Νέα βάρη στην κτηματαγορά
- Το νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μάλλον θα είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και θα αφορά στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμής ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ. (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τα βασικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα ακίνητα είναι τα εξής:
* Μειώνεται το αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις 100.000 ή 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, από 400.000 σήμερα.
Εφόσον το αφορολόγητο πέσει στις 100.000 ευρώ, ουσιαστικά θα φορολογείται όλη σχεδόν η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Αν, μάλιστα, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυξηθούν το 2012, τότε θα πιαστούν ακόμη περισσότεροι ιδιοκτήτες στην «τσιμπίδα» της Εφορίας.
Πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο θα επιβάλλονται συνετελεστές από 0,1% έως 2%. Το τμήμα από τις 100.000 μέχρι τις 400.000 εκτιμάται ότι θα φορολογείται με 0,1% ή αν τελικά το αφορολόγητο διαμροφωθεί στις 200.000 ευρώ, τότε ο συντελεστής μέχρι τις 400.000 ευρώ θα είναι πιθανώς 0,2%.
* Επιβάλλεται νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο συντελεστής θα είναι από 1 έως 2 τοις χιλίοις, ενώ δεν αποκλείται το τέλος να είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Πιθανώς, θα επιβληθεί στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμής ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ.
* Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα ακίνητα με αντικειμενική αξία υψηλότερη των 2.500 ή των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
* Αυξάνονται τα τεκμήρια για όλες τις κατηγορίες ακινήτων (πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα και εξοχική).
H ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως εξής:
- μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 30 ευρώ ανά τ.μ.
- από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 50 ευρώ ανά τ.μ.
- από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 80 ευρώ ανά τ.μ.
- από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 150 ευρώ ανά τ.μ.
- από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 300 ευρώ ανά τ.μ.
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης των βοηθητικών χώρων της πρώτης κατοικίας, έχουν ορισθεί τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας.
Για τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ/τμ, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά (40%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και πάνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά 70%.
Όταν υπάρχει μονοκατοικία όλα αυτά τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%. Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων λαμβάνεται υπόψη η τιμή εκκίνησης.
Όταν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν λαμβάνεται το ήμισυ της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία μαζί με το βοηθητικό χώρο.
Τέλος, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή, «παγώνουν» για εφέτος οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (και θα αυξηθούν το 2012, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προγραμματισμό που υπάρχει), ενώ επεκτείνεται η αναστολή του «πόθεν έσχες» πέραν της πρώτης κατοικίας.
Η αναστολή θα ισχύσει έως και το 2013. Σήμερα, ισχύει μόνο για α΄κατοικία έως 120 τμ και για αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.
Παράλληλα, δεν θα μειωθεί το αφoρολόγητο όριο για την αγορά α΄κατοικίας, το οποίο είναι 200.000 ευρώ για τους άγαμους και 250.000 για τους έγγαμους.
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτηρίζει τα μέτρα ως «ληξιαρχική πράξη θανάτου» της ακίνητης περιουσίας αλλά και κάθε ελπίδας για ανάκαμψη της οικονομίας.
Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι είναι αδύνατη η πληρωμή όλων των παραπάνω φόρων, και συνεπώς το Δημόσιο θα έχει στη διάθεσή του μόνο τον δρόμο των κατασχέσεων και πλειστηριασμών των ακινήτων.Καθώς οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπουν δρακόντειες ποινές ακόμη και για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά και πάλι τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτου για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους ακινήτων, ως μόνη σανίδα σωτηρίας, ώστε να μην καταδικαστούν μαζικά σε ποινές ακόμη και κάθειρξης, για αδυναμία πληρωμής φόρων.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου