Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΤΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Ρεπορτάζ: B.Nέδου-Κ.Ζούλα (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Με το ενδεχόμενο της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης ανοιχτό, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο πρωθυπουργός ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, πορεύεται πλέον η χώρα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ξεκινώντας τις χθεσινές εργασίες του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε ότι «είτε χρησιμοποιήσουμε είτε όχι τον μηχανισμό αυτόν που έχει δημιουργηθεί -και αυτό είναι ένα θέμα προς αξιολόγηση- είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χώρα μας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στην επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ., αποδίδοντας μάλιστα και εύσημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη...


Με τη χθεσινή εισήγησή του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την προτεραιότητα της κυβέρνησης για ανάπτυξη και επενδύσεις, η αναζήτηση των οποίων θα γίνεται ουσιαστικά υπό την αιγίδα του πρωθυπουργικού γραφείου. «Ιδιαίτερα δε για τις πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την οικονομία», είπε ενδεικτικά ο κ. Παπανδρέου, «θέλω να υπάρχει άμεση επαφή με το δικό μου γραφείο, ώστε να υπάρχει ένας συντονισμός». Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν στην «Κ» ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει άμεση προσωπική ενημέρωση για οτιδήποτε σχετίζεται με αναπτυξιακά ζητήματα. Ουσιαστικά ήδη υφίσταται ένας μηχανισμός στο Μέγαρο Μαξίμου, με άξονες τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη και τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ηρ. Πολεμαρχάκι, οι οποίοι εξετάζουν κάθε επένδυση ξεχωριστά, ανεξαρτήτως της προεργασίας που μπορεί να έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε ισάριθμα υπουργικά συμβούλια, την ανάγκη για την τήρηση του «σιωπητηρίου» που έχει ο ίδιος σημάνει. Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς, πριν από κάθε δημόσια εμφάνισή τους, να συνεννοούνται προηγουμένως με όσους ασχολούνται στην κυβέρνηση με την επικοινωνία (κυβερνητικός εκπρόσωπος, γραφείο Τύπου πρωθυπουργού, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης). «Να μη γίνουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, «οι αναλυτές, οι σχολιαστές των γεγονότων, ας τα αφήσουμε αυτά στους δημοσιογράφους», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η παραίνεσή του περιλαμβάνει και τα διεθνή ΜΜΕ. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ξανά και στον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να λαμβάνονται οι αποφάσεις, λέγοντας πάλι ότι «πρέπει να υπάρχει ένα είδος καταλόγου προϋποθέσεων» για το νομοθετικό έργο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και «για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και του Προγράμματος Σταθερότητας». Τη συνεδρίαση έκλεισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνοντας στους παρευρισκομένους ότι εφεξής οι επιδόσεις των υπουργείων, όσον αφορά την τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο ώστε, όπως είπε, «να διακοπεί αυτή η συνεχής παραφιλολογία».

Πηγές της αντιπροεδρίας ανέφεραν μάλιστα αργότερα ότι είτε την ερχόμενη Παρασκευή είτε τη Δευτέρα θα αναρτηθεί η αμέσως επόμενη αξιολόγηση των υπουργείων. Στο περιστύλιο οι περισσότεροι υπουργοί δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την εξαγγελία του κ. Πάγκαλου. Η σαστιμάρα των περισσοτέρων ήταν εμφανής κατά την έξοδό τους από τη Βουλή, ενώ αρκετοί χαρακτήριζαν την πρωτοβουλία του κ. Πάγκαλου περιττή.

Οσον αφορά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αρκετοί υπουργοί (Ευ. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης) είχαν ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα ορισμένων διατάξεων (π.χ. η μείωση του εκλεκτορικού σώματος), ενώ άλλοι -όπως ο κ. Π. Μπεγλίτης- εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για την κατάργηση της βάσης του 10. Τέλος, γκρίνια καταγράφηκε στον ΚΤΕ Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση σχετικά με τους ημιυπαίθριους.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: