Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

«Χ» στη Νέα Σμύρνη «Διπλό» του ΠΑΟΚ με ανατροπή, νίκες για ΠΑΟ, Λεβαδειακό


«Διπλό» του ΠΑΟΚ με ανατροπή, νίκες για ΠΑΟ, Λεβαδειακό
  (Φωτογραφία:  Intime )

Aθήνα
Σε έναν αγώνα με ένα εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ έκανε την ανατροπή και πήρε τη νίκη (Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 1-2) στον τελευταίο αγώνα της ημέρας στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής.

Στον πρώτο Κυριακάτικο αγώνα, πιο δύσκολα από ό,τι θα περίμενε και ο πιο απαισιόδοξος οπαδός του, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Πλατανιά στη Λεωφόρο και μάλιστα χάρη σε ένα ελαφρώς τυχερό γκολ του Ατζαγκούν στο 45’+ (Παναθηναϊκός - Πλατανιάς 1-0). Δοκάρι είχε ο Μπεργκ στις αρχές του β’ μέρος, αλλά πολλές τελικές οι Κρητικοί στο ματς.

Με τον Μάντζιο να βρίσκει δίχτυα δύο φορές, ο Λεβαδειακός επικράτησε του Αστέρα Τρίπολης (Λεβαδειακός - Αστέρας Τρίπολης 2-1), ενώ ο Πανιώνιος αν και είχε το προβάδισμα έμεινε για μεγάλο μέρος του αγώνα, ισοφαρίστηκε από τον Πανθρακικό στις καθυστερήσεις (Πανιώνιος - Πανθρακικός 1-1).

Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, όπου η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στη Βέροια την τοπική ομάδα.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Super League:

Σάββατο (26/9)

Καλλονή-Παναιτωλικός 5-1
(10΄ Ελλακόπουλος, 22΄,27΄ Γεωργίου, 34΄ Αντέτζο, 62΄ Μανούσος - 83΄ Πάουλο)

Ηρακλής-Ξάνθη 1-1
(71΄ Βέλλιος - 62΄ Λουσέρο)

Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 5-1
(31΄ Κασάμι, 32΄ Φορρτούνης, 42΄ Μποτία, 52΄αυτ. Τζημόπουλος, 72΄πεν. Ντουρμάζ - 86΄ Λίλα)

Κυριακή (27/9)
Παναθηναϊκός -Πλατανιάς 1-0
(45'+ Ατζαγκούν)

Λεβαδειακός-Αστέρας Τρ. 2-1
(45΄, 49΄ Μάντζιος - 87΄ Γιάννου)

Πανιώνιος-Πανθρακικός 1-1
(38΄ Καραμάνος - 93΄ Ντιγκινί)

Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 1-2
(63΄ Ούμπιντες - 72΄ Μπερμπάτοφ, 90΄ Μακ)

Δευτέρα (28/9)19:30 (Βέροια) Βέροια - ΑΕΚ

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 15
2. Παναθηναϊκός 12
3. ΠΑΟΚ 10
4. ΑΕΚ 7 -4αγ.
. Παναιτωλικός 7
. Αστέρας Τρίπολης 7
. ΠΑΣ Γιάννινα 7
. Πανιώνιος 7
9. Ατρόμητος 6
. Ξάνθη 6
. Λεβαδειακός 6
12. Βέροια 5 -4αγ.
. Καλλονή 5
. Ηρακλής 5
15. Πανθρακικός 2
16. Πλατανιάς 1
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Ο νόμος δεν δημιουργεί πρόβλημα» Δεν απορρίπτει τη δήλωση για τα θρησκευτικά η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων


Δεν απορρίπτει τη δήλωση για τα θρησκευτικά η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την υπ' αριθμ. 94/2015 απόφαση της έκρινε ότι δεν αντίκειται στο νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η δήλωση του μαθητή ή των γονέων του ότι επιθυμούν την απαλλαγή του μαθητή από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου πρόσφατα δήλωσε ότι θα προβεί στην κατάργηση της δήλωση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών και θα αρκεί η απλή αναφορά του μαθητή ή του γονέα του (ή κηδεμόνα).

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας με την υπ' αριθμ.  12773/Δ2/23.1.2015 εγκύκλιο του καθορίζει τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των  Θρησκευτικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας του περασμένου Ιανουαρίου -όπως αναφέρει η Αρχή- στη επίμαχη δήλωση του μαθητή ή του γονέα στην οποία αναφέρεται ότι «ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, δεν είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει».

Και συνεχίζει η Αρχή, ότι «παρέχεται η δυνατότητα στους γονείς που δε επιθυμούν να παρακολουθεί το παιδί τους το μάθημα των θρησκευτικών ή να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή εναλλακτικά να ζητούν την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης με επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης οι οποίοι επιβάλλουν τη μη συμμετοχή στο μάθημα των θρησκευτικών». Κατά συνέπεια αναφέρει η Αρχή, «δεν απαιτείται άνευ ετέρου δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος».

Ακόμη, στην εν λόγω απόφασή της  η Αρχή αναφέρει ότι η επίμαχη δήλωση είναι «σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη  θρησκευτική ελευθερία, ως συνταγματική αρχή και ως ατομικό δικαίωμα» και προσθέτει: «Η ελευθερία της θρησκευτικής εκπαίδευσης που συνιστά στο δικαίωμα εκείνου που έχει την επιμέλεια του ανήλικου να προσδιορίζει τη θρησκευτική εκπαίδευση του τέκνου του σύμφωνα με τις δικές του πεποιθήσεις αποτελεί έκφανση και μορφή της προβλεπόμενης στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του Συντάγματος θρησκευτικής ελευθερίας».

Την Αρχή την απασχόλησε περίπτωση γονέων που  ζήτησαν  να απαλλαγεί από τα Θρησκευτικά ο γιος τους, μαθητής της Α' τάξης Λυκείου, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης αλλά ο διευθυντής Γενικού Λυκείου της Αθήνας απέρριψε το αίτημα, αρχικά προφορικά και ύστερα και εγγράφως, επικαλούμενος την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Όμως, η μητέρα του μαθητή προσέφυγε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ακύρωσε την απάντηση του διευθυντή λόγω έλλειψης αιτιολογίας, ξαναστέλνοντάς του την υπόθεση για νέα νόμιμη κρίση.

Ο διευθυντής επέμεινε στην απορριπτική του θέση, επικαλούμενος ότι στο απολυτήριο του γυμνασίου αναγραφόταν ως θρήσκευμα του μαθητή «Χριστιανός Ορθόδοξος».

Ακολούθησε νέα  προσφυγή της μητέρας, που έγινε εν μέρει δεκτή, αλλά για να δοθεί η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, ζητήθηκε από τη μητέρα να υποβάλει ρητή αναφορά ότι ο γιος της δεν είναι Ορθόδοξος Χριστιανός. Κατόπιν αυτών η μητέρα προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

PapandreouΟ Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνείς συναντήσεις και εκδηλώσεις που οργανώνονται με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και της Συνάντησης Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους μετά το 2015.
Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος, στην ετήσια συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου «Λύσεις για Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDSN)», μιας διεθνούς πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών. Το Δίκτυο SDSN, δημιουργήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν τον Αύγουστο του 2012, με στόχο την κινητοποίηση προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό, επιστημονικό και επιχειρηματικό χώρο για την προώθηση λύσεων σε προβλήματα σχετιζόμενα με τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, τους πολυμερείς οικονομικούς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, συνεχάρη το Δίκτυο SDSN για τη συμβολή του στην επεξεργασία της Αναπτυξιακής Ατζέντας του ΟΗΕ για μετά το 2015 και τόνισε τη σημασία που έχει η αναζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων για την πετυχημένη εφαρμογή των αναπτυξιακών στόχων.
Προχθές, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συνεχάρη τον Πρόεδρο Σάντος για την ιστορική πρόοδο που σημειώθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Κολομβιανής Κυβέρνησης και των ανταρτών του FARC, στις 23 Σεπτεμβρίου, στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις και συζήτησαν πιθανές πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης διαφορών.
Από χθες, Σάββατο 26 μέχρι και την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετέχει στην Ετήσια Συνάντηση του Ιδρύματος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον – Clinton Global Initiative 2015 Annual Meeting.
Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου.
Για το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις μετακινήσεις πληθυσμών λόγω του πολέμου στη Συρία, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε την Παρασκευή συνάντηση εργασίας και με τον Πρόεδρο της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης Mercy Corps, Neal Keny – Guyer.
http://www.tokinima.gr/

Read more...

Το tweet του Τσίπρα από τη Σύνοδο του ΟΗΕ...


Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη μίλησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε στο Twitter μια...
φωτογραφία από το κτίριο του ΟΗΕ και έγραψε:

Read more...

Τσίπρας στον ΟΗΕ: όρος για την ανάπτυξη η αναδιάρθρωση του χρέους...


Το μείζον θέμα της αντιμετώπισης του χρέους, ως αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη θα θέσει στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, που...
πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ από το Σάββατο. Σκοπεύει δε να επικαλεστεί ευθέως την «εμπειρία στην Ελλάδα» που «θα μπορούσε να είναι διδακτική».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».

Ο κ. Τσίπρας θα θέσει εξ αρχής το ερώτημα «πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;». Και να βάλει την όλη προβληματική στην εξής βάση: «Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο;».

Αναμένεται δε να επικαλεστεί και το συγκεκριμένο παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία είναι, κατά την άποψή του, «στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων»;

1. Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

2. Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.

3. Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Πέραν της ρύθμισης του Χρέους ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.» 

Και θα τονίσει ότι «θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30»...

Read more...

Επιστρέφει αύριο η δημοτική αστυνομία...


στους δρόμους της Θεσσαλονίκης...

Από αύριο Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν και πάλι από τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στη...
στάση και στάθμευση οχημάτων καθώς και ο έλεγχος των θέσεων Ελεγχόμενης Στάθμευσης, στο πλαίσιο της επανασύστασης και πλήρους επαναλειτουργίας της υπηρεσίας. 

Ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών που επέστρεψαν μετά από μια διετία απουσίας, είναι μόλις 68 από 170 που πραγματοποιούσαν ελέγχους πριν την κατάργηση της υπηρεσίας, ενώ οι αρμοδιότητές τους παραμένουν 35. Έμφαση θα δοθεί στο παράνομο παρκάρισμα, την κατάληψη δημοσίου χώρου και σε θέματα ελέγχου αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κυρίως στις κεντρικές οδούς Ίωνος Δραγούμη, Ιασωνίδου, Αγίου Δημητρίου, Τσιμισκή και Μητροπόλεως, καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, αρχικά από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο...

Read more...

Έληξε η κατάληψη στο ΤΕΙ Αθηνών...


Τερματίστηκε η κατάληψη στο ΤΕΙ Αθηνών, που είχε αρχίσει τα ξημερώματα της Κυριακής, από 40 άτομα, που ζητούσαν την παροχή εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό, ώστε να...
παρακολουθεί τα μαθήματα στη σχολή του.

Μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Μιχάλης Μπρατάκος, είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο.

Τελικά, οι καταληψίες αποχώρησαν, με μια μικρή ομάδα να πραγματοποιεί η πορεία, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σε παρέμβασή του προανήγγειλε την κατάθεση διορθωτικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα λύνει τα όποια προβλήματα.

«H νομοθεσία αυτή ψηφίστηκε ήδη το 2014, εμείς πήραμε τα κανονιστικά μέτρα, δημιουργήσαμε την υποδομή και ο νόμος δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα χρειαζόταν, δεν μπορούμε παρά να να κάνουμε μια νομοθετική διόρθωση που να διευκολύνει το περιεχόμενό του», τόνισε...

Read more...

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων»...



"Δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Η Αυγή", ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στις προθέσεις του υπουργείου, είναι η δημιουργία...
ξενώνων "στο βαθμό που η Ευρώπη θα προχωράει για τη μετεγκατάσταση 160.000 χιλιάδων προσφύγων".

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας είπε ότι "τα τελευταία δύο χρόνια κάτω από την πίεση του προβλήματος η Ευρώπη φαίνεται ότι αλλάζει την πολιτική της, μετατρέποντάς την σε μία πιο φιλόξενη ήπειρο", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας στη χώρα μας, αναφέρει ότι "έχουμε ξεκινήσει και το επόμενο διάστημα θα έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις" και ειδικότερα σε περιοχές της Αττικής και στο Λαύριο, ενώ διαρκώς αναζητούνται νέοι χώροι.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας κάνει γνωστό ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον UNHCR του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και τονίζει ότι "δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε στρατό να μην τους αφήνει να μπουν ή να βγουν, ούτε να κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης...


Read more...

Τι θα πει ο Τσίπρας στη Νέα Υόρκη...


Τι θα πει ο Τσίπρας στη Νέα Υόρκη για την αντιμετώπιση της κρίσης
... για την αντιμετώπιση της κρίσης...
Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσία του στο πάνελ που διοργανώνεται από το "Clinton Global Initiative" στη Ν. Υόρκη.

Ο  Τσίπρας αναμένεται να...
αναφερθεί στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και να υπογραμμίσει ότι η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχει και τον πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει επίσης σε Σύνοδο Κορυφής που έχει ως αντικείμενο την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015».

O πρωθυπουργός βρίσκεται στη Νέα Υόρκη λίγες ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου που τον ανέδειξε για δεύτερη φορά πρωθυπουργό, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, κατά την παραμονή στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και θα κάνει επίσης δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, B. De Blasio και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Read more...

Ενοχλήθηκε ο Ιερώνυμος...



...από τις δηλώσεις της υπουργού, Σίας Αναγνωστοπούλου...
Έντονα αντέδρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην προαναγγελία απλοποίησης της διαδικασίας, με την οποία θα απαλλάσσονται από τη διδασκαλία των θρησκευτικών, όσοι μαθητές το επιθυμούν.
Όπως είναι...

γνωστό, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, οι γονείς θα μπορούν να ζητούν την απαλλαγή, χωρίς να υποχρεούνται να δηλώσουν το θρήσκευμά τους, ή την ιδιότητα του άθεου (εάν είναι).

Σε δηλώσεις που έκανε από τις Σέρρες, ο Αρχιεπίσκοπος αμφισβήτησε κι αυτήν ακόμη την αρμοδιότητα (!) της αναπληρώτριας υπουργού, να αποφασίσει επί του θέματος.

Είπε επί λέξει: 

«Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα, πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου. Το Σύνταγμα λοιπόν κανονίζει ποια είναι η πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική παιδεία, ελληνοχριστιανική. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι  θέλει» .

 left.gr

Read more...

Διορία μέχρι τις 7 Οκτωβρίου έχει η Volkswagen...


Διορία μέχρι τις 7 Οκτωβρίου έχει η Volkswagen για να εξηγήσει πώς θα συμμορφωθεί με τα περιβαλλοντικά πρότυπα
...για να εξηγήσει πώς θα συμμορφωθεί με τα περιβαλλοντικά πρότυπα...
Ασφυκτικό είναι πλέον το κλίμα που σχηματίζεται γύρω από τον γερμανικό κολοσσό που κλονίζει συθέμελα τα θεμέλια και το κύρος όλης της γερμανικής βιομηχανίας. 
Οι γερμανικές αρχές απαίτησαν...
από την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen να εξηγήσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου με ποιον τρόπο σχεδιάζει να εφαρμόσει τα εθνικά περιβαλλοντικά πρότυπα στα αυτοκίνητα ντίζελ που κατασκευάζει, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild am Sontag. 
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μεταφορών (KBA) ζήτησε από την VW να λάβει δεσμευτικά μέτρα και να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, με το οποίο να εξηγεί πώς θα τηρεί τα πρότυπα όσον αφορά την εκπομπή ρύπων, χωρίς να καταφεύγει σε λογισμικά που παραποιούν τα αποτελέσματα. Εάν η εταιρεία δεν δώσει εξηγήσεις μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα, η KBA προειδοποιεί στη δισέλιδη επιστολή της ότι μπορεί να αναστείλει τις άδειες που χορηγεί σε όλα τα "ύποπτα" μοντέλα, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στους γερμανικούς δρόμους.
 Ο γερμανικός κολοσσός δέχεται επικρίσεις από όλον τον κόσμο αφότου παραδέχτηκε ότι εξόπλισε περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα (εκ των οποίων τα 2,8 κυκλοφορούν στη Γερμανία) με ένα λογισμικό που παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων εκπομπής ρύπων. Η Bild am Sonntag προσθέτει ότι η γερμανική εταιρεία Bosch, δημιούργημα της οποίας είναι το επίμαχο λογισμικό, είχε προειδοποιήσει την VW από το 2007 ότι προορίζεται μόνο για δοκιμές, επισημαίνοντας ότι η τοποθέτησή του σε οχήματα είναι "παράνομη". 
Το σκάνδαλο, που εκθέτει την VW παγκοσμίως, οδήγησε ήδη στην παραίτηση του Μάρτιν Βίντερκορν, του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας από το 2007. Ένας εκπρόσωπος της VW είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο δράσης στη Γερμανία και θα ανακοίνωσε το πότε αναμένεται να γίνει η ανάκληση των αυτοκινήτων προκειμένου να αντικατασταθεί ή να αφαιρεθεί το επίμαχο λογισμικό.   
AΠΕ/ΜΠΕ 

Read more...

Στην τελική ευθεία...


Απόστολος Τζιτζικώστας - Βαγγέλης Μεϊμαράκης
...οι εσωκομματικές ζυμώσεις πριν τη μάχη...
Με την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, την οποία ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζονται οι εσωκομματικές ζυμώσεις.

Ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο...
δεύτερος επίσημα υποψήφιος μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook σημείωσε «την ανάγκη νικηφόρας σύγκρουσης με το νέο λαϊκισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος».

«Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα» καταλήγει στη δήλωσή του ο υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ.

Ωστόσο, προς το παρόν «παίζει δυνατά» μόνο η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ οι Καραμανλής και Σαμαράς διαφωνούν με την απόφασή του να επισπεύσει τις διαδικασίες και μόνον ο επίτιμος είναι έτοιμος να στηρίξει Κυριάκο.

Ένα βήμα πριν ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης ανακοινώσει αύριο την απόφασή του, στελέχη του κόμματος εντείνουν τις πιέσεις του να θέσει υποψηφιότητα, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του.

Μεταξύ των βουλευτών που κινούνται προς τη μία και μόνη υποψηφιότητα, του κ. Μεϊμαράκη, είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε όλες τις συναντήσεις που είχε με βουλευτές και στελέχη, επιμένει ότι περιμένει τις αποφάσεις του προέδρου και συνεχίζει να τον στηρίζει. 

Κλειστά κρατούν ακόμα τα χαρτιά τους  Νίκος Δένδιας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει ακόμα αν κάποιος από τους Βορίδη και Γεωργιάδη θα θέσει υποψηφιότητα.

Υπέρ της διεξαγωγής της εκλογής έχει ταχθεί αναφανδόν ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεν αποκλείει την υποβολή υποψηφιότητας στην περίπτωση όμως που δεν είναι υποψήφιος ο Μάκης Βορίδης.

Τέλος, πολλοί βουλευτές ανησυχούν για νέο κύκλο εντάσεων και εσωστρέφειας, ενώ κρυφή ελπίδα στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. είναι να μη διεξαχθούν εκλογές.

efsyn.gr

Read more...

Ο Αλέξης, το σκάνδαλο της VW ...


...και ο αμερικανικός τρόπος ζωής...
Η άλλη μισή αλήθεια που δεν αποκαλύπτει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ...
Η Ουάσιγκτον «εκπαίδευσε» τον Τσίπρα για να αντιμετωπίσει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη: Για τους μυημένους, είναι το άλλο μισό της αλήθειας που αποκαλύπτει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»! 
Η αποκάλυψη βόμβα – για να μιλήσουμε με δημοσιογραφικούς όρους, του ρεπορτάζ που...
υπογράφει ο Σωτήρης Σιδέρης με τίτλο, «Πώς η Ουάσιγκτον καθοδήγησε τον Τσίπρα έναντι των Γερμανών» και που εστιάζει στη στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη… Επαναλαμβάνουμε ότι για τους μυημένους και για αυτούς που διαμορφώνουν, αλλά και κινούν τα νήματα παγκοσμίως, δημιουργώντας νέες ισορροπίες και ηγεσίες… Είναι το άλλο κομμάτι του παζλ που είναι απαραίτητο για να έχει κανείς ολόκληρη την εικόνα!

Κέντρα… που παράγουν πολιτικές, που διαμορφώνουν την παγκόσμια κοινή γνώμη… και κυρίως διαχειρίζονται τον πλούτο του πλανήτη… Είναι (στο περίπου) χωρισμένα σε δυο στρατόπεδα… Και συγκρούονται ανελέητα, σε έναν αδυσώπητο πόλεμο – αόρατο στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης – για το ποιος θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια και θα έχει το πάνω χέρι!

Μπορεί εκ πρώτης όψεως όλα αυτά να ακούγονται λίγο αλλόκοτα… Για λόγους «ταχύτητας» όμως, (οι εξελίξεις «τρέχουν» γρηγορότερα από όσο υπολογίζαμε, παρά το γεγονός ότι οι πηγές μας, μάς είχαν ενημερώσει για τα χρονοδιαγράμματα…), θα το παραβλέψουμε… Προκειμένου να σας μεταφέρουμε το δικό μας «ταπεινό», πλην αποκαλυπτικό ρεπορτάζ… Στο οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Eλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λογίζεται στους πρωταγωνιστές!Ο Αλέξης, το σκάνδαλο της VW και ο αμερικανικός τρόπος ζωήςΑμερικανικό direct στο μαλακό υπογάστριο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Φυσικά η υπόθεση του σκανδάλου της VW, είναι μέρος του συγκεκριμένου «πολέμου»… Αφού ακόμη και για έναν αδαή, είναι σαφές πια ότι κάτι τρέχει!

Επίσης, τα δυο στρατόπεδα έχουν σημαία (και δεν την κρύβουν)… Στο ένα κυματίζει η αστερόεσσα και στο άλλο η τρίχρωμη της γερμανικής ομοσπονδίας.

Ως εκ τούτου το σκάνδαλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν είναι τυχαίο που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ… Και στόχος του, δεν είναι μόνο να πληγεί οικονομικά ο αντίπαλος, αλλά να πληγεί συνολικά το κύρος και η εικόνα της συγκεκριμένης χώρας στην παγκόσμια κοινή γνώμη… Όπου ένα τεράστιο ποσοστό της αγοράζει γερμανικά προϊόντα και η καθημερινότητά του εξαρτάται από αυτά!

Για ορισμένους λοιπόν, το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι ΜΟΝΟ η αρχή… Διότι όπως εννοήθηκε και παραπάνω… Στόχος είναι ο ίδιος ο «κωδικός» αυτού του πολέμου, δηλαδή, το «Τέλος της Γερμανικής ηγεμονίας» στην Ευρώπη, άλλα και όπου αλλού έχει αρχίσει να «απλώνεται».

Οι Γερμανοί με την προτεσταντική τους λογική απέτυχαν να βάλουν τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση… Πρόταξαν τις εθνικές τους προτεραιότητες (που ήταν μόνο κερδοσκοπικές) εις βάρος εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών… Και προτίμησαν να επιβάλλουν στα κράτη που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση – όπως η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου, τη συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης και της ακραίας φτώχειας μεγάλων ομάδων του πληθυσμού… Για να αυξήσουν τα κέρδη τους! Δεν πρότειναν ποτέ τίποτα άλλο και επέμειναν προσκολλημένοι σε αυτό… Μάλιστα, στο όνομα της αποτυχημένης συνταγής τους – όταν όλοι μιλούσαν για ανάπτυξη ως τη μόνη λύση στην κρίση χρέους… Οι Γερμανοί συκοφάντησαν λαούς (όπως της Ελλάδας και άλλους), καταπάτησαν εθνικές αξιοπρέπειες, υποδούλωσαν (οικονομικά) έθνη…
Ο Αλέξης, το σκάνδαλο της VW και ο αμερικανικός τρόπος ζωής
STOP στη Γερμανική Ευρώπη

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο από το enimerosi24.gr,ΕΔΩ...

Read more...

Υπό επεξεργασία το σχέδιο Προ των πυλών ο οδικός χάρτης για τη διοικητική μεταρρύθμιση


Προ των πυλών ο οδικός χάρτης για τη διοικητική μεταρρύθμιση
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μισθολόγιο, κινητικότητα, αξιολόγηση και επιλογή στελεχών είναι τα βασικά σημεία του Συνολικού Σχεδίου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που επεξεργάζονται κυβέρνηση και Κομισιόν και το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη για τις αλλαγές στο Δημόσιο τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικώντονίζουν πως «έρχονται με ταχείς ρυθμούς νομοσχέδια και πλέον θα μιλάμε όχι γενικά αλλά με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για όλα».

Στο Σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις προτεραιότητες κατά της γραφειοκρατίας:
  • περαιτέρω απλούστευση της νομοθεσίας με στόχο την άρση των διοικητικών βαρών
  • ενίσχυση του δικτύου των ΚΕΠ και της διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ
  • ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη
  • επέκταση της ηλεκτρονικής υπογραφής.
Επίσης, προβλέπεται η μείωση του λειτουργικού κόστους (εκτός μισθολογικών δαπανών). Η συμφωνία με την ΕΕ εστιάζει στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με προτεραιότητα στις δαπάνες των επικοινωνιών και των λειτουργικών εξόδων στις κρατικές υπηρεσίες, όπως αυτοκίνητα, προμήθειες κ.ά. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η περαιτέρω εξοικονόμηση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν πόροι σε τομείς που αξιολογούνται ως προτεραιότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις νέες τεχνολογίες και προβλέπονται ειδικά έργα πληροφορικής (έξυπνες κάρτες, ηλεκτρονικές υπηρεσίες για πολίτες, διεπαφή χρήστη).

Μόνιμη κινητικότητα
Το σύστημα μόνιμης κινητικότητας διαμορφώνεται εφεξής με πλαίσιο την περιγραφή θέσεων εργασίας και στόχο τη βελτίωση της κατανομής και της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων. Το νέο σύστημα κινητικότητας συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας («εσωτερική αγορά Εργασίας») και τον σχεδιασμό δράσης για εθελοντική μετακίνηση.

Αξιολόγηση και νέο μισθολόγιο
Η οριστικοποίηση της αναδιοργάνωσης των διοικητικών δομών, με βάση μεταξύ άλλων τα κατάλληλα σχέδια στελέχωσης, τίθεται σε προτεραιότητα. Περιλαμβάνεται, δε, και ο «εξορθολογισμός των διοικητικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις αρχές της μεταρρύθμισης της κεντρικής διοίκησης».

Η αναθεώρηση του υπάρχοντος συστήματος επιλογής στελεχών αναφέρεται σαφώς ότι αποτελεί προϋπόθεση για τον στρατηγικό στόχο της «απολιτικοποίησης» και μιας διοίκησης με επιχειρησιακή ικανότητα, προσανατολισμένης στην επίτευξη στόχων. Ήδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση, στοχοθεσία και επιλογή στελεχών και προϊσταμένων της διοίκησης, το οποίο είχε δοθεί σε διαβούλευση από το καλοκαίρι και έρχεται με τροποποιήσεις.

Επίσης, τίθενται τα θεσμικά θεμέλια για τον τρόπο επιλογής («άριστοι») γενικών γραμματέων σε υπουργεία και επικεφαλής σε οργανισμούς ενώ αναδεικνύεται ότι για τις απολαβές ανώτατων στελεχών υπάρχει πρόβλεψη σύνδεσής τους με αξιολόγηση των επιδόσεών τους.

Παράλληλα, κλειδί στην καθιέρωση νέου μισθολογίου είναι τα ανώτατα όρια για το μισθολογικό κόστος και το επίπεδο της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα που συνδέονται με την επίτευξη των φορολογικών στόχων. Στόχος τίθεται να διασφαλίζεται μια φθίνουσα πορεία του μισθολογικού κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, κατά την περίοδο 2016-19. Το νέο σύστημα προβλέπει κίνητρα για «την προσέλκυση, διατήρηση και παροχή κινήτρων στους καλύτερους υπαλλήλους», αλλά και μηχανισμό σύνδεσης των μισθών με την «ικανότητα» και την «απόδοση».

Ως χρόνος έναρξης του νέου συστήματος ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2016 και ήδη πολλοί εφιστούν την προσοχή μεταξύ άλλων στο ότι η μείωση του ΑΕΠ θα σημάνει και μείωση των μισθολογικών δαπανών και κατ' επέκταση ενδεχομένως και μείωση των μισθών. Επίσης, εκ των ων ουκ άνευ είναι η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστος» - υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

"Που είσαι ρε φίλε"...


Τα πρώτα πλάνα από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη - ΒΙΝΤΕΟ
Οι πρώτες εικόνες του Αλέξη, στη Νέα Υόρκη (ΒΙΝΤΕΟ)...
Φτάνοντας μ' ένα μαύρο τζιπ στο ξενοδοχείο της ελληνικής αποστολής στο Μανχάταν της Νέας Υόρκη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδειχνε άνετος και είχε χαλαρή κουβεντούλα με...
 ομογενείς, αλλά και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ("που είσαι ρε φίλε", του είπαν μόλις τον είδαν, με τον ίδιο να χαμογελάει). 
Τον πρωθυπουργό, συνοδεύει ο Γ. Σταθάκης. 

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ (greekreporter.com): 


Read more...

Στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ...



Τη χώρα μας και τον Αλέξη Τσίπρα θα επισκεφθεί ο Φρανσουά Ολάντ, μέσα στον...
Οκτώβριο.

Οι διεθνείς επαφές εντείνονται, άλλωστε, αυτή την περίοδο, και σύμφωνα με πληροφορίες του newspost, ο Γάλλος πρόεδρος που έπαιξε ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Ολάντ, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα επισκεφθεί τη χώρα μας, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου.

newpost.gr

Read more...

Αεροπορικές επιδρομές στην Συρία ξεκίνησε η Γαλλία...



Η πολεμική αεροπορία της Γαλλίας διεξήγαγε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, δύο εβδομάδες μετά τις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις για την εύρεση πιθανών στόχων, αναφέρει το Dow Jones Newswires, μετά από...
σχετική ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, μετά από στοιχεία που οδήγησαν τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στην πεποίθηση ότι οι ισλαμιστές θα διενεργούσαν τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία.

"Θα χτυπάμε κάθε φορά που η ασφάλεια του έθνους μας κινδυνεύει", ανέφερε η ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου. Πάντως, ο κ. Ολάντ σε ομιλία του έχει απορρίψει την προοπτική να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Συρία.


Read more...

Ο «καυτός Ιούλιος» και η συμμαχία Τσίπρα - Ομπάμα απέναντι στο Βερολίνο ...



Τι προκύπτει από έγγραφο του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον...
«Κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία» είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές που κατέληξε στη συμφωνία της 16ης Ιουλίου. 

Αυτό αναφέρει ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα που...
δημοσιεύει η εφημερίδα "Καθημερινή". Το τηλεγράφημα συντάσσεται τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία και συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσινγκτον - Αθήνας με στόχο την αντιμετώπιση του Βερολίνου και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας φαίνεται πως διεξήχθη και η θρυλική συνάντηση του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου. Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρει ότι είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος «μου μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew - Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον σε σκέλος που αφορούσε το ζήτημα της χώρας μας».

Απόσπασμα από το έγγραφο που δημοσιεύει η Καθημερινή

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ συμβούλευαν την Αθήνα «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)», καθώς στόχος ήταν «η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας». Τελικά οι χώρες που στο έγγραφο αναφέρονται ως σύμμαχοι τήρησαν θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα. 

Οι ΗΠΑ θεωρούσαν επίσης ότι αν η Ελλάδα έκανε κατά μέτωπο επίθεση αυτό θα είχε κατά πάσα πιθανότητα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα κι αυτό ίσως έδινε την ευκαιρία στο Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του. Το τελευταίο απευχόταν η αμερικανική ηγεσία που ανησυχούσε ότι μια πλήρης κυριαρχία του Βερολίνου ίσως έφερνε την διάλυση της ευρωζώνης, πράγμα αντίθετο στα αμερικανικά συμφέροντα. 

«Η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους» σημειώνεται στο έγγραφο που υπογράφει ο Έλληνας πρέσβης και προστίθεται ότι αναφορικά με το χρέος «επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης». 

Τέλος ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία, καθώς ενεπλάκησαν, πέραν του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είχαν δε συνεχή επικοινωνία και με την Αθήνα και με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με διπλό στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά και την διατήρηση των καλών σχέσεων ΗΠΑ - Γερμανίας. 

Read more...

Τι περιμένει τους πολίτες «Φοροκαταιγίδα» από τον Οκτώβρη


Μέσα στον Οκτώβριο αγρότες και επιχειρήσεις θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο, θα αναρτηθούν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναμένεται και η εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.
foroi1
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος αλλά και του συμπληρωματικού φόρου πολυτελείας για όσους έχουν Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, σκάφη και πισίνες.
Μέσα στον Οκτώβριο αγρότες και επιχειρήσεις θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο, θα αναρτηθούν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναμένεται και η εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.
Επίσης από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά. Η πρώτη ομάδα των νησιών στα οποία θα ισχύσει, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση τη Δευτέρα.
Έρχονται ακόμη η αύξηση του επιτοκίου αλλά και λιγότερες δόσεις, για όσους θεωρείται ότι μπορούν να πληρώσουν, στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ενεργοποιείται παράλληλα αυστηρότερο σύστημα για τις κατασχέσεις για χρέη στην εφορία άνω των 70.000 ευρώ, ενώ και το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις μειώνεται στα 1.000 από 1.500 ευρώ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

To πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός


tsipras11
Επί αμερικανικού εδάφους πάτησε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος), έχοντας μπροστά του ένα φορτωμένο πρόγραμμα, με επαφές με ξένους ηγέτες.
Τον πρωθυπουργό περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο, στο οποίο θα διαμείνει, ομογενείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους χαιρέτισε φτάνοντας, ενώ στο λογαριασμό του στο Twitter δημοσίευσε και τη σχετική φωτογραφία.
tsipr
Έως την Παρασκευή, οπότε και επιστρέφει στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες. Με τον Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει «κλειστεί» κατ' ιδίαν συνάντηση και ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο στο δείπνο που θα παραθέσει ο τελευταίος προς τιμήν των ξένων ηγετών. Ο κ. Τσίπρας, θα έχει όμως συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, όπως και μεταξύ άλλων, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως και μεταξύ άλλων με τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και της Παλαιστίνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015», καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση.
Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ απόψε το βράδυ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.
http://www.matrix24.gr/

Read more...