στις αρχές της δεκαετίας του 60 δεν μιλάμε πια μόνο για φοιτητικές διαδηλώσεις αλλά για τη γενιά του 114 και του 15%. Πολλές ήταν οι κοινωνικές μεταβολές στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60. Οι εσωτερικοί μετανάστες εγκαθίστανται στα αστικά κέντρα επιδιώκοντας να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Οι πληγές του εμφυλίου είχαν αρχίσει να επουλώνονται, χωρίς βεβαίως να έχει βελτιωθεί το επίπεδο της δημοκρατίας. Οι εκλογές της νοθείας του 1961, που έδωσαν την εξουσία στην ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ξεχείλισαν το ποτήρι και οδήγησαν στον “Ανένδοτο” αγώνα.
Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και το 1-1-4. Ήταν ένα κίνημα το οποίο στηρίχτηκε στον ενθουσιασμό των νέων και στόχευε στην προστασία της συνταγματικής νομιμότητας, όπως επέτασσε το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, το άρθρο 114.
Πηγή: iefimerida.gr

Read more...

Σφοδρή επίθεση ΠΑΣΟΚ στον Αλ. Τσίπρα για φάρμακα και ναυπηγεία

20131126-191932.jpg
Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα για τα φάρμακα και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ναυπηγεία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έχει «μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα» γι’ αυτό μπορεί να δημαγωγεί, να λασπολογεί και να επιτίθεται με χυδαίο τρόπο.
Θα έπρεπε να έχει όμως υπ’ όψιν του ότι το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα δεν αυτοαπονέμεται αλλά κερδίζεται καθημερινά.
Και όταν παίζει εν ψυχρώ με τα οργανωμένα συμφέροντα, εύκολα χάνεται. Και δεν υπάρχει φάρμακο για να το αντιμετωπίσει.
Για τα υπόλοιπα «ραντεβού στην Βουλή».

Read more...

Τι υπερψηφίζει και τι καταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ......





Να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό καθώς και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική και να υπερψηφίσει την τροπολογία για τα φάρμακα, αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ, μετά από...
κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.


Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση αποφάσισε:

1. Η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες και την υπερφορολόγηση. Ο προϋπολογισμός δεν κατάφερε να ανοίξει ούτε μια χαραμάδα προοπτικής και ελπίδας. Απουσιάζει οποιοδήποτε σχέδιο για την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων, όπως η ύφεση και η ανεργία ενώ απουσιάζει – αντί να κυριαρχεί- η αναπτυξιακή διάσταση.



2. Θα ψηφίσει θετικά για την τροπολογία που αφορά τα φάρμακα. Η ρύθμιση αποτελεί ένα βήμα για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων προς όφελος των πολιτών.



3. Για την εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια θα καταψηφίσει τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στη διαχείριση του ζητήματος των υποβρυχίων και των ναυπηγείων. Η ΔΗΜΑΡ ωστόσο δεν επιλέγει την τεχνική πόλωση και τη ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία, εξάλλου εκμεταλλεύονται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού.

Read more...

Τροπολογία Αρβανιτόπουλου για να μη χαθεί το εξάμηνο...




Νομοθετικές ενέργειες για να μη χαθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λαμβάνει ο υπουργός Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλος.

Την Τετάρτη ψηφίζεται τροπολογία που...
προβλέπει ότι οι φοιτητές των ΑΕΙ μπορούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2014 να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα αν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.

Ήδη από τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας έκανε σαφές ότι το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν θα χαθεί, με την προϋπόθεση, ωστόσο, να ξεκινήσουν άμεσα τα μαθήματα.

Η συνεδρίαση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.

Read more...

O Aδωνις θέλει να πάει στην Κουμουνδούρου...





Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, «ώστε να του εξηγήσει γραμμή προς γραμμή την τροπολογία για τα φάρμακα».
"Αν θέλει ο...
κ. Τσίπρας και όντως πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα στην τροπολογία, δεσμεύομαι να πάω και στην Κουμουνδούρου και να εξηγήσω γραμμή γραμμή τι λέει αυτή η τροπολογία», ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ «για στήριξη των φαρμακοβιομηχάνων» και υποστήριξε πως «όποιος βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίσει ''όχι'' αυτό θα τον ακολουθεί μια ζωή».

Υποστήριξε ακόμη ότι με την αρνητική του ψήφο ο ΣΥΡΙΖΑ «θα δώσει ''όπλο'' στα χέρια των φαρμακοβιομηχάνων, καθώς θα αξιοποιήσουν αυτό το "όχι", και θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη».

Read more...

Μητσοτάκης: Επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα



Την ανακοίνωση επανατοποθέτησης των δημοτικών αστυνομικών, που εντάχθηκαν στην κινητικότητα, υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Την ανακοίνωση επανατοποθέτησης των δημοτικών αστυνομικών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανοίγουν 1.536 θέσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 758 θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, 382 θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, 152 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών και 30 θέσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ σημαντικός αριθμός θα αξιοποιηθεί σε θέσεις φυλάκων σε σωφρονιστικά καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ενταχθούν κάτοχοι πτυχίων σχετικών με το επιχειρησιακό αντικείμενο.
Με τον τρόπο αυτόν, αναφέρει το υπουργείο, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα όπως η ενίσχυση των υπαρχόντων σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και το άνοιγμα νέων πτερύγων στα σωφρονιστικά καταστήματα της Νιγρίτας του Νομού Σερρών και των Χανίων, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η καλύτερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των παράλληλων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί, όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή, ενώ τέλος ενισχύονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την απονομή ιθαγένειας.
Από εδώ και πέρα -σύμφωνα και με την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης- τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών, είναι τα εξής:
1. Οι δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (θα γίνει το αργότερο μέχρι αύριο), να υποβάλουν στις Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού των δήμων στην οποία κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
2. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχής θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, οι δημοτικοί αστυνομικοί αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.
3. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.
4. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης- μεταφοράς στον φορέα υποδοχής.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νέα κινητοποίηση των εργαζόμενων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αύριο...


Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με το ραντεβού να έχει ορισθεί για τις...
9.30 το πρωί στο σταθμό του Μετρό στην Κατεχάκη.

Η «Εργοστασιακή Επιτροπή Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» σε ανακοίνωσή της τονίζει "την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ναυπηγείου με όλους τους εργαζόμενους υπό κρατική εποπτεία και ιδιοκτησία, την απομάκρυνση με ευθύνη της κυβέρνησης των Αραβογερμανών ιδιοκτητών, την καταβολή των δεδουλευμένων και να εξασφαλιστεί η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος των υποβρυχίων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού"...
enet.gr

Read more...

Σε τζαμί μετατρέπεται η Μονή Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη...


Θεωρείται από τους ιστορικούς η σημαντικότερη της Πόλης...

Η Μονή Στουδίου, που οικοδομήθηκε τον 5ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, θα ανακαινισθεί για να γίνει τζαμί, αναφέρεται σε...
σημερινό δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, την ώρα που έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις από ένα σχέδιο για τη μετατροπή της περίφημης βασιλικής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας.

Η Μονή Στουδίου, η οποία ιδρύθηκε το 462 και θεωρείται από τους ιστορικούς η σημαντικότερη της Κωνσταντινούπολης, ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Η μονή Στουδίου είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1453, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, κυρίως έπειτα από σεισμούς. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα «Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ», οι εργασίες για την ανακαίνιση του παλιού βυζαντινού κτίσματος πρόκειται να αρχίσουν τον ερχόμενο χρόνο.

Πριν από δέκα ημέρες, ο αντιπρόεδρος της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκφράζοντας την ελπίδα ότι η βασιλική της Αγίας Σοφίας θα ξαναγίνει μια μέρα τζαμί. Η Αγία Σοφία, η οποία οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, υπήρξε η έδρα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Μετατράπηκε σε τζαμί μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453 και το 1934 έγινε μουσείο.

Η δήλωση αυτή του Αρίντς έγινε μέσα σ' ένα πλαίσιο έντασης, καθώς το AKP κατηγορείται ότι θέλει να εξισλαμίσει τη χώρα...
newsbeast.gr

Read more...

Παρέμβαση Παπούλια: Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της...


Για δύσκολα και ταραγμένα χρόνια, «χρόνια δοκιμασίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έκανε λόγο ο...
Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας μίλησε, μεταξύ άλλων, για παρατεταμένη περίοδο κρίσης, την οποία χαρακτήρισε ως «κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ ευρωπαϊκών λαών και Βρυξελλών, κρίση κοινωνική και πολιτική».

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ίσως δεν έχουν συλλάβει το μέγεθος των ιστορικών στιγμών, τόνισε ακόμη ο Έλληνας Πρόεδρος, κάνοντας λόγοι για δυσαρέσκεια -αν όχι οργή- των λαών, που πολλές φορές εκφράζεται με λάθος τρόπο. Σε αυτό ανέφερε ως παράδειγμα την άνοδο της ακροδεξιάς.

«Πριν από χρόνια η πατρίδα μου έγινε μέλος της κοινότητας, με την πεποίθηση ότι οικοδομούσαμε το μέλλον σε ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας και αλληλεγγύης. Αυτή η πολιτική παρακαταθήκη δεν πρέπει να υπονομευθεί. Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει ελκυστική η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπούλιας ανέδειξε την ανάγκη η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση να είναι στην πρώτη γραμμή χωρίς διολισθήσεις.

«Η Ελλάδα χειμάζεται από πρωτόγνωρη κρίση» είπε ακόμη ο κ. Παπούλιας. «Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής της». Ωστόσο, συμπλήρωσε, υπάρχουν ευνοϊκες προϋποθέσεις, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και ο περιορισμός του ελλείμματος εισαγωγών-εξαγωγών.

Επίσης, είπε ότι ως χώρα κάναμε το καθήκον μας και θα πρέπει και οι εταίροι να κάνουν το δικό τους, που είναι όχι μόνο η απομείωση του χρέους, αλλά και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, είπε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε, κλείνοντας, ένα καλύτερο μέλλον για την ΕΕ...
protothema.gr

Read more...

"Καίνε" τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι καταθέσεις βουλευτών άλλων κομμάτων...



Πιπιλή: Ο Μίχος της Χρυσής Αυγής μου έκανε νόημα…"εσένα θα σε σφάξω σαν αρνί"

Οι βουλευτές Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Ρήγας και Φωτεινή Πιπιλή, αναφέρονται σε «προσβλητικές συμπεριφορές» εκ μέρους της ...Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής και κάνουν λόγο για...
«πλήρη ασέβεια στη Δημοκρατία».

Σε «πεπραγμένα» εντός του Κοινοβουλίου των βουλευτών της Χρυσής Αυγής έχουν αναφερθεί στις εφέτες ανακρίτριες, βουλευτές άλλων κομμάτων που κλήθηκαν σε κατάθεση και έδωσαν την άποψη τους για το κόμμα που έχει τεθεί υπό δικαστική έρευνα.

Στις καταθέσεις τους οι βουλευτές Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Ρήγας και Φωτεινή Πιπιλή, αναφέρονται σε «προσβλητικές συμπεριφορές» εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής και κάνουν λόγο για «πλήρη ασέβεια στη Δημοκρατία».

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά, στις δύο δικαστικές λειτουργούς, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είπε ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής εντός του Κοινοβουλίου «συμπεριφέρονταν όχι απλώς ομαδικά αλλά ως λόχος». Ο βουλευτής τόνισε, καθώς φαίνεται να αποδίδει σημασία στη συγκεκριμένη εικόνα, ότι οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής «εισέρχοντο στη Βουλή όλοι μαζί σαν να ήταν μια διμοιρία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν πειθαρχημένη στον αρχηγό της. Ακόμα και όταν έλειπε, φαινόταν η σύζυγός του να έχει έναν αρχηγικό ρόλο που να τον υποκαθιστά». Σύμφωνα με τον μάρτυρα βουλευτή, σε έρευνα που προσπάθησε να κάνει βρήκε «μία ομιλία του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος ευθέως υποστηρίζει ότι η συμμετοχή τους στο Κοινοβούλιο δεν γίνεται επειδή πιστεύουν στον κοινοβουλευτισμό, αλλά επειδή με τον τρόπο αυτό μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλεονεκτήματα, όπως οι ατέλειες και η ασυλία τους ως βουλευτές, για να κάνουν πιο αποτελεσματικό τον αγώνα τους».

Στην κατάθεση της η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, αναφέρεται στο περιστατικό με την φραστική επίθεση που είχε δεχθεί από τον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη: «Εγώ υπήρξα το πρώτο θύμα χυδαίας επίθεσης μέσα στην Ολομέλεια, που έχει καταγραφεί από το κανάλι της Βουλής, όταν ο κ. Κασιδιάρης, και μάλιστα αναίτια, άρχισε να ουρλιάζει σε εμένα «κάτσε κάτω μωρή, πάλι πιωμένη είσαι;». Εγώ δεν αντέδρασα, γιατί καταλαβαίνετε τι θα γινόταν και σεβόμενη τον ναό της Δημοκρατίας, σιώπησα…». Η κ. Πιπιλή εξιστόρησε στις ανακρίτριες ότι αμέσως μετά την επίθεση του κ. Κασσιδιάρη «...όπως είχα γυρίσει προς την πλευρά τους και απλώς κοίταγα, ένας από αυτούς μου έκανε μία κίνηση που, ειλικρινά, ανατρίχιασα. Έφερε το δεξί του χέρι, ενώ με κοιτούσε βαθιά στα μάτια προς το λαιμό του, πώς σφάζεις αρνί; Δείχνοντας με, κάνοντας την κίνηση που υπονοούσε ευθέως ότι «εσένα θα σε σφάξω»...». Η βουλευτής κατέθεσε ότι την απειλητική χειρονομία της έκανε ο κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση, βουλευτής Ι. Μίχος… ο οποίος, όπως γράφτηκε στον Τύπο, μετά τη σύλληψή του ήταν εκδοροσφαγέας».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μετέφερε στις ανακρίτριες την «εικόνα σύγκρουσης και έντασης» που δημιουργεί η Χρυσή Αυγή εντός Βουλής, η οποία, όπως είπε, μεταφέρεται και προς τα έξω: «Από το Κοινοβούλιο, με τις εμπρηστικές τοποθετήσεις των βουλευτών της, η Χρυσή Αυγή διεγείρει το φυλετικό μίσος και τα πολιτικά πάθη, καταφέρεται με προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο κατά των πολιτικών της αντιπάλων, κατά των δημοκρατικών θεσμών, κατά των αλλοεθνών. Δημιουργεί μέσα στη Βουλή μία ατμόσφαιρα σύγκρουσης και έντασης και αυτό το κλίμα μεταφέρεται και προς τα έξω και κατά την άποψή μας λειτουργεί ως «σύνθημα» προς τα στελέχη της για να αναπτύσσουν δράσεις, με στόχο πάντα αυτούς που οι βουλευτές της μέσα στη Βουλή καταγγέλλουν». Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε «παραστρατιωτικά χαρακτηριστικά» με τα οποία λειτουργεί η οργάνωση και τόνισε ότι «οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αξιοποιώντας την ασυλία που έχουν λόγω της ιδιότητάς τους, προεξάρχουν σε προπηλακισμούς και ύβρεις εναντίον δημοσίων οργάνων αλλά και απλών πολιτών. Η Χρυσή Αυγή δεν έχει κανένα σεβασμό στη Δημοκρατία και τελικά είναι μία παραστρατιωτική οργάνωση με εγκληματική δράση, η οποία σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι υποδύεται το κόμμα».

Στο μεταξύ, οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες έχουν λάβει συμπληρωματική απολογία από τον προφυλακισμένο κατηγορούμενο Νίκο Άγγο, ο οποίος το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου ήταν στην καφετέρια στο Κερατσίνι, όπου είχε πάει και ο Παύλος Φύσσας, και φέρεται να κινητοποίησε το «Τάγμα Εφόδου» λίγη ώρα πριν δολοφονηθεί ο 34χρονος μουσικός.

Ο Ν. Άγγος, του οποίου πρόσφατα απερρίφθη η αίτηση αποφυλάκισης, αναφέρεται σε «φραστική αντιπαράθεση» που έλαβε χώρα μέσα στην καφετέρια, μεταξύ της παρέας του Φύσσα και μελών της Χρυσής Αυγής. Όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος, η παρέα του μουσικού «ξεκίνησε από τον «Μελιγαλά και την Πηγάδα».. ότι πρέπει να μας πετάξουν όλους μέσα, μας φώναζαν «φασίστα, φασίστα, Χρυσαυγίτες θα σας κάψουμε». Μας κοίταζαν με απειλητικό ύφος. Έψαχναν να βρουν αφορμή. Περίμενα όμως ότι θα σταματήσουν. Δεν περίμενα ότι θα συμβεί αυτό το πράγμα». Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δηλώνει για το περιστατικό: «Δεν ξέρω αν οι υπόλοιποι πελάτες της καφετέριας είχαν πάρει είδηση για το συγκεκριμένο συμβάν».

Για το τηλεφώνημα που έκανε σε συγκατηγορούμενό του και την ακόλουθη κινητοποίηση μελών της Χρυσής Αυγής που έσπευσαν στο σημείο, ο Ν. Άγγος δηλώνει: «Παρεμπιπτόντως ανέφερα, μεταξύ άλλων, στον Κ κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία και το γεγονός ότι με ενοχλούσε μια άλλη παρέα. Του είπα ότι είχαν έρθει επιπλέον άλλα 10 άτομα και μου φάνηκαν ότι είχαν εχθρικές διαθέσεις. Δεν ζήτησα την παρέμβαση κανενός, δεν ζήτησα βοήθεια, ούτε ζήτησα να έρθουν κάποιοι για να με βοηθήσουν να διαφύγω εγώ και ο Τ. Δεν ξέρω πώς σκέφτηκε ο Κ και λειτούργησε όπως λειτούργησε».

Όταν ο κατηγορούμενος ερωτάται από τις ανακρίτριες για ποιο λόγο δεν κατέθεσε από την αρχή πως βρισκόταν στην καφετέρια και ότι «είδε απειλητικές διαθέσεις ατόμων της παρέας του Φύσσα» δίνει την εξής απάντηση: «Ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε ανακριτή. Ήθελα τώρα να πω όλη την αλήθεια… Στη συμπληρωματική απολογία (σσ ενώπιον των ανακριτών Γεωργουλέα και Παπακώστα) κλήθηκα όχι από δική μου πρωτοβουλία αλλά μόνο μετά από παρότρυνση των ανακριτών, οι οποίοι με πίεζαν λέγοντάς μου να καταθέσω αυτά που ξέρω, ενώ εγώ δεν ξέρω κάτι άλλο, και ότι αν θέλω να βγω από τη φυλακή να καταθέσω όσα ξέρω. Εγώ, όμως, επιμένω μέχρι και σήμερα ότι δεν ξέρω κάτι άλλο».

Οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες αξιολογούν παράλληλα και καταθέσεις που έλαβαν από μάρτυρες για άλλες υποθέσεις που συνδέονται με τη δράση μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως τα επεισόδια στην Πηγάδα του Μελιγαλά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσία των βουλευτών Ηλ. Παναγιώταρου και Ηλ. Κασσιδιάρη, για τα οποία έχουν καταθέσει ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας...
left.gr, ΑΜΠΕ

Read more...