Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ...


Κατατίθεται σε λίγη ώρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους και προωθείται για επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός ενημέρωσε... την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την ταυτότητα των κτηρίων, τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης, τις αλλαγές χρήσης, τα προγράμματα μητροπολιτικών αναπλάσεων και άλλες διατάξεις.
Απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών, η κ. Μπιρμπίλη εκτίμησε πως η ρύθμιση των ημιυπαίθριων για διάστημα 40 ετών είναι μια ισορροπημένη λύση: «Το θέμα έχει δύο άκρα, το ένα της νομιμοποίησης, που δεν συμφωνεί κανείς να γίνει και είναι συνταγματικά παράλογο, και το άλλο της κατεδάφισης, το οποίο είναι κοινωνικά ανέφικτο» εξήγησε.
Επισήμανε ότι αντί να καταβάλλει ο πολίτης το πρόστιμο διατήρησης κάθε χρόνο, μπορεί να το καταβάλει για τα 40 επόμενα χρόνια εφάπαξ και σε καλύτερη τιμή. Διευκρίνισε πάντως ότι εξαιρούνται τα ολοσχερώς αυθαίρετα και άλλες αυθαιρεσίες.
Η υπουργός τόνισε ότι ο πυρήνας της ρύθμισης αφορά το έλλειμμα γης που δημιουργήθηκε εξαιτίας του τρόπου που χτίστηκαν οι πόλεις. Είπε ακόμη ότι η βάση του κοινωνικού κριτηρίου για το νομοσχέδιο είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύει και να δίνει ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία σε όσους συστηματικά αυθαιρετούν.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: