Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη Παπούλια στον τσέχικο Τύπο με σαφή εθνικά μηνύματα


Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

"Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι "αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν (στο θέμα του ονόματος) θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι".

Ο κ. Παπούλιας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το Κυπριακό, λέγοντας ότι "δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος".

Στη συνέντευξή του, στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τσεχίας "Πράβο" (υπό τον τίτλο "Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν πρόωρη") δηλώνει ότι η Τουρκία είναι ένας δύστροπος γείτονας. Επισημαίνει ότι παρότι οι σχέσεις είναι πολύ καλές στο επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας και του τουρισμού, υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Αιγαίο, αμφισβήτηση των χωρικών μας υδάτων και του εναερίου χώρου, ενώ καθημερινές είναι οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

"Και βέβαια, η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα επιλύσει" προσθέτει. "Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις για την Τουρκία, τη στιγμή που ζητήσαμε από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εκπληρώσουν όλες τις αυστηρές υποχρεώσεις και τους όρους που τους έθεσε η ΕΕ", ξεκαθαρίζει ο κ. Παπούλιας.

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την ηγεσία του κράτους ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση και επί της ουσίας επεκτατική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος: "Θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες του "μακεδονικού έθνους" που επιδιώκουν την "απελευθέρωση του μακεδονικού έθνους από την ελληνική και βουλγαρική κατοχή".

Στο ερώτημα αν φαίνεται κάποια συμφωνία στον ορίζοντα στο θέμα της ονομασίας,σημειώνει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μία σειρά βημάτων, τονίζοντας ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε μία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία" (κάτι που, όπως σημειώνει, είναι αντίθετο από το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων πριν από δέκα χρόνια).

"Τα Σκόπια πρέπει να επιδιώξουν μία συμφωνία και για τον επιπλέον λόγο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει ένα δισ. ευρώ και έχουν έτσι δημιουργηθεί 20.000 και πλέον θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η θέση μας".

Σχετικά με το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι υπάρχουν οι συνομιλίες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας παράλληλα ότι "θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κ. Ταλάτ είναι όργανο της πολιτικής της Άγκυρας".

Τονίζει ακόμη ότι δεν νομίζει πως η Κύπρος θα συμφωνήσει ποτέ με την προοπτική να καταστεί η Τουρκία μέλος της ΕΕ, εφόσον η Τουρκία διατηρεί κατοχικό στρατό στο έδαφος μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, και προσθέτει: "Δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος. Άλλωστε, συνεχώς η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας δηλώνει ότι είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας η Κύπρος για τα συμφέροντα της Τουρκίας".

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ήταν πολύ βιαστική η αποδοχή του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: