Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Kappa Research, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής». 
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,4% και η ΝΔ το 21,7%. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 11%, το ΠΑΣΟΚ με 7,5% και το ΚΚΕ με 5,4%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φτάνουν στο 4,7% και η ΔΗΜΑΡ στο 4%. 
Με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,6%, η ΝΔ 25,7%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 8,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, το ΚΚΕ με 6,4%, η ΔΗΜΑΡ με 4,8%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγουν σε ποσοστό 7%. 
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από ποσοστό 44,1% ως καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού, έναντι 31,8% του Αλέξη Τσίπρα. Ποσοστό 23,1% απορρίπτουν και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. 



Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο, 52,3% κρίνουν αρνητικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις, ενώ 52,2% είναι αρνητικοί απέναντι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποσοστό 68,6%, πάντως, πιστεύουν πως μετά τις εξελίξεις στη Λευκωσία, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει την ίδια σκληρή διαπραγματευτική στάση.
Επιπλέον, 70,8% τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με 58,6% να εκτιμούν πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση. Σε ποσοστό 42,3% τάσσονται υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, 34,8% θα ήθελαν μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.


Οριακό προβάδισμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου χωρίς κάλπη συγκεντρώνει 17,3% έναντι 17% της ΝΔ.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,9%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, το ΚΚΕ με 3,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4%.
Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 25,8%, η ΝΔ στο 25,2%, η Χρυσή Αυγή στο 11,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 8,5%, η ΔΗΜΑΡ στο 6,3% και το ΚΚΕ στο 5,5%.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται ως καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 29% των ερωτηθέντων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει 13% των προτιμήσεων.
Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι 80% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι χειρότερη από ότι ήταν έναν χρόνο πριν, ενώ το 40,4% τάσσεται υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 45% κατά του ευρώ.

enikos.gr

Read more...

«Ασημένιος» ο παγκόσμιος Κοσμίδης

«Ασημένιος» ο παγκόσμιος Κοσμίδης
To πρώτο του μετάλλιο στη φετινή σειρά του παγκόσμιου κυπέλλου κατέκτησε ο πρωταθλητής κόσμου στο έδαφος Λευτέρης Κοσμίδης.
Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέλαβε την δεύτερη θέση στον τελικό του εδάφους, στον δεύτερο αγώνα της χρονιάς που φιλοξενήθηκε στην πόλη Κότμπους της Γερμανίας.
Ο Κοσμίδης βαθμολογήθηκε με 15,125 έχοντας αρχική αξία προγράμματος 6,5. Οι μειώσεις που υπέστη ήταν σαφώς προϊόν βαθμολόγησης ''έδρας'' σε όφελος του γηπεδούχου αντιπάλου του.
Έτσι, έμεινε πίσω μόνο από τον Γερμανό Ματίας Φάριγκ που πήρε 15,275.
Τρίτος κατετάγη ο Ισραηλινός Αλεξάντερ Σατίλοφ με 15,075.Ο Κοσμίδης ξεκινάει λοιπόν πολύ δυνατά τη χρονιά και υπόσχετε νέες διακρίσεις, έχοντας δεδομένο ότι είναι στην ελίτ του κόσμου.

Αναλυτικά η κατάταξη:

1. Φάριγκ, Ματίας (ΓΕΡ) - 15,275 (6,5)
2. Kοσμίδης, Ελευθέριος (ΕΛΛ) – 15,125 (6,5)
3. Σατίλοφ, Αλεξάντερ (IΣΡ) – 15,075 (6,5)
4. Ντάλτον, Τζέικ (ΗΠΑ) – 14,975 (6,5)
5. Κάμπος Σόουζα (BΡA) - 14,525 (6,1)
6. Μπαρκαλάου, Ντζμίτρι (ΛΕΥΚ) - 14,425 (6,4)
7. Ογιακάουα, Μάριο (BΡA) – 13,875 (6,5)
8. Ουεμάτσου Κόχι (ΙΑΠ) - 11,100 (5,8)

Πηγή: pamesports.gr
.enikos.gr

Read more...

Στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων: Αφήστε την Κύπρο να χρεοκοπήσει

Το 86% των στελεχών γερμανικών επιχειρήσεων τάσσεται υπέρ της χρεοκοπίας της Κύπρου, σύμφωνα με έρευνα
Να αφεθεί η Κύπρος να χρεοκοπήσει, συνιστούν τα στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 86%, σύμφωνα με έρευνα η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Roland Berger για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 64% αυτών των στελεχών υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να επιτρέπουν να τους ασκείται πίεση από την Κύπρο, ενώ το 22% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Μόνο το 10% εκφράζει φόβο ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας συνιστά μεγάλο κίνδυνο για το κοινό νόμισμα και κατά της εναλλακτικής της χρεοκοπίας της Κύπρου τάσσεται μόλις το 3% των 220 ερωτηθέντων, υποστηρίζοντας ότι ο πληθυσμός του νησιού δεν είναι υπεύθυνος για την κακοδιαχείριση και, επομένως, αξίζει την αλληλεγγύη των εταίρων.
http://news247.gr

Read more...

Ολι Ρεν: Θα σας πεθάνουμε στην πείνα, αλλά θα σας κρατήσουμε στο ευρώ...





Αυτό στην πραγματικότητα είναι το νόημα των δηλώσεων του Ολι Ρεν, που έγιναν - με τρόπο ασυνήθιστο- την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο Ολι Ρεν προανήγγειλε την συμφωνία που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις για τον κυπριακό λαό, με... την υποσημείωση οτι θα κρατήσουν την Κύπρο στην "ευρωπαϊκή οικογένεια" και φυσικά στο ευρώ.
Ζήτω που καήκαμε δηλαδή...


Read more...

Η ΗΡΩΙΝΗ ΤΟΥ "ΒΑΡΟΝΟΥ" ΠΡ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ


ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ
Αυτή είναι  η ηρωίνη των 11 κιλών του πρώην αστυνομικού της Φλώρινας,  που βρέθηκε σε αποθήκη του κουμπάρου του στη Φλώρινα. Περίπου 12 κιλά την Τετάρτη ο παλιός Υπαρχιφύλακας πήγε να περάσει στην Ιταλία με το ΙΧ του από την Ηγουμενίτσα και τον... 
έκαναν "τσιμπιτό" οι λιμενικοί. Η φαντασία του περίσσευε αφού στην αποθήκη μέσα σε κάδο απορριμάτων του δήμου Φλώρινας είχε την ηρωίνη και χιλιάδες σφαίρες.
http://fimotro.blogspot.gr

Read more...

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών Βραδιά για γερά νεύρα στην Κύπρο εν όψει του Eurogroup


Από τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου την 20ή Μαρτίου
Από τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου την 20ή Μαρτίου   (Φωτογραφία:  Reuters )

Λευκωσία, Κύπρος
Μακρά προδιαγράφεται η νύχτα στη Λευκωσία, καθώς το σκηνικό της διαπραγμάτευσης της κυπριακής διαπραγμάτευσης με την τρόικα παραμένει ρευστό.

Οι δύο πλευρές κινούνται κατά πληροφορίες προς συμφωνία για «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου παράλληλα με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής. Στο «πακέτο» φαίνεται όμως να μπαίνει και έκτακτη εισφορά υψούς 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες για να καλυφθεί το κενό στα ταμεία πρόνοιας.

Εμπλοκή παρατηρείται, ωστόσο, με αξίωση της τρόικας η «καλή» τράπεζα που θα προκύψει από τη Λαϊκή να συγχωνευτεί σταδιακά με την Τράπεζα Κύπρου, γεγονός το οποίο δεν δέχεται η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν από τη Λευκωσία.

Οι δηλώσεις σχετικά με το ποσοστό «κουρέματος» στην τράπεζα Κύπρου προήλθαν από κύπριο αξιωματούχο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος ανέφερε ανωνύμως ότι η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων -πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία- δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη συμφωνίας δανεισμού.

Για την κύρωση της συμφωνίας δεν απαιτείται να συγκληθεί εκ νέου η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, η οποία και δεν έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση για το Σάββατο.

Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών


Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να προβεί σε ενημέρωση επί της έκβασης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία. Kαταβάλλουμε έντονες προσπάθειες. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτητή του στο Twitter.

Για «σημαντική πρόοδο» έχει κάνει νωρίτερα λόγο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενώ η εκτίμηση ότι θα κλείσει οριστικά την Κυριακή στις Βρυξέλλες το ζήτημα που αφορά στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου εκφράστηκε εκ μέρους του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η απογευματινή σύσκεψη μεταξύ τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών και του κλιμακίου της τρόικας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18.00, και το εν συνεχεία το κλιμάκιο κατευθύνθηκε για σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα. Ακολούθως, ανακοινώθηκε ότι ο Ν.Αναστασιάδης συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να τους ενημερώσει επί της έκβασης των διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία της κυβέρνησης της Κύπρου με την τρόικα είναι απαραίτητη προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κατόπιν σύγχυσης και πληροφοριών περί αναβολής της συνεδρίασης για τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε τελικά το απόγευμα του Σαββάτου πως οι «17» της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής. Η ανακοίνωση ήλθε λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Σαρρή περί «σημαντικής προόδου» στη διαπραγμάτευση.

  • Την Κυριακή η συνεδρίαση του Eurogroup
Κοινοτικές πηγές που επικαλούνται τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι προγραμματίζεται συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι την Κυριακή πριν ή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η τελική έκβαση των συνομιλιών της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα είναι όμως εκείνη που θα καθορίσει εάν και πότε ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ Στα 1,5 δισ. ευρώ η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς



sta-15-dis-eyro-i-eksagora-ton-kypriakon-trapezon-apo-tin-peiraios 
Στην Κύπρο μετέβη κλιμάκιο της τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και να υπογράψει τις συμβάσεις για την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα.

Το τίμημα της εξαγοράς ορίστηκε στα 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τις κυπριακές τράπεζες.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς η τράπεζα Πειραιώς περνά στην δεύτερη θέση στον εγχώριο τραπεζικό τομέα έχοντας – χωρίς να υπολογιστούν τα μεγέθη των κυπριακών τραπεζών- μερίδιο 19% στις καταθέσεις και 18% στις χορηγήσεις.

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς απασχολεί συνολικά 18.800 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων αριθμεί 1.348 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και εξυπηρετεί περίπου 6 εκατ. πελάτες.

Μάλιστα έχει καταγράψει ρεκόρ εξαγορών την τελευταία 15ετία αποκτώντας συνολικά 11 τράπεζες.

Στα τέλη Ιουλίου 2012 η Τράπεζα Πειραιώς απόκτησε το «υγιές» τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τρεις μήνες αργότερα υπέγραψε συμφωνία με τη Societe Generale για την απόκτηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (99%) της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα.

Επίσης σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στην τελική φάση βρίσκεται η συμφωνία για την απόκτηση της Millennium Bank στην Ελλάδα. Η Millennium Bank διαθέτει σήμερα στην Ελλάδα δίκτυο 120 καταστημάτων.

Η παρουσία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Έντονη είναι η παρουσία της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στη χώρα μας, έχοντας αθροιστικά καταθέσεις 13 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 20 δισ. ευρώ. Το δίκτυο των υποκαταστημάτων τους διαμορφώνεται στα 300, ενώ απασχολούν περί τους 5.000 εργαζόμενους.

Η Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 1991, σημειώνοντας σταθερά ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μερίδιο 5% στην εγχώρια αγορά. Διαθέτει 181 υποκαταστήματα στην Ελλάδα με περίπου 2.300 εργαζόμενους. Η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 9,472 δισ. ευρώ, βάσει των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2012, ενώ οι καταθέσεις ανέρχονται στα 6,511 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Λαϊκή Τράπεζα εγκαταστάθηκε στη χώρα μας το 1991. Σήμερα κατέχει συνολικά 130 υποκαταστήματα και απασχολεί περίπου 2.000 εργαζόμενους. Οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 6 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις στα 9,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2012.

ΑΓΓ.ΚΙΛ.
http://newpost.gr

Read more...

Κορυφαίοι οικονομολόγοι επικρίνουν τους Ευρωπαίους για το θέμα της Κύπρου

Τι δηλώνουν σε αναλύσεις τους κορυφαίοι οικονομολόγοι για τους χειρισμούς της Ευρώπης στο θέμα της κυπριακής οικονομίας «H κυπριακή κρίση αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι οι χειρισμοί της ΕΕ και ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη όχι μόνο αποτυγχάνουν, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα». Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Satayajit Das, με άρθρο του στην εφημερίδα The Australian. «Η λήψη αποφάσεων με πολιτικά κριτήρια», αναφέρει «τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και τώρα στην περίπτωση της Κύπρου, οδηγεί στην αποστράγγιση του τραπεζικού τομέα των αδύναμων οικονομικά χωρών, καθιστώντας εξόχως δυσχερή την οποιαδήποτε δυνατότητα μελλοντικής έκδοσης ομολόγων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών». Ο γνωστός οικονομολόγος διατείνεται, επίσης, ότι η περίπτωση της Κύπρου «φέρει στο φως τις εγγενείς αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ σε όλο τους το εύρος και, κυρίως, την ανεπάρκεια των πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έλλειψη σχεδιασμού για την αποτελεσματική προστασία των καταθετών». Παράλληλα, θεωρεί ότι, εάν εφαρμοστεί και στην Κύπρο η ίδια πολιτική «αυστηρής λιτότητας και δραματικής αύξησης της φορολογίας, όπως στην Ελλάδα, αφενός δε θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως έδειξε η εμπειρία και αφετέρου οι εναπομείναντες καταθέτες θα οδηγηθούν προς τα τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών». Η ανάλυση καταλήγει ότι η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη «βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο με απρόβλεπτες εξελίξεις, κυρίως στην περίπτωση που η Ρωσία αναλάβει τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας με αντάλλαγμα την προνομιακή πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και στις ναυτικές βάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, γεγονός το οποίο σίγουρα προκαλεί έντονη ανησυχία στο ΝΑΤΟ». Εξάλλου άλλη ανάλυση του οικονομολόγου Mark Thirwell, μέλος του αυστραλιανού Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής Lowy με ειδίκευση στα διεθνή οικονομικά και εμπειρία σε θέσεις ευθύνης με αρμοδιότητα για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, διατείνεται ότι η κρίση στην Κύπρο, «είναι ένα ακόμα πλήγμα για την ευρωζώνη», «θυμίζει επικίνδυνα τις αρχικές φάσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με πρώτα θύματα την Ισλανδία και την Ιρλανδία, δηλαδή μικρές, συγκριτικά, οικονομίες με υπερμεγέθεις τραπεζικούς τομείς». Ειδικά για την περίπτωση της Κύπρου, υποστηρίζει ότι «ιδιαίτερα επιζήμια για την οικονομία της χώρας ήταν η κατοχή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και η χορήγηση δανείων σε Ελλαδίτες, μεγέθη τα οποία συνολικά αντιπροσωπεύουν το 160% του κυπριακού ΑΕΠ». Παράλληλα, υποστηρίζει, σε ό,τι αφορά το αρχικό πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας, ότι «εξαρχής δεν υπήρχε καμία ελπίδα επιτυχίας», ενώ, σε ό,τι αφορά την πρόταση επιβολής τέλους στις καταθέσεις, ότι «ακόμα και αν το μέτρο δεν εφαρμοσθεί, αφενός έχει καταφέρει ισχυρότατο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταθετών, οι οποίοι θα σπεύσουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους αλλού, οδηγώντας στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, και αφετέρου δημιουργεί κακό προηγούμενο για τους καταθέτες των άλλων αδύναμων οικονομικά χωρών, να πράξουν το ίδιο, οδηγώντας σε επικίνδυνους κλυδωνισμούς και αποσταθεροποίηση το σύνολο της ευρωζώνης». Ο αναλυτής καταλήγει προειδοποιώντας ότι «το ύφος των διαβουλεύσεων με την Κύπρο και οι όροι που τίθενται από τους Ευρωπαίους δανειστές καταδεικνύουν ανησυχητική έλλειψη αλληλεγγύης, αναγκαίο στοιχείο και απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε δημοσιονομική, φορολογική, τραπεζική ακόμα και πολιτική εμβάθυνση των σχέσεων στην ΕΕ». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕhttp://news247.gr

Read more...

Τζόγος στο χρηματιστήριο...




Βρέθηκαν τα λεφτά του δήμου Θεσσαλονίκης...
Αποκάλυψη- βόμβα κάνει σήμερα η εφημερίδα "Μακεδονία". Η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, σε πόρισμα της αποκαλύπτει ότι ...από τον λογαριασμό μίας υπαλλήλου του Δήμου Θεσσαλονίκης διακινήθηκαν 12 εκ. ευρώ, που παίχθηκαν στο Χρηματιστήριο!

Το πόρισμα που ολοκληρώθηκε μόλις ένα μήνα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, διαβιβάσθηκε στον Οικονομικό Εισαγγελέα, ενώ το περίεργο είναι ότι δεν συσχετίζεται ακόμη με την υπεξαίρεση αλλά διερευνάται για φοροδιαφυγή από την πλευρά της υπαλλήλου.

Πολλοί εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά.

Η δήλωση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ότι βρίσκεται στη φυλακή ως θύμα μία πρωτοφανούς δικαστικής πλάνης θα πρέπει, υπό το φως των νέων στοιχείων, είτε να επιβεβαιωθεί είτε να διαψευστεί.


Read more...

Ένας γιατρός για το υπουργικό συμβούλιο...






Γιατρό με ειδικότητα στην καρδιολογία, σε περίπτωση που τα πράγματα παρεκτραπούν και αισθανθούν αδιαθεσία οι υπουργοί, προσέλαβε σύμφωνα με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όπως φαίνεται, οι...συνεδριάσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονες τελευταία...

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα, η προϊσταμένη του ιδιαιτέρου γραφείου του γενικού γραμματεία της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες δαπάνη ύψους 2.511 ευρώ για σύναψη σύμβασης έργου παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας και ιατρού εργασίας.

Ο γιατρός έχει 25ετή προϋπηρεσία και η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ένα αίσθημα ασφάλειας και ανακούφισης στα μέλη της κυβέρνησης καθώς έως σήμερα χρέη γιατρών για παν ενδεχόμενο στις συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων αναλάμβαναν όσοι υπουργοί ήταν γιατροί ή είχαν γνώσεις πρώτων βοηθειών.


Read more...

Επί τόπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Αιματηρή απόδραση 11 κρατουμένων από τη φυλακή Τρικάλων - Δύο συνελήφθησαν


Νυχτερινή φωτογραφία από τις φυλακές Τρικάλων
Νυχτερινή φωτογραφία από τις φυλακές Τρικάλων   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Τρίκαλα
Δύο από τους έντεκα αλλοδαπούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων συνέλαβε η αστυνομία, μετά την ολονύχτια μάχη μεταξύ κρατουμένων και φρουρών. Το πρωί του Σαββάτου μπήκαν τα ΕΚΑΜ στη φυλακή. Δεν βρέθηκαν όπλα στο εσωτερικό της φυλακής, έρευνες με ελικόπτερα της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραπετών, οι οποίοι είναι όλοι καταδικασμένοι για ληστείες και κλοπές. Επί τόπου έσπευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Στην εντατική ο ένας από τους δύο φρουρούς.

Οι ομάδες των ΕΚΑΜ πραγματοποίησαν εξονυχιστικές έρευνες στο εσωτερικό των φυλακών, για να διαπιστωθεί αν στα κελιά υπάρχει οπλισμός. Από τις έρευνες δεν βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, ούτε κάλυκες που να επιβεβαιώνουν χρήση πυροβόλου όπλου από κρατούμενους εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν και από τον αέρα με τη βοήθεια δύο ελικοπτέρων της αστυνομίας για εντοπισμό των δραπετών. Η περιοχή γύρω από τις φυλακές έχει αποκλειστεί, ενώ ελέγχεται κάθε κίνηση.
Η οργανωμένη απόπειρα απόδρασης σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής με πυροβολισμούς και δύο τραυματίες εξωτερικούς φρουρούς, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Τρικάλων. Ο σοβαρότερα τραυματισμένος φρουρός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις πρώτες ώρες, έως και δέκα κρατούμενοι από την τρίτη πτέρυγα των φυλακών έκοψαν τα κάγκελα, ανέβηκαν στην ταράτσα και άρχισαν να πυροβολούν την εξωτερική φρουρά.

Ταυτόχρονα, έξω από τις φυλακές άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί από αυτοκίνητο συνεργών των κρατουμένων που επιχειρούσαν να αποδράσουν.

Μετά την απόπειρα απόδρασης επικράτησε αναταραχή στις φυλακές και κρατούμενοι είχαν ανέβει στην ταράτσα.

Στις 24 Φεβρουαρίου σημειώθηκε στις φυλακές Τρικάλων η επεισοδιακή απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού, κατά την οποία δόθηκε πραγματική μάχη μεταξύ των φρουρών και του βαρυποινίτη και των συνεργών του.

Ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης
Για «πρωτοφανή ένοπλη επίθεση στρατιωτικού τύπου με καλάσνικοφ και ρίψη χειροβομβίδων που εξερράγησαν» κάνει λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα γεγονότα στις φυλακές Τρικάλων. Η επίθεση έγινε έγινε περίπου στις 8.30 χθες το βράδυ, «ώρα που οι κρατούμενοι δεν είχαν ακόμη εισέλθει στα κελιά τους», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «άγνωστοι δράστες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, με δυο οχήματα και βαρύτατο οπλισμό άνοιξαν πυρ κατά των σκοπών εξωτερικής φρούρησης, αλλά και κατά του οχήματος της περιπόλου του σωφρονιστικού καταστήματος που βρισκόταν έξω από αυτό και το οποίο βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά». Επίσης, κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης «πυρά δέχθηκαν όχημα της Αστυνομίας που είχε διατεθεί για την ενέργεια ελέγχων σε κοντινό σημείο και προσέγγιζε το Κατάστημα Κράτησης, καθώς και έτερο σταθμευμένο έξω από αυτό περιπολικό».
Επίσης, στην ανακοίνωση ανεφέρεται ότι «κατά την ανταλλαγή των σφοδρών πυρών που διήρκησαν πλέον της μισής ώρας και μετέτρεψαν την περιοχή σε πεδίο μάχης τραυματίστηκαν στην κοιλιακή χώρα δυο εξωτερικοί φρουροί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Όπως διαπιστώθηκε, 11 αλλοδαποί κρατούμενοι για εγκλήματα ληστειών και κλοπών κατάφεραν να αποδράσουν από τη Γ2 πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης εκμεταλλευόμενοι την ένοπλη συμπλοκή των αγνώστων δραστών με τις εκεί ευρισκόμενες δυνάμεις».
Οι δύο τραυματισμένοι εξωτερικοί φρουροί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Τρικάλων όπου υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και ο ένας εξ αυτών παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους «δεν ανευρέθησαν πυροβόλα όπλα, ούτε κάλυκες που να επιβεβαιώνουν χρήση πυροβόλου όπλου από κρατούμενους εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, κατά την ώρα της απόδρασης. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Το αναγεννησιακό σκίτσο με τους Ευρωπαίους ηγέτες που κάνει το γύρο του κόσμου


67E65170CE37D05BC738A65F76E02CC0
Με τον δικό του σατιρικό τρόπο ο Ρώσος σκιτσογράφος Andrei Budayev της εφημερίδας Moscow Timesαπεικονίζει τους πρωταγωνιστές της κυπριακής κρίσης. Όπως συνηθίζει ο Ρώσος καλλιτέχνης «παραφράζει» έναν ζωγραφικό πίνακα χρησιμοποιώντας τα πρόσωπα της επικαιρότητας. Σήμερα στο έργο του Budayev πρωταγωνιστούν η Μέρκελ, ο Πούτιν, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, η Λαγκάρντ, ο Ολάντ, ο Μπαρόζο και ο Αντώνης Σαμαράς σε μια βαθιά υπόκλιση πίσω από την Γερμανίδα Καγκελάριο. Τα έργα του Budayev που κάνουν πάντα τον γύρο του κόσμου ξεχωρίζουν για την τεχνοτροπία του δημιουργού που κάνει την επικαιρότητα… έργο τέχνης.
http://papaioannou-giannis.net

Read more...

ΠΑΣΟΚ: «Τζάμπα μαγκιές»Τσίπρα-Καμμένου...



Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενο στη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου και στα όσα ανακοινώθηκαν για κοινές δράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υποστήριξε ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κάνουν "τζάμπα μαγκιές".
"Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι ίσως οι...
μόνοι στην Ελλάδα που δεν αντιλαμβάνονται τι μας διδάσκει η δραματική εμπειρία που ζει η Κύπρος. Η ημέρα και το θέμα που διάλεξαν προκειμένου να δηλώσουν την σύγκλισή τους θα τους καταδιώκει ως ακραίο παράδειγμα εθνικής ανευθυνότητας, πολιτικής πρόκλησης και κακών αντανακλαστικών.

Τι παραπάνω θέλουν άραγε να συμβεί προκειμένου να αντιληφθούν ότι οι «τζάμπα μαγκιές» τους ούτε στην Ελλάδα οδηγούν πουθενά ούτε στην Κύπρο προσφέρουν καλές υπηρεσίες;"...


Read more...

ΚΚΕ: Έπεσαν οι μάσκες για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...



«Οι μάσκες έπεσαν! Η πολιτική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Κοινοβούλιο και κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο, με πρόσχημα τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό, επιβεβαιώνει για...
μια ακόμα φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, αφού δεν διστάζει να συνεργαστεί και με εθνικιστές», αναφέρει σε σχόλιο του το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «υλοποιείται η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση από τη "λαϊκή δεξιά" μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
«Το “νέο” ΠΑΣΟΚ, βήμα το βήμα διαμορφώνεται. Άραγε τι είδους διαπραγμάτευση λένε στον κυπριακό λαό να κάνει; Μήπως τύπου “σχεδίου Ανάν”, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του; Ή συνεργασία με τον “αντιιμπεριαλιστή” Πούτιν;» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.
tokarfi.gr


Read more...

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν καταθέσεις...





... σε Κύπρου - Λαϊκή...

Ο Βενιζέλος, ο Ευτύχης Δαμιανάκης, ο Αλέκος Αθανασιάδης κι ο Χρήστος Ζώης θα δουν τις καταθέσεις τους κουρεμένες στην τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή, καθώς υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.
Αλλά, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί. Όπως...

σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" , η Έλενα Κουντουρά, ο Χρήστος Σταϊκούρας, οΚώστας Κιλτίδης, η Έλενα Ράπτη, ο Δημήτρης Κουσελάς, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, οΓιάννης Βλατής κ.α. .
Τα ποσά τώρα.
Ε. Βενιζέλος, 665.397
Ε. Δαμιανάκης (πρώην βουλευτής Χανίων - ΠΑΣΟΚ) , 1,3 εκατ. 
Α. Αθανασιάδης (πρώην βουλευτής Κοζάνης - ΠΑΣΟΚ) , 667.000
Χ. Ζώης (πρώην βουλευτής Λάρισας - ΑΝΕΛ και Ν.Δ. ) , 235.000
Γ. Βλατής (πρώην βουλευτής Κοζάνης - ΠΑΣΟΚ) , 157.932
Δ. Κουσελάς (πρώην βουλευτής Μεσσηνίας - ΠΑΣΟΚ) , 139.238
Ε. Κουντουρά (βουλευτής ΑΝΕΛ) , 103.976
Κ. Κιλτίδης (πρώην βουλευτής Ν.Δ. ) , 100.983
Γ. Παπανικολάου (ευρωβουλευτής Ν.Δ. ) , 76.264
Χ. Σταϊκούρας (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) , 50.725
Ν. Παπακωνσταντίνου (πρώην βουλευτής ΚΚΕ) , 35.864
Ε. Ράπτη (βουλευτής Ν.Δ. ) 7.243 λίρες και 5.548 ελβετικά φράγκα
Στην κατάσταση υπάρχουν και κάτι ψιλικατζήδες σαν τον Μήτσο Αβραμόπουλο, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον Γιώργο Πεταλωτή, την Κατερίνα Μπατζελή, που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς κάτω των 10.000 ευρώ.
Τέλος η σύζυγος του πρωθυπουγού Αντώνη ΣαμαράΓεωργία Κρητικού έχει τραπεζικό λογαριασμό στην CPB με 1.982,61 λίρες Αγγλίας...


Read more...

Κάτω της μονάδας η διαφορά Μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες, οι οποίες κυκλοφορούν το Σάββατο λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου.

Σε έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ Research, που δημοσιεύεται στην εφημερίδαΒήμα της Κυριακής, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,6%, η ΝΔ 25,7%. Ακολουθούν η ΧΑ με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 8,8%, οι ΑΝΕΛ με 5,7%, το ΚΚΕ με 6,4%, η ΔΗΜΑΡ με 4,8%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγουν σε ποσοστό 7%.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από ποσοστό 44,1% ως καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού, έναντι 31,8% του Αλέξη Τσίπρα. Ποσοστό 23,1% απορρίπτουν και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
Οριακό προβάδισμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει και το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου χωρίς κάλπη συγκεντρώνει 17,3% έναντι 17% της ΝΔ και ακολουθούν η ΧΑ με 7,9%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι ΑΝΕΛ με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, το ΚΚΕ με 3,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4%.
Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 25,8%, η ΝΔ στο 25,2%, η ΧΑ στο 11,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 9%, οι ΑΝΕΛ στο 8,5%, η ΔΗΜΑΡ στο 6,3% και το ΚΚΕ στο 5,5%.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται ως καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 29% των ερωτηθέντων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει 13% των προτιμήσεων.
Για την Κύπρο
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο, στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research, το 52,3% των ερωτώμενων κρίνουν αρνητικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις, ενώ 52,2% είναι αρνητικοί απέναντι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ποσοστό 68,6%, πάντως, πιστεύουν πως μετά τις εξελίξεις στη Λευκωσία, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει την ίδια σκληρή διαπραγματευτική στάση.
Επιπλέον, 70,8% τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με 58,6% να εκτιμούν πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση.
Σε ποσοστό 42,3% τάσσονται υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, 34,8% θα ήθελαν μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Βροχή» πυροβολισμών Απόπειρα απόδρασης στις φυλακές Τρικάλων, δύο φρουροί τραυματίες


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Οργανωμένη απόπειρα απόδρασης σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τις φυλακές Τρικάλων, με πυροβολισμούς και δύο τραυματίες εξωτερικούς φρουρούς, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Τρικάλων. Ο σοβαρότερα τραυματισμένος φρουρός υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έως και δέκα κρατούμενοι από την τρίτη πτέρυγα των φυλακών έκοψαν τα κάγκελα, ανέβηκαν στην ταράτσα και άρχισαν να πυροβολούν την εξωτερική φρουρά.

Ταυτόχρονα, έξω από τις φυλακές άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί από ένα αυτοκίνητο συνεργών των κρατουμένων που επιχειρούσαν να αποδράσουν.

Δεν είναι σαφές ακόμα εάν κάποιοι από τους κρατουμένους κατάφεραν να αποδράσουν.

Μετά την απόπειρα απόδρασης επικράτησε αναταραχή στις φυλακές και κρατούμενοι είχαν ανέβει στην ταράτσα.

Αποτέλεσμα της αναταραχής είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καταμέτρηση των κρατουμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος ή κάποιοι απέδρασαν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται καταδίωξη έξω από τις φυλακές για το αυτοκίνητο από το οποίο προήλθαν πυροβολισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι στις φυλακές Τρικάλων σημειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου η επεισοδιακή απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού, κατά την οποία σημειώθηκε πραγματική μάχη μεταξύ των φρουρών και του βαρυποινίτη και των συνεργών του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ραγδαίες εξελίξεις Ψήφισε η κυπριακή Βουλή τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης


Πολίτες έξω από την κυπριακή Βουλή
Πολίτες έξω από την κυπριακή Βουλή   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ψήφισε τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που προπεβλέπει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχές.

Με την ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή, κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Αναστασιάδη και αρχηγούς κομμάτων, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα κριθεί η «καυτή πατάτα» του κουρέματος των καταθέσεων, ενώ την Κυριακή αναμένεται έκτακτο Eurogroup για το θέμα της Κύπρου.

Με τη λήξη της συνεδρίασης, δεν ορίστηκε νέα για το Σάββατο αλλά οι βουλευτές ειπώθηκε ότι θα ενημερωθούν στη συνέχεια για την ημέρα και ώρα νέας συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελική λύση για το κούρεμα αφορά ψαλίδισμα έως και 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου. Το σχετικό νομοσχέδιο ίσως κατατεθεί το Σάββατο στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει η τρόικα, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμετωπίζει την πρόταση «με ενδιαφέρον».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι το ποσό που απαιτεί η τρόικα από την Κύπρο παραμένει στα 5,8 δισ. ευρώ, διαψεύδοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «επίσημοι της τρόικας έχουν ανεβάσει τη συνεισφορά που απαιτούν από την Κύπρο για το πακέτο διάσωσης στα 6,7 δισ. ευρώ από τα 5,8 δισ.».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε ότι, ενώ η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».

Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλό δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361 χιλιάδες καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή, που είναι περίπου διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.
Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...