Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής για την Οικονομία


Κατά τα λοιπά, ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο, με ψήφους 158 υπέρ, έναντι 128 κατά, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας μετά από αίτημα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.


Παπανδρέου: Να αλλάξουμε εποχή

"Ελάτε να αλλάξουμε εποχή. Σας καλώ όλους σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Να πάρετε θέση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας", δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου.

"Με το φορολογικό ν/σ εμπεδώνονται οι αρχές δικαιοσύνης, ισότητας και διαφάνειας", είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι "απαντάμε στο άδικο και το παράλογο, γιατί είναι παράλογο να πληρώνουν μόνο αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν". Πρόσθεσε ότι "με το ν/σ θα μπορούμε στοχευμένα να εφαρμόσουμε δικαιότερη φορολογική πολιτική. Δεν στρουθοκαμηλίζουμε, δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Κατόπιν, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι "η πολιτική ηγεσία μέχρι χθες προσποιούνταν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα", επισημαίνοντας την "πελατειακή διαχείριση που ασκούνταν επί έξι χρόνια και οδήγησε σε πρωτοφανή κατάρρευση τα φορολογικά έσοδα".

"Ο πλούτος ήταν δίπλα μας και τον βλέπαμε καθημερινά χαρίζονταν όμως δισ. ευρώ στα κέρδη των μεγαλομετόχων, πολλαπλασιάζονταν οι ανείσπρακτες οφειλές, και το βάρος έπεφτε στις πλάτες έντιμων φορολογούμενων", είπε και συμπλήρωσε: "Ενώ οι πηγές εσόδων περιορίζονταν, το όργιο σπατάλης πολλαπλασιαζόταν". Αναγνώρισε, δε, ότι "παθογένειες υπήρχαν για δεκαετίες και αφορούσαν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις".

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, υπογράμμισε: "Τολμάτε να μιλάτε κ. Σαμαρά για το πού είναι τα spread σήμερα; Αφήστε τις ψευδεπίγραφες κριτικές περί χρονοτριβής, όταν έξι χρόνια αιμορραγούσε η οικονομία".

Σαμαράς: "Κραυγαλέα αντιαναπτυξιακό το ν/σ"

"Απίστευτα πρόχειρο, χαρακτηριστικά άδικο και κραυγαλέα αντιαναπτυξιακό", χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο Αντώνης Σαμαράς, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των spread. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο επειδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το τροποποιήσει αρκετές φορές, αλλά και το κατέθεσε έξι ολόκληρους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας.

"Είναι άδικο γιατί επιφέρει ελαφρύνσεις, αλλά τις παίρνει πίσω με πολλούς τρόπους και αντιαναπτυξιακό γιατί επιτείνει την ύφεση με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών", είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι "έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων". Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους πανηγυρισμούς της μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τόνισε ότι "αν και υπήρξε μια παροδική πτώση τους, αυτά ξαναπήραν την ανηφόρα".

Παρέμβαση Παπακωνσταντίνου

Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτό που ονομάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρόχειρο είναι αυτό που για την κυβέρνηση είναι η δημοκρατία μέσα από διάλογο και διαβούλευση να γίνονται αλλαγές. Όσον αφορά την κατηγορία ότι είναι άδικο, απάντησε ότι σίγουρα είναι δικαιότερο από το προηγούμενο, αφού μετατοπίζει το βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σχετικά με την κατηγορία για αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα είπε ότι η ΝΔ είχε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές αδιακρίτως και δεν πέτυχε νέες επενδύσεις.

Σε σχέση με την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι θα αλλάξει το νομοσχέδιο ως κυβέρνηση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αυτό σημαίνει επαναφορά σε ένα άδικο και φορομπηχτικό καθεστώς υπέρ των εχόντων.

ΚΚΕ- ΛΑΟΣ- ΣΥΡΙΖΑ


Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μίλησε για αντιλαϊκά μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι ενώ τόσα χρόνια αυξάνονταν οι έμμεσοι φόροι, πλέον αυξάνονται ραγδαία και οι άμεσοι.

"Η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο καταδικάζει το επιχειρείν", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Βολές κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. "Πληρώνουν παραπάνω οι μη έχοντες και οι έχοντες συνεχίζουν να κερδίζουν", είπε και επέκρινε την κυβέρνηση ότι "δεν έχει λαϊκή εντολή να οδηγήσει τη χώρα σε επιλογές κατεδάφισης".
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: