Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Τι εκτιμά ο διεθνής οίκος για την ελληνική κρίση Πιθανότητες 10%-15% να μην περάσουν τα μέτρα δίνει η JP Morgan

Σειρά ερωτημάτων που άπτονται της στήριξης της Ελλάδας από τους εταίρους της διατυπώνει στην τελευταία έκθεσή της η JPMorgan.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η χώρα μας εισήλθε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, σε έναν «καυτό» μήνα, όπου το ζητούμενο είναι να εγκριθούν τα επώδυνα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και στη συνέχεια το Εurogroup να εγκρίνειτην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
Οι αναλυτές της JPMorgan εκφράζουν την πρόβλεψη πως οι πιθανότητες να μην υπερψηφισθούν τελικώς από τη Βουλή τα μέτρα δεν υπερβαίνουν το 10 με 15%, κάτι που θα επιφέρει μεν τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή, πλην όμως δεν θα καταλήξει σε διάσπαση του τρικομματικού συνασπισμού.
Στην έκθεση διατυπώνονται τρία βασικά ερωτήματα:
Το πρώτο ερώτημα είναι το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να μείνει ενωμένη μετά τη συμφωνία με την τρόικα.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά στο εάν η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει την επικύρωση του πακέτου μέτρων από τη Βουλή.

Το τρίτο ερώτημα έγκειται στο αν η τρόικα μπορεί να παράσχει αρκετή στήριξη ώστε να «κλείσει» την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική «τρύπα» και να δοθεί έτσι το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ του δανείου.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, αυτά τα τρία μεγάλα ερωτήματα που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Και στα τρία οι αναλυτές της JPMorgan απαντούν – επιφυλακτικά πάντως – «ναι»!
Αναλυτικότερα η JPMorgan δίνει πιθανότητα περίπου 10-15% το πακέτο να μην «περάσει» στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας λέγοντας πάντως ότι αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από το αν στο πακέτο θα συμπεριλαμβάνονται και τα εργασιακά, ή αν αυτό το θέμα θα ψηφιστεί ξεχωριστά. Σύμφωνα με την JPMorgan αν η ΔΗΜΑΡ δεν τα ψηφίσει υπάρχει ένα περιθώριο 10 εδρών από το άθροισμα της δύναμης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ικανό να περάσει το "πακέτο".
Υποθέτοντας ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, το Eurogroup λογικά θα μπορέσει να κινηθεί προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, η JPMorgan  εκτιμά πως δεν είναι ακόμα πρόσφορο το έδαφος για να ξεκινήσει συζήτηση – πολύ περισσότερο να ληφθεί απόφαση – για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ιδίως με συμμετοχή του κρατικού τομέα (OSI), με αποτέλεσμα να «βλέπει» ως πιθανή εναλλακτική μέτρα μείωσης των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων ή ακόμα και ένα «πάγωμα» στην καταβολή των τόκων, αλλαγές στο πακέτο στήριξης των τραπεζών ή επαναγορά βραχυπρόθεσμων ομολογιακών εκδόσεων και εντόκων.

Στο θέμα της επιμήκυνσης και του συνεπακόλουθου χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργηθεί, η JPMorgan ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας στα 25 δισ. ευρώ που εκτιμά πως μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν συνδυασμό μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση η έκθεση καταλήγει στο ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν πολύ σκληρό και κρίσιμο μήνα και καλείται να αποφύγει τα μεγάλα πολιτικά «ατυχήματα»…

Read more...

«Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο...», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λαφαζάνης: «Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε!»

Άνω - κάτω είναι από το πρωί η Κουμουνδούρου καθώς μία δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην τηλεόραση του Ant1 έχει αναστατώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Είναι αυτοσκοπός να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση;», είχε αναρωτηθεί ο κ. Λαφαζάνης λίγο πριν παραδεχθεί ότι ο Συνασπισμός δεν είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης. «Τι θα γίνει, αυτό είναι το θέμα», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι «εδώ μιλάμε για την επιβίωση της χώρας, εδώ μιλάμε για ιστορικές καταστάσεις». Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε».   
 
«Ο Παναγιώτης είναι τελειομανής. Γι' αυτό το είπε προφανώς. Δηλαδή θα ήθελε να είμαστε έτοιμοι μέχρι τελευταίας κεραίας...», προσπάθησε να δικαιολογήσει τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
 
Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη βαριά ιστορική ευθύνη»
Κι όλα αυτά λίγες μόνο ώρες μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει...
 
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη βαριά ιστορική ευθύνη, να σώσουμε τούτο το τόπο από τη καταστροφή, από τη παρακμή, από το βούρκο της διαφθοράς, από την εξάρτηση και τη τοκογλυφία. Και είμαστε έτοιμοι, με τη στήριξη του λαού μας, να συγκρουστούμε. Να συγκρουστούμε με μεγάλα συμφέροντα και μέσα και έξω από τη χώρα. Με την εγχώρια διαπλοκή και τη διεθνή τοκογλυφία. Να αξιοποιήσουμε τη διαπραγματευτικές δυνατότητες στο ευρωπαϊκό επίπεδο, που ποτέ δεν αξιοποίησαν οι παραδομένες μνημονιακές κυβερνήσεις. Και να προχωρήσουμε στη παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας», τόνισε ο κ.Τσίπρας σε ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης το βράδυ της Τετάρτης.
 
Την ίδια περίπου στιγμή που ο κ. Λαφαζάνης υποστήριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έγραφε στο twitter: «Η Κυβέρνηση και η πολιτική της "μπάζουν" απο παντού.O ΣΥΡΙΖΑ, με αυτοπεποίθηση και συνοχή,καλείται να γίνει ο πόλος της εναλλακτικής λύσης» και πρόσθετε: «Τα μέτρα επιταχύνουν την κυβερνητική φθορά και πλήττουν τη συνοχή της.Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να βάλει φρενο και να προτείνει την εναλλακτική λύση».
 
Ο Δ. Στρατούλης, από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε: «Θέλουμε, και ξέρουμε, και μπορούμε να κυβερνήσουμε. Θα αξιοποιήσουμε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, θα στηρίξουμε τους αγώνες του λαού για να μην περάσει το πακέτο μέτρων, είναι όρος επιβίωσης του λαού και της χώρας».
νέα λεζάντα: Λίγες ώρες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη βαριά ιστορική ευθύνη...» - Μονομερή διαγραφή του χρέους αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλει ο Στρατούλης - Εικόνα... βαβέλ στην αξιωματική αντιπολίτευση   

Αποδοκιμάζει τον Π.Λαφαζάνη ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ.Τσίπρα
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο έτοιμος από τη ΝΔ να κυβερνήσει πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις», απάντησε ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ.Τσίπρα σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο».
Με αυτό τον ξεκάθαρο τρόπο η ηγεσία του Συνασπισμού αποκιμάζει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος το πρωί της Πέμπτης δήλωσε «εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε...».
 
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα είπε ο κ. Λαφαζάνης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, μοιάζουν με αυτογκόλ και δημιουργούν εσωτερικό θέμα στο Συνασπισμό. Κι αυτό σε μία στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση με αφορμή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά με κοινοβουλευτική πλειοψηφία μικρότερη του 50%+1 των βουλευτών, γεγονός που ο Συνασπισμός θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει επιχειρηματολογώντας ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να πουλήσει δημόσια περιουσία. 
 
Την ώρα που στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «δεν έχει πλειοψηφία και δεδηλωμένη για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να δικαιολογηθούν για την τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι είναι ανέτοιμοι να κυβερνήσουν...

Προσπάθεια του Π.Λαφαζάνη να ανασκευάσει
  
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την τοποθέτησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιχείρησε να ανασκευάσει τις πρωινές δηλώσεις του.
 
«Αυτό το οποίο αναπαράγεται είναι μία φράση μονάχα από ένα ολόκληρο απόσπασμα, όπου έκανα μια τοποθέτηση για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει αποτελεσματικά και με προοπτική. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει και μπορεί να κυβερνήσει θετικά για τη χώρα και να ανοίξει καινούργιους ορίζοντες. Καμία φορά, με έναν θα έλεγα παραμορφωτικό τρόπο, απομονώνεται μία φράση από μια ολόκληρη απάντηση που δίνει κανείς και επομένως αλλάζει όλο το νόημα», υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης στο ραδιοφωνικό σταθμό real.
 
«Αυτό που εννοούσα είναι ότι είμαστε ένα κόμμα που ξεκίνησε από το 4% και έφτασε στο 27%. Εμείς είμαστε στα πρόθυρα να κυβερνήσουμε τη χώρα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και είπα ότι να πω εγώ ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις σε όλα σε κάθε πρόβλημα και απαντήσεις στα πάντα, όχι δε θα το πω, διότι αυτό είναι υποκρισία. Εχουμε κάνει όμως μία πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε κάνει επεξεργασία, είπα, έχουμε κάνει προτάσεις και διαθέτουμε ένα πρόγραμμα που μπορεί να γίνει αφετηρία μιας κυβερνητικής προσπάθειας για να δώσουμε απάντηση και λύση, σταδιακά, στα προβλήματα της χώρας», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.
 
Την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους επαναφέρει ο Στρατούλης
Αν δεν περάσουν τα μέτρα και δεν έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα, για να έρθει νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ με μονομερή διαγραφή του χρέους, δήλωσε ο βουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Στρατούλης στον Σκάι.
 
«Θέλουμε, και ξέρουμε, και μπορούμε να κυβερνήσουμε. Θα αξιοποιήσουμε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, θα στηρίξουμε τους αγώνες του λαού για να μην περάσει το πακέτο μέτρων, είναι όρος επιβίωσης του λαού και της χώρας», επισήμανε ο κ. Στρατούλης.


 

protothema.gr

Read more...

Απελάστηκαν άλλοι 1.500 μετανάστες τον Οκτώβριοapelastikan-alloi-1500-metanastes-ton-oktovrio 
Στο πλαίσιο της επιχείρησης για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, (1.531) αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων, επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, το μήνα Οκτώβριο 2012. 

Ειδικότερα (717) αλλοδαποί επεστράφησαν με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, οι οποίες εκτελέστηκαν από το Τμήμα Απελάσεων. 
Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό το Πακιστάν (204 άτομα), το Μπαγκλαντές (159 άτομα), την Κίνα (69 άτομα) και την Αλβανία (65 άτομα). Η επιστροφή των αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους έγινε με εθνικές πτήσεις charter και τακτικές πτήσεις από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας επεστράφησαν οδικώς, με μέριμνα της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής. 
Το ίδιο χρονικό διάστημα (Οκτώβριος), πέρα από τις παραπάνω επιστροφές η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής διαχειρίστηκε διοικητικά την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, άλλων (814) αλλοδαπών, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ).
Με τις επιστροφές του μηνός Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών που επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, από τον περασμένο Αύγουστο, ανέρχεται σε (3.666) άτομα. Οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα τους καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και Εθνικούς πόρους.  

Read more...

Βενιζέλος: Ματαιοπονούν όσοι ασχολούνται με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ

Βενιζέλος: Ματαιοπονούν όσοι ασχολούνται με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στις χθεσινές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Τρία χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ σηκώνει  το σταυρό της διαχείρισης της εθνικής
κρίσης. Καλείται να λάβει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που προκαλούν την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αναγκάζεται να δυσαρεστήσει  ομάδες πολιτών που  συνδέονται παραδοσιακά μαζί του. Σηκώνει το βάρος αλλαγών που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και γίνονται τώρα, όλες μαζί, μέσα στην χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων σαράντα ετών.
Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε και στην αρχή και στην πορεία και τώρα να αποφύγει το πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό φορτίο και τη φθορά αυτών των αποφάσεων. Θα μπορούσε να υπεκφύγει. Να κρυφτεί πίσω από τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης. Να αφήσει σε άλλους  τα κάρβουνα της εθνικής  ευθύνης. Αποφάσισε όμως να αναλάβει  όχι μόνο την ευθύνη που του αναλογεί ιστορικά για την πορεία του  τόπου, αλλά και την ευθύνη άλλων που κρύβονται ή έστω κρύφτηκαν σε προηγούμενες φάσεις  πίσω από το ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η επιλογή έχει επηρεάσει τα πάντα: την εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ,  τις προσωπικές αντοχές και τη στάση των στελεχών του.
Η χθεσινή καθαρή και  οριστική απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας πως  θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση, ήταν προϊόν  διεξοδικής ανάλυσης και ουσιαστικής συζήτησης στην οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν όχι μόνο την πολιτική τους σκέψη και ευθύνη αλλά την ψυχή τους, ξέροντας  τι σημαίνει η απόφαση που ελήφθη συλλογικά και  με  συντριπτική πλειοψηφία. Ξέροντας πως μόνο αν πετύχει η στρατηγική αυτή και βγει η χώρα από την κρίση με ασφάλεια, θα δικαιωθεί και η δική μας αγωνία και προσπάθεια
Είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοια ερωτήματα, να υπάρχει  ένταση. Όλη η  ελληνική κοινωνία ζει υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης.
Το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τη θέση του με απόλυτη ειλικρίνεια, συνέπεια και καθαρότητα.
Αυτή του η στάση ανοίγει μέτωπα, προκαλεί διαφοροποιήσεις. Απογοητεύει αυτούς που ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του  ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν ότι ματαιοπονούν.
Το στρατηγικά κρίσιμο είναι ότι η χθεσινή απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θέτει  ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί η σχέση της παράταξης με τις προοδευτικές, δημιουργικές και υπεύθυνες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές που  δίνουν τη μάχη της εμπροσθοφυλακής και όχι της οπισθοφυλακής. Αυτές που είναι πραγματικά  ριζοσπαστικές και όχι δήθεν αριστερές, αλλά στην ουσία  βαθειά συντηρητικές.
Στην πορεία προς το συντακτικό Συνέδριο της παράταξης, που έχει ήδη συγκληθεί για το Φεβρουάριο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει στραμμένη τη προσοχή του στα μεγάλα θέματα της χώρας, εξειδικεύοντας, μέσα από το  διάλογο με τη κοινωνία, τις  προτάσεις  του για το  εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και την αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους  την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική"..enikos.gr.enikos.gr

Read more...

Μητροπολίτης vs βουλευτή της ΧΑ

Μητροπολίτης vs βουλευτή της ΧΑ
Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο (κατά κόσμον Γεώργιος Σάββατος) και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην περιοχή Δημήτρη Κουκούτση. Όλα ξεκίνησαν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου για τις ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής.
Στην συνέχεια απάντησε ο κ. Κουκούτσης με ανακοίνωσή του στο προσωπικό του blog, στην οποία χαρακτηρίζει τον Μητροπολίτη «οικουμενιστή και ουνίτη, που δεν έχει θέση στην καρδιά των Μεσσηνίων». Και καταλήγει στην ίδια ανακοίνωση: «Ο γκουρμέ Σαββάτος δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό των λαοπρόβλητων προκατόχων του….».
Άμεση ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, στην οποία υπογραμμίζονται τα εξής:«Η "εκκλησιαστική χείρ" του χρυσαυγίτη βουλευτή Μεσσηνίας εφάρμοσε τη γνωστή μέθοδο των ομοίων και ομοφρόνων της, τη μέθοδο της λασπολογίας, του ψεύδους, της παραπληροφόρησης και του λεκτικού τραμπουκισμού, δεν τόλμησε όμως να απαντήσει στα ερωτήματα για τη βία, τους προπηλακισμούς και τις ρατσιστικές εκδηλώσεις, τα οποία έθεσε ο μητροπολίτης στη συνέντευξή του. Ο βουλευτής εφάρμοσε τη λαϊκή ρήση: Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».

Πηγή:newsmessinia.blogspot.gr
enikos.gr

Read more...

ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...


Στη Βουλή έχει φτάσει αυτή την ώρα η πορεία των ένστολων που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους μισθούς τους.
Η πορεία ξεκίνησε νωρίτερα από την πλατεία ...
Ευαγγελισμού , όπου και πραγματοποίησαν συγκέντρωση.
Μπροστά από τη Βουλή έχουν ήδη παραταχθεί άνδρες των ΜΑΤ, ενώ έχουν τοποθετηθεί κλούβες έξω από την Βασιλίσσης Σοφίας έχοντας κλείσει τον δρόμο.
Λίγα λεπτά πριν οι ένστολοι φώναζαν '' κλέφτες, κλέφτες '', ενώ παράλληλα είχαν ανάψει καπνογόνα και είχαν επιστρατεύσει για τη διαμαρτυρία τους καραμούζες και σφυρίχτρες.

Read more...

Αποχωρούν 126.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2016...
Οι δαπάνες για νέες προσλήψεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 20 εκατ. ευρώ για το 2012 και σε 30 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 έως 2016
Μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις στο δημόσιο έως το 2016 προβλέπει το...
Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, προωθείται η αποχώρηση 125.761 υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης έως το 2016 και η πρόσληψη μόλις 15.234. Σήμερα οι υπάλληλοι της Γενικής Κυβέρνησης φτάνουν τους 692.240. Συγκεκριμένα, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, θα αποχωρήσουν:

το 2012 29.622 υπάλληλοι της Γενικής Κυβέρνησης,
το 2013 25.372,
το 2014 24.654 ,
το 2015 24.057 και
το 2016 22.056.

Οι δαπάνες για νέες προσλήψεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 20 εκατ. ευρώ για το 2012 και σε 30 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 έως 2016. Η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο θα μειωθεί από τα 10,4 δισ. ευρώ φέτος, στα 8,35 δισ. ευρώ το 2016. Οι δαπάνες για καταβολή συντάξεων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν από τα 6,52 δισ. ευρώ ή 3,36% του ΑΕΠ το 2012, σε 7,51 δισ. ευρώ ή 4,02% του ΑΕΠ το 2016.

Δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις το 2013 και 2014 στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ στο υπουργείο Άμυνας για τα ίδια έτη προβλέφθηκε μείωση των προσλήψεων κατά 30% σε σχέση με αυτές του έτους 2012.

Στο υπουργείο Παιδείας για τα έτη 2013 και 2014 και για το διδακτικό προσωπικό οι αποχωρήσεις – προσλήψεις θα διαμορφωθούν στο 1 προς 10. Στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η πρόσληψη 200 εφοριακών εντός του 2013.

Πηγή: voria.gr


Read more...

'' ΚΛΕΙΔΩΣΕ '' Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ...


Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου θα ψηφιστεί από τη Βουλή ο προυπολογισμός για το 2013.
Μετά από απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του προυπολογισμού του κράτους και του Μεσοπρόθεσμου ...
στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία που θα αρχίσει στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Σημειώνεται ότι ο προυπολογισμός της Βουλής συζητείται και ψηφίζεται την Τρίτη  6 Νοεμβρίου.

Read more...

Αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και η Μαριλίζα ...Διαβάστε την επιστολή... 
Μετά την χθεσινή παραίτηση από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ του κ. Μιχάλη Κασσή, αποχωρεί από το κόμμα και η πρώην γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η... βουλευτής έστειλε πριν από λίγο επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενημερώνοντάς τον ότι αποχωρεί από το κόμμα.

Η κίνησή της δημιουργεί συνειρμούς αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει και ο κ. Παπουτσής.


Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

"Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να σας εκφράσω τη διαφωνία μου με το νέο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, τη θέση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Τον περασμένο Φεβρουάριο παραιτήθηκα από την Κυβέρνηση και καταψήφισα το δεύτερο Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι θα αυξήσει δραματικά την ύφεση και θα ωθήσει το λαό σε απόγνωση, και ότι δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση του νέου προγράμματος η «Βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.

Στην συνέχεια, και παρά τη διαγραφή μου από τον Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα σας και συμμετείχα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου για τρεις λόγους:

Πρώτον, για λόγους προσωπικής πολιτικής συνέπειας, γιατί μετά από 32 χρόνια ενεργούς συμμετοχής στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσα να αποχωρήσω μπροστά στη διαφαινόμενη μεγάλη ήττα.

Δεύτερον, γιατί πίστευα ότι η δραματική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα μετά από την έκφραση μιας ισχυρής λαϊκής εντολής θα δημιουργούσε όρους επαναδιαπραγμάτευσης της Δανειακής Σύμβασης, και ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση σύμφωνα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Τρίτον, γιατί είχα ακόμη την προσδοκία ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε τη δύναμη και τη βούληση να κάνει μια ειλικρινή και θαρραλέα αποτίμηση της πορείας του, να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική του και να διαδραματίσει δημιουργικό ρόλο στην αναγκαία ανασυγκρότηση του προδευτικού και σοσιαλιστικού χώρου.

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ψευδαισθήσεων.

Ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης εγκαταλείφθηκε, η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική με τα ίδια αδιέξοδα και δραματικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Η πολιτική διαπραγμάτευση είχε νόημα στην αρχή, όταν ήταν νωπή η λαϊκή εντολή και διαμορφωνόταν το πλαίσιο, και όχι βέβαια στο τέλος επί συγκεκριμένων μέτρων.

Ο στόχος τελικά της επιμήκυνσης, αντί να αμβλύνει χρονικά το βάρος της υλοποίησης των μέτρων, επεκτείνει την εφαρμογή του Μνημονίου, επιβαρύνοντας με δυσβάσταχτα μέτρα την επόμενη χρονιά, χωρίς καμία δέσμευση και προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

Στο ΠΑΣΟΚ μετά από την μεγάλη στρατηγική εκλογική ήττα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πολιτική αποτίμηση και συλλογική πολιτική διεργασία. Εκατοντάδες στελέχη που έχουν αγωνιστεί για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού αισθάνονται σήμερα πολιτικά άστεγοι, καθώς αυτό το ιστορικό ριζοσπαστικό, προοδευτικό Κίνημα έχει μεταλλαχθεί σε μικρό παράρτημα της κεντροδεξιάς και έχει ταυτιστεί με νεοφιλελεύθερες απόψεις και επιλογές.

Όπως τονίσατε και εσείς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν επιτρέπει τη σιωπή, αλλά επιβάλλει τη σαφή πολιτική τοποθέτηση.

Γι’ αυτούς τους λόγους, και επειδή το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά σας δηλώνω ότι δεν συμμετέχω πλέον στις λειτουργίες του.

Οι πολιτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι σίγουρα δύσκολες στο δυσμενές σημερινό Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Δεν αποτελεί όμως διέξοδο η εμμονή στην ίδια πολιτική μέσα από το συνεχώς επαναλαμβανόμενο εκβιαστικό δίλημμα για την «σωτηρία της χώρας», που τελικά ενισχύει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, βυθίζει την κοινωνία, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί στην ανακατανομή του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, και τελικά κλονίζει, μέσα από τα αδιέξοδα που δημιουργεί, τους ίδιους του δημοκρατικούς θεσμούς.

Σήμερα, η χώρα μας χρειάζεται μια νέα προοδευτική στρατηγική που να διασφαλίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Με ένα σχέδιο που να ανοίγει το δρόμο στην ανάπτυξη, να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτήν την προοπτική παραμένω στρατευμένη.

Με τιμή
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου"


Read more...

Κανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση στα εργασιακά, σύμφωνα με το ΔΝΤ

«Θέμα της κυβέρνησης ο Κουβέλης»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση δεν αφήνει το ΔΝΤ το οποίο ξεκαθαρίζει πως οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας Ελλάδας και τρόικας.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τζέρι Ράις μιλώντας την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε πως η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στην οποία μετείχε και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν κατέληξε σε τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα και πως οι εκκρεμότητες παραμένουν.

«Τα ζητήματα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος όσο και το θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν υπό συζήτηση. Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί, όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και όταν επέλθει συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ επιδιώκουν την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε σωστή τροχιά ώστε να επέλθει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Ο ίδιος σημείωσε πως τις εργασιακές αλλαγές δεν της ζητά μόνο το ΔΝΤ.

Για την επίπτωση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - τρόικας για τα εργασιακά στον κυβερνητικό συνασπισμό είπε πως αυτό αφορά την ίδια την κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για την «λίστα Λαγκάρντ» αρνήθηκε να προβεί σε ειδικό σχολιασμό και αρκέσθηκε να δηλώσει πως τα φορολογικά βάρη στη χώρα θα πρέπει να κατανέμονται δίκαια. Παρέπεμψε δε στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας λέγοντας πως όταν διαδραματίστηκαν τα σχετικά γεγονότα η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ήταν στο ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για τους πιθανούς τρόπους μείωσης του δανειακού βάρους της Ελλάδας υποστήριξε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι μείωσης του χρέους και ότι υπό προϋποθέσεις η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι ένας από αυτούς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως το Ταμείο τάσσεται υπέρ του να δοθεί στην Ελλάδα πρόσθετος χρόνος για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ωστόσο ξεκαθάρισε πως για το Ταμείο προέχει η διασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος και η μείωση του χρέους.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παπαγιωτακόπουλος σε Βενιζέλο: Φύγε εδώ και τώρα ...
Την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζητά με ιδιαίτερη ένταση το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του κινήματος και επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γιώργος Παναγιωτακόπουλος σε ανακοίνωση με τίτλο «Υστατη στιγμή για όλους μας».

Ο... κ. Παναγιωτακόπουλος υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ «προκαλείται και περιπαίζεται» και οδηγείται στο γκρεμό και στην πολιτική χλεύη.

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τοίζει μεταξύ άλλων:

«Χαίρομαι που σήμερα πολλοί από αυτούς που είχαν φορέσει το μανδύα του «σωτήρα της χώρας» τα τελευταία 2,5 χρόνια αντιλαμβάνονται που οδηγούν αυτές οι πολιτικές.

Οσοι δεν έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους να προσχωρήσουν στην Κεντροδεξιά, όσοι δεν θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ ηττημένο, απαξιωμένο και μικρό, πρέπει σήμερα να δράσουν.

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική ανάλυση, ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική πολιτική πρόταση.

Οφείλει σήμερα να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας νέας συλλογικότητας ικανής να σώσει την παράταξη και άρα και τη χώρα.»

Και ζητά να διαμορφωθεί «μια πορεία εξόδου από το αδιέξοδο στο πλαίσιο μιας Επιτροπής Σωτηρίας της παράταξης με στόχο την αναγέννηση και τον επαναπροσανατολισμό της - Μια πανστρατιά.

Αν συνεχίσει να επιμένει αυτάρεσκα σε αυτές τις πολιτικές επιλογές που σχεδιάζει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, τότε πολύ σύντομα θα βρεθεί μόνη της και αδύναμη να διαχειρίζεται έναν μικρό πολιτικό σχηματισμό, χωρίς κοινωνικά ερείσματα, χωρίς στελέχη και χωρίς προοπτική.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Παναγιωτακόπουλου έχει ως εξής:

«Ζητήσαμε σε όλους τους τόνους, ζητάμε και σήμερα, την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την Κυβέρνηση.

Ζητήσαμε την αλλαγή πλεύσης και τον απεγκλωβισμό της ηγετικής ομάδας από την φαντασίωση της δήθεν συμμετοχής στη διακυβέρνηση και της δήθεν παρέμβασης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Εξηγήσαμε ότι η εμμονή σε πολιτικές διάλυσης της κοινωνίας, σε πολιτικές φτώχειας, ανεργίας και καταπάτησης κάθε θεμελιώδους εργασιακού δικαιώματος επιταχύνει το πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ.

Τα τελευταία γεγονότα κατέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι σε αυτή την Κυβέρνηση υπάρχουν οι εντολοδόχοι υλοποιητές των αποφάσεων των δανειστών και τα κοινοβουλευτικά συμπληρώματα, που έχουν σα μοναδικό ρόλο την κοινοβουλευτική στήριξη των όποιων μέτρων.

Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς προκαλείται και περιπαίζεται.

Προκαλείται από τις συνεχείς μονομερείς αποφάσεις των Κυβερνώντων, αδύναμο να επιβάλει το παραμικρό, επιλέγοντας να παίξει το ρόλο του «γκρινιάρη» που όμως στο τέλος μονίμως σκύβει το κεφάλι.

Περιπαίζεται, γιατί την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρός του υπόσχεται διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, έρχεται ο Πρωθυπουργός και «συνεργάτης» σε επίπεδο Κυβέρνησης (δυστυχώς), να δηλώσει ότι «η διαπραγμάτευση τελείωσε».

Περιπαίζεται γιατί καμία από τις προτάσεις του δεν έγινε αποδεκτή.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Τα έξι προεκλογικά του σημεία; Την περίφημη Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης; Τις δηλώσεις του Ιουλίου ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα; Το στρατηγικό πλαίσιο των 10 σημείων στα τέλη Ιουλίου;

Τις προτάσεις που έστειλε στον Υπουργό Οικονομικών το Σεπτέμβριο; Το ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή μια ολοκληρωμένη αφήγηση της πολιτικής πρότασης και όχι μόνο μέτρα; Ή τέλος τις δηλώσεις του Προέδρου στην Κ.Ο. , στις 4 Οκτωβρίου, ότι αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις (ανάμεσα στις οποίες και τα εργασιακά) δεν μπορούν να έρθουν τα μέτρα στη Βουλή;

Η κατάληξη όλων αυτών είναι τελικά μια άνευ όρων ψήφιση των μέτρων, μία άνευ όρων παράδοση στους σχεδιασμούς και τις εντολές της Τρόικα και των αγαπημένων της «παιδιών» στην Ελλάδα, μια άνευ όρων οριστική και αμετάκλητη διαγραφή κάθε προοδευτικού προσήμου στην πολιτική του διαδρομή.

Το ΠΑΣΟΚ αυτοκτονεί πολιτικά και το πιστόλι το κρατούν όσοι σήμερα αποφασίζουν να διαγράψουν προεκλογικές υποσχέσεις, προγραμματικές συμφωνίες και κόκκινες γραμμές.

Η Δημοκρατική Παράταξη διαλύεται γιατί ταυτίζεται με ότι πιο συντηρητικό και αντιλαϊκό έχει εμφανιστεί στην πολιτική ιστορία του τόπου. Αν κάποιοι θεωρούν ότι με παχιά λόγια και αόριστες αναφορές μπορούν να καλύψουν την αποτυχημένη στρατηγική και πολιτική τους πρόταση, την απαξιωμένη πολιτική τους παρουσία και την δορυφορική τους σχέση με τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι γελασμένοι.

Η πορεία ανάτασης της χώρας απαιτεί την ύπαρξη της Δημοκρατικής Παράταξης διότι ότι καλό έγινε σε αυτόν τον τόπο τα τελευταία 60 χρόνια έγινε από τη δημοκρατική παράταξη.

Απαιτεί την προοδευτική της πρόταση και τη συλλογική της δράση. Απαιτεί έναν άλλο δρόμο ευθύνης. Ένα δρόμο ισότητας και δικαιοσύνης, ένα δρόμο ανατροπής και δημιουργίας.

Ο δρόμος που σήμερα ακολουθεί είναι αντίθετος με την ιστορία της, είναι αδιέξοδος και οδηγεί στον γκρεμό και την πολιτική χλεύη.

Οι κρίσιμες ώρες που περνάμε απαιτούν τη συστράτευση όσων θέλουν και μπορούν να σώσουν την παράταξη.

Να αλλάξουν την πορεία της πολιτικής απαξίωσης.

Να αλλάξουν το ρόλο της.

Να την επαναφέρουν στον προοδευτικό πολιτικό χώρο. Στο δρόμο της παρέμβασης και της δημιουργίας.

Χαίρομαι που σήμερα πολλοί από αυτούς που είχαν φορέσει το μανδύα του «σωτήρα της χώρας» τα τελευταία 2,5 χρόνια αντιλαμβάνονται που οδηγούν αυτές οι πολιτικές.

Όσοι δεν έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους να προσχωρήσουν στην Κεντροδεξιά, όσοι δεν θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ ηττημένο, απαξιωμένο και μικρό, πρέπει σήμερα να δράσουν.

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ανάλυση, ότι δεν υπάρχει ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ πολιτική πρόταση.

Οφείλει σήμερα να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας νέας συλλογικότητας ικανής να σώσει την παράταξη και άρα και τη χώρα.

Οφείλει σήμερα να καλέσει όλους όσους μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πορείας εξόδου από το αδιέξοδο στο πλαίσιο μιας ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ με στόχο ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ - ΜΙΑ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ.

Αν συνεχίσει να επιμένει αυτάρεσκα σε αυτές τις πολιτικές επιλογές που σχεδιάζει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, τότε πολύ σύντομα θα βρεθεί μόνη της και αδύναμη να διαχειρίζεται έναν μικρό πολιτικό σχηματισμό, χωρίς κοινωνικά ερείσματα, χωρίς στελέχη και χωρίς προοπτική.

  iefimerida.gr 


Read more...

ΣΤΗΝ "ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ" Ο ΛΙΜΕΝΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ


Στην Αστήρ Παλλάς κατακυρώθηκε μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό της ΕΤ.Α.Δ, η μακροχρόνια εκμίσθωση του τουριστικού λιμένα Βουλιαγμένης Αναλυτικότερα, στις 31 Οκτωβρίου 2012 υπεγράφη μεταξύ της...
ΕΤ.Α.Δ., και της «ΑΣΤΗΡ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ», της οποίας η Αστήρ Παλλάς είναι μέτοχος κατά 100% και η οποία συνεστήθη αποκλειστικά για την εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα Βουλιαγμένης, η Σύμβαση Μακροχρόνιας Μίσθωσης του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης διάρκειας 40 ετών αρχόμενης από την ημερομηνία παράδοσης της μαρίνας. Με την υπογραφή της σύμβασης κατεβλήθη στην ΕΤ.Α.Δ μίσθωμα 12,9 εκ. ευρώ ήτοι το 30% του συνολικού μισθώματος ύψους 43.000.000 ευρώ, πλέον αναλογούντων φόρων και τελών κ.λ.π.

Read more...

Βενιζέλος: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας»...«Ματαιοπονούν αυτοί που ασχολούνται εργολαβικά με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ...
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να «κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση» δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. «Τρία...
χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το σταυρό της διαχείρισης της εθνικής κρίσης» είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «ματαιοπονούν αυτοί που ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ».


Ολόκληρη η δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου:

Τρία χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το σταυρό της διαχείρισης της εθνικής κρίσης. Καλείται να λάβει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που προκαλούν την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αναγκάζεται να δυσαρεστήσει ομάδες πολιτών που συνδέονται παραδοσιακά μαζί του. Σηκώνει το βάρος αλλαγών που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και γίνονται τώρα, όλες μαζί, μέσα στην χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων σαράντα ετών.

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε και στην αρχή και στην πορεία και τώρα να αποφύγει το πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό φορτίο και τη φθορά αυτών των αποφάσεων.

Θα μπορούσε να υπεκφύγει. Να κρυφτεί πίσω από τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης. Να αφήσει σε άλλους τα κάρβουνα της εθνικής ευθύνης.

Αποφάσισε όμως να αναλάβει όχι μόνο την ευθύνη που του αναλογεί ιστορικά για την πορεία του τόπου, αλλά και την ευθύνη άλλων που κρύβονται ή έστω κρύφτηκαν σε προηγούμενες φάσεις πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η επιλογή έχει επηρεάσει τα πάντα: την εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, τις προσωπικές αντοχές και τη στάση των στελεχών του.

Η χθεσινή καθαρή και οριστική απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας πως θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση, ήταν προϊόν διεξοδικής ανάλυσης και ουσιαστικής συζήτησης στην οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν όχι μόνο την πολιτική τους σκέψη και ευθύνη αλλά την ψυχή τους, ξέροντας τι σημαίνει η απόφαση που ελήφθη συλλογικά και με συντριπτική πλειοψηφία. Ξέροντας πως μόνο αν πετύχει η στρατηγική αυτή και βγει η χώρα από την κρίση με ασφάλεια, θα δικαιωθεί και η δική μας αγωνία και προσπάθεια.

Είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοια ερωτήματα, να υπάρχει ένταση. Όλη η ελληνική κοινωνία ζει υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης.

Το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τη θέση του με απόλυτη ειλικρίνεια, συνέπεια και καθαρότητα.

Αυτή του η στάση ανοίγει μέτωπα, προκαλεί διαφοροποιήσεις. Απογοητεύει αυτούς που ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν ότι ματαιοπονούν.

Το στρατηγικά κρίσιμο είναι ότι η χθεσινή απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θέτει ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί η σχέση της παράταξης με τις προοδευτικές, δημιουργικές και υπεύθυνες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές που δίνουν τη μάχη της εμπροσθοφυλακής και όχι της οπισθοφυλακής. Αυτές που είναι πραγματικά ριζοσπαστικές και όχι δήθεν αριστερές, αλλά στην ουσία βαθειά συντηρητικές.

Στην πορεία προς το συντακτικό Συνέδριο της παράταξης, που έχει ήδη συγκληθεί για το Φεβρουάριο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει στραμμένη τη προσοχή του στα μεγάλα θέματα της χώρας, εξειδικεύοντας, μέσα από το διάλογο με τη κοινωνία, τις προτάσεις του για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και την αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική


Read more...

Συγκαλείται ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας...crime.gr
Την Κυριακή ή την Δευτέρα, που είναι και η πιθανότερη ημέρα θα συκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δίνει..
. μεγαλύτερο βάρος στην ψηφοφφορία που θα γίνει στη βουλή την Τετάρτη και θέλει να απευθυνθεί προς του βουλευτές του κόμματος και να τους ενημερώσει για την ανάγκη υπερψήφισης των μέτρων.
Ήδη από προχθές με τη γραπτή του ανακοίνωση ο πρωθυπουργός έχει θέσει τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους, ενώ έχει τονίσει πως αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο....


Read more...

Σκληρά υπονοούμενα Ραγκούση για τη λίστα Λαγκάρντ

Η σχέση της με την κυβέρνηση Παπανδρέου


Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης
Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δικαιωμένος για την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης, αναφορικά με τις εξελίξεις που σχετίζονται με την «λίστα Λαγκάρντ». Λέει ότι την εποχή που έφτασε η λίστα στα χέρια του Γ.Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε μια ανεξήγητη συμπεριφορά από μέρους της κυβέρνησης που κατέληξε στην πτώση της.

«Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ασυγχώρητες. Η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ είναι τελείως απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Μία-μία οι δήθεν δικαιολογίες καταρρέουν. Η χθεσινή ενέργεια του εισαγγελέα να φέρει την υπόθεση Βουλγαράκη - Πελέκη στη Βουλή κάνει ακόμη πιο εξοργιστική για όλους εμάς την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, μας βγάζει από τα ρούχα μας, διότι στην πραγματικότητα αυτό που προκύπτει είναι ότι ανάμεσα στους άλλους, που στην πορεία θα δούμε ποιοι τελικά ήταν, προστατεύτηκε και ο κ. Βουλγαράκης και η κ. Πελέκη από έλεγχο, ο οποίος ενδεχομένως να πιστοποιούσε ότι έπρεπε να καταβάλουν φόρους» δηλώνει ο κ. Ραγκούσης σε συνέντευξη του στο TVXS.

Αναφέρει, επίσης, ότι πρόκειται για ένα «ηθικό και πολιτικό ζήτημα τεράστιας σημασίας», καθώς επίσης και ότι δεν θέλει να έχει οποιαδήποτε σχέση με τις «ακραίες, παρακμιακές καταστάσεις που ζει το ΠΑΣΟΚ υπό τη σημερινή ηγεσία του».

«Μέρα με τη μέρα, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε εκείνο το κομμάτι του παζλ που μου λείπει, για να δώσω απαντήσεις σε μια σειρά από ιστορικής σημασίας ερωτήματα, κατά τη γνώμη μου, που έχουν δημιουργηθεί -όχι μόνο σε μένα- γύρω από τις συνθήκες κατάληξης της κυβέρνησης Παπανδρέου.

» Διότι εκ των υστέρων μαθαίνω ότι η λίστα Λαγκάρντ ήρθε στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών ακριβώς σε μια εποχή, κατά την οποία δρομολογήθηκαν ανεξήγητες για μένα πολιτικές συμπεριφορές στο κέντρο της κυβέρνησης.

» Αυτές οι συμπεριφορές ήταν που με έκαναν τότε όχι μόνο να απομακρυνθώ από το κέντρο της κυβέρνησης, αλλά επιπλέον να μην μπορώ να εξηγήσω την κατάρρευση και τα γεγονότα που ακολούθησαν αφενός στο εσωτερικό της χώρας, αφετέρου στο επίπεδο των διεθνών της σχέσεων», προσθέτει, υπονοώντας ότι η λίστα υπήρξε ο μοχλός εκβίασης που οδήγησε την κυβέρνηση Παπανδρέου σε πτώση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι νέες περικοπές στις συντάξεις

«Βόμβα» για δώρα, επιδόματα και όρια ηλικίας


Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, έκριναν σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές
Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, έκριναν σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επέρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, της τάξεως του 5% έως 10%, ενώ με την είσοδο του νέου έτους αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη στα 67 και καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν ότι η απόφαση αφενός δεν είναι δεσμευτική και αφετέρου δεν γίνεται λόγος σε αυτήν γοια αντισυνταγματικότητα.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, έκριναν σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.

Μετά και την εισήγηση του συμβούλου Αντώνη Κατσαρόλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων τροπολογιών, η Ολομέλεια έκρινε ότι η, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Η Ολομέλεια, η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος. Με άλλα λόγια, προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

Ειδικότερα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.

Αντισυνταγματική κρίθηκε παράλληλα, με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές και η μείωση των συντάξεων, καθώς φρονούν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.

Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1/1/2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65ό έτος.

Συνταγματική κρίθηκε κατά πλειοψηφία η περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξή τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.

Για το θέμα αυτό της περικοπής των συντάξεων των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων υποστηρίχθηκε από ορισμένους δικαστές ότι η μείωση αυτή είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας και νομιμότητας της σχετικής ρύθμισης.

Αντίθετα, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ε.Σ. οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.

Τι προέβλεπε το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που κρίθηκε αντισυνταγματικό προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι οι συντάξεις ή το άθροισμα των συντάξεων: 1) από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, 2) από 1.500,01 έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10% και το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, 3) από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να μικρότερο των 1.800,01 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2012 μετά όμως την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του Ν. 4002/2011 και των τυχόν μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του Ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του Ν. 4051/2012.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι άγαμες και οι διαζευγμένες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα λαμβάνουν ανώτατη σύνταξη 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους σε περίπτωση που οι θυγατέρες αυτές έχουν και άλλα εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 8.640 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, από 1/1/2013 το όριο συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2013 και μετά αυξάνεται κατά δύο χρόνια, δηλαδή ανέρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αυξάνεται από 1.1.2013 στο 65ο έτος.
Εξάλλου, από την 1/1/2013 το όριο ηλικίας για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξάνεται από το 60ό που είναι σήμερα στο 65ό έτος.
Τέλος, ως προς τους βουλευτές προβλέπει, μεταξύ των άλλων την κατάργηση της σύνταξής τους για «όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...