Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ένταση στην Εξεταστική για το Βατοπαίδιο για ενδεχόμενη κλήση Αγγέλου

Ένταση προκλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, όταν - βάσει κατάθεσης του πρώην νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χ. Μπότσιου - βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την κλήση προς κατάθεση του διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου.

Η κατάθεση του κ. Μπότσιου περιείχε αναφορές τόσο για τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κ. Καραμανλή Γιάννη Αγγέλου, αλλά και τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Η διαβούλευση που προκάλεσε η ανάγνωσή της από τους επιφορτισμένους προς αυτό, εκπροσώπους των κομμάτων οδηγήθηκε σε διαξιφισμούς, όταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνα Γιαννακοπούλου, ζήτησε την κλήση του Γιάννη Αγγέλου επί τη βάσει της απολογίας του κ. Μπότσιου - προκαλώντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ένοχος, ένοχον ου ποιεί» ανέφερε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή, Νικόλαος Δένδιας, καθώς ενάντια στον κ. Μπότσιο εκκρεμεί δικαστική δίωξη για ιδιαίτερα μεγάλη βλάβη του Δημοσίου - σπεύδοντας να υπενθυμίσει την απόφαση που έχει λάβει η Επιτροπή, να καταρτιστεί συνολικά η ατζέντα των πολιτικών προσώπων που θα κληθούν και όχι με αφορμή την κατάθεση του ενός, ή του άλλου μάρτυρα.

Στο πλαίσιο αυτό έλαβαν χώρα αντεγκλήσεις ανάμεσα στον κ. Δένδια, συνεπικουρούμενο από την Ελίζα Βόζεμπεργκ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Τσιρώνη, Ντίνα Γιαννακοπούλου και Χρύσα Αράπογλου, οι οποίοι διαπίστωσαν την «τεράστια ένταση που προκαλείται στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όποτε ακούγεται το όνομα του Γιάννη Αγγέλου».

Τελικά, αποφασίστηκε να καταρτιστεί την Πέμπτη η λίστα των υπό κλήση πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Μπότσιος, κατηγορείται για γνωμοδοτήσεις που εξέδωσε για λογαριασμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκου, με τις οποίες «υποβιβαζόταν» το «χθαμαλό δάσος» της Ουρανούπολης σε δασική έκταση κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση, προκειμένου να συμπεριληφθεί στις επίμαχες ανταλλαγές που ακολούθησαν την παράδοση της περιοχής της Βιστονίδας στη Μονή Βατοπαιδίου.

Παράλληλα, το κατηγορητήριο κάνει λόγο και για συνειδητή συμπερίληψη στις γνωμοδοτήσεις του, της νομικής προϊστορίας της σταδιακής αναγνώρισης της μη κυριότητας του Δημοσίου επί της λίμνης, με στόχο να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές, που προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημία στο Δημόσιο.

Στην απολογία του ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας, ο κ. Μπότσιος ανέφερε πως ο κ. Μπασιάκος του είχε αναφέρει πως η ανταλλαγή των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστονίδας με δημόσιες γαίες σε άλλες περιοχές, «είχε αποφασιστεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, χωρίς να μου αναφέρει συγκεκριμένα από ποια πρόσωπα, για να φύγει η Μονή Βατοπαιδίου από την περιοχή της Βιστονίδας, γιατί υπήρχαν προβλήματα με τους κατοίκους της περιοχής».

Ο νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ιδιαίτερα πως ο κ. Μπασιάκος, ως νομικός, «κατά την διάρκεια της θητείας του, απέφευγε να υποβάλλει ερωτήματα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη της αποδοχής, ή της απόρριψης των γνωμοδοτήσεων - και γι’ αυτό, σε όλη του την υπουργική θητεία, υπέβαλε μονάχα τρία ερωτήματα», από τα οποία, το πρώτο αφορούσε τις ανταλλαγές.

Ο κ. Μπότσιος, ανέφερε επίσης στην απολογία του ότι δεχόταν, «συνεχείς πιέσεις από τους μοναχούς της Μονής Βατοπαιδίου για την επίσπευση της υπόθεσης», με τον υπουργό «να επείγεται, προφανώς γιατί ήθελε να υλοποιήσει τάχιστα την προειλημμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για ανταλλαγή. Μου εδόθη η εντύπωση ότι και ο υπουργός δεχόταν άνωθεν πιέσεις (…) προφανώς από τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν ιεραρχικά πάνω από τον υπουργό, ή που έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τον υπουργό και ας μην είναι ιεραρχικά ανώτεροί του».

«Για την ταχύτητα διεκπεραίωσης θεμάτων που αφορούσαν τη Μονή, με πίεζαν ο υπουργός Γεωργίας κ. Μπασιάκος και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, οι οποίοι συχνά άφηναν να εννοηθεί ότι για την επιτάχυνση της διαδικασίας, αν χρειαζόταν, μπορούσαν να βάλουν τον Ρουσόπουλο και τον Αγγέλου να τηλεφωνήσουν στον κ. Μπασιάκο για να μου δώσει σχετική εντολή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπότσιος στην απολογία του.
.nooz.gr

Read more...

Γιατρός του "Γ. Γεννηματάς" κατηγορείται για απάτη

Γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" συνελήφθη την Τετάρτη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία είχε εισπράξει ως αμοιβή για πλαστές εξετάσεις που είχε χορηγήσει σε ασθενείς, μετά από καταγγελία τους. Η ίδια είχε εξαπατήσει στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο και άλλη ασθενή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η γιατρός συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης στο νοσοκομείο με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Όπως προέκυψε, η συλληφθείσα είχε διαβεβαιώσει ψευδώς ζευγάρι ιδιωτών, που την είχε επισκεφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι το νοσοκομείο διενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, ενημερώνοντάς τους ότι το κόστος τους ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ με απόδειξη και 800 ευρώ χωρίς απόδειξη.

Η γιατρός έλαβε διάφορα χρηματικά ποσά ως προκαταβολή τμηματικά και την Τετάρτη επρόκειτο να τους δώσει τις "απαντήσεις" των εξετάσεων και να παραλάβει την αμοιβή. Χάρη στην καταγγελία των πολιτών ωστόσο, συνελήφθη.

Τα "αποτελέσματα" των εξετάσεων ήταν ξενόγλωσσα και φέρονται να έχουν εκδοθεί από εργαστήριο της αλλοδαπής. Επιπλέον συνοδεύονταν από αντίστοιχες απαντήσεις στα ελληνικά, τις οποίες φέρεται ότι υπογράφει η ιατρός, ενώ έχει μπει σε αυτές σφραγίδα που φέρει τα στοιχεία της και τα στοιχεία του νοσοκομείου.

Όπως εξακριβώθηκε από την προανάκριση, τον περασμένο Μάρτιο η ίδια γιατρός είχε καταφέρει με την ίδια μεθοδολογία να εξαπατήσει και άλλη πολίτη, απαιτώντας και λαμβάνοντας το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ.

Η συλληφθείσα με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της θα οδηγηθεί την Πέμπτη στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
nooz.gr

Read more...

Xτενίζει τη Ν. Φιλαδέλφια η αντιτρομοκρατική



ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΑΦΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ;

Εδώ και λίγες ώρες μεγάλη δύναμη της ΕΛΑΣ, δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Φιλαδέλφειας, περιοχή όπου είχε βρεθεί πριν λίγες ώρες το αυτοκίνητο συλληφθέντα για συμμετοχή στον "Ε.Α".








Read more...

χειρισμοί των διεφθαρμένων κυβερνήσεών, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... τα γεγονότα που έφεραν την Αργεντινή σε κατάσταση χρεωκοπίας


Η ταινία έχει διάρκεια δύο ωρών, αλλά πραγματικά αξίζει να τη δείτε. Θα σας μείνει αξέχαστη...
Από το "Λάρισα Portal"
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα συγκλονιστικό video με ελληνικούς υπότιτλους, που περιγράφει τα γεγονότα που έφεραν την Αργεντινή σε κατάσταση χρεωκοπίας.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι η πορεία της Αργεντινής παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την πορεία της Ελλάδας.
Η Αργεντινή ήταν μια μεγάλη και πλούσια σε πόρους χώρα. Αλλά οι κακοί και δόλιοι χειρισμοί των διεφθαρμένων κυβερνήσεών της, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έσπρωξαν την πλειοψηφία του λαού της στην εξαθλίωση.
Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η ταινία , επισημαίνονται τα παρακάτω:
- Το πολίτευμα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής: Ομοσπονδιακή Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
- Ο Πρόεδρος εκλέγεται απ' ευθείας από το λαό, σχηματίζει κυβέρνηση, ορίζοντας Υπουργούς, έχει εκτελεστική εξουσία και δεν υπάρχει πρωθυπουργός.
- Η Βουλή των αντιπροσώπων αποτελείται από το Κογκρέσο και τη Γερουσία.
- Η χώρα είναι ομοσπονδιακή, αποτελούμενη από 23 επαρχίες και την ανεξάρτητη περιοχή της πρωτεύσουσας του Μπουένος Άϊρες
- Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη.
- Η χώρα είχε μακρά παράδοση στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, πολύ πιο προηγμένα από αυτά την Ελλάδα.
- Το 1930 ήταν μια από τις 10 πλουσιότερες χώρες της γης.
- Η χώρα δεν έλαβε μέρος και δεν επηρεάστηκε απο τους δύο παγκόσμιους πολέμους.
- Διακυβερνήσεις:
1946-1955: Πρόεδρος Χουάν Περόν
1955-1958: Στρατιωτική δικτατορία
1958-1962: Πρόεδρος Αρτούρο Φροντίτσι
1963-1966: Πρόεδρος Αρτούρο Ίγια
1966-1973: Στρατιωτική δικτατορία
1973-1974: Πρόεδρος Χουάν Περόν.
1974-1976: Πρόεδρος η Ιζαμπέλ Περόν.
1976-1983: Στρατιωτική δικτατορία
1983-1989: Πρόεδρος Ραούλ Αλφονσιν
1989-1999: Πρόεδρος Κάρλος Μένεμ
1999-2001: Πρόεδρος Φερνάντο ντε λα Ρούα
Δεκέμβριος 2001: Λαϊκή εξέγερση αναγκάζει τον Πρόεδρο ντε Λα Ρούα σε παραίτηση και τον Κάρλος Μένεμ να αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή στην προεδρία.



Read more...

Ξέσπασε πόλεμος Καστανίδη-Δικαστών!



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

Ανακοίνωση φωτιά του υπουργού δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, που στρέφεται ευθέως κατά 48 δικαστών του Αρείου Πάγου, τους οποίους κατηγορεί ότι έχασαν τον... αυτοσεβασμό τους, με την... αθώωση του Ν. Ζαγοριανού για τις ενέργειές του στο θέμα Siemens...




...Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και των δικαστικών.




Read more...

Παπανδρέου για τη συνάντηση με τον Σαμαρά



"ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΝΤ"

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι μετά τη συνάντηση του Παπανδρέου με τον αρχηγό της Ν.Δ, Α. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Α. Σαμαράς έχει την άποψη που έχουμε και εμείς πως όσο μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης...



...να μην τον χρησιμοποιήσουμε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Α. Σαμαράς ενημερώθηκε για τα οικονομικά και ελληνοτουρκικά ζητήματα ενώ για το ΔΝΤ, αναφέρθηκε ότι δεν ήταν επιλογή της Ελλάδας η ύπαρξή του.

/troktiko

Read more...

Την συνάντηση των πρωθυπουργών προετοίμασαν Μπιρμπίλη και πρέσβης Κατάρ

Συνάντηση με τον πρέσβη του Κατάρ, Hamad Al-Misnad και αντιπροσωπεία του επενδυτικού ομίλου της Qatar Holding είχε σήμερα η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσία των προέδρων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.

Κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν η αρτιότερη προετοιμασία της επικείμενης συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και Κατάρ, στις αρχές Μαΐου.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες και προτεραιότητες του νεοσύστατου Υπουργείου, την έμφαση που δίνεται σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και σε ζητήματα διαφοροποίησης πηγών ενέργειας.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις αναπτυξιακές δυνατότητες που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας και στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους οικείους τομείς αρμοδιότητας.
.protothema.gr


Read more...

Αντ. Σαμαράς: «Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας»

«Εξακολουθώ να θεωρώ πως με το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντησή του στο Μάξιμου με τον πρωθυπουργό, όπου ενημερώθηκε για τα οικονομικά και ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, και ερωτηθείς μεταξύ άλλων για το ζήτημα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, απάντησε πως «όσο λιγότερο μιλάμε, τόσο το καλύτερο για την οικονομία».

Ανέφερε ακόμη πως με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου συζήτησαν σε βάθος «τις κρίσιμες πτυχές αυτή της μεγάλης οικονομικής κρίσης».

«Ο κ. Σαμαράς έχει την άποψη που έχουμε και εμείς, όσο μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, ο οποίος είναι λύση ανάγκης ως δίχτυ ασφαλείας και εμμένουμε σε αυτό», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ακόμη ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι ο μηχανισμός να είναι όσο το δυνατό πιο έτοιμος, ώστε, αν χρειαστεί, να τον ενεργοποιήσουμε, προσθέτοντας ότι έχει τεχνικές λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να επεξεργαστούμε.


protothema.gr

Read more...

Η ελληνική κρίση συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα διδάγματα της ελληνικής κρίσης στη λειτουργία της οικονομικής εποπτείας, ήταν το θέμα της συζήτησης που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Θεσμικών θεμάτων με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον διευθυντή της Eurostat B. Ράντερμαχερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών για τον βαθμό ενημέρωσης που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Eurostat από τις ελληνικές αρχές ως προς την κακή πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το θέμα της χρήσης παραγώγων, ο αρμόδιος Επίτροπος υπογράμμισε καταρχάς, ότι επί του θεσμικού πεδίου η διαδικασία εποπτείας του δημόσιου χρέους πρέπει να ενταθεί.

Δήλωσε επίσης ότι διαπιστώθηκε μία προφανής αδυναμία στη λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς "κάποια κράτη-μέλη συμφώνησαν μεταξύ τους και παρέκαμψαν τον έλεγχο της Επιτροπής". Ακόμη, ότι ο ίδιος επί της (νέας) θητείας του όταν εμφανίστηκε το θέμα των παραγώγων ζήτησε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. "Και άλλες κυβερνήσεις, της Γερμανίας, Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας είχαν προβεί σε ανάλογες συναλλαγές, διόρθωσαν όμως αναδρομικά τα στοιχεία τους. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν τα έχει ακόμη διορθώσει".

Ο κ. Ρεν παρατήρησε ακόμη ότι σημείο αναφοράς πρέπει να είναι το 2008, όταν άλλαξε ο κανονισμός - καθώς προηγουμένως γίνονταν συχνά τέτοιες τιτλοποιήσεις - από τότε όμως, οι χώρες που έκαναν χρήση των Swaps έπρεπε να τα καταγράφουν και τόνισε συμπληρωματικά, πως ο ίδιος ζήτησε από τη Eurostat να προβεί σε μία έρευνα σε βάθος για τη χρήση των swaps, ώστε το θέμα να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Eurostat διευκρίνισε ότι η υπηρεσία του δεν συλλέγει η ίδια τα στατιστικά στοιχεία. Ασκεί ένα συντονιστικό ρόλο σε συνεννόηση με τις εθνικές αρχές που έχουν την κύρια ευθύνη κι εν συνεχεία τα επικυρώνει και τα δίνει στη δημοσιότητα. Από το 2009 όμως, είπε ο κ. Ράντερμάχερ, "υπάρχει μια νέα νομική βάση για τη συλλογή των στατιστικών δεδομένων και στη διαμόρφωσή της αντλήσαμε πολλά διδάγματα από την κατάσταση του 2004 και του 2005".

Ως προς τη χρήση των swaps, o ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η υπηρεσία του έχει επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση που "μας βεβαίωνε παλαιότερα ότι η χρήση των παραγώγων είναι παράνομη". Σε αυτήν αρκεστήκαμε είπε ο κ. Ράντερμάχερ και προσέθεσε πως η Eurostat ασχολείται μόνο με τα δεδομένα του παρελθόντος και προβαίνει σε μεθοδολογικές επισκέψεις.

"Αυτό κάνουμε και στην περίπτωση της Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια των στοιχείων που συλλέγουμε. Στα δεδομένα του 2009 διαπιστώσαμε σοβαρές παρατυπίες που οφείλονταν σε θεσμικές αδυναμίες και στον ανεπαρκή καταμερισμό των υπουργείων, καθώς και στην έλλειψη γραπτών εντολών από τα υπουργεία. Διαπιστώσαμε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε χρήση παραγώγων για να κρύψει το χρέος της και συνεχίζουμε την έρευνα".

Ο επίτροπος Όλι Ρεν απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις σημείωσε πως ο ίδιος έχει λάβει την εντολή να εισηγηθεί μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών που θα αποβλέπουν στην "αναχαίτιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων", ενώ αναφορικά με την πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία, ανέφερε πως αυτή προβλέπει ότι "τα κράτη-μέλη δεσμεύονται για την παροχή δανείων ύψους 30 δισ. ευρω τον πρώτο χρόνο με συγχρηματοδότηση από το Δ.Ν.Τ., ενώ στον 2ο και 3ο χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. σε συνεργασία με την Ελλάδα θα διαπραγματευτούν την αναχρηματοδότηση των δανείων".

Ο πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, Τζέραλντ Κόριγκαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπεραμύνθηκε των συμφωνιών που είχε συνάψει το 2001 η αμερικάνικη τράπεζα με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι όλες οι συναλλαγές που έγιναν εκείνη την περίοδο ήταν νόμιμες και πως αν και σήμερα ίσχυε η ίδια νομοθεσία θα το ξαναέκανε. Η παρέμβαση του Τζ. Κόριγκαν έγινε στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης, με θέμα τη δημοσιονομική κρίση και τα διδάγματα από την περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Τζ. Κόριγκαν, οι συμφωνίες swaps που σύναψε η Τράπεζα με την Ελλάδα το 1998 και 1999, είχαν σαν βασικό στόχο να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μετατρέψει το δημόσιο χρέος από δολάρια σε ευρώ. «Αυτό ήταν το τίμημα για να γίνει η Ελλάδα μέλος του ευρώ και να εισαγάγει το ευρώ ως το επίσημο νόμισμα», ανέφερε ο Τζ. Κόριγκαν.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Goldman Sachs τόνισε ότι αυτή ήταν μια απόφαση που βασίστηκε σε μία απόλυτα φυσιολογική και ορθολογική βάση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ήταν κάτι το αδιαμφισβήτητο ακόμα και αν γυρίσω πίσω δέκα χρόνια.
.nooz.gr

Read more...

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Παπανδρέου στον κινέζο πρωθυπουργό

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κίνας Wen Jiabao έστειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη δυτική Κίνα

Το συλλυπητήριο τηλεγράφημα αναφέρει: "Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον καταστροφικό σεισμό, που έπληξε τη Δυτική Κίνα, αφήνοντας πίσω του μεγάλο αριθμό νεκρών και πολλούς τραυματίες και άστεγους.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών.Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές".
nooz.gr

Read more...

Στον ανακριτή 3 νεαροί και μια μητέρα για τους "Πυρήνες"


Όπως έγινε γνωστό, και οι τρεις είναι οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας και η εμπλοκή τους στην οργάνωση αποδίδεται με βάση στοιχεία, που έχουν προκύψει από παρακολούθηση και καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών τους. Ο ένας εξ αυτών συνελήφθη στη Μήλο, ενώ η μητέρα του και οι δύο φίλοι του συνελήφθησαν το μεσημέρι στην Καλλιθέα.

Από αστυνομική πηγή έγινε γνωστό ότι ο συλληφθείς στη Μήλο, πριν από τη σύλληψή του, τηλεφώνησε στη μητέρα του και της είπε να κρύψει τις «γουρούνες». Στην κατοχή του βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, που αποκαλούνται «γουρούνες», ενώ ίδιοι μηχανισμοί κατασχέθηκαν στο εργαστήριο της μητέρας του στην οδό Σόλωνος 94, στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με την ίδια αστυνομική πηγή, παρόμοιος μηχανισμός είχε εκραγεί πέρσι έξω από το σπίτι της πρώην υπουργού Μαριέτας Γιαννάκου, στα Πατήσια.
.nooz.gr

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά για την Οικονομία


Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχαν στον απόηχο της σύγκρουσης κορυφής για την οικονομία στην βουλή στον ο πρωθυπουργός με τον Αντώνη Σαμαρά. Στην ατζέντα βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα αλλά και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Ενημερώθηκα και ενημέρωσα. Συζητήσαμε σε βάθος τις κρίσιμες πτυχές της οικονομικής κρίσης. Εξακολουθώ να θεωρώ ότι με το κατάλληλο μείγμα πολιτικής μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας"

Κληθείς από τους δημοσιογράφους να απαντήσει για το αν θεωρεί πως η χώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό των Βρυξελλών, δήλωσε: "Επαναλαμβάνω ότι όσο λιγότερο μιλάμε τόσο το καλύτερο για την οικονομία".

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Εμείς είμαστε αυτοί που, εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα και χωρίς να έχει αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση, λέγαμε ότι απαιτείται συναίνεση γιατί οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, άρα είναι στο χέρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όλης της αντιπολίτευσης να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών της, ώστε να μπορέσουμε σαν χώρα να βγούμε από αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αναμένει συναίνεση, από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.

Ανέφερε ακόμη ότι αντικείμενο της συνάντησης είναι μια θεσμική ενημέρωση προς τον Α.Σαμαρά για την οικονομία και τις τελευταίες εξελίξεις. Ερωτηθείς αν ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να ζητήσει τη συναίνεση του κ. Σαμαρά για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν απαιτείται συναίνεση του Προέδρου της ΝΔ για να γίνει κάτι τέτοιο.

Υπογράμμισε δε ότι η συναίνεση είναι ένα διαρκές ζητούμενο και μια διαρκής πρόσκληση από τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι εναπόκειται στα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν τη δέχονται και εάν συναισθάνονται την πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουν.
nooz.gr

Read more...

Όταν αστυνομικοί εκτός από τους τρομοκράτες κινδυνεύουν κι από ΚΑΡΚΙΝΟ!...



Τα φανάρια στην Μεσογείων (πάλι) χάλασαν, κι ο εργολάβος χαλαρά κι επί έξτρα πληρωμή , κάποια στιγμή θα τα επισκευάσει.
Στην διασταύρωση όμως γίνεται χαμός, κι ο "μπάτσος" αναλαμβάνει το ρόλο του... σηματοδότη.
Χωρίς προστασία από τους καμικάζι οδηγούς, χωρίς μάσκα για τα τοξικά καυσαέρια, και ούτε λόγος για επίδομα για το καρκίνο που...


συσσωρεύει μέσα του.
Ας το κρατήσουμε στο μυαλό μας, την επόμενη φορά που συλλήβδην εκτονώνουμε ποικιλοτρόπως κατά των αστυνομικών, όταν εκτελούν λάθος εντολές ανεπαρκών "Πολιτικών προϊσταμένων"...

nonews-news


Read more...

Ποινική δίωξη για τον θάνατο του Κακαουνάκη

Διώκονται τρεις γιατροί του «Ευαγγελισμού»

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων άσκησε το μεσημέρι της Τρίτης η εισαγγελέας Πρωτοδικών, κυρία Θεοδώρα Μπότσα, σε βάρος τριών γιατρών του «Ευαγγελισμού» για το θάνατο του εκδότη και δημοσιογράφου, Νίκου Κακαουνάκη.

Πρόκειται για τρεις γιατρούς της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, στην οποία είχε χειρουργηθεί και νοσηλευτεί κατά το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2009, μέχρι και λίγο πριν από τον θάνατό του ο άτυχος δημοσιογράφος, συγκεκριμένα για τους κκ. Σωτήρη Στυλογιάννη, Σωτήρη Πρίγκουρη και Λ. Ιωσηφίδη. Οι δύο πρώτοι διώκονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων ενώ ο τρίτος μόνο για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Ο χειρουργός κ. Στυλογιάννης, ο οποίος έκανε τις τρεις χειρουργικές επεμβάσεις στον άτυχο δημοσιογράφο, ήταν ο διευθυντής της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2009 οπότε αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης, και ο κ. Πρίγκουρης, ο οποίος συνέδραμε στη δεύτερη επέμβαση ήταν αναπληρωτής διευθυντής. Ο τρίτος γιατρός, κ. Ιωσηφίδης, ήταν ο χειρουργός του δημόσιου νοσοκομείου που παραβρέθηκε στην τέταρτη και τελευταία χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί ο Νίκος Κακαουνάκης την παραμονή των Χριστουγέννων αμέσως μετά τη διακομιδή του στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΙΑΣΩ» σε μια απέλπιδα προσπάθεια της οικογένειάς του να περισώσουν την υγεία του ανθρώπου τους από τα λάθη –όπως τους καταλογίζουν- αλλά και την υπεροψία και την άρνηση συνεργασίας των γιατρών του «Ευαγγελισμού».

Για τον θάνατο του εκδότη και δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη, είχε συνταχθεί –και παραδοθεί αρμοδίως- πόρισμα από τον διευθυντή του Β΄ Χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» κ. Τιμολέοντα Κακαβούλη, στο οποίο περιγράφονταν όλες οι ενέργειες των θεραπόντων ιατρών αλλά και οι «ενδείξεις ευθύνης» που προέκυπταν για ορισμένους εξ αυτών.

Η μοιραία χειρουργική επέμβαση


Ο «Γολγοθάς» του Νίκου Κακαουνάκη άρχισε στις 24 Οκτωβρίου 2009 –τότε εισήχθη τον «Ευαγγελισμό» με συμπτώματα αναιμίας. Η κολονοσκόπηση στην οποία υποβλήθηκε εντόπισε έναν έμμισχο πολύποδα στο παχύ έντερο με διάμετρο 2 – 2,5 εκατοστά, ο οποίος μπορούσε να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά μέσα σε λίγα λεπτά, όπως αναφερόταν και στο επίσημο έγγραφο του νοσοκομείου. Στις 13 Νοεμβρίου 2009 ο ασθενής υποβλήθηκε εκ νέου στην εξέταση, και πάλι από τους ίδιους γιατρούς της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού». Πλέον όμως ο πολύποδας δεν είναι πια έμμισχος, αλλά έχει «αποκτήσει» ευρεία βάση, ενώ η διάμετρός του φτάνει τα 3 εκατοστά!

Ο Νίκος Κακαουνάκης χειρουργήθηκε στις 17 Νοεμβρίου. Έπειτα από τρεις ημέρες, υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Μπαίνει στην εντατική αλλά την όγδοη ημέρα παίρνει εξιτήριο. Όμως, 12 ημέρες μετά θα επιστρέψει στον «Ευαγγελισμό» με αφόρητους πόνους και πυρετό. Οι γιατροί τον βάζουν και πάλι στο χειρουργείο. Η νέα ιστολογική εξέταση δείχνει την ύπαρξη του συνδρόμου mesenteritis ossification, μεσεντερική οστεοποίηση, όπως αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα, που μετατρέπει το λίπος του εντέρου σε οστό. Διαπιστώνεται και ενδοκοιλιακή φλεγμονή.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2009 οι γιατροί βάζουν τον ασθενή στο χειρουργείο για τρίτη φορά μέσα σε είκοσι ημέρες! Η τρίτη ιστολογική εξέταση δείχνει ότι η μόλυνση έχει επεκταθεί, ενώ το σπάνιο σύνδρομο είναι σε εξέλιξη. Ο ασθενής εισάγεται στην Εντατική. Οι συγγενείς αποφασίζουν να τον μεταφέρουν στο «ΙΑΣΩ», όπου θα υποβληθεί σε ένα ακόμη χειρουργείο. Όμως, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Παρά την προσπάθεια των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, ο Νίκος Κακαουνάκης πεθαίνει στις 30 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες πριν κλείσει τα 72 του χρόνια…
protothema.gr

Read more...

Προφυλακιστέοι οι τρεις κατηγορούμενοι

Συνεχίζονται οι έρευνες

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή οι τρεις εκ των έξι συλληφθέντων για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Ο Νικόλαος Μαζιώτης και η σύντροφος του Παναγιώτα Ρούπα αρνήθηκαν να απολογηθούν για να μην νομιμοποιήσουν – όπως φέρονται να είπαν -την όλη διαδικασία ενώ υποστήριξαν ότι η δίωξη τους είναι πολιτική. Κάθε κατηγορία αρνήθηκε ο Σαράντος Νικητόπουλος και υποστήριξε ότι το μόνο στοιχείο που υπάρχει σε βάρος του – και το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δεν είναι ικανό να στοιχειοθετήσει συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση – είναι ένα αποτύπωμά του σε κινητό αντικείμενο που βρέθηκε στο σπίτι του 35χρονου βιολόγου Λάμπορυ Φούντα.

Από την πλευρά τους οι δικηγόρου των «τριών» δήλωσαν ότι οι εντολείς τους κλήθηκαν να απολογηθούν χωρίς να έχουν γνώση σημαντικών στοιχείων της δικογραφίας. Όπως είπαν, σε αυτήν δεν έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία όπως μεταξύ άλλων, το σχεδιάγραμμα με βάση το οποίο, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα γινόταν χτύπημα στην Πανόρμου, αλλά και τα CD από τα οποία υποτίθεται ότι απομαγνητοφωνήθηκαν οι συνομιλίες.

Την Πέμπτη αναμένεται να ακολουθήσουν οι απολογίες των Ευάγγελου Σταθόπουλου, Χριστόφορου Κορτέση και Κωνσταντίνου Γουρνά.

Σε βάρος των έξι συλληφθέντων έχει ασκηθεί δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Η δίωξη, αφορά 16 επιθέσεις της οργάνωσης από το 2003. Περιλαμβάνει τα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους ή πράγματα, έκρηξης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα από την οποία προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο και πρόκληση σωματικής βλάβης. Επίσης, η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς τελεσθείσας με έκρηξη, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης οπλοκατοχής. Ο Νίκος Μαζιώτης επιβαρύνεται με τις διατάξεις του νόμου περί τρομοκρατικών οργανώσεων ως διευθύνων την οργάνωση.

protothema.gr


Read more...

"Εκτελούσα εντολές του Μπασιάκου..."

Τι κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, τι είπε για Εφραίμ - Αρσένιο και ποιους ...δεν ονομάτισε
.
Μόνο το όνομα του πρώην υπουργού Γεωργίας Ευάγγελου Μπασιάκου αναφέρει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Χριστόδουλος Μπότσιος στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια κ. Ειρ. Καλού για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις, φέρεται να κατέθεσε ότι δεχόταν πιέσεις και εκτελούσε εντολές του κ. Μπασιάκου όσον αφορά το θέμα των γνωματεύσεων για τις ανταλλαγές των δημοσίων εκτάσεων.
Επίσης φέρεται να κατέθεσε ότι...

τον είχαν επισκεφθεί οι Εφραίμ και Αρσένιος οι οποίοι τον πίεζαν να επισπεύσει τις γνωμοδοτήσεις και του είπαν ότι αν έχει πρόβλημα θα απευθυνθούν σε πρόσωπα που βρίσκονταν σε "ανώτερο περιβάλλον" για να μιλήσουν κ. Μπασιάκο. Δεν προσδιόρισε όμως ο Χ. Μπότσιος ποιοι ήταν αυτοί αλλά όπως είπε δεν μπορεί να κάνει ούτε και σχετική εκτίμηση, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να ήταν και "ιεραρχικά κατώτεροι" από τον υπουργό. Δεν μίλησε δηλαδή για τον Κ. Καραμανλή...
Η κατάθεση του Χ. Μπότσιου (ο οποίος παρά τα όσα ανακριβώς κυκλοφόρησαν δεν προσκόμισε κανένα ηχητικό ντοκουμέντο) θα διαβιβαστεί σήμερα στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Μαν. Μπετενιώτη που με τη σειρά του θα τη δώσει στους εκπροσώπους των κομμάτων.




Read more...

Διαμαρτυρία πρατηριούχων για φορολογικούς ελέγχους



Την έντονη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων προκαλούν οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ στα πρατήρια που ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιφέρεια και συνεχίστηκαν σήμερα στην Αττική, για την έκδοση αποδείξεων για τις πωλήσεις βενζίνης.

Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι..
οι βενζινοπώλες δίνουν αποδείξεις σε όσους καταναλωτές τις ζητούν, ότι μετά από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και ερμηνείες που έκανε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών τα πρατήρια εξακολουθούν να φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο ως την 1η Μαίου και θέτει το ερώτημα με ποιόν τρόπο αυξάνονται τα έσοδα του Δημοσίου από την έκδοση αποδείξεων λιανικής ως την ημερομηνία αυτή.

"Υπάρχει το ενδεχόμενο, ορισμένοι όταν μιλούν για ελέγχους εξακολουθούν να έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους", καταλήγει η Ομοσπονδία και ζητά να σταματήσουν τα πειράματα στην πλάτη των επιχειρήσεων.

troktiko

Read more...

Υγιές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις



ΛΕΕΙ Ο ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ

Το σαφές μήνυμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος "ενεργειακής εθνοστέγης" της Εθνικής. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άντεξε και...
θα αντέξει από δω και πέρα, ανέφερε κατηγορηματικά ο Απόστολος Ταμβακάκης, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, πάνω από 9% και ρευστότητα σε πολύ καλά επίπεδα.

Ο κ. Ταμβακάκης κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί φυγής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι είναι εξαιρετικά υπερβολικά και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.Επίσης, ανέφερε ότι συνεχίζεται και η ζήτηση στον τομέα των δανειακών προϊόντων και οι τράπεζες ανταποκρίνονται, καθώς διαθέτουν σχετική ρευστότητα.

Το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας , "Ενεργειακή Εθνοστέγη", παρουσιάστηκε σε εκδήλωση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μελά, με τη συμμετοχή της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννη Αλαβάνου.

Δικαιούχοι του νέου προγράμματος είναι όλοι οι κάτοχοι κατοικιών που θέλουν να προβούν σε ενεργειακή αναβάθμιση της περιουσίας τους. Με το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται έως και το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για έργα ενεργειακής αναβάθμισης, με ή χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο καταναλωτικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας κατά 300 μονάδες βάσης.Με την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων το επιτόκιο θα είναι βασισμένο στο euribor και μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο των επισκευαστικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης. Η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνεται δωρεάν, χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων. Η διάρκεια χρηματοδότησης θα είναι έως 5 έτη για δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και έως 15 έτη για δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις παρέχεται δυνατότητα για 12μηνη περίοδο χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου.

Όσον αφορά την δυνατότητα χρηματοδότησης εργολάβων-μηχανικών, για έργα που έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από την ΕΤΕ, θα προβλέπεται πρόγραμμα παράλληλης χρηματοδότησης του μηχανικού-εργολάβου με βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κινήσεως για την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό θα αποπληρώνεται από το επισκευαστικό δάνειο του ιδιώτη-ιδιοκτήτη όταν το έργο ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί.

Όπως ανέφερε ο κ.Ταμβακάκης, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί μεγάλες επενδύσεις συνολικής αξίας 1,44 δισ. ευρώ σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες βιοαερίου και βιομάζας, με δανειοδότηση συνολικού ύψους 855 εκατ. ευρώ. Αυτές που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν αντιστοιχούν σε επενδύσεις αξίας 668 εκατ. ευρώ και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια περίπου 460 Mw. Έτσι, με χρηματοδότηση της Εθνικής, σήμερα παράγεται το 43% της συνολικής ενέργειας από αιολικά, το 26% της συνολικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, το 12% της συνολικής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά και το 57% της συνολικής ενέργειας της χώρας από βιοαέριο και βιομάζα. Παράλληλα, σήμερα κατασκευάζονται νέες μονάδες συνολικής αξίας 770 εκ. ευρώ οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα παράγουν επιπλέον 407 Mw ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στην χρηματοδότηση μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος έως 100 kw το καθένα. Η Εθνική έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση 160 τέτοιων επενδύσεων συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, με 45 εκατ. ευρώ.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η κ.Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και σε αυτές που θα ακολουθήσουν και θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον τομέα της "πράσινης" οικονομίας.






Read more...

Καταδίκη από την Κυβέρνηση των επιθέσεων στα πολιτικά γραφεία



ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ , ΡΑΠΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας είχε συνάντηση με την Ε. Ράπτη και τον Κ. Βελλόπουλο, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Μ. Τρεμόπουλο στις Βρυξέλλες και τον Ν. Γκάλη, για να τους εκφράσει τη συμπαράστασή του, αλλά...



...και να τους διαβεβαιώσει ότι οι Αρχές θα μεριμνήσουν για τον εντοπισμό και την τιμωρία των ενόχων.

troktiko


Read more...

900 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια του σεισμού στην Κίνα



Πάνω από 900 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια του σεισμού, που σκότωσε τουλάχιστον 400 ατόμων στην επαρχία Κινγκάι της νοτιοδυτικής Κίνας. Η κινεζική κυβέρνηση αποδέσμευσε 29,3 εκατομμύρια δολάρια για επείγουσα οικονομική βοήθεια...



...για την εκκένωση των κατοίκων, την ιατρική περίθαλψη και την πρόληψη των ασθενειών.

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε προς τα θύματα του σεισμού ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα.

troktiko


Read more...

Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά

Συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Τη συνάντηση είχε ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντικείμενο της συζήτησης είναι η οικονομία. Oι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα ενώ στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

«Εμείς είμαστε αυτοί που, εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα και χωρίς να έχει αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση, λέγαμε ότι απαιτείται συναίνεση γιατί οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, άρα είναι στο χέρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όλης της αντιπολίτευσης να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών της, ώστε να μπορέσουμε σαν χώρα να βγούμε από αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αναμένει συναίνεση, από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.

Ανέφερε ακόμη ότι αντικείμενο της συνάντησης είναι μια θεσμική ενημέρωση προς τον Α.Σαμαρά για την οικονομία και τις τελευταίες εξελίξεις. Ερωτηθείς αν ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να ζητήσει τη συναίνεση του κ. Σαμαρά για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν απαιτείται συναίνεση του Προέδρου της ΝΔ για να γίνει κάτι τέτοιο.

Υπογράμμισε δε ότι η συναίνεση είναι ένα διαρκές ζητούμενο και μια διαρκής πρόσκληση από τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι εναπόκειται στα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν τη δέχονται και εάν συναισθάνονται την πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουν.
nooz.gr

Read more...

Ρέππας: Μέτρα για οδική ασφάλεια

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δράσεις και παρεμβάσεις στον τομέα της Οδικής ασφάλειας, ώστε να μειωθούν δραστικά τα ατυχήματα στην άσφαλτο και οι απώλειες ζωές, που φτάνουν τις 1.500 κάθε χρόνο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ των 15 στο θέμα της οδικής ασφάλειας, δηλαδή είναι πρώτη σε θύματα και από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ των 27. "Κάθε χρόνο χάνεται μια κωμόπολη" στον ακήρυχτο πόλεμο της ασφάλτου, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, ο οποίος εξήρε το ρόλο της τροχαίας στην περιπέτεια που περνούν οι οδηγοί με αφορμή το κλείσιμο των Τεμπών, αλλά και των ίδιων των οδηγών που είναι πιο προσεχτικοί και πειθαρχημένοι, με αποτέλεσμα σε μικρότερο δρόμο και μεγάλο όγκο οχημάτων να μην έχουν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην οποία ήταν παρόντες οι δύο υφυπουργοί του ΥΥΜΔ κύριοι Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Μπαγκριώτης, καθώς και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εκπονείται μελέτη για παρεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο, δηλαδή σε συνολικό μήκος περίπου 10.000 χιλιομέτρων, ή όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά σε περίπου 150 χιλιόμετρα δικτύου ανά Νομό. Το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι παρεμβάσεις αυτές χωρίζονται σε δύο σκέλη. Τις Θεσμικές και τις πρακτικές.

Στις θεσμικές περιλαμβάνονται:

- Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2008/96 για τη διαχείριση της οδικής ασφάλειας.

- Η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια, της περιόδου 2011 - 2020. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

- Η εκπόνηση πρότυπων οδηγιών, σχεδιασμού μέτρων οδικής ασφάλειας.

Στο σκέλος των πρακτικών παρεμβάσεων περιλαμβάνονται 4 ενότητες που αφορούν τους κόμβους στις οδικές αρτηρίες, τα υδραυλικά των οδών, την οριζόντια και κάθετη σήμανση και τις βελτιώσεις των γεωμετρικών χαρακτηριστικών στις οδικές αρτηρίες. Η επιλογή των τμημάτων των οδικών αρτηριών που απαιτούνται παρεμβάσεις θα γίνει σε συνεργασία με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών. Θα απαιτηθούν συνολικά 15 μελέτες οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, ενώ οι εργασίες θα αρχίσουν το αργότερο σε 1 χρόνο από σήμερα, δηλαδή στις αρχές του 2011.

Για την Αττική ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε την κατασκευή 20 πεζογεφυρών σε κρίσιμα σημεία από άποψη επικινδυνότητας για τους πεζούς. Ειδικά για την πεζογέφυρα στην Κηφισίας που έχασε τη ζωή του ένας 15χρονος μαθητής, είπε ότι είναι έτοιμη η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2011.
nooz.gr

Read more...

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΚΕ με θέμα το σχέδιο "Καλλικράτης"

Η συζήτηση για το σχέδιο "Καλλικράτης" μονοπώλησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, έχοντας στα χέρια τους το μη οριστικοποιημένο κείμενο του σχεδίου "Καλλικράτης", επεσήμαναν τα σημεία που κατά τη γνώμη τους πρέπει να αλλάξουν ή να καταργηθούν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, δίνοντας τη γενική εικόνα των αντιδράσεων επί του σχεδίου, δήλωσε πως "αν το νομοσχέδιο ήταν αυτό που παρουσιάζεται στο κείμενο, τότε η συνεδρίαση δεν θα διαρκούσε πάνω από 5 λεπτά", υπονοώντας ότι δεν θα γινόταν δεκτό.

Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε πως στην επιστολή που θα στείλει η ΚΕΔΚΕ στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, θα επισημαίνονται δύο ειδών κατηγορίες: οι αδιαπραγμάτευτες και οι συζητήσιμες. Στις πρώτες, περιέχονται:

- Η συνολική κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων που μέχρι στιγμής παραμένουν ακοστολόγητες.

- Τα κριτήρια για το χωροταξικό να είναι τέτοια ώστε να μην δημιουργούν δήμους-τέρατα.

- Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο δημάρχων πόλεων άνω των 10.000 κατοίκων.

- Η διαχείριση των απορριμμάτων που πρέπει να παραμείνει στους δήμους και όχι στην Περιφέρεια.

Ο Απόστολος Κοιμήσης, εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, είπε πως με τον "Καλλικράτη" ανοίγει ένας νέος κύκλος για ουσιαστική αναδιανομή της πολιτικής εξουσίας. Στόχος του νομοσχεδίου, είπε, είναι να σπάσουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να περιοριστεί ο χρόνος εξυπηρέτησης του πολίτη. "Συμφωνούμε επί της αρχής και της στρατηγικής του νομοσχεδίου", είπε ο κ. Κοιμήσης.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Χρήστος Τέγος, τόνισε τη ριζική διαφωνία της παράταξής του για τον "Καλλικράτη", χαρακτηρίζοντάς τον ως μηχανισμό που θα υλοποιήσει τις πολιτικές της κυβέρνησης. Έμφαση έδωσε στο μέλλον των εργασιακών σχέσεων καθώς, όπως είπε, θα καταργηθούν όλες, εκτός από τις σχέσεις αορίστου χρόνου και τις μόνιμες και έτσι θα μείνουν εκτός εργασίας όσοι έχουν διαφορετικές σχέσεις εργασίας.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης "Αυτοδιοικητική πρωτοβουλία" (του ΣΥΝ) Θεόδωρος Γκορτσόπουλος, με επιστολή του, καθώς δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνεδρίαση λόγω κωλύματος, επικεντρώθηκε στο θέμα των απολύσεων, μετατάξεων και μετακινήσεων του πλεονάζοντος προσωπικού που θα προκύψει από τις συνενώσεις δήμων.
nooz.gr

Read more...

Προσφυγή Κομισιόν κατά της Ελλάδας για τα "Eλληνικά Nαυπηγεία"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε με προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής στις 2 Ιουλίου 2008, με την οποία είχε ζητηθεί από την Ελλάδα να ανακτήσει από τα Eλληνικά Nαυπηγεία ΑΕ 230 εκατομμύρια - ποσό στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν και οι τόκοι - για ενισχύσεις οι οποίες κρίθηκαν παράνομες.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2008 οι αρμόδιες υπηρεσίες της βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ώστε να βρεθούν τρόποι για την εφαρμογή της απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι σήμερα οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν ώστε να διασφαλιστεί η ουσιαστική εφαρμογή της απόφασης με σεβασμό στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των εργαζομένων της εταιρείας.

Αποτέλεσμα ήταν να αποφασίσει σήμερα η Επιτροπή την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 108 παράγραφος 2 της Συνθήκης της ΕΕ.

Στην απόφασή της του 2008, η Επιτροπή είχε κρίνει ότι μεταξύ 1996 και 2002, η Ελλάδα έλαβε 16 διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης,σε μια περίοδο που το ναυπηγείο αντιμετώπιζε δυσχέρειες.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι πολλές από τις ενισχύσεις αυτές χορηγήθηκαν στα ναυπηγεία από το ελληνικό κράτος και την τότε κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα ΕΤΒΑ υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμένως να εγκριθούν από την Επιτροπή και, επιπλέον, ότι δεν ήταν συμβατές με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η Ελλάδα και τα ναυπηγεία δεν τήρησαν τους όρους που συνόδευαν τις ενισχύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ που είχε εγκρίνει το 1997 αλλά στη συνέχεια και το 2002.

Σύμφωνα με την Επιτροπή όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία συνολικά υπερβαίνουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ, έδωσαν όφελος στις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρίαςτων ναυπηγείων,παρέχοντάς της έτσι αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.
nooz.gr

Read more...

"Δεν εξετάζουμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων"

«Ως προς τους συμβασιούχους γνωρίζουμε ότι είναι ένα φαινόμενο εργασιακό που πρώτα από όλα αδικεί τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά δημιουργεί και στρεβλώσεις στην εργασία και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο κράτος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Οικονομικών για περικοπή συμβασιούχων κατά 30%.

«Σαφώς και δεν εξετάζουμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, απλώς εάν καταργηθούν κάποια νομικά πρόσωπα ή κάποιοι οργανισμοί και φορείς, θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε και με μετατάξεις να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου», τόνισε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς εάν εξετάζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα καταργηθούν οι θέσεις τους ή μετατάξεις.

Επισήμανε δε ότι πρώτο μέλημα είναι η κατοχύρωση της εργασιακής θέσης αυτών των εργαζομένων και πως το ισχυρότερο κριτήριο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση είναι το δημόσιο συμφέρον.

"Θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο δεν έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στην κυβέρνηση", είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «εξαιρετικά αρνητικό» το ότι δεν είναι γνωστό πόσοι συμβασιούχοι και μόνιμοι υπάλληλοι αμείβονται από το δημόσιο και υπογράμμισε ότι «είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να νοικοκυρέψει τα πράγματα, να δημιουργήσει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο ώστε να γνωρίζουμε πόσοι πρέπει να πληρώνονται από το δημόσιο και πόσοι δεν πρέπει».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αξιολόγηση των αναγκών του δημοσίου και το ποιες συμβάσεις είναι αναγκαίες ώστε να παραταθούν ή να λάβουν άλλες μορφές παροχής υπηρεσιών προς το δημόσιο.

«Αυτό θα γίνει με προσεκτικά βήματα και νόμιμη μεθόδευση ώστε και οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν το εργασιακό τους μέλλον αλλά και το κράτος επιτέλους να δημιουργήσει κανόνες εργασίας μέσα στους ίδιους τους κόλπους του», σημείωσε.

nooz.gr

Read more...

ΔΕΗ: Προκήρυξη για νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα

Την άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.

Το ΔΣ ενέκρινε επίσης τα τεύχη της διακήρυξης, που αφορούν μονάδα ισχύος 550 - 660 μεγαβάτ, με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 μεγαβάτ που θα χρησιμοποιηθούν για τηλεθέρμανση.
nooz.gr

Read more...

Το ΔΝΤ προβλέπει αυξημένη ανεργία στις ανεπτυγμένες χώρες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, γύρω στο 9% κατά μέσον όρο, στις ανεπτυγμένες χώρες το 2010 και 2011.

Για τα δύο αυτά χρόνια "το ποσοστό της ανεργίας θα παραμείνει υψηλό (γύρω στο 9%) έως τα τέλη του 2011", αναφέρεται στις "Παγκόσμιες Οικονομικές Προβλέψεις" του ΔΝΤ, οι οποίες γίνονται κάθε εξάμηνο.

"Επιπροσθέτως το ποσοστό της ανεργίας εξακολουθεί να ανεβαίνει, μολονότι αρχίζει να αυξάνεται και ο αριθμός των θέσεων εργασίας, λόγω της συνεχούς αύξησης του ενεργού πληθυσμού", προσθέτει το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ στήριξε τις προβλέψεις του αυτές στην εξέταση των τάσεων που παρουσίασε η αγορά εργασίας στις φάσεις που ακολούθησαν των προηγούμενων οικονομικών υφέσεων.

"Για πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, οι πιθανότητες μιας αργής ανάκαμψης της δραστηριότητας και η φύση της πρόσφατης ύφεσης προμηνύουν βραχυπρόθεσμα ανεβασμένα ποσοστά ανεργίας", επισημαίνει το ΔΝΤ.

Η πλειοψηφία των ανεπτυγμένων οικονομιών έχουν δει μέχρι σήμερα μόνον μία σταθεροποίηση των ποσοστών της ανεργίας τους, μετά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσαν το 2009, και τη μείωση της ανεργίας να καθυστερεί εν γένει σε σχέση με την επάνοδο της ανάπτυξης.
nooz.gr


Read more...

Συναντήσεις με Διαμαντοπούλου για ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να έχουν το πρωί της Πέμπτης εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και της ΟΛΜΕ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Την Τετάρτη, ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε κοινή συνεδρίαση με το ΔΣ της ΔΟΕ, ώστε δάσκαλοι και καθηγητές να προχωρήσουν από κοινού σε κινητοποιήσεις. Η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε και θα επαναληφθεί την προσεχή Δευτέρα.

Στις 9 το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να συναντηθούν με την υπουργό εκπρόσωποι της ΔΟΕ, ενώ στις 11 θα συναντηθούν με την υπουργό εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ. Συγχρόνως, έξω απο το υπουργείο Παιδείας, προγραμματίζεται για αύριο το μεσημέρι συγκέντρωση των αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για το νομοσχέδιο

Την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, εκφράζουν οι καθηγητές με σχετική ανακοίνωσή τους. Οπως αναφέρουν οι καθηγητές, "θεσμοθετείται ένα νέο σύστημα διορισμών αποκλειστικά στηριγμένο στον ΑΣΕΠ, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση σε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι για πολλά χρόνια μαζεύουν προϋπηρεσία, ώρα την ώρα, μόριο το μόριο, εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα".

"Με αυτό τον τρόπο -προσθέτουν- ανατρέπονται βίαια, για μια ακόμη φορά, οι υπάρχουσες διαδικασίες και αντιμετωπίζεται ο εκπαιδευτικός ως "αναλώσιμο προϊόν". Η περίφημη μεταβατική περίοδος των 2 ετών είναι κυριολεκτικά κοροϊδία, μιας και έχει ήδη νομοθετηθεί η δραματική μείωση του συνολικού αριθμού διορισμών. Η επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δεν οδηγεί στο διορισμό, αλλά σε μια λίστα αναμονής πιθανού διορισμού για λίγους. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η εκτίμηση της ΟΛΜΕ ότι ο πραγματικός στόχος αλλαγής του συστήματος διορισμών είναι η μείωση του αριθμού των διοριζόμενων εκπαιδευτικών".

Ακόμα, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο, "όχι μόνο διατηρείται ο απαράδεκτος θεσμός του ωρομισθίου αλλά ``ωρομισθοποιείται`` ο θεσμός του αναπληρωτή, εισάγοντας το ``θεσμό του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο``. Επιχειρείται η αύξηση του ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών μέσω της υποχρέωσης για 5ωρη υπερωρία ως προϋπόθεση για να προσληφθούν αναπληρωτές".

Επίσης, κατά την ΟΛΜΕ:

”-Θεσμοθετείται η υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών για 3 χρόνια στην οργανική θέση του πρώτου διορισμού που θα λειτουργήσει ουσιαστικά σαν στρατιωτική θητεία για το νέο εκπαιδευτικό.

-Εισάγεται με τη διαδικασία του «δόκιμου εκπαιδευτικού» η ουσιαστική αμφισβήτηση της μόνιμης εργασίας του νέου εκπαιδευτικού. Έτσι, ο εκπαιδευτικός που κατέχει δύο πτυχία (βασικό και παιδαγωγικό) έχοντας επιτύχει στις αντίστοιχες εξετάσεις και μετά από πιθανά πολλαπλές επιτυχίες στον ΑΣΕΠ για να διοριστεί, θα ξανακρίνεται στη 2ετία από τον «Αξιολογητή» για το εάν είναι ικανός για εκπαιδευτικός ή όχι. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης - χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και της αμφισβήτησης της επαγγελματικής τους υπόστασης.

-Θεσμοθετείται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου «σε πρώτη φάση ως εσωτερική διαδικασία» που συνδέεται με την υλικοτεχνική υποδομή, την εξεύρεση πόρων από το ίδιο το σχολείο, την απώλεια διδακτικών ωρών, τις επιδόσεις των μαθητών, κ.λπ., που οδηγεί απευθείας στο «Σχολείο της Αγοράς».

-Τίθεται ως προϋπόθεση για να επιλεγεί εκπαιδευτικός ως στέλεχος, η συμμετοχή του σε προγράμματα αξιολόγησης.

-Παρά το θετικό γεγονός της κατάργησης της βάσης του «10», που πρώτη η ΟΛΜΕ ανέδειξε ως αίτημα από τη θεσμοθέτησή του, το νέο σύστημα πρόσβασης συνδέεται ξανά με τις επιδόσεις των μαθητών στο Λύκειο”.
nooz.gr

Read more...

Εκτός στόχων τα φορολογικά έσοδα

Μόνον τρεις από τις 67 Εφορίες που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής έχουν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για αύξηση των εσόδων, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Δ. Γεωργακόπουλος είπε στους διευθυντές του ΔΟΥ Αττικής ότι στις υπόλοιπες Εφορίες υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις που υπερβαίνουν το 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 20%, ενώ 23 Εφορίες δεν έχουν καν δώσει στοιχεία για την πορεία είσπραξης των εσόδων κατά το α΄ τρίμηνο εφέτος.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε το φαινόμενο αυτό «απαράδεκτο» και κάλεσε τους διευθυντές των Εφοριών να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Μεταφέροντας τις εντολές του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι εάν οι Εφορίες της Αττικής δεν φέρουν τα αποτελέσματα που πρέπει, τότε δεν θα τηρηθεί ούτε ο προϋπολογισμός ούτε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε από τους Εφόρους να εντείνουν τις προσπάθειες και τους ελέγχους για αύξηση των εσόδων με το υπάρχον προσωπικό και να καλύψουν τον Απρίλιο τους στόχους που έχουν τεθεί για το σύνολο του α΄ τετραμήνου εφέτος.

Όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, από τα 32 δις. ευρώ που είναι το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων ο στόχος είσπραξης για το 2010 είναι 1,5 δις. ευρώ, αλλά και ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται έως τώρα.

Στόχος του υπ. Οικονομικών είναι επίσης να αξιοποιηθεί η ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου, για την υποβολή δηλώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών από φορολογούμενους που δεν τις είχαν υποβάλει.
nooz.gr

Read more...