Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Αντιδράσεις στην Τουρκία για δηλώσεις Βαρθολομαίου

«Αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες 2ης κατηγορίας», αλλά «προτιμούμε να μείνουμε εδώ έστω και σταυρωμένοι», φέρεται να δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο CBS, προκαλώντας αντιδράσεις στην Τουρκία.

«Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Από πηγές του Πατριαρχείου έγινε γνωστό ότι τα όσα εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία ως «δηλώσεις» του Πατριάρχη είναι οι ερωτήσεις και τα σχόλια ή τα συμπεράσματα του ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου που προετοίμασε το πρόγραμμα.

Η δικηγόρος Κezban Hatemi που έχει πολλές φορές αναλάβει ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία «δηλώσεις» που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές», είπε.

Ωστοσο, η δικηγόρος παρατηρεί ότι η «σταύρωση», που αποδίδεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος φέρει το όνομα «Σατρατζάμ Αλι Πασά», του οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε. «Εσεις δεν θα είσασταν στα «καρφιά», καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου;», δήλωσε στον τουρκικό Τύπο.

Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη περιέχεται στη συνέντευξη προς τον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης «είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

«Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας», επισήμανε ο κ. Δελαβέκουρας, «είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες».

«Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την κραυγή αγωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα όσα βαρύτατα καταγγέλλει στις γνωστές του δηλώσεις», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Η Τουρκία, πέραν των άλλων, πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές του τουρκικού κράτους, απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον σκεπτικισμό και τον προβληματισμό για το κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Στο μέτρο, που δείχνει να μην συμμορφώνεται, σε κρίσιμα θέματα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.




Watch CBS News Videos Online

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: