Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Και τα άλλα ντοκουμέντα για την Siemens...


Ευθύνες και σε "άλλους" για την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου επιρρίπτει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Το έγγραφο - σοκ με το οποίο καταγγέλλει "σκληρό και αδίστακτο πολύπρόσωπο μηχανισμό" προστασίας του Ν. Ζαγοριανού

Από τον Στάθη Παλαιολόγο

Άλλο ένα ντοκουμέντο που ρίχνει φως στα παρασκήνια της διακστικής έρευνας για την Siemens είναι και το έγγραφο που είχε στείλει από τις 15 Σεπτεμβρίου ο αντιπροέδρος του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου, ως επιθεωρητής των δικαστηρίων, στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα κατά του πρώην ανακριτή του σκανδάλου της Siemens Ν. Ζαγοριανού.
Στο έγγραφο αυτό, κατηγορεί τον Ν. Ζαγοριανό ότι...

«ωφέλησε τον Μ. Χριστοφοράκο κυρίως με το να μην λογοδοτήσει εκδιδόμενος στη χώρα μας» και του καταλογίζει δόλο, διότι στο ευρωπαϊκό ένταλμα για την έκδοση Χριστοφοράκου καθώς και στο σχετικό κατηγορητήριο «ενεργώντας από πρόθεση, επιλεκτικά, δεν περιέλαβε τις κακουργηματικές πράξεις που τέλεσε ο εν λόγω κατηγορούμενος μέσα στο διάστημα 2004-2007 (δωροδοκίες καλπ και νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα...) με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί στη χώρα μας». Στο ίδιο έγγραφό του ο κ. Παπανικολάου αναφέρει ακόμη ότι «επίσης από τον πειθαρχικό έλεγχο ανέκυψαν γεγονότα εις βάρος κατονομαζομένων άλλων, ως συμμετόχων στα εγκλήματα αυτά με τη μορφή της ηθικής αυτουργίας ή της έμμεσης ψυχικής συνέργειας...», επικαλούμενος μαρτυρικές καταθέσεις στις οποίες κατονομάζονται τα πρόσωπα και του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελάκου, οι οποίοι πάντως κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Ζαγοριανού στο Πειθαρχικό Συμβούλιο!
Ο κ. Παπανικολάου έστειλε και στις 15 Δεκεμβρίου νέο έγγραφο 11 σελίδων προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την οποία κοινοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην οποία τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του κ. Ζαγοριανού "προσέκρουσα σε σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχόμενου και του ανακριτικού του έργου στην υπόθεση Siemens τον οποίο ως προς τα πρόσωπα και τους λόγους της προστασίας αυτής είναι απαραίτητο να αποκαλύψουν τα προς τούτο αρμόδια δικαστικά όργανα αφού εύλογα μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η όλη υπόθεση όζει αποπνέουσα οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος"...




Read more...

Αντιδράσεις στην Τουρκία για δηλώσεις Βαρθολομαίου

«Αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες 2ης κατηγορίας», αλλά «προτιμούμε να μείνουμε εδώ έστω και σταυρωμένοι», φέρεται να δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο CBS, προκαλώντας αντιδράσεις στην Τουρκία.

«Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Από πηγές του Πατριαρχείου έγινε γνωστό ότι τα όσα εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία ως «δηλώσεις» του Πατριάρχη είναι οι ερωτήσεις και τα σχόλια ή τα συμπεράσματα του ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου που προετοίμασε το πρόγραμμα.

Η δικηγόρος Κezban Hatemi που έχει πολλές φορές αναλάβει ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία «δηλώσεις» που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές», είπε.

Ωστοσο, η δικηγόρος παρατηρεί ότι η «σταύρωση», που αποδίδεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος φέρει το όνομα «Σατρατζάμ Αλι Πασά», του οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε. «Εσεις δεν θα είσασταν στα «καρφιά», καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου;», δήλωσε στον τουρκικό Τύπο.

Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη περιέχεται στη συνέντευξη προς τον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης «είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

«Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας», επισήμανε ο κ. Δελαβέκουρας, «είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες».

«Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την κραυγή αγωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα όσα βαρύτατα καταγγέλλει στις γνωστές του δηλώσεις», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Η Τουρκία, πέραν των άλλων, πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές του τουρκικού κράτους, απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον σκεπτικισμό και τον προβληματισμό για το κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Στο μέτρο, που δείχνει να μην συμμορφώνεται, σε κρίσιμα θέματα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.




Watch CBS News Videos Online

nooz.gr

Read more...

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ...

Ρεπορτάζ : Μαρία Ψαρρά
(από το Έθνος)


Οργιάζουν στο Διαδίκτυο οι ευσεβείς πόθοι των Tούρκων σέρφερ για τη δημιουργία της... «Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης». Διεκδικώντας περιοχή 23.591 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Eβρο μέχρι τον Nέστο ποταμό, και από το Aιγαίο μέχρι τη βουλγαρική Pοδόπη, το κρατίδιο που οραματίζονται οι επίδοξοι... αυτονομιστές παρουσιάζεται σε χάρτη στις ειδικές σελίδες του Iντερνετ και γίνεται... γκρουπ στο facebook, όπου...
περίπου 800 άτομα έχουν σπεύσει να συμφωνήσουν με τη δημιουργία του.
«Eίναι εδάφη στα οποία ζουν Tούρκοι και πρέπει να γίνουν ανεξάρτητο κράτος, όπως είχε γίνει το 1913», ισχυρίζονται οι επισκέπτες των ομάδων συζητήσεων, τουρκικής καταγωγής στην πλειονότητά τους. Ως διαχειριστές εμφανίζονται φοιτητές, νεολαίοι και μέλη τουρκικών κοινοτήτων στην Eυρώπη και την Aμερική. Kαι μπορεί όλα αυτά να φαίνονται αστεία και να συζητούνται μόνο στην ψηφιακή σφαίρα (φαντασίας) κάποιων ακραίων στοιχείων παγκοσμίως, ωστόσο ίσως δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνονται.
Πρόσφατα, το «Eθνος της Kυριακής» είχε αποκαλύψει πως για την υπόθεση «Eργκενεκόν» της Tουρκίας ο τουρκικός στρατός διαχειριζόταν 42 ιστοτόπους εναντίον της Eλλάδας και άλλων «εχθρών», μέσα από τους οποίους το τουρκικό βαθύ κράτος οργάνωνε και διατηρούσε τα τελευταία χρόνια μηχανισμούς συκοφάντησης και υπονόμευσης της Eλλάδας...
Σε μια χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός της Tουρκίας Tαγίπ Eρντογάν μιλά (και μάλιστα στον πρόεδρο Oμπάμα) για «μειονότητα που υποφέρει στη Θράκη», η ανακίνηση τέτοιων θεμάτων συζήτησης στο Iντερνετ είναι φυσικό να δημιουργεί πιο προσεκτικές σκέψεις για τη σκοπιμότητά τους. Στο ίδιο πνεύμα και ο Tούρκος υπουργός Eπικρατείας, E. Mπαγίς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το «μειονοτικό» είναι στην κορυφή της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
H εμμονή για τον... υπερτονισμό και την αναβάθμιση του «μειονοτικού» ζητήματος που επιδεικνύει η Aγκυρα φαίνεται και από την πρόσφατη πρόσκληση που απηύθυνε ο Eρντογάν στον ψευδομουφτή Ξάνθης, πρόεδρο της «Συμβουλευτικής», Aχμέτ Mετέ, και τον πρόεδρο του «Συλλόγου Aλληλεγγύης Tούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD), Φερούχ Oζκάν.
Oπως έγινε γνωστό, με ανακοίνωση της ίδιας της «BTTDD», που τιτλοφορείται «H μητέρα πατρίδα μας, όπως χθες, σήμερα και αύριο θα είναι πάντα δίπλα μας», ο Tαγίπ Eρντογάν καθησύχασε τους δύο καλεσμένους του ότι η Tουρκία «δεν θα κάνει κανένα βήμα εφόσον δεν γίνουν βήματα από την Eλλάδα στη Δυτική Θράκη».
«H Δυτική Θράκη είναι μια ευκαιρία να γίνει ξανά δυνατή η Tουρκία», αναφέρει στο σχόλιό του ένα μέλος του γκρουπ «Δημοκρατία Δυτικής Θράκης». «Tιμή και δόξα στους Oθωμανούς στρατιώτες. Mακάρι να ζούσαν και σήμερα», συμπληρώνει έτερος... χρήστης. Στην προσπάθεια μάλιστα να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, στον χάρτη της Eλλάδας τοποθετούν και διεκδικήσεις άλλων, όπως των Σκοπιανών στα ελληνικά εδάφη.
Γκρίζες... οθόνες
Aνάμεσα σε... Tουρκία, Λονδίνο και HΠA κινούνται οι φοιτητές, οι νεολαίοι και τα μέλη τουρκικών οργανώσεων που διαχειρίζονται τα ανθελληνικά γκρουπ στο facebook (πάνω). Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, τα μέλη των ομάδων για τη «Δυτική Θράκη» δεν διστάζουν να... τεμαχίσουν την Eλλάδα, προκειμένου να «αναγνωρίσουν» και τις διεκδικήσεις άλλων επί των ελληνικών εδαφών. Στη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» οι Tούρκοι χρήστες ενισχύουν την προπαγάνδα των Σκοπιανών (αριστερά).

fimotro

Read more...

ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΕΛΛΑΔΑ...


Ρεπορτάζ : Βάσω Χαραλαμπίδου
(από το Βήμα της Κυριακής)


Αισιόδοξες θεωρούν οι ειδικοί τις ανακοινώσεις για επαναλειτουργία της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Τεμπών σε έναν ως τρεις μήνες και υπενθυμίζουν ότι οι κατολισθήσεις στη Μαλακάσα στοίχισαν το κλείσιμο της εθνικής οδού για τρία χρόνια στο σημείο αυτό. Και πρόσθεταν ότι η περίπτωση της Μαλακάσας μπορεί να θεωρηθεί ηπιότερη από την εκτεταμένη κατολίσθηση που συνέβη στην κοιλάδα των Τεμπών, την περασμένη Πέμπτη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο. Ετσι, προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πότε θα ξανανοίξει ο εθνικός δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο. Τα αίτια της κατολίσθησης δεν έχουν...
ακόμη διευκρινιστεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας. Στη συνέχεια θα απαιτηθούν μελέτες και έργα σταθεροποίησης του βουνού που κατολισθαίνει, διαδικασία που θεωρείται χρονοβόρος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα των συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό ενδεχομένως με τα κατασκευαζόμενα έργα στην περιοχή για τη δίδυμη οδική σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός- Κλειδί. Οι εργασίες διάνοιξης των σηράγγων γίνονται με ελεγχόμενες εκρήξεις, ενώ από το 2004 έχει κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή και σήραγγα του ΟΣΕ, ωστόσο οριστικές απαντήσεις για τα αίτια δεν μπορεί να δοθούν προτού ολοκληρωθούν οι ειδικές μελέτες.

Οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας επισήμαναν από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν τις κατολισθήσεις με αυτοψίες από ειδικούς επιστήμονες του εξωτερικού, αλλά και πανεπιστημιακούς καθηγητές, προκειμένου να γίνουν υποδείξεις αν απαιτούνται παρεμβάσεις και σε ποια σημεία. Οπως ανακοίνωσε η παραχωρησιούχος κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών στην κοιλάδα των Τεμπών παρατηρήθηκαν σποραδικές πτώσεις λίθων την περασμένη Τρίτη και την περασμένη Τετάρτη. Για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία του δρόμου προκειμένου να επιθεωρηθεί από ειδικούς η περιοχή και να γίνουν, όπου χρειάζεται, οι αναγκαίες επεμβάσεις. Η κυκλοφορία διακόπηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Το πρωί της περασμένης Πέμπτης ο ιταλός διευθυντής του έργου Σέρτζιο Σιάνι μαζί με συνεργείο ξεκίνησε την επιθεώρηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης ακαριαίως, χωρίς καμία ένδειξη, έγινε έντονη κατολίσθηση μικρών και μεγάλων λίθων σε ένα από τα επικίνδυνα σημεία, όγκου πλέον των 100 κ.μ. και από ύψος πλέον των 100 μ. Δυστυχώς, ο διευθυντής του έργου καταπλακώθηκε όταν ένας μεγάλος βράχος ισοπέδωσε το αυτοκίνητο πίσω από το οποίο προσπάθησε να προφυλαχθεί όταν άρχισε η κατολίσθηση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν.
Η ειρωνεία είναι ότι ο άτυχος μηχανικός επιθεωρούσε εκείνη την ώρα το έργο ακριβώς για να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση όλων των άλλων, των υπαλλήλων στο εργοτάξιο και των διερχόμενων οδηγών.
Το κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών κόβει την Ελλάδα στα δύο, καθώς οι παρακαμπτήριοι δρόμοι δύσκολα μπορούν να σηκώσουν το βάρος των εμπορευματικών μεταφορών του εθνικού άξονα, ενώ η διαδρομή μέσω Σαρανταπόρου αυξάνει την απόσταση κατά 60 χλμ. Προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω Λάρισας- ΤυρνάβουΕλασσόνας, ενώ τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μπορούν προς Νότον να χρησιμοποιήσουν και την παραλιακή οδό. Σχεδιάζεται δε οι οδηγοί να μην καταβάλλουν διόδια, αν και μετά τα Τέμπη έχουν τοποθετηθεί τρεις νέοι σταθμοί διοδίων.
Η ανάγκη διεκπεραίωσης της κυκλοφορίας μέσω των παρακαμπτηρίων έφερε, πάντως, στο προσκήνιο το θέμα της έλλειψης συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και το γεγονός ότι στη χώρα μας τα έργα που κατασκευάζονται σχεδόν ποτέ δεν συντηρούνται ή ελέγχονται. Οπως έλεγαν οι ειδικοί, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελεγκτική διαδικασία στα δίκτυα και επομένως δεν υπάρχει πρόληψη. Και ανέφεραν ως παράδειγμα (και μαζί προειδοποίηση) ότι επί σειρά ετών χρησιμοποιούνται γέφυρες που ποτέ δεν έχει ελεγχθεί η αντοχή τους!
Πώς ξεκίνησε η αποκόλληση των βράχων
Oι βράχοι του Κισάβου είχαν αρχίσει να αποκολλούνται από την περασμένη Τρίτη, οπότε και έσκασαν τα λάστιχα διερχόμενου φορτηγού. Οι πτώσεις συνεχίστηκαν και την περασμένη Τετάρτη στο ίδιο σημείο, γεγονός που ενεργοποίησε την περιφερειάρχη Θεσσαλίας κυρία Πόπη Γερακούδη , η οποία έχοντας ενημερωθεί από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία επικοινώνησε με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και με τον γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εργων κ. Ιωάννη Οικονομίδη, προτείνοντας να κλείσει ο δρόμος στο ύψος των Τεμπών. Τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον υπουργό κ. Δ.Ρέππα αποφάσισε να κλείσουν τα Τέμπη. Η απόφαση αυτή απέτρεψε πιθανή τραγωδία, καθώς εκατοντάδες οδηγοί είναι πιθανόν να διέρχονταν από το σημείο την ώρα της μεγάλης κατολίσθησης.
Την περασμένη Πέμπτη στο εργοτάξιο της σήραγγας, στο ύψος του 386ου χιλιομέτρου της ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης, εκεί όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, εξαμελές συνεργείο εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον ιταλό διευθυντή του έργου της κατασκευαστικής κοινοπραξίας Σέρτζιο Σιάνι, 62 ετών, έσπευσε να δει τι συμβαίνει. Την ώρα που έφτασαν, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και μέσα σε δευτερόλεπτα εξελίχθηκε η μεγάλη κατολίσθηση. Ενας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από ύψος περίπου 150 μέτρων από το οδόστρωμα και καταπλάκωσε τον διευθυντή του έργου, ο οποίος προσπάθησε να προστατευθεί πίσω από το σταθμευμένο όχημά του, αλλά δεν τα κατάφερε.
Η καταστροφή οδήγησε σε συνεχείς συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τις τοπικές αρχές και εκπροσώπους της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας, όπου εξετάστηκαν κατ΄ αρχήν όλες οι εναλλακτικές διαδρομές- μέσω παρακαμπτηρίων - για όσο χρονικό διάστημα μείνουν κλειστά τα Τέμπη.
Για τη σταθεροποίηση των εδαφών, στο σημείο έφθασαν ειδικοί επιστήμονες από την Ελβετία και έλληνες επιστήμονες. Ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο θα μείνει κλειστή η ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών θα ανακοινωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα. Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υποδομών μετέβη επί τόπου και καταρτίζει σχετικό πόρισμα, ενώ ο εισαγγελέας Λάρισας διέταξε προκαταρκτική εξέταση.
Σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών κ. Δ. Ρέππα αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την καλύτερη προετοιμασία του διαθέσιμου οδικού δικτύου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης, εν όψει και της εορταστικής περιόδου.

fimotro

Read more...

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ ΣΑΣ!

Του Θάνου Τσίρου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)


Όλα τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρηματιών... στη φόρα. Σε αυτή την απόφαση έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. «Πρόγευση» των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα «εγκαίνια» του διαλόγου για την αναμόρφωση του...
φορολογικού συστήματος. Αποκάλυψε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η «δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο Διαδίκτυο» ύστερα από συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Εξειδικεύοντας την κυβερνητική εξαγγελία -σχετική αναφορά έκανε τη Δευτέρα στο Ζάππειο και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου- ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εξειδικεύει τις προθέσεις:
*Αν δοθεί το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στο Διαδίκτυο θα αναρτηθούν δύο κατάλογοι. Στην «άσπρη λίστα» θα εμφανίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως παραδείγματα προς μίμηση. Η λίστα αυτή θα είναι, τουλάχιστον στην αρχή, αρκετά περιορισμένη, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόλις 2.557 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ (συνολικά 3.000 Ελληνες αναγράφουν στις δηλώσεις τους ατομικό εισόδημα άνω των 200.000 ευρώ).
Στη «μαύρη λίστα»
Στη δεύτερη λίστα, τη «μαύρη», θα δηλώνονται τα ονόματα όσων εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ο συγκεκριμένος κατάλογος θα είναι εξαιρετικά μακροσκελής, καθώς το 73% των ελεύθερων επαγγελματιών προσαρμόζουν με τέτοιο τρόπο τα κέρδη τους ώστε να μην υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο.
*Η δεύτερη λύση είναι λιγότερο επιθετική. Προβλέπει και πάλι τη δημοσίευση καταλόγων αλλά όχι τόσο αναλυτικά. Δηλαδή, δεν θα αναγράφεται ξεχωριστά ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα κάθε έλληνα ελεύθερου επαγγελματία, αλλά θα γίνεται «ομαδοποίηση» ανάλογα με το εισόδημα (από 5.000 έως 10.000 ευρώ, αυτά τα ονόματα) κ.ο.κ.
Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ενεργοποιήσει «κοιμώμενη» διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας η οποία έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά πριν από... 15 χρόνια. Το περίφημο άρθρο 85, παράγραφος 3 της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας δίνει στον «προϊστάμενο της ΔΟΥ τη δυνατότητα να συντάσσει κατάλογο φορολογουμένων ο οποίος περιέχει το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τον τίτλο και τα λοιπά στοιχεία τους, το καθαρό εισόδημα από τις κατηγορίες Δ και Ζ, το συνολικό καθαρό εισόδημα το οποίο υπόκειται σε φορολογία καθώς και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό (...).
»Ο κατάλογος τοποθετείται σε πρόσφορη θέση στο κατάστημα της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και των δήμων ή κοινοτήτων όπου εδρεύει δημόσια οικονομική υπηρεσία ώστε να μπορεί να λαμβάνει γνώση αυτού οποιοσδήποτε».
Οι κατηγορίες Δ και Ζ στις οποίες αναφέρεται ο νόμος 2238 αφορούν όλες τις επιχειρήσεις της χώρας αλλά και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο προϊστάμενος της δημόσιας υπηρεσίας υποχρεούται να χορηγεί - ύστερα από αίτηση- βεβαίωση για τα οικονομικά στοιχεία των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιχειρήσεων σε όποιον έχει έννομο συμφέρον και το αποδεικνύει.
fimotro


Read more...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΣΗ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ...




Από το Έθνος της Κυριακής...




Read more...

"ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ" ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)


Σοβαρότερη από την κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ και το σύνολο της Ε.Ε. είναι η κρίση που μαστίζει την ελληνική oικονομία. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποίησε η Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ. Στην ερώτηση «πώς αξιολογείτε την κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία», το 84% απάντησε ότι πρόκειται για «πολύ μεγάλη κρίση», μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι διακριτά μεγαλύτερο από το ποσοστό όσων εκτιμούν (71%) ως «πολύ μεγάλη κρίση» την παγκόσμια. Από την έρευνα προκύπτει...
ότι το 62% των ερωτηθέντων έχει ξοδέψει ήδη χρήματα «που είχε στην άκρη», ενώ το 84% πιστεύει ότι πρέπει «μάλλον να ενισχυθεί» η παρέμβαση του κράτους.
Στην ερώτηση εάν η συμμετοχή της χώρας μας στη Ευρωζώνη προστατεύει την οικονομία, οι Ελληνες φαίνεται ότι χάνουν την πίστη τους στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Τον περασμένο μήνα σε αντίστοιχη ερώτηση είχαν απαντήσει σε ποσοστό 60% ότι το ευρώ «μάλλον προστατεύει» την ελληνική οικονομία. Τον Δεκέμβριο το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 54%, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε το ποσοστό –από 18% τον Νοέμβριο στο 23% τον Δεκέμβριο– των πολιτών που πιστεύουν ότι το ευρώ «μάλλον δεν προστατεύει».
Στην ερώτηση εάν η κρίση έχει επηρεάσει την κατανάλωση των νοικοκυριών, το 79% απαντά ότι ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την αγορά ρούχων και υποδημάτων, ενώ το 76% ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την ψυχαγωγία και τη διασκέδασή του. Επίσης το 46% έχει περιορίσει, αναβάλει ή ακυρώσει τα σχέδιά του για διακοπές.
Ως βασικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τον επόμενο χρόνο οι πολίτες θεωρούν την άνοδο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων (σε ποσοστό 32%). Μάλιστα το 26% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κρίση στην Ελλάδα θα διαρκέσει περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ το 22% πιστεύει ότι η κρίση θα μας ταλαιπωρεί για περισσότερα από 5 χρόνια.
Στην ερώτηση ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το 38% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι το ΠΑΣΟΚ (έναντι 25% τον Νοέμβριο του 2008). Ωστόσο, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες εμμένουν στην άποψη πως κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση.
fimotro


Read more...

ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ...

Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)

Υπερχρεωμένα στις τράπεζες και πλήρως εξαρτώμενα από την κρατική επιχορήγηση παραμένουν ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία, που αδυνατούν να εξορθολογίσουν τα οικονομικά τους, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να ζημιώνει πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως τους έλληνες πολίτες. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις των δύο κομμάτων εξουσίας υπολειτουργούν, το ΠαΣοΚ και η ΝΔ είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες, χρωστώντας περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει ως προκαταβολή την κρατική επιχορήγηση, τουλάχιστον ως το... 2016! Παράλληλα, για το 2010 τα κόμματα θα λάβουν, ανάλογα με τα ποσοστά τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, 109.343.200 ευρώ. Παρά την απλόχερη κρατική επιχορήγηση τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται στα όρια της οικονομικής πτώχευσης, με οξυμμένα ελλείμματα, υπερβολικό δανεισμό και με χρέη προς τρίτους. «Η Δημοκρατία στοιχίζει ακριβά» έλεγε συχνά ο αείμνηστος Αθανάσιος Τσαλδάρης και επιβεβαιώνεται από τις αυξανόμενες ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις προς όλα τα κόμματα.
Μια προσεκτική ματιά στους ισολογισμούς των κομμάτων τα τελευταία χρόνια δίνει σαφή εικόνα για την τραγική κατάσταση των οικονομικών τους, παρά τις ακριβές προεκλογικές εκστρατείες που διεξήγαγαν στις πρόσφατες εκλογές. «Τα κόμματα έχουν γίνει οι μεγάλοι ασθενείς του συστήματος» είχε πει παλαιότερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος και δεν είχε άδικο, αν κρίνει κανείς από την πορεία των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων που είναι αρκετά ζημιογόνοι οργανισμοί.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3023 του 2000 απαγορεύονται οι χορηγίες εταιρειών στα κόμματα και μοναδική πηγή χρηματοδότησής τους, εκτός από την κρατική επιχορήγηση, αποτελούν οι εισφορές των μελών. Αυτή η πηγή χρηματοδότησης δεν δίνει πολλά περιθώρια στα κόμματα, αφού οι εισφορές των μελών είναι ελάχιστες και δεν αποτελούν «σανίδα σωτηρίας».
Ουσιαστικά ΠαΣοΚ και ΝΔ ενεχυριάζουν την κρατική επιχορήγηση, την κύρια πηγή χρηματοδότησής τους, για να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες. Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο, το κυβερνών κόμμα μέσω σύμβασης που υπέγραψε, είχε το δικαίωμα να ενεχυριάσει την κρατική επιχορήγηση που αναλογεί σε έσοδα περίπου τεσσάρων ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είχε το δικαίωμα να ενεχυριάσει την κρατική επιχορήγηση των περίπου 88 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει στις τράπεζες τις κρατικές επιχορηγήσεις που αντιστοιχούν σε έσοδα τουλάχιστον τρεισήμισι ετών.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την πρωτοκαθεδρία στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ το κυβερνών κόμμα έχει επιχειρήσει τουλάχιστον το τελευταίο ενάμισι έτος να εξορθολογίσει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδάτου και να μειώσει τα δάνειά του. Συγκεκριμένα η ΝΔ οφείλει στις τράπεζες άνω του 20% των εσόδων της, ενώ το ΠαΣοΚ οφείλει στα πιστωτικά ιδρύματα ποσό άνω του 12-12,5% των εσόδων της.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουντα δύο κόμματα εξουσίας είναι η δυσκολία στο να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι δαπάνες τους βαίνουν αυξανόμενες. Με βάση τους ισολογισμούς των κομμάτων που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» προκύπτει ότι η εξάρτηση του ΠαΣοΚ και της ΝΔ από την κρατική χρηματοδότηση την τελευταία δεκαετία προσεγγίζει περίπου το 81% και το 75% αντίστοιχα. Το ποσοστό συμμετοχής της κρατικής χρηματοδότησης για το ΚΚΕ ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 55% και του ΣΥΡΙΖΑ σε 81%. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η πενιχρή συνεισφορά της κομματικής βάσης στα συνολικά έσοδα των κομμάτων. Το μέσο ποσοστό την περίοδο 1999-2007 ανέρχεται σε 5,4% για το ΠαΣοΚ και σε 4,1% για το ΚΚΕ, ενώ σχεδόν μηδενική είναι η συνεισφορά των μελών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Λόγω της χαμηλής συνεισφοράς των μελών τους τα κόμματα- ειδικά ΝΔ και ΠαΣοΚ- προσφεύγουν σε χορηγίες οι οποίες δεν καταγράφονται, επειδή υπάρχουν περιορισμοί. Βέβαια σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στις ΗΠΑ, η οικονομική υποστήριξη προς τους πολιτικούς είναι θεσμοθετημένη. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (νόμος για δαπάνες κομμάτων) απαγορεύεται έκαστος χρηματοδότης να προσφέρει σε κάθε κόμμα άνω του ποσού των 15.000 ευρώ ετησίως.
Τα τελευταία χρόνια πολλές ήταν οι διακηρύξεις των εκάστοτε πρωθυπουργών για την ανάγκη διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ωστόσο δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για να υπάρξει διαφάνεια, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση γύρω από την πραγματική οικονομική κατάσταση των κομμάτων που δεν δημοσιοποιούν πλήρως τα οικονομικά τους στοιχεία, όπως π.χ. οι επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Ουσιαστικά δεν συντάσσονται και δεν δημοσιοποιούνται ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ενώ δεν τηρείται ούτε το διπλογραφικό σύστημα στο πλαίσιο της διπλογραφικής λογιστικής μεθόδου.
Από την αρχή της Μεταπολίτευσης, τα κόμματα- ειδικά η ΝΔ και το ΠαΣοΚ- για να αντιμετωπίσουν τις πολύ μεγάλες εκλογικές δαπάνες τους, που αυξάνονται ραγδαία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είχαν εισροές όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κορυφαία πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων. Ο βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΠαΣοΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης αποκάλυψε στη Βουλή το 2002 ως υπουργός Εσωτερικών, ότι τα κόμματα είχαν εισροές από ιδιωτική χρηματοδότηση με τη μορφή άδηλων πόρων που αντάλλασσαν νομότυπα με κουπόνια, μέσω των οικονομικών εξορμήσεων. Από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής δεν έχει διαπιστωθεί ουδεμία παράβαση. Η εν λόγω Επιτροπή ελέγχει το γράμμα του νόμου, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει αν κάποιο κόμμα συγκεκαλυμμένα παραβιάζει τον νομό.
Τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης αποτελούν σταθερά έσοδα των κομμάτων, με τα οποία εξασφαλίζουν εγγυήσεις για να έχουν υπόσταση έναντι των τραπεζικών οργανισμών. Ουσιαστικά τα κόμματα, ως οιονεί νομικά πρόσωπα, αναγκάζονται να εκχωρούν τα έσοδα της κρατικής επιχορήγησης επομένων ετών.
Για το 2008 τα κόμματα εισέπραξαν 62.489.723 ευρώ, ενώ ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2009, λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, είχαν εκταμιευθεί 140.231.372 ευρώ. Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς που ψηφίζονται κάθε χρόνο, το ποσό που δίδεται στα κόμματα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Ενα από τα πιο εντυπωσιακά και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι το 10% (περίπου 2-2,2 εκατ. ευρώ) της συνολικής επιχορήγησης του ΠαΣοΚ και της ΝΔ κατευθύνεται στην εκπαίδευση των μελών τους! Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους ισολογισμούς για το οικονομικό έτος 2008, η επιμορφωτική χρηματοδότηση ανήλθε σε 1.858.067 εκατ. ευρώ για το ΠαΣοΚ, σε 2.087.000 εκατ. ευρώ για τη ΝΔ και σε 424.000 ευρώ για το ΚΚΕ.
Ειδικά στα δύο κόμματα εξουσίας - ΝΔ και ΠαΣοΚ- καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν τα χρέη τους και να εξορθολογιστούν οι δαπάνες τους. Ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου έχει δώσει εντολή στον διευθυντή του κόμματος κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο να μειωθούν οι δαπάνες του ΠαΣοΚ, το οποίο βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την έκδοση πιστωτικής κάρτας για τα μέλη του. Εντός των επομένων ημερών, η Ιπποκράτους σε πρώτη φάση θα αποστείλει σε περίπου 150.000 ψηφοφόρους που έχουν συμπληρώσει τη σχετική αίτηση την κάρτα μέλους του Κινήματος που θα ισχύει εφ΄ όρου ζωής. Με την κίνηση αυτή εκτιμούν ότι θα βάλουν τάξη στα οικονομικά τους αφού οι ψηφοφόροι που είναι μέλη θα κληθούν να πληρώσουν τις συνδρομές τους, αποφέροντας έσοδα περίπου 8.000.000 ευρώ. Επίσης το ΠαΣοΚ έχει καταθέσει πλάνο στην Αγροτική Τράπεζα βάσει του οποίου σε μία δεκαετία θα έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι δανειακές ανάγκες του κόμματος.
Από την άλλη πλευρά, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαράς έχει στόχο να μειωθούν κατά πολύ οι δανειακές ανάγκες του κόμματος, να εξορθολογιστούν οι λειτουργικές δαπάνες παρά τη βελτίωση των τελευταίων μηνών από τον γενικό διευθυντή κ. Μενέλαο Δασκαλάκη. Π.χ., το 2008 τα έσοδα της ΝΔ έφθασαν τα 28 εκατ. ευρώ και οι εισφορές των μελών ανήλθαν μόλις σε 220.00 ευρώ. Ωστόσο στην πρόσφατη εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση τα έσοδα από τις ανανεώσεις και τις εγγραφές νέων μελών προσέγγισαν το 1.600.000 ευρώ, ποσό που, όπως έχει επισημάνει και ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης σε συνομιλητές του, ήταν σωτήριο διότι καλύφθηκε ένα πολύ μεγάλο τμήμα για την υλικοτεχνική υποδομή των εκλογών.
/fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΚΥΡ"





Read more...

"ΒΟΜΒΕΣ" ΚΑΙ "ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ"...


Ρεπορτάζ : Μάχη Τράτσα

Nέο μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Τέσσερις μεγάλες εταιρείες διακινούσαν αδίστακτα στην αγορά μολυσμένα τρόφιμα και προϊόντα-«μαϊμού». Σουσάμι με περιττώματα ζώων ο ένας επιχειρηματίας, προμηθευτής ένα σωρό μεγάλων εταιρειών παραγωγής τροφίμων. Ηλιέλαιο με ολίγη από ορυκτέλαιο ο άλλος, ιδιοκτήτης σουπερμάρκετ από αυτά που υποτίθεται ότι είχαν αποσύρει από τον Μάιο του 2008 τις ένοχες παρτίδες. Ενας ακόμη- επίσης...
ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας- «φύλαγε» τρόφιμα σε επικίνδυνες για την υγεία του καταναλωτή συνθήκες. Και οι «βρωμιές» δεν σταματούν στα σύνορα. Η τέταρτη εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές της χώρας, έστελνε στις αγορές του εξωτερικού κάθε είδους γαλακτοκομικά προϊόντα- «μαϊμού», τα οποία μάλιστα πουλούσε
ακριβά ως δήθεν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Λευκό τυρί για φέτα, επιδόρπια για γιαούρτη, γάλα σκόνη για φρέσκο. Οι ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων
(ΕΦΕΤ) δεν πίστευαν στα μάτια τους με όσα είδαν στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες παραγωγής τροφίμων ή διάθεσης πρώτων υλών. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή που έχει χειριστεί ο Φορέας τα τελευταία χρόνια, ορισμένες και με ποινικές προεκτάσεις. Ο πέλεκυς από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή για τις τρεις σοβαρότερες υποθέσεις αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως
βαρύς- ο ΕΦΕΤ τιμώρησε ήδη την τέταρτη με πρόστιμο που έφθασε στα 60.000 ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, τα πρόστιμα θα είναι από τα υψηλότερα που έχουν ποτέ επιβληθεί σε εταιρείες τροφίμων - σε μία από αυτές μπορεί να φθάσει και στο 1 εκατ. ευρώ. Και αυτή είναι μόνον η αρχή του νήματος, καθώς τη σκυτάλη για ορισμένες από τις υποθέσεις έχουν αναλάβει επιπλέον οι «Ράμπο» της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ).
«Ρώσικη ρουλέτα» σε βάρος της δημόσιας υγείας συνεχίζουν να παίζουν μεγάλες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρείας στην Κεντρική Ελλάδα η οποία απασχολεί τις αρμόδιες Αρχές ήδη από τις αρχές του 2008. Τότε στις εγκαταστάσεις της βρέθηκαν δεκάδες τόνοι σουσαμιού με περιττώματα τρωκτικών και σκύλων καθώς και με απεκκρίματα πουλιών. Η παρτίδα προερχόταν από το Σουδάν και είχε λήξει το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες βιομηχανίες αρτοπαρασκευασμάτων προμηθεύονταν πρώτη ύλη από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Μετά τον πρώτο έλεγχο η εταιρεία σφραγίστηκε και θεωρήθηκε ότι η υπόθεση έληξε. Ωστόσο λίγους μήνες νωρίτερα ελεγκτές του ΕΦΕΤ πραγματοποιώντας έλεγχο ρουτίνας σε αρτοβιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας ανακάλυψαν εκατοντάδες σάκους με σουσάμι που προέρχονταν από τη «σφραγισμένη» εταιρεία, συνολικής ποσότητας 31.550 κιλών.
▅ Τόνοι σουσάμι σε κρυφή αποθήκη
Ανεξαρτήτως των ελέγχων του ΕΦΕΤ, οι υπάλληλοι του δήμου όπου εδρεύει η «σφραγισμένη εταιρεία» προχώρησαν, ύστερα από καταγγελία πολίτη, σε δεύτερο έλεγχο και εντόπισαν μια κρυφή αποθήκη στην οποία βρήκαν αποθηκευμένους και άλλους τόνους ακατάλληλου σουσαμιού, μέρος των οποίων είχε προμηθευτεί η αρτοβιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα. Σημειωτέον ότι το σουσάμι αποτελεί βασική ύλη για την παρασκευή πολλών προϊόντων- περιέχεται σε κουλουράκια, παστέλια, λουκούμια, ψωμιά κ.ά. Ακόμη χρησιμοποιείται για την παραγωγή σησαμελαίου και ταχινιού, τα οποία περιέχονται σε πολλά άλλα τρόφιμα. Ο συγκεκριμένος προμηθευτής δε εφοδίαζε από την αποθήκη του σειρά γνωστών εταιρειών σε όλη τη χώρα οι οποίες παρασκευάζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Ο φάκελος της υπόθεσης προωθείται από τον ΕΦΕΤ στο γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για επιβολή υψηλού προστίμου (σημειωτέον ότι ο Φορέας μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ως και 60.000 ευρώ). Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε και στη Δικαιοσύνη.
▅ Κομπίνες με γαλακτοκομικά
Μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον τομέα των τροφίμων ανακάλυψε ο ΕΦΕΤ σε γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας. Μάλιστα οι παρανομίες της εν λόγω εταιρείας μπορεί να επισύρουν συνολικό πρόστιμο- και για τα πέντε σοβαρά παραπτώματα που εντοπίστηκαν- ως και 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία προωθεί στο εξωτερικό και προϊόντα ΠΟΠ (Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Οπως είπαν μιλώντας στο «Βήμα» στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχεδόν όλα τα προϊόντα της εταιρείας τα οποία ελέχθησαν ήταν νοθευμένα. Με άλλα λόγια, η φέτα δεν ήταν φέτα αλλά απλό λευκό τυρί- ίδιο με αυτό που κάποτε διαφήμιζαν ως φέτα οι Δανοί, με αποτέλεσμα να προσφύγουμε στην ΕΕ για να κατοχυρώσουμε την αποκλειστικότητα της ονομασίας-, η γιαούρτη δεν ήταν γιαούρτη αλλά επιδόρπια, το φρέσκο γάλα που αναφερόταν ως συστατικό των προϊόντων ήταν στην πραγματικότητα γάλα σε σκόνη κτλ.
Σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών που χειρίζονται την υπόθεση, η εταιρεία έχει τη μορφή... Λερναίας Υδρας. Τα προϊόντα της κυκλοφορούν με δέκα διαφορετικές επωνυμίες. «Κλείνει η μία και ανοίγει αυτομάτως άλλη», λένε χαρακτηριστικά. Για τη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία έχουν ξεκινήσει παράλληλα άλλοι δύο έλεγχοι, μία από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων αλλά και άλλη μία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η εταιρεία είχε λάβει επιδοτήσεις από το Γ Δ ΚΠΣ. Στην περίπτωση που ο έλεγχος εντοπίσει «κομπίνες» και με τα κοινο- τικά χρήματα ο δρόμος οδηγεί αναγκαστικά σε αίτημα της ΕΕ για επιστροφή των κονδυλίων. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο γραφείο της κυρίας Μπατζελή για την επιβολή προστίμου. ▅ Φαγητά με σκουπίδια
Υπότροπο για δεύτερη φορά βρέθηκε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ στα βόρεια προ άστια της Αθήνας. Τον Ιούνιο του 2007 είχε επιβληθεί στο ίδιο κατάστημα πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ σήμερα προτείνεται από τον ΕΦΕΤ επιβολή προστίμου ύψους 70.000 ευρώ για παραπλάνηση καταναλωτών, απουσία ΗΑCCΡ (σύστημα το οποίο προσδιορίζει τους υγειονομικούς κινδύνους που επηρεάζουν την ασφάλεια των προϊόντων) και άδειας, καθώς και για ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και σε άλλα καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας σουπερμάρκετ έχουν επιβληθεί πρόστιμα από τον Φορέα για παρόμοια παραπτώματα. Ετοιμα φαγητά παρασκευαζόμενα σε άθλιες συνθήκες και τρόφιμα αποθηκευμένα σε αποθήκες βρώμικες, όπου ανάμεσα στα κιβώτια σωρεύονταν απορρίμματα κάθε είδους. Και σε κάποια ψυγεία ληγμένα και αλλοιωμένα προϊόντα, που, όπως δικαιολογούνταν στους ελεγκτές οι υπάλληλοι, τα είχαν βάλει στην άκρη για να τα αποσύρουν και ξεχάστηκαν...
▅ Φρέσκο... λάδι με ορυκτέλαια
Πρόστιμο 60.000 ευρώ επέβαλε ο ΕΦΕΤ σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ στα ράφια του οποίου βρέθηκαν, μήνες μετά το διατροφικό σκάνδαλο με τα ορυκτέλαια, ποσότητες «εμπλουτισμένου» ηλιελαίου. Στο συγκεκριμένο κατάστημα είχε επιβληθεί το 2008 από τον πρώηνυφυπουργόΑνάπτυξης κ. Γ. Βλάχο προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του για δύο εβδομάδες, επειδή επέμενε να διαθέτει τα μολυσμένα ηλιέλαια, ενώ ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο και όλες οι επιχειρήσεις της χώρας είχαν ενημερωθεί ότι πρέπει να αποσύρουν τις ύποπτες ποσότητες.
Το σκάνδαλο του νοθευμένου με ορυκτέλαιο ουκρανικού ηλιελαίου ξέσπασε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2008. Ο χειρισμός της υπόθεσης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές είχε τότε αναδείξει για άλλη μία φορά την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου τροφίμων στη χώρας μας. Την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών ελέγχου και τις ελλείψεις προσωπικού έχουν επισημάνει πολλάκις οι κοινοτικοί επιθεωρητές στις εκθέσεις τους για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα. Παρά τις ανεπάρκειες του συστήματος, υποτίθεται ότι τα λάδια τότε αποσύρθηκαν αλλά, όπως αποδεικνύεται τώρα, κυκλοφορούσαν για μήνες και μπορεί σε κάποιες επιχειρήσεις να κυκλοφορούν ακόμη.
Συζήτηση για το μέλλον του ΕΦΕΤ ζητούν οι υπάλληλοι
Και ενώ η κατάσταση στην αγορά μόνο ειδυλλιακή δεν είναι, δυόμισι μήνες μετά τις εκλογές ο Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤπεριμένει ακόμη την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠαΣοΚ για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση του Φορέα. Οπως αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του συλλόγου, «σήμερα,εννέα μήνες μετά την καταψήφισηαπό το ΠαΣοΚτης τροπολογίας για τη μεταφορά του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένουμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο υπουργείο, το οποίο θα έχει ως βασική πολιτική την προστασία των καταναλωτών».
Σύμφωνα με τους εργαζομένους στον ΕΦΕΤ, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμη δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους. Εκείνο που επιθυμούν- «με δεδομένη πλέον τη συστηματική προσπάθεια απαξίωσής του» όπως αναφέρουν οι ίδιοι- είναι μια απάντηση της κυρίας Μπατζελή στα εξής:
* Είναι πολιτικά αποδεκτό ο ΕΦΕΤ να παραμένει σε ένα υπουργείο το οποίο αρμοδιότητα έχει την άσκηση πολιτικής για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και ως εκ τούτου εξυπηρετεί συμφέροντα αντίθετα με αυτά που διασφαλίζουν ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου τροφίμων σχεδιασμένο για την προστασία του καταναλωτή;
* Υπάρχει σχεδιασμένη εθνική πολιτική για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων από το ΥΠΑΑΤ, όπως συμβαίνει στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
* Τι συμβαίνει με τα όσα έχουν διαπιστώσει οι κοινοτικοί ελεγκτές σχετικά με σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις στο έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων, το πρόγραμμα παρακολούθησης βρουκέλλωσης και φυματίωσης, τα κτηνιατρικά φάρμακα και υπολείμματα, τη μη εφαρμογή του κανονισμού για την υγιεινή των τροφίμων σε ό,τι αφορά τα σφαγεία, τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους και τις εισαγωγές ζωικών και φυτικών προϊόντων στα συνοριακά κέντρα ελέγχου (ΣΥΚΕ); ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ
«Απαρέγκλιτη η τήρηση των νόμων»
«Οι καταναλωτές δικαιούνται να τους παρέχονται εχέγγυα για την ασφάλεια των τροφίμων σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την προώθηση ενός σύγχρονου αγροδιατροφικού μοντέλου που παρέχει, εκτός από ασφαλή, ποιοτικά και διαφοροποιημένα προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό η ρύθμιση και εποπτεία της αγοράς θα παίξουν σημαντικό ρόλο», επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Κατερίνα Μπατζελή. Και αυτό σημαίνει ότι «η τήρηση της νομοθεσίας είναι απαρέγκλιτη». Οπως τονίζει, προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της οργάνωσης του ΕΦΕΤ ώστε να λειτουργεί ευέλικτα και αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τη διαχείριση των πολιτικών μας για τα τρόφιμα. Γι΄ αυτό, σύμφωνα με την υπουργό, έχει συσταθεί ήδη ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν, εκτός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των εμπλεκόμενων φορέων.
ΤΟ ΒΗΜΑ έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία των εταιρειών που κατηγορούνται για το διατροφικό σκάνδαλο.Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος αναμένει από τις αρμόδιες Αρχές να ανακοινώσουν επισήμως ονόματα και στοιχεία.

fimotro

Read more...

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τσιόδρας


Μπορεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό να ξεκίνησε χθες, τα «σπουδαία» όμως θα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ε.Ε. στα μέσα Ιανουαρίου. Σ' αυτό παρέπεμπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις επαφές που είχε σε Λονδίνο, Βερολίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι προκειμένου να πείσει τους ομολόγους του και τους θεσμικούς επενδυτές ότι το σχέδιο για την ελληνική οικονομία θα αποδώσει. Στο Σύμφωνο Σταθερότητας... ποντάρει η κυβέρνηση για να ανεβεί η αξιοπιστία της απέναντι και στους εταίρους και στις «αγορές», που υποδέχθηκαν με μεγάλες αμφιβολίες τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου.
Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, δίνοντας διαβεβαιώσεις για μέτρα, τα οποία δεν αναγγέλθηκαν δημοσίως (έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ το 2010 με πώληση ποσοστών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής, μείωση μισθών 4% με την περικοπή επιδομάτων).
Το πιο ουσιαστικό βήμα όμως θα γίνει με την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας, «το οποίο θα γεμίσει τα κενά κουτάκια που υπήρχαν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού», σύμφωνα με συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου. Το τι θα περιλαμβάνουν τα «κενά κουτάκια» θα αποφασιστεί στη διάρκεια των γιορτών και οι νέες ανακοινώσεις θα γίνουν «πακέτο» από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
*«Ο μόνος τρόπος να πείσουμε ότι το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό, είναι σε κάθε μέτρο να περιγράφεται συγκεκριμένα η απόδοση που θα έχει. Λέμε, π.χ., Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Πρέπει να λέμε τι έσοδα περιμένουμε», τονίζει ο συνομιλητής μας.
Η εξίσωση όμως δεν είναι καθόλου εύκολη και είναι σχεδόν απίθανο να λυθεί σε 2-3 εβδομάδες. «Δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε ποιοι οργανισμοί θα καταργηθούν και τι δαπάνες θα εξοικονομήσουμε από αυτό. Δεν μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε τα οικονομικά οφέλη από τη συγχώνευση στην τοπική αυτοδιοίκηση», προσθέτει.
Οι διεθνείς αξιολογήσεις
Ο φόβος είναι ότι στις Βρυξέλλες δεν θα γίνει δεκτό το σχέδιο και θα ζητηθούν τροποποιήσεις, οι οποίες θα αναγκάσουν σε πιο επώδυνα μέτρα. Μέχρι τότε αναμένονται κι αλλα δυσάρεστα από τον διεθνή περίγυρο.
*Η Moody's στην αξιολόγηση της αναμένεται να μας υποβαθμίζει όσον αφορά την πιστοληπτική μας ικανότητα. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δηλώνει ότι η αξιολόγηση αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από τις διεθνείς αγορές, παρ' όλα αυτά θα έχει πρόσθετες επιπτώσεις. «Εχουμε περάσει το μεγάλο μπαράζ και τώρα το κλίμα κατά της Ελλάδας βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Αυτό που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε είναι η ρευστότητα στην αγορά», προσθέτει εκφράζοντας το φόβο για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες της χώρας μας.
*Στο μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι «κλειδί» για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί είναι η ανταπόκριση του διοικητικού και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος κάθε άλλο παρά έτοιμος είναι να ανταποκριθεί στο βαρύ φορτίο που καλείται να σηκώσει. «Καλές οι κουβέντες του Παπανδρέου με τον Στίγκλιτς και τον Κρούγκμαν για την παγκόσμια οικονομία, όμως παράλληλα πρέπει να ξέρει πώς θα μαζέψει τον ΦΠΑ», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, που διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες πόσο σύντομα θα υλοποιηθούν αυτά που θα ψηφιστούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% στο τέλος του 2010.
*Το ίδιο πρόβλημα, ανταπόκρισης του μηχανισμού, φοβούνται στην κυβέρνηση και στον τομέα των δαπανών. Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Οικονομικών θα οριστεί σύσκεψη μία φορά το μήνα, με εκπρόσωπο που θα οριστεί από κάθε υπουργείο, ο οποίος θα δίνει λόγο για την ακριβή τήρηση του προϋπολογισμού με επίβλεψη του υφυπουργού Φ. Σαχινίδη.
Από την πρώτη στιγμή στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι θα υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις για τα νέα μέτρα. Θεωρούν όμως ότι είναι «διαχειρίσιμες» και πιστεύουν ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος θα παίξουν δυο σημαντικοί παράγοντες:
Α Η ενιαία φωνή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία.
Οι πρώτες διαφωνίες
Ηδη από την πρώτη στιγμή καταγράφηκαν διαφωνίες από τον Χρ. Παπουτσή, για το πάγωμα μισθών και από τη Λούκα Κατσέλη, για το αν πρέπει να ληφθούν τώρα πιο σκληρά μετρα άμεσης απόδοσης ή όχι. Ο Γ. Παπανδρέου κρίνει ότι πρέπει να στηριχθεί από όλους τους συναδέλφους του ο Γ. Παπακωνσταντίνου (ρεπορτάζ σελ. 6). Επίσης, μέσω συνεχών συζητήσεων γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν οι διαφωνίες μεταξύ υπουργών και η γκρίνια των βουλευτών.
Β Η συνολικότερη κυβερνητική εικόνα. Η αργοπορία και οι αστοχίες στο διορισμό γενικών γραμματέων, η παραίτηση Ρόβλια, οι τριβές στις σχέσεις υπουργών - υφυπουργών επιβαρύνουν το κλίμα. Επίσης, η κριτική από τους τραπεζίτες ότι πολλές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι γραφειοκρατικές και ανεφάρμοστες και η ενδοκυβερνητική γκρίνια για τον τρόπο χρηματοδότησης της εθελουσίας εξόδου στον ΟΛΠ άνοιξαν πρόσθετα μέτωπα σε μια στιγμή που υπάρχει ανάγκη να φαίνεται ότι η κυβέρνηση προχωράει συντεταγμένα στην υλοποίηση των στόχων της. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι όσο περνάει ο καιρός θα αντιμετωπίζονται οι δυσλειτουργίες, ενώ πολλοί στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης στον τομέα του συντονισμού.
*Με την ψήφιση του προϋπολογισμού την Τετάρτη το βράδυ ουσιαστικά κλείνει ο πρώτος κυβερνητικός κύκλος (των «100 ημερών»). Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα επιχειρήσει να δώσει ελπίδα αφιερώνοντας μεγάλο τμήμα της, παράλληλα με την δημοσιονομική εξυγίανση, στην ανάπτυξη.
Ο καινούριος κύκλος που ανοίγει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα μεγαλώσει την απόσταση από τους προεκλογικούς στόχους, ελπίζουν όμως στο μέγαρο Μαξίμου ότι η χώρα θα βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται κι ότι το διεθνές κλίμα από τα μέσα Ιανουαρίου θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα. Εστω κι αν γίνει ακόμα πιο θερμό στο εσωτερικό.

fimotro.

Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...


Οι 30 επόμενες ημέρες ενδεχομένως να είναι οι κρισιμότερες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, που λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο. Στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξειδικεύσει τα μέτρα που θα λάβει, να... καταθέσει το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και να πείσει τις αγορές για την πρόθεσή της να θέσει υπό έλεγχο έσοδα και δαπάνες. «Κι όσο το δυνατόν, το συντομότερο», είναι το μήνυμα που έστειλε την Παρασκευή το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του υποδιοικητή της Λουκά Παπαδήμου. Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζουν επίσης οι Βρυξέλλες, αλλά και οι μεγάλοι αξιολογητικοί οίκοι, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, η διαμόρφωση δύο αντιλήψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης ως προς τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση της κρίσης γίνεται ολοένα εμφανέστερη· και μάλιστα με τις όποιες στρεβλώσεις μπορεί να προκαλεί το συγκεκριμένο γεγονός σε αυτή την κρίσιμη, από κάθε άποψη, συγκυρία.


Read more...