Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

«Ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη». Τσίπρας για σύμφωνο συμβίωσης: Κλείνει ένα κύκλος οπισθοδρόμησης


Από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του συμφώνου συμβίωσης «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος», «ένας κύκλος αρνήσεως και περιθωριοποίησης χιλιάδων συμπολιτών μας» και ανοίγει ένας κύκλος ισονομίας και αξιοπρέπειας» δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «σημαντική για τα ανθρώπινα δικαιώματα», καθώς αναγνωρίζεται η δυνατότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να συμβιώσουν και «να πορευθούν στην ζωή όπως εκείνοι νομίζουν ότι τους αξίζει, να έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στο θάνατο».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως για τη σημερινή ημέρα δεν αρμόζουν πανηγυρισμοί αλλά συγγνώμη στους πολίτες που μέχρι σήμερα στερούνταν ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν άλλοι πολίτες σε χώρες με προηγμένα νομικά καθεστώτα, και ιδίως το δικαίωμα «να σταθούν ισότιμα στον ανθρώπινο πόνο απέναντι στο νόμο».
«Ανοίγει ένας νέος κύκλος ισονομίας και αξιοπρέπειας για όλους ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού σε αντιδιαστολή με τους ελάχιστους κήρυκες του φόβου και της μισαλλοδοξίας» είπε ο κ. Τσίπρας.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο συγκεκριμένος νόμος ήρθε με καθυστέρηση πολλών ετών στη χώρα μας και με καθυστέρηση πολλών μηνών σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο το σύμφωνο συμβίωσης αποτελούσε προεκλογική δέσμευση. Χαρακτήρισε δε την ψήφισή του «ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη».
«Με την ψήφιση θα αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας. Η νομική αναγνώριση της σχέσης των ομόφυλων θα λύσει πολλά προβλήματα περιουσιακά, ασφάλισης και φορολογίας», εξήγησε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, τον ρατσισμό και τον φασισμό που μολύνει την κοινωνία μας».
Και κάλεσε σε «συστράτευση δυνάμεων και κοινωνικών κινημάτων, διαρκή εγρήγορση και πολιτικό θάρρος για να μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι να κυριαρχήσει, για να κερδίζει κάθε μέρα η Δημοκρατία». «Ανοίγουμε δρόμους και αυτοί θα δώσουν την δυνατότητα για νέους αγώνες», κατέληξε.
«Ιστορικό βήμα η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους»

Νωρίτερα, ιστορικό βήμα αλλά και κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό για την ευρύτερη περιοχή και την αλληλεγγύη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αναγνώριση σήμερα από τη Βουλή, του παλαιστινιακού κράτους.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης σε μια μακροχρόνια φιλία, τόνισε ότι η χώρα μας θα επιδιώξει να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή και επεσήμανε την ανάγκη διεθνούς κινητοποίησης.
«Η βία κατά ενός ολόκληρου λαού δεν μπορούν να είναι αποδεκτά. Η σημερινή συνεδρίαση είναι μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Η ελληνική κυβέρνηση διακηρύσσει την ανάγκη για διεθνή κινητοποίηση και συνεργασία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την «Ανατολική Ιερουσαλήμ». ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: