Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Σαμαράς και Γεωργιάδης παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια...





Στο «κόκκινο» βρίσκεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
O Aλεξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε τον Άδωνι για φιλολαϊκή ρητορεία, υπογραμμίζοντας ότι...
με βάση την ετήσια ιδιωτική δαπάνη δεν προκύπτει ελάφρυνση του ασθενή.

«Καθόλα αυτά τα τέσσερα χρόνια που μειώθηκε η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο 52%, η ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή αυτό που πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του συνεχίζει να αυξάνεται», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «έχει φθάσει περίπου στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής στην τιμή».

«Από 11,5% πήγε στο 23,5% μεσοσταθμικά και συνεχίζει να αυξάνεται λόγω των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της αρνητικής λίστας της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή, της αποφυγής συνταγογράφησης φθηνών φαρμάκων και ούτω καθεξής. Άρα δεν προκύπτει ελάφρυνση του ασθενή από την μείωση της τιμής παρά την φιλολαϊκή ρητορεία του υπουργού η οποία είναι απολύτως υποκριτική», τόνισε.

Ο   Τσίπρας, ακόμη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας ότι παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια, ενώ επιχείρησε να διαχωρίσει την ιδιωτική από την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που -όπως είπε- αποφεύγει να κάνει ο   Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή του ελληνικού λαού», είπε, τονίζοντας πως «οφείλουν τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρωθυπουργός στο θέμα του φαρμάκου να σταματήσουν να παίζουν επικοινωνιακά κολπάκια και παιχνιδάκια. Γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά στην δημόσια υγεία. Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος και η μεγάλη δική μας αγωνία σε αυτό το θέμα είναι η επάρκεια σε φάρμακο και η δυνατότητα όλου του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε φθηνό αλλά και ποιοτικά ελεγμένο φάρμακο».

«Αυτός ο κίνδυνος δεν είναι δυνητικός. Δεν αφορά σε κάτι που μπορεί κάποτε να συμβεί. Συμβαίνει τώρα. Όταν έχουμε τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας έξω από το ασφαλιστικό σύστημα, όταν δηλαδή το 28% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο φάρμακο. Όταν λοιπόν κινδυνεύει η ζωή ενός τόσο μεγάλου μέρους του πληθυσμού, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις λέξεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε, ακόμη, πως ο υπουργός Υγείας «μας λέει γενικά και αόριστα εδώ και τέσσερις μέρες, από τότε που κατέθεσε αιφνιδιαστικά κατ' εντολήν της Τρόικας προφανώς μια τροπολογία, μας μιλάει για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».

«Δεν διευκρινίζει όμως, μείωση της δημόσιας, ή της ιδιωτικής; Διότι άλλο πράγμα η μείωση της δημόσιας δαπάνης και άλλο της ιδιωτικής. Εδώ και τέσσερα χρόνια που εφαρμόζονται οι επιταγές της τρόικας, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 52%. Και έχει μειωθεί γιατί αυτό εξυπηρετεί τους δημοσιονομικούς στόχους της τρόικα και όχι γιατί πρέπει και όντως πρέπει, να σταματήσει ένα πάρτι με τις φαρμακευτικές εταιρείες που γινόταν χρόνια τώρα, αλλά ουδόλως έχει σταματήσει», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: