Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη Χατζηδάκης προς τραπεζίτες: Ρίξτε 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά εδώ και τώρα



«Ανακεφαλαιοποιηθήκατε, τώρα δώστε ρευστό στην αγορά» είναι το μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης προς τις τράπεζες - Στόχος τα 3 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου από ΕΣΠΑ - ΕΤΑΕΑΝ και ΕΤΕΠ

Σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες,  έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με εκπροσώπους του κλάδου, μία εβδομάδα μετά και από την πρωθυπουργική αντίστοιχη παραίνεση, να επισπεύσουν τις διαδικασίες παροχής ρευστότητας προς την αγορά.

Συγκεκριμένα, επήλθε συμφωνία παροχής ρευστού με άμεσο τρόπο μέχρι το τέλος της χρονιάς ύψους 1 δισ. ευρώ ενώ 1,5 δισ. ευρώ θα είναι η τελική επιδίωξη σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να εκδίδουν σε μηνιαία βάση στοιχεία για την πορεία της διάχυσης του συγκεκριμένου ποσού προς την αγορά, ώστε να υπάρχουν διαρκώς τεχνικές βελτιώσεις και παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, ο κ. Χατζηδάκης δεν άφησε περιθώρια άλλων χρονοτριβών στις τράπεζες και χαρακτηριστικά υποστήριξε πως "αφού τελείωσε η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα". Το ταβάνι των διαθέσιμων ποσών από ΕΣΠΑ, ΕΤΕΑΝ και ΕΤΕπ φθάνει τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και για το λόγο αυτό ο κ. Ζαννιάς κλήθηκε να πιέσει την κατάσταση προς τον τραπεζικό χώρο.
protothema.gr

Read more...

Ανοχή τέλος τονίζει ο υπουργός Σημείωμα-φωτιά Στουρνάρα για τους «ανέγγιχτους» από την εφορία



- Οι έφοροι ζητούσαν άδεια για να προχωρήσουν σε ελέγχους επωνύμων- Οποιος κλέβει φόρους και ο Πάππας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει.- Δέχομαι τηλεφωνήματα από εφόρους που με ρωτούν τι να κάνουν...

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εφοριακούς των οποίων είναι ο πολιτικός προϊστάμενος ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζουν στο όνομα του φορολογούμενου τον οποίων ελέγχουν καθώς τους παρέχεται η πολιτική κάλυψη στέλνει ο Γιάννης Στουρνάρας στο άτυπο σημείωμα που εστάλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές και για τους προκατόχους του στο κτίριο της οδού Νίκης, ο κ. Στουρνάρας κάνει λόγο για τηλεφωνήματα που δέχεται από εφοριακούς που αναρωτούνται γιατί τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν «ανέγγιχτοι» (σ.σ. ο υπ. Οικονομικών κάνει λόγο για untouchables) στα οποία ο ίδιος απαντά: « Δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους και ο Πάππας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή».

Οι αναφορές αυτές του υπουργού Οικονομικών ακολουθούν ττον απόηχο της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ όπου διατυπώνονταν αμφιβολίες για το κατά πόσον υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

Διαβάστε το επίμαχο σημείο που βρίσκεται στην 8η σελίδα του άτυπου σημειώματος:
«Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο: παρέχουμε πολιτική κάλυψη. Θα εξηγήσω τι εννοώ: λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: «Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο. Τον κυνηγάω;
Οι άνθρωποι ρωτούν, γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν οι λεγόμενοι «untouchables» στην Ελληνική Κοινωνία, αυτοί δηλαδή που δεν τους άγγιζε κανείς. Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα... κάτω από το αφορολόγητο.

Καθημερινά λοιπόν τονίζω και δεν θα κουραστώ να το τονίζω, ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους και ο Πάππας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή.
Παρέχω δηλαδή την πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε καθέναν που θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή. Αντίστοιχα, είμαι αμείλικτος σε καθέναν που κάνει τα στραβά μάτια».
Όσο για τις... επιτυχίες του οικονομικού επιτελείου είπε:

«Μπορεί να μην έχουμε θεαματικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αλλά έχουμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα:
-         Εισπράττονται πρόστιμα
-         Δεν γίνονται ρυθμίσεις πλέον σε όσους έχουν χρήματα
-         Κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα
-         Κόσμος μπαίνει πλέον στη φυλακή για χρέη στο δημόσιο».
protothema.gr

Read more...

Σχέδιο Αθηνά: Νέες αλλαγές σε τέσσερα ΑΕΙ της χώρας




Τέσσερις ακόμη αλλαγές επιφέρει το υπουργείο Παιδείας στα 36 Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ
Τέσσερις ακόμη αλλαγές, πλέον των δέκα που έγιναν πριν από τρεις ημέρες, επιφέρει το υπουργείο Παιδείας στα 36 Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) μετά τα οποία στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά επήλθε αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).
Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις σε τέσσερα ΠΔ που αφορούν αντίστοιχα ΑΕΙ της χώρας.
Αναλυτικότερα, οι τροποποιήσεις και αλλαγές που επέρχονται είναι στα Π.Δ.: 1) Ίδρυσης Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Π.Δ. 75/2013), 2) Κατάργησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ. 89/2013), 3) Κατάργησης, συγχώνευσης τμημάτων και μετονομασίας Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Π.Δ. 96/2013) και 4) Κατάργησης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (Π.Δ. 99/2013).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Η ΝΔ κατακεραύνωνε τις συγχωνεύσεις σχολείων...





... σήμερα τις υλοποιεί ο Αρβανιτόπουλος... 

«Υπογράφηκε σήμερα, Τετάρτη, από τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο η τελική απόφαση για την κατάργηση και συγχώνευση δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την επικράτεια. Έτσι από τον...
Σεπτέμβριο συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία, ενώ καταργούνται 31 δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία ανα περιφερειακή διεύθυνση…Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου, οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις αυτές θα εξοικονομήσουν 76.000 ευρώ για το 2013 -μιας και οι αλλαγές υλοποιούνται σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους- ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων...


...θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ. Από το Υπουργείο σχολιάζουν ότι ο αριθμός των συγχωνεύσεων είναι μικρότερος από άλλες χρονιές, μιας και τo 2011 καταργήθηκαν περίπου 800 σχολικές μονάδες, το 2012 περίπου 120 και το 2013 το ΥΠΑΙΘΠΑ προχωρά στην κατάργηση περίπου 110 σχολικών μονάδων»…


πηγη ΒΗΜΑ

Διαβάστε τώρα αυτά από το site της ΝΔ:

14 Μαρτίου 2011, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια επιφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας. Οι υποβαθμίσεις, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολικών μονάδων, εμποδίζουν την ομαλή πρόσβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργούν ανησυχία στους γονείς, τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και ζημιώνουν την οικονομική ζωή του τόπου μας… Οι αποφάσεις της κ. Άννας Διαμαντοπούλου είναι επιζήμιες και ζητούμε την άμεση αναθεώρησή τους».

14 Μαρτίου 2011, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τελικώς, το τσουνάμι σαρώνει και την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Και το λέω αυτό, γιατί η κυβέρνηση, χωρίς διάλογο, χωρίς κανένα πρόσχημα, ξαφνικά, μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο, επιχείρησε να διαγράψει 1.056 σχολεία σε όλη την Επικράτεια. Τελικώς, με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύεται ότι το δήθεν όραμα που είχε η κυβέρνηση για νέο ποιοτικό σχολείο, όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σ’ ένα φτηνό σχολείο.

Χιλιάδες παιδιά φεύγουν ξαφνικά από τον εκπαιδευτικό χάρτη. Αναγκάζονται να μετακινούνται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Γίνονται αυτά τα παιδιά όμηροι των καιρικών συνθηκών που, πολλές φορές, είναι δύσκολες και αντίξοες στην Ελληνική Περιφέρεια. Στοιβάζονται σε ακατάλληλα και πολλές φορές αντιπαιδαγωγικά κτίρια. Προσπαθεί, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να λιγοστέψει τα σχολειά, αλλά με αυτό τον τρόπο, δυστυχώς, αυξάνει τα μαθησιακά ελλείμματα, εξαφανίζει τους υποστηρικτικούς θεσμούς, αυξάνει δραστικά τους άνεργους εκπαιδευτικούς, αχρηστεύει αναπληρωτές και ωρομίσθιους… Κατά τη δική μας εκτίμηση, ο μοναδικός στόχος που εξυπηρετείται από αυτό το πρόχειρο σχέδιο της κυβέρνησης είναι καθαρά λογιστικός. Αλλά, ακόμα κι αυτή η λογιστική πρακτική που υπηρετεί αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι κοντόφθαλμη, είναι βραχυχρόνια. Γιατί μακροπρόθεσμα δημιουργείται ένα τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Όχι μόνο για τη μεταφορά των μαθητών, όχι μόνο γιατί δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων, αλλά κυρίως γιατί ερημώνεται η Ελληνική Περιφέρεια, δημιουργούνται αντικίνητρα, για να μείνει ο πολίτης στην Περιφέρεια. Και, δυστυχώς, δημιουργούνται συνθήκες μας σύγχρονης αστυφιλίας που μας παραπέμπει πολλές δεκαετίες πίσω».

Με λίγα λόγια; Για ακόμα μια φορά, αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία έκρινε εκ τους ασφαλούς τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου, γνωρίζοντας ότι αφού βγάλουν άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά, θα έρθει αλώβητη στα πράγματα να πουλάει «υπευθυνότητα».

Δυστυχώς, ουδείς αναρωτιέται στο δημόσιο διάλογο για το τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαν δρομολογηθεί όλες αυτές οι αλλαγές από το 2011, όταν όλοι ήταν απέναντι από το ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε άραγε να δηλώσει σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος ότι «μειώθηκε ο αριθμός των συγχωνεύσεων σε σχέση με άλλες χρονιές»;

parapolitiki.com

Read more...

O Στέφανος Τζουμάκας κάνει νέο κόμμα -Τι γράφει στην ιδρυτική ανακοίνωση ...



To στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο Ιδρυτικής Διακήρυξης στην οποία ασκεί δριμεία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Η χώρα χρειάζεται μια...
νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται μια δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει αγώνες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και στο κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, που θα ανακτήσει την πολιτική ισοτιμία της χώρας, που θα απαλλάξει τον τόπο και την ΕΕ από το ΔΝΤ και θα συμβάλει στη θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού νομισματικού μηχανισμού, μιας κοινής τραπεζικής αρχής και μιας κοινά αποδεκτής δημοσιονομικής πολιτικής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών-μελών της Ε.Ε.»

Επισημαίνει ότι «Χρειάζονται πολιτικές δυνάμεις με αρχές και αξίες που θα τις ασκούν έμπρακτα, που δεν θα αυθαιρετούν απέναντι στα πραγματικά δεδομένα της χώρας, που θα λειτουργούν συλλογικά και δεν θα επιτρέπουν την λειτουργία κανενός μονοπρόσωπου θεσμού, που αποτέλεσε διαχρονικά στη χώρα μας σημαντικό παράγοντα εκτροπής και αυθαιρεσιών» και υπογραμμίζει «Τα «βοναπαρτικά» πολιτικά συστήματα με συνταγματικό μανδύα που προωθούν ορισμένοι μνημονιακοί κύκλοι, θα πέσουν στο κενό.

Προς αυτή την κατεύθυνση και ύστερα από τη συμμετοχή μας, καθ' όλη αυτή την περίοδο σε κάθε δημοκρατική και προοδευτική δράση, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αναγέννηση του σοσιαλιστικού κινήματος, στην ανασύνταξη των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων και στην ίδρυση ενός σοσιαλιστικού κόμματος, δημοκρατικού και προοδευτικού...
iefimerida.gr

Read more...

Τι εισηγείται το Ταμείο για την Ελλάδα Ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού θέτει εκ νέου το ΔΝΤ



Περαιτέρω ελαστικότητα στην αγορά εργασίας και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επαναφέροντας στο «τραπέζι» το θέμα της μείωσης του «μοναδιαίου κόστους εργασίας» - Τη Δευτέρα αποφασίζει για την εκταμίευση του δικού του «μεριδίου» στη δόση προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, θέτει εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λίγες μόλις ώρες πριν τη νέα τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup για την οριστική εκταμίευση της δόσης συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, το ΔΝΤ «ξαναχτυπά».

Σε νέα έκθεσή του για την Ευρωζώνη, που αναφέρεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της, σε ειδική αναφορά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει πρωτίστης σημασίας για τη χώρα μας την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Είναι γνωστό πως το 2011, το Ταμείο είχε προτείνει στην ελληνική πλευρά να αυξήσει κάποιους έμμεσους φόρους, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στη χώρα μας και πως κατώτατος μισθός και αποζημιώσεις έχουν ψαλιδιστεί, και τα δεδομένα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν αλλάξει, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι οι μειώσεις αυτές των μισθών δεν έχουν περάσει στις τιμές των προϊόντων, γιατί «αξιοποιήθηκαν» από τις επιχειρήσεις προκειμένου να διευρύνουν τα κέρδη τους.

Το εξωφρενικό, δε, είναι πως παρότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει όλα τα παραπάνω, προτείνει να ληφθούν και νέα μέτρα, όπως είναι η μείωση του Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας. Επαναφέρει δηλαδή το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού, γεγονός που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
.protothema.gr

Read more...

Από ποιες δημόσιες υπηρεσίες θα απομακρυνθούν 8.926 υπάλληλοι




Σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο βγαίνουν 8.296 δημόσιοι υπάλληλοι. Διαβάστε από ποια υπουργεία και υπηρεσίες θα προέλθουν
Αγώνα δρόμου για να βρεθούν τα 8.296 άτομα, που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δίνει η κυβέρνηση.
Ενεργό ρόλο στη διαδικασία της διαθεσιμότητας θα αναλάβει το ΑΣΕΠ, κάτι που ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργο Βέη την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", πέρα από τους 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς, στη διαθεσιμότητα θα υπαχθούν εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, στη ΛΑΡΚΟ, σε υπουργεία, δημοτικές επιχειρήσεις και φορείς προς κατάργηση.
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μέσα από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, θα προκύψει ένας σημαντικός αριθμός των υπαλλήλων, που θα βγουν σε διαθεσιμότητα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο αριθμός της διαθεσιμότητας θα συμπληρωθεί ως εξής:
*3000 δημοτικοί αστυνομικοί
*1350 εργαζόμενοι στο υπ. Υγείας
*2000 υπάλληλοι του υπ. Δημόσιας Τάξης (πολιτικό προσωπικό)
*400 υπάλληλοι του υπ. Άμυνας (πολιτικό προσωπικό)
*150 υπάλληλοι του υπ. Τουρισμού
*125 υπάλληλοι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
*100 απασχολούμενοι στο υπ. Περιβάλλοντος
*80 απασχολούμενοι στο υπ. Ανάπτυξης
*30 απασχολούμενοι στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα τεθεί σε αξιολόγηση και ο ΟΑΕΔ, αν και αρχικά είχε εξαιρεθεί

Read more...

Παραπομπή Μαντέλη για το σκάνδαλο της Siemens προτείνει ο εισαγγελέας




Πρόταση για παραπομπή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη και τεσσάρων ακόμα συγγενικών και φιλικών του προσώπων, προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών για τα μαύρα εμβάσματα της Siemens
Την παραπομπή του πρώην υπουργού Tάσου Μαντέλη για το σκάνδαλο της Siemens, εισηγείται ο εισαγγελέας Εφετών Γαληνός Μπρης, με πρόταση που κατέθεσε στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν ακόμη τέσσερα άτομα, δύο συνεργάτες του, ένας κουμπάρος του και  ένα πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρείας.
Ο κ. Μπρης σύμφωνα με τον ιστότοπο "Tovima" προτείνει να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ στην πρότασή του τονίζει ότι πρέπει να παραπεμφθούν, επίσης, ο Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens, για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα, και οι Αριστείδης Μαντάς, πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αντωνία Μάρκου, παρένθετο πρόσωπο - στο όνομά της ήταν ο λογαριασμός του πρώην υπουργού, αλλά και ο Γ. Τσουγκράνης, κουμπάρος του υπουργού και επίσης παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.
Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι δέχθηκε 450 χιλιάδες γερμανικά μάρκα από τη γερμανική εταιρεία προκειμένου να προωθήσει τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση του συστήματος τηλεπικοινωνίας του δημόσιου τότε ελληνικού οργανισμού.
Τα χρήματα προέρχονταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και με το ψευδώνυμο "A. Rocos".
Η πρόταση του κ. Μπρη για τον Μαντέλη υποβάλλεται ξεχωριστά από την όλη υπόθεση, λόγω κινδύνου παραγραφής.

Read more...

Καψής για ΕΡΤ: Πρωτοφανές που είχε 4.500 εργαζομένους




Για σπατάλη, κακή οργάνωση και φέουδα στην ΕΡΤ έκανε λόγο ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής
Για μια ισχυρή και ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση που να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα λεφτά των φορολογουμένων κάνει λόγο ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής.
Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη μέρα, ο Παντελής Καψής αναφέρει σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" πως "έχουμε ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο και επειδή θα υπάρχει αυτονομία, ουσιαστικά ο νέος φορέας θα πρέπει να προσδιορίσει ο ίδιος με ποιον τρόπο θα υπηρετήσει αυτό που προσδοκούμε.
Προφανώς από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε. Έχουμε το περίφημο σχέδιο Μόσιαλου. Προκαθορισμένες αποφάσεις, αλλά το σχέδιο προέβλεπε δύο κανάλια, διατήρηση της υψηλής ευκρίνειας (HD), δορυφορικό κανάλι, τρία ραδιόφωνα και εννιά περιφερειακά.
Αυτό μπορεί να είναι ένας μπούσουλας, αλλά όχι δεσμευτικός. Θέλουμε ισχυρή και ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση που να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα λεφτά των φορολογουμένων.
Υπήρχε σπατάλη στην ΕΡΤ, κακή οργάνωση που προκαλούσε κακή αξιοποίηση των πόρων της κι ένας στενός συνδικαλιστικός κορσές που έπνιγε πρωτοβουλίες.
Το ίδιο το κτίριο της ΕΡΤ είναι ξεπερασμένο. Σήμερα η μοντέρνα αντίληψη για τα ΜΜΕ είναι το ενιαίο newsroom. Στην ΕΡΤ είναι όλο κουτάκια - κουτάκια. Αυτό πρέπει να σπάσει, γιατί τα κουτάκια γίνονται φέουδα...", υπογράμμισε.
"Είναι μια μεγάλη συζήτηση. Καθένας έχει τις απόψεις του. Έχω την εντύπωση ότι και όσοι λένε ότι θα μπορούσε να γίνει εν λειτουργία, μερικές φορές αναγνωρίζουν το γεγονός ότι σε όποια απόπειρα έγινε να αλλάξει η ΕΡΤ, οι συνδικαλιστές αντέδρασαν δυναμικά και την απέκλεισαν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η προσπάθεια. Πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει όπως και ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο, η ΕΡΤ έπρεπε να αλλάξει εκ του μηδενός. Κι αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει εν λειτουργία", σημείωσε ερωτηθείς αν θα μπορούσε να έχει γίνει η αλλαγή ταχύτερα και θεσμικά με την ΕΡΤ σε λειτουργία.
Σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένος από το πρόγραμμα και από τον τρόπο με τον οποίο "βγήκε" η ΔΤ, ο υφυπουργός επισημαίνει πως "ήταν λύση ανάγκης".
"Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, την οποία δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε πλήρως, αλλά πρέπει και θέλουμε να φαίνεται πως κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και την ικανοποιούμε σταδιακά. Κάναμε την προκήρυξη και στις 10 το πρωί (σ.σ. χθες) είχαμε 750 αιτήσεις. Αν στελεχωθεί η ΔΤ, προφανώς θα πάμε σε ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα", επισήμανε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Καψής αναφέρει: "Την τελευταία τριετία έγινε προσπάθεια περιορισμού δαπανών με κόψιμο δαπανών. Τώρα μιλάμε για αναδιοργάνωση της ΕΡΤ", σημείωσε, τονίζοντας πως "οι αριθμοί των απασχολούμενων ήταν παραφουσκωμένοι συγκριτικά με αντίστοιχου μεγέθους οργανισμούς. Στην ιρλανδική και την πορτογαλική δημόσια τηλεόραση το προσωπικό είναι κάτω από 2.000 άτομα. Το ότι είχαμε φτάσει εμείς στους 4.500 ήταν πρωτοφανές. Και οι 2.900 είναι πάρα πολλοί".
Σε ερώτηση, τέλος, για το αν θεωρεί λογικό σε δυτικού τύπου δημοκρατία να υπάρχει υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο Παντελής Καψής σημειώνει πως "προφανώς όχι. Η αρμοδιότητα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας και προφανώς η θέση μου είναι εξ ορισμού προς κατάργηση, είναι κι αυτή μεταβατική...".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Νέα διάταξη για τις αποζημιώσεις στην ΕΡΤ




Με βάση το πλαφόν του νόμου του 1967 οι αποζημιώσεις για όσους απολυμένους της ΕΡΤ επαναπροσληφθούν στο ευρύτερο Δημόσιο
Νέα διάταξη-αναδιατύπωση για τις αποζημιώσεις των δημοσιογράφων και του προσωπικού της ΕΡΤ, εισήγαγε στο νομοσχέδιο για τη φορολογική διαδικασία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με την αναδιατύπωση, οι αποζημιώσεις των απολυμένων στην ΕΡΤ θα γίνουν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο (για το προσωπικό) και το μισθολόγιο των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, όπως αναπροσδιορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο (για τους δημοσιογράφους).
Όσοι από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ απασχοληθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο σε οποιονδήποτε φορέα της γενικής κυβέρνησης (με εξαίρεση τον ενδιάμεσο φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης) την επόμενη τριετία, θα λάβουν την αποζημίωσή τους με βάση τον νόμο του 1967 (σσ. ισχύει το πλαφόν των 15.000 ευρώ).
Η καταβολή των αποζημιώσεων αυτών θα γίνει τμηματικά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Σαρωτικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία





Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας. Καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η νομοθετική πρωτοβουλία για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, η οποία αποτελεί μέρος του σχεδίου για την αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου.
Το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε ήδη στο διαδίκτυο (http://www.opengov.gr/yptp/?p=960 ) και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας καλεί τους πολίτες και τους φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης να υποβάλουν παρατηρήσεις, σχόλια, ιδέες και προτάσεις, έως και τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι ''η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της νομοθετικής πρωτοβουλίας''.
Το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων προβλέπει:
  • Καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων, αλλά ταυτόχρονα ανασυγκροτείται το Αρχηγείο του Σώματος και καθορίζονται εκ νέου οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών, οι οποπιες θα ανασυγκροτηθούν.
  • Συγκροτείται μια νέα ευέλικτη Ασφάλεια και μειώνονται τα ιεραρχικά επίπεδα ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία λήψης, διαβίβασης και υλοποίησης των εντολών και να βελτιωθεί ο βαθμός αντίδρασης της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στο έγκλημα.
  • Προωθείται η συνεργασία με τους ΟΤΑ μέσω μνημονίων συνεργασίας σε θέματα αστυνόμευσης και εξυπηρέτησης πολιτών και της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Συγκροτείται η αυτοτελής κεντρική Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας.
  • Δημιουργείται ειδικός Κλάδος Αλλοδαπών & Μετανάστευσης με αντικείμενο το συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αρμοδίων για το χειρισμό των θεμάτων αυτών Υπηρεσιών.
  • Αναβαθμίζεται η Αστυνομική Ακαδημία, καθώς καθίσταται ΝΠΔΔ και αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, εποπτευόμενη από τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, μέσω του ΑΕΑ, και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

4 χρόνια "καμπάνα" σε δύο εφοριακούς για "φακελάκι" των 30.000 ευρώ...


newsmessinia.blogspot
Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν οι δύο εφοριακοί οι οποίοι είχαν συλληφθεί το 2008 για εκβίαση και δωροληψία. Το Τριμελές Εφετείο Πατρών τους έκρινε ενόχους και τους έδωσε τη δυνατότητα να ...
εξαγοράσουν την ποινή τους καταβάλλοντας το ποσό των 32.000 ευρώ σε 36 μηνιαίες δόσεις.
Ο πρώην Διευθυντής της Α' ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος για εκβίαση και ηθική αυτουργία σε δωροληψία και η εφοριακός υπάλληλος για εκβίαση και δωροληψία. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση του εκβιασμού που είχε καταγγείλει σε βάρος τους ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Ανδρέας Μπενετάτος
Τον Απρίλιο του 2008, ύστερα από καταγγελία του κ. Μπενετάτου, σε έφοδο της Ασφάλειας Πατρών είχαν εντοπιστεί 30.000 ευρώ προσημειωμένα χαρτονομίσματα, σε ντουλάπα στο γραφείο της ελέγκτριας της Α΄ ΔΟΥ Πατρών.
Εξάλλου, ο πρώην επόπτης της Α΄ ΔΟΥ Πατρών, που είχε διαφύγει την αυτόφωρη διαδικασία καταδικάστηκε από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών στις 28/2/13 σε τρία χρόνια φυλάκιση και τρία χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με αναστολή...

Read more...

Κάγκελο άφησε την υπηρεσία του Απόδημου Ελληνισμού ο Γεροντόπουλος! ...


Νέα ήθη από τον υφυπουργό Εξωτερικών!...
Για ώρες ο Άκης Γεροντόπουλος ήταν σήμερα στην υπηρεσία, της οποίας η ευθύνη του ανετέθη από τον Πρωθυπουργό. Επισκέφθηκε, ως νέος Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον..
. Απόδημο Ελληνισμό, την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αντώνης Σαμαράς του έχει εμπιστευτεί ένα τομέα κρίσιμο, τον χώρο του Αποδήμου Ελληνισμού. Για τον Ελληνισμό εκτός Ελλάδος, ο Αντώνης Σαμαράς έχει πολλές φορές εξηγήσει καθαρά και ξάστερα ότι τον έχει συνυπολογίσει στο στρατηγικό του σχεδιασμό για την ανόρθωση της χώρας.

Ο Άκης Γεροντόπουλος συζητούσε για ώρες με όλους τους υπαλλήλους, άκουγε όλων την γνώμη κι επιβεβαίωσε την καλή του φήμη ως ανθρώπου σεμνού, ως πολιτικού χαμηλού προφίλ και ως τεχνοκράτη, ο οποίος πιστεύει στη σκληρή εργασία κι όχι στο πολιτικάντικο φαίνεσθαι.

Αξίζει: Οι υπάλληλοι (αλλά και οι συνδικαλιστές) της ΓΓΑΕ έμειναν κάγκελο με την συμπεριφορά του Γεροντόπουλου, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικό το γεγονός αυτό, όπως και ασυνήθιστη τη συμπεριφορά του Υφυπουργού.

Δεν έχει ξαναγίνει να κάθεται ο Υφυπουργός τόσες πολλές ώρες και να συνεργάζεται με όλο το προσωπικό, ακούγοντας προσεκτικά όλα τα υπηρεσιακά θέματα για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Το απίστευτο: Από το 2009, ούτε καν επίσκεψη δεν γινόταν από τον αρμόδιο Υφυπουργό στα γραφεία των υπαλλήλων στην Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, όχι επίσκεψη συνεργασίας για ώρες που έκανε ο Γεροντόπουλος. Γι' αυτό έμειναν όλοι κάγκελο.

ΝΝ
parapolitika.gr

Read more...

Αρνείται τις κατηγορίες ο Β. Ρέστης - Καταθέτει 5,8 εκατ. στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων...


crimenet.gr 
Στην κατάθεση 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, ως ένδειξη καλής θέλησης και παρότι αρνείται τις κατηγορίες, θα προβεί ο συλληφθείς εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, ο οποίος...
απολογείται αύριο, Παρασκευή, για κατηγορίες που αφορούν υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής προτίθεται να καταθέσει τα 5,8 εκατ. ευρώ πριν από την έναρξη της απολογίας του στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Βίκτωρας Ρέστης αρνείται την κατηγορία που οδήγησε στη σύλληψή του, αλλά επέλεξε να προχωρήσει στην κατάθεση του επίμαχου ποσού ως μία ένδειξη καλής θελήσεως από την πλευρά του για την αποκατάσταση της ζημίας του Δημοσίου, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος θα διεκδικήσει δια της δικαστικής οδού την επιστροφή των χρημάτων από τους υπαιτίους.

Η υπόθεση αφορά σε δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από την τράπεζα συμφερόντων του κ. Ρέστη, το οποίο κατά τις αρχές θεωρείται επισφαλές και ζημιογόνο για το Δημόσιο...

Read more...

Επιστολές στους υποψήφιους αγοραστές Να αποσυρθούν οι προσφορές για την ΕΥΑΘ καλούν οργανώσεις πολιτών και 50 ευρωβουλευτές


Να αποσυρθούν οι προσφορές για την ΕΥΑΘ καλούν οργανώσεις πολιτών και 50 ευρωβουλευτές
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Θεσσαλονίκη
Επιστολές προς τους υποψήφιους αγοραστές της Εταιρείας 'Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), με τις οποίες ζητούν να αποσύρουν τις προσφορές τους, απέστειλαν οι εκπρόσωποι ομάδας 130 οργανώσεων πολιτών/εργατικών συνδικάτων από 18 χώρες, από κοινού με 50 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις επιστολές, οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι εταιρείες «θα αμαυρώσουν τη φήμη τους και θα αυξήσουν το επιχειρηματικό ρίσκο τους, εξαιτίας παρατεταμένων και έντονων αντιδράσεων από πλευράς των πολιτών».
Μεταξύ άλλων, επιστολές εστάλησαν στη γαλλική πολυεθνική Suez Environment, στις ελληνικές συμπράξεις ΑΚΤΩΡ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ και στους ισραηλινούς ομίλους Mekorot και Αrison Ιnvestment.
Όπως επισημαίνουν, η ΕΥΑΘ βγήκε προς πώληση από την ελληνική κυβέρνηση, ενάντια στη θέληση των πολιτών.
Για τον λόγο αυτό, προσθέτουν, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι και οι δήμοι, εναντιώνονται στην πώληση του νερού και έχουν ξεκινήσει πολλές εκστρατείες για να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση του.
«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού συνήθως εκτόξευσε τις τιμές του και σε πολλές περιπτώσεις υποβάθμισε την ποιότητά του. Αν και η τάση στην Ευρώπη είναι πλέον η επανακρατικοποίηση των συστημάτων ύδρευσης, μας εξαναγκάζουν να κάνουμε το αντίθετο», επισήμανε η Μαρία Κανελλοπούλου, συντονίστρια της δράσης «Save Greek Water».
«Οι εταιρίες που ενεπλάκησαν στην ιδιωτικοποίηση του νερού συχνά αμαύρωσαν τη φήμη τους, το ρίσκο τους αυξήθηκε και τα κέρδη τους ήταν περιορισμένα. Οι εταιρίες που στοχεύουν να αγοράσουν την ΕΥΑΘ, βασίζουν το εταιρικό τους μοντέλο στον καιροσκοπισμό και θα πρέπει να προειδοποιηθούν για τις δυσκολίες που έπονται», είπε από την πλευρά του, ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, από τον Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ονομαστική ψηφοφορία για 6 άρθρα Υπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή


Υπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε την Πέμπτη από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.

Υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία για επίμαχα άρθρα του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 93 βουλευτές και τα αποτελέσματα ήταν:
-άρθρο 5: 52 ναι, 41 όχι
-άρθρο 40: 57 ναι, 36 όχι
-άρθρο 46: 52 ναι, 41 όχι
-άρθρο 47: 57 ναι, 36 όχι
-άρθρο 55: 57 ναι, 36 όχι
-άρθρο 66: 57 ναι, 36 όχι
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Καταγγελία: «Κόβει» θεραπεία σε ασθενείς με ηπατίτιδα C, ο ΕΟΠΥΥ...




Παρά τα αυξημένα ποσοστά επιπολασμού της ηπατίτιδας C (περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού) στην Ελλάδα και παρ’ ότι περίπου 8 στους 10 ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι...
νοσούν, πρόσφατα η Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους Αθηνών του ΕΟΠΥΥ έλαβε την απόφαση να μην εγκρίνει τη συνέχιση της αγωγής σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C, γονότυπου 1, που χρησιμοποιούν τριπλό σχήμα φαρμακευτικής αγωγής.


Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση και καταστρατηγεί τις ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας που ισχύουν σύμφωνα με την Επιτροπή Ιογενών Ηπατίτιδων του ΚΕΕΛΠΝΟ και που ορίζουν ρητώς συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα θεραπείας, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

«Η εντελώς αυθαίρετη αυτή απόφαση, που υπακούει σε πανικόβλητη μικρο-λογιστική λογική (’’κόψτε από όπου νομίζετε’’) θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των ασθενών αλλά και του υγειονομικού συστήματος, καθώς με τη μη ολοκλήρωση της θεραπείας ενέχονται οι κίνδυνοι: ιολογικής αντοχής στα φάρμακα, υποτροπής της νόσου, αύξησης της μεταδοτικότητας και παρουσίας των θανατηφόρων επιπλοκών (κίρρωση/καρκίνος του ήπατος) που εκτός από τον ασθενή, επιβαρύνουν με τεράστια κόστη νοσηλείας και θεραπείας το ήδη παραπαίον σύστημα υγείας και ασφάλισης από τον ΕΟΠΥΥ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το in.gr, η έγκριση των φαρμάκων αυτών γίνεται επιλεκτικά από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ μόνο για ιδιαίτερα επιβαρυμένους ασθενείς όπως οι κιρρωτικοί, ενώ διεθνώς πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα εγκρίνονται και για ασθενείς με μέτριες βλάβες του ήπατος στους οποίους η θεραπευτική ανταπόκριση είναι άριστη όσο αφορά την αναμενόμενη εκρίζωση της λοίμωξης.

tvxs.gr

Read more...

Κακουργηματικές διώξεις σε 19 του ΥΠΕΘΑ...





Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία, άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία σε αυτή, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (1608/50), ασκήθηκε από την ...
Επίκουρη Εισαγγελέα Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, κατά 19 προσώπων. Σε αυτούς αποδίδεται η εμπλοκή σε υπογραφή σύμβασης προμηθειών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το 2001, με ζημία για το ελληνικό δημόσιο, που φαίνεται να υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Κατηγορούμενοι έχουν καταστεί δύο πρώην γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΘΑ, ένας πρώην αρχηγίς του ΓΕΣ, ένας γνωστός επιχειρηματίας που είναι και ιδιοκτήτης της εταιρείας που θα προμήθευε τα συγκεκριμένα υλικά, ο διευθύνων σύμβουλος αυτής, κι ακόμη 14 στρατιωτικοί που διετέλεσαν μέλη επιτροπών που εισηγήθηκαν σχετικές αποφάσεις στα ανώτατα όργανα των υπουργείων.

Οι ευθύνες πολιτικών προσώπων που φέρεται να ξεκινούν το 2001, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, έως το 2009, έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Στην σύμβαση προβλεπόταν να προμηθευτεί το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ηλεκτρονικός Πόλεμος", 18 παρεμβολείς και 11 κέντρα ακροάσεως. Τα όπλα αυτά συμβάλλουν σε παρεμβολές ή σαμποτάρουν συχνότητες στα επικοινωνιακά συστήματα του εχθρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση αγγίζει το ύψος των 72 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ. Από αυτά, τα 35 εκατομμύρια, δηλαδή το 50%, δόθηκε ως προκαταβολή με την υπογραφή της σύμβασης, παρά το γεγονός πως σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προέβλεπε πως το ποσό δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει το πολύ το 40%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η σύμβαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και μέχρι σήμερα παραμένει σε ισχύ, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να έχει προμηθευτεί τίποτα.

Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η ετυμηγορία του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε το 2007, σύμφωνα με την οποία, λόγω των αποφάσεων που φέρεται να έλαβε ο κατηγορούμενος πλέον, τότε γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ -οι οποίες ουσιαστικά δέσμευαν το ελληνικό δημόσιο- η συμβαλλόμενη εταιρεία SONAK ΑΕΒΕ, δικαιώθηκε.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο ανέφερε μάλιστα στην απόφασή του, ότι αποκλειστική υπαιτιότητα για τη μη εκτέλεση της σύμβασης έχει το δημόσιο, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 3 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, η εταιρεία κρατάει και την προκαταβολή.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, με την εταιρεία δε, να δηλώνει πως το ελληνικό δημόσιο την ζημίωσε.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε Ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς (Ν.4022).

enet.gr

Read more...

Ποινική δίωξη για Λιακουνάκο...




Ανάμεσα στα 19 πρόσωπα του ΥΠΕΘΑ, που τους ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε αυτή και...
άμεση συνέργεια (από την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου), είναι και ο επιχειρηματίας, Θωμάς Λιακουνάκος

Read more...

Ισπανία: Η στιγμή της τραγωδίας...




Δειτε το ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ...
Εικόνες - σοκ από την κάμερα ασφαλείας (στις γραμμές του τρένου), την στιγμή που...
τα βαγόνια του μοιραίου τρένου, εκτροχιάζονται παρασύροντας στον θάνατο 78 ανθρώπους .
Δειτε το βίντεο:

Read more...

Έντονες αντιδράσεις σε Ραφήνα και Σπάτα Πράσινο φως από το ΣτΕ για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στα Μεσόγεια


Πράσινο φως από το ΣτΕ για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στα Μεσόγεια
Στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ είχε κατατεθεί σχέδιο ΠΔ για την επικύρωση καθορισμού οριογραμμών τμήματος του ρέματος Ραφήνας στην περιοχή της ΕΕΛ Βορείων Μεσογείων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνέχιση των έργων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στα Μεσόγεια, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των Δήμων Ραφήνας και Σπάτων-Αρτέμιδας (πρώην Λούτσας).

Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ είχε κατατεθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επικύρωση καθορισμού οριογραμμών τμήματος του ρέματος Ραφήνας στην περιοχή της ΕΕΛ Βορείων Μεσογείων του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2011 το ίδιο σχέδιο είχε κριθεί μη νόμιμο, καθώς δεν υπήρχε γνωμοδότηση του αρμόδιου δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό της οριογραμμής του ρέματος της Ραφήνας στο σύνολό του ή σε τμήμα του.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, τα ρέματα που βρίσκονται εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός οικισμών που δεν έχουν ρυμοτομικό σχέδιο, οριοθετούνται.
Η οριοθέτηση «συνίσταται στον καθορισμό και επικύρωση των πολυγωνικών γραμμών εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος, οι οποίες περιβάλλουν τις γραμμές πλημμύρας, τις όχθες, καθώς και τα τυχόν φυσικά ή τεχνητά στοιχεία, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του υδατορέματος».
Επίσης, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών (προ του 1923) ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, προβλέπεται ότι τα κτίρια πρέπει να απέχουν 15 μέτρα από την οριογραμμή ρέματος, ενώ παράλληλα το ρέμα της Ραφήνας έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου φυσικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος».
Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας γνωμοδότησε υπέρ της απόρριψης της μελέτης τμηματικής οριοθέτησης του ρέματος Ραφήνας. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας.
Αντίθετα, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης επέλεξαν την τμηματική οριοθέτηση του επίμαχου ρέματος, γιατί «υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την κατασκευή της ΕΕΛ Βορείων Μεσογείων που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα αστικά λύματα και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου στη χώρα μας λόγω της μεγάλης καθυστέρησης του έργου».
Ακόμη, σε έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι δεν είναι εφικτή η συνολική οριοθέτηση του εν λόγω ρέματος, καθόσον δεν έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διευθέτησης του ρέματος. Και αυτό γιατί η μελέτη έχει επιστραφεί στην αρμόδια υπηρεσία για «διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων με ηπιότερες επεμβάσεις στο περιβάλλον».
Στη συνέχεια, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 206/2013 γνωμοδότησή του (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος και εισηγήτρια η πάρεδρος Κωνστατία Λαζαράκη) έκρινε νόμιμο το επίμαχο σχέδιο διατάγματος.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας το έκριναν νόμιμο, καθώς προκύπτει αφενός ότι για την τμηματική οριοθέτηση του ρέματος ελήφθησαν υπόψη «οι μελέτες (γεωλογική, υδρολογική, υδραυλική, περιβαλλοντική) που έχουν εκπονηθεί για το σύνολο του ρέματος και η πλημμυρική παροχή υπολογίσθηκε για περίοδο επαναφοράς 50 ετών, αφετέρου δεν αιτιολογείται ειδικώς η ανάγκη οριοθέτησης του τμήματος».
Οι δικαστές προσθέτουν ότι «η αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδας αναφέρεται κατ' ουσίαν στο ζήτημα της εγκατάστασης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και όχι στην τμηματική οριοθέτηση του ρέματος καθ' εαυτήν».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...