Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Τροπολογία για την κατάργηση της συνέντευξης στην επιλογή επαγγελματιών οπλιτών

Τροπολογία με την οποία καταργείται η συνέντευξη που είχε εισαγάγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στη διαδικασία επιλογής επαγγελματιών οπλιτών και ακυρώνονται όλες οι σχετικές, εκκρεμούσες διαδικασίες, κατέθεσαν στη Βουλή, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, κ.κ. Βενιζέλος και Ραγκούσης.

Σύμφωνα με την εισηγητική Έκθεση της τροπολογίας, «από τα στοιχεία που τηρούνται στα Γενικά Επιτελεία, προκύπτει ότι για τις συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε προγενέστερους διαγωνισμούς, αλλά και στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό του Στρατού Ξηράς, δεν τηρείται πλήρες πρακτικό από το οποίο να προκύπτει κάθε ερώτηση και κάθε απάντηση και έτσι, η πλήρης αιτιολογία της βαθμολογίας, αλλά "ελλειπτικό" πρακτικό, με μόνη τη βαθμολογία χωρίς αιτιολογία. Δεν πληρούνται συνεπώς οι προϋποθέσεις που έχει τάξει η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την κατάρτιση των πρακτικών συνέντευξης σε όσες διαδικασίες προβλέπεται κάτι τέτοιο».

«Η κατάσταση αυτή, προκαλεί στους ενδιαφερόμενους, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης και ευρύτερα στην κοινή γνώμη, εύλογη αμφιβολία ως προς τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας. Αν συνεπώς, οι υπό εξέλιξη διαγωνισμοί για την πρόσληψη ΕΠΟΠ ολοκληρωθούν κατά τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, θα προκύψει ζήτημα αιτιολογίας και νομιμότητας των αποτελεσμάτων. Είναι συνεπώς αναγκαίο και επείγον να ρυθμιστεί το ζήτημα κατά τρόπο σύμφωνο με τις αρχές του κράτους δικαίου και της νομιμότητας, καθώς και σύμφωνα με τη ρητή επιταγή του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος που θεμελιώνει την αρχή της αξιοκρατίας», αναφέρεται στην εισηγητική Έκθεση της τροπολογίας, η οποία καταλήγει:

«Για τους λόγους αυτούς, με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η συνέντευξη και απομένουν τα υπόλοιπα αντικειμενικά κριτήρια που μοριοδοτούνται όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα».
nooz.gr

Read more...

Συνέντευξη Παπούλια στον τσέχικο Τύπο με σαφή εθνικά μηνύματα


Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

"Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι "αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν (στο θέμα του ονόματος) θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι".

Ο κ. Παπούλιας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το Κυπριακό, λέγοντας ότι "δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος".

Στη συνέντευξή του, στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τσεχίας "Πράβο" (υπό τον τίτλο "Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν πρόωρη") δηλώνει ότι η Τουρκία είναι ένας δύστροπος γείτονας. Επισημαίνει ότι παρότι οι σχέσεις είναι πολύ καλές στο επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας και του τουρισμού, υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Αιγαίο, αμφισβήτηση των χωρικών μας υδάτων και του εναερίου χώρου, ενώ καθημερινές είναι οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

"Και βέβαια, η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα επιλύσει" προσθέτει. "Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις για την Τουρκία, τη στιγμή που ζητήσαμε από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εκπληρώσουν όλες τις αυστηρές υποχρεώσεις και τους όρους που τους έθεσε η ΕΕ", ξεκαθαρίζει ο κ. Παπούλιας.

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την ηγεσία του κράτους ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση και επί της ουσίας επεκτατική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος: "Θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες του "μακεδονικού έθνους" που επιδιώκουν την "απελευθέρωση του μακεδονικού έθνους από την ελληνική και βουλγαρική κατοχή".

Στο ερώτημα αν φαίνεται κάποια συμφωνία στον ορίζοντα στο θέμα της ονομασίας,σημειώνει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μία σειρά βημάτων, τονίζοντας ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε μία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία" (κάτι που, όπως σημειώνει, είναι αντίθετο από το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων πριν από δέκα χρόνια).

"Τα Σκόπια πρέπει να επιδιώξουν μία συμφωνία και για τον επιπλέον λόγο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει ένα δισ. ευρώ και έχουν έτσι δημιουργηθεί 20.000 και πλέον θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η θέση μας".

Σχετικά με το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι υπάρχουν οι συνομιλίες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας παράλληλα ότι "θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κ. Ταλάτ είναι όργανο της πολιτικής της Άγκυρας".

Τονίζει ακόμη ότι δεν νομίζει πως η Κύπρος θα συμφωνήσει ποτέ με την προοπτική να καταστεί η Τουρκία μέλος της ΕΕ, εφόσον η Τουρκία διατηρεί κατοχικό στρατό στο έδαφος μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, και προσθέτει: "Δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος. Άλλωστε, συνεχώς η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας δηλώνει ότι είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας η Κύπρος για τα συμφέροντα της Τουρκίας".

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ήταν πολύ βιαστική η αποδοχή του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
nooz.gr

Read more...

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι κτηνοτρόφοι

Κινητοποιήσεις με ανοιχτή ημερομηνία, που αναμένεται να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα, αποφάσισαν ομόφωνα οι κτηνοτρόφοι στη διάρκεια σύσκεψης της Ολομέλειας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), που πραγματοποίησαν στην Κοζάνη.

"Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα βγούμε και πάλι στους δρόμους πιο μαζικά και δυναμικά από κάθε άλλη φορά", τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης.

Αν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση που ζητάμε με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, τότε ξεκινά ο κύκλος των κινητοποιήσεων επισήμανα ο ίδιος.

Υπενθύμισε ότι "ο κλάδος διεκδικεί την οικονομική ενίσχυσή του και στην κατεύθυνση αυτή ζητά να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση των Βρυξελλών για οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων ως και 15.000 ευρώ, όπως και να καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα οι προβλεπόμενες επιδοτήσεις (τουλάχιστον η ενιαία ενίσχυση)".

Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι ζητούν παρέμβαση της πολιτείας για τη διαμόρφωση καλύτερων τιμών υπέρ του παραγωγού στο γάλα και το κρέας και μείωση της ψαλίδας μεταξύ της τιμής παραγωγού και ραφιού.






nooz.gr

Read more...

"Σκληρά μέτρα για τους φοροφυγάδες"

"Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με τον προϋπολογισμό και θα ληφθούν με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο δεν θα είναι σκληρά για την ελληνική οικογένεια αλλά θα είναι σκληρά για αυτούς που έχουν συνηθίσει τη σπατάλη στο δημόσιο και φοροδιαφεύγουν", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Eco/Fin.

Διευκρίνισε ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων -όχι με την παλαιά λογική αλλά με τη δήλωση του συνόλου σχεδόν των δαπανών διαβίωσης και με δειγματοληπτικούς ελέγχους- η διεύρυνση του πόθεν έσχες και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σε συνδυασμό με την περιστολή της σπατάλης στα υπουργεία και με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της χώρας.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο λέγοντας ότι θα υπάρξει διαδικασία προσαρμογής σταδιακά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δε προβλέπεται τώρα κάτι τέτοιο.

Δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει με το φορολογικό νομοσχέδιο το Μάρτιο, αλλά είπε ότι ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί με βάση το προγραμματικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών. Διευκρίνισε πάντως ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Ερωτηθείς για την εισοδηματική πολιτική του 2010 είπε ότι ισχύει το ποσοστό αυξήσεων 1,5% για μισθούς και συντάξεις κάτω από ένα όριο και ότι αυτή θα καλύπτει τον πληθωρισμό.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πάγωμα των μισθών είπε ότι οι σχετικές κινήσεις της Ιρλανδίας η οποία πάγωσε τους μισθούς έρχονται ως παράδειγμα τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η Ελλάδα έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις και με αυτές προχωρά.

Αποδέχτηκε παράλληλα ότι υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, λέγοντας ότι αυτές δεν διατυπώνονται ευθέως. Δήλωσε, τέλος, ότι δεν έχει τεθεί ποτέ ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε από την κυβέρνηση θέμα κατάργησης του 13ου μισθού.

Ικανοποίηση για τη στάση των Βρυξελλών


Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από τα αποτελέσματα του Eurogroup και του Eco/Fin διότι προέκυψαν δύο σημαντικά αποτελέσματα: Η παραδοχή ότι η νέα κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, και η ρητή απόρριψη καταστροφικών σεναρίων από τον Χ. Αλμούνια και τον διοικητή Ζ. Τρισέ.


Κατά την διάρκεια των συμβουλίων ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις βασικές αρχές του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού 2010 και πρόσθεσε ότι η εισήγησή του δεν διέφερε από εκείνες που γίνονται από τον ίδιο δημοσίως. Επίσης ενημέρωσε τα συμβούλια για τα "μεγάλα μέτωπα", όπως τα χαρακτήρισε.

Τα μέτωπα αυτά είναι:

- Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας σε συνδυασμό με τη δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας.

- Η έναρξη κοινωνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό σχέδιο νόμου

- Η προσπάθεια που ξεκινάει για τον νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, και

- Το πλαίσιο διαλόγου για το ασφαλιστικό

Πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία υπέστη μια αδικαιολόγητη επίθεση και ότι η απάντηση της κυβέρνησης έγινε με συντεταγμένο τρόπο και ότι εμπεδώθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Εξάλλου υπενθύμισε ότι ξεκινάει σύντομα η κατάρτιση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο θα υποβληθεί στη ΕΕ τον Ιανουάριο και ότι για την κατάρτιση του προγράμματος αυτού θα στείλει επιστολή στους ομολόγους του για ενίσχυση της προσπάθειας.

Άφησε ανοικτό το θέμα του χρονικού διαστήματος της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας και ότι τον Φεβρουάριο το Eco/Fin θα αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο άρθρο 104 άρθρο παρ 9 δηλαδή θα τεθεί σε στενότερη παρακολούθηση η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
nooz.gr

Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ...


Στη Βουλή διαβίβασε σήμερα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Παντελής, τρεις δικογραφίες που αφορούν στην υπόθεση χορήγησης παράνομων αδειών σε φορτηγά δημοσίας χρήσεως, καθώς από την έρευνα της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Φάκου προέκυψε εμπλοκή υπουργών. Ο κ. Παντελής ζητά να διερευνηθεί εάν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο περί ευθύνης των πρώην υπουργών Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς και του πρώην υφυπουργού Μιχάλη Μπεκίρη. Υπενθυμίζεται ότι ο... γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, σε σχετικό έγγραφό του, ανέφερε ότι αναρμοδίως οι υπουργοί Μεταφορών έδιναν εντολές στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να χορηγεί άδειες για δημόσιας χρήσης φορτηγά, για τα οποία δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή είχαν πλαστογραφηθεί.
Παράλληλα, υπήρξε καταγγελία για το ίδιο γεγονός από επιχειρηματία του Βόλου.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας διαβίβασε στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών τόσο την καταγγελία όσο και την αναφορά του κ. Ρακιτζή ζητώντας τις ενέργειες της Εισαγγελίας για το συγκεκριμένο θέμα.
/fimotro


Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Η ΒΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Στον άδικο χαμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου αναφέρθηκε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη του 15χρονου μαθητή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας και του αποκλεισμού.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τα προβλήματα των νέων, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική συγκυρία, αλλά και με τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή.
«Η κυβέρνηση αυτή ήλθε να δώσει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον» συνέχισε, λέγοντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για το πώς μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των νέων.
Τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας, κατά των καταστροφών. «Η βία αναπαράγει τα προβλήματα. Πρέπει να διαφυλάξουμε τους θεσμούς και να τιμήσουμε τη μνήμη ενός παιδιού με ένα μήνυμα κατά της βίας» σημείωσε.

fimotro

Read more...

Συνεδριάζει το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο


Συνεδριάζει το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Η προετοιμασία της χώρας για το νέο πλαίσιο που έθεσε στην ελληνική οικονομία η ευρωπαϊκή επιτροπή, αναμένεται να απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Το υπουργικό συμβούλιο καλείται να εξετάσει τα νέα δεδομένα, καθώς η κομισιόν έδωσε μεν τριετή παράταση και αποδέχθηκε προς το παρόν το σχέδιο του προϋπολογισμού, ζήτησε ωστόσο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στις αρχές του 2010, θέτοντας την ελληνική οικονομία υπό αυστηρή παρακολούθηση.

Στην κυβέρνηση υπάρχει μεν αισιοδοξία και ικανοποίηση, αφού μετά την αλλαγή στάσης των κοινοτικών αξιωματούχων, κόπασαν οι επιθέσεις των κερδοσκόπων εναντίον της ελληνικής οικονομίας, όλοι όμως αναγνωρίζουν ότι τα δύσκολα μόλις αρχίζουν. Το ζητούμενο είναι πλέον, τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα σταθερότητας, που θα παρουσιάσει στα τέλη Ιανουαρίου η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και ποια μέτρα θα προβλέπονται για τον δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
protothema.gr

Read more...

Απόφαση - ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες

Αντισυνταγματικό είναι το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο, έκρινε οριστικά και αμετάκλητα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) και δίνει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες.

Tο ΑΕΔ, ύστερα από πολύωρη διάσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών», υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα, υιοθετώντας την εισήγηση του συμβούλου της Επικρατείας κ. Ι. Μαντζουράνη αποφάνθηκε με πλειοψηφία 8 ψήφων υπέρ έναντι 5 ότι είναι ανισυνταγματική η προσωποκράτηση, διότι παραβιάζει τη Συνταγματική επιταγή του σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και συνεπώς της ελευθερίας του ατόμου.

Το ΑΕΔ, στο οποίο οδηγήθηκε το ζήτημα αναγκαστικά για οριστική επίλυση, μετά τις αντιφατικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Αρειος Πάγος, τάχθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον θεσμό της προσωποκράτησης όχι μόνο για χρέη προς το Δημόσιο αλλά και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, το ΑΕΔ αποφάνθηκε ότι το επαχθές αυτό μέτρο αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά επί του ίδιου του προσώπου του οφειλέτη, προκειμένου αυτός να εξαναγκαστεί στην καταβολή, με κάθε μέσο, του οφειλόμενου ποσού.

Ετσι, ως μέτρο στερητικό της ελευθερίας είναι «συνταγματικώς ανεπίτρεπτο» και αντίθετο στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος που επιτάσσουν, ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία.

Και αυτό, γιατί διαφέρει από άλλα μέσα εκτέλεσης, όπως είναι η κατάσχεση, η οποία συνιστά άμεση επέμβαση του Δημοσίου στην περιουσία του οφειλέτη και όχι μέτρο καταναγκασμού κατά του προσώπου του οφειλέτη, όπως συμβαίνει με την προσωποκράτηση.

Στον αντίποδα είχε κινηθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έχει κρίνει ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο η επιβολή του επαχθούς μέτρου, γιατί εξυπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον της έγκαιρης είσπραξης των δημοσίων εσόδων.
nooz.gr

Read more...

Αλλαγή σκυτάλης στην Εθνική, νέος διευθύνων σύμβουλος ο κ. Απ. Ταμβακάκης

Αλλαγή σκυτάλης και επίσημα στην Εθνική Τράπεζα, καθώς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο όπου και ανακοινώθηκαν επίσημα οι παραιτήσεις των κ.κ. Τάκη Αράπογλου και Γ. Πεχλιβανίδη.

Πλέον, νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και επίσημα ανέλαβε ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ενώ πρόεδρος του ομίλου Εθνικής Τράπεζας θα είναι ο κ. Βασίλης Ράπανος. Τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. παραμένουν ως έχουν.

nooz.gr

Read more...

Οι προθεσμίες για τα τέλη κυκλοφορίας

Στα γκισέ των τραπεζών ή μέσω του διαδικτύου ή call center θα γίνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή των «πράσινων» τελών κυκλοφορίας του 2010 και του ειδικού φόρου για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία.

Τα νέα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας είναι μειωμένα κατά 4% - 39% για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2005 και μετά και αυξήσεις που ξεκινούν από 16,8% για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την 1.1.2000 μέχρι 31.12.2004 και φθάνουν μέχρι και 109% για τα παλαιά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μέχρι 31.12.1995.
Μαζί με τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού θα κληθούν να πληρώσουν και το ετήσιο ειδικό τέλος το οποίο κυμαίνεται από 150 - 650 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

Η διάθεση των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών έτους 2010 ανατίθεται στις 19 τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Αγροτική, Εμπορική, Εurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Citibank, Marfin ? Εγνατία, Κύπρου, Γενική, Millenium, Attica, Aspis, Probank, Proton, FBB, Ελληνική τράπεζα LTD, Πανελλήνια Τράπεζα), σε 15 συνεταιριστικές τράπεζες και στο Ταμεία Παρακαταθηκών και Δανείων και στα ΕΛΤΑ Η διάθεση των ειδικών σημάτων από τις Τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στους κατόχους όλων των Ι.Χ. αυτοκινήτων & μοτοσικλετών θα γίνει έως 31-12-2009. Στη συνέχεια αυτών των προθεσμιών τα ειδικά σήματα θα διατίθενται αποκλειστικά από τις Δ.Ο.Υ.
.nooz.gr


Read more...

Στην τελική ευθεία το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Οριστικοποιήθηκαν οι ρυθμίσεις για το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Πριν από τα Χριστούγεννα η πρώτη δόση, ενώ η δεύτερη ισόποση θα καταβληθεί πριν από το Πάσχα. Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει αυτομάτως μέσω της καταβολής σύνταξης για τους συνταξιούχους, μέσω του ΟΑΕΔ και των νομαρχιών για τους άνεργους και όσους λαμβάνουν επιδόματα και από τις εφορίες οι οικογένειες.

Περιλαμβάνουν ενίσχυση:


- 700 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί και συνολικό οικογενειακό εισόδημα 15000 ευρώ.

-800 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και εισόδημα 16.500.

-1000 ευρώ για τρία παιδιά και εισόδημα 22.000
-1100 για τέσσερα παιδιά και εισόδημα 23.500
-1200 για πέντε παιδιά και εισόδημα 25000 και 1300 για όσους έχουν από έξι παιδιά και πάνω και εισόδημα έως 26500.
Ενίσχυση 300 ευρώ δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και όλοι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

-400 ευρώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι, τα απροστάτευτα παιδιά, οι ανασφάλιστοι και οι αλλοδαποί ανασφάλιστοι που λαμβάνουν τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

-400 ευρώ όλες οι κατηγορίες ανέργων του ΟΑΕΔ.
nooz.gr

Read more...

3η Δεκέμβρη- Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με Ειδικές Ανάγκες....

Καμιά από τις μεγάλες εφημερίδες δεν θυμάται και δεν γράφει λέξη γι αυτή την ημέρα. Ούτε και στις πρωινές εκπομπές έγινε κάποιο αφιέρωμα. Που είναι οι ευαισθησίες κάποιων (ονόματα δεν λέμε) , που κάθε λίγο και λιγάκι ψευτοκλαίνε μπροστά στο φακό? Αντίθετα πολλές μικρές και επαρχιακές εφημερίδες,και μπράβο τους, έχουν σήμερα μεγάλα αφιερώματα για την ημέρα των Α.Μ.Ε.Α. Ενδεικτικά δανειζόμαστε το άρθρο από τα: www.trikalanews.gr
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ανάμεσα σε όλους τους μαθητές της χώρας και μαθητές με ειδικές ανάγκες όπως επίσης και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Είναι δηλαδή μαθητές που έχουν σημαντική δυσκολία στη μάθηση και στην προσαρμογή εξαιτίας σωματικών, διανοητικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων. Υπάρχουν...
δηλαδή μαθητές που εμποδίζεται η μάθησή τους γιατί έχουν χάσει το φως τους και δε βλέπουν ή βλέπουν ελάχιστα είναι δηλαδή τυφλοί ή αμβλύωπες. Άλλοι πάλι γιατί έχουν σοβαρά προβλήματα στην ακοή τους είναι δηλαδή κωφοί ή βαρήκοοι. Άλλοι πάλι γιατί δεν μπορούν να περπατήσουν, κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. Άλλοι πάλι δυσκολεύονται πολύ να μάθουν ή είναι υπερβολικά και παθολογικά ανήσυχοι. Επίσης υπάρχουν μαθητές που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και περνούν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής τους στα κρεβάτια των νοσοκομείων.
Κατά καιρούς χαρακτηρίστηκαν ως προβληματικά, απροσάρμοστα, υπολειπόμενα, αποκλίνοντα, ειδικά.

Είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού ή παιδιά μιας κατώτερης κοινωνίας;

Οι μαθητές με αναπηρία και οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν είναι ασθενείς ούτε άτομα με …...«ειδικές ικανότητες». Είναι νήπια, παιδιά, νέοι, μαθητές με ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στην εκπαίδευση, στην εργασία και τη ΖΩΗ.

Η αναπηρία τους δεν αποτελεί προσωπική τους επιλογή την οποία θα μπορούσαν να αρνηθούν. Εξάλλου είναι ζήτημα στατιστικής και πιθανοτήτων όλοι ανεξαιρέτως να βιώσουμε καταστάσεις αναπηρίας προσωρινής ή μόνιμης στη διάρκεια της ζωής μας. Παραμένουμε δηλαδή διαχρονικά εν δυνάμει ανάπηροι. Μπορεί κανείς να μας εγγυηθεί πιστοποιημένα την αρτιμέλειά μας σε όλη μας τη ζωή;

Στην πορεία των αιώνων η στάση της κοινωνίας γενικά προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες κυμάνθηκε μεταξύ απόρριψης και σχετικής αποδοχής. Στην πρώτη γραμμή πάντως βρίσκονται ο οίκτος, η λύπηση και η απόρριψη. Υπάρχει ο συνταυτισμός των ΑμΕΑ (Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) με τη δυστυχία, τη μοιρολατρία και τις δοξασίες. Στο σύγχρονο σχολείο όμως στο (Ένα Σχολείο για Όλους), ως κύριο, βασικό, δίκαιο και ηθικό κριτήριο είναι η ισότιμη συνεκπαίδευση όλων των μαθητών. Σ’ αυτό το σχολείο γίνεται πράξη η δυνατότητα να «συμπεριλαμβάνεσαι» και να «συμμετέχεις» που αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και της απολαβής και άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξάλλου το γέλιο, το παιχνίδι, η χαρά, η ξεγνοιασιά είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλα τα παιδιά. Επίσης δικαίωμα είναι και παροχή σχεδιασμένων αντισταθμιστικών υπηρεσιών για τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών (όχι ίδιων) σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές. Ισότητα στις ευκαιρίες για να αναπτύξουν όλοι οι μαθητές μας, μέσα από τις ιδιαιτερότητες τους και τους περιορισμούς τους, τις ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ τους.

Στο σύγχρονο σχολείο κάθε μαθητής, κάθε παιδί όπως και τα παιδιά με εμπόδια στη μάθηση χρειάζεται τη στήριξη του άλλου, την αναγνώριση και τη συντροφιά. Να υπάρχει απ’ όλους η επιθυμία για φιλία και συνεργασία στο παιχνίδι, στην εκδρομή, στο μάθημα, στην εργασία. Να υπάρχει η θεμελιώδης κοινωνική απαίτηση «το να γίνεσαι αποδεκτός όπως είσαι».

Το να «συνυπάρχεις» σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές μεταξύ τους χρειάζεται να αναπτύσσουν αμοιβαίες σχέσεις και φιλίες, να αισθάνονται υπευθυνότητα για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους, να ανταλλάσσουν μεταξύ τους εμπειρίες, να μάθουν να βοηθούν και να συνεργάζονται, να αντιλαμβάνονται αλλά και να αποδέχονται τη «διαφορετικότητα». Μόνο έτσι οι μαθητές με αναπηρίες και οι μαθητές με εκπαιδευτικές ανάγκες θα μπορέσουν να διαπεράσουν το τείχος της αποξένωσης, της μοναξιάς, της απόρριψης, της αχρηστίας, της απογοήτευσης, της ταπείνωσης, της αδιαφορίας, της καθημερινής ταλαιπωρίας τη δική τους και της οικογένειας τους.

Μήπως όμως τελικά την ευθύνη για την περιθωριοποίηση ή τη δημιουργία περισσότερων προβλημάτων σ’ αυτούς τους μαθητές την έχουν άλλοι; Παράδειγμα: όταν ένα παιδί που έχει κινητικό πρόβλημα και δεν μπορεί να πάει σχολείο εξαιτίας έλλειψης ράμπας, φταίει η αναπηρία που βρίσκεται στα πόδια του ή φταίνε αυτοί που δημιούργησαν ανάπηρες πόλεις θεωρώντας ότι γεννήθηκαν και θα πεθάνουν με πιστοποιητικό αρτιμέλειας. Όταν ένα τυφλό παιδί δεν μπορεί να πάει σχολείο γιατί δεν έχει βιβλία σε γραφή Braille αιτία είναι η τυφλότητά του ή φταίνε εκείνοι που δεν προσφέρουν όλες εκείνες τις υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα για να μπορεί να συμμετέχει.

Παλαιότερα ως δείκτη του εκσυγχρονισμού μιας χώρας θεωρούσαν την αναλογία της χρήσης σαπουνιού ανά κάτοικο. Σήμερα ο δείκτης εκσυγχρονισμού κάθε χώρας που διατείνεται ότι είναι πολιτισμένη και δημοκρατική είναι η ποιότητα της καθημερινής ζωής των αναπήρων της.

Το σύγχρονο σχολείο λοιπόν χρειάζεται να παρέχει και στους μαθητές με αναπηρία και στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ειδική εκπαίδευση με σκοπό:

* τη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους
* τη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους
* τη δυνατότητα ένταξης και συμβίωσης με το κοινωνικό σύνολο
* την αλληλουποδοχή τους και την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη

Η γκετοποίηση ή η ιδρυματοποίηση αυτών των ατόμων δε βοηθά γενικά το κοινωνικό πρόσωπο μιας δημοκρατικής, ευνομούμενης κοινωνίας.

Χρειάζεται όλοι προσωπικά, συλλογικά. Κρατικά, διακρατικά, παγκόσμια να κάνουμε πράξη το «συμμετέχω», το «συμπεριλαμβάνομαι», το «συνυπάρχω», το «αποδέχομαι τη διαφορετικότητα». Διαφορετικά θα είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να μιλάμε για ίσες ευκαιρίες, για συμμετοχή, για ένταξη ενώ οι ανάπηροι μαθητές να παραμένουν «αόρατοι» σε μια κοινωνία χωρίς εγγυήσεις που να παρέχει φυσική προσβασιμότητα και προσβασιμότητα στη γνώση.

Όταν λοιπόν η ψυχή δίνει ΑΓΑΠΗ (παραπάνω από το περίσσευμα), ΕΡΓΟ (με γνώση και εξειδίκευση) και ΧΑΡΑ, τότε η αναπηρία καθηλώνεται και έρχονται στο νου μας τα λόγια της μεγάλης Ειδικής Παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη:

«το έργο της προστασίας και της αγωγής των αδύνατων παιδιών μεγαλώνει σε βάθος την ανθρώπινη ψυχή και υψώνει τη στάθμη της ανθρωπότητας».

Ντόνας Χρήστος MSc
Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε.

nonews-news


Read more...

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ "1+1" ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε πακέτα προσφορών αγοράζουν τα 3 στα 10 προϊόντα που πωλούνται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι Έλληνες καταναλωτές. Η σωστή επιλογή προσφορών που «κρύβονται» καθημερινά στα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να μειώσει ακόμα και κατά 50% το...
ετήσιο κόστος για την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων (γαλακτοκομικών, απορρυπαντικών κ.λπ.) για τους καταναλωτές, αφού πλέον πολλές βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και άλλων καταναλωτικών ειδών χαρίζουν ένα στα δύο προϊόντα που πωλούν.
Η τάση, η οποία άρχισε πριν από μερικά χρόνια ως πολιτική προώθησης νέων προϊόντων από τις βιομηχανίες, σήμερα αποτελεί πάγια τακτική σε μεγάλο αριθμό ειδών, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν έτσι να ανακόψουν τη μείωση των πωλήσεων που τις πλήττει το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Νielsen, που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για το ελληνικό λιανεμπόριο, το 30% των προϊόντων που πωλούνται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι προϊόντα προσφοράς, ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε σχέση με το 2008 (που οι πωλήσεις προϊόντων σε προσφορά αντιπροσώπευαν το 26% του συνολικού όγκου των πωλήσεων των αλυσίδων). Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε πάνω από 10% ο αριθμός των προϊόντων σε προσφορά.
Η οικονομική κρίση αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που οι προσφορές έχουν πλέον την τιμητική τους στο καλάθι των Ελλήνων καταναλωτών. Όπως λένε στελέχη του λιανεμπορίου, «είναι σημαντικό για τους καταναλωτές που πλέον κάνουν περικοπές ακόμα και σε βασικά είδη και δεν προχωρούν σε αγορές πέραν της λίστας με τα απαραίτητα, να μπορούν να αγοράζουν στην τιμή του ενός δύο προϊόντα και μάλιστα επώνυμα».
Μόνιμες πια οι προσφορές
Από την άλλη, για τα σούπερ μάρκετ και τις βιομηχανίες οι προσφορές αποτελούν την άμυνά τους απέναντι στα εκπτωτικά καταστήματα που διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των πωλήσεων. Έτσι, οι προσφορές αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα και οι καταναλωτές μπορούν καθημερινά να τις βρουν σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι απορρυπαντικά ρούχων, υγρά πιάτων, αφρόλουτρα, σαμπουάν, καθαριστικά γενικής χρήσης, αναψυκτικά, ζυμαρικά, γιαούρτια, είδη για μωρά κ.ά. Μάλιστα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι προσφορές των εταιρειών ήταν η παροχή ενός δώρου με την αγορά ενός προϊόντος (π.χ. είδη οικιακής χρήσης, λευκά είδη, κ.λπ.), σήμερα τα δώρα αυτά έχουν αντικατασταθεί με προσφορές τύπου «1+1» ή «2+1», ή εκπτωτικά κουπόνια, με τις οποίες ο καταναλωτής παίρνει ως δώρο το ίδιο προϊόν που αποτελεί το αντικείμενο αγοράς του ή κερδίζει από τη μείωση της τιμής μέσω της έκπτωσης που προσφέρει το κουπόνι.
Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες
Σε αυτή την «επιδημία προσφορών» στο λιανεμπόριο οδηγούν και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων που πλέον δίνουν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στις προσφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙRΙ Ηellas, σήμερα, το 54% των καταναλωτών στην Ελλάδα δίνει μεγάλη προσοχή στις προσφορές, όταν πραγματοποιεί κάποια αγορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δύο χρονιά ήταν 47%.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι προσφορές είναι πολύ πιο ουσιαστικές και για τον λόγο αυτό πολύ πιο δελεαστικές σε σχέση με το παρελθόν. Με σωστή επιλογή αγορών, ο καταναλωτής μπορεί να καταφέρει να μειώσει το ετήσιο κόστος για την αγορά ζυμαρικών και γιαουρτιών κατά 1/3 και να πληρώσει έως και 50% λιγότερα χρήματα για να αγοράσει σαμπουάν και αφρόλουτρα επιλέγοντας τις συσκευασίες «1+1 δώρο».

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΠΑΝΔΩΡΑ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"





Read more...

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 100.000 ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ!


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης

Κατά 100.000 μέσα σε έναν μόλις μήνα αυξήθηκαν οι άνεργοι! Τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο μήνα ήταν 715.000 έναντι 615.831 τον Οκτώβριο (99.169 άνεργοι προστέθηκαν) ενώ εκτιμάται ότι στις αρχές του 2010 θα ξεπεράσουν τους 800.000. Η κυβέρνηση με εξπρές σχέδιο νόμου προχωρεί στο μέτρο της εφαρμογής τετραετούς προγράμματος πρόσληψης άνεργων νέων, ηλικίας μέχρι 30 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Πρόκειται για επιδότηση τόσο των...
εργοδοτικών εισφορών όσο και των εισφορών του εργαζόμενου που τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος θα αφορά το 100%, τον δεύτερο το 75%, τον τρίτο το 50% και τον τέταρτο το 25% των εισφορών. Για την προστασία των ήδη εργαζομένων, εισάγεται ως προϋπόθεση ότι ο εργοδότης που επιθυμεί να προσλαμβάνει ανέργους με επιδότηση των εισφορών δεν θα πρέπει να προβαίνει σε απολύσεις προσωπικού, χωρίς την ύπαρξη μείζονος λόγου τόσο στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος όσο και για ένα έτος πριν και μετά. Αλλιώς θα χάνουν το δικαίωμα της επιδότησης.
Να σημειωθεί ότι στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης η οικονομική κρίση επέφερε θραύση. Όπως τονίζεται σε έκθεση του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ για τις μεταβολές της μισθωτής εργασίας 2008-2009, βασικοί αποδέκτες της κρίσης είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους κυρίως των κατασκευών, της μεταποίησης και άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών.

fimotro

Read more...

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 23 ΔΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2013


Ρεπορτάζ : Γιώργος Δαράτος

Μέχρι το 2013 θα διαρκέσει ο «μαραθώνιος» για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Στο διάστημα αυτό θα δίνουμε ανά τρίμηνο... εξετάσεις στην Κομισιόν, λόγω του νέου αυστηρού καθεστώτος επιτήρησης που θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο. Οπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ecofin θα καταρτιστεί Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καλύπτει όλη την τετραετία της...
κυβέρνησης, παρότι κατά παράδοση τα προγράμματα καλύπτουν μία τριετία. Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως με διαρθρωτικά μέτρα από το 2011 και μετά.
Ετσι με δεδομένη την προσαρμογή που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για το 2010 προκύπτει το συμπέρασμα ότι θα πρέπει να εξευρεθούν συνολικά πάνω από 23 δισ. ευρώ, ώστε στο τέλος του 2013 να πέσει κάτω από το επίπεδο του 3%.
Στο πλαίσιο αυτό πιθανολογείται ότι η Κομισιόν θα δώσει στη Ελλάδα παράταση 2 συν 2 έτη.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προχθεσινές δηλώσεις των κ. Γιούνκερ και Αλμούνια, διότι δείχνουν ότι υπάρχει κατανόηση ότι γίνονται θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς και η ρητή διαβεβαίωσή τους ως προς την ανυπαρξία οποιουδήποτε κινδύνου όσον αφορά τα σενάρια που έχουν διακινηθεί τις τελευταίες ημέρες για χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός μεταξύ άλλων:
Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Κομισιόν ή ο κ. Γιούνκερ απαίτησαν να παγώσουν οι μισθοί στον δημόσιο τομέα πάνω από 2.000 ευρώ.
«Διαψεύδω απολύτως ότι η Κομισιόν ζήτησε να μη δοθούν αυξήσεις σε εισοδήματα δημοσίων υπαλλήλων ανώτερα των 2.000 ευρώ», τόνισε.
Διευκρίνισε δε ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στο σημείο αυτό θα αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου που θα πάει τον νέο χρόνο στη Βουλή.
Είναι πάντως αλήθεια, είπε, ότι στη συζήτηση που γίνεται στο Eurogroup αναφέρεται συχνά το παράδειγμα της Ιρλανδίας που μείωσε τους μισθούς. Δεν έχει υπάρξει επίσημη σύσταση της Επιτροπής προς εμάς για μείωση ή πάγωμα μισθών, διαβεβαίωσε. «Θεωρούμε ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο μείωσης της σπατάλης στο Δημόσιο, χωρίς να ασκηθεί ειδική πολιτική μείωσης των μισθών», συμπλήρωσε.
Ως προς τους κινδύνους από την αγορά ελληνικών ομολόγων ανέφερε ότι αποτελούν μια σίγουρη τοποθέτηση. Ο όποιος κίνδυνος αντικατοπτρίζεται απολύτως στην επισφάλεια κινδύνου που δυστυχώς πληρώνουμε.
Για το χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι αυτό θα έχει διάρκεια 2,5 ετών. Εξήγησε, όμως, ότι ως γενική κατεύθυνση, αν δει κανείς ποιες είναι οι αποφάσεις και για τις άλλες χώρες, αυτό που ζητείται από τη χώρα μας είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που ζητείται από χώρες που έχουν περίπου το ίδιο έλλειμμα, όπως η Ιρλανδία. Και αυτό είναι μια μείωση κατά 2% του ελλείμματος σε διαρθρωτική βάση κάθε χρόνο.
Για το αν η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% θα γίνει μέσα στην τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι εμείς θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα σταθερότητας που θα καλύπτει όλη την 4ετία της κυβέρνησης. Θα δοκιμάσουμε να πάμε μέχρι την τετραετία, μολονότι το πρόγραμμα σταθερότητας είναι πάντα μεσοπρόθεσμο, καλύπτει δηλαδή μία τριετία.
Από χθες η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στον προθάλαμο της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης, αφού το Ecofin διαπίστωσε επίσημα, σύμφωνα με το άρθρο 104 παρ. 8 της Συνθήκης, ότι η Ελλάδα απέτυχε να συμμορφωθεί στις συστάσεις του (του περασμένου Απριλίου) για τη λήψη μέτρων διόρθωσης του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματός της.
Η υπαγωγή της Ελλάδας στο 104.8 ανοίγει πλέον τον δρόμο για την αυτόματη εφαρμογή από τον προσεχή Φεβρουάριο του 104 παράγραφος 9, που προβλέπει τη στενή και σκληρή, δηλαδή, επιτήρηση, αφού σύμφωνα με αυτό το άρθρο το Ecofin μπορεί να καλέσει το κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας πρόσθετα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος.

fimotro

Read more...

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Ελένη Δελβινιώτη

Το φιλί της ζωής σε χιλιάδες συμβασιούχους του δημόσιου τομέα με την παράταση των συμβάσεων μέχρι τέλος Απριλίου του επόμενου έτους σε υπηρεσίες όπου ο ένας στους δύο υπαλλήλους εργάζεται με σύμβαση έργου (π.χ. ΚΕΠ, τομέας καθαριότητας σε δήμους) έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης καταθέτοντας στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, ανοίγει «παράθυρο» παράτασης ενός έτους (μέχρι 31/12/2010) για...
οργανισμούς του Δημοσίου και δύο χρόνων (μέχρι 31/12/2011) για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να επανεξεταστούν οι λειτουργικές ανάγκες, να καταγραφεί το προσωπικό και να αποσαφηνιστούν οι σχέσεις εργασίας στις εν λόγω υπηρεσίες. Για άλλη μία φορά καθορίζεται και μέσα στο νομοσχέδιο ως σημείο μηδέν ο επόμενος χρόνος, καθώς μέσα στο 2010 θα προκηρυχθούν οι θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών στο Δημόσιο με τακτικό προσωπικό και θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για τις θέσεις εποχικού προσωπικού. Σε αυτές ειδικά τις περιπτώσεις για όλο τον δημόσιο τομέα απαιτείται σχετική εισήγηση του ΑΣΕΠ με την εξουσιοδότηση του υπουργού Εσωτερικών για να ισχύσει η παράταση των συμβάσεων έργου -πάντως οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εκδοθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο οπότε και θα αρχίσει να ισχύει.
Την ίδια στιγμή δημιουργείται επιτροπή από νομικούς και καθηγητές, μέλη του ΑΣΕΠ και εκπροσώπους φορέων καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες που θα καταρτίσουν εξ υπαρχής τον νέο νόμο για τις προσλήψεις που θα αφορά το προσωπικό σε όλο τον δημόσιο τομέα, σε οργανισμούς και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κατά τα λοιπά,το νομοσχέδιο ορίζει το ΑΣΕΠ ως ασφαλιστική δικλίδα της αξιοκρατίας για όλες τις προσλήψεις σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Το ΑΣΕΠ κατέχει αποκλειστικά την εξουσία οργάνωσης και ελέγχου των προσλήψεων και επιπροσθέτως σε αυτό θα υποβάλλουν τις ενστάσεις τους πυροσβέστες, Λιμενικό Σώμα, ειδικοί φρουροί της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ ως προς τις προσλήψεις τίθενται όλοι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων: ΟΤΑ, Βουλή, Προεδρία της Δημοκρατίας, Εκκλησία, Ανεξάρτητες Αρχές, ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, τράπεζες, υπουργείο Εξωτερικών, επιχειρήσεις Δημοσίου και ΝΠΙΔ όπου επιχορηγούνται κατά 50% από κρατικούς πόρους. Στο ΑΣΕΠ επίσης μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους όσοι από το Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα και τους ειδικούς φρουρούς της ΕΛΑΣ θεωρούν ότι αδικήθηκαν κατά τις προσλήψεις που διενεργούνται σε προσωπικό που δεν είναι πολιτικό, κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Οι καινοτομίες του νέου συστήματος προσλήψεων είναι:
- Καταργείται η πριμοδότηση της μοριοδότησης του 50% για συμβασιούχους που συμπληρώνουν 24 μήνες προϋπηρεσίας. Η κατάργηση αφορά και τα ΚΕΠ.
- Καταργείται η προφορική συνέντευξη με εξαίρεση την επιλογή επιστημονικού προσωπικού σε θέσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Η συνέντευξη διενεργείται από το ΑΣΕΠ και αιτιολογείται ο αποκλεισμός υποψηφίου.
- Ισορροπείται η μοριοδότηση των υποψηφίων με προσόντα και επιστημονικούς τίτλους και εκείνων που απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
- Καταργείται το κριτήριο της ηλικίας.
- Το 50% των θέσεων καλύπτεται από νέα άτομα που δεν διαθέτουν εμπειρία.
- Το τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ ισχύει για δέκα χρόνια και έχει κλίμακα από 0 μέχρι 100 μονάδες.
- Αυξάνει από 100 σε 110 ο συντελεστής βαρύτητας του τίτλου σπουδών.
- Καταργείται η μοριοδότηση των σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης (70 μονάδες).
- Αυξάνεται από 300 σε 400 η μοριοδότηση του διδακτορικού και από 150 σε 200 του μεταπτυχιακού.
- Ο δεύτερος τίτλος μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προσμετράται κατά 30%.
- Η εμπειρία μετράει επτά μονάδες για κάθε μήνα σε σύνολο 60 μηνών (ανώτατο όριο 420 μόρια).
Ειδικά στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο χρόνος ανεργίας μοριοδοτείται με 200 μονάδες για τέσσερις μήνες και 75 μονάδες μέχρι τον πρώτο χρόνο (ανώτατο όριο 800 μονάδες).
- Μοριοδοτούνται με επιπλέον μόρια (50 μόρια για κάθε παιδί) οι γονείς και τα τέκνα των μονογονεϊκών οικογενειών.
Τέλος, ειδικά για τους νοσηλευτές που θα διοριστούν στα νοσοκομεία απαγορεύονται οι μετατάξεις και αποσπάσεις για τα πέντε πρώτα χρόνια διορισμού τους. *
fimotro


Read more...

ΚΡΥΟ-ΖΕΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...


Ρεπορτάζ : Μ. Σπινθουράκης

Οι Βρυξέλλες έδωσαν τρία χρόνια προθεσμία στην κυβέρνηση να μειώσει τα ελλείμματα, αλλά ταυτόχρονα ενέτειναν τις πιέσεις τους επί της Ελλάδας ζητώντας την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της μέσω της λήψης μέτρων στα ζητήματα του φορολογικού συστήματος, του Ασφαλιστικού και της μισθολογικής πολιτικής. Ταυτόχρονα οι κοινοτικοί ιθύνοντες, με αξιοσημείωτη ομοφωνία, δήλωσαν ότι ουδέποτε ετέθη θέμα αδυναμίας του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις του, αλλά και ότι δεν διαβλέπουν ανάλογο κίνδυνο. Μολαταύτα, τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια υπογράμμισαν...
την εξαιρετικά δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται από δημοσιονομικής απόψεως η Ελλάδα. Αφησαν δε σαφώς να εννοηθεί ότι η ερχόμενη τριετία θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής, ενώ δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2010 κατά τη διάρκεια της χρήσης του.
Από ελληνικής πλευράς πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος αφού δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του άκουσε για πρώτη φορά έναν καλό λόγο προερχόμενο από τα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από το αν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα εντός του 2010 το σχέδιο του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο αποτελεί «σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια.
Η αλλαγή ρότας των κοινοτικών ιθυνόντων, τουλάχιστον ως προς το ύφος και τον τόνο των δηλώσεών τους για την Ελλάδα, σηματοδοτεί κατά πάσα πιθανότητα το τέλος ενός δίμηνου «πολέμου» ανάμεσα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Ενός «πολέμου» ο οποίος, έστω και αν ουδέποτε ανακοινώθηκε επισήμως, κηρύχθηκε τον Οκτώβριο, όταν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εν μία νυκτί αποφάνθηκε στο Λουξεμβούργο ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 δεν θα είναι της τάξεως του 6% του ΑΕΠ, όπως οι πάντες θεωρούσαν, αλλά υπερδιπλάσιο. Για τις Βρυξέλλες η Ελλάδα έπαιξε εκείνο το βράδυ, για μία ακόμη φορά, εν ου παικτοίς (δηλαδή δεν σεβάστηκε τους κανόνες του παιχνιδιού) και υπό μορφήν «αντιποίνων» οι κοινοτικοί ιθύνοντες αποφάσισαν να της το ανταποδώσουν, παίζοντας και αυτοί εν ου παικτοίς. Εκτοτε η μία δήλωση για την «οικτρή κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας άρχισε να διαδέχεται την άλλη, και βέβαια κάποια στιγμή άρχισαν και οι αγορές να λαμβάνουν τα μηνύματα. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε ως το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε οι κοινοτικοί ιθύνοντες ομόθυμα άλλαξαν το τροπάριο και άρχισαν να επισημαίνουν ότι παρά τα προβλήματά της η Ελλάδα είναι μια χώρα της ζώνης του ευρώ και συνεπώς θέμα κατάρρευσης της οικονομίας της δεν τίθεται.
Επί της ουσίας ωστόσο η γενική αντίληψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες, και η οποία επιβεβαιώθηκε χθες, είναι ότι η ελληνική οικονομία νοσεί και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Οι κοινοτικοί ιθύνοντες αναγνώρισαν επίσης ότι η επιδείνωση της κατάστασής της οφείλεται εν μέρει στην οικονομική κρίση και εν μέρει στην απροθυμία της προηγούμενης κυβέρνησης να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα. Ο κ Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι συμφωνεί και ότι προς τον σκοπό αυτόν η Ελλάδα θα λάβει εντός του 2010 πρόσθετα μέτρα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Δεσμεύτηκε επίσης ότι εξαιρετικά σημαντικά μέτρα θα περιλαμβάνει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας που επισήμως θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο, ενώ ως τον Μάρτιο βεβαίωσε ότι εξελίξεις θα υπάρξουν τόσο σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση της φορολογίας όσο και ως προς το Ασφαλιστικό. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τον εκσυγχρονισμό τόσο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος όσο και του τρόπου κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών.
Οι δεσμεύσεις αυτές διασκέδασαν ασφαλώς κάποιες από τις ανησυχίες των Βρυξελλών, οι οποίες ωστόσο αναμένουν το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας το οποίο αναμφίβολα θα πρέπει, κατά τη γνώμη τους, να έχει τον χαρακτήρα ενός φύλλου πορείας για την αντιμετώπιση των πάγιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι έχουν κατά καιρούς επαρκώς περιγραφεί, τόσο στις τακτικές οικονομικές εκθέσεις της Επιτροπής όσο και στις επιστολές που ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποστέλλουν προς την Αθήνα.
Από την άλλη πλευρά, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να λάβει τέσσερα χρόνια προθεσμία για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Και αυτό όχι μόνο για να γίνει η εξυγίανση με ηπιότερα μέτρα, αλλά και για να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι δεν θα βαδίσει προς τις επόμενες εκλογές με τον φόβο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να την καταδικάσει για την οικονομική πολιτική της. Δεδομένου όμως ότι και οι φύλακες των Βρυξελλών έχουν γνώση αυτής της επιδίωξης, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι σε πρώτη φάση η προθεσμία θα είναι διετής με ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης, κάτι που ασφαλώς δεν ενθουσιάζει την Αθήνα.

fimotro

Read more...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΕΠ


Ρεπορτάζ : Γεωργία Κανδρή
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Νέο τοπίο στις προσλήψεις του Δημοσίου, με οριστική κατάργηση των stage και εξάλειψη των εξαιρέσεων από το ΑΣΕΠ, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και οι ειδικοί φρουροί, θα υπάγονται στο... εξής στο ΑΣΕΠ για την εξέταση ενστάσεων, ενώ οι νοσηλευτές θα υποχρεούνται να υπηρετούν για τουλάχιστον 5 χρόνια εκεί όπου προσλαμβάνονται, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσπάσεις.
Δίνει επίσης τη δυνατότητα πρόσληψης νέων συμβασιούχων στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας έως και το τέλος του 2011, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές συμβάσεις θα εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ και θα γίνονται με τα αντικειμενικά κριτήρια του Νόμου Πεπονή.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, αυτή η αλλαγή συμπεριελήφθη στο τελικό νομοσχέδιο, έπειτα από αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), εν όψει της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή φέρει συνολικά έντεκα αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Ραγκούσης, έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι 5.000 προτάσεις και τα σχόλια πολιτών κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης, όπου η ιστοσελίδα δέχθηκε περίπου 170.000 επισκέψεις.

/fimotro

Read more...