Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Αναζητώντας τις 4.000 απολύσεις Το μέλλον των ΕΑΣ στο επίκεντρο του συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Το μέλλον των ΕΑΣ στο επίκεντρο του συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το ζήτημα της επίτευξης του μνημονιακού στόχου των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους αποτελεί το θέμα της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το απόγευμα της Τρίτης. «Κλειδί» για το γρίφο αποτελεί το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), ενώ θα εξεταστεί και η λίστα των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, προκρίνεται η λύση της διατήρησης ενός μόνο εργοστασίου και η απομάκρυνση περίπου 700 εργαζομένων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στο Mega: «Τα Αμυντικά Συστήματα δεν θα κλείσουν θα πρέπει όμως να γίνουν βιώσιμη επιχείρηση με εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Το πρόβλημα με τα αμυντικά συστήματα δεν είναι απλό διότι εκεί χρωστάει στο Δημόσιο ένα δισεκατομμύριο άρα κατηγορούμεθα για κρατική βοήθεια, επομένως δεν είναι μόνο πρόβλημα βιωσιμότητας που πρέπει να επιλύσουμε αλλά πρέπει ακριβώς να αποσοβηθεί αυτή η επιστροφή χρημάτων».

Σε ό,τι αφορά τις 4.000 απολύσεις, η κυβέρνηση έχει μια κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα για την προσμέτρηση των 2.000 απολύσεων από την ΕΡΤ, των 300 επίορκων, των 500 υπαλλήλων που αποχωρούν λόγω προβλημάτων υγείας. Ακόμη, έχει συμφωνηθεί να συμπεριληφθούν περίπου 700 εργαζόμενοι από τα ΕΑΣ. Της μνημονιακής υποχρέωσης υπολείπονται περίπου 500 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων εκτιμάται ότι 150 θα βρεθούν από το κλείσιμο του Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ).

Βάσει αυτών, αναζητώνται ακόμη 350 δημόσιοι υπάλληλοι για να συμπληρωθεί η λίστα των 4.000 απολύσεων.

Έτσι, στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθούν οι μικροί και μεσαίοι δημόσιοι οργανισμοί (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρίες του Δημοσίου) που απασχολούν από 1 - 30 υπαλλήλους, με στόχο την κατάργηση ή συγχώνευσή τους.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα τεθεί το ζήτημα της επίσπευσης της αξιολόγησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014.

Στους φορείς αυτούς εργάζονται περίπου 32.000 υπάλληλοι, από τους οποίους θα απομακρυνθούν τουλάχιστον 2.500 έως 3.000 στο πλαίσιο των 11.000 απολύσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να γίνουν έως το τέλος του 2014.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: