Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Απόφαση - ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες

Αντισυνταγματικό είναι το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο, έκρινε οριστικά και αμετάκλητα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) και δίνει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες.

Tο ΑΕΔ, ύστερα από πολύωρη διάσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών», υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα, υιοθετώντας την εισήγηση του συμβούλου της Επικρατείας κ. Ι. Μαντζουράνη αποφάνθηκε με πλειοψηφία 8 ψήφων υπέρ έναντι 5 ότι είναι ανισυνταγματική η προσωποκράτηση, διότι παραβιάζει τη Συνταγματική επιταγή του σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και συνεπώς της ελευθερίας του ατόμου.

Το ΑΕΔ, στο οποίο οδηγήθηκε το ζήτημα αναγκαστικά για οριστική επίλυση, μετά τις αντιφατικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Αρειος Πάγος, τάχθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον θεσμό της προσωποκράτησης όχι μόνο για χρέη προς το Δημόσιο αλλά και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, το ΑΕΔ αποφάνθηκε ότι το επαχθές αυτό μέτρο αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά επί του ίδιου του προσώπου του οφειλέτη, προκειμένου αυτός να εξαναγκαστεί στην καταβολή, με κάθε μέσο, του οφειλόμενου ποσού.

Ετσι, ως μέτρο στερητικό της ελευθερίας είναι «συνταγματικώς ανεπίτρεπτο» και αντίθετο στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος που επιτάσσουν, ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία.

Και αυτό, γιατί διαφέρει από άλλα μέσα εκτέλεσης, όπως είναι η κατάσχεση, η οποία συνιστά άμεση επέμβαση του Δημοσίου στην περιουσία του οφειλέτη και όχι μέτρο καταναγκασμού κατά του προσώπου του οφειλέτη, όπως συμβαίνει με την προσωποκράτηση.

Στον αντίποδα είχε κινηθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έχει κρίνει ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο η επιβολή του επαχθούς μέτρου, γιατί εξυπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον της έγκαιρης είσπραξης των δημοσίων εσόδων.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: