Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009

Μέχρι την Πέμπτη τα τέλη κυκλοφορίας

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται στις εφορίες από κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που επιθυμούν να προμηθευτούν το ειδικό σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2010, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος τους.

Η προθεσμία λήγει την προσεχή Πέμπτη
, τελευταία ημέρα του 2009. Οι ενδιαφερόμενοι μέχρι τότε μπορούν να προμηθευθούν το ειδικό σήμα από τις τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ. Μετά από αυτή την προθεσμία, τα σήματα θα διατίθενται αποκλειστικά από τις Εφορίες επί δύο, ωστόσο, επιβαρυμένο με το πρόστιμο.

Για την κατάθεση των πινακίδων
στις εφορίες απαιτείται αντίγραφο του Ε9 που να αποδεικνύει ότι ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ έχει υπό την κυριότητά του ιδιόκτητο περιφραγμένο χώρο, όπου έχει σταθμεύσει το αυτοκίνητο, όσο καιρό οι πινακίδες βρίσκονται στην εφορία. Απαιτείται, επίσης, να έχει εξοφληθεί το σύνολο των προηγούμενων τελών κυκλοφορίας.

Οι τράπεζες από τις οποίες διατίθενται τα σήματα είναι:
Εθνική, Αlpha, Πειραιώς, Αγροτική, Εμπορική, Eurobank, Citibank, Marfin, Κύπρου, Γενική, Millenium, Attica, Aspis, Probank, Proton, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Παγκρήτια και οι Συνεταιριστικές Αχαΐας, Δράμας, Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Εύβοιας, Ηπείρου, Καρδίτσας, Πελοποννήσου, Λαμίας, Λέσβου-Λήμνου, Πιερίας, Σερρών και Χανίων.

Με διευκρινιστική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών
επισημαίνει ότι "για τη διάθεση των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας έτους 2010, ως ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων, είναι το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος στην Ελλάδα, το οποίο αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, ανεξαρτήτως τυχόν άλλης προγενέστερης χρονικής αναφοράς επάνω στην άδεια".
nooz.gr


Read more...

Παπανδρέου: "Η Υγεία είναι προτεραιότητα"

"Όπως είχαμε δεσμευθεί, για μας η Κοινωνική Πρόνοια και η Υγεία είναι προτεραιότητα, και ήδη παραδίδουμε 77 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία ώστε να μπορεί να αναβαθμιστεί η Δημόσια Υγεία", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "στόχος για την επόμενη χρονιά είναι η πλήρωση κενών θέσεων στα νοσοκομεία, με την εκπλήρωση της δέσμευσης για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 γιατρών και τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών".

Η πρόεδρος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο επέδωσε στον κ. Παπανδρέου ψήφισμα σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού και τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου. "Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να λύσουμε τα προβλήματα" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τον Γ. Παπανδρέου συνόδευσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις εκ μέρους της ΝΔ προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του κόμματος Μάριος Σαλμάς, δήλωσε: "Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο, ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι αποφεύγει την αλήθεια".

"Σκόπιμα απέκρυψε ότι οι προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να ανοίξουν τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (είτε 60 που ανακοίνωσε πριν 4 ημέρες στη Βουλή, είτε 77 που ανακοίνωσε σήμερα) είχαν σχεδιαστεί, προκηρυχθεί και εγκριθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο ισχύει και για τους 2.000 ιατρούς κλάδου ΕΣΥ - και όχι 1000 που σήμερα ανακοίνωσε - αλλά και για τις 2600 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που άμεσα θα προκηρυχθούν" υποστήριξε.

"Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα αναμένουμε να υλοποιηθούν οι σημερινές εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού" σημείωσε ο κ. Σαλμάς.

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Κρύβει όμως επιμελώς αν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή για ελαστικές μορφές εργασίας, όπως συνέβη με τις πρόσφατες προσλήψεις για τα 77 κρεβάτια ΜΕΘ που υπερηφανεύεται ότι μόλις άνοιξε.

Αυτές οι ΜΕΘ δεν λειτουργούν με μισθωτούς των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά με «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους με εργολάβο το ΚΕΕΛΠΝΟ, που τους έχει προσλάβει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «μπλοκάκια», ως ελευθέρους επαγγελματίες" καταγγέλλει το ΚΚΕ.

"Όμως και αυτές οι προσλήψεις που εξήγγειλε αποτελούν κοροϊδία. Είναι σταγόνα στον ωκεανό ακόμα και με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων, όπου, χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις, οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι πάνω από 25.000, ενώ του ιατρικού πάνω από 3000" αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του κόμματος.
nooz.gr


Read more...

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ...


Ισχυρότατος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγο μετά τις 11.00 μμ στο επταόροφο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής και Εθνικής Τράπεζας στη συμβολή των οδών Συγγρού και Γαλαξία στην περιοχή του Νέου Κόσμου. Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη καθώς όχι μόνο περίοικοι αλλά και κάτοικοι του κέντρου των Αθηνών κατατρομοκρατήθηκαν από τον εκκωφαντικό κρότο. Γύρω στις 10.45, άγνωστος... τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και προειδοποίησε ότι σε 15 λεπτά επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο συγκεκριμένο σημείο. Από την έκρηξη προκλήθηκε μικρή πυρκαγιά, οι ζημιές όμως είναι μεγάλες καθώς το ισόγειο του κτιρίου όπου στεγαζόταν το υποκατάστημα της τράπεζας έχει ολοσχερώς καταστραφεί. Επι τόπου έσπευσαν αμέσως δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής ενώ η περιοχή παρέμενε για πολλή ώρα μετά τις 00.30 αποκλεισμένη. Κλειστά ήταν επίσης τα ρεύματα ανόδου και καθόδου της λεωφόρου Συγγρού.
fimotro


Read more...

ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΦΜΑΠ ΓΙΑ ΕΧΟΝΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


«Ναι» στη διεύρυνση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα με αποδείξεις, την καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες και τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, λέει η πλειονότητα όσων κατακλύζουν το Διαδίκτυο στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Παράλληλα, καταγράφονται...
αντιδράσεις για τα νέα αυξημένα πράσινα τέλη στα Ι.Χ., ανησυχία για ενδεχόμενη φορολόγηση των καταθέσεων, οργή για τα παραθυράκια του συστήματος που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή και προβληματισμός κατά πόσο θα φέρει αποτελέσματα ενδεχόμενη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών στο Διαδίκτυο όπως μελετά η κυβέρνηση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η ενότητα που αφορά τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπου πολλοί φορολογούμενοι εισηγούνται την κατάργηση ειδικών καθεστώτων φορολόγησης των ενοικίων ιερών μονών, ναών και κοινωφελών ιδρυμάτων.
Πάνω από 6.000 φορολογούμενοι
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος αναρτήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα www.opengov.gr και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των φορολογουμένων. Ήδη μέχρι χθες πάνω από 6.000 φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν με σχόλια και προτάσεις που υπέβαλαν στην ιστοσελίδα, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων δεν έλειψαν οι δημοσιεύσεις. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των πολιτών, πρόκειται για σοβαρές προτάσεις οι οποίες θα ληφθούν υπ΄ όψιν στον διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος» λένε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου προετοιμάζεται η συγκρότηση των ομάδων εργασίας των κοινωνικών φορέων εντός της εβδομάδας, ίσως και σήμερα.
Κερδίζουν έδαφος οι αποδείξεις
Θετική υποδοχή βρίσκουν οι προθέσεις της κυβέρνησης να διευρυνθούν οι εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα με τη συλλογή αποδείξεων, παρότι δεν λείπουν οι ενστάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο, το οποίο είναι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Η πλειονότητα των φορολογουμένων θεωρεί ότι η παροχή φοροκινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων θα προκαλέσει μείωση της φοροδιαφυγής. Θετικά άλλωστε βλέπει το μέτρο και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, που εκτιμά ότι θα συμβάλει στην τόνωση της «επίσημης» αγοράς εις βάρος του παρεμπορίου. Αρκετοί είναι πάντως οι φορολογούμενοι που επισημαίνουν ότι για τα χαμηλά εισοδήματα ενδεχόμενη σύνδεση του αφορολογήτου με το ύψος ποσού των αποδείξεων δαπανών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, αφού οι δαπάνες ίσα ίσα που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και κυρίως τις αγορές από σούπερ μάρκετ».
e-δηλώσεις αλλά με απλές φόρμες
Θετικά αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι και την κατάργηση των «χάρτινων» δηλώσεων με αποκλειστική χρήση της ηλεκτρονικής οδού για την υποβολή τους, επισημαίνεται όμως ότι οι νέες φόρμες δηλώσεων πρέπει να είναι απλές ώστε να μπορεί να τις συμπληρώσει κάθε φορολογούμενος χωρίς να χρειάζεται να προστρέξει σε λογιστές. Αντίθετα, μοιρασμένη φαίνεται η κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιούνται τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών στο Διαδίκτυο, όπως και για το ενδεχόμενο να γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών οι εμπορικές συναλλαγές πάνω από ένα όριο ποσού. Τα προσωπικά δεδομένα και η καχυποψία για τη χρήση των στοιχείων από τις τράπεζες αποτελούν βασικό παράγοντα προβληματισμού, ενώ οι φορολίστες των ελεύθερων επαγγελματιών στο Διαδίκτυο θεωρείται ότι δεν θα αποφέρουν τίποτα περισσότερο από εντυπώσεις.
Όσον αφορά την ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, το οικονομικό επιτελείο δέχεται πληθώρα προτάσεων ακόμα και για καθιέρωση συντελεστών που θα αρχίζουν από 5% και θα φτάνουν έως και 45%. Επισημάνσεις όμως και η αναγκαιότητα δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.
ΦΜΑΠ μόνο για τους μεγάλους
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ενότητα που αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Η επικρατούσα άποψη των φορολογουμένων που μετέχουν στη διαβούλευση είναι πως ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πρέπει να επιβληθεί σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Άδικο θεωρείται από πολλούς το ισχύον καθεστώς της απαλλαγής πρώτης κατοικίας με κριτήριο μόνο τα τετραγωνικά μέτρα (έως 200 τ.μ.).
fimotro


Read more...