Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Οι μεγάλοι εφιάλτες για τους εργαζόμενους

Θρίλερ η επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων


http://img.protothema.gr
Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας με περικοπές μισθών χωρίς να αποφεύγονται οι απολύσεις και, μάλιστα, με μικρότερες αποζημιώσεις φέρνουν οι ρυθμίσεις για την υπερίσχυση των ειδικών εργασιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη «κέρδισε» τη διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και το ανάχωμα των 740 ευρώ, αλλά υποχώρησε σε κομβικά σημεία όπως είναι το θέμα των απολύσεων.

Πάντως στη συμφωνία με την τρόικα υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, δε θα ανατρέψουν την ουσία του σχεδίου νόμου.

Ποιες είναι όμως οι πιο σοβαρές απώλειες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα;

- Η δυνατότητα μείωσης μισθών

- Το ότι δεν απαγορεύονται οι απολύσεις, αρκεί να παραμένει αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων.


Εκτός από τις απολύσεις και τις μειώσεις αμοιβών, υπό διαπραγμάτευση τίθενται το ευέλικτο ωράριο, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση και η διάρκεια της σύμβασης με μειωμένες αποδοχές η οποία μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 χρόνια αν συμφωνήσουν οι εταίροι.

Επίσης:

-Για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δε απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση

-Αυξάνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς διαθεσιμότητας από 6 σε 9 μήνες .

-“Σκληρή” υποδοχή περιμένει όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας .

- Οι " υπό δοκιμή" εργαζόμενοι για διάστημα 1 έτους ( αντί για 2 μήνες που ίσχυε ως σήμερα) δεν θα αποζημιώνονται όταν απολύονται


ΓΣΕΕ και εργοδότες


Η ΓΣΕΕ που προχωρεί σε στάση εργασίας την Τρίτη και διοργανώνει συλλαλητήριο υποστηρίζει ότι κανείς συνδικαλιστής δε θα συνυπογράψει μειώσεις μισθών η απολύσεις

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις μέλη του δε φαίνονται διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν ευρέως τις νέες συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές και καλεί τους εργαζόμενους σε ανοιχτό διάλογο τονίζοντας ότι “η πραγματική ποιότητα και η ουσία των εργασιακών σχέσεων δεν καθορίζονται μόνο από τους νόμους που ψηφίζονται, αλλά και από τις αντιλήψεις που επικρατούν”.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε αντίθετος με τις μειώσεις μισθών σε περίοδο ύφεσης που θα οδηγήσουν σε κάμψη της κατανάλωσης .

Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι τραπεζοϋπάλληλοι ,οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση της ΟΤΟΕ προκηρύσσει 48ωρη απεργία 14 και 15 Δεκεμβρίου αντιδρώντας στη ρύθμιση του 3ου επικαιροποιημένου μνημονίου που ορίζει αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για τους τραπεζοϋπαλλήλους για τους οποίους θα ισχύει στο μέλλον ότι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ οι ρυθμίσεις που προωθούνται στη Βουλή οδηγούν σε μειώσεις μισθών, περαιτέρω ευελιξία και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έχει κηρύξει και ο σύλλογος εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας από τη Δευτέρα αντιδρώντας στη μείωση αποδοχών και στη συρρίκνωση των εργασιών της τράπεζας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: