Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Προσφυγή Κομισιόν κατά της Ελλάδας για τα "Eλληνικά Nαυπηγεία"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε με προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής στις 2 Ιουλίου 2008, με την οποία είχε ζητηθεί από την Ελλάδα να ανακτήσει από τα Eλληνικά Nαυπηγεία ΑΕ 230 εκατομμύρια - ποσό στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν και οι τόκοι - για ενισχύσεις οι οποίες κρίθηκαν παράνομες.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2008 οι αρμόδιες υπηρεσίες της βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ώστε να βρεθούν τρόποι για την εφαρμογή της απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι σήμερα οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν ώστε να διασφαλιστεί η ουσιαστική εφαρμογή της απόφασης με σεβασμό στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των εργαζομένων της εταιρείας.

Αποτέλεσμα ήταν να αποφασίσει σήμερα η Επιτροπή την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 108 παράγραφος 2 της Συνθήκης της ΕΕ.

Στην απόφασή της του 2008, η Επιτροπή είχε κρίνει ότι μεταξύ 1996 και 2002, η Ελλάδα έλαβε 16 διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης,σε μια περίοδο που το ναυπηγείο αντιμετώπιζε δυσχέρειες.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι πολλές από τις ενισχύσεις αυτές χορηγήθηκαν στα ναυπηγεία από το ελληνικό κράτος και την τότε κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα ΕΤΒΑ υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμένως να εγκριθούν από την Επιτροπή και, επιπλέον, ότι δεν ήταν συμβατές με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η Ελλάδα και τα ναυπηγεία δεν τήρησαν τους όρους που συνόδευαν τις ενισχύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ που είχε εγκρίνει το 1997 αλλά στη συνέχεια και το 2002.

Σύμφωνα με την Επιτροπή όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία συνολικά υπερβαίνουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ, έδωσαν όφελος στις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρίαςτων ναυπηγείων,παρέχοντάς της έτσι αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: