Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011

Τετραπλό χαράτσι στα ακίνητα με μείωση αφορολόγητου και νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Νέα βάρη στην κτηματαγορά

Το νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μάλλον θα είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και θα αφορά στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμής ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ.
Το νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μάλλον θα είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και θα αφορά στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμής ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ. (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τετραπλό «χτύπημα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2011-2015.

Τα βασικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα ακίνητα είναι τα εξής:

* Μειώνεται το αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις 100.000 ή 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, από 400.000 σήμερα.

Εφόσον το αφορολόγητο πέσει στις 100.000 ευρώ, ουσιαστικά θα φορολογείται όλη σχεδόν η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Αν, μάλιστα, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυξηθούν το 2012, τότε θα πιαστούν ακόμη περισσότεροι ιδιοκτήτες στην «τσιμπίδα» της Εφορίας.

Πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο θα επιβάλλονται συνετελεστές από 0,1% έως 2%. Το τμήμα από τις 100.000 μέχρι τις 400.000 εκτιμάται ότι θα φορολογείται με 0,1% ή αν τελικά το αφορολόγητο διαμροφωθεί στις 200.000 ευρώ, τότε ο συντελεστής μέχρι τις 400.000 ευρώ θα είναι πιθανώς 0,2%.

* Επιβάλλεται νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο συντελεστής θα είναι από 1 έως 2 τοις χιλίοις, ενώ δεν αποκλείται το τέλος να είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Πιθανώς, θα επιβληθεί στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμής ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ.

* Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα ακίνητα με αντικειμενική αξία υψηλότερη των 2.500 ή των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

* Αυξάνονται τα τεκμήρια για όλες τις κατηγορίες ακινήτων (πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα και εξοχική).

H ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως εξής:

- μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 30 ευρώ ανά τ.μ.

- από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 50 ευρώ ανά τ.μ.

- από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 80 ευρώ ανά τ.μ.

- από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 150 ευρώ ανά τ.μ.

- από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 300 ευρώ ανά τ.μ.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης των βοηθητικών χώρων της πρώτης κατοικίας, έχουν ορισθεί τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας.

Για τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ/τμ, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά (40%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και πάνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά 70%.

Όταν υπάρχει μονοκατοικία όλα αυτά τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%. Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων λαμβάνεται υπόψη η τιμή εκκίνησης.

Όταν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν λαμβάνεται το ήμισυ της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία μαζί με το βοηθητικό χώρο.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή, «παγώνουν» για εφέτος οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (και θα αυξηθούν το 2012, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προγραμματισμό που υπάρχει), ενώ επεκτείνεται η αναστολή του «πόθεν έσχες» πέραν της πρώτης κατοικίας.

Η αναστολή θα ισχύσει έως και το 2013. Σήμερα, ισχύει μόνο για α΄κατοικία έως 120 τμ και για αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, δεν θα μειωθεί το αφoρολόγητο όριο για την αγορά α΄κατοικίας, το οποίο είναι 200.000 ευρώ για τους άγαμους και 250.000 για τους έγγαμους.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτηρίζει τα μέτρα ως «ληξιαρχική πράξη θανάτου» της ακίνητης περιουσίας αλλά και κάθε ελπίδας για ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι είναι αδύνατη η πληρωμή όλων των παραπάνω φόρων, και συνεπώς το Δημόσιο θα έχει στη διάθεσή του μόνο τον δρόμο των κατασχέσεων και πλειστηριασμών των ακινήτων.

Καθώς οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπουν δρακόντειες ποινές ακόμη και για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά και πάλι τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτου για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους ακινήτων, ως μόνη σανίδα σωτηρίας, ώστε να μην καταδικαστούν μαζικά σε ποινές ακόμη και κάθειρξης, για αδυναμία πληρωμής φόρων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Βροχή» τα εξώδικα πολιτών προς βουλευτές για το Μεσοπρόθεσμο

Σειρά είχαν οι βουλευτές Χανίων

«Περιμένουμε από αυτούς που εκλέγουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» αναφέρεται στο εξώδικο
«Περιμένουμε από αυτούς που εκλέγουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» αναφέρεται στο εξώδικο (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εξώδικο-διαμαρτυρία προς τους τρεις βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ, μέσω του οποίου τους καλούν να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, απέστειλαν 29 πολίτες των Χανίων.

Αντίστοιχα εξώδικα έχουν λάβει από πολίτες οι βουλευτές Ηρακλείου, Πιερίας και Ηλείας.

«Περιμένουμε από αυτούς που εκλέγουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι τα συμφέροντα των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου» αναφέρουν 29 πολίτες των Χανίων.

Το εξώδικο έχει αποδέκτες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, Ευτύχη Δαμιανάκη και Ευαγγέλια Κουρουπάκη, ενώ κοινοποιείται και στον βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Ο κ. Κουβάτσος, Χανιώτης που υπογράφει το εξώδικο, σημειώνει ότι «εκτός από τους 29 που το αποστέλλουν, το έχουν συνυπογράψει και δεκάδες ακόμα πολίτες των Χανίων».

Απάντηση στο εξώδικο έδωσε με γραπτή της δήλωση η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη, επισημαίνοντας πως «η πολιτική δεν ασκείται με εξώδικα και νομικίστικους όρους, ειδικά όταν πρόκειται για την σωτηρία της πατρίδας».

Στην απάντηση της, η κ. Κουρουπάκη αναφέρει: «Μετά από επικοινωνία που είχα με τον δικηγόρο Χανίων κ. Χατζημιχελάκη, ο οποίος είναι ένας από τους 30 υπογράφοντες την εξώδικο διαμαρτυρία, που με δικαστικό επιμελητή μου επεδόθη και αφού με διαβεβαίωσε ότι δεν βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση-διαμάχη με κάποια οργανωμένη ομάδα πολιτών, αλλά απλά 30 φίλοι, μεταξύ τους Χανιώτες, θέλησαν να επιστήσουν την προσοχή στους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, τον ευχαριστώ ιδιαίτερα.

»Ακόμη, ευχαριστώ και τους υπόλοιπους 29 συμπολίτες μου για τις νομικές συμβουλές και πληροφορίες που μου δίνουν μέσω του εγγράφου. Δηλώνω δε, ότι παραμένω σταθερή στην άποψή μου, ότι η πολιτική δεν ασκείται με εξώδικα, νομικούς και νομικίστικους όρους, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τη σωτηρία της πατρίδος».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πωλείται το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών

newpost.gr
Πωλείται το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών

Στο «σφυρί» βγαίνει το κτίριο που στεγάζει την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, ιδιοκτησίας της Κ.Ε.Δ. όπως και άλλα τμήματα στις Σέρρες και στη Ξάνθη.

Την αποκάλυψη έφερε στο φως της δημοσιότητας το infoserres.gr.

Όπως παρουσιάζεται σε πίνακα με «Χώρους Γραφείων Διαχείρισης ΚΕΔ» που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης (9/6) στη Βουλή, κτήρια όπως της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών.

Read more...

Φταίνε οι ...φήμες, λέει το υπ. Οικονομικών για την S&P

Αυτό κατάλαβαν για τη νέα υποβάθμιση


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου http://img.protothema.gr/EF4A370097323FCBAA70997A5E1C5122.jpg

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Στον ...κόσμο του το υπ. Οικονομικών, το οποίο πριν από μερικές εβδομάδες είχε κατηγορήσει τα ...μέσα ενημέρωσης για την υποβάθμιση από την Moody's, ενώ τώρα ρίχνει το φταίξιμο στις φήμες και στις δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ και της ΕΚΤ. Αποκλείεται, βεβαίως, να φταίει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, καθώς οι διεθνείς οίκοι που αποφαίνονται για τις οικονομίες όλου του κόσμου είναι πιθανότερο να παρακολουθούν την όποια φημολογία παρά τα γεγονότα...

Το υπουργείο, λοιπόν, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο οίκος επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση «εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ» και κατηγορεί τον οίκο πως «παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια».

Τονίζει επίσης πως η S&P δεν έλαβε υπόψη τις κινήσεις της Κυβέρνησης ώστε «να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη».

Και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει με τη δέσμευση πως «παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας» ...

Read more...

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος»

newpost.gr
«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος»
Σε συνέντευξη «κόλαφο» που παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, στο «Βήμα», δήλωσε ότι το το Μεσοπρόθεσμο είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας και δεν αποτελεί λύση για τη χώρα.

Σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ άσκησε για μία ακόμη φορά ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορώντας την κυβέρνησης για ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα. «Δεν μπορούμε να πάμε με αυτή την κυβέρνηση όπως είναι αυτή τη στιγμή στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο κερδίζονται η χάνονται όλα». Ενώ προσθέτει, «πέρυσι έπρεπε να είχαμε επαναδιαπραγματευτεί το χρέος, τώρα βουλιάζουμε. Χρειάζεται μια κυβέρνηση εμπιστοσύνης από το λαό, που μπορεί να μην είναι η παρούσα ή να μην έχει τα ίδια πρόσωπα ή να προκύψει από συγκυβέρνηση. Πάντως, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εμπιστοσύνης πια...»

Φυσικά, δεν άφησε ασχολίαστο το κίνημα των Αγανακτισμένων, εξηγώντας ότι «και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μια πλατεία είναι πλέον, όπως αυτή του Συντάγματος. Και ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς αγανακτισμένοι είναι, αλλά οι πλατείες δεν οδηγούν πάντα σε λύσεις».

Ωστόσο, τάχθηκε κατά της επιστροφής στη δραχμή, ενώ σχετικά με την οικονομία της χώρας άφησε αιχμές και για τους χειρισμούς της ΕΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Με το Μεσοπρόθεσμο δεν πάμε πουθενά, θα είμαστε μονίμως στο ίδιο σημείο. Πρέπει η αναδιάρθρωση του χρέους να σημάνει την πολιτική αναδιάρθρωση της ευρωζώνης. Το στοίχημα για το χρέος να γίνει το στοίχημα για το ευρώ». Ο κ. Ανδρουλάκης ακόμη εξέφρασε την άποψη ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή. «Πρέπει να δουλεύουμε επί τριάντα χρόνια με ρυθμούς ανάπτυξης 10-12%, πράγμα αδύνατο. Η λύση είναι η Ε.Ε. να μας επιβάλει ένα μίνιμουμ σχέδιο Μάρσαλ για να σωθούμε».
Read more...

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor’s με αρνητικές προοπτικές

«Μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθρωσης»

Η προηγούμενη υποβάθμιση της Ελλάδας έγινε τον περασμένο Μάιο
Η προηγούμενη υποβάθμιση της Ελλάδας έγινε τον περασμένο Μάιο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα κατά μία κατηγορία στην βαθμίδα CCC από την κατηγορία B διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές. Δύο μήνες μετά την προηγούμενη υποβάθμιση, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι είναι πιθανή η αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από την Ελλάδα.

Επιπλέον επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας σε "C".

Πρόκειται για τη χαμηλότερη αξιολόγηση χώρας από την S&P, μόλις τρείς βαθμίδες πάνω από τη χρεοκοπία.

Όπως αναφέρει η S&P, οι πιθανότητες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους είναι ιδιαίτερα αυξημένες (τις υπολογίζει σε 30-50%) και προσθέτει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος είναι μεγάλοι, κάνοντας ακόμη αναφορά και σε πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας.

Σε περίπτωση κουρέματος του χρέους, υποστηρίζει η S&P, το ποσό θα φτάσει το 50 και 70%.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ακόμη ότι η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει υψηλή παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης.

Επιπλέον, η S&P εκτιμά ότι σε μία αναδιάρθρωση θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες πιστωτές το πιθανότερο με μη ευνοϊκούς όρους, κάτι που θα προκαλέσει ‘πιστωτικό επεισόδιο’.

Σε αυτήν την περίπτωση, η S&P θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την αξιολόγηση της Ελλάδας στην βαθμίδα D, δηλαδή χρεοκοπία.

«Κατά την άποψή μας μία τέτοια λύση θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα την αξιολογούσαμε ως de facto χρεοκοπία (default), βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων μας. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (selective default- SD)», υπογραμμίζει η έκθεση.

Ανακοίνωση του υπουργείου

Το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωσή του αναφέρει ότι

«Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor's γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

» Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.

» Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μας δίνανε 250 δισ. € και τα αρνηθήκαμε!


Από το "udemand"

Συνασπισμός 7 σκανδιναβικών χωρών πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση πριν υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα, χρηματική ενίσχυση 250 δισ. ευρώ σε βάθος 5 ετών με δόσεις, με αντιπαροχή να τους δοθεί η έγκριση έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση έγινε από τον οργανισμό Scandec Org που είναι μία εμπορική – οικονομική – πολιτική ένωση των επτά σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.
Ο Scandec Org πρότεινε δωρεάν μελέτη έρευνα εξόρυξη και ...
εμπορία των κοιτασμάτων με αναλογία κέρδους 80% προς 20% (το 20% στην Ελλάδα, το 80% στον διεθνή οργανισμό), προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των 250 δισ. ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.
Παράλληλα δεσμευόταν για μεταφορά κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων του μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία ναυπήγησης του ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό του οργανισμού, ενώ λίγο καιρό μετά ο οργανισμός των σκανδιναβικών κρατών έλαβε ειδοποίηση από μια κοινοπραξία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα.
Τον Ιούνιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε διεθνώς μια έρευνα – μελέτη του που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Γαύδο. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού κατά 99%, δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στη θάλασσα, όπου και χάνεται, εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα σημεία το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό.
Τον Ιούλιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου.
Και πάλι όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων Τούρκους και Λίβυους!
Από όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι Τούρκοι, Λίβυοι, και Ισραηλινοί κλέβουν φυσικό αέριο από την Ελλάδα, στην οποία ανήκουν μεγάλα κομμάτια των κοιτασμάτων στις Λεκάνες Απούλειας, Ηροδότου και Σύρτης.
Η αναφορά της νορβηγικής εταιρείας TGF-MoR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μιλάει για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φοράς του συνόλου της Σιβηρίας.
Παράλληλα η ίδια εταιρεία μετά από έρευνες που έχει κάνει στο Ιόνιο μιλάει για ύπαρξη 900.000 βαρελιών φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλονιάς, 1.200.000 βαρελιών ανοικτά του Κατάκολου, 800.000 βαρέλια στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια στους Οθωνούς.
Οι αποκαλύψεις αυτές, γνωστές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής δίνουν το προφίλ μιας Ελλάδας, που θα μπορούσε με τον ορυκτό της πλούτο να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.
Δρ. Ευαγγελία Ε. Γκόλια
Χημικός, Γεωπόνος
ΜΔΕ στη Διασφάλιση Ποιότητας
Διδακτορικό Δίπλωμα στη Ρύπανση Εδαφών
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΦΠ & ΑΠ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Read more...

Ιrish Times: Η αποτυχημένη Ελλάδα απειλεί τις χώρες της Ευρωζώνης

newpost.gr
Ιrish Times: Η αποτυχημένη Ελλάδα απειλεί τις χώρες της Ευρωζώνης

Ιδιαίτερα καυστικό και αιχμηρό για την Ελλάδα είναι το σημερινό άρθρο των ιρλανδικών Irish Times, το οποίο τονίζει ότι εάν οι ελληνικές παθογένειες στον πολιτικό και στον οικονομικό τομέα, αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον, τότε οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα τεθούν πραγματικά σε κίνδυνο.

Η Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι ένα οριακά αποτυχημένο κράτος, με μία κοινωνία που στερείται συνοχής, που είναι βαθιά διχασμένη και την οικονομία να είναι σε κατάσταση σοκ.

Πριν από έναν χρόνο, όταν δινόταν πακέτο διάσωσης στη χώρα με τη χειρότερη διακυβέρνηση διαχρονικά, υπήρχε ελπίδα ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλά. Παρά το γεγονός ότι τότε υπήρχε σχετικά νέα κυβέρνηση αποφασισμένη για ριζικές μεταρρυθμίσεις, την ανάγκη των οποίων αναγνώριζα και οι πολίτες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο απειλές και κίνδυνοι.

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν προκαλεί έκπληξη, με βάση το ιστορικό υπόβαθρο της Ελλάδας. Το δημοσιονομικό χάος της χώρας έχει στρέψει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην Ελλάδα τους τελευταίους 18 μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα των ιστορικών σε θέματα οικονομίας, Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff, από το ξεκίνημά της το 1820, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ συχνά μπροστά στο ενδεχόμενο της πτώχευσης, κάτι που γίνεται και τώρα.

Η ιστορία δίνει μία εξήγηση, αφού έχοντας περάσει αιώνες ως υποταγμένη επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Ελλάδα ήταν αποκομμένη από τις σταδιακές αλλαγές στην κοινωνία και στην πολιτική στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Μια συνέπεια είναι μια πολύ αδύναμη κοινωνία των πολιτών και μικρή παράδοση ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων. Αυτοί οι οποίοι ασκούν την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα, το κάνουν με έναν βαθμό της απολυταρχίας ασυνήθιστο για την δημοκρατική Ευρώπη.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, στα φαινόμενα διαφθοράς όπως και στο μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα. Μετά από το πέρασμα της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών η Ελλάδα παραμένει η πλέον στρατιωτικοποιημένη κοινωνία στην Ευρώπη, με υπέρογκες δαπάνες για την άμυνα. Οι κίνδυνοι, εξάλλου, για φαινόμενα ένοπλης βίας, λόγω της βαθύτερης ύφεσης, ελλοχεύουν, σημειώνεται.

Irish Times επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα, αφού η οικονομία της Ελλάδας περιλαμβάνει ελάχιστες εξαγωγές, έλλειψη καινοτομίας και επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι, υπάρχουν λίγοι λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα, αφού η οικονομία, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν λειτουργούν. Αυτό δεν είναι κακό μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, που κινδυνεύουν από μια ελληνική κατάρρευση.

Εμείς, θα προσθέσουμε ότι σε πολλά από τα σημεία του δημοσιεύματος, ο συντάκτης, Dan O' Brien έχει δίκιο, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και η χώρα του, η Ιρλανδία, δεν αποτελεί και οικονομικό πρότυπο για την ευρωζώνη, αφού ακολούθησε την Ελλάδα στη λήψη πακέτου στήριξης, ώστε να μην καταρρεύσει το τραπεζικό της σύστημα…

Βαγγέλης Βιτζηλαίος


Read more...

Η Ιρλανδία κάνει την στάση σας προδοτική


«Κρατάμε στα χέρια μας έναν όμηρο, το ευρώ, γι’ αυτό πρέπει να δείξουμε πως έχουμε τα κότσια να απειλήσουμε ακόμη και με χρεοκοπία, προκειμένου να μη θυσιαστεί η Ιρλανδία»,
Ιρλανδία: Κατά μέτωπον αντιπαράθεση με την Ε.Ε. που μας αφορά…

Η ευρωπαϊκή εξέγερση, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι Ιρλανδοί, συνεχίζεται! Και είναι ειρηνική. Νέα κατά μέτωπον αντιπαράθεση της Ιρλανδίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλεί η επιδίωξη των δανειστριών χωρών που συζητούν την υποθήκη δημόσιας περιουσίας. Σε επίπεδο Ε. Ε. υπάρχει αίτημα χωρών -με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση- οι οποίες ζητούν ενέχυρο για τα δάνεια διάσωσης, κατήγγειλε, προχθές Πέμπτη, ο υπουργός των Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.
Οπως δήλωσε, «μια νέα ιδέα τώρα προέρχεται από τις χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ -που είχαν εγγυηθεί έως τώρα τα δάνεια διάσωσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία- να απαιτούν υποθήκη στη δημόσια περιουσία όσων χωρών χρειασθούν επιπλέον χρήματα στο μέλλον, όπως ο διευθυντής της τράπεζας θα έβαζε υποθήκη ένα κτήμα για να δώσει δάνειο». Αυτή είναι η τελευταία τάση στην Ευρώπη και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Νούναν στο Δουβλίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το αίτημα «βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, προφανώς θα υπάρξει αντίσταση σε αυτό», πρόσθεσε ο κ. Νούναν.
Στην ερώτηση, τι σημασία αποδίδει στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, όπως η Moody’s, για το ενδεχόμενο να ερμηνευθεί ως χρεοκοπία της Ελλάδας ακόμα και η περίπτωση της εθελουσίας από τους ιδιώτες επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, και ο κίνδυνος να υπονομεύσει το αξιόχρεο άλλων μελών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, ο κ. Νούναν απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι εγκυμονεί συστημικό κίνδυνο για την Ιρλανδία».
Πάντως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η -έως τώρα- αντίδραση της κυβέρνησης και του νέου Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι με τους πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Ε. Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε αγαστή συνεργασία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ τού έχουν ζητήσει εις μάτην να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μια μείωση της τάξης του 1% στο επιτόκιο του δανείου διάσωσης της χώρας του που έχει επιβληθεί με το Μνημόνιο.
Ομως, ο Εντα Κένι, αν και έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες, απέδειξε πως είναι σκληρός διαπραγματευτής. «Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα αλλάξουμε τον φορολογικό συντελεστή του 12,5% επί των κερδών των επιχειρήσεων», δήλωσε, χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τις πιέσεις. Γερμανία και Γαλλία θεωρούν ότι η αύξηση του συντελεστή αποτελεί «κλειδί», προκειμένου να υπάρξουν διορθώσεις στους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Να επισημανθεί ότι οι φωνές που καλούν σε ένα νέο δημοψήφισμα πληθαίνουν πάλι στην Ιρλανδία, με το επιχείρημα πως ο ιρλανδικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ για το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που του επιβλήθηκε με το Μνημόνιο από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ. Ανάμεσα στις φωνές που ξεχωρίζουν είναι του οικονομολόγου Ντέιβιντ Μακ Ουίλιαμς, ο οποίος επικαλείται το ιρλανδικό Σύνταγμα. Και του επιχειρηματία Ντέκλαν Γκάνλεϊ, που είχε ηγηθεί του κινήματος για την καταψήφιση της Συνθήκης της Λισσαβώνας το 2008. «Κρατάμε στα χέρια μας έναν όμηρο, το ευρώ, γι’ αυτό πρέπει να δείξουμε πως έχουμε τα κότσια να απειλήσουμε ακόμη και με χρεοκοπία, προκειμένου να μη θυσιαστεί η Ιρλανδία», λέει!
ZEZA ZHKOY (Καθημερινή)

Read more...

BLOOMBERG : ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΚΤ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Για «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γερμανίας με αντικείμενο την υλοποίηση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας κάνει λόγο τη Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμώντας ότι η μετωπική σύγκρουση μεταξύ των...
δύο πλευρών προκαλεί τόσο ζημιά που οι δύο πλευρές πιθανότατα θα έρθουν σε συμβιβασμό. Έχει να κάνει με το πώς θα χειριστείς την επιμήκυνση της ωρίμασης του ελληνικού χρέους χωρίς να χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός» τονίζει αναλυτής στο πρακτορείο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντς Τρισέ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται στα χαρακώματα σε ό,τι αφορά το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας σε διάστημα 14 μηνών. Μια ομάδα βόρειων χωρών (Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβενία) με προεξάρχουσα τη Γερμανία, προτείνει, ταυτόχρονα με τη χορήγηση νέων διμερών δανείων στην Ελλάδα, να υπάρξει και μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, χωρίς «κούρεμα» αλλά με συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Μία άλλη ομάδα χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο) προτείνουν χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, χωρίς επιμήκυνση με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τάσσεται κατηγορηματικά κατά της επιμήκυνσης με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια μορφή ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους χαρακτηρίζοντας αυτή την προοπτική «μεγάλο λάθος». Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία που θα εγγυάται την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο, το ΔΝΤ έχει απειλήσει ότι δεν θα εκταμιεύσει τη δική της δόση. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης πραγματοποιούν την Τρίτη έκτακτη σύσκεψη, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν αυτό που ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε «καταστροφή τύπου Lehman Brothers σε ευρωπαϊκό έδαφος». Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συνιστά απειλή για το ευρώ διαμηνύει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag. «Το ευρώ θα παραμείνει σταθερό ακόμη και σε αυτή την περίπτωση» υποστηρίζει, σε αντίθεση με άλλους τεχνοκράτες και πολιτικούς.
Read more...

Ξαναχτυπά η «Κασσάνδρα»

Ρουμπινί: Σε διάσπαση οδηγείται η ευρωζώνη


http://img.protothema.gr/7B2E2A1374E8F370927686D58D7353FA.jpg
Για πολλοστή φορά ξαναχτυπά η γνωστή «Κασσάνδρα» των αγορών και επιμένει στο σενάριο εγκατάλειψης του ευρώ από Ελλάδα, Πορτογαλία και ενδεχομένως κι άλλες ασθενείς χώρες της Ευρωζώνης!

Σε μια νέα του συνέντευξη σε αμερικανικά ΜΜΕ ο Νουριέλ Ρουμπινί δηλώνει πως το ενδεχόμενο πιθανής διάσπασης της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης είναι ορατό, «στην περίπτωση που η Ευρωζώνη δεν καταφέρει να επιλύσει το οικονομικό και ανταγωνιστικό χάσμα μεταξύ των μελών της».

Τονίζει πως το όραμα αλλά πρωτίστως η ουσία της ΟΝΕ ουδέποτε επετεύχθη και καταλήγει στην πρόβλεψη πως ο «μοναδικός τρόπος για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη για τις χώρες- μέλη της περιφέρειας είναι η εγκατάλειψη του ευρώ και η υιοθέτηση των εθνικών τους νομισμάτων».

Κάτι που «βλέπει» σε ορίζοντα - το αργότερο – πενταετίας!!!

Στον διάσημο οικονομολόγο έσπευσε να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Μιλώντας από το βήμα του London School of Economics, ο μεσιέ Τρισέ τόνισε πως όσοι βιάζονται να αμφισβητήσουν τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης πλανώνται πλάνην οικτρά και διευκρίνισε πως όσα προβλήματα ταλανίζουν σήμερα την Ευρώπη διόλου δεν διαφέρουν από τις ανισορροπίες και τα προβλήματα των επιμέρους αμερικανικών Πολιτειών. Κι όπως αυτές θα τα ξεπεράσουν με την αρωγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το ίδιο θα συμβεί και στην Ευρωζώνη με την αρωγή των μελών της …

Read more...

«Eπίθεση» στο μνημόνιο απο Financial Times

Η Ελληνική κρίση «φόβητρο» για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες


http://img.protothema.gr/0384ABBB118E1CB0EBB3E101AAE4F140.jpg
Διπλή … «επίθεση» από κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες στο Μνημόνιο και στις επιλογές της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους!

Ο λόγος για τα δημοσιεύματα των Financial Times και Guardian που επισημαίνουν πως η διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος» περισσότερο έχει να κάνει με την κατά το δυνατόν διασφάλιση των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος παρά στην επίλυση της κρίσης και στα συμφέροντα της Ελλάδας και της τρωθείσας οικονομίας της ...!

Χαρακτηριστικά, οι FT αναφέρουν πως οι επενδυτές και πρωτίστως οι πιστωτές της Ελλάδας φοβούνται πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας θα υποχρέωνε τις τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια για να καλύψουν τις απώλειές τους. Και τονίζουν πως οι προσπάθειες της Γερμανίας να «περάσει» ως λύση ένα είδος "ήπιας αναδιάρθρωσης", υπό την αίρεση πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα συναινέσουν σε παράταση των προθεσμιών λήξης των ομολόγων που κατέχουν, αποσκοπούν στο να θωρακίσουν τις τράπεζές τους και να δώσουν χρόνο στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είτε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση (ώστε να «αντέξουν» ενδεχόμενα μελλοντικά «πιστωτικά γεγονότα), είτε να … αγοράσουν χρόνο ώστε σε δεύτερη ανάγνωση να προχωρήσουν (μετά το 2013) σε ένα – όπως το αποκαλεί ο αρθρογράφος των FT – «σωστά δομημένο reprofiling» που θα άφηνε ανεπηρέαστα τα τραπεζικά επίπεδα κεφαλαίου και δεν θα προκαλούσε αναστάτωση στις ευρωτράπεζες, ή μετάσταση της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ίδια κατεύθυνση - αν και με πιο οξείς χαρακτηρισμούς – και το δημοσίευμα του Guardian που δηλώνει πως «η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα, καθώς η ευρωζώνη προσπαθεί να προστατεύσει τις απερίσκεπτες τράπεζες» …

Ο Guardian σχολιάζει πως «η νέα λιτότητα που επιβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμεύσει μόνο για να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες του ανεύθυνου δανεισμού», σημειώνει την κλιμακούμενη κοινωνική ανησυχία κα αντίδραση στην Ελλάδα και καταλήγει απαριθμώντας τις ... «καταστροφικές συνέπειες που είχε η συμβολή του ΔΝΤ σε άλλες χώρες, όπως στην Ασία»!

Ενδεικτικό είναι πως στο κείμενο φιλοξενούνται χαρακτηρισμοί όπως «ακραίος φορολογικός μαζοχισμός», χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται από τον αρθρογράφο για να περιγράψει τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του περιβόητου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο ίδιος ο συντάκτης μάλιστα καταλήγει στο συμπέρασμα πως ούτε αυτός ο … μαζοχισμός δεν πρόκειται να λειτουργήσει!

Για να κατανοήσουμε δε σε πόση εκτίμηση έχουν οι δημοσιογράφοι του Guardian τις «συνταγές» που δοκιμάζει η κυβέρνηση και η Τρόικα στις πλάτες του ελληνικού λαού, αρκεί να διαβάσει το τι γράφει για παλαιότερες «διασώσεις» που επιχείρησε το ΔΝΤ στην Ασία.

Γράφει λοιπόν: «Σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης, το αποτέλεσμα ήταν ένα πολιτικό και κοινωνικό χάος, αλλά οι τράπεζες της Δύσης, δεν έχασαν προσφέροντας μετρητά στις "Ασιατικές Τίγρεις", όμως το ίδιο το ΔΝΤ έκτοτε αναγνώρισε ότι οι συνταγές του έκαναν τα προβλήματα χειρότερα. Ωστόσο η ίδια συνταγή "διάσωσης" χορηγείται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία - αυτή τη φορά υπό το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης -με την λογική ότι οι ιδιώτες πιστωτές πρέπει να προστατευθούν, τα ελλείμματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ρυθμούς ιλιγγιώδεις και κανείς δεν κερδίζει χωρίς πόνο»...
Read more...

Τις προτάσεις της για την οικονομία παρουσιάζει την Τρίτη η Δημοκρατική Αριστερά

«Με την κοινωνία όρθια»


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης θα παρουσιάσει την Τρίτη το πρωί τις προτάσεις του κόμματος για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση.

Πεποίθηση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι «με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, όχι μόνο δεν διαφαίνεται διέξοδος από την κρίση, αλλά η χώρα είναι σήμερα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ορατού αδιεξόδου».

«Η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, τα εργασιακά δικαιώματα σαρώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα και τα βάρη εξακολουθούν να πέφτουν στις πλάτες των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων» επισημαίνει ανακοίνωση του κόμματος.

«Η έξοδος από την κρίση δεν περνάει ούτε μέσα από το Μνημόνιο, ούτε με το λαϊκισμό και την κομματική επένδυση στην καταστροφή του τόπου» τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο ραντεβού των Αγανακτισμένων για το πρωί της Τετάρτης

Χιλιάδες -ξανά- στο Σύνταγμα παρά τη βροχή


http://img.protothema.gr/3E618A8FBCA466F77B8F95D97AFE6E91.jpg
Περισσότεροι από 30.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν για 19η ημέρα στο Σύνταγμα, δίνοντας δυναμικό παρών στο τρίτο κατά σειρά ευρωπαϊκό ραντεβού.

Με σύνθημα "δεν πάμε διακοπές, δεν πάμε παραλία, θάμαστε όλοι εδώ, κάθε μέρα στην πλατεία", οι Αγανακτισμένοι της πλατείας Συντάγματος, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου.

Πολλές ήταν και οι ομαδες διαδηλωτών από πολλές πλατείες της Αττικής που κατέφθασαν στο Σύνταγμα, στο πλευρό των Αγανακτισμένων του κέντρου.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού των Αγανακτισμένων θα είναι την Τετάρτη με τους διαδηλωτές να απευθύνουν κάλεσμα για αποκλεισμό της Βουλής.

Στις 7 το πρωί της Τετάρτης, οι Αγανακτισμένοι έχουν προαναγγείλει τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις, μία στο Σύνταγμα, μια στο Παναθηναικό Στάδιο και μια στη στάση του Μετρό στον Ευαγγελισμό. Από αυτά τα τρία σημεία, θα ξεκινήσει η περικύκλωση της Βουλής.

Πιστοί στο ραντεβού τους στην πλατεία του Λευκού Πύργου ήταν την Κυριακή και οι Αγανακτισμένοι της Θεσσαλονίκης, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από νωρίς το απόγευμα.

Με σύνθημα «Δεν φεύγουμε εάν δεν φύγουν αυτοί» πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης άρχισαν να κατεβαίνουν σταδιακά μετά τις 6 το απόγευμα και υπό δυνατή βροχόπτωση στο Λευκό Πύργο, ενώνοντας τις φωνές τους με αυτές των άλλων ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της τρίτης πανευρωπαϊκής συγκέντρωσης των Αγανακτισμένων.

Φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής παρέμειναν στην πλατεία λευκού Πύργου έως τις 8.30 οπότε συγκροτήθηκαν σε πορεία και κατευθύνθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, απ’ όπου επέστρεψαν στο σημείο της αφετηρίας.


Read more...

Κρεμαστινός: Οι περισσότεροι βουλευτές αναδεικνύονται μέσα από ένα σύστημα συναλλαγής

newpost.gr
Κρεμαστινός: Οι περισσότεροι βουλευτές αναδεικνύονται μέσα από ένα σύστημα συναλλαγής
Οι περισσότεροι βουλευτές αναδεικνύονται μέσα από ένα σύστημα συναλλαγής, και όχι μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες, επισήμανε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε ο καθηγητής Καρδιολογίας και βουλευτής Δωδεκανήσων Δημήτρης Κρεμαστινός εξηγώντας την κρίση στη οποία έχει περιέλθει το πολιτικό σύστημα.


«Δεν μας λείπουν τα επιμέρους μέτρα, μας λείπει η ουσία. Το πολιτικό σύστημα πάσχει εκ βάθρων, καθώς αυτοί οι οποίοι ανέρχονται σε όλες τις πολιτικές βαθμίδες για να γίνουν βουλευτές μετέχουν σε ένα σύστημα συναλλαγής. Ο βουλευτής προέρχεται από το συνδικαλισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από αυτά τα στρώματα έρχεται η πλειονότητα» υπογράμμισε.

«Εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα οι βουλευτές ζητάνε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο προκαταβολή για να πάνε τους συγγενείς τους στο εξωτερικό για λόγους υγείας» πρόσθεσε.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Read more...

Με ελικόπτερο ο Πετσάλνικος στο νοσοκομείο Σωτηρία

Οι γιατροί διέγνωσαν χαμηλό κορεσμό


http://img.protothema.gr/B829347D880F1B7210EDCCD439D1741E.jpg
Στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου Σωτηρία διεκομίσθη πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο πρόεδρος βρισκόταν στην Καστοριά, όταν ένιωσε έντονη δυσφορία και επισκέφθηκε το τοπικό νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν χαμηλό κορεσμό.

Οι γιατροί έκριναν, ότι πρέπει ο πρόεδρος της Βουλής να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Αμέσως απογειώθηκε ένα ελικόπτερο super puma που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Read more...

Έκτακτο Eurogroup την Τρίτη με επίκεντρο την ελληνική κρίση χρέους

Δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα

Το ελληνικό χρεός και πάλι στο επίκεντρο
Το ελληνικό χρεός και πάλι στο επίκεντρο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Άτυπη σύνοδος του Eurogroup συγκαλείται το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με το ζήτημα του ελληνικού χρέους να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σχεδιάζουν να εκδώσουν στη συνέχεια κοινή ανακοίνωση σε υποστήριξη της Ελλάδας, στην οποία θα δεσμεύονται να κάνουν ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ, προσέθεσαν οι διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά τις συνομιλίες, οι υπουργοί Οικονομικών και των 27 χωρών μελών της ΕΕ (Ecofin) αναμένεται να συναντηθούν για ένα δείπνο εργασίας κατά το οποίο θα συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της οικονομικής επίβλεψης εντός της ΕΕ και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Την Παρασκευή ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ συναντώνται στο Βερολίνο με κύριο θέμα και πάλι την κρίση χρέους.

Οι συναντήσεις γίνονται σε προετοιμασία της τακτικής συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα 20 Ιουνίου όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς τη Ελλάδα.

Επιπλέον, και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Ιουνίου θα απασχολήσει η κρίση του χρέους της Ελλάδας, ενώ θα γίνουν και ανακοινώσεις για ένα νέο πακέτο προς την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό


Read more...

ΝΔ: Όχι στην πρόσκληση Παπανδρέου αν δεν…

.newsbomb.gr

Έτοιμοι ακόμη και να αρνηθούν τη νέα πρόσκληση Παπανδρέου σε διάλογο εμφανίζονται στη ΝΔ. Αν και η απόφαση δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη μέχρι και την τελευταία στιγμή καθώς το επικοινωνιακό επιτελείο της «Συγγρού» αλλά και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, θα σταθμίσουν τα δεδομένα της στιγμής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πρόσκληση και το περιεχόμενό της, το ενδεχόμενο αρνητικής απάντησης είναι για πρώτη φορά τόσο ανοιχτό.
«Πόσος διάλογος χρειάζεται ακόμα όταν εμείς ξεκάθαρα έχουμε θέσει από το Ζάππειο τις προτάσεις μας», διερωτήθηκε εχθές μέσω του ρ/φ του ΑΝΤ1, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δίνοντας το στίγμα των γαλάζιων προθέσεων.

Στη ΝΔ υπάρχουν και σε αυτό το ζήτημα δυο τάσεις. Εκείνοι που τάσσονται υπέρ ενός νέου κύκλου διαλόγου και εκείνοι, των οποίων η επιχειρηματολογία συνεχώς κερδίζει έδαφος, που προτείνουν μια αρνητική απόκριση στο Μέγαρο Μαξίμου. Όσοι εμφανίζονται θετικά διακείμενοι, σε μια νέα επαφή σε επίπεδο Κορυφής, ισχυρίζονται πως ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να δείξει ότι είναι ανοιχτός και πως για το καλό του τόπου- όπως έκανε μέχρι σήμερα- εξαντλεί κάθε περιθώριο να πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του προγράμματος που αναλυτικά έχει παρουσιάσει το κόμμα.

Στην αντίπερα όχθη, τονίζουν πως είναι μάταιος ένας ακόμη προσχηματικός διάλογος. «Κανείς δε ρωτήθηκε για το μνημόνιο. Το μεσοπρόθεσμο το περνούν με ένα άρθρο. Σε τι ζητούν συναίνεση;», διερωτώνται συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Επισημαίνουν μάλιστα πως η ΝΔ ζητά αλλαγή πολιτικής και Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και πάνω σε αυτά επιθυμεί να γίνει συζήτηση και να επέλθει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. «Αν η πολιτική μείνει ίδια, δεν έχει νόημα να μας καλέσουν να συναποφασίσουμε ποια πρόσωπα θα εφαρμόσουν μια αποτυχημένη πολιτική», επισημαίνουν, επιτελικά στελέχη, σχολιάζοντας τον επερχόμενο ανασχηματισμό και την επιστράτευση προσωπικοτήτων, για τον οποίο έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός.

«Εάν η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει είναι πολύ δύσκολο να βρούμε ποια είναι η βάση του διαλόγου. Εμείς είμαστε πρόθυμοι στη συζήτηση. Ανοιχτοί σε κάθε διαδικασία....αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ πρέπει να προσχωρήσει άνευ όρων σε ένα λάθος το οποίο κάνει η κυβέρνηση για να δοθεί η εντύπωση μιας συναίνεσης η οποία θα είναι άνευ αντικρίσματος», τονίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, αφήνοντας εμφανώς να εννοηθεί, πως κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό.


Read more...

Πότε αυξάνονται τα έτη ασφάλισης για τον ΟΑΕΕ;...Αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για «έξοδο» από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, προκειμένου η σύνταξη να καταβάλλεται σε ηλικία 60 ετών με 40 χρόνια δουλειάς.
Αναλυτικά παραδείγματα. Αυξάνονται τα...
απαιτούμενα έτη ασφάλισης για «έξοδο» από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, προκειμένου η σύνταξη να καταβάλλεται σε ηλικία 60 ετών με 40 χρόνια δουλειάς.

Αντιθέτως, αμετάβλητη παραμένει η διάταξη που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση με 15ετία σε ηλικία 65 ετών.

Ειδικότερα, στα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά δώδεκα μήνες τον χρόνο, προκειμένου να πάνε από τα 35 στα 40.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι αλλαγές αυτές αφορούν άντρες και γυναίκες, καθώς στο ταμείο δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για τη συνταξιοδότηση των μητέρων.

Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που ειδικεύεται σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου: κλειδί για την ταχύτερη έξοδο αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Φέτος μπορούν να αναγνωριστούν τέσσερα χρόνια και σταδιακά θα φτάσουν τα επτά έτη.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των παλαιών ασφαλισμένων (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992) από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

OAEE-TEBE
Σύνταξη σε ηλικία 65 ετών με 15 έτη δουλειάς δικαιούνται οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992.

Εναλλακτικά μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 60 ετών, ωστόσο τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται σταδιακά, έως ότου πάνε από τα 35 στα 40.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του 2010 οι ασφαλισμένοι στο ταμείο μπορούσαν να πάρουν σύνταξη με 37 χρόνια δουλειάς ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Ωστόσο η διάταξη αυτή δεν έχει «ανανεωθεί» σε κανένα ταμείο.

Πρέπει να τονιστεί πως η σύνταξη που χορηγείται από το ΤΕΒΕ σε όλες τις περιπτώσεις είναι πλήρης.

Μειωμένη σύνταξη με μικρότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δεν προβλέπεται για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, ενώ δεν υπάρχει για την κατηγορία αυτή καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανηλίκων.

Οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ πρέπει να γνωρίζουν πως:

Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες στις οποίες έχει ασφαλιστεί ο ελεύθερος επαγγελματίας για όλη την περίοδο και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια. Ετσι λοιπόν για κάποιον που θέλει να έχει καλύτερη σύνταξη, συμφέρει η ασφάλιση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατηγορία για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Μετά τη συμπλήρωση των 30 ετών ασφάλισης και ακόμη περισσότερο μετά τη συμπλήρωση των 35 ετών ασφάλισης, προβλέπεται μεγάλη προσαύξηση της σύνταξης.

Συμφέρει λοιπόν τον ασφαλισμένο να παραμείνει στο ΤΕΒΕ όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, για να πάρει καλύτερη σύνταξη.

ΟΑΕΕ-ΤΑΕ Οι ίδιες προϋποθέσεις για την «έξοδο» ισχύουν και στο Ταμείο Εμπόρων. Ετσι απαιτούνται 15 έτη ασφάλισης και η συμπλήρωση του 65ου έτους ή εναλλακτικά από 35 έως 40 έτη ασφάλισης (ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος) και η συμπλήρωση του 60ού έτους.

Σημειώνεται πως:

Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες στις οποίες έχει «υπαχθεί» ο ελεύθερος επαγγελματίας για όλα τα έτη και όχι μόνο εκείνα της τελευταίας περιόδου. Ετσι λοιπόν, για κάποιον που θέλει να έχει καλύτερη σύνταξη, συμφέρει η ασφάλιση στη μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Η προσαύξηση της σύνταξης για τα χρόνια που διανύονται μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτους είναι 5% για κάθε χρόνο και επομένως συμφέρει η παραμονή στην ασφάλιση του ταμείου στην περίπτωση αυτή.

OΑΕΕ-ΤΣΑ

Με 36 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών γίνεται φέτος η «έξοδος» από το ταμείο. Εναλλακτικά οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 15 έτη δουλειάς και το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ούτε στο ΤΣΑ έχει «ανανεωθεί» η διάταξη που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει μόνο γα όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

Πέντε παραδείγματα για τη θεμελίωση δικαιώματος

Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος παίζει ρόλο-κλειδί για τον καθορισμό του ορίου ηλικίας, ενώ τα πλασματικά έτη μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτερη έξοδο. Το «Εθνος – Συντάξεις» δημοσιεύει χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

1 Ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ έχει συμπληρώσει 31 έτη ασφάλισης. Είναι σήμερα 59 ετών. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Η εν λόγω ασφαλισμένη δεν έχει ακόμη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στον ΟΑΕΕ το δικαίωμα θεμελιώνετε με 35 έτη ασφάλισης.

Ετσι θα πρέπει να αναγνωρίσει εντός του 2011 τα 4 απαραίτητα πλασματικά έτη. Θα μπορεί τότε να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 60 ετών με συνολικά 36 έτη ασφάλισης.

2 Ασφαλισμένος του ΤΑΕ είναι 56 ετών και έχει συμπληρώσει στον ΟΑΕΕ 17 χρόνια. Εχει και 12 χρόνια στο ΙΚΑ. Είναι πατέρας 3 παιδιών, εκ των οποίων το ένα ανήλικο. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Ο εν λόγω ασφαλισμένος δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, αφού είναι μόνο οι μισθωτοί δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους επεκτείνεται η σχετική ρύθμιση για τους γονείς ανηλίκων. Θα πρέπει να θεμελιώσει δικαίωμα με τις γενικές διατάξεις. Συγκεκριμένα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει 5 έτη από τα τέκνα και να συμπληρώσει 25ετία. Ετσι θα συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του και τουλάχιστον 37 ετών ασφάλισης.

3 Ελεύθερος επαγγελματίας με 27 χρόνια ασφάλισης είναι σήμερα 62 ετών. Ολα τα χρόνια στην ασφάλισή του είναι στον ΟΑΕΕ εκτός από ένα στο ΙΚΑ. Μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί;

Ο επαγγελματίας του παραδείγματος δεν μπορεί να λάβει πλήρη σύνταξη με τον χρόνο ασφάλισης που έχει στην ηλικία που βρίσκεται. Για να συνταξιοδοτηθεί πρέπει να περιμένει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Ομως καθώς έχει και χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ, μπορεί να υποβάλει άμεσα αίτηση και αφού απορριφθεί από τον ΟΑΕΕ, να μεταβιβαστεί στο ΙΚΑ. Από το ΙΚΑ τότε θα λάβει μειωμένη σύνταξη άμεσα.

4 Ασφαλισμένος στο πρώην ΤΣΑ και σήμερα ΟΑΕΕ έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του και 19 έτη ασφάλισης. Τον συμφέρει να επιλέξει τις διατάξεις του ΤΣΑ ή του ΟΑΕΕ;

Για τους ασφαλισμένους επαγγελματίες οδηγούς δεν συμφέρει η επιλογή των διατάξεων του ΤΣΑ, όπως συμβαίνει με τους συναδέλφους τους του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ. Θα πρέπει επομένως ο εν λόγω επαγγελματίας για καλύτερο ποσό να επιλέξει τις νέες διατάξεις του ΟΑΕΕ.

5 Εταίρος με συμμετοχή σε ΟΕ είναι 56 ετών και έχει 35 έτη ασφάλισης, τα 29 στο ΙΚΑ. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα. Τι μπορεί όμως να κάνει ώστε να αποφύγει την παραμονή μέχρι τα 60;

Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος μπορεί να αποφύγει την παραμονή μέχρι το 60ό έτος του εφόσον αλλάξει τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του.

Εφόσον λοιπόν συμπληρώσει 300 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και είναι αυτό ο τελευταίος του φορέας και αφού διακόψει τον ΟΑΕΕ, θα μπορεί να αιτηθεί συνταξιοδότησης στα 58 με 10.800 ημέρες (36 έτη).

Εάν όμως κάνει 500 ημέρες, τότε θα αποφύγει και τη διπλή υπηρεσιακή αλληλογραφία συντομεύοντας κάπως τον χρόνο απονομής της παροχής.

Παραμένει το όριο ηλικίας στα 60

Η συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης οδηγεί στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ετσι όσοι συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010, μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 60 ετών, χωρίς να επηρεαστούν από τις αλλαγές.

Από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς αυξάνονται σταδιακά τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, έως ότου φτάσουν τα 40, αλλά δεν επηρεάζεται το όριο ηλικίας που παραμένει στο 60ό έτος.

Πλέον όσοι συμπληρώσουν τα 35 έτη μέσα στο 2011, θα κλειδώσουν το σχετικό δικαίωμα για να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με συνολικά 36 έτη σε ηλικία 60 ετών. Ουσιαστικά όσο γρηγορότερα συμπληρωθεί εδώ η 35ετία, τόσο λιγότερα θα είναι και τα έτη ασφάλισης που θα απαιτηθούν.

Και εδώ χρησιμοποιούνται όλοι οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης με την προσθήκη του χρόνου προεγγραφής (μέχρι 5 έτη).

Τι ισχύει για τη διαδοχική ασφάλιση

Για τους ασφαλισμένους διαδοχικά, που έχουν χρόνο στον ΟΑΕΕ αλλά εκτός αυτού και σε δεύτερο Ταμείο (συνήθως μισθωτών) ισχύουν τα εξής: είτε ο Οργανισμός είναι απονέμων είτε συμμετέχει τμηματικά στο ποσό της σύνταξης.

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις όμως υπάρχει και ειδικότερη διάταξη, σύμφωνα με την οποία, όταν ο ασφαλισμένος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την απονομή από τον Οργανισμό, τότε ο φάκελός του μεταβιβάζεται στον αμέσως προηγούμενο, ώστε να του απονεμηθεί από εκείνον η παροχή.

Ετσι όταν ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του, όμως ελλείπουν έτη ασφάλισης για τη συμπλήρωση των 35, αλλά έχει και χρόνο σε άλλο Ταμείο, δύναται να αιτηθεί συνταξιοδότησης από τον ΟΑΕΕ. Ο Οργανισμός θα κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αποδώσει παροχή και θα μεταβιβάσει στον προηγούμενο φορέα, ο οποίος και θα εκδώσει τη σχετική απόφαση, εφόσον ο ασφαλισμένος πληροί τις δικές του προϋποθέσεις (π.χ. συνολικά 4.500 ημέρες).

Για την ενεργοποίηση της διαδικασίας αυτής θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει οπωσδήποτε το κατώτερο όριο ηλικίας απονομής σύνταξη από τον Οργανισμό, που είναι το 60ό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο φάκελος τίθεται στο αρχείο. Οσον αφορά τον χρόνο ασφάλισης που πρέπει να έχει στον δεύτερο φορέα ο ασφαλισμένος, αρκεί και μία ημέρα.

Ο υπολογισμός της σύνταξης σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται τμηματικά, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη διαδοχική, με απονέμοντα φορέα, όμως, πλέον τον δεύτερο, στον οποίο και έχει μεταβιβαστεί ο φάκελος.

Η συγκεκριμένη επιλογή ευνοεί ασφαλισμένους με μέσο χρόνο ασφάλισης 20 έτη που έχουν ήδη φτάσει στα 60 και δεν μπορούν -ενώ το επιθυμούν- να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη από τον ΟΑΕΕ.

“Έθνος”Read more...

Ρεκόρ φόρων όλων των εποχών

Οργή λαού για τα νέα μέτρα

http://img.protothema.gr/588B8A25EE3533112891E88996CF91A4.jpg
Εως και το 25% του εισοδήματός τους χάνουν εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι από τα μέτρα που σχεδίασε ο κ. Γιώργος Πα- πακωνσταντίνου. Ακόμα και όσα δεν περιλήφθηκαν στο μνημόνιο, για να καλύψουν κυρίως τις «τρύπες» του 2011, αποτελούν πλέον τη «χρυση εφεδρεία» του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας προκειμένου να επιβληθούν στην επόμενη αστοχία που θα σημειωθεί στην πορεία έως το 2015.

Χωρίς να υπολογίζονται οι μειώσεις εισοδήματος από τον κίνδυνο ανεργίας (απώλεια 100% του ατομικού εισοδήματος), όλοι οι μισθοσυντήρητοι, που με νύχια και δόντια καταφέρνουν ως τώρα να τα βγάζουν πέρα, θα υποστούν ασύλληπτες μειώσεις των εισοδημάτων τους.

«Διπλό» χτύπημα στα ακίνητα: απώλειες 100 έως 320 ευρω

Στο μισό μειώνει η κυβέρνηση το αφορολόγητο όριο πάνω από το οποίο επιβάλλει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα σπίτια. Από 400.000 ευρώ πάει 200.000 (ή και χαμηλότερα). Ιδιοκτήτης ακινήτων αξίας 200.000-300.000 ευρώ θα κληθεί ξαφνικά να πληρώνει 100-300 ευρώ τον χρόνο. «Πιάνει», έτσι, και ολόκληρους δήμους της χώρας, για σπίτια από 75-80 τ.μ. και άνω. Για μεγαλύτερης αξίας ή περισσότερες κατοικίες, η επιβάρυνση πολλαπλασιάζεται. Φέρνει όμως και έκτακτη εισφορά 0,1%-0,2% για προσωπική ακίνητη περιουσία 200.000 ευρώ και άνω. Οι ιδιοκτήτες θα χάσουν επιπλέον 200 ευρώ τουλάχιστον.

«Τεκμήριο» το επάγγελμα: απώλειες 100-1.000 ευρώ ετησίως

Επανέρχονται τα επαγγελματικά κριτήρια, πέρα από τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία σχεδόν διπλασιάζονται, για να πληρώνουν όλοι περισσότερους φόρους. Γιατρός και δικηγόρους στο Κολωνάκι με 25 χρόνια δραστηριότητα θα φορολογείται για εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ τον χρόνο, ασχέτως τι δηλώνει. Στόχος είναι να πληρώνει τουλάχιστον 100- 1.000 ευρώ τον χρόνο φόρο το 40% και άνω των ελευθέρων επαγγελματιών.
Φόροι «πολλών ταχυτήτων» με... αποδείξεις: απώλειες 180-400 ευρω

Αντί της «ενιαίας» κλίμακας, η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει τον διαχωρισμό στα αφορολόγητα όρια μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Προς το παρόν φαίνεται να «αρκείται» στον κεφαλικό φόρο και τα επαγγελματικά τεκμήρια, γι’ αυτό και αφήνει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Και πάλι όμως, θα απαιτούνται τριπλάσιες αποδείξεις για την κατοχύρωσή του (1.800 ευρώ αντί 600). Οποιος δεν τις μαζεύει, θα έχει πρόστιμο 10% (180 ευρώ για εισόδημα 12.000). Το σχέδιο προέβλεπε αρχικά μείωση αφορολογήτου για επιτηδευματίες κατά 50% και φόρο από τα 6.000 ευρώ. Με συντελεστή 10%, εισόδημα 12.000 ευρώ, που ήταν ως τώρα αφορολόγητο, θα πλήρωνε 600 ευρώ φόρο. Με αφορολόγητο 8.000 ευρώ, μισθωτός με αποδοχές 9.000-12.000 ευρώ τον χρόνο θα επιβαρυνθεί με 100-400 ευρώ. Με αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ και συντελεστή 18%, στο κλιμάκιο εισοδήματος 10.000-12.000 ευρώ προκαλείται επιβάρυνση έως 360 ευρώ.
ΕΦΚ στο αέριο: απώλειες 60-100 ευρώ τον χρόνο

Η κυβέρνηση επιβάλλει ειδικό φόρο καυσίμων στο φυσικό αέριο που θα αυξήσει τους λογαριασμούς τουλάχιστον 5-8 ευρώ τον μήνα ή 60-100 ευρώ τον χρόνο.
«Κόβεται» το κίνητρο απόδοσης: απώλειες 450-600 ευρώ τον χρόνο

Νέο μαχαίρι μπαίνει στους μισθούς του Δημοσίου. Προβλέπεται μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50%. Οι κατηγορίες υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χάνουν 30 ευρώ τον μήνα, ενώ οι τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 45 ευρώ ή 450-600 ευρώ τον χρόνο. Επιπλέον, όσοι μπουν σε «μισθωτή εφεδρεία» ως πλεονάζον προσωπικό, δηλαδή υπάλληλοι αορίστου χρόνου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα αμείβονται με 50% των αποδοχών τους και θα μένουν σπίτι μέχρι κάποτε να τους καλέσει η υπηρεσία. Γενικότερα δρομολογείται μείωση μισθών του δημοσίου τομέα στα επίπεδα του ιδιωτικού.

Θέρμανση με... πετρέλαιο κίνησης: απώλειες 300-800 ευρώ τον χρόνο

Παρότι προς το παρόν το μέτρο ανακλήθηκε, τον Οκτώβριο θα ξεκαθαρίσει αν τελικά επιβληθεί αύξηση μισό ευρώ το λίτρο (40 λεπτά συν ΦΠΑ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω εξίσωσης φόρων. Για 1.650 λίτρα πετρέλαιο που καίει κατά μέσον όρο μια μονοκατοικία, προκύπτει επιβάρυνση 800 ευρώ τον χρόνο. Και μικρότερες καταναλώσεις (διαμερίσματα πολυκατοικιών κ. λπ.) δύσκολα θα χάσουν λιγότερα από 300 ευρώ.

Εισφορά «υπέρ ανεργίας»: απώλειες 40-200 ευρώ τον χρόνο

Προτού καταλήξουν στον ΟΑΕΔ για επίδομα ανεργίας, οι εν ενεργεία υπάλληλοι θα καταβάλλουν και εισφορά 3%. Ως σήμερα στο Δημόσιο δεν πλήρωναν τίποτα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα πληρώνουν 2%, το οποίο θα αυξηθεί, και θα το πληρώνουν και όσοι απασχολούν προσωπικό. Για μισθό 600 ευρώ τον μήνα προκύπτει επιβάρυνση 3-18 ευρώ τον μήνα στον μισθό ή 40-215 ευρώ ετησίως για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντίστοιχα. Η απώλεια αυξάνει όσο και ο μισθός.


«Διπλός» ΦΠΑ και ΕΦΚ στα εμφιαλωμένα: απώλειες 200-800 ευρώ τον χρόνο\

Στα σχέδια της κυβέρνησης παραμένουν οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ. Υπολογίζεται ότι το ελάχιστο κόστος διαβίωσης (για είδη διατροφής, λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης κ.λπ.) θα αυξηθεί κατά 200 έως 800 ευρώ τον χρόνο, για εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ισως γλιτώσουν όμως την αύξηση στα νερά και αναψυκτικά (7-10 λεπτά το μπουκάλι).

Πρόστιμα για 200.000 αυθαίρετους: απώλειες 500-1.000 ευρώ τον χρόνο

Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει τα πρόστιμα από 200.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που «αυτοκαταγγέλθηκαν» το 2004 για να πάρουν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Υπολογίζεται πρόστιμο της τάξεως των 2.500-5.000 ευρώ για σπίτια 50-100 τ.μ., τα οποία θα εισπραχθούν σε έως πέντε ετήσιες δόσεις.

«Παγώνουν» οι ωριμάνσεις: απώλειες 450-1.000 ευρώ τον χρόνο

Αναστέλλεται η χορήγηση των ωριμάνσεων. Θα δίνονται κάθε 5 χρόνια αντί για 2 που ισχύει σήμερα και μόνο εφόσον αξιολογηθεί ευνοϊκά ο υπάλληλος. Για παράδειγμα, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 29 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει βασικό μισθό 1.585 ευρώ, αλλά θα χάσει μέσω της ωρίμανσης ανά πενταετία περίπου 80 ευρώ τον μήνα.
Περικοπές επιδομάτων: απώλειες 1.800-5.000 ευρώ τον χρόνο

Τα κοινωνικά επιδόματα θα λαμβάνουν μόνο όσοι ζουν στο όριο φτώχειας, με έως 6.000 ευρώ ή 12.000 ευρώ προκειμένου για οικογένεια. Στα κριτήρια θα «μετράνε» και τα τεκμαρτά εισοδήματα (ακίνητα, αυτοκίνητα, οικιακοί βοηθοί κ.λπ.). Τα προνοιακά επιδόματα, στεγαστικές ενισχύσεις, παροχές μητρότητος, ανεργίας κ.λπ. κυμαίνονται συνήθως από 150 έως 450 ευρώ τον μήνα ή 1.800 έως 5.000 ευρώ τον χρόνο.

Read more...

«Η Ελλάδα να πάρει το πικρό χάπι τώρα»

Ο Μεξικανός που διεκδικεί την προεδρία στο ΔΝΤ, Αγκουστίν Κάρστενς κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της γιατί «κάποια στιγμή θα σταματήσουν τη βοήθεια» και τόνισε ότι «πρέπει να καταπιεί το πικρό χάπι τώρα» για να ακολουθήσουν οι επιτυχίες, όπως έγινε και σε άλλες χώρες παλιότερα. Ο Κάρστενς υπόσχεται ότι αν γίνει πρόεδρος στο ΔΝΤ θα στηρίξει την Ευρώπη «με όλα τα αποθέματα δυνάμεων» και επικαλέστηκε την εμπειρία του στις κρίσεις χρέους.

i-reportergr


Read more...

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ.Λιτζέρης ζητά την παραίτηση του Γ.Παπακωνσταντίνου και ανοίγει πόλεμο με την κυβέρνηση


«ΒΛΕΠΕΙ» ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ν.Δ.
Πόλεμο εναντίον του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου άνοιξε για τα καλά ο βουλευτής Β' Πειραιά του ΠΑΣΟΚ μαιευτήρας Δ.Λυτζέρης ο οποίος ζήτησε σήμερα την αποπομπή ως αποτυχημένου του υπουργού Οικονομικών (και οχι μόνο). Μια εξέλιξη που τον φέρνει "στην έξοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας". «Ουσιαστική αυτοκριτική δεν έγινε, όπως επίσης δεν καταλογίστηκαν συγκεκριμένες ευθύνες. Χρειάζονται παραιτήσεις και αλλαγή πολιτικής, από το οικονομικό επιτελείο. Είναι πρωτοφανής η αναποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλάωντας στο ραδιοσταθμό του Αλαφούζου, τον Skai. «Κάποια μέτρα είναι μονόδρομος για την εξασφάλιση των δανείων. Χρειάζεται ένα οικονομικό επιτελείο από αξιόλογα στελέχη και όχι μονοκομματικής κατεύθυνσης. Πρέπει να είναι πανεθνική η προσπάθεια» είπε εμφαντικά και αδειάζοντας θεαματικά το πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.
Ο κ. Λιντζέρης δήλωσε ότι για να υπάρξει ανοχή από το σύνολο του ελληνικού λαού θα πρέπει τα μέτρα να είναι δίκαια κατανεμημένα και να υποστηριχθούν από ένα οικονομικό επιτελείο που θα χαίρει ευρύτερης στήριξης και αποδοχής.

«Είχα κρούσει τον κώδωνα ότι έχει χάσει η κυβέρνηση πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Όταν λες πέρυσι στον ελληνικό λαό ότι 'παίρνω σκληρά μέτρα για να μη χρειαστώ να πάρω περαιτέρω' και μετά παίρνεις, βλέπετε τι γίνεται. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν ανατραπεί, η ανεργία είναι στο κόκκινο, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει πτωχεύσει» κατα τον κ.Λιτζέρη.
Υποστηρίζοντας δε το εύρημα της δημοσκόπησης του κ.Αλαφούζου (της Public Issue ) που δίνει 4 μονάδες μπροστά την ΝΔ αίφνης, επιχειρηματολόγησε οτι η «δημοσκόπηση δείχνει στο μέλλον συγκυβέρνηση με τη ΝΔ" και "πρέπει να υπάρξει θέση ευθύνης για να μην μπούμε σε περιπέτειες. Αλλιώς το μέλλον θα είναι ζοφερό».


i-reportergr
Read more...

Βαγγέλης Παπαχρήστος...

Υπήρξαν χώρες που βγήκαν από την κρίση χωρίς την εμπιστοσύνη των αγορών, δεν γνωρίζω χώρες να βγήκαν από την κρίση χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
«Δίνουν την ευκαιρία να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο» είπε επικρίνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, πριν από μερικούς μήνες, καταψηφίζοντας το σχετικό πολυνομοσχέδιο και προκαλώντας τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, οικονομολόγος και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Πρέβεζας, έχει περάσει και πιο δύσκολα, αφού υπήρξε ένας από τους νεαρότερους κρατούμενους της χούντας, που βασανίστηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών. Στέλεχος του ΚΚΕ για χρόνια, αποχώρησε το 1989, διαφωνώντας με την παραπομπή του Α. Παπανδρέου. Στη συνέχεια πέρασε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου στο υπ. Εξωτερικών. Σήμερα τονίζει την αντίθεσή του με την οικονομική πολιτική, για την οποία δηλώνει ότι αποτελείται από ένα μείγμα «κακών επιλογών και επικίνδυνων χειρισμών».
Ε Υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση;
Α Ο δρόμος που πρότεινε το μνημόνιο απέτυχε. Οχι γιατί δεν εφαρμόστηκε σωστά αλλά γιατί ήταν μια λάθος θεραπευτική αγωγή, που στηρίχθηκε σε λάθος διάγνωση. Αντί να απαντάει στο πρόβλημα, βαθαίνει την κρίση.
Η στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και εσωτερική. Η ευρωπαϊκή πρέπει να έχει τρεις συνιστώσες: Μείωση του χρέους στις χώρες της περιφέρειας, σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο κέντρο και στην περιφέρεια, άρση των ενδοευρωπαϊκών ανισορροπιών. Η εσωτερική πρέπει να συμβάλει στην εξωστρεφή ανάπτυξη, μέσω της αναμόρφωσης των τριών αναπτυξιακών εργαλείων -κράτος, τράπεζες, αγορά- ξεφεύγοντας από την τρέχουσα λογιστική λογική.
Ε Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτόν τον δρόμο;
Α Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων. Ο κ. Παπακωσταντίνου αντί να αρθρώνει τα επιχειρήματα των οφειλετών απέναντι στους δανειστές, γίνεται φορέας των επιχειρημάτων των πιστωτών προς το εσωτερικό, απεμπολώντας τα διαπραγματευτικά εργαλεία της χώρας.
Ε Εχει διαπραγματευτικά εργαλεία η χώρα;
Α Και βέβαια έχει. Εχει όμως λάθος διαπραγματευτική στρατηγική. Είναι άλλο να λες: έχω πρόβλημα και πρέπει να με βοηθήσετε εν ονόματι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και άλλο να απευθύνεσαι στους εταίρους και να λες: έχω πρόβλημα, έχετε πρόβλημα, ελάτε να βρούμε μια συνεργατική λύση, γιατί αν με αναγκάσετε να φέρω όλο το βάρος της προσαρμογής, και να βρεθώ το 2013 σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ξεκίνησα, τότε θα πάμε στον γκρεμό παρέα.
Ε Κι αν μας διώξουν από το ευρώ, όπως είπε η κ. Δαμανάκη;
Α Είναι εγκληματικό ατόπημα να βάζεις υπό αμφισβήτηση το ύστατο διαπραγματευτικό σου εργαλείο. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει νομική βάση εκδίωξης μιας χώρας από το ευρώ. Δεύτερον, ακόμη και οικειοθελής αποχώρηση θα προκαλούσε έναν κυκεώνα νομικών προβλημάτων. Τρίτον, η δημιουργία οποιουδήποτε μηχανισμού διαχείρισης της κρίσης απαιτεί αλλαγή των συνθηκών, που με τη σειρά της απαιτεί ομοφωνία. Αρα έχεις και τη δυνατότητα να μπλοκάρεις όχι μόνο την έξοδο, αλλά και την ίδια τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ε Ποια η γνώμη σας για τις αποκρατικοποιήσεις;
Α Δυστυχώς η συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις κυριαρχείται από μια λογιστική λογική και όχι από τη λογική ενός επιτελικού, αναπτυξιακού επανασχεδιασμού του κράτους. Δεν υπάρχει σοβαρός αναλυτής που να πιστεύει ότι ο στόχος των 50 δισ. μέχρι το 2015 είναι εφικτός. Τίθεται για να είναι σε θέση να κάμψουν τις οποιεσδήποτε αντιστάσεις σε επιλογές που θέλουν να μας επιβάλλουν. Θέλουν οι επιλογές τους να είναι και διαταγές. Εχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι στην εποχή των αποκρατικοποιήσεων έχουμε και όξυνση της διαφθοράς. Θεωρώ ότι εδώ εντάσσονται οι πιέσεις που ασκούνται από ντόπιους οικονομικούς κύκλους για κυβερνήσεις «προσωπικοτήτων», δηλαδή «πολιτικών μιας χρήσης» σε μια εποχή που θα παιχθούν πολλά χρήματα στις αποκρατικοποιήσεις.
Ε Γιατί υπάρχει αυτή η πίεση για συναίνεση; Δεν είναι παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της χώρας;
Α Πιέζουν για συναίνεση γιατί η πολιτική αυτή υπερβαίνει τη δεκαετία. Στην προσπάθειά τους αυτή παρεμβαίνουν ωμά στα εσωτερικά μιας χώρας, κατά παράβαση των συνθηκών και της ορθής πρακτικής στην Ε.Ε.
Ε Πιστεύετε ότι αν δεν περνούσε το μεσοπρόθεσμο, δεν θα πληρώνονταν δημόσιοι υπάλληλοι, όπως υποστηρίζουν κάποιοι;
Α Δυστυχώς στην προσπάθεια να περάσει το μεσοπρόθεσμο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινδυνολογεί και καλλιεργεί το φόβο. Αυτή η «μυωπική» επιλογή ξεχνά ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόσυρση των καταθέσεων, βάζοντας σε κίνδυνο το ήδη ασταθές τραπεζικό σύστημα. Εχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα κακών επιλογών και επικίνδυνων χειρισμών.
Ε Υπάρχει πολιτική βούληση να παταχθεί η φοροδιαφυγή;
Α Αν θες να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή με ουσιαστικό τρόπο, πρώτα χτυπάς τη διαφθορά. Το οικονομικό επιτελείο ξόδεψε την ενέργειά του σε επικοινωνιακά παιχνίδια και όχι σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Ε Ποια είναι η γνώμη σας για όσα συμβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος;
Α Οι αντιδράσεις του κόσμου αναδεικνύουν ότι πλέον το βασικό πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Υπήρξαν χώρες που βγήκαν από την κρίση χωρίς την εμπιστοσύνη των αγορών, δεν γνωρίζω χώρες να βγήκαν από την κρίση χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών.
enet


Read more...

ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ "ΜΠΕΝΙ"...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΔΕΝ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΙΛΗΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΟΛ
Του ετοιμάζουν κηδείες του "Μπένι" στον ΔΟΛ. Τα παραπολιτικά στα ΝΕΑ εναντίον του έχουν ήδη δοθεί. Θα κάνει πάρτι ο "Μικροπολιτικός" για όλη την εβδομάδα ανασύροντας θέματα που ούτε φαντάζονται οι επιτελείς του Βενιζέλου. Το Μαξίμου δεν...
μπορεί να του συγχωρέσει ότι βγήκε με συνέντευξη σε ανταγωνιστική εφημερίδα την ίδια Κυριακή που ο πρωθυπουργός μίλησε στο Βήμα. Δεν θα προλαβαίνει να διαβάζει παραπολιτικά ο "Μπένι"...
Read more...

Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού

newpost.gr
Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού στο Καστρί διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη στις 6 το απόγευμα η Ένωση Πολιτών «Πόρτα-Πόρτα».

Σημείο συνάντησης των διαδηλωτών έχει οριστεί ο τροχονόμος στην Κηφισιά.


Read more...

«Αγανακτισμένοι Πιερίας»: Ζητούν με εξώδικο την ποινική δίωξη των βουλευτών τους


newpost.gr
«Αγανακτισμένοι Πιερίας»: Ζητούν με εξώδικο την ποινική δίωξη των βουλευτών τους
Σε εξώδικη διαμαρτυρία εναντίον των βουλευτών τους προέβησαν οι αγανακτισμένοι πολίτες της Πιερίας. Τουλάχιστον εξήντα πολίτες έχουν υπογράψει το εξώδικο, το οποίο απευθύνεται στους τοπικούς βουλευτές και το νέο Μνημόνιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί. Οι εξαγριωμένοι κάτοικοι διεκδικούν τα δικαιωματά τους ενόψει του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου μέσα από μια επιστολή «καταπέλτη».

Συγκεκριμένα, ζητούν την ποινική δίωξη των βουλευτών του Νομού Πιερίας για οποιαδήποτε ζημία διαπιστωθεί από την υπογραφή του μνημονίου σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, τα δικαιώματα των οποίων -καθώς και του ελληνικού κράτους- οι βουλευτές έχουν ορκιστεί να προστατεύουν.


Το κείμενο του εξώδικου διαμαρτυρίας αναφέρει:


«Στον Πρόεδρο της Βουλής
Εχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την ψήφιση από τη Βουλή του περίφημου μνημονίου και εμείς μόλις πρίν από λίγους μήνες μάθαμε -δυστυχώς όχι από εσάς- τι ακριβώς ψηφίστηκε τότε.
Σε γενικές γραμμές μάθαμε ότι με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση: Το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι δεσμευμένα και ελέγχονται από τους δανειστές μας.

Κάθε αξιοποίηση εθνικών περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, ακτών, υπόγειων και υποθαλάσσιων πηγών εθνικού πλούτου, αρχαιολογικών χώρων κ.λ.π.), μετοχών, ομολόγων και άλλων αξιογράφων και δικαιωμάτων θα μπορεί να γίνεται εις όφελος του δανείου και επομένως μόνο με συγκατάθεση της Τρόϊκα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί, χωρίς τη συναίνεση των δανειστών της να συνάψει οποιαδήποτε οικονομικού περιεχομένου σύμβαση με τρίτη χώρα ή οργανισμό.
Η μορφή της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα εξαρτάται από την συναίνεση των δανειστών και το προϊόν της αξιοποίησης θα είναι δεσμευμένη περιουσία.

Έχουμε παραιτηθεί «άνευ όρων και αμετακλήτως» από κάθε ένσταση εθνικής κυριαρχίας και από κάθε άλλη ένσταση που περιέχει ως όρο η σύμβαση. Με όλα αυτά εμείς καταλαβαίνομε ότι η διακυβέρνηση της χώρας έχει εκχωρηθεί στους δανειστές οι οποίοι και δύνανται να τη μεταβιβάσουν σε τρίτους.

Εσείς κ. Βουλευτά ΤΑ ΞΕΡΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Αποστολή σας είναι να υπερασπίζεστε το Σύνταγμα, την Εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού και όχι των δανειστών μας, τα δικαιώματα των οποίων έπονται των δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού, πράγμα που εσείς δεν πράξατε. Ερωτάσθε τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετείτε;

Θεωρούμε ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι Βουλευτές θα πρέπει να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους, ως αντιπρόσωποι του Ελληνικού Λαού και να ενεργήσουν έτσι, και όχι ως εκτελεστές αθέμιτων εντολών του κόμματος τους ή και ξένων συμφερόντων.

Επειδή εντός των προσεχών ημερών επίκειται η ψήφιση και νέου επαχθέστερου μνημονίου, σας καθιστούμε υπεύθυνους και υπόλογους έναντι του Ελληνικού Λαού και ενός εκάστου των θιγομένων πολιτών, εάν με την ψήφο, συναίνεση ή την ανοχή σας ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, οποιοδήποτε νέο μνημόνιο. Σας δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε ποινική δίωξη για οποιαδήποτε εθνική, ηθική ή υλική βλάβη ή απώλεια ζωής από ενδεχόμενο δόλο προκύψει σε βάρος των Ελλήνων Πολιτών.

Σας κάνομε επίσης γνωστό ότι επιφυλασσόμαστε για οποιαδήποτε εθνική, ηθική ή υλική βλάβη ή απώλεια ζωής από ενδεχόμενο δόλο έχει ήδη προκύψει σε βάρος των Ελλήνων Πολιτών λόγω της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου ή λόγω εξουσιοδότησης από εσάς τρίτου για την ψήφισή του.

Ο Ελληνικός Λαός θα αναζητήσει και θα τιμωρήσει τους υπαίτιους μιας κοινωνικής-εθνικής καταστροφής που μπορεί να αποβεί χειρότερη από αυτές του 1922 του 1974 ή ακόμη και του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σ' αυτούς που απευθύνεται, προκειμένου να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.
Κατερίνη».Οι «Αγανακτισμένοι» της Πιερίας

Read more...