Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor’s με αρνητικές προοπτικές

«Μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθρωσης»

Η προηγούμενη υποβάθμιση της Ελλάδας έγινε τον περασμένο Μάιο
Η προηγούμενη υποβάθμιση της Ελλάδας έγινε τον περασμένο Μάιο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα κατά μία κατηγορία στην βαθμίδα CCC από την κατηγορία B διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές. Δύο μήνες μετά την προηγούμενη υποβάθμιση, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι είναι πιθανή η αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από την Ελλάδα.

Επιπλέον επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας σε "C".

Πρόκειται για τη χαμηλότερη αξιολόγηση χώρας από την S&P, μόλις τρείς βαθμίδες πάνω από τη χρεοκοπία.

Όπως αναφέρει η S&P, οι πιθανότητες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους είναι ιδιαίτερα αυξημένες (τις υπολογίζει σε 30-50%) και προσθέτει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος είναι μεγάλοι, κάνοντας ακόμη αναφορά και σε πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας.

Σε περίπτωση κουρέματος του χρέους, υποστηρίζει η S&P, το ποσό θα φτάσει το 50 και 70%.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ακόμη ότι η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει υψηλή παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης.

Επιπλέον, η S&P εκτιμά ότι σε μία αναδιάρθρωση θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες πιστωτές το πιθανότερο με μη ευνοϊκούς όρους, κάτι που θα προκαλέσει ‘πιστωτικό επεισόδιο’.

Σε αυτήν την περίπτωση, η S&P θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την αξιολόγηση της Ελλάδας στην βαθμίδα D, δηλαδή χρεοκοπία.

«Κατά την άποψή μας μία τέτοια λύση θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα την αξιολογούσαμε ως de facto χρεοκοπία (default), βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων μας. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (selective default- SD)», υπογραμμίζει η έκθεση.

Ανακοίνωση του υπουργείου

Το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωσή του αναφέρει ότι

«Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor's γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

» Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.

» Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: