Σειρά ερωτημάτων που άπτονται της στήριξης της Ελλάδας από τους εταίρους της διατυπώνει στην τελευταία έκθεσή της η JPMorgan.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η χώρα μας εισήλθε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, σε έναν «καυτό» μήνα, όπου το ζητούμενο είναι να εγκριθούν τα επώδυνα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και στη συνέχεια το Εurogroup να εγκρίνειτην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
Οι αναλυτές της JPMorgan εκφράζουν την πρόβλεψη πως οι πιθανότητες να μην υπερψηφισθούν τελικώς από τη Βουλή τα μέτρα δεν υπερβαίνουν το 10 με 15%, κάτι που θα επιφέρει μεν τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή, πλην όμως δεν θα καταλήξει σε διάσπαση του τρικομματικού συνασπισμού.
Στην έκθεση διατυπώνονται τρία βασικά ερωτήματα:
Το πρώτο ερώτημα είναι το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να μείνει ενωμένη μετά τη συμφωνία με την τρόικα.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά στο εάν η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει την επικύρωση του πακέτου μέτρων από τη Βουλή.
Το τρίτο ερώτημα έγκειται στο αν η τρόικα μπορεί να παράσχει αρκετή στήριξη ώστε να «κλείσει» την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική «τρύπα» και να δοθεί έτσι το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ του δανείου.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, αυτά τα τρία μεγάλα ερωτήματα που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Και στα τρία οι αναλυτές της JPMorgan απαντούν – επιφυλακτικά πάντως – «ναι»!
Αναλυτικότερα η JPMorgan δίνει πιθανότητα περίπου 10-15% το πακέτο να μην «περάσει» στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας λέγοντας πάντως ότι αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από το αν στο πακέτο θα συμπεριλαμβάνονται και τα εργασιακά, ή αν αυτό το θέμα θα ψηφιστεί ξεχωριστά. Σύμφωνα με την JPMorgan αν η ΔΗΜΑΡ δεν τα ψηφίσει υπάρχει ένα περιθώριο 10 εδρών από το άθροισμα της δύναμης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ικανό να περάσει το "πακέτο".
Υποθέτοντας ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, το Eurogroup λογικά θα μπορέσει να κινηθεί προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, η JPMorgan εκτιμά πως δεν είναι ακόμα πρόσφορο το έδαφος για να ξεκινήσει συζήτηση – πολύ περισσότερο να ληφθεί απόφαση – για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ιδίως με συμμετοχή του κρατικού τομέα (OSI), με αποτέλεσμα να «βλέπει» ως πιθανή εναλλακτική μέτρα μείωσης των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων ή ακόμα και ένα «πάγωμα» στην καταβολή των τόκων, αλλαγές στο πακέτο στήριξης των τραπεζών ή επαναγορά βραχυπρόθεσμων ομολογιακών εκδόσεων και εντόκων.
Στο θέμα της επιμήκυνσης και του συνεπακόλουθου χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργηθεί, η JPMorgan ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας στα 25 δισ. ευρώ που εκτιμά πως μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν συνδυασμό μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση η έκθεση καταλήγει στο ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν πολύ σκληρό και κρίσιμο μήνα και καλείται να αποφύγει τα μεγάλα πολιτικά «ατυχήματα»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου