Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ιrish Times: Η αποτυχημένη Ελλάδα απειλεί τις χώρες της Ευρωζώνης

newpost.gr

Ιrish Times: Η αποτυχημένη Ελλάδα απειλεί τις χώρες της Ευρωζώνης

Ιδιαίτερα καυστικό και αιχμηρό για την Ελλάδα είναι το σημερινό άρθρο των ιρλανδικών Irish Times, το οποίο τονίζει ότι εάν οι ελληνικές παθογένειες στον πολιτικό και στον οικονομικό τομέα, αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον, τότε οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα τεθούν πραγματικά σε κίνδυνο.

Η Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι ένα οριακά αποτυχημένο κράτος, με μία κοινωνία που στερείται συνοχής, που είναι βαθιά διχασμένη και την οικονομία να είναι σε κατάσταση σοκ.

Πριν από έναν χρόνο, όταν δινόταν πακέτο διάσωσης στη χώρα με τη χειρότερη διακυβέρνηση διαχρονικά, υπήρχε ελπίδα ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλά. Παρά το γεγονός ότι τότε υπήρχε σχετικά νέα κυβέρνηση αποφασισμένη για ριζικές μεταρρυθμίσεις, την ανάγκη των οποίων αναγνώριζα και οι πολίτες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο απειλές και κίνδυνοι.

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν προκαλεί έκπληξη, με βάση το ιστορικό υπόβαθρο της Ελλάδας. Το δημοσιονομικό χάος της χώρας έχει στρέψει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην Ελλάδα τους τελευταίους 18 μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα των ιστορικών σε θέματα οικονομίας, Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff, από το ξεκίνημά της το 1820, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ συχνά μπροστά στο ενδεχόμενο της πτώχευσης, κάτι που γίνεται και τώρα.

Η ιστορία δίνει μία εξήγηση, αφού έχοντας περάσει αιώνες ως υποταγμένη επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Ελλάδα ήταν αποκομμένη από τις σταδιακές αλλαγές στην κοινωνία και στην πολιτική στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Μια συνέπεια είναι μια πολύ αδύναμη κοινωνία των πολιτών και μικρή παράδοση ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων. Αυτοί οι οποίοι ασκούν την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα, το κάνουν με έναν βαθμό της απολυταρχίας ασυνήθιστο για την δημοκρατική Ευρώπη.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, στα φαινόμενα διαφθοράς όπως και στο μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα. Μετά από το πέρασμα της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών η Ελλάδα παραμένει η πλέον στρατιωτικοποιημένη κοινωνία στην Ευρώπη, με υπέρογκες δαπάνες για την άμυνα. Οι κίνδυνοι, εξάλλου, για φαινόμενα ένοπλης βίας, λόγω της βαθύτερης ύφεσης, ελλοχεύουν, σημειώνεται.

Irish Times επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα, αφού η οικονομία της Ελλάδας περιλαμβάνει ελάχιστες εξαγωγές, έλλειψη καινοτομίας και επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι, υπάρχουν λίγοι λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα, αφού η οικονομία, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν λειτουργούν. Αυτό δεν είναι κακό μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, που κινδυνεύουν από μια ελληνική κατάρρευση.

Εμείς, θα προσθέσουμε ότι σε πολλά από τα σημεία του δημοσιεύματος, ο συντάκτης, Dan O' Brien έχει δίκιο, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και η χώρα του, η Ιρλανδία, δεν αποτελεί και οικονομικό πρότυπο για την ευρωζώνη, αφού ακολούθησε την Ελλάδα στη λήψη πακέτου στήριξης, ώστε να μην καταρρεύσει το τραπεζικό της σύστημα…

Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: