Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

AΠΕΡΓΙΑΚΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μέγας
(απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Στους δρόμους βγαίνουν την Κυριακή οι εργαζόμενοι, αρχής γενομένης με την Αγροτική Τράπεζα που ξεκινά απεργίες από τη Δευτέρα, ενώ η ΓΣΕΕ διοργανώνει 3ωρη παναττική στάση εργασίας την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου και συλλαλητήριο στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα...
Πρόγευση των κινητοποιήσεων η 4ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας την Κυριακή (12 π.μ. - 4 μ.μ.). Απεργιακό φρένο θα υπάρχει και τη Δευτέρα 11 π.μ. - 5 μ.μ. Παραμένει η γενική απεργία της προσεχούς Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου. «Αντιδρούμε στο πολυνομοσχέδιο σαρωτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων που επέβαλε η τρόικα και υλοποιεί η κυβέρνηση, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες», αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Η οποία σπεύδει να αντιδράσει τόσο για τη διαδικασία του κατ' επείγοντος με την οποία προωθούνται οι αλλαγές, όσο και για τις ρυθμίσεις που περιέχει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Εκτός από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, η εργατική πλευρά επισημαίνει ότι τόσο για τις αλλαγές στον ΟΜΕΔ και τη δεύτερη (έπειτα από αυτή του Μαΐου) περικοπή μισθών στις ΔΕΚΟ, όσο και για τις συγχωνεύσεις και «αναδιαρθρώσεις» που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις συγκοινωνίες.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ προσφέρει κάλυψη στις ομοσπονδίες μέλη της, στην περίπτωση που προκηρύξουν 24ωρη απεργία: «αυτή εντάσσεται στο απεργιακό πρόγραμμα και στις κινητοποιήσεις της Συνομοσπονδίας».

Ακολούθως, «ο αγώνας και οι αντιδράσεις των εργαζομένων τόσο για το πολυνομοσχέδιο "σκούπα" όσο και για τον προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπών του 2011, συνεχίζονται και κλιμακώνονται με τη νέα 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010».

* «Στον ιδιωτικό τομέα οδηγούμαστε σε καθολικοποίηση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθηνας (ΕΚΑ). Και συνεχίζει: «Η συμπίεση του εισοδήματος των εργαζομένων προς τα 740 ευρώ, από τους εργοδότες, την κυβέρνηση και την τρόικα είναι προ των πυλών, ενώ στις ΔΕΚΟ συνεχίζεται η μείωση μισθών και προαναγγέλλονται περαιτέρω αντεργατικές ρυθμίσεις, με τελικό στόχο την εκποίηση του δημοσίου πλούτου».

* Στη στάση εργασίας της προσεχούς Τρίτης αναμένεται να πάρει μέρος και ο δημόσιος τομέας με απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

* Παράλληλα, από τη Δευτέρα ξεκινούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας, διαμαρτυρόμενοι για τη συρρίκνωση κατά 35% του ενεργητικού της τράπεζας και τη μείωση των αποδοχών κατά 10%. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: