Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

«Να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές»

«Εκτακτη εισφορά στο ύψος του 10% για τους έχοντες εισόδημα άνω των 100.00 ευρώ και εισφορά τουλάχιστον 50.000 ευρώ για την κατοχή off shore εταιρειών». Αυτές είναι δύο από τις προτάσεις που καταθέτει ο υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας, ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών.

* Την ίδια στιγμή ο κ. Ρέππας υποστηρίζει ότι «η εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο που κινείται ο δημόσιος τομέας».

* Δεν βλέπει επανάληψη της σύγκρουσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος όπως αυτή του 1985, γιατί «το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι πιο ώριμο, χωρίς κόμπλεξ και ενοχές».

* Ακούω συντρόφους σας να λένε «πού είναι ο Ρέππας;» Ησασταν στην πρώτη γραμμή, σήμερα έχετε υποχωρήσει στα μετόπισθεν. Γιατί;

- Είμαι στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού έργου. Σε ό,τι αφορά τη γενική πολιτική συζήτηση, ο χώρος των λόγων είναι κατειλημμένος. Ο χώρος των πράξεων, με πολλά κενά. Διατυπώνω τις απόψεις μου στο υπουργικό συμβούλιο αποφεύγοντας πράγματι την υπερπροβολή στα ΜΜΕ, γιατί θεωρώ ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες που έχουμε αυτήν την περίοδο. Πρέπει να μιλήσει το έργο μας.

* Το έργο σας μέχρι τώρα «μιλάει» συντηρητικά...

- Αντιθέτως, έχουν ήδη γίνει προοδευτικές αλλαγές σε πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς. Αναγνωρίζω πως τα τελευταία μέτρα δεν αποτελούν την καλύτερη άσκηση ιδεολογικής συνέπειας, είναι όμως άσκηση ευθύνης, ουσίας και τακτικής σε ανορθόδοξο πόλεμο. Οι πολίτες απαιτούν δίκαιη κατανομή βαρών, κάτι που εξασφαλίζει και την ηθική νομιμοποίηση κάθε απόφασης που περιορίζει το εισόδημα.

* Πώς θα γίνει αυτό;

- Με τη φορολογική πολιτική που έχει τη σφραγίδα της αναδιανομής και με την αναπτυξιακή πρότασή μας, που δείχνει το δρόμο για το αύριο. Σ' αυτό το πλαίσιο έκτακτη εισφορά στο ύψος του 10% για τους έχοντες εισόδημα άνω των 100.000 και επίσης εισφορά τουλάχιστον 50.000 για την κατοχή off shore εταιρειών είναι μέτρα που ανταποκρίνονται στην αρχή μιας δίκαιης αποφασιστικότητας. Να είστε σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουμε επίγνωση του χρέους μας.

* Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι όταν θα βγούμε από την επιτήρηση οι εργαζόμενοι θα ανακτήσουν το εισόδημα που έχασαν;

- Αυτό που έχει αξία είναι να αγωνιστούμε τώρα ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την κυριαρχία της. Αν το πετύχουμε αυτό και πιστεύω προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε, τότε πράγματι θα έχουμε κερδίσει τον πρώτο και αναγκαίο όρο ώστε οι πολίτες να ανακτήσουν το βιοτικό επίπεδο. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και φυσικά διαρθρωτικές αλλαγές ιδίως στο κράτος που είναι αναποτελεσματικό, σπάταλο και διεφθαρμένο.

* Μπορείτε να υποσχεθείτε ότι τα μέτρα δεν θα «ακουμπήσουν» και τον ιδιωτικό τομέα;

- Το πρώτο αποτέλεσμα που φιλοδοξούμε να προκύψει είναι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Η χώρα αφού θα μπορεί να δανείζεται με καλύτερους όρους και χωρίς τις έξωθεν πιέσεις θα έχει το περιθώριο στο εσωτερικό να διαμορφώσει ένα μείγμα πολιτικής που ανταποκρίνεται σε κανόνες συμβατούς με την πολιτική μας. Στον «στενό» ιδιωτικό τομέα έχει συντελεστεί απορύθμιση που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στα όρια της ασυδοσίας εις βάρος των εργαζομένων.

* Ο Ολι Ρεν εισηγείται ανάλογα μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα.

- Αν παρά τα μέτρα που πήραμε δεν έχουμε ανταπόκριση από τις αγορές, τότε είναι φανερό ότι το πολιτικό παιχνίδι έχει στόχους που δεν αφορούν μόνο ή κυρίως την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αντιληφθούν όσοι μιλούν συνεχώς για μέτρα, χωρίς από την άλλη να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο η εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο που κινείται ο δημόσιος τομέας, δοθέντος ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη της χώρας είναι καθοριστική.

* Πως αισθάνεστε που είστε μέλος κυβέρνησης που δηλώνει σοσιαλιστική και ταυτοχρόνως μειώνει τα εισοδήματα;

- Είναι τιμή να είναι κάποιος μέλος σε μια κυβέρνηση που καλείται να δράσει σε συνθήκες μεγάλης κρίσης. Αν τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, δεν θα είχαμε αυτή την κρίση. Ηταν άλλες οι προϋποθέσεις της Ελλάδας το 2004. Το δύσκολο για μας είναι ότι απέναντι στην κρίση δεν έχουμε το εργαλείο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους για να την αντιμετωπίσουμε όπως θα θέλαμε. Υποτάσσουμε στην ανάγκη της ανασυγκρότησης της χώρας τους όποιους προβληματισμούς έχουμε στο ιδεολογικό και προγραμματικό επίπεδο. Αυτή η εθνική προσπάθεια υποτιμάται αν ιδωθεί σαν παραταξιακό εγχείρημα. Ολα θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

* Το 1985 με το τότε σταθεροποιητικό πρόγραμμα είχαμε αποχωρήσεις, διαγραφές, δημιουργία νέου κόμματος. Σήμερα φοβάστε ανάλογες συγκρούσεις;

- Ούτε κατά διάνοια. Είμαι απολύτως σίγουρος. Οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα πολύ πιο ώριμο. Κυβέρνησε επί αρκετά χρόνια και μπορεί να αντιμετωπίζει τα πράγματα από θέση κυριαρχίας, χωρίς κόμπλεξ και χωρίς ενοχές απέναντι στη προκατασκευασμένη κριτική των αντιπάλων μας.

* Ναι, αλλά το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ που βλέπουμε;

- Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτό που λέτε. Αλλωστε, δεν θα άξιζε να είμαστε περισσότεροι αν δεν ήμασταν διαφορετικοί.

* Οι διαφωνίες δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση;

- Θα έλεγα ότι δεν κάνουν καλό, αν και δεν με ενοχλεί το περίσσευμα διαφωνίας, αλλά το έλλειμμα πίστης και κάτι τέτοιο δεν συντρέχει. Συχνά υπερτονίζουμε τη διατύπωση απόψεων που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνευθούν σαν απόπειρα υπονόμευσης της κυβέρνησης. Θεωρώ όμως ότι η στάση όλων μας πρέπει να είναι από μόνη της ένα μήνυμα. Και σε μια εποχή που ο κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια, εμείς πρέπει να είμαστε περισσότερο συμπαγείς.

* Το σχήμα «ανάλγητοι υπουργοί- φιλολαϊκά στελέχη» δεν σας ενοχλεί;

- Δεν υπάρχει τέτοιο σχήμα, δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.

* Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές...

- Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μια άλλη κυβέρνηση, δουλεύουμε για να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα. Θέλουμε με τη θητεία μας να ανοίξει μια νέα ιστορική περίοδος, θέλουμε να εγκαινιάσουμε μια τελείως νέα αντίληψη για την πολιτική, με διαφάνεια, συμμετοχή και διαβούλευση.

* Μα δεν είναι πολυτέλεια σε συνθήκες κρίσης να συζητάς αενάως;

- Οχι, δεν είναι πολυτέλεια, όπως δεν ήταν πολυτέλεια η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

* Αυτό ήταν εσωτερικό σας ζήτημα, δεν αφορούσε τη χώρα.

- Τη χώρα όμως την αφορά η διαδικασία που ακολουθούμε για την αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Μην το υποτιμάτε.

* Σας απασχολεί το ενδεχόμενο να σώσετε τη χώρα και να συντριβείτε εκλογικά επειδή οι πολίτες θα έχουν κουραστεί;

- Αν για να πετύχουμε το πρώτο είναι αναγκαστική προϋπόθεση το δεύτερο δεν πρέπει να διστάσουμε. Αν έτσι αποφασίσει ο λαός, η κρίση του θα είναι σεβαστή. Φιλοδοξούμε να είμαστε κυβέρνηση για πολλά χρόνια, αυτό όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Αν είναι να πάψουμε να είμαστε κυβέρνηση σε έξι μήνες έχοντας κάνει το χρέος μας, αυτό θα το προτιμούσα. Φτάνει να είμαστε κυβέρνηση μιας μέρας με χρήσιμο και θετικό πρόσημο για τη χώρα, παρά κυβέρνηση πολλών χρόνων που απλώς θα αναπαράγει την εξουσία της ακόμη και ζημιώνοντας τη χώρα.

* Μιλάμε συνεχώς για αλλαγές στην οικονομία. Το πολιτικό σύστημα;

- Στην περίοδο που έχουμε εισέλθει καλό θα είναι το πολιτικό σύστημα να αντιληφθεί ότι ο ζωτικός χώρος της πολιτικής περιορίζεται. Θα έλεγα λοιπόν ότι πρέπει να σκεφτούμε δραστικές παρεμβάσεις που τις επιτρέπει το Σύνταγμα: περιορισμός των βουλευτών, από 300 σε 200, χωρίς να υπονομεύεται το μέτρο εκπροσώπησης των πολιτών, περιορισμοί θητείας σε πολιτικές θέσεις, επέκταση του «πόθεν έσχες» και δημοσιοποίησή του για όλους εκείνους που ασκούν δημόσια εξουσία ή έχουν δημόσιο λόγο, όπως είναι οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί, οι δικαστικοί, οι επιχειρηματίες, οι δημοσιογράφοι. Επίσης απαιτούνται αλλαγές και στα κόμματα.

* Δηλαδή;

- Απέτυχε και το μοντέλο του κόμματος που υπάρχει για τον εαυτό του, δηλαδή του κλειστού κόμματος των επαγγελματικών στελεχών, αλλά και το μοντέλο ενός κόμματος που μοιάζει ανοιχτό αλλά δεν ξέρει πού αρχίζει και πού τελειώνει. Ενα κόμμα σύγχρονο και δημοκρατικό αφ' ενός πιστοποιεί και αξιολογεί τα μέλη του και αφ' ετέρου αναγνωρίζει σ'αυτά εξουσία.

* ΑΣΕΠ και για την εγγραφή μελών;

- Θα σας έλεγα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, να έχουμε στους καταλόγους μας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, αλλά στην πράξη να μην έχουμε ούτε μερικές εκατοντάδες δραστήριων μελών στον αγώνα για μια άλλη πολιτική.

enet.gr


Read more...

«Οσοι προσέβαλαν, δεν έχουν θέση στο κόμμα»

«Σε μια εποχή που η Ελλάδα δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση, οικονομική και κοινωνική, είδαμε τα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας. Θα κάνουμε και την αυτοκάθαρσή μας. Όσοι με την συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του, δεν έχουν θέση στο κόμμα μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ στο έκτακτο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ότι δεν θα ανεχθεί την εσωστρέφεια: «Η κόκκινη γραμμή που θέτω είναι η γραμμή της ενότητας και στη νεολαία και στο κόμμα, εκείνο που δεν θα επιτρέψω και δεν θα ανεχθώ, είναι να επιστρέψουμε στην εσωστρέφεια και στη νεολαία και στο κόμμα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση. «Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί σήμερα να ρίξει τις ευθύνες των δικών του λαθών στη ΝΔ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουμε βέβαια και εμείς ευθύνες, αλλά το σύστημα που διένειμε δανεικά δεν το φτιάξαμε εμείς, την υπερχρέωση της Ελλάδας δεν την προκαλέσαμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ την προκάλεσε».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η ΝΔ ευθύνεται, γιατί δεν άλλαξε το σύστημα όταν της δόθηκε η ευκαιρία, υποστήριξε, όμως, ότι τα spreads εκτινάχθηκαν επί ΠΑΣΟΚ από την «απίστευτη ολιγωρία του» και ότι ο δημόσιος δανεισμός με επιτόκιο πάνω από 6% οφείλεται στην «απίστευτη ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ να παρομοιάζει την Ελλάδα με Τιτανικό».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για «έλλειμμα κοινής λογικής και ρήγμα κοινωνικής συνοχής». Υπενθύμισε, ότι είχε εγκαίρως ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και να μην αφήσει την ύφεση να «καταπιεί» τη χώρα.

Σημείωσε, ακόμη, ότι καθημερινά διαπιστώνεται κρίση αδιαφάνειας που προκαλεί νέα κρίση σκανδάλων και κρίση λιτότητας. Είναι μια λογική παρακμής που οδηγεί στην καχυποψία, κανείς να μην εμπιστεύεται κανέναν και όλοι να κατηγορούν όλους, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στην «προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να περάσει στη Βουλή διάταξη για την αδιαφανή ανάθεση σε ξένες εταιρίες ευαίσθητων ή απόρρητων εθνικών υποθέσεων απευθείας από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα όριζε και την αμοιβή των εταιριών αυτών». Η προσθήκη αποσύρθηκε υπό το βάρος της καταγγελίας μας και θα επανέλθει ως τροπολογία, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Το σημαντικότερο λάθος της ΝΔ, είπε ο πρόεδρός της, είναι ότι «δεν άλλαξε το καθεστώς ΠΑΣΟΚ που σήμερα προσπαθεί και πάλι να διασώσει το σύστημά του, ένα σύστημα που αντί να δώσει ανάσα στην αγορά, να τονώσει την οικονομία, να μειώσει το έλλειμμα, οδηγεί σε βαθιά ύφεση».

Απευθυνόμενος στο κοινό των νεολαίων, σημείωσε ότι «ένα τεράστιο δυναμικό από ανθρώπους με όρεξη και πείρα πήγαινε χαμένο μέχρι τώρα και ότι αυτό θα σταματήσει τώρα, καθώς το κόμμα με τη νέα του οργανωτική δομή θα απορροφά στελέχη της νεολαίας και θα ανανεώσει το δυναμισμό του και το δυναμικό του σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι τα μεγάλα μαθήματα που έδωσε η ΟΝΝΕΔ είναι η αγωνιστικότητα, ο πατριωτισμός και η ενότητα. Επανέλαβε το σύνθημά του για «νέα μεταπολίτευση».

«Στις 29 Νοεμβρίου κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα, στις 18 Απριλίου με την εκλογή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ από τη βάση κάνουμε το δεύτερο βήμα, και στο 8ο συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνιο, θα κάνουμε το τρίτο βήμα και θα νικήσουμε», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
.nooz.gr

Read more...

Κινητοποιήσεις ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Για «άδικες, καταστροφικές και παράλογες πολιτικές που θα διαλύσουν την Επιχείρηση και τον ασφαλιστικό μας φορέα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενόψει των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει για τη Δευτέρα και της 48ωρης απεργίας την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η ΓΕΝΟΠ μιλάει για εμπαιγμό των 2.000 επιτυχόντων στο διαγωνισμό του 2007 για προσλήψεις στην επιχείρηση, οι οποίες αναστέλλονται στο πλαίσιο της γενικής κυβερνητικής πολιτικής για τις ΔΕΚΟ και υποστηρίζει ότι το κόστος της μισθοδοσίας τους είναι χαμηλότερο από τη δαπάνη για υπερωρίες που καταβάλλεται τώρα και θα αποφευχθεί, αν γίνουν οι προσλήψεις.

Για τις μειώσεις μισθών και δώρων, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι τα χρήματα (εκτιμώνται σε 104 εκατ. ευρώ) «δεν θα πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στις τσέπες των μετόχων» (στους οποίους πάντως περιλαμβάνεται και το Δημόσιο με 51 %) και ότι η τακτική αυτή δίνει τη χαριστική βολή στον ασφαλιστικό φορέα, αφού οδηγεί σε μείωση των εισφορών κατά 58 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για τη μείωση της επιχορήγησης του ασφαλιστικού ταμείου από τον προϋπολογισμό κατά 10%, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι οδηγεί σε μείωση των συντάξεων κατά 25% κατ' αρχήν, καθώς και ότι είναι παράνομη.
nooz.gr

Read more...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ


Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνάκος (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

«Kαπνός» για πάνω από 2.000.000 πολίτες έγιναν η ραγδαία ανάπτυξη και η αύξηση του εθνικού πλούτου των τελευταίων δεκαετιών καθώς και οι διακηρύξεις των κυβερνήσεων περί ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης των αδυνάτων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό του πληθυσμού που ζει στο όριο της φτώχειας παραμένει στο 20% σταθερά επί 14 έτη (1994-2007)...


Απογοητευτικά μέχρι τραγικά, για χώρα της ΟΝΕ, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον κίνδυνο φτώχειας, σύμφωνα με τα οποία 2.186.869 άτομα προσπαθούν να επιβιώσουν με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 6.480 ευρώ, δηλαδή κάτω από 540 ευρώ τον μήνα, και σε επίπεδο νοικοκυριών 832.975 δίνουν τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης με ετήσιο εισόδημα 13.608 ευρώ ή 1.134 ευρώ τον μήνα. Η κατάσταση φτώχειας έχει επιδεινωθεί στους ανέργους, τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και τους νέους.

Η χώρα μας κατέχει τα θλιβερά σκήπτρα στη φτώχεια στην ευρωζώνη με ποσοστό 20% έναντι 16% του μέσου όρου και σε ολόκληρο την Ε.Ε. των 27 μόνο τρεις χώρες, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, έχουν υψηλότερα ποσοστά φτωχών ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Την ίδια ώρα λόγω των χαμηλών αποδοχών οι Ελληνες εργαζόμενοι σε ποσοστό 14% βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, με το κοινωνικό κράτος να μοιράζει ψίχουλα στους πολίτες του. Αποτέλεσμα, οι δημόσιες παροχές να μειώνουν το ποσοστό φτώχειας μόνο κατά 21,7% όταν ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 38%.

Ακόμα πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τους μελλοντικούς κινδύνους, αφού πάνω από 2.500.000 πολίτες απειλούνται από τη φτώχεια και την ίδια ώρα σχεδόν 1.000.000 άτομα έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 4.840 ευρώ, δηλαδή κάτω από 401 ευρώ τον μήνα.

Ερευνα σοκ
Την οικονομική εξαθλίωση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σκιαγραφούν οι βασικές διαπιστώσεις από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας:

Το 20% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια. Στις 15 χώρες της Ευρωζώνης, ο κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 16%, κυμαινόμενος μεταξύ 11% στην Ολλανδία, 12% στην Αυστρία και τη Σλοβενία, 19% στην Ιταλία και 20% στην Ελλάδα και Ισπανία.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 22% και είναι μειωμένος κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των ανέργων ανέχεται σε 37%, με σημαντική αύξηση κατά δύο μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, 21% και 20%, αντίστοιχα. Τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με θήλυ μέλος απειλούνται από τη φτώχεια σε ποσοστό 27%, ενώ τα αντίστοιχα με άρρεν μέλος σε ποσοστό 23%.

Ο σχετικός κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 14% ενώ για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση σε 26%.

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη ανέρχεται σε 44,0% του συνόλου των νοικοκυριών αυτής της κατηγορίας.

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν γονέα και, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 27%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νοικοκυριά με δύο γονείς και ένα εξαρτώμενο παιδί φτάνει το 22,0%.
fimotro


Read more...

2+1 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ...


Ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

Σε δύο (συν ένα ακόμη) σενάρια καταλήγει το οικονομικό επιτελείο με την «υπογραφή» του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τον δανεισμό και την αποφυγή του οικονομικού αδιεξόδου...


Το κλίμα που διαμορφώθηκε από το «μακρινό» ταξίδι (Λουξεμβούργο-Βερολίνο-Παρίσι-Ουάσιγκτον) του πρωθυπουργού και του επιτελείου του ήταν εξαιρετικό, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.

Συγκροτήθηκε πολιτικό πλαίσιο για την ανόρθωση του κύρους της χώρας, η κυβέρνηση απελευθερώθηκε από τη «ρετσινιά» της αναξιοπιστίας και άνοιξε ο δρόμος για τη διαφαινόμενη προοπτική αρωγής της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Το παιχνίδι όμως είναι ακόμη ανοιχτό. Αύριο και μεθαύριο το οικονομικό επιτελείο πρέπει να δώσει μία ακόμη μάχη.
2+1 σενάρια για τη σωτηρία...

Αλλωστε η μία μάχη διαδέχεται την άλλη, από τη στιγμή, που η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει επώδυνα μέτρα, αναμένοντας ισχυρή βοήθεια από την ευρωπαϊκή πλευρά, χωρίς ωστόσο να απομακρύνει από το τραπέζι το σενάριο της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ώρα της κρίσης
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προετοιμασία της χώρας για το κρίσιμο τεστ με Eurogroup και Ecofin (αύριο και μεθαύριο) εξελίσσεται σε μαραθώνια σύσκεψη εντός του Σαββατοκύριακου του οικονομικού επιτελείου, όπου ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιχειρούσε να καταλήξει στη συμφέρουσα λύση πριν πάρει το αεροπλάνο για Βρυξέλλες. Από το Καστρί, ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν και ενημέρωνε. Στο Μαξίμου τα φώτα παρέμεναν ανοιχτά μέχρι τις πρωινές ώρες.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι τα πιθανότερα σενάρια είναι, αφενός η επιλογή του «κοινοτικού εργαλείου», η έτερη επιλογή, όπου «επιλεγμένες χώρες» σπεύδουν τελικώς για βοήθεια και η τρίτη που αφορά την επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο υπό τoν Γ. Παπακωνσταντίνου επεξεργάζεται σενάρια που «μεταφράζονται» και σημαίνουν, από αγορά ομολόγων, «καθαρό» δάνειο», έως εγγυήσεις δανείου.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» τίποτα συγκεκριμένο, ότι η Γερμανία είναι «σφιχτή» και ότι τα ερωτήματα που τίθενται αποβλέπουν στο αν η... προσφορά αφορά βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι -και μετά την «Ουάσιγκτον»- η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει «δύναμη» από τις αγορές, εκτιμώντας ότι τα μηνύματα έχουν ληφθεί και θα καλυφθούν οι ανάγκες για Απρίλιο-Μάιο.

Κυβερνητικός παράγοντας εξηγεί εν τω μεταξύ ότι «δεν έχει νόημα ο δανεισμός κάτω από 15-20 δισ. εντός Απριλίου-Μαΐου» από τους Ευρωπαίους εταίρους. Θα αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση την όποια απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης, του σκληρού ή μη πυρήνα;

Οχι είναι η απάντηση, πριν ωστόσο δοθεί η μάχη εντός του ευρωπαϊκού οργάνου. Είναι αισιόδοξοι; Αισιοδοξούν, θεωρούν ότι οι κ.κ. (εκτός φυσικά του πρωθυπουργού) Παπακωνσταντίνου, Δρούτσας επιχείρησαν να ανατρέψουν με επιτυχία τα αρνητικά δεδομένα και να πετύχουν τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου σε Ευρώπη και Αμερική, πολιτικού διαλόγου.

Διαβλέπουν φως στο βάθος του τούνελ, αλλά δεν τολμούν να πουν ότι όλα έχουν κριθεί και ότι έχουν πάρει «διαβατήριο» για τη λύση με βάση τις προσδοκίες.

Πιστεύουν πάντως ότι κατ’ αρχάς υπάρχει «πρόσβαση» στην αγορά αν και με υψηλό επιτόκιο, το οποίο όμως θα αποκλιμακωθεί στη συνέχεια - ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν προβληματισμένα γι’ αυτή την εκτίμηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως κρίσιμη ημερομηνία καταγράφεται η 25η Μαρτίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Πρόκειται για άλλον έναν κρίσιμο σταθμό, που θα καθορίσει τις εξελίξεις και πάντα στη «λογική» ότι η χώρα «αγοράζει» χρόνο τουλάχιστον, για να αντιμετωπίσει την οικονομική περιδίνηση.

Σενάριο Νο 1
Kοινοτική συνδρομή

Να δουλέψει το «κοινοτικό εργαλείο» και στον διάλογο με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να σταθμιστεί η κατάσταση, να «ακουστούν» οι προτάσεις και να οριστούν οι «συμμετέχοντες» στην προτεινόμενη λύση. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η οικονομική στήριξη της Ελλάδας θα γίνει με την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση και αποκλιμακώνοντας τα επιτόκια δανεισμού.

Σενάριο Νο 2
H λύση... των λίγων

Να υπάρξει λύση από «επιλεγμένες χώρες». Σε αυτή την περίπτωση η στήριξη της Ελλάδας θα γίνει είτε μέσω της άμεσης παροχής δανείου από ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε μέσω της παροχής εγγυήσεων για τα κρατικά ομόλογα.

Σενάριο Νο 3
Προσφυγή στο ΔΝΤ

Να προσφύγει τελικώς η χώρα στο ΔΝΤ, αν δεν καταλήξει η «μάχη» σε ευρωπαϊκή λύση. «Το «χαρτί» του ΔΝΤ δεν είναι μπλόφα, είναι ανοιχτό και υπαρκτό πάνω στο τραπέζι» τονίζει χαρακτηριστικά σημαίνων κυβερνητικός παράγοντας, υπονοώντας ότι η πολύωρη συνάντηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη βάση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον με κορυφαία στελέχη του, έθεσε τις βάσεις για μια ουσιαστική συνεργασία και εκ των πραγμάτων λειτουργεί υπέρ του να τραβηχτεί προς λύση το χαρτί, εάν και εφόσον δεν προκύψει «φως», τελικά, από τους ευρωπαϊκούς εταίρους.

Λέγεται ότι στη συνάντησή του μεθαύριο στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου θα ανταλλάξει απόψεις για τα μέσα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης - δεδομένου ότι η Ουγγαρία που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, έχει προσφύγει στο ΔΝΤ και έχει εφαρμόσει όλες τις «προϋποθέσεις» προκειμένου να αντλήσει κονδύλια...
fimotro


Read more...

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΛΟΓΩ ΦΠΑ



Ρεπορτάζ: Νίκος Χ. Ρουσανογλου (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής)

Ατεγκτοι παραμένουν οι κατασκευαστές όσον αφορά την πραγματοποίηση σοβαρών μειώσεων στις τιμές πώλησης των κατοικιών, αν και υπάρχουν περιπτώσεις, όπου επιδεικνύουν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα στην τελική διαπραγμάτευση με ενδιαφερόμενους αγοραστές, της τάξεως του 5% - 10%, κάτι που εξαρτάται από το απόθεμα κατοικιών και τη ζήτηση της εκάστοτε περιοχής...


Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, έρευνα του τμήματος έρευνας και ανάλυσης αγοράς της διεύθυνσης συμβουλευτικών υπηρεσιών της Eurobank Property Services.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2009-Φεβρουαρίου 2010 και αποκαλύπτει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αδιάλλακτη στάση που εξακολουθούν να τηρούν στην πλειοψηφία τους οι κατασκευαστές κατοικιών, σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως το Μαρούσι, τα Μελίσσια, η Λυκόβρυση και το Χαλάνδρι. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Eurobank, «οι ζητούμενες τιμές παραμένουν σταθερές, ακόμα και σε περιοχές με μεγάλο απόθεμα νεόδμητων και οι τιμοκατάλογοι δεν αναπροσαρμόζονται όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν. Η πλειονότητα των κατασκευαστών, παρά τις πιέσεις, δεν υποχωρεί θεαματικά κατά τις διαπραγματεύσεις».

Ενας από τους λόγους της στάσης αυτής είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν είναι εκτεθειμένες σε πιεστικές δανειακές υποχρεώσεις ώστε να επιδιώκουν την άμεση πώληση των κατοικιών. Ταυτόχρονα, δεν σχεδιάζουν νέες αναπτύξεις, ενώ επιβραδύνουν και την εξέλιξη τυχόν υφιστάμενων οικοδομών, ώστε να περιορίσουν κι άλλο τις ταμειακές τους ανάγκες και να μην υποχρεωθούν έτσι να προχωρήσουν σε σοβαρές εκπτώσεις.

Ωστόσο, η πλήρης αδιαφορία της αγοράς για τον νόμο περί προσφοράς και ζήτησης, έχει και τις συνέπειές της, μιας και υπό το φάσμα της ιδιαίτερα αρνητικής συγκυρίας για την οικονομία και την εργασιακή ανασφάλεια που διέπει όλο και περισσότερα νοικοκυριά, η ζήτηση κατοικιών αναμένεται να περιοριστεί ακόμα περισσότερο φέτος. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα απορροφηθεί το σημερινό απόθεμα απούλητων κατοικιών, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 150.000 ανά την επικράτεια.

Κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα (όπως έχει αποδειχθεί τον τελευταίο χρόνο) για τους κατασκευαστές, αν δεν ελλόχευε ο κίνδυνος να κληθούν να πληρώσουν βαρύτατους φόρους στα τέλη του έτους. Συγκεκριμένα, βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, οι απούλητες κατοικίες, των οποίων οι άδειες οικοδομής συμπληρώνουν πέντε χρόνια ισχύος (από 1/1/2006), υπόκεινται σε ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, που καταβάλλεται από τον κατασκευαστή και υπολογίζεται επί του κόστους κατασκευής του ακινήτου. Αυτό, γιατί ο νομοθέτης θεωρεί ότι με το πέρας πενταετίας από την έκδοση της άδειας, συντελέστηκε η πρώτη χρησιμοποίηση του ακινήτου.

Εν ολίγοις, όσες κατοικίες των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από τις αρχές του 2006 και μετά δεν πωληθούν έως τα τέλη του 2010 (και αυτές είναι αρκετές χιλιάδες), θα υπόκειται σε ΦΠΑ αυτοπαράδοσης από το νέο έτος. Γι’ αυτό, οι κατασκευαστές έχουν ζητήσει, είτε να παραταθεί το διάστημα της πενταετίας και να μετατραπεί σε 10ετία ή να υπολογίζεται από την αποπεράτωση και ηλεκτροδότηση των κτιρίων και όχι από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας.

Αν λοιπόν τους επόμενους μήνες, δεν διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα οι συνθήκες στην αγορά, είναι λίαν πιθανό οι κατασκευαστές να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την τακτική συντήρησης των τιμών. Σύμφωνα με την έρευνα της Eurobank Property Services, η οποία καταγράφει και την πορεία των τιμών στα βόρεια προάστια (αλλά και στο κέντρο της πόλης), οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αφενός μεν ασκούν πιέσεις για μείωση των ζητούμενων τιμών, αφετέρου αν δεν κατορθώσουν να εξασφαλίσουν το σχετικό τίμημα, τηρούν στάση αναμονής και μεταθέτουν τα όποια σχέδιά τους για αγορά κατοικίας. Μάλιστα, διαπιστώνεται και κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, μιας και η πλειονότητα των υποψηφίων κινείται με ίδια κεφάλαια και εξαρτάται λιγότερο από τραπεζική χρηματοδότηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

O περιορισμός αυτός στα διαθέσιμα κεφάλαια, έχει στρέψει το κοινό σε κατοικίες μικρότερης επιφάνειας και παλιότερης κατασκευής ενώ μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν ακίνητα που βρίσκονται κοντά στο κέντρο και σε σταθμούς Μετρό.
fimotro


Read more...

Εξελίξεις στο Αιγαίο.


Αμερικανοί οικονομικοί παράγοντες αναμένονται,πιθανά και την ερχομένη εβδομάδα,με σκοπό την ρύθμιση και την τακτοποίηση των οικονομικών θεμάτων που συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ.Παπανδρέου με τον τον κ.Ομπάμα.Το βασικό θέμα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο απο εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.Οι σχετικές συζητήσεις έχουν φαίνεται προχωρήσει μέχρι του σημείου να έχουν ήδη προσδιορισθεί τα σημεία εγκατάστασης των εξεδρών άντλησης,στα όρια των τουρκικών χωρικών υδάτων.Οι εν λόγω κινήσεις είναι σε απόλυτη σχέση με τις συζητήσεις για την μετατροπή του,πέραν του 25ου μεσημβρινού εναερίου χώρου,σε χώρο αποφυγής στρατιωτικών εντάσεων.


Read more...

Αυτήν την εβδομάδα το φορολογικό νομοσχέδιο

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και ανώτατο φορολογικό συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Η νέα κλίμακα αφορά τα εισοδήματα του 2010 και θα είναι ενιαία για όλους τους φορολογουμένους.

Η κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών καταργείται, ενώ ανάλογα με το εισόδημα κάθε φορολογουμένου η εφορία θα απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό αποδείξεων προκειμένου να αναγνωριζει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι το ποσό των 40.000 ευρώ θα καταβάλουν λιγότερους φόρους.

Ειδικότερα για το θέμα των αποδείξεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές, που θα προσδιορίζουν με προοδευτικό τρόπο το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων, για να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Οπως αναφέρεται, για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου απαιτούνται αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ως εξής:

- για τα πρώτα 6.000 ευρώ δεν χρειάζονται αποδείξεις

- για το τμήμα του εισοδήματος από 6.000 έως 12.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος και

- για το τμήμα από 12.001 έως 40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σημαντικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία αναμένεται να προκύψουν μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την αντικατάστασή του με τον ετήσιο φόρο κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το αφορολόγητο όριο θα ανέλθει στα 400.000 ευρώ, ενώ πάνω από το ποσό αυτό θα υπάρχουν συντελεστές από 0,1% μέχρι και 2%, για ακίνητη περιουσία άνω των 5.000.000 ευρώ.
nooz.gr/

Read more...

«Αλτ, στη φοροδιαφυγή», διασταυρώσεις για 8.500.000 δηλώσεις

Ηλεκτρονικό «δόκανο», για να συλληφθούν κρυφά εισοδήματα, στήνει η Εφορία μέσω του συστήματος Τaxis, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το οποίο γράφει ότι θα ελεγχθούν 8.500.000 φορολογουμένοι.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ονομάζουν το σχέδιο «Αλτ, στη φοροδιαφυγή» και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων ηλεκτρονικών αρχείων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση δεδομένων για τη σύγκριση-διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα της περυσινής χρονιάς που κατέρρευσαν τα έσοδα, και των δηλώσεων που θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες.

Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων θα κοινοποιούνται στις κατά τόπους εφορίες και στη συνέχεια θα καλούνται οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί από το Τaxis να δώσουν εξηγήσεις.

Συμφωνα με το δημοσίευμα, στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αποφασισμένοι η κάθε διασταύρωση που πραγματοποιείται, να ακολουθείται από διενέργεια ελέγχων και επιβολή πρόσθετων φόρων και αυστηρών ποινών, ώστε να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι αναφέρονται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οπως γράφει η εφημερίδα, αφορούν μη υποβολή δηλώσεων, φοροδιαφυγή σε τόκους καταθέσεων αλλοδαπής, φοροδιαφυγή σε εγχώριο και ενδοκοινοτικό ΦΠΑ, φοροδιαφυγή φόρου εισοδήματος, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εντοπισμό υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης, περιουσιακά στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη στο Δημόσιο άνω των 1.000 ευρώ.
nooz.gr

Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ


Ρεπορτάζ: Μαρία Βουργανά (απο ΕΘΝΟΣ)

Τα πρώτα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν από το ΣΔΟΕ για δεύτερη φορά να μην κόβουν αποδείξεις ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται κυρίως για γνωστά και επώνυμα κέντρα διασκέδασης, όπου οι φοροελεγκτές αποκάλυψαν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή...


Το υπουργείο Οικονομικών, με «όχημα» την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), ανοίγει «μέτωπο» με όσους φοροδιαφεύγουν.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη θεσπίζονται νέα σκληρότερα μέτρα για όσους φοροδιαφεύγουν, ενεργοποιείται άμεσα η διαδικασία κλεισίματος επιχειρήσεων για τους υπότροπους, καθιερώνονται διαδικασίες-εξπρές για την επιβολή και είσπραξη των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις.

Προβλέπονται ακόμη νέα και ενισχυμένα τεκμήρια, ηλεκτρονική διαπόμπευση φοροφυγάδων, αυστηρότερος έλεγχος του «πόθεν έσχες» των φορολογουμένων, ηλεκτρονική παρακολούθηση των συναλλαγών των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και περιορισμό στο ελάχιστο των συναλλαγών με μετρητά.

Επειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να παταχθεί η προκλητική φοροδιαφυγή, κυρίως στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών τα προηγούμενα χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει αυστηρότερα μέτρα όπως:

* Επιτάχυνση των διαδικασιών επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) θα επιβάλει επιτόπου άμεσα καταβλητέα πρόστιμα.
* Ενεργοποίηση της διαδιασίας κλεισίματος επιχειρήσεων για όσους συλλαμβάνονται για δεύτερη φορά να μην κόβουν αποδείξεις.
* Απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις.
* Λίστες φοροφυγάδων με ηλεκτρονική διαπόμπευσή τους.
* Κατάσχεση περιουσιών για τους οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν την ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών τους.
* Φορολογική αμνηστία για άτομα και επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων. Αμοιβή 5πλάσια της δωροδοκίας για όσους αποκαλύπτουν περιπτώσεις λαθρεμπορίας.
* Εφαρμογή point system για την επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν.
* Υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2011.
* Υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές, οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων.
* Εγκατάσταση ταμειακών στο σύνολο της αγοράς ακόμα και σε βενζινάδικα, ταξί και λαϊκές αγορές.
* Ηλεκτρονική παρακολούθηση επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής.
* Φορολογική αμνηστία στους ιδιώτες ή στις εταιρείες που βοηθούν στην προσαγωγή ενώπιoν της Δικαιοσύνης διεφθαρμένων υπαλλήλων.

fimotro

Read more...

ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ...


Εως και την τελευταία στιγμή θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της πιθανής οικονομικής στήριξης που θα παρασχεθεί στη χώρα μας από την Ευρωζώνη. Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, υπό συζήτηση εξακολουθούν να τελούν οι βασικοί όροι της βοήθειας, τόσο ως προς το ύψος του ποσού όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί. Η Γερμανία διέψευσε και χθες το μεσημέρι, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, την... ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας. «Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο σχέδιο», ήταν η δήλωση εκπροσώπου του, ενώ από την Κομισιόν ξεκαθαρίστηκε ότι «το ζήτημα της Ελλάδας είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Ολα τα υπόλοιπα είναι εικασίες». Τα πιθανότερα σενάρια, πάντως, είναι δύο. Το επικρατέστερο αναφέρει ότι κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα δανείσουν την Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια, μέσω ενός μηχανισμού που θα συντονίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εναλλακτικά, προβλέπεται η έκδοση ευρωομολόγου από τους «16» με εγγύηση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί όταν η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί και εάν δεν έχουν υποχωρήσει τα spreads. Ωστόσο, η στήριξη δεν θα είναι «λευκή επιταγή», καθώς θα κλιμακωθούν οι πιέσεις για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες έως σήμερα η Ε.Ε. δεν έχει μηχανισμό να επιβάλει. Η Αθήνα, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι προσδοκά μια ενίσχυση της τάξης των 20 - 25 δισ. ευρώ, με χαμηλό κόστος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αμεσότερης εμπλοκής του ΔΝΤ στην υπόθεση.
fimotro


Read more...

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


Ρεπορτάζ : Φ. Γιωτάκη - Κ. Αντωνάκου

Eντονες πιέσεις ασκούν στην ελληνική κυβέρνηση οι Βρυξέλλες για δραστική μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κ.ά.) και για επέκταση των περικοπών στις αποδοχές και τα επιδόματα με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για τη μείωση του ελλείμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα τεθεί στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις...
κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αύριο και μεθαύριο ταυτόχρονα με την επιτάχυνση των ανατροπών στο Ασφαλιστικό και εργασιακό.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν ότι το σχέδιο προβλέπει μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς και οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό και παρέπεμπαν στην Εκθεση προόδου που έχει ήδη αποσταλεί στην Κομισιόν στο πλαίσιο της αυστηρής κοινοτικής επιτήρησης και εποπτείας.
Σύμφωνα με την Εκθεση το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί έναντι των κοινοτικών οργάνων ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της κατάργησης των συμβάσεων έργου, της μη ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθώς και του περιορισμού του αριθμού των ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Από το μέτρο αναμένεται εξοικονόμηση δαπανών ύψους 120 εκ. ευρώ μέσα στο 2010.
Ηδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δώσει εντολή προς όλες τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και των οργανισμών και φορέων που υπάγονται στο Δημόσιο, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης να «περάσουν από κόσκινο» όλες τις συμβάσεις εργασίας, καθώς και τις μισθολογικές καταστάσεις και να παραδώσουν τα στοιχεία στις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου.
Στο μικροσκόπιο
Στόχος είναι να καταργηθούν συμβάσεις προσωπικού που δεν πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή έγιναν με απευθείας αναθέσεις (χωρίς διαγωνισμό), καθώς και περιπτώσεις εξόφθαλμα παχυλών αμοιβών, ενώ το μαχαίρι θα μπει βαθύτερα σε υπόγειες και με αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμα ακριβείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμβάσεων προσωπικού που δεν θα ανανεωθούν ή και θα καταργηθούν, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν ότι κατά προσέγγιση θα αγγίξουν τις 100.000.
Στο στόχαστρο οι μη παραγωγικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες, δραστικές περικοπές προσωπικού και αμοιβών θα γίνουν σε πρώτη φάση στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κ.ά.) και στη συνέχεια θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες με ζητούμενο την ελάφρυνση του προϋπολογισμού από τις επιχορηγήσεις και τις καταπτώσεις εγγυήσεων για τον δανεισμό τους.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται καταργήσεις ή συγχωνεύσεις ολόκληρων τμημάτων και διευθύνσεων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα ακυρωθούν και εμπορικές δραστηριότητες που είναι ζημιογόνες και χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα.
Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν στοχοποιήσει φορείς και ιδρύματα που ανήκουν σε υπουργεία ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου απασχολούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα χωρίς παραγωγικό αντικείμενο ή προσφέρουν έργο πεπερασμένο και αναποτελεσματικό.
Την ίδια ώρα δεν θα ανανεωθούν 35.000 συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου στους δήμους και τις νομαρχίες, καθώς οι 90.000 συμβάσεις που λήγούν μέχρι τον Απρίλιο θα αντικατασταθούν με 55.000 νέες. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέες περικοπές κρατικών κονδυλίων προς την τοπική αυτοδιοίκηση πιέζοντας τους νομάρχες και τους δημάρχους να προχωρήσουν σε περιστολές μισθολογικών δαπανών και σε καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων.
ΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων έχει τεθεί και θέμα ακύρωσης συμβάσεων αορίστου χρόνου. Αφορά υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση.
Πάντως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα, καθώς στις ΔΕΚΟ και τους άλλους φορείς και οργανισμούς δεν υφίσταται θέμα μονιμότητας, αφού οι συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα.
Η ΑΡΧΗ
«Τρέχουν» οι περικοπές σε μισθούς, δώρα
Σε παράλληλη τροχιά με τη μείωση του προσωπικού «τρέχουν» και οι περικοπές στις αμοιβές και τα επιδόματα. Το μέτρο της μείωσης κατά 7% των αποδοχών και κατά 30% των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας θα ισχύσει ακόμη και για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει πακέτο μετοχών πάνω από το 50% (ΔΕΗ, Αγροτική Τράπεζα κ.ά.).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού για τη μισθοδοσία και τα ασφαλιστικά ταμεία των ΔΕΚΟ θα βαίνουν συνεχώς μειούμενες και έτσι οι διοικήσεις θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν προγράμματα αιματηρών οικονομιών μέσω της περιστολής μισθών και συντάξεων. Η αρχή έγινε ήδη με τα Ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μειώσεις σε συντάξεις και παροχές υγείας
Στην έκθεση προόδου για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που απέστειλε το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες, προαναγγέλλονται μεταξύ άλλων η μείωση του ανώτατου ύψους των συντάξιμων αποδοχών σε όλους τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την αύξηση των νομοθετημένων ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες, καθώς και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης σταδιακά με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο.
Οι αλλαγές θα συνοδευτούν με την καθιέρωση ελάχιστης σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του.
Ανατροπές προωθούνται και στο σύστημα των παροχών υγείας, με στόχο τη μείωση των εξόδων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων και την αύξηση της συμμετοχής τους στις δαπάνες υγείας.
fimotro


Read more...

ΣΤΟ ΔΟΚΑΝΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος

Σφίγγει ο κλοιός της Εφορίας για όλους τους φορολογουμένους με στόχο να αποκαλυφθούν τα «κρυφά» εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος Τaxis στήνει ηλεκτρονικό «δόκανο» και στα 8.500.000 φορολογουμένων (ακόμη και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους) και όλες τις επιχειρήσεις με σκοπό να εντοπίσει...
εστίες φοροδιαφυγής, να σταματήσει εδώ το φαινόμενο και να επιβληθούν πρόστιμα για τους χαμένους φόρους των προηγούμενων ετών.
Το σχέδιο «Αλτ, στη φοροδιαφυγή», όπως το ονομάζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων ηλεκτρονικών αρχείων (μισθοδοσίες, επικουρικά ταμεία, περιουσιολόγιο, υποθηκοφυλακεία, υπουργείο Συγκοινωνιών, τράπεζες του εξωτερικού και άλλες πηγές) τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση δεδομένων για τη σύγκριση- διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα της περυσινής χρονιάς που κατέρρευσαν τα έσοδα, και των δηλώσεων που θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες.
Ολο το σχέδιο
«Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα ολόκληρο το σχέδιο, τα 16 πεδία ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, του Τaxis στο οποίο κινδυνεύουν να παγιδευθούν όχι μόνον όσοι απέκρυψαν εισοδήματα (π.χ. ενοίκια, μισθούς, τόκους στο εξωτερικό) αλλά και όλοι όσοι έκαναν τυχαία ή σκόπιμα λάθη στη φορολογική τους δήλωση.
Ετσι, μετά την «επανίδρυση» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σειρά έχει το σύστημα Τaxis όπου στους ηλεκτρονικούς του υπολογιστές είναι καταγεγραμμένα τα εισοδήματα, τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, οι δαπάνες αλλά και οι οφειλές όλων των πολιτών (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες) και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομ. Σπινέλλη έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σύστημα Τaxis και να πραγματοποιηθούν εφέτος 16 διαφορετικές διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις πολιτών και επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων θα κοινοποιούνται στις κατά τόπους εφορίες και στη συνέχεια θα καλούνται οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί από το Τaxis να δώσουν εξηγήσεις.
Ηδη έχει συνεδριάσει δύο φορές η Ειδική Επιτελική Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Στην τελευταία συνάντηση, μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση και έγκριση υλοποίησης 16 διασταυρώσεων και ελέγχων που είχαν προταθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Μάλιστα, επτά από τις διασταυρώσεις αυτές πρόκειται να υλοποιηθούν για πρώτη φορά, όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ και κατέχουνακίνητα και ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών και εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στον τζίρο που δηλώνουν στην εκκαθαριστική ΦΠΑ.
Είναι προφανές ότι όσοι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες δεν προχωρήσουν άμεσα σε εξόφληση του χρέους τους προς το Δημόσιο, θα ενεργοποιηθεί η διάταξη για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα των ακινήτων που κατέχουν. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία διασταυρώσεων αποκαλυπτικά και εξοργιστικά ταυτόχρονα για τους συνεπείς φορολογουμένους, καθώς 26.165 συμπολίτες μας έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ύψους 519 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή δηλώνουν στην Εφορία 103.290 ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου), των οποίων η συνολική αξία ΕΤΑΚ είναι περίπου 5,2 δισ. ευρώ!
fimotro

Read more...

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΞΙΑΣ... 145.000 ΕΥΡΩ!


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Νικολακόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ; Την απάντηση στο ερώτημα των 25 δισ. ευρώ- τόσο υπολογίζεται το ποσό υπέρβασης των δαπανών τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία- επιχειρούν να δώσουν ελεγκτές και υπηρεσίες σε όλα τα υπουργεία. Ο έλεγχος έχει ξεκινήσει κατ΄ εντολήν του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, έπειτα από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εν όψει της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την...

οικονομία την τελευταία πενταετία.«Τα αρμόδια όργανα της ΕΕ μάς έχουν ζητήσει να τους ενημερώσουμε για το πού πήγαν τα χρήματα»λένε κυβερνητικά στελέχη και φαίνεται ότι σύντομα θα το πράξουν, αφού καθημερινά ανακαλύπτουν...
απαντήσεις, κάποιες από τις οποίες ξεπερνούν
κάθε φαντασία. Η υπόθεση άλλωστε δεν σταματά στα λανθασμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και στα ελληνικά «ψέματα» προς Ευρωπαίους ή μη. Οι φάκελοι που σχηματίζονται σε κάθε υπουργείο είναι άκρως αποκαλυπτικοί της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης.
O υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος παραβρέθηκε πρόσφατα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Εργαζομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή. Παρά ταύτα, όταν ανέβηκε στο βήμα, οι παρευρισκόμενοι τον υποδέχθηκαν με «ψυχρή ευγένεια» και το χειροκρότημα το οποίο εισέπραξε ήταν χλιαρό. Αντιθέτως, η υποδοχή που επεφύλαξαν οι συγκεντρωμένοι στον τέως υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος παραβρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, ήταν ιδιαιτέρως εγκάρδια. «Μου προξένησε εντύπωση» είπε προς «Το Βήμα» ο κ. Ντόλιος. «Και αυτό γιατί το ποσοστό της ΠΑΣΚΕ στο σωματείο υπερβαίνει το 70%».
Το... μυστικό τού το αποκάλυψε ένας εργαζόμενος. «Κύριε υφυπουργέ» , του είπε, «ο κ. Παυλόπουλος, σε αντίθεση με την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επιχορηγούσε την κοπή της πίτας». Ο κ. Ντόλιος αναζήτησε τα σχετικά παραστατικά, από τα οποία διαπίστωσε ότι πράγματι η επιχορήγηση της κοπής της πίτας του σωματείου των εργαζομένων από τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων ανερχόταν σε 145.000 ευρώ. Ναι, σωστά: 145.000 ευρώ για την κοπή της πίτας.
Η επιχορήγηση αυτή υπήρξε η αφορμή ώστε να ξεκινήσει μια εσωτερική έρευνα στο υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο την υπέρβαση των δαπανών, τις σπατάλες και τα ρουσφέτια των κυβερνήσεων της ΝΔ. Ο φάκελος που έχει σχηματίσει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος είναι εξαιρετικά ογκώδης. «Δεν είναι μόνον η επιχορήγηση του συλλόγου με 145.000 ευρώ» λέει. «Μονοπρόσωπη εταιρεία, όπως διαπιστώθηκε, έχει επιχορηγηθεί με 7 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο έκανε επιδοματική πολιτική σε βάθος τριετίας με κονδύλιαύψους πολλών εκατ. ευρώ, τα οποία δεσμεύουν τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς, χωρίς βεβαίως για αυτή την κατάσταση να ευθύνονται οι εργαζόμενοι».
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος αποφάσισε στο τέλος του 2008 να αυξήσει ένα επίδομα των εργαζομένων του Εθνικού Τυπογραφείου και να το επεκτείνει σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους του υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων. Ως τότε οι εργαζόμενοι στο Τυπογραφείο λάμβαναν υπό μορφή επιδόματος το 35% από τα έσοδα των δημοσιεύσεων των ανωνύμων εταιρειών. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από τον κ. Παυλόπουλο σε 50% και σε βάθος τριετίας. Η αύξηση αυτή αντιστοιχούσε μηνιαίως σε 100 ευρώ για κάθε εργαζόμενο το 2009, σε 135 ευρώ το 2010, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί για το 2011. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με άλλα λόγια, έδωσε επιλεκτικά αυξήσεις κάτω από το τραπέζι, καταπατώντας κάθε έννοια της εισοδηματικής πολιτικής.
Δεν ήταν βεβαίως η μοναδική περίπτωση. Με ένα νομοσχέδιο που έφερε ο κ. Παυλόπουλος στη Βουλή στο τέλος του 2008 ενοποιούνται και καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2009 τα επιδόματα των υπαλλήλων των περιφερειών, «ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους». Στην πράξη άρχισε να χορηγείται στους υπαλλήλους μια μηνιαία ειδική παροχή, η οποία συνεντέλλεται με τις μηνιαίες αποδοχές τους και το ύψος της οποίας ορίζεται ανάλογα με την κατηγορία του υπαλλήλου ως εξής: κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) 550 ευρώ, κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) 510 ευρώ, κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) 470 ευρώ και κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) 450 ευρώ. Η ερμηνεία που εδόθη είναι ότι «με τον τρόπο αυτόν αίρονται, ως το τέλος του 2012, οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων στους οποίους, παρ΄ ότι έχουν το ίδιο αντικείμενο απασχόλησης, καταβάλλονται διαφο ρετικά επιδόματα, επειδήακριβώς οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από διαφορετικούς φορείς».
Εκτός από τα ποσά αυτά, τα οποία δεν έχουν καν προϋπολογιστεί αλλά δεσμεύουν έως το 2012 την παρούσα κυβέρνηση, κάθε χρόνο δαπανώνται περίπου 6 εκατ. ευρώ για τη «συντήρηση» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας το οποίο ίδρυσε ο κ. Παυλόπουλος για τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών με τον Ν. 3345/05.
Με ποσοστό 0,5 τοις χιλίοις των ετήσιων δαπανών μισθολογικών δαπανών για το προσωπικό του Δημοσίου, δηλαδή με 7,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, θα επιχορηγείται ως το 2014 και η επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων μετά την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη (22.11.2004) μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και της ΑΔΕΔΥ. Ακόμη και ετήσια δαπάνη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ είχε προβλεφθεί το 2009 για την καταβολή σε όλους αδιακρίτως τους αντινομάρχες, που έχουν την ιδιότητα του υπαλλήλου του δημόσιου τομέα και έχουν επιλέξει τον μισθό της θέσης από την οποία προέρχονται, του 50% των εξόδων παράστασης. Σε 3,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται η απώλεια εσόδων του κράτους μόνον από την ενσωμάτωση της εκλογικής αποζημίωσης των υπαλλήλων ΟΤΑ α΄ βαθμού στα μηνιαία κατ΄ αποκοπήν έξοδα κίνησης που λαμβάνουν αυτοί και την ως εκ τούτου μη υπαγωγή της σε φόρο εισοδήματος.
fimotro.

Read more...

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ...


Ρεπορτάζ : Μπάμπης Αγρόλαμπος
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)


Μετά το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, άλλο ένα έλλειμμα έρχεται να προστεθεί στα χαρακτηριστικά της κρίσης: Το έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους θεσμούς εκπροσώπησης, μη εξαιρουμένων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δύο έρευνες κοινής γνώμης που διεξάγονται αυτές τις μέρες, η μία για τη ΓΣΕΕ, με συνεντεύξεις σε...
ομάδες εργαζομένων ανά κλάδο και η άλλη για την ΑΔΕΔΥ, δείχνουν ότι η ένταση στο κοινωνικό πεδίο τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Οι μετρήσεις αποκαλύπτουν μία κατακερματισμένη κοινωνική εικόνα, ενός κόσμου που έχει υπερβεί τα όρια της αγωνίας και ρέπει στην απόγνωση.
«Ναι» στις απεργίες
Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πιέσεων από τους εργαζόμενους προς τη ΓΣΕΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και, για πρώτη φορά, φαίνεται πως επιδοκιμάζονται ανοιχτά ορισμένες μορφές αντίδρασης που μέχρι προ τινος συναντούσαν τη γενική κατακραυγή, όπως οι καταλήψεις εργασιακών χώρων και κρατικών κτιρίων.
Παράλληλα, όμως, είναι εμφανής η απροθυμία για απεργίες διαρκείας που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων.
«Ο κόσμος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και αυτό φαίνεται καθημερινά με οργισμένες διαμαρτυρίες για τα αίτια της κρίσης αλλά και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. «Η κρίση εμπιστοσύνης που εκδηλώνεται για το πολιτικό σύστημα έχει αντανάκλαση και στα συνδικάτα. Οι απόψεις των εργαζομένων είναι αντικρουόμενες και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η μεγάλη ανασφάλεια έχει θέσει σε κίνηση τους μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού και δημιουργείται εικόνα αντίθεσης μεταξύ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των υπαλλήλων του Δημοσίου».
Ανάλογη εικόνα, αλλά με το είδωλο αντεστραμμένο, προκύπτει και από τις μετρήσεις της ΑΔΕΔΥ. Μόλις το 38,8% των πολιτών κρίνει θετικά τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημόσιων υπαλλήλων για τη στάση της στο θέμα της οικονομικής κρίσης. Στο αρνητικό ισοζύγιο βαραίνουν καθοριστικά οι απόψεις των πολιτών που κινούνται εκτός Δημοσίου, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενων.
Πάντως η πλειονότητα των πολιτών (62%), δηλώνει ισχυρή διάθεση συμμετοχής σε κινητοποιήσεις για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και για τη διασφάλιση των συντάξεων. «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι περικοπές αυτές θα αποτελέσουν αιτία πολέμου με την κοινωνία και η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και δημοσκοπικά», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος.
Οι πρώτες καταλήψεις
Και στις δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις η άποψη που διαμορφώνεται είναι ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση οι κοινωνικές αντιδράσεις θα γίνουν ανεξέλεγκτες. Τα πρώτα μηνύματα δόθηκαν με τις καταλήψεις του Γενικού Λογιστηρίου και του Εθνικού Τυπογραφείου στην Αθήνα, και στην Κομοτηνή με την κατάληψη δύο τραπεζών από τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων Λαναρά.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για τη συνέχεια των κοινωνικών αντιδράσεων υπογραμμίζοντας πάντως ότι «μέχρι τώρα είναι εύλογες και αναμενόμενες». Γι' αυτό και οι οδηγίες προς τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ανοχή, οδηγίες που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τηρήθηκαν μέχρι κεραίας.
Το επόμενο διάστημα «θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να πειστούν όλες οι κοινωνικές ομάδες για την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων», ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν στο μέγαρο Μαξίμου, «δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση».
Πώς θα εκδηλωθεί αυτή η προσπάθεια, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Εκτός της δοκιμασίας που περνούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα, υπάρχει η εκτίμηση ότι έχουν διαρραγεί και οι σχέσεις της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. «Ναι μεν δεν έγινε το μοιραίο λάθος να μπει υπό αμφισβήτηση ο 14ος μισθός», αναγνωρίζουν στη ΓΣΕΕ, όμως οι πρόσφατες δηλώσεις του Δ. Δασκαλόπουλου ότι «αν οι κινητοποιήσεις, οι αναταραχές και οι βιαιότητες ενταθούν, μπορεί να αποτελέσουν μία καταστροφική αλυσίδα που θα παραλύσει το κράτος και θα οδηγήσει τον τόπο στον γκρεμό, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους», θεωρήθηκαν έμμεση απειλή.
Στο κοινωνικό πεδίο μεταφέρεται και το ενδιαφέρον και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Αθήνα καλείται καθημερινά από τις Βρυξέλλες για αναλυτική ενημέρωση. Ενδεικτικό της ανησυχίας που διαγράφεται και σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, έγινε πολύωρη διάσκεψη για το μέγεθος των συλλαλητηρίων αλλά και τις καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών.
Σε πολιτικό επίπεδο, το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, κίνηση η οποία αρχικά φαινόταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς στη γραμματεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας διατυπώθηκαν αρχικά αντιρρήσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες πάντως κάμφθηκαν από τη ΓΣΕΕ.
Ανάλογη πρωτοβουλία αναμένεται να πάρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΑΔΕΔΥ.
Πιέσεις στην ΠΑΣΚ
Η πίεση που δέχεται η ΠΑΣΚΕ από αριστερά, με την υποστήριξη των πρωτοβουλιών νέων πρωτοβάθμιων σωματείων από την Αριστερή Παρέμβαση που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ αφενός και από την αύξηση των αυτόνομων κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ αφετέρου, οδηγούν σε πιο επιθετικές θέσεις τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στροφή που διευρύνει την απόσταση των συνδικάτων από την κυβέρνηση.
Πρώτη φορά συζητώνται σοβαρά στις κορυφαίες οργανώσεις προτάσεις για ακτιβιστικές ενέργειες, με ευθύνη των κλαδικών ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων και των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ.
Οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις, περίπου 100, προγραμματίζουν για τις επόμενες μέρες απογευματινά και βραδινά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν την υποστήριξη των συνδικαλιστικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γαβρίλη, Αλ. Καλύβη και Η. Βρεττάκου).
Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του προσπαθεί να διευρύνει το μέτωπο, με τη συμμετοχή και των αγροτών. Η πρόβλεψη του συντονιστή της γραμματείας Γ. Πέρρου είναι ότι οι επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων θα φανούν πλήρως τον Απρίλιο, με την αναδρομική παρακράτηση των επιδομάτων και την περιστολή του δώρου του Πάσχα.
fimotro


Read more...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Αφoρολόγητο όριο 12.000 ευρώ και ανώτατο φορολογικό συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο δημοσιοποιείται την ερχόμενης εβδομάδας. Η νέα κλίμακα αφορά τα εισοδήματα του 2010 και θα είναι ενιαία για όλους τους φορολογουμένους. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών (προβλεπόταν μικρότερο αφορολόγητο όριο 10.500 ευρώ). Βέβαια, με τις αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία το αφoρολόγητο...
όριο των 12.000 ευρώ δεν θεωρείται εξασφαλισμένο, δεδομένου ότι πλέον θα συνδέεται με τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων.
Ανάλογα με το εισόδημα κάθε φορολογουμένου η εφορία θα απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό αποδείξεων προκειμένου να αναγνωριζει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Νέα κλίμακα
Οπως προκύπτει με τη νέα κλίμακα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι το ποσό των 40.000 ευρώ θα καταβάλλουν λιγότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Βέβαια, για όσους μέρος του εισοδήματός τους φορολογούνταν μέχρι σήμερα αυτοτελώς, ανεξαρτήτως ποσού, θα προκύψει επιβάρυνση.
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να εντάξει το σύνολο των εισοδημάτων στην κλίμακα δημιουργεί πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οσοι μάλιστα είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις συμπεριλαμβάνομένων των μειώσεων των αποδοχών (μείωση 12% ή 7% των επιδομάτων που λαμβάνουν και συρρίκνωση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας).
Αποδείξεις
Ετσι, φορολογούμενος που το 2009 είχε εισόδημα 25.000 ευρώ κατέβαλε στην εφορία το ποσό των 3.250 ευρώ, ενώ για τα εισοδήματα του 2010 θα καταβάλει ποσό ύψους 2.940 ευρώ, δηλαδή 310 ευρώ λιγότερα.
Οσον αφορά τις αποδείξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα προσδιορίζουν με προοδευτικό τρόπο το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων για να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου απαιτούνται αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ως εξής:
- για τα πρώτα 6.000 ευρώ δεν χρειάζονται αποδείξεις
- για το τμήμα του εισοδήματος από 6.000 έως 12.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος και
- για το τμήμα από 12.001 έως 40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.
Με τις προωθούμενες αλλαγές, φορολογούμενος με εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ χρειάζεται αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο. Με το αρχικό σύστημα που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο ίδιος φορολογούμενους χρειαζόταν αποδείξεις ύψους 9.000 ευρώ.
ΦΜΑΠ εν όψει
Σημαντικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία αναμένεται να προκύψουν μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (πρώτη εφαρμογή από 1-1-2011). Αρμόδιες επιτροπές θα εκτιμούν ανά έτος και θα δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης, ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες. Η ετήσια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και των ενοικιαστών, δεδομένου ότι οι περισσότεροι φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα υπολογίζονται με το ύψος της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου.
Ειδικότερα, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών κάθε χρόνο προκαλεί αυτόματα αυξήσεις σε 12 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακινήτων. Συγκεκριμένα, θα συμπαρασύρει την αύξηση του φόρου εισοδήματος επί των ενοικίων, τον συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων, το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, το φόρο αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγών, τους φόρους κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων, το τέλος ακίνητης περιουσίας, το τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβάλλεται κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, το τέλος μεταγραφής ακινήτου υπέρ Ταμείου Νομικών και στα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων.
Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την αντικατάστασή του με τον ετήσιο φόρο κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το αφορολόγητο όριο θα ανέλθει στα 400.000 ευρώ, ενώ πάνω από το ποσό αυτό θα υπάρχουν συντελεστές από 0,1% μέχρι και 2%, για ακίνητη περιουσία άνω των 5.000.000 ευρώ.

fimotro

Read more...

EUROVISION : 450.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ... ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ!


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


O διαγωνισμός της Εurovision φαίνεται ότι εξελίσσεται σε πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τον θεσμό και τα κονδύλια που ως τώρα δαπανώνταν για αυτόν ως ένα μέσο για επικοινωνιακή πολιτική. Κάποια έγγραφα που κυκλοφόρησαν στην ΕΡΤ αλλά και στο...
υπουργείο Πολιτισμού ή, αν θέλετε, «μισθολογικές καταστάσεις συνεργατών της Εurovision» έκαναν, όπως ειπώθηκε, τον υπουργό να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο μια ώρα αρχύτερα. Για παράδειγμα, για την προώθηση του τραγουδιού «Εverything Ι am» της κυρίας Αννας Βίσση, το 2006, εργάστηκαν ανάμεσα σε άλλους και οκτώ... επιστημονικοί συνεργάτες. Σύμφωνα με τις καταστάσεις αυτές, για εργασία από 5 ως 11 μήνες ο καθένας η αμοιβή τους κυμάνθηκε από 32.940 ως 95.000 ευρώ. Ο τελευταίος, ο πιο υψηλόμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Εurovision και της κυρίας Βίσση εργάστηκε, σύμφωνα με το έγγραφο, από 1ης Οκτωβρίου 2005 ως 30 Ιουνίου 2006 και εισέπραξε το ανωτέρω ποσό. Συνολικά, στους οκτώ συνεργάτες δόθηκαν περισσότερα από 450.000 ευρώ. «Η Εurovision φέρνει λεφτά» είναι η απάντηση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ και παρουσιάζει στοιχεία για τον τελικό οικονομικό απολογισμό του διαγωνισμού του 2006, σύμφωνα με τα οποία το κόστος του για την ΕΡΤ ήταν 5,5 εκατ. ευρώ και τα έσοδά του 7,28 εκατ. ευρώ. «Ναι, αλλά ο ΕΟΤ πλήρωσε τότε για την παραγωγή των 47 διαφημιστικών σποτ και την προβολή τους στη διάρκεια του ημιτελικού και του τελικού 3,5 εκατ. ευρώ» λέει το υπουργείο βασιζόμενο στα στοιχεία που του παρέδωσε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ: «Βγήκαν τα χρήματα από το ένα κρατικό ταμείο και πήγαν στο άλλο κρατικό ταμείο και αυτός ήταν ο σημαντικός λόγος που εμφάνιζαν τότε κέρδη».
Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος είναι αποφασισμένος να αλλάξει, όπως δηλώνει στο «Βήμα», όσα έχουν σχέση με τη Εurovision. «Θα καλύψουμε πλήρως τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει η ΕΡΤ έναντι της Εurovision, αλλά τέρμα τα πανηγυράκια.
Θα μεταδίδουμε τον μουσικό διαγωνισμό όπως ακριβώς τον μεταδίδει το ΒΒC και όπως ακριβώς ασχολείται με αυτόν το ΒΒC» λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος κόβει τον προϋπολογισμό κατά 50% και προαναγγέλλει από του χρόνου ριζικές αλλαγές στην όλη διοργάνωση.
fimotro


Read more...

ΦΗΜΕΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


Νευρικότητα και ανησυχία από τα σενάρια για ευρύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με αφορμή την υπόθεση Παπουτσή επικρατεί στο ΠαΣοΚ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά δείχνει με τις κινήσεις του ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές, παρά την πίεση που υπάρχει από τον περίγυρο για καλύτερο...
συντονισμό της κυβέρνησης. Προς το παρόν ισχύει η εντολή που έχει δώσει στους συνεργάτες του να αποτρέπουν κάθε συζήτηση για ανασχηματισμό. Ωστόσο στα στελέχη του κόμματος έχουν φουντώσει τα σενάρια για διορθωτικές κινήσεις καθώς πλέον δεν κρύβονται οι αδυναμίες της κυβέρνησης.
Το πιο σοβαρό και άλυτο θέμα είναι η απόδοση του οικονομικού επιτελείου. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η κυρία Λούκα Κατσέλη έχουν διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την οικονομία και αυτή η διάσταση ανάμεσα σε δύο από τα κρισιμότερα υπουργεία έχει οδηγήσει το σύστημα, όπως επισημαίνουν υπουργοί και βουλευτές, σε εξόφθαλμες δυσλειτουργίες. Πάντως οι δύο υπουργοί μοιράζονται, σύμφωνα με τους συναδέλφους τους, την ίδια κοινοβουλευτική αδεξιότητα. Στην ατμόσφαιρα που επικρατεί ο χλιαρός χαιρετισμός του Πρωθυπουργού προς την κυρία Κατσέλη την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή κάθε άλλο παρά απαρατήρητος πέρασε.
Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έχουν φτιάξει έναν μηχανισμό βαθμολόγησης των υπουργών αναλόγως των παραπόνων που διατυπώνονται για τον καθένα. Στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται το όνομα της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου . Η υπουργός Υγείας ξεκίνησε μια θητεία με υψηλές προσδοκίες, αλλά φαίνεται ότι βούλιαξε στα λιμνάζοντα ύδατα ενός χώρου με ισχυρές αντιστάσεις στις αλλαγές. Πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέοι διοικητές τοποθετήθηκαν μόνο στα νοσοκομεία της Αθήνας και οι περισσότεροι είναι πρόσωπα με ισχυρούς κομματικούς δεσμούς. Τα δι οικητικά συμβούλια δεν άλλαξαν πουθενά, ούτε οι διοικήσεις των εποπτευόμενων οργανισμών. Ωστόσο τα χρέη των νοσοκομείων αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του Προγράμματος Σταθερότητας.
Ενα πρόσωπο που έχει αρχίσει να σχολιάζεται είναι ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, ο οποίος αν και έχει στο χαρτοφυλάκιό του τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας (πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό) δεν φαίνεται να κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ορισμένοι τού χρεώνουν το τέλμα που υπάρχει στην ΕΡΤ, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να συνεργαστεί πιο στενά με την κυρία Κατσέλη ώστε να εντάξει στο ΕΣΠΑ αναπτυξιακά έργα (βιολογικούς καθαρισμούς, ΧΥΤΑ, Κέντρα Υγείας κτλ.) στις τουριστικές περιοχές.
Επιπλέον, η γκρίνια για τις αργές διαδικασίες της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, το μυστήριο του κ. Δ. Δρούτσα ο οποίος παραμένει στάσιμος στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, η υπερδραστηριοποίηση του κ. Χ. Παμπούκη , η ανασφάλεια για την επόμενη αγροτική κρίση που εκπέμπεται από το υπουργείο της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, καθώς και οι αδυναμίες του επικοινωνιακού επιτελείου πυροδοτούν διάφορα σενάρια, ορισμένα από τα οποία έχουν φτάσει και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

fimotro

Read more...