Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ποινική δίωξη για τον θάνατο του Κακαουνάκη

Διώκονται τρεις γιατροί του «Ευαγγελισμού»

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων άσκησε το μεσημέρι της Τρίτης η εισαγγελέας Πρωτοδικών, κυρία Θεοδώρα Μπότσα, σε βάρος τριών γιατρών του «Ευαγγελισμού» για το θάνατο του εκδότη και δημοσιογράφου, Νίκου Κακαουνάκη.

Πρόκειται για τρεις γιατρούς της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, στην οποία είχε χειρουργηθεί και νοσηλευτεί κατά το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2009, μέχρι και λίγο πριν από τον θάνατό του ο άτυχος δημοσιογράφος, συγκεκριμένα για τους κκ. Σωτήρη Στυλογιάννη, Σωτήρη Πρίγκουρη και Λ. Ιωσηφίδη. Οι δύο πρώτοι διώκονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων ενώ ο τρίτος μόνο για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Ο χειρουργός κ. Στυλογιάννης, ο οποίος έκανε τις τρεις χειρουργικές επεμβάσεις στον άτυχο δημοσιογράφο, ήταν ο διευθυντής της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2009 οπότε αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης, και ο κ. Πρίγκουρης, ο οποίος συνέδραμε στη δεύτερη επέμβαση ήταν αναπληρωτής διευθυντής. Ο τρίτος γιατρός, κ. Ιωσηφίδης, ήταν ο χειρουργός του δημόσιου νοσοκομείου που παραβρέθηκε στην τέταρτη και τελευταία χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί ο Νίκος Κακαουνάκης την παραμονή των Χριστουγέννων αμέσως μετά τη διακομιδή του στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΙΑΣΩ» σε μια απέλπιδα προσπάθεια της οικογένειάς του να περισώσουν την υγεία του ανθρώπου τους από τα λάθη –όπως τους καταλογίζουν- αλλά και την υπεροψία και την άρνηση συνεργασίας των γιατρών του «Ευαγγελισμού».

Για τον θάνατο του εκδότη και δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη, είχε συνταχθεί –και παραδοθεί αρμοδίως- πόρισμα από τον διευθυντή του Β΄ Χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» κ. Τιμολέοντα Κακαβούλη, στο οποίο περιγράφονταν όλες οι ενέργειες των θεραπόντων ιατρών αλλά και οι «ενδείξεις ευθύνης» που προέκυπταν για ορισμένους εξ αυτών.

Η μοιραία χειρουργική επέμβαση


Ο «Γολγοθάς» του Νίκου Κακαουνάκη άρχισε στις 24 Οκτωβρίου 2009 –τότε εισήχθη τον «Ευαγγελισμό» με συμπτώματα αναιμίας. Η κολονοσκόπηση στην οποία υποβλήθηκε εντόπισε έναν έμμισχο πολύποδα στο παχύ έντερο με διάμετρο 2 – 2,5 εκατοστά, ο οποίος μπορούσε να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά μέσα σε λίγα λεπτά, όπως αναφερόταν και στο επίσημο έγγραφο του νοσοκομείου. Στις 13 Νοεμβρίου 2009 ο ασθενής υποβλήθηκε εκ νέου στην εξέταση, και πάλι από τους ίδιους γιατρούς της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού». Πλέον όμως ο πολύποδας δεν είναι πια έμμισχος, αλλά έχει «αποκτήσει» ευρεία βάση, ενώ η διάμετρός του φτάνει τα 3 εκατοστά!

Ο Νίκος Κακαουνάκης χειρουργήθηκε στις 17 Νοεμβρίου. Έπειτα από τρεις ημέρες, υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Μπαίνει στην εντατική αλλά την όγδοη ημέρα παίρνει εξιτήριο. Όμως, 12 ημέρες μετά θα επιστρέψει στον «Ευαγγελισμό» με αφόρητους πόνους και πυρετό. Οι γιατροί τον βάζουν και πάλι στο χειρουργείο. Η νέα ιστολογική εξέταση δείχνει την ύπαρξη του συνδρόμου mesenteritis ossification, μεσεντερική οστεοποίηση, όπως αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα, που μετατρέπει το λίπος του εντέρου σε οστό. Διαπιστώνεται και ενδοκοιλιακή φλεγμονή.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2009 οι γιατροί βάζουν τον ασθενή στο χειρουργείο για τρίτη φορά μέσα σε είκοσι ημέρες! Η τρίτη ιστολογική εξέταση δείχνει ότι η μόλυνση έχει επεκταθεί, ενώ το σπάνιο σύνδρομο είναι σε εξέλιξη. Ο ασθενής εισάγεται στην Εντατική. Οι συγγενείς αποφασίζουν να τον μεταφέρουν στο «ΙΑΣΩ», όπου θα υποβληθεί σε ένα ακόμη χειρουργείο. Όμως, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Παρά την προσπάθεια των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, ο Νίκος Κακαουνάκης πεθαίνει στις 30 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες πριν κλείσει τα 72 του χρόνια…
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: