Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών Βραδιά για γερά νεύρα στην Κύπρο εν όψει του Eurogroup


Από τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου την 20ή Μαρτίου
Από τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου την 20ή Μαρτίου   (Φωτογραφία:  Reuters )

Λευκωσία, Κύπρος
Μακρά προδιαγράφεται η νύχτα στη Λευκωσία, καθώς το σκηνικό της διαπραγμάτευσης της κυπριακής διαπραγμάτευσης με την τρόικα παραμένει ρευστό.

Οι δύο πλευρές κινούνται κατά πληροφορίες προς συμφωνία για «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου παράλληλα με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής. Στο «πακέτο» φαίνεται όμως να μπαίνει και έκτακτη εισφορά υψούς 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες για να καλυφθεί το κενό στα ταμεία πρόνοιας.

Εμπλοκή παρατηρείται, ωστόσο, με αξίωση της τρόικας η «καλή» τράπεζα που θα προκύψει από τη Λαϊκή να συγχωνευτεί σταδιακά με την Τράπεζα Κύπρου, γεγονός το οποίο δεν δέχεται η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν από τη Λευκωσία.

Οι δηλώσεις σχετικά με το ποσοστό «κουρέματος» στην τράπεζα Κύπρου προήλθαν από κύπριο αξιωματούχο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος ανέφερε ανωνύμως ότι η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων -πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία- δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη συμφωνίας δανεισμού.

Για την κύρωση της συμφωνίας δεν απαιτείται να συγκληθεί εκ νέου η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, η οποία και δεν έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση για το Σάββατο.

Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών


Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να προβεί σε ενημέρωση επί της έκβασης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία. Kαταβάλλουμε έντονες προσπάθειες. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτητή του στο Twitter.

Για «σημαντική πρόοδο» έχει κάνει νωρίτερα λόγο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενώ η εκτίμηση ότι θα κλείσει οριστικά την Κυριακή στις Βρυξέλλες το ζήτημα που αφορά στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου εκφράστηκε εκ μέρους του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η απογευματινή σύσκεψη μεταξύ τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών και του κλιμακίου της τρόικας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18.00, και το εν συνεχεία το κλιμάκιο κατευθύνθηκε για σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα. Ακολούθως, ανακοινώθηκε ότι ο Ν.Αναστασιάδης συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να τους ενημερώσει επί της έκβασης των διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία της κυβέρνησης της Κύπρου με την τρόικα είναι απαραίτητη προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κατόπιν σύγχυσης και πληροφοριών περί αναβολής της συνεδρίασης για τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε τελικά το απόγευμα του Σαββάτου πως οι «17» της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής. Η ανακοίνωση ήλθε λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Σαρρή περί «σημαντικής προόδου» στη διαπραγμάτευση.

  • Την Κυριακή η συνεδρίαση του Eurogroup
Κοινοτικές πηγές που επικαλούνται τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι προγραμματίζεται συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι την Κυριακή πριν ή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η τελική έκβαση των συνομιλιών της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα είναι όμως εκείνη που θα καθορίσει εάν και πότε ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: