Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η ατζέντα του πρωθυπουργού


Την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης θα παρουσιάσει την Κυριακή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Ρέθυμνο, στη διάρκεια περιφερειακής σύσκεψης για την αγροτική ανάπτυξη του νησιού.

Ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις την Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την ίδια ημέρα, αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για τις σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν την Κυριακή από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία θα έχουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Τη Δευτέρα έχουν εξαγγείλει και νέα στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί, έως τις 5 το απόγευμα.

Από τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ώρες απεργίες, ενώ την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 του μηνός, η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε για την Τρίτη τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Την απόφαση έλαβε το Γενικό Συμβούλιό της, προκειμένου οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη μια το μεσημέρι της ίδια ημέρας, έξω από τη Βουλή.

Επίσης, την Τετάρτη, 15 του μηνός , η ΑΔΕΔΥ μαζί με τη ΓΣΕΕ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την Τρίτη, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 11.15 με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να δηλώσουν ότι δεν αποδέχονται τους μισθούς πείνας και τον εργασιακό μεσαίωνα.

«Δεν θα γίνουμε άθυρμα των επικοινωνιακών επιδιώξεων του πρωθυπουργού να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη συζήτηση για τα εργασιακά και τον καλούμε να παρευρεθεί στη Βουλή και αν έχει το σθένος να υπερασπιστεί το κατάπτυστο νομοσχέδιό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης. «Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για μετακίνηση των συναντήσεων σε άλλη μέρα της εβδομάδας», πρόσθεσε.

«Όλοι μιλάνε για την επιτακτική ανάγκη παρεμβάσεων στις ΔΕΚΟ. Κανείς δεν μιλάει για το ποιος τις άφησε να σαπίσουν όλα αυτά τα χρόνια. Η οικτρά οικονομική τους κατάσταση είναι εικόνα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
Read more...

Κόντρα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών


Για διαχρονικές ευθύνες της εκτελεστικής εξουσίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, στη γενική συνέλευση της Ενωσης, καθώς, όπως είπε, δεν έχει αναθεωρήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με αποτέλεσμα η κοινωνία να θεωρεί υπεύθυνη τη Δικαιοσύνη για την παραγραφή αδικημάτων υπουργών.

«Γνωρίζει ο λαός ότι δεν αποφασίζουν αόριστα τα δικαστήρια την παραγραφή αλλά ο νόμος; Οι δικαστές έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ποιος φταίει που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πριν καλά - καλά αποκαλυφθούν;», διερωτήθη ο κ. Αθανασίου, ενώ αναφέρθηκε «σε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών, από πολιτικούς».

«Υπολογίζω ότι όπως ακριβώς μπορεί να διατυπώνεται η κρίση ελευθέρως προς την πολιτική και προς τους λειτουργούς της πολιτικής κατά τον ίδιο τρόπο, σε οριακές περιπτώσεις χωρίς ποτέ να προσωποποιείται η κρίση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης μπορούν ασφαλώς να εκφέρονται κρίσεις. Είμαι βέβαιος, ότι πρώτα απ όλα αυτό το δέχονται οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί. Πιστεύω πάντοτε ότι η αυτοκριτική για όλους μας είναι μια καθαρτήρια διαδικασία», τόνισε, στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

«Είμαι πρόθυμος», συνέχισε, «διαχρονικά, για λογαριασμό του πολιτικού συστήματος να αναλάβω τις ευθύνες για όσα οφείλαμε να κάνουμε και δεν κάναμε στον τομέα της Δικαιοσύνης και της ενίσχυσης των δικαστικών λειτουργών. Δεν έχει σημασία να προσδιορίσει κανείς επιμέρους ευθύνες. Σημασία έχει ότι ισχύει η παρατήρηση πως οφειλόμενα δεν συνέβησαν, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες οι οποίες και συνεχίζονται».
Read more...

Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ …ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !...


Κάνοντας το τελικό χαρακίρι, ο Γ. Παπανδρέου, στραγγάλισε και τ΄ απομεινάρια της όποιας ιδεολογικής του άποψης, ενώ γελοιοποίησε τον ίδιο του τον εαυτό, τα ίδια του τα λόγια : «δεν θα θιγούν άλλο οι εργαζόμενοι, δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών !...».
Η χθεσινή επέλαση (μια ακόμα) κατά της ελληνικής κοινωνίας, συνδυαζόμενη και ως απόρροια των εξελίξεων όλης της εβδομάδας, έδωσε υλικό για να γραφτεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας.
Οι επιστάτες των ευρωπαίων και των διεθνών τοκογλύφων, ο Στρος Καν και ο ΄Ολι Ρεν, ήρθαν στην Αθήνα για να πιέσουν την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεχάσει και να παραμερίσει τις όποιες διαφωνίες, τους όποιους δισταγμούς και να προχωρήσει στο τελειωτικό χτύπημα κατά του εργαζόμενου λαού. Και τα πήραν όλα ! Πέρα για πέρα !...
Το εξοργιστικό είναι πως τα κατάφεραν απειλώντας να μας κόψουν, τάχα, πράγματα (την 4η δόση) ή να μην μας δώσουν κάποια άλλα (επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ. €), τα οποία, ούτως ή άλλως είναι προς το δικό τους συμφέρον να τα δώσουν. Αυτοί έχουν λαμβάνειν, όχι εμείς…
Ο Γ. Παπανδρέου, σ΄ ένα πρωτοφανές ξεβράκωμά του, παρέσυρε στο ρεζίλεμα και βασικούς θεσμούς της Δημοκρατίας, πέρα από το κόμμα (ας το ξεπεράσουμε αυτό), το υπουργικό συμβούλιο (άβουλα και άτολμα, φτωχά στρατιωτάκια στη σειρά και στη μούγκα…) και τη Βουλή, που καλείται να ψηφίσει την ανατροπή του κοινωνικού στάτους, χωρίς νάχει χρόνο και δυνατότητα να διαβάσει, καν, το νομοσχέδιο – έκτρωμα.

Δεν θάταν απαραίτητο να δικαιολογηθούν οι παραπάνω απόψεις, αλλά σε προ-απάντηση όσων καλοθελητών, όσων αφελών κι όσων αναίσθητων υποστηρίξουν, πως «σιγά το πράγμα και τι έκανε, τάβαλε με τις χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ και τα ρετιρέ των αρχόσχολών τους», να επισημανθεί πως το χθεσινό πολυνομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τις ΔΕΚΟ και δεν βουτάει, μέσα σε μια νύχτα, από την τσέπη οικογενειαρχών έως και το 30% των καθαρών μηνιαίων αποδοχών.
Το σατανικής έμπνευσης και απόλυτης αμοραλιστικής υλοποίησης νομοσχέδιο, ξεθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, καταργώντας ουσιαστικά το «συνδικαλίζεσθαι», δίνει την πρωτοβουλία και τον πλήρη έλεγχο στους εργοδότες, φέρνει το κατακρεούργημα των, ήδη, πενιχρών αποδοχών των εργαζόμενων.

Το κερασάκι στην τούρτα ; Μα, το περαιτέρω μπούκωμα των επιχειρηματιών (αυτών ντε, που δεν θέλουν το κράτος και το λοιδωρούν !...), με ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις…
΄Αλλωστε την εντολή για «Ανάπτυξη» δεν μετέφεραν οι επικυρίαρχοι της Ελλάδας ; Να, που και για τον Γ. Παπανδρέου, τελικά, ανάπτυξη σημαίνει στραγγαλισμός των εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων, από τη μια και ασύδοτη δραστηριότητα και ασύστολη ενίσχυση των εργοδοτών, από την άλλη… Μπορεί να μην είναι πρωτότυπο, αλλά είναι δοκιμασμένο, θλιβερό και συνάμα – για την περίπτωση – απείρως εξοργιστικότερο !...
logoplokies

Read more...

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα !!


Καρλ Μαρξ
«Κεφάλαιο» τόμος 1ος , σελίδα 622
«Τα κινέζικα μεροκάματα.. Αυτός είναι τώρα ο σκοπός που επιδιώκει το αγγλικό κεφάλαιο»….

Καρλ Μαρξ
«Κεφάλαιο» τόμος 1ος , σελίδα 885
«..η ανάπτυξη της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής έριξε τους εργάτες όλου του κόσμου. Δεν πρόκειται για το κατέβασμα των αγγλικών μισθών στο επίπεδο των μισθών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά για το κατέβασμα στο λίγο πολύ κοντινό μέλλον των ευρωπαϊκών μισθών στο κινέζικο επίπεδο..».

Για την αντιγραφή
Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr

kafeneio-gr

Read more...

Σενάριο Αργεντινής μέσα στο '11 τρέμει το ΔΝΤ!...


Από το http://www.sofokleous10.gr/

Έντονη είναι η ανησυχία στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι το 2011, δηλαδή πολύ πριν η χώρα «δοκιμαστεί» στις αγορές, ή απολαύσει τα ευεργετήματα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δις. ευρώ, η Ελλάδα θα διολισθήσει σε βαριά ύφεση και κοινωνική αναταραχή, που θα παραπέμπει ευθέως στις τραγικές εξελίξεις του 2001 στην Αργεντινή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “S10”, στο ΔΝΤ εκτιμούν ανεπίσημα, ότι το 2011 η ύφεση θα ξεπεράσει αρκετά ακόμη και τις αναθεωρημένες προς το χειρότερο τελευταίες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς τόσο οι επενδύσεις, όσο και η εξωτερική ζήτηση, από όπου προσδοκά το Ταμείο να βρει στήριξη η οικονομία στην πτώση της, είναι πολύ πιθανό να απογοητεύσουν. Αν το ποσοστό συρρίκνωσης, ύστερα από δύο χρόνια ύφεσης, κινηθεί προς το 4%, έναντι του 3% που περιμένει η κυβέρνηση, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα καταστεί αδύνατη, η ανοχή της κοινωνίας στο τριετές οικονομικό πρόγραμμα θα «εξατμισθεί» και η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με αναταραχή, φοβούνται στο ΔΝΤ.
Οι φόβοι αυτοί «στοιχειώνουν» και τις αγορές, όπου χθες το...
κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων έναντι του κινδύνου στάσης πληρωμών με CDS εκτινάχθηκε στις 917 μονάδες βάσης, την ώρα που το αντίστοιχο ασφάλιστρο για τα χρεόγραφα της Αργεντινής διαμορφωνόταν στις 640 μονάδες. Με απόδοση 11,69%, τα δεκαετή ομόλογα της Ελλάδας, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του “Bloomberg”, αφήνουν πίσω τους κατά 4% το κόστος δανεισμού της… Τζαμάικα, που βρίσκεται τεχνικά σε πτώχευση από τον Ιανουάριο, καθώς προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους της σε τοπικό νόμισμα!
Ο Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων Τζόναθαν Μπάιντερ, που έγινε διάσημος στους επενδυτικούς κύκλους όταν προέβλεψε τη χρεοκοπία της Αργεντινής και πρόλαβε έγκαιρα να πουλήσει τα ομόλογα που κατείχαν πελάτες του, δηλώνει στο “Bloomberg” ότι περιμένει τουλάχιστον μία αναδιάρθρωση χρέους στην Ευρωζώνη το 2011, «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα, ενώ αποκαλύπτει ότι αγοράζει μανιωδώς CDS ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης, προσβλέποντας σε μεγάλα κέρδη από κάποια αναδιάρθρωση χρέους.
Ο Ντομίνγκο Καβάλο, ο υπουργός Οικονομικών που παραιτήθηκε, αφού ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2001 την πτώχευση της Αργεντινής, δήλωσε χθες ότι το ΔΝΤ και η Ε.Ε. πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην αγορά όλου του χρέους της Ελλάδας και της Ιρλανδίας στις τρέχουσες τιμές αγοράς, για να προχωρήσει μια «ήπια» αναδιάρθρωση χρέους.
Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, το ευρώ δεν θα διαλυθεί, αλλά οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων και οι δανειστές των τραπεζών των ασθενέστερων οικονομιών θα υποστούν «κούρεμα». «Αν δεν κάνουν κάτι επιπρόσθετο με πιο μεγάλη ταχύτητα, η κρίση θα κλονίσει τις κυβερνήσεις των χωρών της περιφέρειας, γιατί οι λαοί δεν θα μπορούν να αντέξουν τον αποπληθωρισμό και την ύφεση που συνοδεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή», τόνισε ο Καβάλο, ένας πολιτικός που αν μη τι άλλο γνωρίζει από πρώτο χέρι την ατυχή κατάληξη ενός από τα σημαντικότερα προγράμματα σταθεροποίησης που εφάρμοσε το ΔΝΤ, με τραγική κατάληξη, στην ιστορία του.
Η αγωνία του Ντομινίκ
Μια αποκωδικοποίηση των δηλώσεων του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στη χθεσινή του επίσκεψη-αστραπή στην Ελλάδα, δείχνει καθαρά τη… σύγχυση που έχει προκαλέσει στους κύκλους του Ταμείου το ενδεχόμενο αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος, που αποτελεί πιλότο για τις πρωτοφανείς ιστορικά παρεμβάσεις του Ταμείου στην Ευρωζώνη. Ο Γάλλος πολιτικός έχει ένα λόγο παραπάνω να ανησυχεί, καθώς αν η Ελλάδα «σκάσει» στα χέρια του το 2011, «βυθίζεται» αμέσως και η πολλά υποσχόμενη υποψηφιότητά του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία.
«Το πρόβλημα είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στρος Καν, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη να βγει η χώρα από την ύφεση, για να αποφύγει την επισημοποίηση της χρεοκοπίας. Ο «αναπτυξιακός» κ. Στρος Καν ξεχνά, βέβαια, ότι με τις παραινέσεις του ΔΝΤ η Ελλάδα εφαρμόζει το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει τεθεί σε εφαρμογή σε χώρα του ΟΟΣΑ εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, με συνέπεια, βέβαια, η θεραπεία-σοκ να αφήνει πίσω της «καμένη γη» στην πραγματική οικονομία και να εντείνει το πρόβλημα υπερχρέωσης της χώρας.
Σε μια ιδιαίτερα εύστοχη ανάλυσή του, πριν από μερικούς μήνες, ο Λουίτζι Σπεράντσα, οικονομολόγος της BNP Paribas διαπίστωνε, ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι με διαφορά το σκληρότερο από τα 22 προγράμματα λιτότητας που έχουν εφαρμοσθεί από δυτικές κυβερνήσεις από το 1978. Ακόμη και στη Σουηδία και την Δανία, όπου εφαρμόσθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τα δύο πιο φιλόδοξα προγράμματα σταθεροποίησης όλων των εποχών, η μείωση των ελλειμμάτων σε μια τριετία ήταν 7,8% και 8,7% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, έχει προγραμματισθεί μείωση κατά σχεδόν 12,5% του ΑΕΠ!
Βλέποντας αυτές τις δυσκολίες, ο Στρος Καν θέλησε να εμφανίσει χθες το «αναπτυξιακό» του πρόσωπο, χωρίς να παρουσιάζει όμως ιδιαίτερα πειστικά επιχειρήματα για το πώς ακριβώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη, σε μια οικονομία που έχει τοποθετηθεί σε κλίνη του Προκρούστη, για να πετύχει ένα…. παγκόσμιο ρεκόρ μείωσης ελλείμματος.
Μιλώντας στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, όπου η πρόεδρος Β. Παπανδρέου εύστοχα του επισήμανε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν βγαίνει, ο Στρος Καν δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, παρότι ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές ως τώρα οι στόχοι επιτυγχάνονται. «Για το 2011 εξακολουθεί να είναι δύσκολη η επίτευξη των στόχων και αυτό σχετίζεται με το γεγονός, ότι οι δαπάνες συνεχίζονται, σε ένα καθεστώς περιορισμένων ελέγχων, επειδή το σύστημα είναι έτσι δομημένο, ώστε να περιορίζει τη δυνατότητα ελέγχου», τόνισε ο Στρος Καν.
Αυτή η δήλωση έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Πέρα από μια προτροπή δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, είναι και μια πρώτης τάξεως υπεκφυγή, σε περίπτωση που αποτύχει το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα: «δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι Έλληνες, που δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις σπατάλες τους», θα μπορούσε να είναι μερικούς μήνες αργότερα η βασική γραμμή «απολογίας» του επικεφαλής του ΔΝΤ, αν «στραβώσει» η εφαρμογή του προγράμματος.
Ο Γάλλος πολιτικός ξένισε αρκετούς με τις έντονα πολιτικές παρεμβάσεις του στα ελληνικά πράγματα, τις προτροπές του να υποστηριχθεί η κυβέρνηση από όλο το πολιτικό σύστημα και τις σχεδόν απροκάλυπτες λοιδορίες που επιφύλαξε στην αξιωματική αντιπολίτευση, επειδή εξακολουθεί να «αντιπολιτεύεται» το μνημόνιο. Αυτές οι παρεμβάσεις υποστήριξης της κυβέρνησης, που βέβαια έχουν μεγάλες πιθανότητες να προκαλέσουν τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στην ελληνική κοινή γνώμη, προδίδουν την αγωνία του Ταμείου, για τον κίνδυνο να επαληθευθούν οι προφητείες του πρώην υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, περί αναταραχής που θα προκαλέσουν τα μέτρα λιτότητας.
Στους κυβερνητικούς κύκλους της Αθήνας, πάντως, τα καλά λόγια του επικεφαλής του ΔΝΤ δεν ήταν αρκετά για να μετριάσουν την ανησυχία, ενόψει της επικείμενης αστραπιαίας επίθεσης στις ΔΕΚΟ, με νομοσχέδιο που θα «τσεκουρώσει» οριζόντια τις αμοιβές, με συγκεκριμένα πλαφόν για μισθούς και πρόσθετες αποδοχές και στις 52 δημόσιες επιχειρήσεις, που περιλαμβάνονται πλέον στον προϋπολογισμό. Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να κλείσει πολύ γρήγορα το πιο δύσκολο μέτωπο του 2011, ώστε να έχει πιθανότητες εφαρμογής του «καυτού» προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες.
Όμως, πολλά κυβερνητικά στελέχη φοβούνται, ότι αυτή η σύγκρουση με τα συνδικάτα που αποτελούν την «ψυχή του ΠΑΣΟΚ» θα εξασθενίσει σοβαρά την υποστήριξη στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ενώ η επικείμενη συμπίεση των αμοιβών στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, με το νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ίσως αποδειχθεί ότι θα αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της δυσφορίας…

Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ


Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολώνας
(απο ΕΘΝΟΣ)
Νέο κύμα ακρίβειας χτυπά την αγορά από το νέο έτος, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ από 11% σε 13%...


Ολα τα βασικά τρόφιμα, είδη μαγειρικής καθώς και σερβιριζόμενα γεύματα και καφέδες ανατιμώνται, προκαλώντας νέα επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Οι οικογένειες θα διαπιστώσουν από τον καινούργιο χρόνο αυξήσεις σε προϊόντα που μπορούν να φτάσουν έως και 19 λεπτά.Για παράδειγμα, η φέτα σε συσκευασία ενός κιλού από 10,30 ευρώ, που έχει σήμερα, θα ανέβει στα 10,49 ευρώ. Και στα κρεατικά καταγράφονται ανατιμήσεις, καθώς ένα κοτόπουλο νωπό 1.800 γραμ. από 8,29 ευρώ ανατιμάται κατά 15 λεπτά και φτάνει στα 8,44 ευρώ. Αυξημένο 10 λεπτά θα είναι το ένα λίτρο ελαιολάδου, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 5,46 από 5,36 ευρώ.
Ερχεται νέο κύμα ακρίβειας

Το γάλα, που δεν λείπει από κανένα σπίτι, ακριβαίνει 2 λεπτά και πια οι καταναλωτές θα το αγοράζουν 1,05 από 1,03 ευρώ το λίτρο. Ενα κιλό ψωμί από 0,80 ανατιμάται σε 0,81 ευρώ.

Την ανιούσα, όμως, τραβούν και γεύματα και ροφήματα που σερβίρονται σε καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες. Ετσι ένα σουβλάκι (πίτα γύρο) πάει στα 1,93 από 1,90 ευρώ. Μία πίτσα σήμερα κοστίζει 9 ευρώ και η τιμή της αυξάνεται κατά 16 λεπτά, σκαρφαλώνοντας... στα 9,16 ευρώ.

Βαρύς κι ασήκωτος... γίνεται και ο καφές στην πλατεία ή σε έναν πεζόδρομο. Ο στιγμιαίος καφές (φραπέ) ανεβαίνει στα 3,56 ευρώ από 3,50 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις έχουν ελάχιστα περιθώρια να απορροφήσουν εκ νέου τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, μια και τα οικονομικά τους αποτελέσματα είναι αρνητικώς επηρεασμένα και συνεπώς αδυνατούν, τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα, να κρατήσουν τις τιμές σταθερές. Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν και από την καταναλωτική ζήτηση.

Οι μεταβολές στις τιμές λόγω της ανόδου του ΦΠΑ μπορεί να φαίνονται μικρές, οριακές. Ωστόσο, στο σύνολο των δαπανών είναι σημαντικές. Επίσης, το επίπεδο των τιμών λόγω των στρεβλώσεων στην αγορά, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, παραμένει απλησίαστο για τα μικρομεσαία βαλάντια.

Read more...

OΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...



Read more...

AΠΕΡΓΙΑΚΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μέγας
(απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Στους δρόμους βγαίνουν την Κυριακή οι εργαζόμενοι, αρχής γενομένης με την Αγροτική Τράπεζα που ξεκινά απεργίες από τη Δευτέρα, ενώ η ΓΣΕΕ διοργανώνει 3ωρη παναττική στάση εργασίας την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου και συλλαλητήριο στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα...
Πρόγευση των κινητοποιήσεων η 4ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας την Κυριακή (12 π.μ. - 4 μ.μ.). Απεργιακό φρένο θα υπάρχει και τη Δευτέρα 11 π.μ. - 5 μ.μ. Παραμένει η γενική απεργία της προσεχούς Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου. «Αντιδρούμε στο πολυνομοσχέδιο σαρωτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων που επέβαλε η τρόικα και υλοποιεί η κυβέρνηση, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες», αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Η οποία σπεύδει να αντιδράσει τόσο για τη διαδικασία του κατ' επείγοντος με την οποία προωθούνται οι αλλαγές, όσο και για τις ρυθμίσεις που περιέχει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Εκτός από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, η εργατική πλευρά επισημαίνει ότι τόσο για τις αλλαγές στον ΟΜΕΔ και τη δεύτερη (έπειτα από αυτή του Μαΐου) περικοπή μισθών στις ΔΕΚΟ, όσο και για τις συγχωνεύσεις και «αναδιαρθρώσεις» που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις συγκοινωνίες.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ προσφέρει κάλυψη στις ομοσπονδίες μέλη της, στην περίπτωση που προκηρύξουν 24ωρη απεργία: «αυτή εντάσσεται στο απεργιακό πρόγραμμα και στις κινητοποιήσεις της Συνομοσπονδίας».

Ακολούθως, «ο αγώνας και οι αντιδράσεις των εργαζομένων τόσο για το πολυνομοσχέδιο "σκούπα" όσο και για τον προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπών του 2011, συνεχίζονται και κλιμακώνονται με τη νέα 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010».

* «Στον ιδιωτικό τομέα οδηγούμαστε σε καθολικοποίηση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθηνας (ΕΚΑ). Και συνεχίζει: «Η συμπίεση του εισοδήματος των εργαζομένων προς τα 740 ευρώ, από τους εργοδότες, την κυβέρνηση και την τρόικα είναι προ των πυλών, ενώ στις ΔΕΚΟ συνεχίζεται η μείωση μισθών και προαναγγέλλονται περαιτέρω αντεργατικές ρυθμίσεις, με τελικό στόχο την εκποίηση του δημοσίου πλούτου».

* Στη στάση εργασίας της προσεχούς Τρίτης αναμένεται να πάρει μέρος και ο δημόσιος τομέας με απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

* Παράλληλα, από τη Δευτέρα ξεκινούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας, διαμαρτυρόμενοι για τη συρρίκνωση κατά 35% του ενεργητικού της τράπεζας και τη μείωση των αποδοχών κατά 10%. *

Read more...

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
(από την Ελευθεροτυπία)
Λουκέτο στις «μη αναγκαίες ΔΕΚΟ» και συγχώνευση «μερικών άλλων», παράθυρο για απολύσεις από το Δημόσιο, επιθετικότερες ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών και τραπεζών, νέο φορονομοσχέδιο, μαχαίρι στις αμυντικές δαπάνες και ανασύσταση...
των 70 υπηρεσιών λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά και ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο μέλλον περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων 12,77 δισ. ευρώ, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Μάρτιο.

Πρόκειται για τα μέτρα που... θολά ανέφερε το Μνημόνιο από τον Μάιο και ήρθε η ώρα να «εξειδικευθούν», για να διασφαλίσουν την «προσαρμογή» την τριετία 2012-2014.

Προστίθενται στα 37,9 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη... δρομολογηθεί, δημιουργώντας ένα συνολικό πακέτο μέτρων πενταετίας που θα επωμιστεί η Ελλάδα, 50 δισ. ―.

Περιγράφονται αναλυτικά σε έγγραφο της Κομισιόν για το Μνημόνιο. Στο ίδιο κείμενο εκφράζονται φόβοι για εκτροχιασμό του φετινού προϋπολογισμού.

Ολα αυτά τα εκφράζει η Κομισιόν στο... δικό της Μνημόνιο. Ο λόγος, όχι για το αναθεωρημένο Μνημόνιο της τρόικας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, αλλά και για την έκθεση, που ολοκληρώθηκε παράλληλα από τις κοινοτικές υπηρεσίες, με στόχο να εγκρίνουν οι υπουργοί της Ε.Ε. την επόμενη δόση του δανείου.

Βασικό χαρακτηριστικό του κειμένου, στο οποίο αναφέρονται μόνο τα μέτρα που έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι το σκληρό ύφος. Σε αντίθεση με το κείμενο του Μνημονίου, που συνυπογράφεται και από το ΔΝΤ, όπου η κριτική είναι ελάχιστη, στο συγκεκριμένο έγγραφο ασκείται συνεχής και έντονη κριτική. Επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

1 Απογοητευτική πορεία στα φορολογικά έσοδα. Την αποδίδει σε ελλείψεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.

2 Ελλιπής παροχή στοιχείων σχετικά με τις οφειλές και τις δαπάνες. Είναι, λέει, σποραδική προκαλώντας αδιαφάνεια, κυρίως στα στοιχεία που προέρχονται από την κοινωνική ασφάλιση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να υποεκτελούνται οι πληρωμές επενδυτικών δαπανών, προκαλώντας συνολικά μεγάλη πίεση για πληρωμές οφειλών στο τέλος του έτους (απαγορεύεται πλέον η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Αναφορικά με το νέο «πακέτο» μέτρων, που θα αρχίζει να σχεδιάζει η κυβέρνηση για να εγκρίνει η Βουλή τον Μάρτιο, βάζει ως στόχο να βρεθούν επιπλέον 12,774 δισ. ευρώ την 3ετία 2012-2014 από πέντε άξονες παρεμβάσεων, που εξειδικεύει πολύ περισσότερο από ό,τι το επίσημο κείμενο του Μνημονίου:

1 Οι ΔΕΚΟ είναι πηγή ελλειμμάτων και αρνητικών εκπλήξεων για τα δημόσια οικονομικά, αναφέρει η Κομισιόν. Επίσης η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν είναι ανεπαρκής. Η κυβέρνηση «θα παρουσιάσει ένα πολυετές πρόγραμμα για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, με μέτρα μείωσης λειτουργικού κόστους -περιλαμβανομένων των μισθών-, αύξησης εσόδων και τιμολογίων. «Μη αναγκαίες ΔΕΚΟ θα κλείσουν, ενώ μερικές άλλες θα συγχωνευθούν, με στόχο τη μείωση κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας».

2 Ετοιμάζεται νέα φορολογική μεταρρύθμιση, που θα υπογραφεί πριν από το τέλος του 2011, με στόχο να αυξήσει τη «δικαιοσύνη της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας διαχείρισης του φορολογικού συστήματος». Οι φορολογικές βάσεις θα διευρυνθούν, θα αυξηθεί ο έλεγχος κατά της φοροδιαφυγής, θα αρθούν τα εμπόδια στη συλλογή των φόρων και δυνητικά οι φορολογικοί συντελεστές θα «προσαρμοστούν».

3 Πιστή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις για όλα τα χρόνια, που αφήνει «παράθυρο» για απολύσεις προσωπικού, αν γίνει μεγάλη κατάργηση ή συγχώνευση ΔΕΚΟ.

4 Ανεξάρτητη έρευνα με τον ΟΟΣΑ αξιολογεί την κεντρική κυβέρνηση και τους φορείς της (70 το σύνολο), σε συνδυασμό με τα κοινωνικά προγράμματα, με στόχο την απλοποίησή τους, αλλά και την εξοικονόμηση δαπανών.

5 Περικοπή αμυντικών δαπανών. Συμφωνήθηκαν σημαντικές δημοσιονομικές, αλλά και «διαρθρωτικές» περικοπές στη δαπάνη προμηθειών.

Επίσης συστήνονται μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών, περιλαμβανομένων των τραπεζών, πωλήσεις ακινήτων και συμβάσεις παραχώρησης σε αεροδρόμια και λιμάνια, καθώς και πρόσθετη αύξηση της συμμετοχής του ιδιώτη στη δημόσια περίθαλψη.
Read more...

ΜΙΣΘΟΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ


Ρεπορτάζ : Κ. Κοκκαλιάρη - Π. Βουνάτσου
(από το Έθνος)
Σε... ελεύθερη πτώση θα βρεθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, κάτω από τα όρια των κλαδικών συμβάσεων. Το ποσοστό της μείωσης φτάνει έως και το 26%, καθώς το...
μόνο που διασφαλίζεται είναι πως δεν θα σπάσει ο κατώτερος μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης (σήμερα είναι 740 ευρώ). Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα γυρίσει τριάντα χρόνια πίσω.
Συγκεκριμένα η «συρρίκνωση» των μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων θα οδηγήσει σε μία επιπλέον πτώση της αγοραστικής δύναμης κατά 5% (για παράδειγμα μείωση μισθού κατά 15% θα «ρίξει» την αγοραστική δύναμη κατά 20%).

Ουσιαστικά αναμένεται έκρηξη του αριθμού των φτωχών εργαζομένων, το ποσοστό των οποίων διαμορφώνεται ήδη στο 14% και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί τουλάχιστον κατά 10% ο τζίρος των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να γίνουν και νέες απολύσεις.
Πρόβλεψη
Με βάση το νομοσχέδιο, θα μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις, που θα προβλέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική αλλά όχι από την εθνική συλλογική σύμβαση.
Ωστόσο δεν αποσαφηνίζονται οι όροι για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στη ρύθμιση (π.χ. αναλυτικά οικονομικά κριτήρια) και δεν καθορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης των μισθών.
Στη μάχη
Οι πρώτοι που θα πρέπει να μπουν στη «μάχη» των επιχειρησιακών συμβάσεων αναμένεται να είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι εμποροϋπάλληλοι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι.
Στους συγκεκριμένους κλάδους οι εργατικές Ομοσπονδίες είναι επί ποδός πολέμου και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν την πτώση των μισθών. «Αν περάσει αυτός ο νόμος, με τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο εισαγωγικός μισθός στο εμπόριο που είναι τώρα 903 ευρώ, θα πέσει στα 740 ευρώ, στο ύψος του βασικού.
Ο,τι χτίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, πλέον τελειώνει» σημειώνει ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος Θάνος Βασιλόπουλος.
Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «το νομοσχέδιο επιτρέπει στους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζομένους για έναν χρόνο και να τους απολύουν χωρίς αποζημίωση ή να τους κρατούν ακόμη έναν χρόνο και να τους απολύουν δίνοντάς τους έναν μισθό.
Δυστυχώς, η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, δεν θα γίνεται κατανάλωση των προϊόντων, θα κλείνουν τα καταστήματα και η ανεργία θα αυξηθεί στα ύψη».
Read more...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ


Πενταμελής επιτροπή, η οποία ορίστηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας, θα ελέγχει στο εξής αν εφαρμόζονται όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, στο χώρο της Υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας προς την τρόικα θα προσπαθήσουν να κάνουν πράξη οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας κ.κ. Δημόπουλος, Κατριβάνος και Πολύζος, ο κ. Κ Σουλιώτης διοικητής του ΟΠΑΔ και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ιωάννης Τούντας.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας με απόφαση του, προχωρά στην ενίσχυση με περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ πολλών κεντρικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα προκειμένου να ενισχυθούν, ώστε οι άνεργοι και οι άποροι που προσέρχονται να μην πληρώνουν το εισιτήριο των τριών ευρώ.
Το πιο σημαντικό κονδύλι των 300.000 ευρώ δίνεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Με άλλη υπουργική απόφαση διορίζονται άμεσα 468 αγροτικοί γιατροί. Συγκεκριμένα πρόκειται για 401 που θα υπηρετήσουν στην Ήπειρο, δύο σε πλοίο, 24 γενικούς γιατρούς και 41 γιατρούς με θητεία σε θέση αγροτικού γιατρού.
Read more...

ΑΓΡΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ


Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης - Μ. Λιλιοπούλου
(από το Έθνος)
«Αρμαγεδδών» σαρώνει ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου-«σκούπα» το οποίο κατέθεσε με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση οδηγούν σε τεράστιες εισοδηματικές απώλειες εκατομμύρια εργαζόμενους σε μία περίοδο που...

η αγοραστική τους δύναμη έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Επί της ουσίας οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν το 1/4 των μηνιαίων αποδοχών τους, όταν ο πληθωρισμός «τρέχει» με 5%. Μάλιστα οι περικοπές δεν αφορούν μόνο τα λεγόμενα? ρετιρέ.Πιάνουν τόσο τους υπαλλήλους με μέσα εισοδήματα όσο και τους χαμηλόμισθους.
Ειδικότερα, στον ιδιωτικό τομέα ελέω εργασιακών συμβάσεων η μείωση των μισθών μπορεί να φθάσει και το 26%. Να αναφέρουμε πως στα χαμηλά κλιμάκια για παράδειγμα ένας σερβιτόρος με τρία χρόνια προϋπηρεσία, ο οποίος παίρνει 939 ευρώ τον μήνα, θα χάσει 138 και θα πέσει στα 801 ευρώ. Τραπεζικός με εννέα χρόνια προϋπηρεσίας θα πέσει από τα 1.011 στα 947 ευρώ.
Και δεν φαίνεται να έχουν άδικο αν αναλογιστούμε πως ένας μηχανικός στον ΟΣΕ με 34 χρόνια στην υπηρεσία λαμβάνει σήμερα 3.233 μεικτά και μετά το «κούρεμα» θα πέσει στα 2.450, με τις απώλειες να φθάνουν στα 783 ευρώ τον μήνα. Στον ΗΣΑΠ μηχανοδηγός με αποδοχές 2.500 ευρώ, από τις αρχές του 2011 θα τις δει να υποχωρούν στα 1.900 ευρώ. Η κυβέρνηση από τις μειώσεις των αποδοχών στις ΔΕΚΟ στοχεύει σε εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τις επιταγές του αναθεωρημένου Μνημονίου, αν οι περικοπές στους δημόσιους οργανισμούς δεν οδηγήσουν στην οικονομική τους εξυγίανση τότε απομένει μόνο το «λουκέτο». Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αποφάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων τα οποία και έλαβαν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις.
Κινητοποιήσεις
Μάλιστα στην Αγροτική Τράπεζα, όπου αποφασίστηκε οριζόντια μείωση αποδοχών κατά 10%, από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά απεργία διαρκείας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από μερίδα συνδικαλιστών οι μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ εκλαμβάνονται ως προπομπός ανάλογων νέων μειώσεων στον «στενό» δημόσιο τομέα που θα έλθουν με το ενιαίο μισθολόγιο.
Ο αντίλογος που προβάλλεται από κυβερνητικά στελέχη είναι πως οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα καθώς μόνο σε αυτή την περίπτωση η τρόικα θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του ερχόμενου Μαρτίου ύψους 15 δισ. ευρώ.
ΔΕΚΟ
Επιστροφή στους μισθούς του 2000 με «ψαλίδι» έως και 40%
Τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω σε επίπεδο αποδοχών υπολογίζουν ότι τους γυρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Θανάση Λεβέντη, οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στον Ομιλο βάσει του σχεδίου της Συλλογικής Σύμβασης που τους παρουσιάστηκε θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 800-900 ευρώ μεικτά τον μήνα. Βάσει του νέου νόμου θα εφαρμοστεί μείωση των συνολικών αποδοχών όσων λαμβάνουν μεικτές αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ κατά 10% (αφορά 89% των εργαζομένων), ενώ ορίστηκε πλαφόν 4.000 ευρώ στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές και ποσοστού 10% στις δευτερεύουσες απολαβές.
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «κατάσταση εξαθλίωσης», τονίζοντας ότι το πλαφόν των 4.000 ευρώ τον μήνα είναι πλασματικό: «Τα στοιχεία είναι πλασματικά. Ελάχιστοι παίρνουν σήμερα 4.000 ευρώ. Η πλειονότητα των εργαζομένων με 25 χρόνια προϋπηρεσίας και με επιδόματα οικογένειας και ανθυγιεινής εργασίας παίρνει 2.200 ευρώ, και στο εξής οι αμοιβές τους θα κατρακυλήσουν στα 1.980 ευρώ» τονίζει ο πρόεδρος των τεχνικών της ΕΘΕΛ, Αποστόλης Ραυτόπουλος.
Οι ίδιοι μάλιστα επιμένουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι πραγματικές μειώσεις των συνολικών αποδοχών θα φτάσουν έως και το 40%: «Ο υπουργός Υποδομών είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ανατραπεί ο τρόπος ζωής των εργαζομένων. Ας μας πουν τώρα αν εκείνοι θα μπορούσαν να ζήσουν τρία παιδιά με 1.900 ευρώ τον μήνα μεικτά» τονίζει ο πρόεδρος των ηλεκτροδηγών του μετρό, Χρήστος Κούκης.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Τέσσερα παραδείγματα μείωσης μισθών
Μετρό: Εργαζόμενος με 11 χρόνια προϋπηρεσίας με ειδικότητα ηλεκτροδηγού που λάμβανε συνολικές μηνιαίες αποδοχές ύψους 2.200 ευρώ μεικτά, συμπεριλαμβανομένων οικογενειακού επιδόματος και χρονοεπιδομάτων, με τον νέο νόμο θα λαμβάνει 1.980 ευρώ μεικτά.
ΗΣΑΠ: Μηχανοδηγός με 27 χρόνια προϋπηρεσίας και τρία παιδιά είχε συνολικές αποδοχές ύψους 2.500 ευρώ μεικτά τον μήνα συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών επιδομάτων, του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας και του ανθυγιεινού. Από το 2011 θα παίρνει 1.900 ευρώ μεικτά τον μήνα.
ΟΣΕ: Μηχανικός με 34 χρόνια προϋπηρεσίας έπαιρνε 3.233 ευρώ τον μήνα μεικτά με τα χρονοεπιδόματα και τα επιδόματα σπουδών, θέσης, ανθυγιεινό, οικογενειακό, προγράμματος, βιβλιοθήκης και τεχνικό. Πλέον θα λαμβάνει περίπου 2.450 ευρώ.
ΕΘΕΛ: Τεχνικός με 32 χρόνια προϋπηρεσίας και δύο παιδιά έπαιρνε συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές ύψους 2.700 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων οικογενειακού επιδόματος, ανθυγιεινού και νυχτερινής εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι αποδοχές του θα μειωθούν και θα παίρνει 2.030 ευρώ μεικτά.
Read more...

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί διαδοχικά την προσεχή Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοινώθηκε σήμερα το βράδυ. Συγκεκριμένα ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί...
στις 10.00 το πρωί με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στις 11.15 με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως δήλωσε και στη Βουλή ο κ.Τσίπρας.

Όπως ανέφερε πριν από λίγο στενός συνεργάτης του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποφάσισε τελικά να αποδεχθεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντήσή τους και θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν και ποιες προτάσεις θα υποβάλει για το νομοσχέδιο που συζητείται στην επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

ΣΥΝ: «Η Αριστερά δεν πρόκειται να γίνει ντεκρό»

«Δεν πρόκειται η Αριστερά να γίνει ντεκόρ σε ένα κακόγουστο σκηνικό ακριβώς την ώρα που κρίνεται το εργασιακό μέλλον των επόμενων γενεών. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ζητήσει μετακίνηση της συνάντησης σε άλλη μέρα της επόμενης εβδομάδας και την, αυτονόητη σε κάθε ομαλώς λειτουργούσα δημοκρατία, παρουσία του πρωθυπουργού το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή. Επιμένουμε και αναμένουμε», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού, σχετικά με τις επικείμενες συναντήσεις πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για διαμόρφωση «τοπίου ζούγκλας στις εργασιακέςσχέσεις» μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή με τη διαδιακασία του κατεπείγοντος, και το οποίο θα συζητηθεί μόνο το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης και τονίζεται ότι «την ίδια μέρα σε μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού και με προφανή σκοπό να δημιουργήσει κλίμα και εικόνα συναίνεσης, το μέγαρο Μαξίμου καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για διαβούλευση που αφορά στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε."

Αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση ότι ο ΣΥΝ είχε τοποθετηθεί αναλυτικά για τα θέματα αυτά και ειδικά για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, δύο μέρες πριν και η πίεση που άσκησε απέδωσε και «σήμερα και ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τα αποτελέσματά της.»

«Η τοποθέτηση μας, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις επικείμενες συναντήσεις, είναι παραπάνω από σαφής», σημειώνεται.
Read more...

ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ...


TO ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com
Φτάσαμε λοιπόν και στα Χριστούγεννα. Στην μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης. Σε δεκαπέντε μέρες όλα θα μοιάζει ότι ακούγονται φωνές να ψέλνουν το Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει. Μια γιορτή που κυριολεκτικά ακουμπά...
στην αγάπη του ανθρώπου για τον άνθρωπο. Όμως φέτος στην πατρίδα μας τα Χριστούγεννα θα εορταστούν σε ένα διαφορετικό εορταστικό πλαίσιο σε σχέση με πέρσι, με παλιότερα χρόνια. Τα σκληρά οικονομικά και αντιλαϊκά μέτρα λόγω του μνημονίου που εφαρμόζονται από τον Μάιο θα είναι πολύ ορατά στην Ελληνική κοινωνία ειδικά την περίοδο αυτή. Η ανεργία απλώνεται πάνω στην χώρα σαν μια πληγή, στην Αίγυπτο του Φαραώ Ραμσή, σταλμένη από θεό δια μέσου Μωυσή. Πρώτα πρώτα όλοι οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν το πολυπόθητο χρηματικό δώρο. Το ίδιο ισχύει για όλους του αντίστοιχους δημόσιους υπαλλήλους. Οι μόνοι που θα το γευτούν εφέτος είναι οι αντίστοιχοι ιδιωτικοί. Γιατί κανένας δεν ξέρει αν και γι αυτούς, δεν είναι για τελευταία φορά, με όλα αυτά που ακούγονται. Και το ποσό αυτό πιθανόν να οδεύσει σε εξόφληση για κάποιων δόσεων για δάνεια, πιστωτικές κάρτες ή να φυλαχθεί κάπου για ώρα ανάγκης. Και αυτός ο όγκος χρημάτων που ήταν αξιοσέβαστος θα λείψει από την αγορά. Θα λείψει από τα περήφανα γηρατειά και από τα τρυφερά εγγόνια που πιθανόν να στερηθούν το όποιο παιχνιδάκι δοσμένο στα νεανικά χεράκια τους, από τα ροζιασμένα αλλά γεμάτα αγάπη αντίστοιχα χέρια . Είναι η πιο σκληρή παραδοχή πραγματικότητας για την ελληνική κοινωνία. Τις μέρες αυτές με ενα φίλο καθόμαστε στο κέντρο της Αθήνας για να πιούμε ένα καφέ. Άλλες χρόνια ο κόσμος κυκλοφορούσε με σακούλες και δώρα. Σήμερα η εικόνα αυτή ήταν ανύπαρκτη. Ελάχιστες οι σακούλες στα χέρια του καταναλωτή. Οι έμποροι, αυτή η πολύπαθη κατηγορία επαγγελματιών θα γευτούν την αυτήν στέρηση πολύ σκληρά. Περίμεναν το δώρο όπως πάντα, πως και πώς, να διοχετευτεί στην αγορά για να καλύψουν διαχειριστικά κενά όπως πληρωμές μισθών των υπαλλήλων τους κάποια γραμμάτια και φόρους. Φέτος τόλμησαν να ζητήσουν να ανοίξουν ακόμα μια Κυριακή πριν την επόμενη. Με συμφωνία και της Νομαρχίας, έστω και να πληρώσουν πάρα πάνω μεροκάματα σε αυτούς που θα εργαστούν Κυριακάτικα. Έπεσαν όμως οι αδηφάγοι συνδικαλιστικοί και συντεχνιακοί αριστεριστικοί παράγοντες, που δεν έχουν καταλάβει τι τσουνάμι έρχεται, και μάλλον το αίτημα πετάγεται στα σκουπίδια. Ακόμα και οι στολισμοί με φωτάκια στα μπαλκόνια, δεν μπορούν να φωτίσουν τα σκυθρωπά και μελαγχολικά πρόσωπα όσων κυκλοφορούν στους δρόμους. Ακεφιά αγοράς και διάθεσης είναι τεραστίων διαστάσεων. Όμως και πάλι σ αυτή τη δύσκολη συγκυρία οικονομικής δυσπραγίας, πολλοί θα αντιδράσουν. Και θα μαζευτούν στα σπίτια σε παρέες. Με μικρό δωράκια, με ένα μεζεδάκι, ένα κρασάκι απλό φτηνό, και ένα γλυκό να μαλακώνει τα γεμάτα πικρίλα στόματα τους. Κρατώντας την ελπίδα μήπως του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Κλείνω με μια παραίνεση του Γκαλμπραιηθ για τους έχοντες και κατέχοντες. Για τους πολλούς αλαζόνες πολιτικούς. Για τους δυνατούς.
Μην προκαλείτε. Κοιτάξτε να βάλετε τα χέρια σας στις τσέπες να βγάλετε κάποιο χρήμα για να βοηθήσετε τους μη έχοντες. Γιατί ανόητοι αν δεν το κάνετε, υπάρχει περίπτωση σε λίγο να μην σας έχουν μείνει καν χέρια για να τα βάλετε στις τσέπες.
Read more...

Στη φυλακή ο Ψωμιάδης

Μετά την απολογία του...


http://img.protothema.gr/
Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο Παύλος Ψωμιάδης, πρώην πρόεδρος της ΑΣΠΙΣ. Ο Ψωμιάδης σήμερα οδηγήθηκε υπό άκρα μυστικότητα στην Ευελπίδων, προκειμένου να απολογηθεί, μετά την αναβολή της απολογίας του την Παρασκευή, λόγω των επεισοδίων έξω από τα δικαστήρια.

Την Παρασκευή, ο Παύλος Ψωμιάδης φυγαδεύτηκε από την Ευελπίδων χωρίς να απολογηθεί, λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο χώρο των δικαστηρίων από νωρίς το πρωί.

Εκεί είχαν συγκεντρωθεί επενδυτές της Ασπίς Capital που προπηλάκισαν, επιτέθηκαν και χτύπησαν τον Παύλο Ψωμιάδη. Το συγκεκριμένο σκηνικό μάλιστα επαναλήφθηκε αρκετές φορές, για την ακρίβεια κάθε φορά που ο Ψωμιάδης εμφανιζόταν ή αλλαζε κάποιο γραφείο στην Ευελπίδων.

Επί τόπου βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία ωστόσο δε στάθηκε ικανή να ανακόψει το μένος των συγκεντρωμένων, οι οποίοι φώναζαν, πετούσαν λεμόνια και αντικείμενα και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να έρθουν σε επαφή με τον πρόεδρο της ΑΣΠΙΣ.

Ο ίδιος εμφανίστηκε προκλητικός μαζί τους, καθώς απάντησε στους συγκεντρωμένους με χυδαίο τρόπο, προκαλώντας ακόμα περισσότερο την οργή τους.


Οι δεκάδες επενδυτές της Ασπίς Capital που συγκεντρώθηκαν, καταγγέλλουν ότι έχουν χάσει τις οικονομίες τους επενδύοντας σε προϊόντα της εταιρείας.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Παύλου Ψωμιάδη αφορούν ομολογιακά εταιρικά δάνεια που εξέδωσε η Ασπίς Capital την περίοδο 2003-6, υποσχόμενη μεγάλες αποδόσεις τις οποίες, όπως καταγγέλουν οι επενδυτές, δεν έλαβαν.

Read more...

Μετά τις περικοπές, οι μετατάξεις στην Αγροτική

Στην τελική ευθεία το σχέδιο από την διοίκηση Πανταλάκη


http://img.protothema.gr
Μετά τη γνωστοποίηση της ρύθμισης για περικοπές 10% στις αποδοχές των αμειβόμενων με πάνω από 1.800 ευρώ εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, φαίνεται ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ της Αγροτικής Τράπεζας.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει δρομολογήσει η διοίκηση Πανταλάκη και έχει ψηφιστεί στο πλαίσιο του Μνημονίου έχει στο επίκεντρο τη μείωση του λειτουργικού κόστους της τράπεζας, τη μείωση του ενεργητικού και την απεμπλοκή του ομίλου από μη χρηματοπισψτωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, αλλά και από χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδος (ουσιαστικά αφορά τις θυγατρικές της ΑΤΕ στην ευρύτερη περιοχή) με στόχο τον πλήρη διοικητικό και λειτουργικό εξορθολογισμό της.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της διοίκησης της τράπεζας για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, αναμένεται εντός των επόμενων 10 ημερών να υποβληθεί σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τις μετατάξεις έως και 1.000 εργαζομένων από την Αγροτική σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, κατά το πρότυπο των αποφάσεων που αφορούν στον ΟΣΕ.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης ανοιχτό το θέμα συμμετοχής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η συμμετοχή αυτή.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η ρευστότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών το οποίο, εξετάζεται να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ κατά 250 εκατομμύρια ευρώ και μέσω αυτής να καταστεί σημαντικός μέτοχος της ΑΤΕ.

Ωστόσο, το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων παραμένει σε εκκρεμότητα από την κυβέρνηση, η οποία εξετάζει πέραν των άλλων και το ενδεχόμενο διαχωρισμού του Ταμείου, σε ένα αμιγώς Ταμείο Παρακαταθηκών το οποίο διαθέτει και την πάμφθηνη και άφθονη ρευστότητα των Παρακαταθηκών και το σκέλος των Δανείων να μεταφερθεί σε μια θυγατρική εταιρεία με χρηματοπιστωτική δραστηριότητα η οποία θα παρέχει δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους, ΟΤΑ και με ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της δραστηριότητας αυτής.

Αυτό το σενάριο δεν αντιστρατεύεται το ενδεχόμενο μια μορφής συγχώνευσης με την ΑΤΕ, η οποία όμως εάν προχωρήσει ο διαχωρισμός, σημαίνει πως η ΑΤΕ δεν θα έχει πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα των Παρακαταθηκών.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί μέχρι το Φεβρουάριο το αργότερο.
Read more...

Οι μεγάλοι εφιάλτες για τους εργαζόμενους

Θρίλερ η επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων


http://img.protothema.gr
Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας με περικοπές μισθών χωρίς να αποφεύγονται οι απολύσεις και, μάλιστα, με μικρότερες αποζημιώσεις φέρνουν οι ρυθμίσεις για την υπερίσχυση των ειδικών εργασιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη «κέρδισε» τη διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και το ανάχωμα των 740 ευρώ, αλλά υποχώρησε σε κομβικά σημεία όπως είναι το θέμα των απολύσεων.

Πάντως στη συμφωνία με την τρόικα υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, δε θα ανατρέψουν την ουσία του σχεδίου νόμου.

Ποιες είναι όμως οι πιο σοβαρές απώλειες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα;

- Η δυνατότητα μείωσης μισθών

- Το ότι δεν απαγορεύονται οι απολύσεις, αρκεί να παραμένει αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων.


Εκτός από τις απολύσεις και τις μειώσεις αμοιβών, υπό διαπραγμάτευση τίθενται το ευέλικτο ωράριο, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση και η διάρκεια της σύμβασης με μειωμένες αποδοχές η οποία μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 χρόνια αν συμφωνήσουν οι εταίροι.

Επίσης:

-Για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δε απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση

-Αυξάνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς διαθεσιμότητας από 6 σε 9 μήνες .

-“Σκληρή” υποδοχή περιμένει όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας .

- Οι " υπό δοκιμή" εργαζόμενοι για διάστημα 1 έτους ( αντί για 2 μήνες που ίσχυε ως σήμερα) δεν θα αποζημιώνονται όταν απολύονται


ΓΣΕΕ και εργοδότες


Η ΓΣΕΕ που προχωρεί σε στάση εργασίας την Τρίτη και διοργανώνει συλλαλητήριο υποστηρίζει ότι κανείς συνδικαλιστής δε θα συνυπογράψει μειώσεις μισθών η απολύσεις

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις μέλη του δε φαίνονται διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν ευρέως τις νέες συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές και καλεί τους εργαζόμενους σε ανοιχτό διάλογο τονίζοντας ότι “η πραγματική ποιότητα και η ουσία των εργασιακών σχέσεων δεν καθορίζονται μόνο από τους νόμους που ψηφίζονται, αλλά και από τις αντιλήψεις που επικρατούν”.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε αντίθετος με τις μειώσεις μισθών σε περίοδο ύφεσης που θα οδηγήσουν σε κάμψη της κατανάλωσης .

Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι τραπεζοϋπάλληλοι ,οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση της ΟΤΟΕ προκηρύσσει 48ωρη απεργία 14 και 15 Δεκεμβρίου αντιδρώντας στη ρύθμιση του 3ου επικαιροποιημένου μνημονίου που ορίζει αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για τους τραπεζοϋπαλλήλους για τους οποίους θα ισχύει στο μέλλον ότι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ οι ρυθμίσεις που προωθούνται στη Βουλή οδηγούν σε μειώσεις μισθών, περαιτέρω ευελιξία και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έχει κηρύξει και ο σύλλογος εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας από τη Δευτέρα αντιδρώντας στη μείωση αποδοχών και στη συρρίκνωση των εργασιών της τράπεζας .
Read more...