Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Την Τετάρτη στη Βουλή ο Φόρος Ακινήτων

vouli-olomeleia-660_19Την έγκριση της τρόικας αναμένει εντός της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών προκείμενου να προχωρήσει την Τετάρτη στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στη Βουλή. Σύμφωνα με ενημέρωση που παρέσχε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Στουρνάρας οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν ώστε η ψήφιση του σχεδίου νόμου να προχωρήσει πριν την ψήφιση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού κάτι που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου.
Έτσι, αν και αρχικά είχε προγραμματισθεί το νομοσχέδιο να παρουσιαζόταν πρώτα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πριν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τελικά αυτό δεν θα γινει. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείονται μικροδιορθώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, χωρίς να ανατρέπεται η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Πάντως, στο τελικό σχέδιο νόμου του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων δεν θα αίρονται οι αδικίες που προκαλούνται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται σε εξωπραγματικά επίπεδα σε σχέση με τις εμπορικές αξίες.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος χθες στη συνέντευξή του στο MEGA στο φόρο ακινήτων τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ στην επιβάρυνση των ακινήτων και τώρα βρίσκεται στη μέση. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε ακίνητα.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες χρησιμοποιούνται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για την κατάταξη των ακινήτων και δεν επιβάλλεται ο φόρος πάνω σε αυτές. Τόνισε δε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες τώρα διότι θα έπρεπε να αυξηθούν στις λαϊκές γειτονιές , όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, και να μειωθούν στα βόρεια προάστια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: