Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Σε 16.885 δικαιούχους Την Τετάρτη η καταβολή του «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος»


Την Τετάρτη η καταβολή του «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος»
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 16.885 δικαιούχων του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» το ποσό των 4.697.469,88.

Σήμερα, Τρίτη, ενεργοποιήθηκε για έκτη φορά η Κάρτα Αλληλεγγύης για 145.330 δικαιούχους. Επίσης σήμερα έγινε η τέταρτη καταβολή του Επιδόματος Ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της Ανθρωπιστικής Κρίσης των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί (σε 19.443 λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων).

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη». Τσίπρας για σύμφωνο συμβίωσης: Κλείνει ένα κύκλος οπισθοδρόμησης


Από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του συμφώνου συμβίωσης «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος», «ένας κύκλος αρνήσεως και περιθωριοποίησης χιλιάδων συμπολιτών μας» και ανοίγει ένας κύκλος ισονομίας και αξιοπρέπειας» δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «σημαντική για τα ανθρώπινα δικαιώματα», καθώς αναγνωρίζεται η δυνατότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να συμβιώσουν και «να πορευθούν στην ζωή όπως εκείνοι νομίζουν ότι τους αξίζει, να έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στο θάνατο».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως για τη σημερινή ημέρα δεν αρμόζουν πανηγυρισμοί αλλά συγγνώμη στους πολίτες που μέχρι σήμερα στερούνταν ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν άλλοι πολίτες σε χώρες με προηγμένα νομικά καθεστώτα, και ιδίως το δικαίωμα «να σταθούν ισότιμα στον ανθρώπινο πόνο απέναντι στο νόμο».
«Ανοίγει ένας νέος κύκλος ισονομίας και αξιοπρέπειας για όλους ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού σε αντιδιαστολή με τους ελάχιστους κήρυκες του φόβου και της μισαλλοδοξίας» είπε ο κ. Τσίπρας.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο συγκεκριμένος νόμος ήρθε με καθυστέρηση πολλών ετών στη χώρα μας και με καθυστέρηση πολλών μηνών σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο το σύμφωνο συμβίωσης αποτελούσε προεκλογική δέσμευση. Χαρακτήρισε δε την ψήφισή του «ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη».
«Με την ψήφιση θα αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας. Η νομική αναγνώριση της σχέσης των ομόφυλων θα λύσει πολλά προβλήματα περιουσιακά, ασφάλισης και φορολογίας», εξήγησε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, τον ρατσισμό και τον φασισμό που μολύνει την κοινωνία μας».
Και κάλεσε σε «συστράτευση δυνάμεων και κοινωνικών κινημάτων, διαρκή εγρήγορση και πολιτικό θάρρος για να μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι να κυριαρχήσει, για να κερδίζει κάθε μέρα η Δημοκρατία». «Ανοίγουμε δρόμους και αυτοί θα δώσουν την δυνατότητα για νέους αγώνες», κατέληξε.
«Ιστορικό βήμα η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους»

Νωρίτερα, ιστορικό βήμα αλλά και κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό για την ευρύτερη περιοχή και την αλληλεγγύη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αναγνώριση σήμερα από τη Βουλή, του παλαιστινιακού κράτους.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης σε μια μακροχρόνια φιλία, τόνισε ότι η χώρα μας θα επιδιώξει να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή και επεσήμανε την ανάγκη διεθνούς κινητοποίησης.
«Η βία κατά ενός ολόκληρου λαού δεν μπορούν να είναι αποδεκτά. Η σημερινή συνεδρίαση είναι μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Η ελληνική κυβέρνηση διακηρύσσει την ανάγκη για διεθνή κινητοποίηση και συνεργασία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την «Ανατολική Ιερουσαλήμ». ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνεπής στο ραντεβού της με τον Πειραιά η Cosco...


Συνεπής στο ραντεβού της με τον Πειραιά η Cosco

Συνεπής στο ραντεβού της, με τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της διαχειρίστριας του λιμανιού του Πειραιά ΟΛΠ ΑΕ αλλά και τις...
προσδοκίες της αγοράς, η κινεζική Cosco κατέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας προσφορά για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εισηγμένης.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που προχωράει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καθώς τόσο τα περιφερειακά αεροδρόμια όσο και άλλοι διαγωνισμοί όπως του Αστέρα έχουν προτιμητέο επενδυτή που έχει ανακηρυχτεί από την προηγούμενη διοίκηση/εις του ΤΑΙΠΕΔ και επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Συγκεντρώνει έτσι την προσοχή του συνόλου της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας –αλλά και των δανειστών- τόσο για τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται όσο και για το ενδιαφέρον και τίμημα που τελικά προσέλκυσε. Υπό αυτό το πρίσμα ουδείς έγινε σοφότερος εχθές…

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την Cosco να είναι και η μόνη εκ των υποψηφίων που συμμετέχουν στην β’ φάση του διαγωνισμού η οποία κατέθεσε προσφορά. Κάτι όμως που το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου που διενεργεί τον διαγωνισμό αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αναβάλλοντας τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις στις 12 Ιανουαρίου. Μια κίνηση που αιφνιδίασε όμως την αγορά και τροφοδοτεί έντονη σεναριολογία από τη Δευτέρα το απόγευμα οπότε και εξέπνευσε η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Όπως όμως προκαλεί και εκνευρισμό στην κινεζική πλευρά, όπως πληροφορείται το Capital.gr, καθώς η πράγματι ασυνήθιστη στάση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ ερμηνεύεται εν ολίγοις ως αδόκιμη διαπραγματευτική τακτική.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

capital.gr

Read more...

Ανακαλείται ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία...


Ανακαλείται ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία
Διπλωματικό επεισόδιο με αδιευκρίνιστες συνέπειες προκλήθηκε μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας σε βάρος της Ελλάδας. Το...
τελευταίο διάστημα, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. Μάλιστα ο κ. Ζέμαν δήλωσε προκλητικά ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ». 

Αντιδρώντας στις πρωτοφανείς δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, την προηγούμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε τα εξής: «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Η ελληνική διπλωματία έδωσε με τον τρόπο αυτό περιθώριο τεσσάρων ημερών στην τσεχική πλευρά να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν. Επειδή όμως η Πράγα αποφάσισε να επιμείνει στην σκληρή γραμμή εναντίον της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο επόμενο βήμα προκειμένου να κάνει σαφή την αντίδραση αλλά και την δυσφορία της στις άτοπες δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ελήφθη η απόφαση να κληθεί για διαβουλεύσεις στην Αθήνα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία πρέσβυς Παναγιώτης Σαρρής.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της στην Τσεχία. Απάντηση στο ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να δοθεί. Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι είναι θέμα της τσεχικής πλευράς να διορθώσει τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ζέμαν και να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας. 

Για να γίνει σαφής η βαρύτητα της κίνησης να επιδοθεί κλήση για διαβουλεύσεις στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Πράγα επισημαίνεται ότι αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από την τουρκική πλευρά μετά την επίθεση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» στις 31 Μαϊου του 2010. 

Read more...

Στη δικαιοσύνη παραπέμπεται -και επίσημα- ο Χαρδούβελης...


Γκίκας Χαρδούβελης ...για την μη υποβολή πόθεν έσχες. 
-Καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό δύο βουλευτών και ενός πρώην υπουργού...

Στη δικαιοσύνη παρέπεμψε η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος κατηγορείται ότι την περίοδο 2011-2012 δεν υπέβαλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, αν και τυπικώς ήταν...
υποχρεωμένος να το πράξει. Την περίοδο εκείνη ο κ. Χαρδούβελης ήταν διευθυντής στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. 

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης μέλη της επιτροπής έλεγαν ότι ο φάκελος αναμένεται να παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη καθώς την περίοδο 2011 – 2012 ο κ. Χαρδούβελης δεν είχε υποβάλει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αν και ήταν υποχρεωμένος. 

Να σημειωθεί ότι την εξέταση είχε ζητήσει με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του στις 20-1-2015 ο πρώην προϊστάμενος για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης καθώς μετά από έρευνα προέκυψε οτι:

- Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

- Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.


Καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό δύο βουλευτών και ενός πρώην υπουργού

Πέραν αυτού, τα μέλη της επιτροπής ενέκριναν την δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του 2013 (χρήση 2012). Τα πόθεν έσχες έχουν ήδη διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του κοινοβουλίου για να σκαναριστούν και η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα εξετάσει καταγγελίες για πλουτισμό δύο εν ενεργεία βουλευτών και ενός πρώην υπουργού. 

Read more...

Οι ποινικές διώξεις στον Εμφύλιο...


Εγγραφα για τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του Νίκου Ζαχαριάδη
Ο εμφύλιος πόλεμος, για ορισμένους, ξεκίνησε τη νύχτα 30 προς 31 Μαρτίου του 1946, όταν ομάδα ανταρτών επιτέθηκε στη δύναμη Χωροφυλακής που έδρευε στο Λιτόχωρο.

Η άποψη του ΚΚΕ και της Αριστεράς λέει πως...
ο εμφύλιος πόλεμος είχε ξεκινήσει μονόπλευρα μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, τον Φεβρουάριο του 1945, οπότε και ξεδιπλώθηκε ένα τεράστιο πογκρόμ λευκής τρομοκρατίας εναντίον των ΕΑΜιτών, των κομμουνιστών και των αριστερών πολιτών από τους αντιπάλους τους.

Για την Αριστερά ο εμφύλιος πόλεμος και από τις δύο πλευρές αρχίζει επίσημα τον Οκτώβριο του 1946 όταν ενοποιούνται οι αντάρτικες ομάδες και δημιουργείται ενιαίο αντάρτικο αρχηγείο.

Δηλαδή όταν εμφανίζεται συγκροτημένος αντάρτικος στρατός που στη συνέχεια πήρε την ονομασία Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι από τα μέσα του 1946 το ΚΚΕ βρίσκεται σε κατάσταση ημιπαρανομίας, η οποία θα διαρκέσει ώς τις 27 Δεκεμβρίου του 1947 που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» ο Α.Ν. 509 και όλες οι ΕΑΜικές οργανώσεις και το ΚΚΕ τέθηκαν και τυπικά εκτός νόμου.Το ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση Πανωλιάσκου (07-06-1947)

Το ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση Πανωλιάσκου (07-06-1947) | 


Αν και δικαστικές διώξεις σε βάρος του Ν. Ζαχαριάδη γίνονται -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής- σε όλη τη διάρκεια της μεταβαρκιζιανής περιόδου, στον ποινικό του φάκελο στην Ασφάλεια υπάρχουν εντάλματα σύλληψης από τον Ιούνιο του 1947. Δεν γνωρίζουμε αν το προηγούμενο διάστημα (προ του Ιουνίου του 1947) οι δικαστικές διώξεις συνοδεύονταν κι από εντολή σύλληψης. Πιθανότατα όχι.
Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από τα μέσα του 1947 ο εμφύλιος πόλεμος γίνεται οξύτερος και οι αρχές αντιλαμβάνονται πως ο Ζαχαριάδης έχει περάσει στην παρανομία ή εντός Ελλάδας ή έχοντας διαφύγει στο εξωτερικό. Η αφορμή για τέτοια συμπεράσματα δόθηκε τον Μάιο το 1947, όταν ο ηγέτης του ΚΚΕ δεν παρουσιάστηκε σε δίκη η οποία γίνεται σε βάρος του ύστερα από μήνυση του Ναπολέοντα Ζέρβα. Για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε εκτενέστερα στη συνέχεια.

Το πρώτο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Νίκου Ζαχαριάδη -που υπάρχει στον ποινικό του φάκελο- φέρει ημερομηνία 7-6-1947. Εχει εκδοθεί από τον ανακριτή του 4ου Τμήματος του Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Το ένταλμα του ανακριτή αναπαρήγαγε δύο ημέρες αργότερα η Υποδιεύθυνση της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών (ΥΓΑΑ).

Στα δύο εντάλματα ζητείται και η σύλληψη του Μ. Πορφυρογένη, μέλους τότε της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Και οι δύο κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στον φόνο του Κώστα Πανωλιάσκου, γνωστού Χίτη, συνεργάτη των Γερμανών στα χρόνια της Κατοχής και πρωταγωνιστή στη λευκή τρομοκρατία στην πρωτεύουσα μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας.

Για την Ιστορία, αναφέρουμε ότι ο Κ. Πανωλιάσκος τραυματίστηκε από τρία άτομα -«από ανθρώπους του σιναφιού του» έγραψε ο “Ριζοσπάστης”- στις 8-7-1946. Λίγες ημέρες μετά απεβίωσε και στην κηδεία του (15-7-1946) παρέλασε όλος ο συρφετός του δωσιλογισμού.

Δεύτερο ένταλμα σύλληψης του ηγέτη του ΚΚΕ εκδίδεται στις 28-6-1947 από την ΥΓΑΑ σε εκτέλεση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του (3 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή ενός εκατ. δρχ.) για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου σε βάρος του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Στις 4-7-1947 ο διοικητής της υπηρεσίας καταδιωκτικών της ΥΓΑΑ, Θ. Ρακιντζής, εκδίδει εντολή «προς τας ανωτέρας διοικήσεις Χωροφυλακής» όλης της Ελλάδας με την οποία ζητάει την αναζήτηση και σύλληψη των Ζαχαριάδη και Πορφυρογένη για τις υποθέσεις Πανωλιάσκου και Ζέρβα. «Να παρακαλέσωμεν- γράφει- όπως εκδόσητε ευρείας αναζητήσεις διά την ανακάλυψιν και σύλληψιν των διωκόμενων, γνωρίζοντες ημίν εν καιρώ».

Στις 18-7-1947 από το Εκτακτο Στρατοδικείο Κορίνθου εκδίδεται ένταλμα σύλληψης του Ν. Ζαχαριάδη για κατάρτιση ομάδας, κατοχή πολεμικού υλικού κ.λπ. Το ένταλμα αυτό επαναλαμβάνεται από την ΥΓΑΑ στις 12-9-1947 όπου οι κατηγορίες που αναφέρονται είναι: παράνομη στρατολογία, κατάρτιση ομάδας, κατοχή πολεμικών όπλων.

Στις 12-9-1947 εκδίδεται από την ΥΓΑΑ ένταλμα σύλληψης του Ν. Ζαχαριάδη για εξύβριση, διά του Τύπου, του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Το ένταλμα αυτό εκδόθηκε σε εκτέλεση αντίστοιχου εντάλματος της 4-9-1947 του ανακριτή του 11ου Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών. Για την υπόθεση αυτή θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Στις 22-9-1947 υπάρχει άλλο ένταλμα σύλληψης του Ν. Ζαχαριάδη από την ΥΓΑΑ - σε εκτέλεση καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών (7 μήνες φυλάκιση και 200.000 δρχ. πρόστιμο- για παράβαση του νόμου 5060 του 1931 «Περί Τύπου...».

Στις 22-10-1947 από τον ανακριτή του 6ου Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών εκδίδεται ένταλμα σύλληψης του Ν. Ζαχαριάδη για παράβαση του πρώτου άρθρου του Γ’ ψηφίσματος/1946. Το ένταλμα αυτό αναπαρήγαγε στις 11-11-1947 η ΥΓΑΑ. Παρόμοιο ένταλμα σύλληψης εκδίδεται στις 16-6-1949 από τον εισηγητή του Εκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών.

Επίσης σε βάρος του Ν. Ζαχαριάδη για παράβαση του Γ’ Ψηφίσματος βγήκε κατασχετήριο, προφανώς περιουσιακών στοιχείων, στις 9-7-1949. Αλλο κατασχετήριο, σε εκτέλεση απόφασης του 7ου Τμήματος του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών, διαβιβάστηκε από την ΥΓΑΑ στις 13-6-1952.Το ένταλμα σύλληψης για παράβαση του Γ’ Ψηφίσματος (16-06-1949)

Το ένταλμα σύλληψης για παράβαση του Γ’ Ψηφίσματος (16-06-1949) | 

Το Γ’ Ψήφισμα ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 18 Ιουνίου του 1946. Η πλήρης ονομασία του ήταν «Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότητα του κράτους».
Με την ψήφισή του το ΚΚΕ ήταν νόμιμο μόνο τυπικά. Στο πρώτο άρθρο του Ψηφίσματος προβλεπόταν η ποινή του θανάτου για οποιονδήποτε είχε σκοπό «να αποσπάση εν μέρος εκ του όλου της Επικρατείας ή να ευκολύνη τα προς τούτο το τέλος τείνοντα σχέδια συνόμωσεν ή διήγειρε εις στάσιν ή συνεννοήθη με ξένους ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας ή έλαβε μετοχήν εις τοιαύτας προδοτικάς ενώσεις».

Τρεις μόλις μέρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή του Γ’ Ψηφίσματος συγκροτήθηκαν τα πρώτα έντεκα έκτακτα στρατοδικεία στη Θεσσαλονίκη, στα Γιαννιτσά, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη, στα Γιάννενα, στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και στη Λάρισα, των οποίων οι αποφάσεις ήσαν τελεσίδικες. Σε λίγο άρχισαν και οι εκτελέσεις.

Στις 10-9-1948 ο Νίκος Ζαχαριάδης ως αρθρογράφος και ο Μανώλης Γλέζος ως αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» με εντολή του βασιλικού επιτρόπου του Εκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών παραπέμφθηκαν σε δίκη, μεταξύ άλλων για τη δημοσίευση στον «Ριζοσπάστη» στις 8-10-1947 άρθρου του πρώτου με τίτλο «Υπερ Βωμών και Εστιών».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ

πηγη efsyn.gr

Read more...

Νέα επίθεση Νταβούτογλου σε Ρωσία...


Νέα επίθεση Νταβούτογλου σε Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε σήμερα την επίθεση στη συριακή πόλη Ιντλίμπ το Σαββατοκύριακο, η οποία πιστεύεται ότι...
πραγματοποιήθηκε από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, και δήλωσε ότι η Συρία δεν θα αποτελέσει μέρος των «ρωσικών ιμπεριαλιστικών στόχων».

Σε αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι στο κέντρο της πόλης Ιντλίμπ που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία την Κυριακή, σύμφωνα με διασώστες και κατοίκους της περιοχής.

Η Τουρκία, η οποία ζητεί εδώ και καιρό την απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ από την εξουσία, είναι ιδιαίτερα επικριτική για τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή. Η Μόσχα είναι παλιός σύμμαχος του Άσαντ.

«Το συριακό έδαφος δεν είναι ούτε θα είναι μέρος των ρωσικών ιμπεριαλιστικών στόχων», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας του ομιλίας, ο Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η υποστήριξη με στρατιωτική εκπαίδευση και εξοπλισμό στο Ιράκ θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί η πόλη της Μοσούλης.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ συνεχίζονται και η Άγκυρα εμμένει στα αιτήματά της για την καταβολή αποζημιώσεων και την «άρση των περιορισμών» στη Γάζα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Οι άλλοτε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας επιδεινώθηκαν σοβαρά το 2010, όταν ισραηλινοί κομάντος εισέβαλαν σε πλοίο νηοπομπής που ήθελε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και σκότωσαν δέκα τούρκους ακτιβιστές.

O Νταβούτογλου επέκρινε επίσης την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα του σημαντικότερου κούρδου πολιτικού ηγέτη της Τουρκίας, μεσούσης της τουρκο-ρωσικής διπλωματικής κρίσης την οποία προκάλεσε η κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

«Μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν αλλά διερωτάται κανείς γιατί οι άνθρωποι του HDP (του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) ταξιδεύουν τώρα στη Ρωσία, με την οποία διανύουμε μια κρίση και όχι πριν από δύο μήνες», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Ο αρχηγός του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ένας από τους μεγαλύτερους αντίπαλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα αύριο, ακριβώς ένα μήνα μετά τη συντριβή του ρωσικού βομβαρδιστικού στα συριακά σύνορα στις 24 Νοεμβρίου.

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται με όλους αυτούς που έχουν μια διένεξη με την Τουρκία», τόνισε ο Νταβούτογλου πριν κατηγορήσει για μια ακόμη φορά τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει στη Συρία κυρίως «τους αμάχους και τη μετροπαθή αντιπολίτευση».

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία τούρκου πολιτικού μετά το περιστατικό αυτό. Έπειτα από αυτό, η Μόσχα ανακοίνωσε πολλά μέτρα οικονομικών αντιποίνων. Η Τουρκία από την πλευρά της ενέτεινε τις εκκλήσεις για εκτόνωση της κατάστασης.

Το HDP προτίθεται να ανοίξει το 2016 γραφείο στη Μόσχα και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος.

Read more...

Νέα προθεσμία για τα ΚΤΕΟ...


ÕÐ. ÌÅÔ. ÌÉ×ÁËÇÓ ËÉÁÐÇÓ ÓÔÏ ÍÅÏ ÊÔÅÏ ÉÙÁÍÍÉÍÁ.

Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, δίνει προθεσμία ως...
31.12.2015 στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ να το πράξουν για να μην επιβαρυνθούν με το πρόστιμο 150 ευρώ.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά την προθεσμία αυτή σε όσους εντοπίζονται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων να μην έχουν περάσει από τον τεχνικό έλεγχο το όχημά τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Η απόφαση προβλέπει το πρόστιμο δεν θα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των εγγεγραμμένων στην Ελλάδα οχημάτων για τα οποία έως και ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015, δηλαδή έως και την 14η Σεπτεμβρίου 2015, θα έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από την καταληκτική ημερομηνία διενέργειας τεχνικού ελέγχου, εφόσον προσκομίσουν αυτά σε ΚΤΕΟ για τη διενέργεια περιοδικού ελέγχου μέχρι και τις 31.12.2015.

Read more...

Πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ...



Την έγκριση εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ESM σε σημερινή του συνεδρίαση.
Νωρίτερα, η...
αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων. Όπως ανέφερε, η έκθεση των θεσμών βρίσκεται τώρα στα χέρια του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί «σύντομα» για να αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου που εκκρεμεί.


Read more...

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της ΝΔ...


Αυτά είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας

Αντίστροφη μέτρηση στη Νέα Δημοκρατία για την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, προκειμένου να βγουν τα τελικά αποτελέσματα για τα ποσοστά που πήραν οι...
τέσσερις υποψήφιοι του πρώτοι γύρου στις εκλογές της Κυριακής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λαμβάνει μέχρι αυτή την ώρα 40,2%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28,2%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 20,4% και ο Άδωνις Γεωργιάδης 11,01%.

newpost.gr

Read more...