Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

MEXΡΙ ΚΑΙ 90 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΡΩ-ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Το ύψος του πακέτου ευρω-στήριξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ανέλθει έως τα 90 δισ. ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμα της, την Τετάρτη, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», επικαλούμενη πηγές κοντά στην Κομισιόν...


Κατά την οριστικοποίηση του σχεδίου στήριξης, στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, την περασμένη Κυριακή, ανακοινώθηκε ότι η βοήθεια από τις χώρες της ευρωζώνης θα είναι, για το 2010, 30 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του ΔΝΤ, αν και δεν έχει ξκαθαριστεί ακόμα, εκτιμάται ότι θα είναι στα 10 με 15 δισ. ευρώ.

Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι τα 30 δισ. ευρώ δεν αποτελούν παρά «ένα πρώτο βήμα», επικαλούμενη μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, καθώς το τελικό ποσό μπορεί να είναι «τουλάχιστον δύο φορές πιο υψηλό».

«Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το συνολικό ύψος της πίστωσης να φτάσει τα 90 δισ.ευρώ», προσθέτει η Handelsblatt, επικαλούμενη αυτή τη φορά πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε περίπτωση παρατεταμένης, χρονικά, βοήθειας προς την Ελλάδα, ο λογαριασμός για τη Γερμανία, η οποία θα καταβάλει τα περισσότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, θα είναι κατά πολύ υψηλότερος των 8,4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Μέρκελ: Δεν είναι ακόμα η ώρα για την «ultima ratio»

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενη στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 6 και 12 μηνών, που έγινε την Δευτέρα με μεγάλη υπερκάλυψη αλλά και ακριβό επιτόκιο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, είπε ότι έδωσε θετικά μηνύματα.

«Τα έντοκα γραμμάτια είχαν σημαντική υπερκάλυψη. Αυτό το θεωρώ καλό μήνυμα», εκτίμησε από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται για τη συμμετοχή της στη Σύνοδο Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια.

Η εξέλιξη της δημοπρασίας, δείχνει κατά την κυρία Μέρκελ, ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η στιγμή για την «έσχατη λύση» (ultima ratio), δηλαδή την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

«Η ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους για την περίπτωση ultima ratio», σημείωσε η κυρία Μέρκελ και προσέθεσε ότι «πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε μία τέτοια κατάσταση».

Όλι Ρεν: Η κοινή νομισματική πολιτική δεν αρκεί

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times Deutschland», ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, εξαγγέλλει μεγαλύτερες παρεμβάσεις της ΕΕ στην διαμόρφωση και την εκτέλεση του προϋπολογισμού των χωρών-μελών, ως συνέπεια της ελληνικής κρίσης.

Ο κ. Ρεν λέει ότι στόχος πρέπει να είναι ένας συντονισμός για το ύψος και την εξέλιξη των συνολικών δαπανών των κρατών-μελών, με την Ευρωζώνη να αναλαμβάνει στο πλαίσιο αυτό το ρόλο ενός συντονιστικού συμβουλίου.

Στη συνέντευξή του, ο επίτροπος επισημαίνει ακόμα ότι «οι διαφορές στην οικονομική ανάπτυξη μέσα στην ευρωζώνη είναι μία από τις αιτίες της έκρηξης των χρεών» και προσθέτει ότι «τώρα διδαχθήκαμε από τις συνέπειες της ελλιπούς οικονομικής συνεργασίας. Η κοινή νομισματική πολιτική δεν αρκεί».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: