Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Υγιές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις



ΛΕΕΙ Ο ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ

Το σαφές μήνυμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος "ενεργειακής εθνοστέγης" της Εθνικής. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άντεξε και...
θα αντέξει από δω και πέρα, ανέφερε κατηγορηματικά ο Απόστολος Ταμβακάκης, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, πάνω από 9% και ρευστότητα σε πολύ καλά επίπεδα.

Ο κ. Ταμβακάκης κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί φυγής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι είναι εξαιρετικά υπερβολικά και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.Επίσης, ανέφερε ότι συνεχίζεται και η ζήτηση στον τομέα των δανειακών προϊόντων και οι τράπεζες ανταποκρίνονται, καθώς διαθέτουν σχετική ρευστότητα.

Το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας , "Ενεργειακή Εθνοστέγη", παρουσιάστηκε σε εκδήλωση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μελά, με τη συμμετοχή της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννη Αλαβάνου.

Δικαιούχοι του νέου προγράμματος είναι όλοι οι κάτοχοι κατοικιών που θέλουν να προβούν σε ενεργειακή αναβάθμιση της περιουσίας τους. Με το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται έως και το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για έργα ενεργειακής αναβάθμισης, με ή χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο καταναλωτικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας κατά 300 μονάδες βάσης.Με την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων το επιτόκιο θα είναι βασισμένο στο euribor και μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο των επισκευαστικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης. Η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνεται δωρεάν, χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων. Η διάρκεια χρηματοδότησης θα είναι έως 5 έτη για δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και έως 15 έτη για δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις παρέχεται δυνατότητα για 12μηνη περίοδο χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου.

Όσον αφορά την δυνατότητα χρηματοδότησης εργολάβων-μηχανικών, για έργα που έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από την ΕΤΕ, θα προβλέπεται πρόγραμμα παράλληλης χρηματοδότησης του μηχανικού-εργολάβου με βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κινήσεως για την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό θα αποπληρώνεται από το επισκευαστικό δάνειο του ιδιώτη-ιδιοκτήτη όταν το έργο ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί.

Όπως ανέφερε ο κ.Ταμβακάκης, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί μεγάλες επενδύσεις συνολικής αξίας 1,44 δισ. ευρώ σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες βιοαερίου και βιομάζας, με δανειοδότηση συνολικού ύψους 855 εκατ. ευρώ. Αυτές που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν αντιστοιχούν σε επενδύσεις αξίας 668 εκατ. ευρώ και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια περίπου 460 Mw. Έτσι, με χρηματοδότηση της Εθνικής, σήμερα παράγεται το 43% της συνολικής ενέργειας από αιολικά, το 26% της συνολικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, το 12% της συνολικής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά και το 57% της συνολικής ενέργειας της χώρας από βιοαέριο και βιομάζα. Παράλληλα, σήμερα κατασκευάζονται νέες μονάδες συνολικής αξίας 770 εκ. ευρώ οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα παράγουν επιπλέον 407 Mw ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στην χρηματοδότηση μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος έως 100 kw το καθένα. Η Εθνική έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση 160 τέτοιων επενδύσεων συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, με 45 εκατ. ευρώ.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η κ.Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και σε αυτές που θα ακολουθήσουν και θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον τομέα της "πράσινης" οικονομίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: