Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

2+1 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ...


Ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

Σε δύο (συν ένα ακόμη) σενάρια καταλήγει το οικονομικό επιτελείο με την «υπογραφή» του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τον δανεισμό και την αποφυγή του οικονομικού αδιεξόδου...


Το κλίμα που διαμορφώθηκε από το «μακρινό» ταξίδι (Λουξεμβούργο-Βερολίνο-Παρίσι-Ουάσιγκτον) του πρωθυπουργού και του επιτελείου του ήταν εξαιρετικό, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.

Συγκροτήθηκε πολιτικό πλαίσιο για την ανόρθωση του κύρους της χώρας, η κυβέρνηση απελευθερώθηκε από τη «ρετσινιά» της αναξιοπιστίας και άνοιξε ο δρόμος για τη διαφαινόμενη προοπτική αρωγής της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Το παιχνίδι όμως είναι ακόμη ανοιχτό. Αύριο και μεθαύριο το οικονομικό επιτελείο πρέπει να δώσει μία ακόμη μάχη.
2+1 σενάρια για τη σωτηρία...

Αλλωστε η μία μάχη διαδέχεται την άλλη, από τη στιγμή, που η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει επώδυνα μέτρα, αναμένοντας ισχυρή βοήθεια από την ευρωπαϊκή πλευρά, χωρίς ωστόσο να απομακρύνει από το τραπέζι το σενάριο της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ώρα της κρίσης
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προετοιμασία της χώρας για το κρίσιμο τεστ με Eurogroup και Ecofin (αύριο και μεθαύριο) εξελίσσεται σε μαραθώνια σύσκεψη εντός του Σαββατοκύριακου του οικονομικού επιτελείου, όπου ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιχειρούσε να καταλήξει στη συμφέρουσα λύση πριν πάρει το αεροπλάνο για Βρυξέλλες. Από το Καστρί, ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν και ενημέρωνε. Στο Μαξίμου τα φώτα παρέμεναν ανοιχτά μέχρι τις πρωινές ώρες.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι τα πιθανότερα σενάρια είναι, αφενός η επιλογή του «κοινοτικού εργαλείου», η έτερη επιλογή, όπου «επιλεγμένες χώρες» σπεύδουν τελικώς για βοήθεια και η τρίτη που αφορά την επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο υπό τoν Γ. Παπακωνσταντίνου επεξεργάζεται σενάρια που «μεταφράζονται» και σημαίνουν, από αγορά ομολόγων, «καθαρό» δάνειο», έως εγγυήσεις δανείου.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» τίποτα συγκεκριμένο, ότι η Γερμανία είναι «σφιχτή» και ότι τα ερωτήματα που τίθενται αποβλέπουν στο αν η... προσφορά αφορά βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι -και μετά την «Ουάσιγκτον»- η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει «δύναμη» από τις αγορές, εκτιμώντας ότι τα μηνύματα έχουν ληφθεί και θα καλυφθούν οι ανάγκες για Απρίλιο-Μάιο.

Κυβερνητικός παράγοντας εξηγεί εν τω μεταξύ ότι «δεν έχει νόημα ο δανεισμός κάτω από 15-20 δισ. εντός Απριλίου-Μαΐου» από τους Ευρωπαίους εταίρους. Θα αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση την όποια απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης, του σκληρού ή μη πυρήνα;

Οχι είναι η απάντηση, πριν ωστόσο δοθεί η μάχη εντός του ευρωπαϊκού οργάνου. Είναι αισιόδοξοι; Αισιοδοξούν, θεωρούν ότι οι κ.κ. (εκτός φυσικά του πρωθυπουργού) Παπακωνσταντίνου, Δρούτσας επιχείρησαν να ανατρέψουν με επιτυχία τα αρνητικά δεδομένα και να πετύχουν τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου σε Ευρώπη και Αμερική, πολιτικού διαλόγου.

Διαβλέπουν φως στο βάθος του τούνελ, αλλά δεν τολμούν να πουν ότι όλα έχουν κριθεί και ότι έχουν πάρει «διαβατήριο» για τη λύση με βάση τις προσδοκίες.

Πιστεύουν πάντως ότι κατ’ αρχάς υπάρχει «πρόσβαση» στην αγορά αν και με υψηλό επιτόκιο, το οποίο όμως θα αποκλιμακωθεί στη συνέχεια - ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν προβληματισμένα γι’ αυτή την εκτίμηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως κρίσιμη ημερομηνία καταγράφεται η 25η Μαρτίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Πρόκειται για άλλον έναν κρίσιμο σταθμό, που θα καθορίσει τις εξελίξεις και πάντα στη «λογική» ότι η χώρα «αγοράζει» χρόνο τουλάχιστον, για να αντιμετωπίσει την οικονομική περιδίνηση.

Σενάριο Νο 1
Kοινοτική συνδρομή

Να δουλέψει το «κοινοτικό εργαλείο» και στον διάλογο με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να σταθμιστεί η κατάσταση, να «ακουστούν» οι προτάσεις και να οριστούν οι «συμμετέχοντες» στην προτεινόμενη λύση. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η οικονομική στήριξη της Ελλάδας θα γίνει με την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση και αποκλιμακώνοντας τα επιτόκια δανεισμού.

Σενάριο Νο 2
H λύση... των λίγων

Να υπάρξει λύση από «επιλεγμένες χώρες». Σε αυτή την περίπτωση η στήριξη της Ελλάδας θα γίνει είτε μέσω της άμεσης παροχής δανείου από ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε μέσω της παροχής εγγυήσεων για τα κρατικά ομόλογα.

Σενάριο Νο 3
Προσφυγή στο ΔΝΤ

Να προσφύγει τελικώς η χώρα στο ΔΝΤ, αν δεν καταλήξει η «μάχη» σε ευρωπαϊκή λύση. «Το «χαρτί» του ΔΝΤ δεν είναι μπλόφα, είναι ανοιχτό και υπαρκτό πάνω στο τραπέζι» τονίζει χαρακτηριστικά σημαίνων κυβερνητικός παράγοντας, υπονοώντας ότι η πολύωρη συνάντηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη βάση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον με κορυφαία στελέχη του, έθεσε τις βάσεις για μια ουσιαστική συνεργασία και εκ των πραγμάτων λειτουργεί υπέρ του να τραβηχτεί προς λύση το χαρτί, εάν και εφόσον δεν προκύψει «φως», τελικά, από τους ευρωπαϊκούς εταίρους.

Λέγεται ότι στη συνάντησή του μεθαύριο στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου θα ανταλλάξει απόψεις για τα μέσα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης - δεδομένου ότι η Ουγγαρία που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, έχει προσφύγει στο ΔΝΤ και έχει εφαρμόσει όλες τις «προϋποθέσεις» προκειμένου να αντλήσει κονδύλια...
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: