Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πράσινο φως από το EuroWorking Group Μία προαπαιτούμενη δράση χωρίζει την Ελλάδα από τη δόση των 4 δισ. ευρώ


Μία προαπαιτούμενη δράση χωρίζει την Ελλάδα από τη δόση των 4 δισ. ευρώ
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Στην συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης εξετάσθηκε η πρόοδος υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων.

Η Ελλάδα ικανοποίησε όλες τις προϋποθέσεις εκτός από μία που πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, γεγονός που επιβεβαιώνουν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα εκπληρώσει 21 από τα 22 προαπαιτούμενα και το 22o, που αφορά στο ζήτημα της κινητικότητας στο υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να εκπληρωθεί την Πέμπτη, με τροπολογία που θα καταθέσει ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος στη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Πηγές τόσο από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών όσο και από από το Βερολίνο, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ανέφεραν στο Reuters ότι η δόση θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα.

Τονίζεται πως από τα 4 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουλίου, 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από τον EFSF και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Στις 29 Ιουλίου θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δόση των 1,78 δισ. ευρώ.

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

» Αυτές οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των διοικητικών εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

» Με την επιφύλαξη ότι θα ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εθνικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 29 Ιουλίου.

» Όταν όλη η διαδικασία ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει την πρώτη υπο-δόση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: