Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Αφoρολόγητο όριο 12.000 ευρώ και ανώτατο φορολογικό συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο δημοσιοποιείται την ερχόμενης εβδομάδας. Η νέα κλίμακα αφορά τα εισοδήματα του 2010 και θα είναι ενιαία για όλους τους φορολογουμένους. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών (προβλεπόταν μικρότερο αφορολόγητο όριο 10.500 ευρώ). Βέβαια, με τις αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία το αφoρολόγητο...
όριο των 12.000 ευρώ δεν θεωρείται εξασφαλισμένο, δεδομένου ότι πλέον θα συνδέεται με τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων.
Ανάλογα με το εισόδημα κάθε φορολογουμένου η εφορία θα απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό αποδείξεων προκειμένου να αναγνωριζει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Νέα κλίμακα
Οπως προκύπτει με τη νέα κλίμακα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι το ποσό των 40.000 ευρώ θα καταβάλλουν λιγότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Βέβαια, για όσους μέρος του εισοδήματός τους φορολογούνταν μέχρι σήμερα αυτοτελώς, ανεξαρτήτως ποσού, θα προκύψει επιβάρυνση.
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να εντάξει το σύνολο των εισοδημάτων στην κλίμακα δημιουργεί πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οσοι μάλιστα είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις συμπεριλαμβάνομένων των μειώσεων των αποδοχών (μείωση 12% ή 7% των επιδομάτων που λαμβάνουν και συρρίκνωση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας).
Αποδείξεις
Ετσι, φορολογούμενος που το 2009 είχε εισόδημα 25.000 ευρώ κατέβαλε στην εφορία το ποσό των 3.250 ευρώ, ενώ για τα εισοδήματα του 2010 θα καταβάλει ποσό ύψους 2.940 ευρώ, δηλαδή 310 ευρώ λιγότερα.
Οσον αφορά τις αποδείξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα προσδιορίζουν με προοδευτικό τρόπο το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων για να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου απαιτούνται αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ως εξής:
- για τα πρώτα 6.000 ευρώ δεν χρειάζονται αποδείξεις
- για το τμήμα του εισοδήματος από 6.000 έως 12.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος και
- για το τμήμα από 12.001 έως 40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.
Με τις προωθούμενες αλλαγές, φορολογούμενος με εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ χρειάζεται αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο. Με το αρχικό σύστημα που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο ίδιος φορολογούμενους χρειαζόταν αποδείξεις ύψους 9.000 ευρώ.
ΦΜΑΠ εν όψει
Σημαντικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία αναμένεται να προκύψουν μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (πρώτη εφαρμογή από 1-1-2011). Αρμόδιες επιτροπές θα εκτιμούν ανά έτος και θα δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης, ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες. Η ετήσια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και των ενοικιαστών, δεδομένου ότι οι περισσότεροι φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα υπολογίζονται με το ύψος της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου.
Ειδικότερα, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών κάθε χρόνο προκαλεί αυτόματα αυξήσεις σε 12 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακινήτων. Συγκεκριμένα, θα συμπαρασύρει την αύξηση του φόρου εισοδήματος επί των ενοικίων, τον συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων, το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, το φόρο αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγών, τους φόρους κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων, το τέλος ακίνητης περιουσίας, το τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβάλλεται κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, το τέλος μεταγραφής ακινήτου υπέρ Ταμείου Νομικών και στα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων.
Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την αντικατάστασή του με τον ετήσιο φόρο κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το αφορολόγητο όριο θα ανέλθει στα 400.000 ευρώ, ενώ πάνω από το ποσό αυτό θα υπάρχουν συντελεστές από 0,1% μέχρι και 2%, για ακίνητη περιουσία άνω των 5.000.000 ευρώ.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: