Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Τσίπρα ΕΟΦ: Η υγεία δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση


ΕΟΦ: Η υγεία δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση
Τα γενόσημα κυκλοφορούν με έγκριση του ΕΟΦ και είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, επαναλαμβάνει ο Οργανισμός   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Τη φαρμακευτική πολιτική δεν την υπαγορεύουν οι ανάγκες των φαρμακευτικών εταιρειών αλλά αυτές των πολιτών» δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Λιντζέρης, έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Λιντζέρης τόνισε ότι η δημόσια υγεία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, ούτε να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ είπε μάλιστα ότι οι καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τους ελέγχους στα φάρμακα, αν δεν εξυπηρετούν ανομολόγητες επιδιώξεις, είναι τουλάχιστον άστοχες και αστήρικτες.

Σύμφωνα με τον κ. Λιντζέρη, η πιστοποίηση του ΕΟΦ για τα φάρμακα είναι δείκτης υψηλής ασφάλειας και προστασίας του πολίτη. «Οι εγκρίσεις και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με αμιγώς επιστημονικούς όρους, απόλυτα εναρμονισμένους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μοναδικός γνώμονας των αποφάσεών του είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φάρμακα - πρωτότυπα και γενόσημα - είναι απολύτως ασφαλή και αξιόπιστα».

Δηλώσεις για το θέμα των φαρμάκων έκανε ωστόσο και ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας. «Η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση της κοινωνικής ασφάλισης» είπε.

Ο κ. Τούντας τόνισε ότι η μείωση των τιμών στα φάρμακα που προωθεί η Πολιτεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα φθηνά και παλαιά φάρμακα, είναι πέρα ως πέρα επιβεβλημένη, ειδικά για τα off patent φάρμακα των πολυεθνικών εταιρειών και τα γενόσημα, οι τιμές των οποίων στην Ελλάδα είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες τις Ευρώπης. «Πολύ περισσότερο μάλιστα, μια που τα μέτρα ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης δεν έχουν ακόμα αποδώσει ικανοποιητικά οφέλη» σημείωσε.

Ειδικά για τα γενόσημα ο κ. Τούντας δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας, «γιατί είτε παράγονται στην Ινδία είτε στην Ελβετία είτε στην Ελλάδα, ελέγχονται και αδειοδοτούνται με τις ίδιες αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Για υποβάθμιση του ΕΟΦ μιλούν οι εργαζόμενοι

«Ο ΕΟΦ ανταποκρίνεται οριακά στα καθήκοντά του, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες αρμοδιότητές του και δεδομένη της σοβαρής υποστελέχωσής του» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Οργανισμού. Όπως επισημαίνουν, πολιτική στο χώρο του φαρμάκου δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα ισχυρό Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ενδεικτικά αναφέρουν τη συρρίκνωση του Οργανισμού από 260 υπαλλήλους στους 150 και την απώλεια εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσής του. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι εδώ και μήνες δεν έχει οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο στον ΕΟΦ.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανάγκη αναβάθμισης του ΕΟΦ και ενίσχυσής του με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορέσει να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία των πολιτών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: