Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


«Ταυτότητα» αποκτούν οι επαγγελματίες αγρότες. Η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, με νομοσχέδιο που προωθεί και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Σκοπός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η πλήρης καταγραφή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών της χώρας αλλά και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να εντοπίζονται κάθε φορά οι...
πραγματικοί δικαιούχοι των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ για πρώτη φορά εισάγεται και η έννοια του επαγγελματία αγρότη.
Το Μητρώο Αγροτών αποτελεί πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, ενώ είναι ένα από τα θεσμικά θέματα που είχε δεσμευτεί να επιλύσει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού μαζί με ένα ακόμα που αφορά την αναμόρφωση των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων παρουσιάστηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οπως επεσήμανε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «η χαρτογράφηση της αγροτικής δραστηριότητας είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δικαιότερη κατανομή των επιδοτήσεων, τη σωστότερη διαχείριση του κόστους παραγωγής, αλλά και την ανάπτυξη της περιφέρειας». Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, την προηγούμενη χρονιά μόνο το 33% από το σύνολο των 871.377 δικαιούχων ενισχύσεων ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Προτεραιότητά μας είναι η αύξηση του ποσοστού όσων επιλέγουν την αγροτική ως κύρια δραστηριότητα και η παράλληλη στήριξή τους», τόνισε η κ. Μπατζελή.
Τα κυριότερα σημεία
Σύμφωνα με τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου για το Μητρώο Αγροτών, η εγγραφή σε αυτό θα είναι υποχρεωτική. Επαγγελματίας αγρότης θεωρείται κάθε ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο, είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης και είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Πιο συγκεκριμένα:
Θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή στο Μητρώο όλων των ενήλικων φυσικών και νομικών προσώπων (συμπεριλαμβανομένων των μεικτών αγροτικών εκμεταλλεύσεων) που ασκούν στην επικράτεια αγροτική δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή φυτική, ζωική ή αλιευτική παραγωγή.
Για την ένταξη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων οι αγρότες θα συμπληρώνουν και θα υποβάλουν μηχανογραφικό έντυπο αίτησης στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Σε περίπτωση που παραλείψουν να υποβάλουν το έντυπο ή το συμπληρώσουν με ανακριβή στοιχεία, χάνουν το δικαίωμα στα ευεργετήματα που προβλέπουν τα μέτρα γενικής στήριξης.
Η εγγραφή του επαγγελματία αγρότη στο Μητρώο είναι προϋπόθεση για την εγγραφή του στην πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: